Terug
Gepubliceerd op 29/06/2023

Notulen  Gemeenteraad

do 25/05/2023 - 20:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden

De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er zijn 3 verontschuldigingen nl. dhr. Peeters W., Soetemans H. en Verelst L..

  • Openbaar

    • Goedkeuren van een gebruiksovereenkomst met betrekking tot perceel grond Beggard 27

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven eigenaar is van een (deel van een) perceel grond van ongeveer 700m² gelegen aangrenzend aan een bos, kadastraal gekend afdeling 1, sectie B, perceelnummer 265V;- dat voormelde strook grond onderdeel uitmaakt van het openbaar domein.
      Gelet op de vraag van de heer Walter Castelijns en mevrouw Karina Lenaerts, (Beggard 27 -2240 Zandhoven) om een gebruiksovereenkomst af te sluiten met betrekking tot het voormelde perceel om er gebruik van te kunnen maken als tuin.
      Overwegende dat het een perceel betreft waarvoor met de vorige eigenaars ook reeds een gebruiksovereenkomst werd afgesloten;- dat het gebruik ervan geen negatief effect heeft op het algemeen belang.
      Overwegende dat het aangewezen lijkt om een gebruiksovereenkomst af te sluiten;- dat aan deze gebruiksovereenkomst, op ieder ogenblik, een einde moet kunnen worden gesteld;- dat het evenwel billijk lijkt een opzegtermijn te voorzien van drie maanden;- dat de opzeg derhalve drie maanden op voorhand zal moeten gegeven worden en dit bij aangetekende brief.
      Gelet op het ontwerp van ‘gebruiksovereenkomst’ dat wordt voorgelegd.
      Overwegende dat de bedingen, vastgelegd in deze overeenkomst, door de gebruikers en de gemeente kunnen aanvaard worden.
      Overwegende dat het noodzakelijk is personen aan te stellen, die bij het ondertekenen van de bedoelde gebruiksovereenkomst, de gemeente zullen vertegenwoordigen en die gemachtigd zijn om namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op artikel 41, 5° van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart:

      "Enkele algemene bedenkingen bij punten 1 en 2: we zien dat geregeld weerkeren: gebruiksovereenkomst met betrekking tot een perceel grond. Telkens gaat het om een kleiner of groter stuk van het openbaar domein dat ter beschikking gesteld wordt van één persoon, zonder enige retributie.
      De facto worden die perceeltjes dan toegevoegd aan het privéperceel. Wie weet over 50 jaar nog dat daar een stukje openbaar domein ingepalmd is? Gaat iemand dat nog weten over 50 jaar? Nu zijn we met nog 3 mensen in de raad die 40 jaar geleden ook raadslid waren. Hoevelen zullen daar over 10 jaar nog van overblijven?
      Ter vergelijking: Weet iemand van de schepenen en van de raadsleden dat er op het Vroegeinde ook zo’n repel grond in gebruik is door de eigenaar van de aanpalende grond? Zelfs die eigenaar wist dat niet! Dreigt dit ook niet opnieuw te gebeuren met al die gebruiksovereenkomsten die wij tegenwoordig goedkeuren?
      Een kleine verbetering is het dat er een schriftelijke overeenkomst wordt opgemaakt. Dat is wellicht nooit gebeurd bij dat perceel op Vroegeinde.
      Dergelijke perceeltjes kunnen als bloemrijke berm dienen, er kan een zitbank op geplaatst worden, er kunnen bomen aangeplant worden: allemaal mogelijkheden die het algemeen belang dienen.
      Concreet voor Beggard 27:
      Dit is veel groter dan de gebruikelijke ‘repel grond’. Dit is een volledige tuin, nl. 700 m².
      “Overwegende dat ….het gebruik ervan geen negatief effect heeft op het algemeen belang”
      Art 1: … te gebruiken als private tuin. Mag de tuin dan ook omheind en afgesloten worden? Dan wordt het algemeen belang dus wel geschaad! Ik gun Walter van harte een mooie tuin, maar hier is een huurprijs toch wel aangewezen."

      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "De andere stukken zijn ook gemeentegrond? Ik ontving de vraag om de overhangende takken te snoeien."

      - mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Ik zag op google earth dat dat een bos is. Ik vraag me af wat de mensen met dat stuk grond doen.
      Ik ben het eens met de mening van Ward Belmans, dat zo’n stuk grond gemeenschappelijk moet zijn en we vragen ons af hoeveel van zo’n percelen toegekend zijn aan inwoners van Zandhoven. Is het de bedoeling om nieuwe aanvragen ook toe te staan of om de bestaande ‘in gebruik genomen’ percelen te laten uitdoven."

      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J..

      Nadat de burgemeester en schepen Van Staeyen S. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan navolgende gebruiksovereenkomst tussen de gemeente Zandhoven en de heer Walter Castelijns en mevrouw Karina Lenaerts (Beggard 27 - 2240 Zandhoven):

      GEBRUIKSOVEREENKOMST
      DEEL VAN OPENBAAR TERREIN GELEGEN TE BEGGARD 27

      Tussen de ondergetekenden:

      1. Het gemeentebestuur van Zandhoven, vertegenwoordigd door mevrouw Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur; hierna ‘gemeentebestuur’ genoemd enerzijds
        en
      2. De heer Walter Castelijns, geboren te Turnhout op 26 maart 1958, en mevrouw Karina Lenaerts, geboren te Lier op 7 maart 1962 (Beggard 27 - 2240 Zandhoven); hierna ‘gebruiker’ genoemd anderzijds
        wordt het volgende overeengekomen:

      Artikel 1.
      Het gemeentebestuur verleent aan de gebruiker de toelating om een gedeelte van een perceel grond, ten kadaster gekend afdeling 1, sectie B, perceelnummer 265V met een grootte van 700m², te gebruiken als private tuin, zoals deze in oranje aangeduid staat op bijgevoegd plan.
      Artikel 2.
      Voor het gebruik van voormeld perceel wordt door de gebruiker geen vergoeding betaald aan het gemeentebestuur.
      Artikel 3.
      De gebruiker verbindt zich ertoe om de bedoelde strook grond enkel te gebruiken als tuin. De gebruiker verbindt zich ertoe de tuin te onderhouden en in behoorlijke staat van netheid te houden. Alle kosten met betrekking tot gebruik en onderhoud zijn ten laste van de gebruiker.
      Artikel 4.
      Het gemeentebestuur heeft ten allen tijde het recht om noodzakelijk onderhoud of herstel uit te voeren aan nutsleidingen of de aanleg van noodzakelijke nutsvoorzieningen te doen. De gebruiker kan voor schade aan planten en gewassen die uit deze noodzakelijke werken volgen geen schadevergoeding eisen.
      Artikel 5.
      Deze gebruiksovereenkomst wordt aangegaan voor een periode van onbepaalde duur.
      Artikel 6.
      Beide partijen kunnen te allen tijde een einde stellen aan deze gebruiksovereenkomst door middel van een aangetekende brief. De gebruiker dient, drie maanden na de verzending van voormelde aangetekende brief, de betrokken strook grond in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
      Artikel 7.
      Het gemeentebestuur is ertoe gehouden deze overeenkomst te laten registreren. De kosten voor registratie van onderhavige overeenkomst vallen ten laste van de gebruiker.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur, worden afgevaardigd om de gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de gebruiksovereenkomst te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de heer en mevrouw Castelijns-Lenaerts (Beggard 27 - 2240 Zandhoven) en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van een gebruiksovereenkomst met betrekking tot perceel grond Het Veld 47

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat gemeente Zandhoven eigenaar is van een deel van een perceel grond van ongeveer 40m², kadastraal gekend, afdeling 1, sectie B, nummer 269/X/2/deel;- dat voormelde strook grond onderdeel uitmaakt van het openbaar domein en aangelegd is als grasberm.
      Gelet op de vraag van de heer Bert Luypaers en mevrouw Sanne Vrancken (Het Veld 47 - 2240 Zandhoven), om een gebruiksovereenkomst af te sluiten met betrekking tot voormeld stuk grond om er gebruik van te kunnen maken als voortuin en om er beplanting op te mogen zetten.
      Overwegende dat het aangewezen lijkt om een gebruiksovereenkomst af te sluiten;- dat aan deze gebruiksovereenkomst, op ieder ogenblik, een einde moet kunnen worden gesteld;- dat het evenwel billijk lijkt een opzegtermijn te voorzien van drie maanden;- dat de opzeg derhalve drie maanden op voorhand zal moeten gegeven worden en dit bij aangetekende brief.
      Gelet op het ontwerp van ‘gebruiksovereenkomst’ dat wordt voorgelegd.
      Overwegende dat de bedingen, vastgelegd in deze overeenkomst, door de gebruikers en de gemeente kunnen aanvaard worden.
      Overwegende dat het noodzakelijk is personen aan te stellen, die bij het ondertekenen van de bedoelde gebruiksovereenkomst, de gemeente zullen vertegenwoordigen en die gemachtigd zijn om namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op artikel 41, 5° van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Ook hier vragen wij ons af waarom die bewoners dit stuk grond willen beplanten? Dit wilt zeggen dat men hier niet over het gazon/gemeentegrond kan lopen."

      Nadat de burgemeester en schepen Van Staeyen S. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan navolgende gebruiksovereenkomst tussen de gemeente Zandhoven en de heer Bert Luypaers en mevrouw Sanne Vrancken (Het Veld 47 – 2240 Zandhoven):

      GEBRUIKSOVEREENKOMST
      DEEL VAN HET OPENBAAR DOMEIN GELEGEN TE HET VELD 47

      Tussen de ondergetekenden:

      1. Het gemeentebestuur van Zandhoven, vertegenwoordigd door mevrouw Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur; hierna ‘gemeentebestuur’ genoemd enerzijds
        en
      2. De heer Bert Luypaers, geboren te Antwerpen, Deurne op 24 juli 1985, en mevrouw Sanne Vrancken, geboren te Bree op 30 oktober 1986, (Het Veld 47 – 2240 Zandhoven); hierna ‘gebruiker’ genoemd anderzijds
        wordt het volgende overeengekomen:

      Artikel 1.
      Het gemeentebestuur verleent aan de gebruiker de toelating om een stuk grond, ten kadaster gekend afdeling 1, sectie B, perceelnummer 269/W/2/deel met een grootte van 40m², te gebruiken als voortuin, zoals deze in geel staat aangeduid op bijgevoegd uittreksel van het kadasterplan.
      Artikel 2.
      Voor het gebruik van voormeld stuk grond wordt door de gebruiker geen vergoeding betaald aan het gemeentebestuur.
      Artikel 3.
      De gebruiker verbindt zich ertoe om de bedoelde strook grond enkel te gebruiken als voortuin. De gebruiker verbindt zich ertoe de tuin te onderhouden en in behoorlijke staat van netheid te houden. Alle kosten met betrekking tot gebruik en onderhoud zijn ten laste van de gebruiker.
      Voorwaarden waaraan de beplanting op de bedoelde repel grond moet voldoen:

        • maximum 1m20 hoog
        • minimum 0,50m verwijderd van het pad voor fietsers en voetgangers

      Artikel 4.
      Het gemeentebestuur heeft te allen tijde het recht om noodzakelijk onderhoud of herstel uit te voeren aan nutsleidingen of de aanleg van noodzakelijke nutsvoorzieningen te doen. De gebruiker kan voor schade aan planten en gewassen die uit deze noodzakelijke werken volgen geen schadevergoeding eisen.
      Artikel 5.
      Deze gebruiksovereenkomst wordt aangegaan voor een periode van onbepaalde duur.
      Artikel 6.
      Beide partijen kunnen te allen tijde een einde stellen aan deze gebruiksovereenkomst door middel van een aangetekende brief. De gebruiker dient, drie maanden na de verzending van voormelde aangetekende brief, de betrokken strook grond in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
      Artikel 7.
      Het gemeentebestuur is ertoe gehouden deze overeenkomst te laten registreren. De kosten voor registratie van onderhavige overeenkomst vallen ten laste van de gebruiker.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur, worden afgevaardigd om de gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de gebruiksovereenkomst te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de heer en mevrouw Luypaers – Vrancken (Het Veld 47 – 2240 Zandhoven) en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst tussen FERM kinderopvang en gemeente Zandhoven met betrekking tot de organisatie groepsopvang te Viersel, Beemdstraat 1

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden

      Schepen Maes M. vraagt om de agendapunten 3 en 4 samen te bespreken maar er afzonderlijk over te stemmen. De raad gaat eenparig akkoord.

      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters, en latere wijzigingen.
      Overwegende dat de nood aan kinderopvang erg hoog is;- dat de cijfergegevens via het Lokaal Loket Kinderopvang regio Voorkempen duidelijk maken dat het aantal opvangplaatsen daalt omdat veel onthaalouders stoppen (omwille van pensioen, gezondheid, financiële redenen…) en dat er een tekort aan kinderbegeleiders is waardoor heel wat opvangvragen onbeantwoord blijven.
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven het belangrijk vindt om naast de ondersteuning van bestaande kinderopvanginitiatieven ook in te zetten op een ruimer aanbod van kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame kinderopvang in eigen gemeente.
      Gelet op het voorstel van Ferm Kinderopvang vzw om een locatie te voorzien waar een ‘groepsopvang’ kan worden uitgebouwd;- dat dit een kinderopvanginitiatief is waar meerdere onthaalouders samenwerken in een externe locatie;- dat hun ervaring in andere gemeenten leert dat je via deze vorm van kinderopvang gemakkelijker nieuwe kinderbegeleiders kan aantrekken.
      Gelet op de goede samenwerking met Ferm Kinderopvang vzw m.b.t. de organisatie van het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang Stekelbees, alsook de organisatie van de dienst voor onthaalouders.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven de afgelopen maanden in eigen beheer de voormalige pastoriewoning in Viersel heeft omgebouwd teneinde hier kinderopvang te realiseren via groepsopvang, dit voor maximaal 18 opvangplaatsen met toepassing van inkomenstarief (IKT plaatsen).
      Overwegende dat Ferm Kinderopvang vzw optreedt als organisator van de groepsopvang;- dat dit inhoudt dat Ferm Kinderopvang vzw instaat voor de zoektocht naar onthaalouders, begeleiding van de onthaalouders, ondersteuning in administratie en facturatie, onkostenvergoeding, vorming,…
      Overwegende dat het in het belang van alle partijen noodzakelijk is om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten waarin de wederzijdse afspraken, rechten en verplichtingen van de partijen kunnen vastgelegd worden.
      Gelet op het voorliggende ontwerp van samenwerkingsovereenkomst met Ferm Kinderopvang vzw m.b.t. organisatie groepsopvang;- dat voormeld ontwerp geen aanleiding geeft tot bemerkingen.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Belmans W. die het volgende verklaart: “Zeer goed en zeer belangrijk initiatief. Twee opmerkingen:

      1) Art.4: De voertaal binnen deze werking dient Nederlands te zijn.
      Is nu CD&V ook al geobsedeerd door de Nederlandse taal? Als mijn kindje bij een onthaalouder een woordje Frans zoals ‘merci’ of ‘bonjour’ zou leren, of van een onthaalmoeder met Marokkaanse origine ‘’salaam aleikum’, dan zou ik dat leuk en waardevol vinden.

      2) Maar belangrijker vinden wij als Groenen:
      Vrije plaatsen .. bij voorrang… inwoners van Zandhoven OK
      Maar dan: Vrije plaatsen ………bij voorrang … kinderen van personeel van lokaal bestuur Zandhoven
      Gaat dit laatste dan over kinderen van personeel, ook van buiten Zandhoven?
      Gaan kinderen van personeel dan vóór op andere kinderen van Zandhoven? Bestaat er een hiërarchie van voorrang?

      De kost van de inrichting van het gebouw wordt betaald door alle inwoners van Zandhoven. Waarom hebben kinderen van personeel van lokaal bestuur dan voorrang? Dit vinden wij een vorm van discriminatie. Waarom hebben niet-inwoners die werken bij het lokaal bestuur meer rechten dan niet-inwoners die bv. elders in Zandhoven werken?

      Daarom: voorstel van amendement:
      Het vijfde open bolletje in artikel 3 wordt weggelaten, nl.: Vrije plaatsen worden bij voorrang toegewezen aan kinderen van personeel van lokaal bestuur Zandhoven. Het personeelslid doet zijn aanvraag naar kinderopvang zo snel als mogelijk bij de algemene infolijn van Ferm Kinderopvang. In deze aanvraag vermeldt het personeelslid expliciet dat het gaat om ‘personeel lokaal bestuur Zandhoven’."

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van de heer Belmans W. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop de door de heer Belmans W. ingediende amendement ter stemming aan de raad voor.
      De stemming geeft de volgende uitslag:
      Aantal stemmen ten gunste van het amendement: één
      Aantal stemmen tegen het amendement: negentien
      Aantal onthoudingen: nul.
      Volgens onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:
      Met 1 stem voor (Eduardus Belmans) en 19 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels)

      Het amendement van de heer Belmans W. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst tussen FERM kinderopvang en gemeente Zandhoven met betrekking tot de organisatie groepsopvang te Viersel, Beemdstraat 1.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de overeenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Er is gestipuleerd dat er 16 opvangplaatsen ingenomen worden, we vermoeden dat dit is omdat er 2 onthaalouders zijn?"

      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J..

      Nadat schepen Maes M. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te geven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm Kinderopvang vzw & Gemeente Zandhoven m.b.t. organisatie groepsopvang in de voormalige pastoriewoning (Beemdstraat 1 – 2240 Viersel).

      Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. organisatie groepsopvang

      Tussen

      Gemeente Zandhoven (Liersebaan 12, 2240 Zandhoven), vertegenwoordigd door mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur, enerzijds
      En
      Ferm Kinderopvang vzw (Remylaan 4B - 3018 Wijgmaal), organisator van de groepsopvang, vertegenwoordigd door Tulsi Celie, provinciemanager Ferm Kinderopvang, en An Van Herck, verantwoordelijke kinderopvang Dienst voor onthaalgezinnen Zandhoven, anderzijds,
      wordt als volgt overeengekomen:
      Artikel 1. Doelstelling
      Het realiseren van kinderopvang van baby’s en peuters via groepsopvang, en dit voor maximaal 18 opvangplaatsen. Deze opvangplaatsen zijn IKT-plaatsen (inkomenstarief).
      Artikel 2. Verbintenissen van gemeente Zandhoven

        • Gemeente Zandhoven voorziet een geschikte locatie die ter beschikking wordt gesteld aan samenwerkende onthaalouders, aangesloten bij Ferm Kinderopvang vzw. Het gaat om de voormalige pastoriewoning te Viersel, Beemdstraat 1.
        • Er zal een gebruiksovereenkomst worden opgemaakt tussen de gemeente en de onthaalouders van Ferm Kinderopvang vzw.
        • Gemeente Zandhoven sluit een verzekering af tegen brand en aanverwante gevaren (gebouw) waarin de clausule afstand van verhaal t.o.v. de gebruikers vermeld wordt.

      Artikel 3. Verbintenissen van Ferm Kinderopvang vzw

        • Ferm Kinderopvang vzw zal de ter beschikking gestelde accommodatie exclusief gebruiken voor de opvang van kinderen.
        • Ferm Kinderopvang vzw voorziet voldoende onthaalouders in verhouding tot het aantal opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar in bovenvermelde accommodatie.
        • Er wordt een ‘samenwerkingsovereenkomst onthaalouder in een groepsopvang’ afgesloten tussen Ferm Kinderopvang vzw en elke onthaalouder waarbij Ferm binnen haar rol als organisator van kinderopvang strikt zal toezien op de naleving van de afspraken die hierin werden opgenomen.
        • Ferm Kinderopvang vzw neemt een actieve rol op in het uitwerken van oplossingen bij niet-naleving door de onthaalouder(s) van de afspraken opgenomen in de ‘gebruiksovereenkomst tussen gemeente Zandhoven en onthaalouders’.
        • Ferm Kinderopvang vzw heeft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.
        • In functie van de voordelige huurprijs die de gemeente aanrekent aan de onthaalouders in de groepsopvang zal Ferm Kinderopvang voldoen aan volgende voorwaarden:
          • De realisatie van 18 (16 in de praktijk) extra opvangplaatsen in het IKT-systeem;
          • Opvang bieden binnen de normale openingsuren van 7 uur tot 18 uur;
          • Uitbreiding van de opvanguren als blijkt dat er vanuit meerdere gebruikers tegelijk nood aan is. In casu het openen van de opvang vanaf 6.30u ’s morgens en/of tot 18.30u ’s avonds. Dit in overleg met het gemeentebestuur en rekening houdende met de mogelijkheden van de onthaalouders;
          • Vrije plaatsen worden bij voorrang toegewezen aan kinderen waarvan 1 van de ouders inwoner is van Zandhoven;
          • Vrije plaatsen worden bij voorrang toegewezen aan kinderen van personeel van lokaal bestuur Zandhoven.
            Het personeelslid doet zijn aanvraag naar kinderopvang zo snel als mogelijk bij de algemene infolijn van Ferm Kinderopvang. In deze aanvraag vermeldt het personeelslid expliciet dat het gaat om ‘personeel lokaal bestuur Zandhoven’;
          • Medewerking aan het Lokaal Loket Kinderopvang (LLK). Dit mag ook via de dienst voor onthaalouders Zandhoven;
            (Concreet: publiceren van het opvanginitiatief op de website, mogelijkheid om aanvragen te ontvangen via de website, open communicatie met LLK wat betreft vrije plaatsen, subsidieoproepen, wijzigen in wetgeving, …).

      Artikel 4. Taal
      De voertaal binnen deze werking dient Nederlands te zijn.
      Artikel 5. Aansprakelijkheid

      • Het gemeentebestuur zal niet aansprakelijk gesteld worden voor de werking van Ferm Kinderopvang vzw in het kader van de kinderopvang.
      • Ferm Kinderopvang vzw zal op elk ogenblik inspectie door een afgevaardigde van het gemeentebestuur toelaten betreft de veiligheid en de staat van het gebouw.

      Artikel 6. Evaluatie

        • Er is een periodiek overleg (minimaal jaarlijks) tussen het gemeentebestuur en Ferm Kinderopvang vzw ter evaluatie van deze werking.
        • De bepalingen in deze samenwerkingsovereenkomst gelden zo lang de samenwerking loopt, tenzij deze in wederzijds overleg worden aangepast.

      Artikel 7. Looptijd van de overeenkomst

        • Deze overeenkomst treedt ten volle in werking vanaf de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, en van de gebruiksovereenkomst met de onthaalouders.
        • Beide partijen hebben het recht om op elk ogenblik deze overeenkomst op te zeggen mits een opzegperiode van zes maanden, die per aangetekend schrijven wordt meegedeeld aan de andere partij. Bij opzeg door Ferm Kinderopvang vzw heeft gemeentebestuur Zandhoven het recht om ook de gebruiksovereenkomst met de onthaalouders te verbreken.
        • Indien één van de ondertekende partijen ernstig in gebreke blijft m.b.t. de bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst, kan de andere partij de overeenkomst verbreken via aangetekend schrijven, zonder enige vorm van schadevergoeding, mits voorafgaande ingebrekestelling en het respecteren van een termijn noodzakelijk om de werking van het initiatief niet in het gedrang te brengen. Ook de ingebrekestelling gebeurt via aangetekend schrijven.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur, worden gemachtigd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens gemeente Zandhoven.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Ferm Kinderopvang vzw (Remylaan 4B – 3018 Wijgmaal), de dienst Mens & welzijn, de dienst Financiën en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de gebruiksovereenkomst tussen gemeente Zandhoven en onthaalouders met betrekking tot de organisatie groepsopvang (Beemdstraat 1 – 2240 Viersel)

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op zijn beslissing van heden waarbij de samenwerkingsovereenkomst met Ferm Kinderopvang vzw met betrekking tot de organisatie van een groepsopvang in de voormalige pastoriewoning (Beemdstraat 1 – 2240 Viersel), werd goedgekeurd.
      Overwegende dat in de voormalige pastoriewoning in Viersel kinderopvang zal worden gerealiseerd via groepsopvang, dit voor maximaal 18 opvangplaatsen met toepassing van inkomenstarief (IKT plaatsen).
      Overwegende dat de gemeente het voornoemde gebouw ter beschikking zal stellen aan 2 à 3 onthaalouders die samenwerken met de organisator Ferm Kinderopvang vzw.
      Overwegende dat het in het belang van alle partijen noodzakelijk is om een gebruiksovereenkomst af te sluiten met de samenwerkende onthaalouders waarin de wederzijdse afspraken, rechten en verplichtingen van de partijen alsook de maandelijkse vergoeding vastgelegd wordt.
      Gelet op het voorliggende ontwerp van gebruiksovereenkomst tussen Gemeente Zandhoven en de samenwerkende onthaalouders m.b.t. organisatie groepsopvang;- dat voormeld ontwerp geen aanleiding geeft tot bemerkingen.
      Overwegende dat de voorliggende gebruiksovereenkomst slechts kan ondertekend worden op het moment dat de samenwerkende onthaalouders gekend zijn;- dat het derhalve aangewezen is om de bevoegdheid tot ondertekening van de bedoelde gebruiksovereenkomst die een kader biedt, toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te verlenen aan navolgende kaderovereenkomst tussen de gemeente Zandhoven en de samenwerkende onthaalouders aangesloten bij Ferm Kinderopvang vzw, niet nader genoemd, met betrekking tot het gebruik van de groepsopvang (Beemdstraat 1 – 2240 Viersel).

      Gebruiksovereenkomst m.b.t. organisatie groepsopvang

      Tussen

      Gemeente Zandhoven (Liersebaan 12 - 2240 Zandhoven), vertegenwoordigd door de heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur, enerzijds
      En
      Samenwerkende onthaalouders aangesloten bij Ferm kinderopvang, 
      hierna genoemd de gebruikers, anderzijds,

      wordt als volgt overeengekomen:
      Artikel 1. Voorwerp van de gebruiksovereenkomst
      De infrastructuur waarop deze overeenkomst betrekking heeft, betreft de oude pastoriewoning (Beemdstraat 1 – 2240 Viersel).
      Artikel 2. Bestemming van de lokalen
      De lokalen worden door de gebruikers ingeschakeld als kinderopvanglocatie voor baby’s en peuters, met een capaciteit van max. 18 opvangplaatsen. De gebruikers zijn samenwerkende onthaalouders aangesloten bij Ferm Kinderopvang vzw. De gebruikers verbinden er zich toe het gebouw en de lokalen enkel te gebruiken voor de hierboven vermelde bestemming.
      De woning wordt niet bestemd als hoofdverblijfplaats. Een inschrijving in het bevolkingsregister op dit adres wordt niet toegestaan.
      Artikel 3. Duur van de gebruiksovereenkomst
      De overeenkomst wordt afgesloten vanaf [datum]
      Beide partijen hebben het recht om op elk ogenblik de overeenkomst op te zeggen mits een opzegperiode van zes maanden, die per aangetekend schrijven wordt meegedeeld aan de andere partij.
      Deze termijn is niet van toepassing bij een wissel van onthaalouders onder supervisie van Ferm Kinderopvang vzw, in uitvoering van de ‘samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm Kinderopvang vzw en gemeente Zandhoven m.b.t. organisatie groepsopvang’.
      Bovendien neemt deze gebruiksovereenkomst van rechtswege een einde wanneer de ‘samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm Kinderopvang vzw en gemeente Zandhoven m.b.t. organisatie groepsopvang’ wordt verbroken, met name op datum van afloop van de opzegperiode verbonden aan deze verbreking. De gebruikers verklaren op de hoogte te zijn van deze samenwerkingsovereenkomst en haar inhoud.
      Artikel 4. Gebruiksvergoeding
      De lokalen worden ter beschikking gesteld voor een vaste maandelijkse vergoeding van 600,00 euro.
      Indien de opvangcapaciteit gedurende meer dan 2 opeenvolgende maanden beperkt is tot maximum 8 kinderen die gelijktijdig worden opgevangen, wordt de maandelijkse gebruiksvergoeding vanaf de 3e maand verlaagd naar 300,00 euro.
      De betaling van de vergoeding gaat in vanaf datum 1e opvang kinderen en ten laatste 2 maanden na overhandiging van de sleutels van het gebouw.
      Tijdens de eerste vier maanden zal de gebruiksvergoeding maand na maand toenemen als volgt:

        • eerste maand: 200,00 euro;
        • tweede maand: 350,00 euro;
        • derde maand: 500,00 euro;
        • vanaf de vierde maand: 600,00 euro;

      De huurprijs vertegenwoordigt een koopkracht, die overeenstemt met de gezondheidsindex van mei 2023.
      Teneinde deze overeenstemming te behouden, wordt de huurprijs jaarlijks op 1 juli aangepast volgens de formule:

                                         aangepaste huurprijs =    basishuurprijs x nieuw indexcijfer  
         basis indexcijfer

      Artikel 5. Onderhoud en herstellingen
      De gebruikers verbinden er zich toe de lokalen te gebruiken als een voorzichtig en redelijk persoon. Op het einde van de terbeschikkingstelling wordt de infrastructuur teruggegeven in de staat zoals de gebruikers het gekregen hebben overeenkomstig de opgemaakte plaatsbeschrijving, behoudens normale slijtage of veroudering.
      Alle kosten die volgen uit het gebruik van het gebouw zijn voor rekening van de gebruikers. Kleine herstellingen vallen ten laste van de gebruikers.
      Onverminderd deze bepaling blijft de gemeente Zandhoven volgende kosten ten laste nemen:

        • Keuring elektrische installatie (5-jaarlijks)
        • Abonnement internet/Wifi
        • Onderhoud warmtepomp (verwarming)
        • Onderhoud openbare gedeelte tuin

      Alle kosten die volgen uit het groot onderhoud van het gebouw zijn voor rekening van de gemeente Zandhoven. Ook de herstellingen, te wijten aan normale slijtage, ouderdom, overmacht of een gebrek in de gebouwen en lokalen en de grote herstellingen, zijn ten laste van de gemeente Zandhoven.
      De huurwet geldt als referentie voor artikel 5 (zie ook Ziezo-boekje www.vlaanderen.be/publicaties/ziezo-handig-boekje-voor-huurders)
      Aanpassingen aan de lokalen kunnen enkel gebeuren na voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de gemeente Zandhoven.
      Indien de gebruiker vaststelt dat een herstelling nodig is die ten laste van de gemeente Zandhoven valt, brengt deze de gemeente hiervan onmiddellijk op de hoogte, zodat deze de gepaste oplossing kan zoeken. De gebruikers worden aansprakelijk gesteld voor elke verergering van de schade, die een gevolg is van een laattijdige of van het ontbreken van een verwittiging, waardoor de gemeente belet werd om tijdig de herstellingswerken uit te voeren.
      Artikel 6. Verzekeringen
      De gemeente heeft een verzekering afgesloten tegen brand en aanverwante gevaren (gebouw) waarin de clausule afstand van verhaal t.o.v. de gebruikers vermeld wordt.
      De gebruikers zorgen voor een verzekering voor de inboedel.
      Artikel 7. Belastingen
      De onroerende voorheffing is ten laste van de eigenaar (gemeente).
      Artikel 8. Overdracht en onderverhuring
      De gebruikers mogen de lokalen niet geheel, noch voor een deel onderverhuren, noch zijn gebruiksrechten geheel of gedeeltelijk overdragen, zonder de schriftelijke toestemming van de gemeente.
      Een afgevaardigde van de gemeente mag de gebouwen en lokalen betreden zo vaak als nodig en eveneens om er zich van te vergewissen dat deze zich in goede staat bevinden.
      Ook voor het uitvoeren van de noodzakelijke herstellingen mag de gemeente een technisch afgevaardigde ter plaatse sturen.
      Artikel 9. Sancties bij tekortkomingen – geschillen
      Indien één van de partijen haar plichten niet nakomt, kan de benadeelde partij, naargelang de ernst van tekortkomingen, hetzij de dwanguitvoering van de overeenkomst, hetzij de ontbinding ervan eisen met eventuele betaling van een schadevergoeding.
      Elk geschil over deze overeenkomst behoort tot de bevoegdheid van de rechtbank te Zandhoven.
      Artikel 10. Sleutels
      Er worden minimaal twee sleutels gratis ter beschikking gesteld van de gebruikers voor het openen van de lokalen.

      Artikel 2.
      De bevoegdheid tot ondertekening van de gebruiksovereenkomst vermeld in artikel 1 met de individuele onthaalouders wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Ferm Kinderopvang vzw, de dienst Mens & welzijn, de dienst Financiën en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Opheffen en goedkeuren van een belastingreglement met betrekking tot ongeadresseerd drukwerk

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet van 30 mei 2008 houdende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikels 40§3, 41, 2° en 286-288, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.
      Gelet op het besluit van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 waarbij de belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk werd goedgekeurd.
      Overwegende dat artikel 4 vermeldt dat “de belasting verschuldigd is door de natuurlijke of rechtspersoon die geldt als verantwoordelijke uitgever van het betreffende reclamedrukwerk.
      Als de uitgever, de drukker of de verdeler niet gekend zijn, dan is de natuurlijke persoon of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of product wordt verspreid hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting”.
      Overwegende dat voormelde omschrijving kan leiden tot problemen bij de invordering indien de uitgever (of verspreider) in het buitenland is gevestigd.
      Overwegende dat de gemeente een hoge kost voor papierophaling en -verwerking betaalt waarin het gedeelte reclame een groot aandeel heeft;- dat het ook aangewezen is om het principe “de vervuiler betaalt” toe te passen en het tevens gerechtvaardigd is om ervoor te zorgen dat de vervuiler ook effectief betaalt.
      Overwegende dat de kosten voor een invordering in het buitenland enorm kunnen oplopen en er zelfs toe kunnen leiden dat er geen belasting kan worden geïnd. Overwegende dat het aangewezen lijkt om het belastingreglement op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 februari 2020 volledig op te heffen en te vervangen door een nieuw reglement.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Vanslambrouck J. die het volgende verklaart: “Sedert de invoering van het wetboek van vennootschappen en verenigingen mogen VZW ’s zonder beperking commerciële activiteiten voeren. Enkel mogen ze de winst niet uitkeren aan de leden. VZW ’s met commerciële activiteiten worden wel onderworpen aan de vennootschapsbelasting en niet aan de rechtspersonenbelasting. Om de voorziene vrijstelling voor VZW ’s te beperken tot VZW ’s zonder werkelijke commerciële activiteiten stellen we volgend amendement voor:

      In artikel 6 tweede lid worden de woorden: die onderworpen zijn aan de rechtspersonenbelasting toegevoegd tussen  “verenigingen zonder winstoogmerk” en “zijn vrijgesteld van de belasting”.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van de heer Vanslambrouck J. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.
      De voorzitter legt daarop de door de heer Vanslambrouck J. ingediende amendement ter stemming aan de raad voor.
      De stemming geeft de volgende uitslag:
      Aantal stemmen ten gunste van het amendement: twintig
      Aantal stemmen tegen het amendement: nul
      Aantal onthoudingen: nul.
      Volgens onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

      Het amendement van de heer Vanslambrouck J. is derhalve aangenomen waardoor het reglement zal worden aangepast.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet opheffen en goedkeuren van een belastingreglement met betrekking tot ongeadresseerd drukwerk.

      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Na beraadslaging.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het besluit van 20 februari 2020 betreffende de belasting op de verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk wordt integraal opgeheven.
      Artikel 2.
      Met ingang van 1 juni 2023 en eindigend op 31 december 2025 wordt een belasting ingesteld op het huis-aan-huis verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk of daarmee gelijkgestelde producten in brievenbussen op het grondgebied van de gemeente Zandhoven.
      Artikel 3. - Definitie
      Onder ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt verstaan: elke publicatie die ertoe strekt bekendheid te geven aan commerciële activiteiten, handelszaken, merknamen en andere elementen en die erop gericht is een potentieel cliënteel ertoe te bewegen gebruik te maken van de diensten en/of producten van de adverteerder.
      Onder gelijkgestelde producten wordt verstaan: de stalen of reclamedragers van gelijk welke aard die aanzetten tot gebruik of verbruik van het aangeprezen product of de aangeboden dienst.
      Onder huis-aan-huis verspreiding wordt verstaan: het systematisch achterlaten van het drukwerk zonder adressering in de brievenbussen van woningen, zonder dat de bestemmeling hiervoor enig initiatief heeft betoond. Collectieve adresaanduiding per straat of gedeeltelijke adresvermelding wordt niet beschouwd als zijnde geadresseerd.
      Onder reclamedrukwerk of gelijkgesteld product kleiner dan 1 A4 wordt verstaan: eenbladig reclamedrukwerk (recto of rectoverso bedrukt, al dan niet volledig bedrukt) met een maximale, opengeplooide grootte van 1 A4 (29,7 cm x 21 cm).
      Onder meerbladig reclamedrukwerk wordt verstaan: alle reclamedrukwerk dat in een catalogus of een blaadje is opgenomen ofwel aaneengeniet of geplakt is ofwel op iedere andere wijze is samengebracht waardoor het reclamedrukwerk niet losbladig is. Reclamedrukwerk dat opengeplooid groter is dan één A4 (29,7 cm x 21 cm) wordt ook aanzien als meerbladig reclamedrukwerk.
      Als verschillende reclamedrukwerken samen worden verspreid zonder dat ze op een permanente of vaste wijze één geheel vormen, wordt ieder reclamedrukwerk als een apart exemplaar beschouwd.
      Als verschillende reclamedrukwerken die qua vorm, kleur, lay-out of ander stijlkenmerk als afzonderlijk kunnen worden beschouwd en waarbij de meerderheid van de verscheidene reclamedrukwerken elk afzonderlijk toebehoren aan afzonderlijke adverteerders, op een in dit artikel vermelde wijze zijn samengebracht maar waarbij het geheel geen eenheid qua vorm, kleur, lay-out of ander stijlkenmerk vertoont, wordt ieder van die afzonderlijke reclamedrukwerken als een apart exemplaar beschouwd.
      Artikel 4. - Belastingplichtige
      De belasting is verschuldigd door de verantwoordelijke uitgever. Wanneer de verantwoordelijke uitgever niet gekend is, is de belasting in afnemende volgorde verschuldigd door de genieter wiens naam, logo of embleem het niet-geadresseerde drukwerk of gelijkgesteld product draagt, de opdrachtgever van de verdeler of de verdeler zelf.
      Indien de verantwoordelijke uitgever in het buitenland is gevestigd, is de belasting verschuldigd door de Belgische vestiging van de verantwoordelijke uitgever. Wanneer er geen Belgische vestiging is, is de belasting in afnemende volgorde verschuldigd door de genieter wiens naam, logo of embleem het niet-geadresseerde drukwerk of gelijkgesteld product draagt, de opdrachtgever van de verdeler of de verdeler zelf.
      De genieter wiens naam, logo of embleem het niet-geadresseerde drukwerk of gelijkgesteld product draagt is steeds hoofdelijk gehouden tot betaling van de belasting.
      Artikel 5. - Kostprijs
      De belasting wordt vastgelegd op

      1. voor ongeadresseerd reclamedrukwerk verspreid in de deelgemeente Zandhoven: 60 euro
      2. voor ongeadresseerd reclamedrukwerk verspreid in de deelgemeente Pulderbos: 30 euro
      3. voor ongeadresseerd reclamedrukwerk verspreid in de deelgemeente Pulle: 30 euro
      4. voor ongeadresseerd reclamedrukwerk verspreid in deelgemeente Viersel: 20 euro
      5. voor ongeadresseerd reclamedrukwerk verspreid in deelgemeente Massenhoven: 20 euro

      De belasting is verschuldigd telkens een huis- aan-huis verspreiding op het grondgebied van de betreffende deelgemeente plaatsvindt, ook als er slechts in een bepaald deel van de (deel)gemeente wordt verspreid.
      Artikel 6. – Vrijstellingen
      Alle reclamedrukwerk kleiner dan 1 A4 wordt vrijgesteld van belasting. Voor reclamedrukwerk kleiner dan 1 A4 geldt ook een vrijstelling voor het indienen van een aangifte.
      De gemeentelijke diensten, het OCMW, het AGB Zandhoven, scholen, politieke partijen en verenigingen zonder winstoogmerk die onderworpen zijn aan de rechtspersonenbelasting, zijn vrijgesteld van de belasting. Voormelde organisaties genieten ook een vrijstelling voor het indienen van een aangifte.
      Drukwerken van eenzelfde adverteerder waarvan de verspreiding maximaal 2 maal per kalenderjaar gebeurt (ongeacht het kwartaal waarin deze verspreid worden) zijn vrijgesteld van belasting. Vanaf de derde verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk van eenzelfde adverteerder in hetzelfde kalenderjaar, is een belasting verschuldigd voor elke gebeurde verspreiding dat kalenderjaar. Deze vrijstelling omvat geen vrijstelling voor het indienen van een aangifte.
      Artikel 7. – Aangifte
      De belastingplichtige is verplicht een aangifte te doen bij de gemeente via het daarvoor bestemde formulier. Hij heeft daarvoor een termijn van 14 dagen na de verspreiding van het reclamedrukwerk of daarmee gelijkgestelde product.
      De aangifte kan worden ingediend via
      - Het voorziene digitale formulier op de website www.zandhoven.be
      - Via het daarvoor bestemde formulier bezorgd via mail aan burgerzaken@zandhoven.be
      - Via het daarvoor bestemde formulier bezorgd per post aan gemeente Zandhoven, dienst burgerzaken, Liersebaan 12, 2240 Zandhoven
      De belastingplichtige dient minstens de volgende gegevens bij zijn aangifte voegen

      • de uitgever en zijn contactgegevens
      • de commerciële activiteiten, handelszaken, merknamen of adverteerder die het reclamedrukwerk bevat of waarvoor het reclamedrukwerk werd opgemaakt
      • de deelgemeente waarin het reclamedrukwerk werd verspreid
      • de datum waarop de verspreiding plaatsvond
      • de grootte en het aantal pagina’s van het drukwerk

      De gemeente mag steeds een specimen van het aangegeven reclamedrukwerk of daarmee gelijkgesteld product opvragen. De gemeente mag steeds extra informatie opvragen die noodzakelijk is om de belasting te kunnen heffen.
      Indien een belastingplichtige een periodieke verspreiding doet van een reclamedrukwerk of daarmee gelijkgesteld product, kan 1 aangifte gelden voor het gehele kwartaal. De belastingplichtige dient in dat geval de aangifte binnen 14 dagen na de eerste verspreiding van het kwartaal in en is verplicht aan te geven dat het om een periodieke verspreiding gaat en hoeveel verwachte verspreidingen er zullen volgen binnen datzelfde kwartaal. Ten laatste op de laatste dag van het kwartaal (hetzij op 31 maart, 30 juni, 30 september of 31 december), geeft de belastingplichtige aan hoeveel verspreidingen er effectief zijn geweest en in welke deelgemeente(n) de verspreiding heeft plaatsgevonden.
      Artikel 8.
      De gemeente kan de verschuldigde belasting ambtshalve innen indien er geen aangifte werd gedaan of indien er een onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte werd gedaan door de belastingplichtige.
      Een belasting die ambtshalve wordt geïnd mag door de gemeente éénzijdig worden verhoogd met het bedrag gelijk aan de verschuldigde belasting.
      Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, deelt het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige per aangetekend schrijven de redenen om gebruik te maken van deze procedure en de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting mee.
      De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen vanaf de datum van de verzending van deze aangetekende zending om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
      Artikel 9. – Wijze van inning
      De belasting wordt geïnd door middel van een kohier en moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.
      In geval het gaat om een periodieke verspreiding, zal het kohier alle verspreidingen van hetzelfde kwartaal bundelen en het verschuldigde bedrag in 1 keer inkohieren.
      Artikel 10. – Bezwaren
      De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging, zoals vermeld in artikel 8, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen.
      Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
      De vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van gemeentebelastingen gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
      Artikel 11. – Afschrift
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën, de dienst Secretariaat en de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot Belgapress Kiosk met vzw Cultuurconnect

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012, in het bijzonder artikel 20 en 21, en latere wijzigingen;- dat de Vlaamse Regering een organisatie subsidieert die als doel heeft gemeenten te ondersteunen bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid, met klemtoon op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en aandacht voor sector overschrijdende verbindingen;- de organisatie o.a. als doelstellingen heeft om concrete proefprojecten uit te voeren in samenwerking met lokale besturen en lokale cultuurprofessionals om oplossingen voor de digitale uitdagingen van het lokaal cultuurbeleid te zoeken en om succesvolle proefprojecten op te schalen tot bovenlokale diensten waarop gemeenten kunnen intekenen.
      Gelet op de oprichting van Mediargus door alle Vlaamse uitgevers van dagbladen, met het oog op de creatie van een distributieplatform om informatie gezamenlijk en op een elektronische wijze te ontsluiten.
      Overwegende dat de Mediargus databank onder de naam Belgapress (voorheen Gopress) in 2002 de enige instantie was die een handige, gecentraliseerde en bruikbare databank van archieven van persartikels aanbood, alsook een technologische back-up vormt van de archieven van de uitgevers, die een voorwaarde vormt voor de in deze overeenkomst bedoelde diensten.
      Overwegende dat Belgapress in 2023 nog steeds deze rol opneemt.
      Overwegende dat onderstaande overeenkomst de wijze en de voorwaarden regelt waarop Vlaamse Openbare bibliotheken gebruik kunnen maken van Belgapress;- dat de wederzijdse afspraken over beheer en financiering vastgelegd worden voor de samenwerking tussen Cultuurconnect en de Abonnee in het kader van Belgapress Kiosk.
      Gelet op de samenwerkingsovereenkomst die wordt voorgelegd.
      Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de “samenwerkingsovereenkomst” moet vertegenwoordigd worden;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoeld contract het gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zullen zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan navolgende ‘Overeenkomst Belgapress Kiosk’ tussen gemeente Zandhoven en vzw Cultuurconnect.

      Overeenkomst Belgapress Kiosk tussen vzw Cultuurconnect en gemeente Zandhoven

      1. De ondergetekende partijen
      ENERZIJDS:
      De vzw Cultuurconnect, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Priemstraat 51, ingeschreven in de Kruispuntbank voor ondernemingen onder het nummer 0629.858.909, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Bart Beuten, algemeen directeur;
      hierna genoemd ‘Cultuurconnect’;
      EN ANDERZIJDS:
      Gemeente Zandhoven gevestigd te Liersebaan 12-2240 Zandhoven hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de gemeenteraad, voor wie optreden mevrouw Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, de algemeen directeur;
      hierna genoemd ‘De Abonnee’
      Ook wel gezamenlijk genoemd ‘de Partijen’

      2. Overwegende dat
      De Abonnee is de inrichtende overheid van de Openbare Bibliotheek, Conform het decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012 is de openbare bibliotheek een basisvoorziening waar elke burger terecht kan met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning. Ze bemiddelt actief bij het beantwoorden van deze vragen. De openbare bibliotheek is actief op het vlak van geletterdheid, cultuurspreiding en cultuurparticipatie. De bibliotheek werkt in een geest van objectiviteit en vrij van levensbeschouwelijke, politieke en commerciële invloeden.
      Mediargus werd opgericht door alle Vlaamse uitgevers van dagbladen met het oog op de creatie van een distributieplatform om informatie gezamenlijk en op een elektronische wijze te ontsluiten en dat deze uitgevers allen aandeelhouder zijn van Mediargus. De Mediargus databank, die nu onder de naam van Belgapress (voorheen ‘Gopress’) wordt aangeboden, is het digitale, en online beschikbare, archief van alle Vlaamse kranten, een hele reeks Vlaamse en Waalse tijdschriften, en van een aantal persagentschappen waaronder Belga. Het volledige archief is 24 uur op 24 toegankelijk en bevat alle nationale én regionale artikels zowel uit ‘de krant van de dag’, als uit de laatste jaargangen.
      In 2002 was Mediargus de enige instantie die een handige, gecentraliseerde en bruikbare databank van archieven van persartikels aanbood, alsook een technologische back-up vormt van de archieven van de Uitgevers, die een voorwaarde vormt voor de in deze overeenkomst bedoelde diensten. In 2023 neemt Belgapress nog steeds deze rol op.
      Cultuurconnect en Belga sloten een overeenkomst waarbij Cultuurconnect een licentie verkreeg om de openbare bibliotheken van Vlaanderen in sublicentie een toegang te geven tot het digitale archief.
      Elke bibliotheek kan via dit abonnement en via de computers van de bibliotheek haar gebruikers onbeperkt de Belgapress krantendatabank laten doorzoeken en raadplegen. Deze overeenkomst is een modelovereenkomst die op identieke wijze aan bibliotheken wordt overgemaakt om toegang te krijgen tot Belgapress.

      Wordt overeengekomen dat:

      3. Voorwerp van de overeenkomst

      3.1. Deze overeenkomst regelt de wijze en de voorwaarden waarop de Vlaamse openbare bibliotheken gebruik kunnen maken van de krantendatabank Belgapress.
      3.2. Cultuurconnect kent aan de Abonnee onderstaande rechten toe, mits de Abonnee de bepalingen en voorwaarden van deze overeenkomst aanvaardt en mits een correcte betaling van de verschuldigde vergoedingen:

      i. Recht op toegang zoals bepaald in artikel 5 van deze overeenkomst;
      ii. Recht op raadpleging van de data zoals bepaald in artikel 6 van deze overeenkomst;
      iii. Recht op gebruik van de data zoals bepaald in artikel 7 van deze overeenkomst;

      3.3. Deze rechten worden door Cultuurconnect toegekend zonder dat deze overdraagbaar zijn.
      3.4. In een contract met Mediargus NV heeft Cultuurconnect het exclusieve recht bekomen op het aanbieden van de diensten van Belgapress aan de openbare bibliotheken.

      4. Definities

      In de onderhavige overeenkomst zijn volgende definities van toepassing:
      Abonnee:
      De Nederlandstalige Openbare Bibliotheek in Vlaanderen of Brussel met wie het
      contract wordt afgesloten en die de rechten verworven heeft die zijn opgenomen in artikel 2.

      Eindgebruiker:
      Elke fysische persoon, bezoeker of lid van de Abonnee, die de bevoegdheid heeft gebruik te maken van de diensten van Belgapress via een anonieme toegang op een computer in de lokalen van de Abonnee, de lokalen van de lagere of secundaire scholen op het grondgebied van de Abonnee of buiten de bibliotheek via Mijn bibliotheek. De bibliotheek biedt Belgapress aan leden en bezoekers aan voor privé-gebruik en niet voor professioneel gebruik, zoals het reproduceren van artikels met het oog op het aanmaken en verspreiden van persoverzichten via e-mail, intranet/extranet of internet.

      Data:
      De informatie en publicaties die beschikbaar zijn voor de gebruiker; een lijst van beschikbare
      data is terug te vinden in bijlage B.

      Mijn Bibliotheek:
      De toepassing van Cultuurconnect om de leden van de Abonnee met hun gebruikersnaam of e-mail en hun paswoord te identificeren, authenticeren en autoriseren voor toegang tot online dienstverlening van de bibliotheek en digitale collecties zoals het Belgapress Krantenarchief.

      Krantenarchief:
      Publicaties die ouder zijn dan 2 publicatiedagen maken deel uit van het Belgapress Krantenarchief. De toegang tot het Belgapress Krantenarchief wordt verleend op een computer, tablet en smartphone in de lokalen van de Abonnee, de lokalen van de lagere of secundaire scholen
      op het grondgebied van de Abonnee of thuis via Mijn bibliotheek.

      Kiosk:
      Visueel intuïtief publicatieoverzicht in kioskvorm aangeboden onder de naam Belgapress Kiosk, waarbij kranten en magazines van de laatste zeven dagen visueel worden aangeboden. De
      toegang tot de Belgapress Kiosk wordt verleend op een computer, tablet en smartphone in de
      lokalen van de Abonnee, op basis van een uniek ip-adres.

      Zoeken:
      De mogelijkheid om specifieke zoekacties uit te voeren om artikels te vinden. Artikels kunnen
      integraal worden doorzocht of op individuele data-elementen zoals titel en publicatie. Zoeken wordt
      aangeboden in de Cultuurconnect zoekomgevingen van het Belgapress Krantenarchief.

      Bladeren:
      De mogelijkheid om een fotografische weergave van de gedrukte bron per pagina te bekijken in PDF en te navigeren tussen de pagina’s met een gebruiksvriendelijke bladerfunctie. Bladeren wordt enkel aangeboden voor de publicaties van de laatste 7 dagen in de Belgapress Kiosk.

      Artikelpagina:
      Detailpagina met de volledige tekstversie van een artikel uit een publicatie.

      Zoom:
      De mogelijkheid om in te zoomen op een fotografische weergave van de gedrukte bron.
      Zoomfunctionaliteit wordt enkel aangeboden in Bladeren.

      Deel artikel:
      De mogelijkheid om artikels en publicaties aan te bevelen aan andere gebruikers via sociale netwerken, e-mail of sms. Deel artikel wordt aangeboden op de artikelpagina.

      Bewaar artikel:
      De mogelijkheid om artikels op te slaan in tekstvorm in pdf, enkel voor privé-gebruik.
      Bewaar artikel wordt enkel aangeboden op de artikelpagina.

      Print artikel:
      De mogelijkheid om artikels af te drukken in tekstvorm, enkel voor privé-gebruik.
      Print artikel wordt enkel aangeboden op de artikelpagina.

      5. Recht op toegang

      5.1. Cultuurconnect kent aan de Abonnee een toegangsrecht toe dat de Eindgebruiker toelaat het Belgapress Krantenarchief en/of de Belgapress Kiosk te gebruiken binnen de voorwaarden gesteld in dit contract.
      5.2. Na ondertekening van deze overeenkomst door de Abonnee, krijgen de Eindgebruikers toegang tot de diensten vermeld in bijlage A.
      5.3. De Eindgebruikers kunnen zich 24u op 24u online in verbinding stellen, 7 dagen op 7 behalve in geval van overmacht of gebeurtenis die niet onder de controle valt van Belga en onder voorbehoud van eventuele defecten of noodzakelijke onderhoudstussenkomsten teneinde de goede werking van de dienst te verzekeren. Indien de hiervoor beschreven situaties zich voordoen, verwittigt Cultuurconnect de Abonnee en geeft de geschatte duur van de onbeschikbaarheid van het netwerk aan.
      5.4. De Eindgebruiker krijgt anonieme toegang tot de dienst Belgapress Krantenarchief op een computer, tablet en smartphone in de lokalen van de Abonnee, de lokalen van de lagere of secundaire scholen op het grondgebied van de Abonnee.
      5.5. De Eindgebruiker krijgt anonieme toegang tot de dienst Belgapress Kiosk op een computer, tablet en smartphone in de lokalen van de Abonnee.
      5.6. De Eindgebruiker krijgt buiten de bibliotheek enkel toegang tot de artikelpagina’s van Belgapress Krantenarchief via de persoonlijke aanmeldgegevens van Mijn Bibliotheek, onder de voorwaarde dat de Eindgebruiker lid is van de Abonnee.

      6. Recht op raadpleging

      6.1. Cultuurconnect kent aan de Abonnee het recht toe zijn gebruikers de data te laten raadplegen zoals gespecificeerd in bijlage B.

      7. Recht op gebruik van de data

      7.1. De Eindgebruiker mag een artikel oproepen op het scherm waardoor de tekst wordt
      opgeslagen in het tijdelijk geheugen van de computer.
      7.2. De Eindgebruiker mag een artikel eveneens permanent bewaren op zijn harde schijf of een andere vorm van permanent geheugen; de download van een artikel is mogelijk in het formaat PDF voor bepaalde kranten.
      7.3. De Eindgebruiker mag het artikel afdrukken.
      7.4. Bovenstaande vormen van reproductie van het artikel zijn enkel toegestaan voor privé doeleinden. Reproductie via intranet of extranet is niet toegelaten.
      7.5. De Eindgebruiker mag geen inhoudelijke wijzigingen aanbrengen aan de data, noch de data verplaatsen of vertalen of vervangen of er afgeleide werken van maken of de naam weglaten van Belgapress, de auteurs, de uitgever of gelijk welke andere informatie waarop Belga of de auteur rechten heeft.
      7.6. De Eindgebruiker mag het artikel niet publiek verspreiden, tenzij via de door Belgapress aangeboden sociale media tools.
      7.7. De Eindgebruiker mag het artikel niet reproduceren voor commerciële of promotionele doeleinden en het concrete gebruik mag de eer, de goede naam of morele rechten van de auteur van het werk niet schaden.
      7.8. De Abonnee verbindt zich ertoe om illegaal gebruik, onder welke vorm of op welke manier dan ook, tegen te gaan en legt zijn gebruikers dezelfde verplichting op.
      7.9. Deze overeenkomst brengt geen eigendomsrecht met zich mee op de data en doet geen afbreuk aan de toepasselijke wettelijke bepalingen inzake auteursrechten en bescherming van databanken.

      8. Regels met betrekking tot de persoonlijke gegevens van de Eindgebruiker

      8.1. De persoonlijke identificatiegegevens, die de Eindgebruikers toelaten zich te identificeren en zich via Mijn Bibliotheek toegang te verschaffen tot de site, zijn persoonlijk en vertrouwelijk. Ze moeten geheim worden gehouden en mogen niet worden verspreid.
      8.2. Elk gebruik van de dienst door de Eindgebruiker buiten de beperkingen van deze overeenkomst, kan na een ingebrekestelling aanleiding geven tot verbreking van deze overeenkomst.
      8.3. Om persoonlijke toegang te verkrijgen bij het eerste gebruik van Belgapress buiten de lokalen van de bibliotheek registreert de Eindgebruiker, na aanmelding bij Mijn Bibliotheek, zijn e-mailadres bij Belga. Het e-mailadres van de Eindgebruiker uit Mijn Bibliotheek wordt vooraf ingevuld in het registratiescherm van Belga, maar het wordt duidelijk gemaakt dat de Eindgebruiker een ander e-mailadres kan invullen. In de datagebruikersovereenkomst (zie art. 8.5) wordt duidelijk gemaakt op welke manier het e-mailadres in het kader van Belgapress kan verwerkt worden.
      8.4. De Eindgebruiker wordt er middels een tekstboodschap op attent gemaakt dat zijn persoonsgegevens uitsluitend voor administratieve doeleinden en in geen geval voor commerciële doeleinden worden gebruikt of verspreid, tenzij de Eindgebruiker daarvoor expliciet de toestemming geeft.
      8.5. Per 25 mei 2018 is de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht — ook wel Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) genoemd. Gopress ziet erop toe dat de persoonlijke gegevens zijn beschermd overeenkomstig het vigerende wettelijke kader dat aan de gebruiker onder meer een toegangsrecht en recht op aanpassing toekent. De Eindgebruiker wordt attent gemaakt op zijn inzage- en verbeteringsrecht en kan ten allen tijde zijn account verwijderen. Cultuurconnect sluit een verwerkersovereenkomst af met de leverancier van Belgapress, in de mate dat dit relevant is in het kader van de door de leverancier geleverde diensten. Cultuurconnect sluit met de Abonnee een datagebruikers-overeenkomst af, die als Bijlage C bij deze Overeenkomst wordt gevoegd.

      9. Regels met betrekking tot het gebruik van de dienst

      9.1. Belga en Cultuurconnect verbinden zich ertoe de nodige inspanningen te leveren om een optimale toegang tot de site te verzekeren evenals wat betreft de raadpleging en het gebruik van de data overeenkomstig de gebruiken op het internet. Belga en Cultuurconnect zullen eventuele storingen zo snel mogelijk (laten) verhelpen.
      9.2. De Abonnee zal Belga en Cultuurconnect niet kunnen aanspreken voor gebreken in de levering van de dienst. Zelfs indien een grove fout of nalatigheid kan worden aangetoond, zal de Abonnee Belga en Cultuurconnect enkel kunnen aanspreken voor maximaal de helft van het jaarlijks bedrag dat Cultuurconnect aan de desbetreffende Abonnee factureert. Belga en Cultuurconnect kunnen in geen enkel geval aangesproken worden voor de eventuele gevolgschade indien de dienst niet zou gefunctioneerd hebben. Zelfs indien dit toch het geval zou zijn, zal de schadevergoeding niet meer bedragen dan de vergoeding zoals voorzien in de voorgaande alinea.
      9.3. Belga en Cultuurconnect zijn niet verantwoordelijk voor problemen veroorzaakt door de diensten van derden, zelfs via de applicatie van Belgapress. De Abonnee kan deze derden rechtstreeks aanspreken.
      9.4. De Abonnee erkent op de hoogte te zijn van de eigenschappen van het internet en de grenzen ervan, meer bepaald:

        • Dat hij de enige verantwoordelijke is voor het gebruik van de werken volgens de bepalingen van onderhavige overeenkomst en met naleving van alle wetten en respect voor de rechten van derden. Belga en Cultuurconnect kunnen bijgevolg niet gehouden zijn t.a.v. de Abonnee wat betreft schade veroorzaakt door gebruik van de werken behoudens wat betreft de auteursrechten zoals voorzien in de betreffende bepalingen ‘Auteursrecht’ van deze overeenkomst. De Abonnee vrijwaart Belga en Cultuurconnect in dit verband voor elke schade die zij zou lijden door de niet naleving van deze verbintenis.
        • Dat hij op de hoogte is van de aard van het internet, en meer specifiek van de technische mogelijkheden en de tijd die vereist is voor de raadpleging, het opvragen en het overmaken van de werken;
        • Dat hij alle noodzakelijke maatregelen dient te nemen opdat zijn computer voldoet aan de technische vereisten die hem toelaten de werken te raadplegen;
        • Dat hij zelf alle noodzakelijke maatregelen dient te nemen opdat zijn eigen gegevens en materiaal beschermd zijn tegen virussen en andere oorzaken die schade kunnen teweeg brengen.

      9.5. Het is de Abonnee niet toegelaten het systeem te gebruiken voor handelingen en gedragingen die in strijd zijn met toepasselijke wettelijke bepalingen, de netiquette of deze overeenkomst, noch enige daad te stellen die op enig ogenblik de goede werking van het platform op welke wijze dan ook in het gedrang kan brengen. Hieronder vallen onder meer, maar niet uitsluitend, de navolgende handelingen en gedragingen:

        • pogingen tot inbraak in het netwerk, het platform of andere door Belga verstrekte diensten;
        • het uploaden van virussen;
        • hacken of een poging tot hacken
        • het zonder toestemming binnendringen van andere computers of computersystemen;
        • het kopiëren van de software;
        • het aanwenden van enig (automatisch) systeem zoals maar niet beperkt tot robots, spiders,
        • het toelaten van crawlers etc. met als bedoeling een toegang tot de databank te creëren op zo’n manier dat er meer zoekopdrachten naar de databank worden verstuurd dan voor een mens in een normale (manuele) handeling en met het gebruik van een normale web browser realiseerbaar is.

      10. Auteursrecht

      10.1. Belga vrijwaart de Abonnee tegen alle auteursrechtelijke aanspraken van de oorspronkelijke auteurs in verband met het gebruik van data, voor zover dit gebruik gebeurt binnen de voorwaarden van deze overeenkomst en geen afbreuk doet aan de eer of goede naam van de auteur.
      10.2. De Abonnee maakt gebruik van de diensten van Belgapress zonder dat de aldus ontstane data kunnen beschouwd worden als een nieuw werk dat nieuwe auteursrechtelijke aanspraken in het leven roept in hoofde van de Abonnee.

      11. Helpdesk

      11.1. In alle gevallen is de Abonnee zelf eerstelijnshelpdesk voor de Eindgebruiker.
      11.2. Voor het beheer van toegang en het contract kan de Abonnee terecht bij Cultuurconnect via servicedesk@cultuurconnect.be (maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u).
      11.3. Voor het Belgapress Krantenarchief kan de Abonnee terecht bij Cultuurconnect via servicedesk@cultuurconnect.be (maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u).
      11.4. Voor de Belgapress Kiosk kan de Abonnee terecht bij Belga via ask@gopress.be, bijvoorbeeld wanneer publicaties niet op tijd zijn geleverd.

      12. Vergoeding en betalingsvoorwaarden

      12.1. Voor de toegang zoals beschreven in deze overeenkomst is de Abonnee een vergoeding verschuldigd waarvan het bedrag is opgenomen in bijlage A.
      12.2. Na ondertekening en bij aanvang van elk nieuw licentiejaar zal Cultuurconnect een factuur opstellen met verwijzing naar deze overeenkomst.
      12.3. De factuur is betaalbaar binnen de 30 dagen na factuurdatum.
      12.4. In geval van vertraging in de betaling van meer dan 30 dagen, houdt Cultuurconnect zich het recht voor na een ingebrekestelling de levering van haar diensten op te schorten tot aan de regularisatie;
      12.5. Indien na deze ingebrekestelling de betaling aan Cultuurconnect niet geschiedt, kan Cultuurconnect een schadevergoeding van 10% op het factuurbedrag opeisen, te vermeerderen met contractuele verwijlintresten ten belope van 7% per jaar.
      12.6. Prijzen vermeld in bijlage A kunnen bij verlenging van het abonnement worden gewijzigd. Deze wijziging treedt enkel op bij:

        • uitbreiding van het abonnement
        • stijgende abonnementsprijzen aangerekend door Belga
        • prijsaanpassing aan het indexcijfer der consumptieprijzen met als basisindex het indexcijfer der consumptieprijzen per 1 januari van het jaar van aanvang van deze overeenkomst.

      12.7. De vergoeding zoals bepaald in bijlage A van de overeenkomst kan jaarlijks per 1 januari worden aangepast aan het indexcijfer der consumptieprijzen. De basisindex is het indexcijfer der consumptieprijzen per 1 januari van het jaar van aanvang van deze overeenkomst.

      13. Duurtijd van de overeenkomst

      13.1. Deze overeenkomst treedt in werking vanaf het moment van ondertekening en wordt afgesloten tegen 31 december van het lopende jaar.
      13.2. De overeenkomst zal telkens met één jaar verlengd worden tenzij één der partijen de overeenkomst opzegt met een aangetekend schrijven of deurwaardersexploot ten minste 3 maanden voor de einddatum van de overeenkomst.
      13.3. De verlenging start steeds op 1 januari van het nieuwe jaar.

      14. Slotbepalingen

      14.1. De contractuele relatie tussen Cultuurconnect en de Abonnee wordt enkel geregeld door deze overeenkomst.
      14.2. De Abonnee kan geen afstand doen van zijn rechten en verplichtingen van deze overeenkomst zonder schriftelijke instemming van Cultuurconnect en omgekeerd.
      14.3. Tenzij anders overeengekomen, kan elke kennisgeving of mededeling in het raam van deze overeenkomst schriftelijk gebeuren, dan wel via elektronische weg indien de ontvangst van de elektronische mededeling door de wederpartij behoorlijk wordt bevestigd.
      14.4. Partijen bevestigen bij de onderhandeling en het opstellen van de onderhavige overeenkomst te goeder trouw te hebben gehandeld, en verbinden er zich toe bij de uitvoering ervan te goeder trouw te blijven handelen.
      14.5. De nietigheid van enige bepaling van deze overeenkomst tast de geldigheid van de overige bepalingen niet aan. In voorkomend geval verbinden de partijen er zich toe om de nietige bepaling te vervangen door een geldige bepaling die zo nauw mogelijk aansluit op de gemeenschappelijke bedoeling van partijen en op de geest van de onderhavige overeenkomst in het algemeen.

      15. Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

      15.1. Deze Overeenkomst is onderworpen aan het Belgische recht.
      15.2. Alle geschillen omtrent de geldigheid, de uitlegging of de uitvoering van deze Overeenkomst worden voorgelegd aan de rechtbanken te Brussel. Partijen verbinden er zich evenwel toe om alle redelijke inspanningen te leveren om de eventuele geschillen in der minne te regelen,

      16. Bijlagen

      Volgende bijlagen maken integraal deel uit van de Overeenkomst:

        • A:Tarieven
        • B: Data
        • C: Datagebruikersovereenkomst

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur, worden afgevaardigd om gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de ‘overeenkomst Belgapress Kiosk’ ‘te vertegenwoordigen en namens de gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het afdelingshoofd Vrije Tijd, dienst Secretariaat en de financieel directeur worden overgemaakt.

    • Bekrachtigen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 maart 2023 met betrekking tot aansluiting bij het leersteuncentrum VOKAN

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikelen 40 en 41, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet Leersteun goedgekeurd in het Vlaams Parlement op 3 mei 2023 en bekrachtigd door de Vlaamse regering op 5 mei 2023.

      Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, en latere wijzigingen.

      Gelet op het protocol landschap LSC van 10 februari 2023.

      Overwegende dat het decreet Leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn scholen voor gewoon onderwijs.

      Overwegende dat een dergelijk LSC leersteun biedt aan scholen voor gewoon onderwijs die leerlingen hebben met:

      • een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot leersteun bij een gemeenschappelijk curriculum, vermeld in artikel 16 van het decreet basisonderwijs),
      • IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot een individueel aangepast curriculum, vermeld in artikel 15 van het decreet basisonderwijs)

      Overwegende dat het schoolbestuur de volgende scholen voor gewoon basisonderwijs heeft:

      • Gemeentelijke Basisschool Zandhoven (Amelbergastraat 40 -2240 Zandhoven)
      • Gemeentelijke Basisschool Massenhoven (Kerkstraat 37 -2240 Massenhoven)

      Overwegende dat deze scholen leerlingen hebben met de hierboven vermelde verslagen.

      Overwegende dat een LSC deel kan uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of een zelfstandige instelling kan zijn;- dat een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7 een leersteuncentrum is dat deel uitmaakt van een school voor buitengewoon onderwijs en dat alleen leersteun biedt voor leerlingen met een GC-verslag, IAC-verslag type 4, type 6 of type 7, in het gewoon basisonderwijs.

      Gelet op zijn beslissing van 22 maart 2018 waarbij het schoolbestuur aangesloten is bij het openbaar ondersteuningsnetwerk Antwerpen;- dat er een overheveling van middelen is naar ondersteuningsnetwerk VOKAN waar we in praktijk mee samenwerken.

      Overwegende dat LSC’s in de plaats komen van de huidige ondersteuningsnetwerken;- dat de Vlaamse Regering hiermee kiest voor een nieuw ondersteuningsmodel.

      • Dat mensen, middelen en expertise geconcentreerd worden in deze nieuwe leersteuncentra, die anders georganiseerd zijn dan de huidige ondersteuningsnetwerken.
      • Dat er gekozen wordt voor een beperkt aantal leersteuncentra die de mogelijkheden maximaal bundelen én garanderen met een voldoende kritische massa.
      • Dat scholen voor gewoon onderwijs vrij kiezen het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten (los van het net of de koepel waartoe ze behoren) en een belangrijke rol nemen op in de leersteunraad;- dat ze jaarlijks kunnen ze kiezen om hun middelen in dat leersteuncentrum onder te brengen waar hun noden optimaal beantwoord worden.

      Overwegende dat de Vlaamse Regering met de representatieve verenigingen van inrichtende machten (waaronder OVSG) en het gemeenschapsonderwijs op 10 februari 2023 een protocol heeft afgesloten over waar de LSC’s mogen worden opgericht en door welke besturen (protocol landschap LSC).

      Overwegende dat het schoolbestuur zijn keuze moet meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van dit protocol landschap LSC.

      Overwegende dat het LSC waarbij het schoolbestuur wenst aan te sluiten de zelfstandige instelling VOKAN (Pastorijstraat 6 – 2930 Brasschaat) is.

      Overwegende dat de beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

      Gelet op het advies van de schoolraad van Zandhoven van 28 februari 2023.
      Gelet op het advies van de schoolraad van Massenhoven van 8 maart 2023.

      Overwegende dat het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij het LSC VOKAN om voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen scholen te voorzien in professionele leersteun;- dat deze leersteun komt in de plaats van de ondersteuning door het huidige openbaar ondersteuningsnetwerk Antwerpen dat ophoudt te bestaan.

      Overwegende dat dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025;- dat dit LSC is een zelfstandige instelling is.

      Overwegende dat het schoolbestuur voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting zoals omschreven in de onderwijsreglementering.

      Overwegende dat het schoolbestuur zijn keuze moet meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van het vermelde protocol landschap LSC;- dat het college van burgemeester en schepenen genoodzaakt was om op 6 maart 2023 bij hoogdringendheid een voorlopige beslissing te nemen.

      Overwegende dat het decreet Leersteun toen niet goedgekeurd was;- dat het decreet Leersteun werd goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 3 mei 2023 en bekrachtigd door de Vlaamse Regering op 5 mei 2023;- dat in de beslissing van 6 maart 2023 opgenomen werd om tijdens de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad na de goedkeuring van het decreet Leersteun de beslissing ter bekrachtiging aan de raad voor te leggen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen om aan te sluiten bij LSC VOKAN.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan LSC VOKAN (Pastorijstraat 6 – 2930 Brasschaat), de dienst Secretariaat, de gemeentelijke Basisschool van Zandhoven en de gemeentelijk basisschool van Massenhoven bezorgd worden.

    • Cultuurraad: ontslag van een lid van de raad alsmede de aanduiding van de vervanger

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 25 april 2019 waarbij beslist werd tot oprichting van een adviesorgaan voor cultuur ‘Cultuurraad’;- dat in voormelde beslissing het aantal leden van de cultuurraad werd vastgesteld op 12 stemgerechtigde leden, nl.8 vertegenwoordigers uit socio-culturele geledingen en 4 deskundigen.
      Gelet op zijn beslissing van 20 juni 2019 waarbij de leden van de cultuurraad werden aangesteld.
      Overwegende dat de heer Pieter van Roosendael namens het Davidsfonds effectief lid was van de cultuurraad;- dat de heer Pieter Van Roosendael overleden is op 2 februari 2023.
      Overwegende dat de heer Paul Nagels als plaatsvervanger is aangesteld maar gemeenteraadsleden geen stemgerechtigd lid mogen zijn van adviesraden.
      Gelet op de e-mail van de heer Roger Bruyns, voorzitter Davidsfonds waarbij hij de heer Jan Van Duffel (Straateinde 10 – 2240 Zandhoven) als effectief lid in de cultuurraad voorstelt.
      Overwegende dat deze aanstelling duurt tot einde van de legislatuur.
      Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 41, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "In feite moet toch niet de gemeenteraad de samenstelling van het bestuur van de cultuurraad bepalen? Volgens de algemeen gebruikelijke werking in Vlaanderen, bestaat de cultuurraad uit een afgevaardigde van alle culturele en socio-culturele verenigingen uit de gemeente. En die cultuurraad bepaalt zelf en onafhankelijk de samenstelling van zijn dagelijks bestuur."

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Wij zullen ons bij dit punt onthouden. We hebben geen probleem met de voorgestelde persoon als zodanig, maar we gaan niet akkoord met de wijze waarop de gemeente Zandhoven de cultuurraad samenstelt. Het is gebruikelijk dat de politieke fracties met raadgevende stem vertegenwoordigd zijn in de cultuurraad van een gemeente. Zandhoven heeft gekozen voor een formule waarbij dit niet het geval is en daar zijn wij het niet mee eens."

      Nadat schepen Willems R. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Resultaat: Met 18 stemmen voor, 2 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      De heer Jan Van Duffel (Straateinde 10 – 2240 Zandhoven) wordt aangeduid om als vertegenwoordiger van Davidsfonds, als stemgerechtigd lid deel uit te maken van de gemeentelijke cultuurraad van Zandhoven.
      Artikel 2.
      Hij wordt aangesteld vanaf heden tot het einde van de legislatuur.
      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de dienst Vrije Tijd bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot Bieblo met vzw cultuurconnect

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 20 en 21;- dat de Vlaamse Regering een organisatie subsidieert die als doel heeft gemeenten te ondersteunen bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid, met klemtoon op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en aandacht voor sector overschrijdende verbindingen;- de organisatie o.a. als doelstellingen heeft om concrete proefprojecten uit te voeren in samenwerking met lokale besturen en lokale cultuurprofessionals om oplossingen voor de digitale uitdagingen van het lokaal cultuurbeleid te zoeken en om succesvolle proefprojecten op te schalen tot bovenlokale diensten waarop gemeenten kunnen intekenen.
      Gelet op de offertevraag in 2019 van Cultuurconnect teneinde Bieblo te ontwikkelen als een toepassing die beschikbaar is voor alle Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.
      Overwegende dat Bieblo leesinspiratie biedt voor kinderen tussen 6 en 14 jaar op basis van thema’s die aansluiten bij hun interesses en de jongeren krijgen leestips over boeken die op dat moment effectief aanwezig zijn in de bibliotheek.
      Overwegende dat onderstaande overeenkomst de wijze en de voorwaarden regelt waarop Vlaamse Openbare bibliotheken gebruik kunnen maken van Bieblo;- dat de wederzijdse afspraken over beheer en financiering vastgelegd worden voor de samenwerking tussen Cultuurconnect en gemeente Zandhoven in het kader van Bieblo.
      Gelet op de samenwerkingsovereenkomst die wordt voorgelegd.
      Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de “samenwerkingsovereenkomst” moet vertegenwoordigd worden;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoeld contract gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zullen zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan navolgende ‘Overeenkomst Bieblo’ tussen gemeente Zandhoven en vzw Cultuurconnect.

      Overeenkomst Bieblo tussen vzw Cultuurconnect en gemeente Zandhoven

      1. De ondergetekende partijen
      ENERZIJDS:
      De vzw Cultuurconnect, met maatschappelijke zetel te 1000 Brussel, Priemstraat 51, ingeschreven in de Kruispuntbank voor ondernemingen onder het nummer 0629.858.909, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Bart Beuten, algemeen directeur;
      hierna genoemd ‘Cultuurconnect’;
      EN ANDERZIJDS:
      Gemeente Zandhoven gevestigd te Liersebaan 12 - 2240 Zandhoven hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de gemeenteraad, voor wie optreden mevrouw Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, de algemeen directeur;
      hierna genoemd ‘De Abonnee’

      2. Overwegende dat
      Cultuurconnect heeft de decretale opdracht en het maatschappelijke doel om gemeenten te ondersteunen bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid, met klemtoon op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en aandacht voor sectoroverschrijdende verbindingen. De organisatie neemt strategisch onderbouwde initiatieven met betrekking tot de ontwikkeling en exploitatie van digitale diensten. Deze diensten dragen bij aan de optimalisering, innovatie en rolvernieuwing van de publiekswerking en back-office werkprocessen van lokale cultuuractoren. Om deze opdracht tot een goed einde te brengen, kiest Cultuurconnect voor cocreatie met het werkveld en samenwerking met tal van partners binnen en buiten de ruime cultuursector (art. 20 Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid).
      Om dit doel te realiseren voert Cultuurconnect onder meer volgende strategische doelstellingen uit (art. 21 Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid):
      • succesvolle proefprojecten opschalen tot bovenlokale diensten waarop gemeenten kunnen intekenen (3°)
      • bovenlokale diensten kwalitatief beheren in een consortiummodel met deelnemende gemeenten (4°)
      In dat kader is ook een beheersovereenkomst gesloten tussen Cultuurconnect en de Vlaamse overheid.

      In 2019 heeft Cultuurconnect een offertevraag uitgeschreven, conform artikel 42, 1°, a van de Wet Overheidsopdrachten, teneinde Bieblo te ontwikkelen als een toepassing beschikbaar voor alle Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel.
      Bieblo wordt aangeboden in een coöperatief bestuursmodel, alle bibliotheken die Bieblo afnemen zijn coöperanten die via een Coöperantengroep en een stuurgroep inspraak hebben en mee de richting van Bieblo sturen.
      Bieblo biedt leesinspiratie aan kinderen tussen 6 en 11 jaar. Kinderen kiezen thema’s die aansluiten bij hun interesses en leeftijd en krijgen leestips voor boeken die op dat moment effectief aanwezig zijn in de bib.
      Bieblo kan aangeboden worden in de kinderafdeling van de bib, op een laptop, pc, touchscreen of tablet. Bieblo is een webtoepassing en is bereikbaar via een url van de vorm: www.bieblo.be/[naam hoofdbibliotheek]/[naam vestiging].

      Wordt overeengekomen dat:

      3. Voorwerp van de Overeenkomst

      3.1. Deze overeenkomst regelt de wijze en de voorwaarden waarop de Vlaamse openbare bibliotheken gebruik kunnen maken van Bieblo, en strekt ertoe de wederzijdse afspraken over beheer en financiering vast te leggen voor de samenwerking tussen Cultuurconnect en de stad/gemeente in het kader van Bieblo. De stad/gemeente is hieronder verder aangeduid als ‘de Abonnee’.
      3.2. Cultuurconnect kent aan de Abonnee toegangs- en gebruiksrechten toe (zoals bepaald in art. 4 en 5 van deze overeenkomst), mits de Abonnee de bepalingen en voorwaarden van deze overeenkomst aanvaardt en mits een correcte betaling van de verschuldigde deelname in de kosten (zie art. 8).
      3.3. Deze rechten worden door Cultuurconnect toegekend zonder dat deze overdraagbaar zijn.

      4. Recht op toegang en gebruik

      4.1. Cultuurconnect kent aan de Abonnee een toegangs- en gebruiksrecht toe dat zijn Gebruikers toelaat Bieblo te gebruiken binnen de voorwaarden gesteld in dit contract.
      4.2. Na ondertekening van deze overeenkomst door de Abonnee, krijgen de Gebruikers van de Abonnee toegang tot Bieblo.
      4.3. De Gebruikers kunnen zich 24u op 24u online in verbinding stellen, 7 dagen op 7 behalve in geval van overmacht of gebeurtenis die niet onder de controle valt van Cultuurconnect en onder voorbehoud van eventuele defecten of noodzakelijke onderhoudstussenkomsten teneinde de goede werking van de dienst te verzekeren.
      Indien de hiervoor beschreven situaties zich voordoen, verwittigt Cultuurconnect de Abonnee en geeft de geschatte duur van de onbeschikbaarheid van de applicatie aan.
      4.4. De Abonnee krijgt een instantie van Bieblo voor elk van de vestigingen van de bibliotheek. Per vestiging toont Bieblo enkel leestips die aanwezig zijn in de betreffende vestiging. Per vestiging kan de bibliotheek bepalen of ze naast fictie-werken, ook leestips tonen voor non-fictie en strips. Per vestiging kan de bibliotheek ook kiezen welke leeftijden getoond worden in Bieblo. Zie bijlage B.
      4.5. De Gebruiker krijgt een anonieme toegang tot de dienst Bieblo via een of meerdere van deze toestellen: pc, laptop, tablet, touchscreen of smartphone.

      5. Regels met betrekking tot het gebruik van de dienst

      5.1. Cultuurconnect verbindt zich ertoe de nodige inspanningen te leveren om een optimale toegang tot de applicatie te verzekeren. Cultuurconnect zal eventuele storingen zo snel mogelijk (laten) verhelpen.
      5.2. Cultuurconnect kan in geen enkel geval aangesproken worden voor de eventuele gevolgschade indien de dienst niet gefunctioneerd zou hebben.
      5.3. Cultuurconnect is niet verantwoordelijk voor problemen veroorzaakt door de diensten van derden.
      5.4. De Abonnee erkent op de hoogte te zijn van de eigenschappen van het internet en de grenzen ervan, meer bepaald:
      • Dat hij de enige verantwoordelijke is voor het gebruik van de applicatie volgens de bepalingen van onderhavige overeenkomst en met naleving van alle wetten en respect voor de rechten van derden. Cultuurconnect kan bijgevolg niet gehouden zijn t.a.v. de Abonnee wat betreft schade veroorzaakt door gebruik van de applicatie behoudens wat betreft de auteursrechten zoals voorzien in de betreffende bepalingen ‘Intellectuele eigendomsrechten’ van deze overeenkomst. De Abonnee vrijwaart Cultuurconnect in dit verband voor elke schade die zij zou lijden door de niet naleving van deze verbintenis.
      • Dat hij alle noodzakelijke maatregelen dient te nemen opdat zijn toestel voldoet aan de technische vereisten die hem toelaten Bieblo te raadplegen.
      • Dat hij zelf alle noodzakelijke maatregelen dient te nemen opdat zijn eigen gegevens en materiaal beschermd zijn tegen virussen en andere oorzaken die schade kunnen teweeg brengen.
      5.5. Het is de Abonnee niet toegelaten het systeem te gebruiken voor handelingen en gedragingen die in strijd zijn met toepasselijke wettelijke bepalingen, de netiquette of deze overeenkomst, noch enige daad te stellen die op enig ogenblik de goede werking van het platform op welke wijze dan ook in het gedrang kan brengen. Hieronder vallen onder meer, maar niet uitsluitend, de navolgende handelingen en gedragingen:
      • pogingen tot inbraak in het netwerk, het platform of andere door Bieblo verstrekte diensten;
      • het uploaden van virussen;
      • hacken of een poging tot hacken;
      • het zonder toestemming binnendringen van andere computers of computersystemen;
      • het kopiëren van de software;
      • het aanwenden van enig (automatisch) systeem zoals maar niet beperkt tot robots, spiders, …

      6. Intellectuele eigendomsrechten
      De intellectuele eigendomsrechten op de applicatie berusten bij Cultuurconnect. De Abonnee krijgt
      in het kader van deze overeenkomst enkel een onoverdraagbare en niet-exclusieve licentie die kan
      aangewend worden binnen de grenzen en conform de doelstellingen van deze overeenkomst.

      7. Helpdesk

      7.1. In alle gevallen is de Abonnee zelf eerstelijnshelpdesk voor de Gebruiker.
      7.2. Voor technische problemen met Bieblo kan de Abonnee terecht bij Cultuurconnect via servicedesk@cultuurconnect.be (maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u).
      7.3. Voor het beheer van toegang kan de Abonnee terecht bij Cultuurconnect via servicedesk@cultuurconnect.be (maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u).
      7.4. Voor het beheer van het contract kan de Abonnee terecht bij Cultuurconnect via servicedesk@cultuurconnect.be (maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u).

      8. Vergoeding en betalingsvoorwaarden

      8.1. De deelnemende bibliotheken (co-)financieren in belangrijke mate mee de werking van Bieblo, door bij te dragen in de recurrente kosten van de ondersteuning van Bieblo. Voor de toegang zoals beschreven in deze overeenkomst is de Abonnee dan ook een kostenvergoeding verschuldigd waarvan het bedrag is opgenomen in bijlage A. Deze kostenvergoeding wordt jaarlijks aangepast op basis van het inwonersaantal op 1 januari van het voorgaande jaar, volgens de meest recente officiële publicatie (zie bijlage A).
      8.2. Als de start van de overeenkomst niet samenvalt met het begin van het kalenderjaar wordt de kostenvergoeding pro rata berekend voor de resterende maanden van het kalenderjaar.
      8.3. Na ondertekening en in de maand mei van elk nieuw kalenderjaar waarin de licentie wordt afgenomen zal Cultuurconnect een factuur voor deze kostenvergoeding opstellen met verwijzing naar deze overeenkomst. Tijdens het eerste jaar van de afname zal desgevallend in een andere maand gefactureerd worden.
      8.4. De factuur is betaalbaar binnen de 30 dagen na factuurdatum.
      8.5. In geval van vertraging in de betaling van meer dan 30 dagen, houdt Cultuurconnect zich het recht voor na een ingebrekestelling de levering van haar diensten op te schorten tot aan de regularisatie.
      8.6. Elke nieuwe Abonnee krijgt een pakket van promotiematerialen toegestuurd. Indien gewenst kan de Abonnee bijkomende promotiematerialen bestellen via de website van Cultuurconnect https://www.cultuurconnect.be/diensten/bieblo-leesinspiratie-voor-kinderen.
      8.7. De kostenvergoeding zoals bepaald in bijlage A van de overeenkomst kan jaarlijks per 1 januari worden aangepast aan het indexcijfer der consumptieprijzen. De basisindex is het indexcijfer der consumptieprijzen per 1 januari van het jaar van aanvang van deze overeenkomst.
      8.8. Andere prijsvermeerderingen (bv. naar aanleiding van aanzienlijke uitbreiding van de diensten, of gestegen basiskosten) worden minstens vijf maanden voor het einde van het jaar meegedeeld (zie art. 9 duurtijd). Prijsvermeerderingen zullen steeds voorafgaandelijk binnen de stuurgroep waarnaar verwezen wordt in de aanhef besproken worden.

      9. Duurtijd van de overeenkomst

      9.1. Deze overeenkomst treedt in werking vanaf de datum vermeld in bijlage A en wordt afgesloten tegen 31 december van het lopende jaar.
      9.2. De overeenkomst zal telkens met een jaar verlengd worden, tenzij een der partijen de overeenkomst opzegt via een e-mail aan servicedesk@cultuurconnect.be ten minste 3 maanden voor de einddatum van de overeenkomst of de verlenging.
      9.3. De verlenging start steeds op 1 januari van het nieuwe jaar.

      10. Verwerking van persoonsgegevens
      In Bieblo worden geen persoonsgegevens van medewerkers van de Abonnee of van diens
      gebruikers verwerkt.

      11. Slotbepalingen

      11.1. De contractuele relatie met betrekking tot Bieblo tussen Cultuurconnect en de Abonnee wordt enkel geregeld door deze overeenkomst.
      11.2. Tenzij anders overeengekomen, kan elke kennisgeving of mededeling in het raam van deze overeenkomst schriftelijk gebeuren, dan wel via elektronische weg indien de ontvangst van de elektronische mededeling door de wederpartij behoorlijk wordt bevestigd.
      11.3. Partijen bevestigen bij de onderhandeling en het opstellen van de onderhavige overeenkomst te goeder trouw te hebben gehandeld, en verbinden er zich toe bij de uitvoering ervan te goeder trouw te blijven handelen.
      11.4. De nietigheid van enige bepaling van deze overeenkomst tast de geldigheid van de overige bepalingen niet aan. In voorkomend geval verbinden de partijen er zich toe om de nietige bepaling te vervangen door een geldige bepaling die zo nauw mogelijk aansluit op de gemeenschappelijke bedoeling van partijen en op de geest van de onderhavige overeenkomst in het algemeen.

      12. Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

      12.1. Deze overeenkomst is onderworpen aan het Belgische recht.
      12.2. Alle geschillen omtrent de geldigheid, de uitlegging of de uitvoering van deze overeenkomst worden voorgelegd aan de rechtbanken te Brussel. Partijen verbinden er zich evenwel toe om alle redelijke inspanningen te leveren om de eventuele geschillen in der minne te regelen.

      Bijlagen

      Volgende bijlagen maken integraal deel uit van de Overeenkomst:
      • A:Tarieven
      • B: Voorkeuren

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur, worden afgevaardigd om gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de overeenkomst ‘Belgapress Kiosk’ ‘te vertegenwoordigen en namens gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.

      Artikel 3.
      Afschrift van deze beslissing zal aan het afdelingshoofd vrije tijd, dienst Secretariaat en de financieel directeur worden overgemaakt.

    • PONTES: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder op de artikelen 34,§2, 2°, 41 §2,4° en 9°, 432 en 454, en latere wijzigingen.
      Gelet op zijn beslissing van 17 december 1998 houdende de toetreding van de gemeente Zandhoven tot de intergemeentelijke vereniging voor het Crematoriumbeheer in de provincie Antwerpen (I.V.C.A.);- dat in de loop van 2013 de naam van I.V.C.A. veranderd werd in PONTES.
      Gelet op de uitnodiging voor de algemene vergadering van PONTES op donderdag 15 juni 2023 om 18 uur via het digitaal platform Zoom met volgende dagorde:

      1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring
      2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring
      3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 - goedkeuring
      4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 - aktename
      5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 - goedkeuring
      6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring
      7. Varia en rondvraag

      Gelet op de bijlagen die werden overgemaakt:

      1. Uitnodiging en agenda gewone algemene vergadering PONTES
      2. Ontwerp van jaarrekening
      3. Ontwerp van jaarverslag
      4. Ontwerp van remuneratieverslag
      5. Verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris

      Overwegende dat voor deze algemene vergadering een gemeentelijke afgevaardigde moet aangeduid worden om de gemeente te vertegenwoordigen op deze algemene vergadering;- dat deze aanstelling mag gebeuren voor de volledige duur van deze legislatuur.
      Overwegende dat evenwel het mandaat van deze gemeentelijke afgevaardigde moet vastgesteld worden voorafgaand aan elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Peeters May, en de heer Oliver Vertruyen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Er wordt akte genomen van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 15 juni 2023, die bestaat uit de volgende agendapunten:

      1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring
      2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring
      3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 - goedkeuring
      4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 - aktename
      5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 - goedkeuring
      6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring
      7. Varia en rondvraag

      Artikel 2.
      De voorstellen van beslissingen worden goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente wordt opgedragen om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.
      Artikel 3.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van PONTES van 15 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de intergemeentelijke vereniging PONTES (Jules Moretuslei 2 - 2610 Antwerpen-Wilrijk) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • IKA: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 29 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente aangesloten is bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven per aangetekend schrijven van 31 maart 2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op donderdag 29 juni 2023 om 19.00 uur plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.
      Overwegende dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 31 maart 2023 werd overgemaakt.
      Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij de heer Verelst Lucas, raadslid en de heer Willems Rudolf, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IKA die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van IKA van maandag 29 juni 2023 volgende agendapunten bevat:

      1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
      2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
      3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
      4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10
      5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022.
      6. Statutaire benoemingen
      7. (Her)benoeming van een commissaris.
      8. Statutaire mededelingen.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Op het voorstel van college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde van de algemene vergadering van IKA van maandag 29 juni 2023:

      1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
      2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
      3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
      4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10
      5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022.
      6. Statutaire benoemingen
      7. (Her)benoeming van een commissaris.
      8. Statutaire mededelingen.

      Artikel 2.
      In te tekenen op de verhoging van de inbreng voor 25 aandelen kengetal 5g (Publi-T) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 1.934,00 voor een totale waarde € 48.350,00; 354 aandelen kengetal 9e (Storm Zoersel/Zandhoven) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 177.000,00; 7 aandelen kengetal 10 (Pampero Wind) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 3.500,00; En deze te volstorten met € 23.108,12 beschikbaar op rekening courant en € 205.741,88 uitkering van reserves IKA.
      Artikel 3.
      De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van maandag 29 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA (lieven.ex@fluvius.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • IGEAN DV: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de jaarvergadering van 22 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het koninklijk besluit van 3 januari 1969 tot oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 8 juli 1969.
      Gelet op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 waarmee IGEAN cv omgevormd wordt tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 19 december 2003.
      Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden,
      Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 houdende goedkeuring van de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013, en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
      Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 waarbij de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 werden goedgekeurd, en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bij ministerieel besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding bevestigd.
      Gelet de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 28 juni 2019, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bevestigd bij het ministerieel besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 19 juni 2020 en bevestigd bij het ministerieel besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in functie van het digitaal vergaderen zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 25 juni 2021 en bevestigd bij het ministerieel besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet op het lidmaatschap van de gemeente Zandhoven bij IGEAN dienstverlening.
      Gelet op artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening die bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt;- dat op deze vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.
      Overwegende dat de raad van bestuur van 26 april 2023 haar goedkeuring heeft gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022;- dat de jaarvergadering kwijting verleent aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

      Gelet op het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 betreffende instemming met de toetreding tot IGEAN dienstverlening.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 420 en de statuten van IGEAN, in het bijzonder artikel 7;- dat de vraag tot toetreding ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.
      Gelet op de statuten van IGEAN, in het bijzonder artikel 11 dat stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers;- dat de algemene vergadering tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen bepaalt welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden;- dat naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend worden, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer;- dat dit bedrag volledig moet geplaatst en volstort worden.

      Gelet op de beslissing genomen tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur van 26 april 2023 om de jaarvergadering te organiseren in de burelen van IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem) op 26 juni 2023 te 18.30 uur met volgende dagorde:

      1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
      2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
      3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
      4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
      5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

      Gelet op het schrijven van IGEAN dienstverlening van 27 april 2023 met de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023;- dat de volgende documenten via het infonet ter beschikking werden gesteld:

      1. uittreksels uit de beslissingen van de 471ste raad van bestuur van 26.04.2023
      2. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal
      3. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 432, en de statuten, in het bijzonder artikel 33§1 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en de heer Dirk Vercammen, raadslid, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op het feit dat de gemeenteraad zijn goedkeuring dient te hechten aan de agendapunten van de statutaire vergadering.
      Gelet op de toelichtingen en bespreking van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 op de raad van bestuur van 26 april 2023.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;- dat de jaarvergadering op zich geen financiële gevolgen heeft voor het bestuur.
      Gelet op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
      Gelet op de voorgaande bespreking en adviezen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem) op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

      1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
      2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
      3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
      4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
      5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
      Artikel 3.
      Twee uittreksels van deze beslissing zullen aan IGEAN dienstverlening en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • IGEAN MV: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de jaarvergadering van 22 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid zoals verleden op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003.
      Gelet op de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 19 december 2003.
      Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 houdende goedkeuring van de oprichting en van de statuten van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
      Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 waarbij de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 werden goedgekeurd en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bevestigd bij ministerieel besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding.
      Gelet de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 28 juni 2019, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bevestigd bij het ministerieel besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid in functie van het digitaal vergaderen zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 25 juni 2021, en bevestigd bij het ministerieel besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet op het lidmaatschap van de gemeente Zandhoven bij IGEAN milieu & veiligheid.
      Gelet op artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid die bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt;- dat op deze vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.
      Overwegende dat de raad van bestuur van 26 april 2023 haar goedkeuring heeft gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022;- dat de jaarvergadering kwijting verleent aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.
      Gelet op artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid die bepalen dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt;- dat een adviescomité opgericht wordt op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en in aantal beperkt blijft tot het aantal doelstellingen;- dat enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling vertegenwoordigd zijn in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling;- dat het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers en het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.
      Gelet op de vervanging van de heer Karel Van Elshocht als schepen van leefmilieu in de gemeente Kontich door mevrouw Sophie Baeckelmans;- dat mevr. Baeckelmans bijgevolg in die functie deel uitmaakt van het adviescomité “milieu”.
      Gelet op de vervanging van de heer Karel Van Elshocht als lid van het adviescomité “veiligheid” voor de gemeente Kontich, het OCMW Kontich en het AGB Kontich door mevrouw Sophie Baeckelmans;- dat mevr. Vermeulen-Goris door het WoonZorgNetwerk Edegem wordt voorgedragen als lid van het adviescomité “veiligheid”;- dat de benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.
      Gelet op het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 betreffende instemming met de toetreding tot IGEAN milieu & veiligheid.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 420 en de statuten van IGEAN, in het bijzonder artikel 7 wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.
      Gelet op de statuten van IGEAN, in het bijzonder artikel 11 dat stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers;- dat de algemene vergadering tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen bepaalt welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden;- dat naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend worden, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer;- dat dit bedrag volledig moet geplaatst en volstort worden.
      Gelet op de beslissing genomen tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur van 26 april 2023 om de jaarvergadering te organiseren in de burelen van IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem) op 22 juni 2023 te 18.30 uur met volgende dagorde:

      1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
      2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
      3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
      4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
      5. Benoemen van leden adviescomités
      6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

      Gelet op het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 27 april 2023 waarin de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers werd bezorgd.
      Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

      1. uittreksels uit de beslissingen van de 171ste raad van bestuur van 26.04.2023
      2. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal
      3. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 432, en de statuten, in het bijzonder artikel 34§1 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en de heer Dirk Vercammen, raadslid, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op het feit dat de gemeenteraad zijn goedkeuring dient te hechten aan de agendapunten van de statutaire vergadering.
      Gelet op de toelichtingen en bespreking van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 op de raad van bestuur van 26 april 2023.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;- dat de jaarvergadering op zich geen financiële gevolgen heeft voor het bestuur.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
      Gelet op de voorgaande bespreking en adviezen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden in de burelen van IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem) op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

      1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022
      2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022
      3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022
      4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022
      5. Benoemen van leden adviescomités
      6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
      Artikel 3.
      Twee uittreksels van deze beslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Pidpa: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 16 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
      Gelet op de statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
      Gelet op de algemene vergadering van Pidpa die zal plaats hebben op vrijdag 16 juni 2023 om 11.00 uur de kantoren van Pidpa (Desguinlei 246, 2018 Antwerpen).
      Gelet op de oproepingsbrief van 21 april 2023 waarmee Pidpa de agenda van de algemene vergadering heeft medegedeeld, alsook de bijlagen met betrekking tot de agendapunten.
      Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 16 juni volgende punten bevat:

      1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
      2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022
      3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022
      4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022
      5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
      6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
      7. Benoemingen
      8. Varia
        1. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
        2. Vragen van vennoten
      9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

      Overwegende dat volgende bijlagen worden toegevoegd:

      • geïntegreerd jaarverslag 2022
      • de jaarrekening over het boekjaar 2022
      • het verslag van de commissaris over 2022
      • Toelichting toetredingen/uitbreidingen
      • Toelichting benoemingen
      • model als raadsbeslissing

      Overwegende dat de voorgelegde documenten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022 omvatten;- dat daarnaast nog volgende punten behandeld worden: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.
      Gelet op het artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissingen van 14 februari en 23 mei 2019 waarbij de heren Verelst Luc en Oorts Jef, raadsleden, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van Pidpa die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Overwegende dat de gemeenteraad zijn goedkeuring dient te hechten aan de agendapunten van de statutaire vergadering.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
      Gelet op de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022, de jaarrekening over het boekjaar 2022 en het verslag van de commissaris.
      Artikel 2.
      Goedkeuring te verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2022.
      Artikel 3.
      Goedkeuring te verlenen aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.
      Artikel 4.
      Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.
      Artikel 5.
      Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 juni 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Pidpa (Desguinlei 246 - 2018 Antwerpen) en de dienst secretariaat bezorgd worden.

    • Pidpa: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteiten watervoorziening en riolering.
      Overwegende dat de bestuursorganen van Pidpa en water-link te kennen hebben gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen;- dat de voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.
      Overwegende dat in het kader van deze verregaande samenwerking, gekozen wordt voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten;- dat de achterliggende redenen hiervoor de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven zijn alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit;- dat daarnaast de entiteiten onderworpen zullen worden aan een verschillend belastingstatuut;- dat de fusie tussen Pidpa en water‐link aldus zal bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).
      Overwegende op dat de Water-Entiteit alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen zal combineren;- dat de Rio-Entiteit de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen zal samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link;- dat de Water-Entiteit alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link zal omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit;- dat dit toelaat om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.
      Overwegende dat de duurtijden van Pidpa resp. water-link in principe eind 2023 resp. eind 2025 verstrijken;- dat om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen hebben om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen;- dat dat tevens de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie zullen worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.
      Overwegende dat de voorgenomen transactie deels goed te keuren is door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren is door hun respectievelijke raden van bestuur;- dat aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 gevraagd wordt onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren;- dat de raden van bestuur van de verenigingen gemachtigd zullen worden de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen;- dat de raden van bestuur vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie zullen goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.
      Overwegende dat momenteel voorzien is dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden;- dat de inwerkingtreding van de transactie in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd zal plaatsvinden;- dat er echter over gewaakt wordt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.
      Overwegende dat op hoofdlijnen de realisatie van de transactie tot stand zal komen door het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit;- dat de deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, in het kader van de transactie deelnemer zullen worden van de andere entiteit.
      Overwegende dat concreet daartoe volgende stappen zullen moeten worden doorlopen:

      1. water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde
        In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.
      2. Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link
        In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.
        Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.
        De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.
        De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het decreet Lokaal Bestuur.
      3. Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa
        Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.
        In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.
        In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.
        Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze gemeente. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.*
        Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.
        Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.
        Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.
        Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.
        Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.
        De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor gemeente Zandhoven concreet als volgt:
         
        • Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroRio, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor wat betreft de door VMM gesubsidieerde werken. Pidpa zet zich bovendien maximaal in om de beschikbare subsidies te verkrijgen.
        • Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.
        • Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in gemeente Zandhoven beperkt.
        • Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.
        • Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft.
        • Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van gemeente Zandhoven door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.
        • Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat gemeente Zandhoven maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat gemeente Zandhoven met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze wordt verder geholpen.
        • In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.
        • Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van gemeente Zandhoven .
        • Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.
        • In het kader van het rioleringsbeheer dient gemeente Zandhoven zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.
        • Onze gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een bedrag ter aflossing van de achtergestelde lening die werd afgesloten ingevolge de toetreding tot de activiteit solidaire sanering van Pidpa.
        • Onze gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van de activiteit solidaire sanering - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht.
        • Als gemeente Zandhoven aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.
        • Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid, hetgeen gemeente Zandhoven als een noodzakelijk uitgangspunt beschouwt. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voor gemeente Zandhoven [heeft voorbereid/zal voorbereiden], en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat gemeente Zandhoven zal toelaten om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.
        • Voor het buitengebied van gemeente Zandhoven , waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.
        • Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen binnen gemeente Zandhoven de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan gemeente Zandhoven genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.
        • In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor ook gemeente Zandhoven mee de vruchten kan plukken van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.
        Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, verzoekt gemeente Zandhoven om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met een deelname aan de verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.
        De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.
      4. Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit
        In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.
        Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente Zandhoven heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.
        Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.
      5. Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa
        Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.
        Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.
      6. Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa
        De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.
        De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.
        De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.
        Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.
      7. Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link
        Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.
        In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.
        Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst gemeente Zandhoven naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van gemeente Zandhoven beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.
        Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit gemeente Zandhoven:
        • dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;
        • om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;
        • om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de gemeente Zandhoven betreft; en
        • akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente Zandhoven uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente Zandhoven geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.
      8. Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit
        Gemeente Zandhoven zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen gemeente Zandhoven en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal gemeente Zandhoven] immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan gemeente Zandhoven aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.
        Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel gemeente Zandhoven als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van gemeente Zandhoven met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.
      9. Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit
        In het kader van de transactie wenst de gemeente Zandhoven , samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

      Overwegende dat om tot voornoemde transactie te kunnen komen, de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten dienen te buigen;- dat in dit verband Pidpa een buitengewone algemene vergadering heeft samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

      1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
      2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:
        1. de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;
        2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
        3. de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
        4. de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;
        5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
        6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
        7. de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
        8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
        9. de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
        10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;
        11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en
        12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,
          (hierna de “Transactie”);
      3. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;
      4. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;
      5. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);
      6. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;
      7. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
      8. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];
      9. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
        1. de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
        2. de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
        3. de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
      10. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;
      11. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;
      12. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;
      13. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;
      14. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
        1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;
        2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;
        3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en
        4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

      Overwegende dat samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie ontving;- dat het besluit daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen moet worden;- dat een kopie van deze documenten bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd wordt.
      Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat
      de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek.
      Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat
      toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.
      Gelet op het artikel 420, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat
      alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging.
      Gelet op het artikel 422, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, dat stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten.
      Gelet op het artikel 422, tweede lid van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.
      Gelet op het artikel 423, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt
      dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten.
      Gelet op het artikel 425, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, dat stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.
      Gelet op het artikel 427 van het decreet Lokaal Bestuur, dat stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.
      Gelet op het artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur, dat stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers;- dat deze voor de gemeenten rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden;- dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op het artikel 41, tweede lid van het decreet Lokaal Bestuur, dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
      Overwegende dat ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, de gemeente op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak zal kunnen maken op de volgende vergoedingen:

      • Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente Zandhoven ;
      • Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

      Overwegende dat deze vergoedingen in de plaats van de bestaande vergoedingen komen.
      Gelet op zijn beslissingen van 14 februari en 23 mei 2019 waarbij de heren Verelst Luc en Oorts Jef, raadsleden, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle (buitengewone) algemene vergaderingen van Pidpa die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Overwegende dat de gemeenteraad zijn goedkeuring dient te hechten aan de agendapunten van de vergadering.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
      Gelet op de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.
      Artikel 2.
      De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
      Artikel 3.
      De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:

      1. de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
      2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
      3. de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
      4. de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;
      5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
      6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
      7. de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
      8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
      9. de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
      10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;
      11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en
      12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

      (hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.
      Artikel 4.
      De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.
      Artikel 5.
      De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.
      Artikel 6.
      De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.
      Artikel 7.
      De gemeenteraad keurt de deelname aan de herschikking van de aandelen uitgegeven door Pidpa conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan de aandelen uitgegeven door Pidpa na inwerkingtreding van de Transactie zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023 cf. de individuele fiche die de gemeente samen met de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering ontvangen heeft.
      Artikel 8.
      De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.
      Artikel 9.
      De gemeenteraad besluit, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur, tot deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit deelnemer te blijven van Pidpa voor de rioleringsactiviteit en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.
      Artikel 10.
      De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.
      Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.
      Tevens keurt de gemeenteraad, voor zover dat vereist zou zijn voor een ordelijke inwerkingtreding van de Transactie, de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van gemeente Zandhoven zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente Zandhoven geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.
      Artikel 11.
      De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
      Artikel 12.
      De gemeenteraad keurt goed om de heer Verelst Luc, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger de heer Oorts Jef, gemeenteraadslid, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
      Artikel 13.
      De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
      Artikel 14.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Pidpa (Desguinlei 246, 2018 Antwerpen) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • IVEKA: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 29 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven voor één of meerdere activiteiten deelneemt aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.
      Gelet op het aangetekend schrijven van 31 maart 2023 waarbij de gemeente Zandhoven werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die plaats vindt op 29 juni 2023 om 18.00 uur in Den Eyck (Houtum 39 – 2460 Kasterlee).
      Overwegende dat de agenda van de algemene Vergadering volgende punten bevat:

      1. Kennisneming verslagen van Iveka van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.  
      2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
      3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
      4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2022.  
      5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.  
      6. Statutaire benoemingen.
      7. Statutaire mededelingen.

      Gelet op het dossier dat met documentatiestukken per brief van 31 maart 2023 aan de gemeente werd overgemaakt.
      Gelet op het artikel 432, van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 25 april 2019 waarbij de heer Verelst Lucas, raadslid en de heer Van Staeyen Steven, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IVEKA die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 29 juni 2023:

      1. Kennisneming verslagen van Iveka van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
      2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iveka afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
      3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
      4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iveka met betrekking tot het boekjaar 2022.
      5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
      6. Statutaire benoemingen.
      7. Statutaire mededelingen.

      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 29 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, (vennootschapssecretariaat@fluvius.be) en de dienst secretariaat bezorgd worden.

    • CIPAL: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 22 juni 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking, en latere wijzigingen.
      Gelet op de laatst gecoördineerde statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg ‘Cipal’) van 14 april 2014.
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven deelnemer is van Cipal.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Bossaerts Betty, raadslid en de heer Lauwereys Jelle, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op de oproepingsbrief van 3 mei 2023 tot de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 om 16 uur met de volgende agendapunten:

      1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
      2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
      3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
      4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
      5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
      6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
      7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
      8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

      Gelet op de documenten en de toelichtende nota bij de agendapunten van de algemene vergadering.
      Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 worden goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De gemeentelijke vertegenwoordiger, aangesteld in zitting van 14 februari 2019 wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen.
      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Cipal dv (infoavdv@cipal.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Cyberveiligheid

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Vlaams Belang fractie en dhr. Vanslambrouck J. licht toe als volgt:

      Criminelen maken steeds vaker gebruik van het internet om hun slag te slaan. Niet alleen bedrijven en particulieren vormen een doelwit, ook lokale besturen worden getroffen. Zowel in Vlaanderen als in de ons omringende landen. In april van dit jaar kreeg de helft van de Duitse gemeentebesturen te maken met cyberaanvallen. Korter bij huis werd stad Antwerpen het slachtoffer. Ook kleinere gemeenten als Diest en Herselt kregen er al mee te maken. De vraag is eigenlijk niet zozeer of we ooit te maken krijgen met hackers, maar wel wanneer.
      Het is dus van het grootste belang dat er afdoende maatregelen genomen worden om dit te voorkomen of om de schade te beperken als zo ’n incident zich voordoet.
      Vragen
      1. De Vlaamse regering biedt de mogelijkheid om een cyber- audit te laten uitvoeren.

      • Heeft Zandhoven hiervan gebruik gemaakt ?
      • Indien ja : wat is de stand van zaken ?
      • Indien er nog geen gebruik gemaakt werd van deze mogelijkheid : overweegt het gemeentebestuur om dit alsnog te doen ?

      2. Heeft de gemeente een plan klaar voor het geval er zich een cyberaanval voordoet ?
      3. Heeft de gemeente een opleiding m.b.t. cyberveiligheid voorzien voor de personeelsleden ?
      4. Heeft de gemeente een verantwoordelijke voor het opvolgen van de cyberveiligheid aangeduid ?
      5. Beschikt de gemeente over een adequaat backup-systeem en wordt de goede werking hiervan regelmatig getest ?

      Schepen Lauwereys J. antwoordt dat er in september 2020 door de Vlaamse overheid in samenwerking met Ernst & Young een veiligheidsaudit uitgevoerd werd op vraag van lokaal bestuur Zandhoven. Hieruit kwamen een aantal bevindingen naar voor die grotendeels werden aangepakt en opgelost (wachtwoordbeleid, netwerkbeveiliging, firmware updates,...). In diezelfde periode werd met Ernst & Young een continuïteitsplan opgesteld met de nodige informatie in geval van calamiteiten. Dit plan zal geactualiseerd worden met de vernieuwing van de serverinfrastructuur. Halfjaarlijks worden er door de informatieveiligheidsconsulent infosessies gegeven rond het thema GDPR en cyberveiligheid. Buiten dit worden er regelmatig campagnes (quiz, testen) gedaan om de alertheid van de collega's te bewaken. De dienst ICT is verantwoordelijk voor het opvolgen van de cyberveiligheid binnen het lokaal bestuur, dit in overleg met de informatieveiligheidsconsulent (Karen Verheyen, KINA). Het lokaal bestuur Zandhoven beschikt over een adequaat back-up systeem zowel lokaal, offline als in de cloud. Regelmatige restores bevestigen de goede werking.

    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      1. Suls M. die het volgende verklaart: "Ik kom nog eens terug op de stand van zaken inzake de digibanken. Er zijn diverse oudere koppels waarvan we weet hebben die naar Zoersel en Schilde gaan om hun digitale skils aan te scherpen. Is er al een streefdatum (dorpspunt Massenhoven)? Rond oktober? Er zijn verschillende mensen die ernaar vragen omdat ze zich nu verder moeten verplaatsen. Het is niet duidelijk dat deze mensen ook info kunnen vragen tijdens het moment dat men oude PC’s/laptops kan binnen brengen."

      Schepen Lauwereys J. antwoordt dat sinds kort de uitleendienst digibanken werd opgestart. Het digipunt van Zandhoven zal worden ondergebracht in het dorpspunt van Massenhoven. Burgemeester voegt toe dat de opening van het dorpspunt gepland staat eind september - begin oktober.

      2. Stulens P. die een vraag heeft over de afbraak van de gebouwen van de 14 Billekes. "We kregen hierover verscheidene klachten van vooral de achterliggende buurtbewoners. De afbraak is na enkele dagen reeds ver gevorderd, maar nu blijkt dat het puin ter plaatse wordt vergruizeld met zeer veel stof tot gevolg. Er werd al contact opgenomen met de gemeente en er zou blijkbaar een overleg komen of geweest zijn met de aannemer. Maar noch gisteren, noch vandaag was er sprake van een watergordijn of iets dergelijks om het stof te kunnen temperen. Bewoners die met het goede weer buiten wilden eten moesten dus eerst wel de hogedrukreiniger gaan bovenhalen. De buurtbewoners voelen zich in de steek gelaten en houden al hun hart vast voor als men gaat beginnen met de afbraak van de 5 huisjes in de Rector De Ramstraat. Kan hier niet zeer dringend met de aannemer contact worden opgenomen ?”

      Schepen Van Staeyen S. antwoordt dat dit voorspelbaar was, maar dat hij zal informeren of er bepaalde afspraken over gemaakt werden. De aannemer van Rector de Ramstraat voor de afbraak van de huisjes is een andere aannemer.

      Vertruyen O. die toevoegt: "Bij afbraak van de woning op de Liersebaan werd de omgeving afgezet met nadar hekken maar bij de afbraak van deze woning werd het afval gewoon naar de grond gesmeten. Het asbeststof vliegt allemaal in het rond. Wordt hier eigenlijk op gecontroleerd? Ook al is dit de verantwoordelijkheid van het AWV, is er iemand van de gemeente die daar polshoogte gaat nemen?"

      Burgemeester antwoordt dat Wegen en Verkeer voor de veiligheid instaat.

      3. dhr. Belmans W. die drie vragen heeft:

      a) Het gebouwtje in tuin pastorie Pulle?

      Schepen Willems R. antwoordt dat er geen concrete plannen zijn, maar dat hij morgen een afspraak heeft met een bakker of het nog operationeel kan zijn. De rest van het gebouw moet nog bekeken worden maar het dak moest aangepakt worden en de deuren vernieuwd, om het te kunnen behouden.

      b) Hoe ver staat het met de opmaak door PIDPA van een water- en droogteplan?

      Schepen Willems R. antwoordt dat er regelmatig overlegd wordt, maar geen zicht heeft op de afronding ervan.

      c) Is de visie van het College ook gewijzigd tav woonparkgebied?

      4. Nagels P. die vraagt: "We zitten in Zandhoven met verschillende imkers. Het is dus belangrijk om nesten van de Aziatische hoornaar te bestrijden. Wat is de stand van zaken in verband met de nesten van de Aziatische hoornaar? Mogen we deze nesten zelf bestrijden en zoja, op welke manier?"

      Burgemeester antwoordt dat de aantallen jaarlijks stijgen en dat de imkersbond een uitgebreide infosessie heeft gegeven om de inwoners te informeren over hoe om te gaan met de hoornaard. Schepen Geens J. voegt toe dat je een imker moet bellen als je er één ziet en dat zij dan actie ondernemen om de nest op te sporen.

      Mevr. Suls M. die vraagt: "Stel dat je een nest op openbaar domein treft en je belt de brandweer, wie moet dan de rekening betalen?"

      5. Suls M. vraagt: "De oude dekenij wordt naar verluid gerenoveerd. Ik heb begrepen dat de Oekraïense inwoners een opzeg gekregen hebben. Zoals je zegt is er advies gegeven? Het is dus niet zo dat die mensen een einddatum hebben gekregen om de Dekenij te verlaten. Dus ze hebben 2 maanden de tijd? Worden deze mensen begeleid in het zoeken van een woning? Ik vraag dit omdat die mensen de Nederlandse terminologie rond huren niet eigen zijn, ook al hebben ze een cursus Nederlands gevolgd. Deze mensen zijn dus wel degelijk eerder verwittigd dan wanneer die info enkele weken geleden gegeven werd aan hen persoonlijk?"

      Op de opmerking van mevr. Suls M. dat Oekraïners hun opzeg reeds kregen, antwoordt schepen Maes M. dat ze inderdaad aanbevolen hebben om een andere woning te zoeken met als opzegtermijn 1 augustus en dat ze al langer bezig zijn om te promoten dat mensen zelfstandig gaan wonen.

      6. Stulens P. die verklaart: “Voorzitter, ter afsluiting heb ik geen vraag meer, doch als u het mij toelaat zou ik graag nog een dankwoordje willen placeren. Ik ben van deze namiddag terug uit Hongarije en heb daar de geweldige solidariteit kunnen vaststellen van de mensen bij de opvang van de vele oorlogsvluchtelingen, niet alleen van de Oekraïnse vluchtelingen, maar ook van vele Russische vluchtelingen, meestal jonge gezinnen met kinderen waarvan de vader niet wil meedraaien in de waanzinnige oorlog van massamoordenaar Poetin. In elk land ter wereld heeft men rijke en arme mensen, heeft men slechte en brave, dankbare mensen. Ook in Hongarije, ook in Rusland. En nu kom ik tot mijn punt. Op 14 april was het tien jaar geleden dat een bus met Russische jongeren uit de Volgograd regio verongelukte naast de autosnelweg in Oelegem. Onder impuls van Siegfried Depoorter uit Herentals, die toevallig als eerste hulpverlener ter plaatse was, werden door belofte jaarlijks bloemen neergelegd op de plaats van het ongeval. Ik zelf had met dit ongeval niets te maken, want ik was op dat ogenblik in Moskou, ware het niet dat mijn medewerkster Tanja toen enkele dagen als tolk is opgetreden. Vandaar mijn affiniteit voor het gebeuren. Op 14 april laatstleden werd om uur ’s morgens onder de snelwegbrug in Oelegem een gedenkplaat onthuld met een toespraak van onze burgemeester. Hierop waren toch wel een veertigtal diverse hulpverleners aanwezig. Ik heb hiervan een kleine fotoreportage gemaakt en de toespraak vertaald en opgestuurd naar Surovikinskogo naar de mama Larissa wiens zoontje Ilja bij het ongeluk is overleden. Door de huidige toestand kan zij met de papa nog steeds niet de plaats van het ongeluk terug opzoeken. Uit dankbaarheid voor de herdenking en het aanbrengen van de gedenkplaat heeft ze me gevraagd om de dankbaarheid van haar en haar familie persoonlijk over te brengen aan onze burgemeester, hetgeen ik bij deze dan ook wenste te doen. Na de zitting zal ik de kleine reportage dan ook overhandigen aan de burgemeester."

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 27 april 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Luc Verelst, Ward Peeters, leden
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens gemeenteraad,

Annick Smeets
algemeen directeur

Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad