Terug
Gepubliceerd op 04/05/2023

Notulen  Gemeenteraad

do 23/03/2023 - 20:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
Luc Van Hove, Burgemeester
Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen

De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er zijn 2 verontschuldigingen nl. schepen Van Staeyen S. en schepen Geens J..

De voorzitter betuigt n.a.v. het overlijden van collega Mieke Van Hecke medeleven van de gemeenteraad aan de familie; ook feliciteert ze Paul Nagels die grootvader werd van kleindochter Gitte.

De burgemeester deelt mee dat hij, n.a.v. het overlijden van Mieke Van Hecke een bijkomend agendapunt, nl. " Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven: raad van bestuur: voordracht kandidaat-opvolger" wenst toe te voegen dat als laatste agendapunt zal besproken worden; de gemeenteraad gaat hiermee akkoord.

  • Openbaar

    • Goedkeuren van een reglement betreffende het inrichten en uitbaten van een automatenshop

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, en latere wijzigingen.

      Overwegende dat de vestiging van automatenshops niet opportuun is in woonwijken door de mogelijke geluidshinder en de verstoring van de nachtrust van de bewoners.

      Overwegende dat gelet op het voorgaande het aangewezen is dat de uitbating/vestiging van een automatenshop onderworpen wordt aan een voorafgaande vergunning.

      Overwegende dat het beoordelen van een vergunningsaanvraag gebaseerd moet zijn op objectieve criteria, zoals de ruimtelijke ligging van de vestiging en de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust;- dat deze criteria vastgelegd kunnen worden in een gemeentelijk reglement.

      Overwegende dat om de openbare orde, rust en veiligheid te garanderen ook uitbatingsvoorwaarden kunnen worden vastgelegd, zoals beperkende openingsuren, verplichtingen inzake afvalbeheer en camerabewaking.

      Gelet op het ontwerpreglement dat wordt voorgelegd;- dat met de inhoud van dit reglement kan akkoord gegaan worden.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Graag hadden we een amendement toegevoegd bij artikel 8, waar nu staat: “Het is verboden om sterke dranken te verkopen in een verkoopautomaat.”. We willen dit aanpassen/uitbreiden met volgende tekst: “Het is verboden om alcoholische dranken, rookwaren en elke vorm van gokspelen te verkopen in een verkoopautomatenshop.”

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Wij ondersteunen de doelstelling van dit reglement : een strikte controle invoeren om misbruiken te voorkomen.
      Toch hebben wij bedenkingen van juridische aard en meer bepaald bij de artikelen 8 en 9
      In artikel 8 staan onder andere de volgende verplichtingen
      • Verbod op gebruik van alcoholische dranken op het terrein of in de onmiddellijke nabijheid
      Het wordt voor de eigenaar moeilijk om dit af te dwingen aangezien de locatie in principe onbemand is. A la limit kan je de uitbater nog verantwoordelijk stellen voor wat gebeurt op zijn terrein, maar dat geldt niet voor de openbare weg : de onmiddellijke nabijheid. De uitbater heeft immers geen politionele bevoegdheid op het openbaar domein.
      Eenzelfde bezwaar geldt voor
      • Verbod op draaiende motor bij stilstaande voertuigen
      Artikel 9
      • Voorziet in een geldboete tot 350 euro. Wat met lagere geldboetes en wie bepaalt dit op welk moment en op grond van welke criteria?
      Dit is allicht onvoldoende gespecifieerd en daarom mogelijks strijdig met het legaliteitsbeginsel.
      We vrezen dat deze artikelen de juridische toets niet zullen doorstaan mocht het regelement ooit worden aangevochten.
      Om die reden zullen wij ons onthouden."
      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Wat is een woonwijk? Is er Beroep mogelijk tegen de beslissing van het college? Waar? Hoe?"

      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van mevr. Suls M..

      Burgemeester antwoordt dat er zal nagekeken worden of rookwaren sowieso verboden zijn en indien niet zal het worden opgenomen in artikel 8; artikel 8 werd in die zin aangepast. Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de overige vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Resultaat: Met 19 stemmen voor, 2 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad keurt het navolgende reglement voor het inrichten en uitbaten van een automatenshop goed.

      Reglement betreffende het inrichten en uitbaten van een automatenshop

      Artikel 1. – Definities
      Voor de toepassing van dit gemeentelijk reglement wordt verstaan onder:

        • Uitbater: de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de automatenshop wordt gedreven
        • Verkoopautomaat: een machine die na betaling een gekozen product levert.
        • Automatenshop: iedere verzameling van 3 of meer verkoopautomaten of verkoopautoma(a)t(en) van vergelijkbare omvang die vrij toegankelijk is en waar verkoopautomaten staan die na het inwerpen van geld of na een elektronische betaling de producten overmaakt, zonder tussenkomst van een persoon, ongeacht of deze al of niet overdekt of in een lokaal staan.
        • Vestigingseenheid: een plaats die men geografisch gezien kan identificeren door een adres, waar ten minste één activiteit van de geregistreerde entiteit wordt uitgeoefend of van waaruit de activiteit wordt uitgeoefend.
        • Woonwijk: een gebied waar voornamelijk woningen staan

      Artikel 2. – Toepassingsgebied
      Dit reglement is van toepassing op alle nieuw te openen en bestaande vestigingseenheden van automatenshops op het grondgebied van de gemeente Zandhoven.

      Artikel 3. – Vergunning
      §1 De vestiging en uitbating van een automatenshop is onderworpen aan het krijgen van een voorafgaandelijke vergunning.
      §2 De vergunning wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen.
      §3 De vergunning geldt voor de erin aangeduide uitbater en voor de erin vermelde locatie. De vergunning kan niet worden overgedragen aan een andere uitbater, noch kan zij worden overgedragen naar een andere locatie.
      §4 Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om de vergunning verder te beperken in de tijd en/of bepaalde voorwaarden te koppelen aan de vergunning.
      §5 De uitbater is verplicht alle wijzigingen in de instelling die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, en alle wijzigingen van gegevens opgegeven in de aanvraag, met inbegrip van elke bestemmingswijziging onmiddellijk te melden aan het college van burgemeester en schepenen.

      Artikel 4. - Vergunningsaanvraag
      §1 De aanvraag verloopt via het door de gemeente ter beschikking gestelde aanvraagformulier.
      §2 De aanvrager stelt minimaal de volgende gegevens ter beschikking:

        • Naam, officieel adres van de aanvrager. Als de aanvraag wordt ingediend door een onderneming, wordt tevens de naam, het maatschappelijk adres en het ondernemingsnummer van de onderneming bezorgd.
        • Het geplande plaatsings- of vestigingsadres met opgave van de kadastrale gegevens.
        • 3 foto’s van de geplande plaatsings- of vestigingslocatie
        • Een grondplan met aanduiding van de plaatsing van de automaten in het gebouw en de invulling van de ruimtes
        • Beschrijvende nota met o.a. de afmetingen van de automaten en welke goederen/producten er verkocht zullen worden
        • Duurtijd van de vestiging/uitbating (permanent of bepaalde periode) en de verwachte openingsdatum.
        • Parkeernota

      §3 Als uit de verkregen informatie blijkt, dat er een omgevingsvergunning noodzakelijk is, dan moet de omgevingsvergunning door de uitbater worden aangevraagd via het Omgevingsloket. De toelating tot het uitbaten van de automatenshop zal in dat geval pas gegeven worden na toekenning van de omgevingsvergunning.

      Artikel 5. - Voorwaarden wat betreft de ligging
      Een automatenshop is niet toegelaten in de volgende gevallen

        • In woonwijken
        • In zones waar handelsactiviteiten niet toegelaten zijn
        • Als er in de onmiddellijke nabijheid van de automatenshop niet voldoende parkeergelegenheid aanwezig is.

      Artikel 6. – Weigeringsgronden
      Het college van burgemeester en schepenen weigert de vergunning als

        • niet voldaan is aan de voorwaarden wat betreft de ligging in artikel 5
        • de automatenshop het gemak van doorgang op de openbare weg zou bemoeilijken, geluidsoverlast, lichtvervuiling of rumoer en bevuiling van het openbaar domein zou veroorzaken of waardoor de openbare orde, veiligheid en rust van de omwonenden zou worden verstoord.

      Artikel 7. – Behandeling van de aanvraag
      §1 De gemeente behandelt de vergunningsaanvragen in volgorde van indiening.
      §2 De aanvraag wordt binnen 30 kalenderdagen na indiening door de gemeente gecontroleerd op haar volledigheid. Als niet alle documenten vermeld in artikel 4 aanwezig zijn in de aanvraag, wordt de aanvraag onontvankelijk verklaard. De uitbater wordt van het resultaat van deze controle op de hoogte gebracht via brief of elektronisch bericht.
      §3 De gemeente beslist binnen een termijn van 90 kalenderdagen over de aanvraag.

      Artikel 8. - Uitbatingsvoorschriften
      De uitbater van een automatenshop is gebonden aan de volgende uitbatingsvoorwaarden:

        • De uitbater van de verkoopautomaat is verplicht de omgeving rond de automaten proper te houden. De omgeving dient regelmatig gereinigd te worden en rommel en achtergelaten verpakkingen worden weggenomen.
        • In zijn vestiging stelt de uitbater een of meerdere afvalbakken ter beschikking die voldoende geledigd worden.
        • De uitbater van de inrichting is verplicht zich in te zetten om abnormale hinder veroorzaakt door zijn klanten te voorkomen, zoals wildparkeren, belemmering van de doorgang op de openbare weg, geluid, rumoer of bevuiling waardoor de openbare orde, veiligheid en rust van de omwonenden verstoord zou kunnen worden.
        • Het is aan de uitbater van een automatenshop verboden om een terras te plaatsen of om binnen tafels en stoelen te plaatsen voor consumptie ter plaatse.
        • De automatenshop moet gesloten zijn tussen 0u00 en 5u00.
        • De uitbater moet tijdens het open houden van zijn inrichting minstens één bewakingscamera in werking hebben die duidelijk herkenbare beelden opneemt van iedere bezoeker. Ook een automatische tijdsregistratie is hierbij verplicht.
        • Het is verboden alcoholische dranken te verbruiken in een automatenshop of op het terrein in de onmiddellijke nabijheid van de automaat of automatenshop. Het is verboden om sterke dranken en rookwaren te verkopen in een verkoopautomaat.
        • Het is verboden om in de nabije omgeving voertuigen draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij daartoe de noodzaak is.
        • de uitbater is verplicht zich te verzekeren tegen alle gebruikelijke risico's bij een erkende verzekeringsmaatschappij
        • de uitbater werkt zo veel mogelijk met lokale ondernemers en tracht waar mogelijk streekproducten te integreren in zijn assortiment

      Artikel 9. – Verval van de vergunning
      De vergunning vervalt van rechtswege:

        • Op het moment dat de exploitatie van de inrichting voor een periode van langer dan zes maanden feitelijk is onderbroken.
        • In geval van faillissement.
        • In geval van veroordeling tot gerechtelijke verzegeling.
        • In geval van ontbinding van de rechtspersoon.
        • In geval van schrapping van de uitbater of van de betrokken vestiging uit de kruispuntbank voor ondernemingen.

      Artikel 10. - Inwerkingtreding
      Dit reglement treed in werking op 1 april 2023.

      Artikel 11. - Overgangsmaatregelen
      §1 Bestaande automatenshops zijn vrijgesteld van de voorschriften inzake ruimtelijke ligging in artikel 5.
      §2 Bestaande automatenshops moeten binnen een termijn van zes maanden na kennisgeving van dit reglement voldoen aan de uitbatingsvoorschriften en eraan blijven voldoen gedurende de volledige termijn van uitbating.

      Artikel 12. – Sancties
      §1 De uitbater wordt bij inbreuken op de bepalingen van dit reglement schriftelijk en aangetekend in kennis gesteld van de gepleegde inbreuken. De uitbater heeft een termijn van 60 kalenderdagen gerekend van de datum van aangetekende zending om zich in regel te stellen. Na 60 kalenderdagen wordt overgegaan tot sancties zoals beschreven in §2 dit artikel.
      §2 Elke overtreding van dit politiereglement, wordt bestraft met:

        • een administratieve geldboete tot 350 EUR
          en/of
        • een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning

      §3 Meer bepaald kan het college van burgemeester en schepenen de uitbatingsvergunning tijdelijk of definitief intrekken als:

        • de exploitatie van een inrichting aanleiding geeft tot geluidsoverlast of enige andere vorm van overlast, van aard om de openbare orde te verstoren wat blijkt uit een door de politie samengesteld dossier
        • opgave werd gedaan van onjuiste gegevens in de vergunningsaanvraag of bij wijzigingen van de inrichting waardoor de veiligheid in het gedrang kan komen
        • er verschillende en/of herhaalde vaststellingen zijn waaruit blijkt dat niet meer voldaan is aan de voorwaarden vermeld in dit reglement.

      §4 In alle gevallen waarbij een administratieve sanctie van schorsing of intrekking van de vergunning werd opgelegd kan de gemeente bijkomende voorwaarden opleggen vooraleer over te gaan tot opheffen van de schorsing of het opnieuw verlenen van een vergunning.
      §5 Onverminderd het voorgaande, kan de politie bij vaststelling van uitbating zonder uitbatingsvergunning de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.

      Artikel 13.
      Het verkrijgen van een vergunning voor het uitbaten van een automatenshop stelt de aanvrager/uitbater niet vrij van de vergunningsplicht die op basis van andere reglementen, wetten of regelgeving van kracht is. Een vergunning wordt ten allen tijde afgeleverd onverminderd andere sectorale wetgeving die van kracht is.

      Artikel 2.

      Een afschrift van deze beslissing zal aan de politiezone ZARA (Gustaaf Peetersstraat 7 – 2520 Ranst), aan de dienst Milieu, de dienst Secretariaat en aan de toezichthoudende overheid bezorgd worden.

    • Aanpassen van het retributiereglement op de aanvoer van afval op het recyclagepark

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema) van 17 februari 2012, en latere wijzigingen.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) van 23 december 2011, en latere wijzigingen.

      Gelet op zijn beslissing van 19 december 2019 betreffende de retributie op de aanvoer van afval op het recyclagepark (aanpassing en hernieuwing).

      Gelet op zijn beslissing van 21 januari 2021 betreffende het aanpassen van de retributie op het afleveren van afval op het recyclagepark.

      Gelet op zijn beslissing van 23 februari 2023 betreffende het goedkeuren van de uitbreiding van de beheersoverdracht van de gemeente Zandhoven aan IGEAN milieu en veiligheid voor inzameling harde kunststoffen en hout op het gemeentelijk recyclagepark.

      Overwegende dat door de overdracht van beheer van de afvalstof hout een besparing kan gerealiseerd worden;- dat het daarom aangewezen lijkt om het tarief voor hout aan te passen in het voordeel van de bezoeker.

      Overwegende dat met een tarief van 0,15 euro per kg de reële kosten voor de inzameling en afvoer van het houtafval op het recyclagepark gedekt kunnen worden.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om voormelde beslissing aan te passen.

      Gelet op de financiële toestand van de gemeente en gelet op de noodzaak om het budgettair evenwicht te houden.

      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      In zijn beslissing van 19 december 2019 betreffende de retributie op de aanvoer van afval op het recyclagepark wordt met ingang van 1 april 2023 in artikel 1. punt 5 gewijzigd als volgt:

      5. het brengen van hout:
      - 0,15 euro per kg.
      De retributie is eisbaar op het moment van aflevering op het recyclagepark.
      De openbare diensten zijn niet onderworpen aan onderhavige retributie.

      Artikel 2.

      De gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 inzake de retributie op het afleveren van afval op het recyclagepark blijft voor het overige van toepassing.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Igean milieu & veiligheid (Doornstraat 60 – 2160 Wommelgem), de dienst Secretariaat, de dienst Financiën, de dienst Milieu en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.

    • Bekrachtigen van een beslissing van het college van burgemeester en schepenen m.b.t. rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op zijn beslissing van 17 september 2020 waarbij de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie werd goedgekeurd.

      Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

      Gelet op zijn beslissing van 16 september 2021 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van 20 oktober 2022 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 werd goedgekeurd.

      Gelet op het schrijven van de Vlaamse regering van 8 december 2022 in verband met de opvolging van het Lokaal Energie- en Klimaatpact via het klimaatpactportaal.

      Overwegende dat de verplichtingen met betrekking tot rapportage van het Lokaal Energie- en Klimaatpact expliciet vermeld staan in de tekst van het ondertekende pact, op pagina 25 en 26.

      Overwegende dat de uitwerking van acties voor het Lokaal Energie- en klimaatpact 2.0 pas in 2023 aanving;- dat de rapportage uit 2022 dus enkel acties voor het lokaal Energie- en klimaatpact 1.0 inhoudt.

      Overwegende dat binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang moet opgemaakt worden en bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden voor 1 maart 2023 en ten laatste 31 maart opgeladen moet worden in het klimaatpactportaal.

      Overwegende dat voormelde jaarlijkse inhoudelijke rapportering tot de bevoegdheden van de gemeenteraad behoort;- dat gelet op de uiterlijke datum van 1 maart 2023 niet kon gewacht worden op de eerstvolgende gemeenteraad van 23 maart 2023.

      Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen om die redenen bij hoogdringendheid op 27 februari 2023 reeds akte nam van de rapportering.

      Overwegende dat voor de rapportage gebruik gemaakt wordt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Er moet nog een tand bijgestoken worden (alleen verledding is OK). Nog deze week verscheen een nieuw rapport van het IPCC dat het dringend nodig is van sneller ingrijpende maatregelen te nemen."

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Bij sommige werven zitten we boven het Vlaams gemiddelde, bij andere er onder.
      Een punt waar Zandhoven zeer goed scoort: energiebesparing. Hier staan we momenteel op bijna -10 %, maar als ik dan naar de schattingen tot 2030 kijk dan gaan we – 97 % besparen. Wil dit zeggen dat er dan nog maar 3 % energie gebruikt gaat worden of zie ik dat verkeerd?
      Ook de evolutie van de CO2-uitstoot begrijp ik niet: Zandhoven en het Vlaams gewest zitten nu nog met een verhoging, voor het Vlaams gewest wordt dit vanaf dit jaar geschat naar een verlaging tot -40% in 2030, maar Zandhoven blijft stijgen tot bijna +40 % in 2030.
      Bij de grafiek van de verLEDdingsgraad heb ik ook mijn bedenkingen: voor de schattingen van het Vlaams gewest bekijken ze het verschil van 2021 met 2022 en wordt dit jaarlijks bijgeteld, voor Zandhoven wordt het verschil van 2020 met 2022 genomen, gedeeld door 2 natuurlijk, en dan elk jaar bijgeteld. Moesten ze hetzelfde doen dan bij het Vlaams gewest dan zouden we te vroeg aan de 100% zitten."

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Wij hebben het klimaatpact op zich goedgekeurd en zullen ook dit punt goedkeuren. Maar we hebben toch onze bedenkingen. Zoals reeds aangestipt bij de bespreking van het klimaatpact zelf betreuren wij de top down benadering. Wij verkiezen de omgekeerde aanpak : vertrekkend vanuit de gemeente en niet andersom. Het pact legt doelstellingen op zonder rekening te houden met de bestaande realiteit en legt ook doelstellingen op waar de gemeente geen of weinig impact op heeft. Zo bijvoorbeeld het doel om 1 boom per inwoner extra te voorzien. Prima doel, maar wat als je als gemeente geconfronteerd wordt met de kapwoede van Natuur en Bos ? Natuur en bos die bossen gaat rooien omdat één of andere technocraat in Europa beslist heeft dat dit gebied terug heide moet worden
      Wat de statistieken betreft kan ik mij aansluiten bij wat collega Paul Nagels heeft aangehaald. Maar ze zijn inderdaad weinig relevant omdat ze op te weinig waarnemingen steunen en de extrapolaties dus onterecht zijn. Nochtans is een goede opvolging in de toekomst belangrijk. Het is niet ondenkbaar dat de Vlaamse regering de subsidies in de toekomst zal verbinden aan het al dan niet behalen van de doelstellingen. In een volgende legislatuur zal de verdeling van de gelden via het gemeentefonds hervormd worden. De resultaten van het lokaal klimaatpact zullen hier mogelijks in betrokken worden."

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0.
      Artikel 2.
      De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2023 betreffende de rapportering van het lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, jaargang 2022 wordt bekrachtigd.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Milieu worden overgemaakt en opgeladen worden op het portaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

    • Goedkeuren van de princiepsbeslissing om beroep te doen op het Vlaams Energiebedrijf (VEB) als opdrachtencentrale voor afname van een raamovereenkomst voor de plaatsing van zonnepanelen via burgerparticipatie

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten in het bijzonder artikelen 2,4° en 15.

      Gelet op zijn beslissing van 17 september 2020 waarbij de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie werd goedgekeurd.

      Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

      Gelet op zijn beslissing van 16 september 2021 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van 20 oktober 2022 waarbij de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 werd goedgekeurd.

      Overwegende dat de gemeente binnen het burgemeestersconvenant en het klimaatpact een belangrijke taak heeft om haar gemeentelijk patrimonium energieneutraal te maken;- dat zij dit o.a. kan realiseren door energetische renovaties, het opwekken van groene stroom en participatieve energieprojecten voor de gemeentelijke gebouwen.

      Overwegende dat de gemeente overweegt om zonnepanelen te plaatsen op verschillende gebouwen, waaronder het magazijn, de pastorie van Viersel en de Griffel.

      Gelet op het aanbod van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) waarbij zij diensten aanbiedt aan haar klanten betreffende energie-efficiëntie, waaronder het plaatsen van zonnepanelen via burgercoöperatie.

      Gelet op de Algemene Voorwaarden betreffende de 'Raamovereenkomst Stroomafname EE_2022_0_029'.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om burgers nauw te betrekken bij de transitie naar meer duurzame en fossielvrije woningen en dat burgerparticipatie hiervoor een ideaal middel is.

      Overwegende dat de voormelde dienst van het VEB een raamovereenkomst bevat met één leverancier namelijk Zonnewind cvba.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven van de mogelijkheid tot afname van één of meerdere raamovereenkomsten via de opdrachtencentrale gebruik kan maken waardoor het krachtens artikel 15 van de wet van 15 juni 2006 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven gebruik wenst te maken van deze aangeboden raamovereenkomst(en) om volgende redenen:

      • De in deze raamovereenkomst(en) voorziene plaatsing van zonnepanelen voldoen aan de behoefte van de gemeente;
      • De gemeente moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent.
      • De VEB beschikt over know-how of technische expertise inzake plaatsing van zonnepanelen.

      Overwegende dat de gemeente niet verplicht is tot afname van diensten.

      Overwegende dat het om voormelde aangewezen is om de algemene voorwaarden betreffende de 'Raamovereenkomst Stroomafname EE_2022_0_029' goed te keuren.

      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeente keurt het principe goed om beroep te kunnen doen op de diensten en raamovereenkomsten van het VEB voor de realisatie van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen via burgerparticipatie.
      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Zonnewind CVBA (Hallebaan 29 – 2240 Zandhoven), de dienst Milieu en het VEB (Tour & Taxis – Havenlaan 86C bus 301 – 1000 Brussel) worden bezorgd.

    • Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Rumst in het kader van Gemeente zonder Gemeentehuis

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 41 §1 5°.

      Overwegende dat in het kader van het relanceproject Vlaamse Veerkracht de Vlaamse overheid diverse types van digitaliseringsprojecten bij lokale besturen zal subsidiëren;- dat onder de noemer ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ (GZG), lokale besturen projecten kunnen indienen met een focus op innovatieve dienstverlening, digitale democratie of de werkplek van de toekomst;- dat de omvang kan gaan van een proof-of-concept, over een thematisch afgebakend project tot zelfs een grootschalige transformatie.

      Overwegende dat afhankelijk van de gekozen focus en omvang van het project er subsidiegelden kunnen toegekend worden;- dat er wel telkens 20% eigen inleg nodig is;- dat de samenwerking binnen de regio en tussen de gemeenten een voorwaarde is;- dat in dat geval er een formele samenwerkingsovereenkomst nodig is.

      Overwegende dat binnen de regio Antwerpen we de kans namen om samen met andere gemeenten een projectaanvraag uit te schrijven in het kader van oproep 7 (thematisch project met als focus innovatieve dienstverlening) van 'Gemeente zonder gemeentehuis';- dat de projectoproep een middel is om kennis op te doen over hoe we in de toekomst op een flexibele manier kunnen samenwerken binnen de regio;- dat dit ontwikkeltraject ondersteund wordt door de VVSG onder de noemer van ‘LaboRegiovorming’.

      Overwegende dat de uitkomst van deze projectaanvraag een slimme virtuele servicemedewerker, ‘REGI van de regio’ werd;- dat hij of zij de burger zal begeleiden bij zijn zoektocht op de website en sociale media van de lokale besturen;- dat chatbottechnologie op een doorgedreven manier ingezet wordt om informatie intergemeentelijk en bovenlokaal te gebruiken en daarmee de burger te informeren;- dat we hierdoor de burger breder kunnen informeren dan de klassieke gemeentelijke website.

      Overwegende dat deze slimme virtuele servicemedewerker tijds- en plaatsonafhankelijk pro-actief extra informatie zal aanbieden, voorbereidend werk zal doen zoals gekende gegevens aanvullen en correct doorverwijzen naar de kanalen van andere partners;- dat hij de burger stap voor stap zal assisteren bij het afhandelen van de aanvraag;- dat deze oplossing het zowel klanten als medewerkers makkelijker maakt;- dat het online contact vlotter, laagdrempeliger gaat dan een telefonische of fysieke wachtrij en toch persoonlijk aanvoelt;- dat de digitale servicemedewerker de druk op de dienst Onthaal verlaagt;- dat het een unieke kans is om de digitale dienstverlening van de gemeenten in de regio te versterken.

      Overwegende dat deze projectaanvraag ingediend werd samen met Brecht, Hemiksem, Hove, Lint, Mortsel, Ranst Rumst, Schelle, Wommelgem en Wijnegem;- dat de gemeente Rumst de penhoudende gemeente is en het project heeft ingediend;- dat daarom een samenwerkingsovereenkomst nodig is met de gemeente Rumst;- dat de projectbegroting 625.400 euro bedraagt, waarvan 500.000 euro gesubsidieerd wordt door Gemeente zonder Gemeentehuis;- dat de overige 20 % verdeeld wordt via een verdeelsleutel over de samenwerkende gemeenten binnen het project;- dat de gemeentelijke bijdrage tot het project 9.986 euro bedraagt;- dat vanaf 2026 een jaarlijkse kost van 7.190 euro aangerekend wordt.

      Overwegende dat de samenwerkingsovereenkomst nodig is om een vlotte samenwerking tussen de deelnemende gemeenten en de gemeente Rumst als penhoudende gemeente te garanderen;- dat de opmaak en goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst bovendien een vereiste uitmaakt in het traject;- dat de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de indiening van het dossier reeds getekend diende te worden;- dat de subsidies ondertussen toegekend werden en aan de gemeenteraad gevraagd wordt de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 augustus 2022 waarbij de goedkeuring gegeven werd om mee in te stappen in de project aanvraag;- dat er beslist werd de samenwerkingsovereenkomst te agenderen op de gemeenteraad na goedkeuring van de subsidies.

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de “samenwerkingsovereenkomst” moet vertegenwoordigd worden;- dat het noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoeld contract de gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zullen zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Het is nodig! Want nu werkt het vaak niet: vorig gemeenteblad bevat een QR-code om zogenaamd naar het verslag van de gemeenteraad te gaan, maar die werkt niet. En dat gemeenteblad verwijst voor de bouwcode naar de website, maar TOEN stond daar nog de bouwcode die aan het openbaar onderzoek werd onderworpen, maar nog niet de definitieve versie. Nu gelukkig wel."
      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van mevr. Suls M..
      Nadat de burgemeester en schepen Lauwereys J. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met gemeente Rumst in het kader van het project 'slimme virtuele medewerker' goed.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen namens de gemeente Zandhoven.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gemeente Rumst (Koning Astridplein 12-2840 Rumst) en financieel directeur.

    • Toetreden tot raamovereenkomst TMVS/CREAT en aanduiden van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de algemene vergaderingen van TMVS

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 41, tweede lid, 10°.

      Gelet op de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 in het bijzonder artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47.

      Overwegende dat vele lokale besturen die onderhevig zijn aan de wetgeving overheidsopdrachten steeds vaker worden geconfronteerd met complexere technisch-administratieve vraagstukken en dat er meer en meer eisen worden gesteld op vlak van vakspecifieke kennis.

      Gelet op het aanbod van de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS), een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging opgericht in 2017.

      Overwegende dat de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS – met als merknaam ‘CREAT’), een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging, aan meer dan 400 gemeenten, steden en organisaties verschillende raamovereenkomsten en bijhorende dienstverlening aanbiedt;- dat een intergemeentelijke samenwerking op dit vlak positieve schaaleffecten kan bieden.

      Overwegende dat de voormelde dienstverlening van TMVS echter enkel kan aangeboden worden aan deelnemers van TMVS.

      Overwegende dat een toetreding/deelneming een kapitaalinbreng vereist (gemeente wordt aandeelhouder) en de aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger als lid van de algemene vergadering van TMVS;- dat door toe te treden de gemeente tot 2035 lid zal blijven van de TMVS;- dat uit het toetredingsdossier van TMVS blijkt dat de autonomie van de gemeente Zandhoven hierbij ten volle wordt gerespecteerd.

      Overwegende dat door de toetreding, de gemeente een meer efficiënt en beter aankoopbeleid zal kunnen voeren voor allerhande aankopen (werkkledij, strooizout, ict-apparatuur, copiers,…);- dat dit zal leiden tot betere prijzen alsook tot tijdbesparing, dit omwille van het feit dat de soms complexere technische en/of administratieve procedures niet zelf moeten worden georganiseerd en hierdoor ook korter op de bal kan worden gespeeld (bijvoorbeeld de aankoop van strooizout);- dat de TMVS hierbij ook steeds naar duurzame aankopen (ofwel door de opname van een duurzaamheidscomponent in de gunningscriteria ofwel door de opname van specifieke eisen in de technische bepalingen) streeft.

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven één aandeel per schijf van 5.000 inwoners dient aan te kopen;- dat aldus de kapitaalsinbreng voor de gemeente twee aandelen van 1.000 euro zal bedragen, zijnde 2.000 euro in totaal, waarvan 1/4 dient volgestort te worden, met name 500 euro.
      Overwegende dat er een vertegenwoordiger en plaatsvervanger moet aangeduid worden, om gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van TMVS.

      GAAT OVER,
      A. in openbare zitting tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van TMVS die vanaf 1 april 2023 georganiseerd worden tot het einde van de legislatuur.
      Er nemen 21 leden aan de stemming deel.
      De uitslag luidt als volgt:
      - aantal geldig uitgebrachte stemmen: 21;
      - aantal blanco of ongeldige stemmen: 0;
      - Rudy Willems bekomt 12 stemmen;
      - Paul Nagels bekomt 9 stemmen;
      Dhr. Willems R. de volstrekte meerderheid der stemmen bekomen hebbende, is aangesteld tot vertegenwoordiger.
      B. in openbare zitting tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van TMVS die vanaf 1 april 2023 georganiseerd worden tot het einde van de legislatuur.
      Er nemen 21 leden aan de stemming deel.
      De uitslag luidt als volgt:
      - aantal geldig uitgebrachte stemmen: 21;
      - aantal blanco of ongeldige stemmen: 0;
      - Steven Van Staeyen bekomt 12 stemmen;
      - Oliver Vertruyen bekomt 9 stemmen;
      Dhr. Van Staeyen S., de volstrekte meerderheid der stemmen bekomen hebbende, is aangesteld tot plaatsvervanger.
      Overwegende dat met de inhoud van deze raamovereenkomst akkoord gegaan kan worden.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Toe te treden tot TMVS, vastgelegd volgens de modaliteiten in de statuten van de TMVS en volgens het bijgevoegde toetredingsdossier en dit met ingang van 1 april 2023.

      Artikel 2.
      Dhr. Willems R. wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van TMVS. Dhr. Van Staeyen S. wordt aangeduid als plaatsvervanger.

      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de beslissing.

      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan TMVS (Botermarkt 1 – 9000 Gent) bezorgd worden.

    • Aanpassen van de deontologische code

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op zijn beslissing van 26 januari 2023 waarbij de deontologische code voor lokale mandatarissen werd goedgekeurd.

      Overwegende dat door wijziging in het decreet Lokaal Bestuur alle lokale besturen verplicht zijn om een deontologische commissie op te richten m.i.v. 2 maart 2023;- dat voormelde commissie er moet op toezien dat de lokale politieke mandaten op een verantwoorde manier worden ingevuld.

      Gelet op de nota van VVSG “addendum tot aanvulling en aanpassing van het model deontologische code voor lokale mandatarissen” van de VVSG waarbij ze aanraden hoofdstuk 7 en 8 van de code aan te passen.

      Overwegende dat het aangewezen lijkt om de volledige deontologische code, zoals goedgekeurd in zitting van 26 januari 2023 in te trekken en te vervangen door een nieuwe code, aangevuld met de artikels m.b.t. de deontologische commissie.

      Gelet op het ontwerp van deontologische code dat wordt voorgelegd.

      Overwegende dat met de inhoud van de deontologische code akkoord kan gegaan worden.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Wie is voorzitter van de deontologische commissie? Is dat ook geldig voor leden van adviesraden, AGB, … ?"

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan navolgend deontologische code:

      Deontologische code voor lokale mandatarissen

      1. Toepassingsgebied

      Artikel 1
      De deontologische code is van toepassing op de lokale mandatarissen.
      Voor de gemeente worden hieronder begrepen:

          • de voorzitter van de gemeenteraad
          • de gemeenteraadsleden,
          • de burgemeester,
          • de schepenen.

      Deze code is bij uitbreiding eveneens van toepassing op de vertrouwenspersonen van de lokale mandataris.
      Lokale mandatarissen die namens de gemeente andere mandaten bekleden, zijn in die hoedanigheid eveneens ertoe gehouden de bepalingen van de deontologische code na te leven. Dit geldt zowel voor de mandaten die rechtstreeks in verband staan met hun ambt als voor alle hiervan afgeleide mandaten.
      Indien een mandaat namens de gemeente wordt opgenomen door een extern persoon, dus niet vermeld onder de eerste paragraaf van dit artikel, zal bij diens aanstelling gevraagd worden deze deontologische code te onderschrijven.
      Zij zullen er tevens over waken dat zij, ook buiten het kader van deze mandaten, geen dienstverlenende activiteiten ontplooien die afbreuk doen aan de eer en de waardigheid van hun ambt.

      2. Belangenvermenging en de schijn ervan

      Artikel 2
      Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet gebruiken voor het eigen persoonlijk belang. Dat mag ook niet voor het persoonlijk belang van een ander persoon of het belang van een organisatie bij wie hij/zij een directe of indirecte betrokkenheid heeft.

      Artikel 3
      Een lokale mandataris gaat actief en uit zichzelf alle vormen van belangenvermenging, en zelfs de schijn daarvan, tegen. Een lokale mandataris neemt geen deel aan de bespreking en de stemming wanneer er sprake is van een beslissing waarbij belangenvermenging speelt.
      Gedrag bij stemming en beraadslaging: decreet Lokaal Bestuur, artikel 27 §1, §3 en §4
      Gedrag bij stemming en beraadslaging: Wet op de overheidsopdrachten, artikel 8
      Gedrag bij stemming en beraadslaging: Burgerlijk Wetboek, artikel 1596
      Artikel 4
      Een lokale mandataris beseft dat mogelijke belangenvermenging niet beperkt is tot de bespreking en stemming. Daarom zorgt een lokale mandataris dat er ook geen enkele beïnvloeding is tijdens de andere fases van het besluitvormingsproces.
      Artikel 5
      Een lokale mandataris zorgt dat bij contacten met de burger nooit de schijn gewekt wordt dat particuliere belangen begunstigd (kunnen) worden.
      Artikel 6
      Een lokale mandataris mag de in artikel 10 van het decreet Lokaal Bestuur genoemde functies niet uitoefenen.
      Verboden functies voor lokale mandatarissen: decreet Lokaal Bestuur, artikel 10
      Onverenigbaarheden: decreet Lokaal Bestuur, artikel 11
      Artikel 7
      Een lokale mandataris mag de in artikel 27 §2 van het decreet Lokaal Bestuur genoemde overeenkomsten en handelingen niet aangaan.
      Verboden handelingen: decreet Lokaal Bestuur, artikel 27 §2 en §3
      Artikel 8
      Ter bevordering van de transparantie en om schijn van partijdigheid te voorkomen, meldt een lokale mandataris aan de algemeen directeur welke betaalde en onbetaalde mandaten hij/zij vervult naast het politiek mandaat bij het lokaal bestuur.
      De lokale mandataris doet deze melding binnen de 30 dagen nadat hij/zij het mandaat heeft opgenomen. Nieuw aangestelde lokale mandatarissen doen de aangifte binnen de 30 dagen na hun aanstelling.
      Artikel 9
      Een lokale mandataris meldt aan de algemeen directeur wanneer hij/zij substantiële financiële belangen heeft (bijvoorbeeld aandelen of opties) in een onderneming waarmee de gemeente zaken doet of waarin de gemeente een belang heeft.
      De lokale mandataris doet deze melding binnen de 30 dagen nadat hij/zij het mandaat heeft opgenomen. Nieuw aangestelde lokale mandatarissen doen de aangifte binnen de 30 dagen na hun aanstelling.
      Artikel 10
      De door een lokale mandataris gemelde mandaten en substantiële financiële belangen zijn openbaar en worden ter inzage gelegd. Ook een tussentijds ontstaan mandaat of belang moet meegedeeld worden. De algemeen directeur of een personeelslid dat daartoe door de algemeen directeur werd aangewezen, draagt zorg voor een geactualiseerde openbare lijst van gemelde mandaten en belangen.
      De meldingen gedaan in toepassing van de artikelen 8 en 9 van deze code worden vermeld op de webstek van de gemeente Zandhoven binnen de 30 dagen na ontvangst van de melding.

      3. Corruptie en de schijn ervan

      Artikel 11
      Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet laten kopen of beïnvloeden door geld, goederen, diensten of andere gunsten die hem/haar gegeven of beloofd werden.
      Artikel 12
      Een lokale mandataris moet actief en uit zichzelf de schijn van corruptie tegengaan.
      Wetgeving inzake corruptie: Strafwetboek, artikel 245
      3.1. Het aannemen van geschenken
      Artikel 13
      Een lokale mandataris neemt geen geschenken aan die hem/haar door zijn/haar functie worden aangeboden. Eventueel uitgezonderd zijn de incidentele, kleine attenties (zoals een bloemetje of een fles wijn) waarbij de schijn van corruptie en beïnvloeding minimaal is én waarbij minstens aan één van de onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

          • Het weigeren of teruggeven van het geschenk zou de gever ernstig kwetsen of bijzonder in verlegenheid brengen.
          • De overhandiging van het geschenk vindt in het openbaar plaats.
          • Het terugbezorgen van het geschenk is praktisch onwerkbaar.
          • Het gaat om een prijs die door de lokale mandataris gewonnen wordt bij een tombola of activiteit.

      Artikel 14
      Als geschenken (al dan niet volgens de regels in artikel 13 van deze code) in het bezit komen van een lokale mandataris, wordt dit door de lokale mandataris gemeld aan de algemeen directeur.
      Afhankelijk van de aard van het geschenk en de omstandigheden waarin het gegeven werd, wordt het ofwel alsnog terugbezorgd, ofwel eigendom van de gemeente. De algemeen directeur registreert deze giften en geeft ze in alle transparantie een gemeentelijke bestemming.
      Artikel 15
      De gemeenteraad kan in concrete gevallen afwijken van de regels die gelden over het aannemen van geschenken. Dit kan enkel in volledige openbaarheid.
      3.2. Het aannemen van persoonlijke geschenken, voordelen en diensten
      Artikel 16
      Een lokale mandataris accepteert geen persoonlijke geschenken, voordelen of diensten van anderen, die hem/haar uit door zijn/haar functie worden aangeboden, ontvangen, tenzij aan alle onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

          • Het weigeren ervan maakt het raadswerk onmogelijk of onwerkbaar.
          • De schijn van corruptie of beïnvloeding is minimaal.

      Artikel 17
      Een lokale mandataris gebruikt die persoonlijke geschenken, voordelen of diensten die voor zijn/haar raadswerk aangenomen mogen worden nooit voor privédoeleinden.
      3.3. Het aannemen van uitnodigingen (voor bijvoorbeeld diners of recepties)
      Artikel 18
      Een lokale mandataris accepteert uitnodigingen (lunches, diners, recepties en andere) die door anderen betaald of gefinancierd worden enkel wanneer aan alle onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

          • De uitnodiging behoort tot de uitoefening van het raadswerk.
          • De aanwezigheid kan worden beschouwd als functioneel (protocollaire taken, formele vertegenwoordiging van de gemeente.
          • De schijn van corruptie of beïnvloeding is minimaal.

      3.4. Het accepteren van reizen, verblijven en werkbezoeken
      Artikel 19
      Een lokale mandataris accepteert werkbezoeken, waarbij reis- en verblijfkosten door anderen betaald worden alleen bij hoge uitzondering. Een dergelijke invitatie dient altijd besproken te worden op de gemeenteraad. De invitatie kan alleen geaccepteerd worden wanneer het bezoek aantoonbaar van belang is voor de gemeente en de schijn van corruptie of beïnvloeding minimaal is. Van een dergelijk werkbezoek wordt altijd (schriftelijk) verslag gedaan aan de raad.

      4. Het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur

      Artikel 20

      Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgelegd zijn over het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur.
      Wetgeving inzake terugbetaling en verantwoording kosten: Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, artikel 35 §1
      Artikel 21
      Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgesteld zijn voor het gebruik van interne voorzieningen die voor het raadswerk worden voorzien zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.

      5. Omgaan met informatie

      Artikel 22

      De gemeenteraad werkt onder het principe van principiële openbaarheid. Zij ziet erop toe dat het college van burgemeester en schepenen alle relevante informatie aangaande dossiers, stukken en akten openbaar toegankelijk maakt.
      Artikel 23
      Een lokale mandataris communiceert eerlijk over de redenen en motieven op basis waarvan hij/zij individueel gestemd heeft. Daarnaast communiceert een lokale mandataris eerlijk over de reden en motieven op basis waarvan de raad als geheel de beslissing genomen heeft.
      Artikel 24
      Een lokale mandataris is gebonden aan het beroepsgeheim wanneer hij/zij door de functie van lokale mandataris kennis krijgt van geheimen die door personen aan de gemeente zijn toevertrouwd. Bekendmaking van deze geheimen is verboden, behalve wanneer de wet de openbaring oplegt of mogelijk maakt.
      Artikel 25
      Naast het strenge beroepsgeheim geldt eveneens een geheimhoudingsplicht voor lokale mandatarissen. Deze plicht beschermt wat besproken wordt tijdens een besloten vergadering (feiten, meningen, overwegingen…).
      Wetgeving inzake beroepsgeheim: Strafwetboek, artikel 458
      Wetgeving inzake geheimhoudingsplicht: decreet Lokaal Bestuur, artikel 29 §4
      Wetgeving inzake openbaarheid van de vergadering: decreet Lokaal Bestuur, artikel 28
      Artikel 26
      Een lokale mandataris heeft een algemene discretieplicht. Hij/zij gaat op discrete en voorzichtige wijze om met de informatie die hem/haar toekomt in de uitoefening van zijn/haar functie.
      Toelichting
      Onder discretieplicht verstaan we de plicht om ten aanzien van derden voorzichtig om te gaan met informatie die een lokale mandataris heeft. Het gaat daarbij over bepaalde informatie niet verspreiden, maar ook over het plaatsen van bepaalde informatie in de juiste context en zich te realiseren dat informatie ook uit de context kan worden gehaald.
      Wetgeving inzake vertrouwelijkheid van informatie: Wet betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, artikel 10 §2
      Artikel 27
      Een lokale mandataris gebruikt de informatie die hij/zij kreeg door de uitoefening van zijn/haar functie enkel voor zijn/haar raadswerk en niet voor zijn/haar persoonlijk belang of voor het persoonlijk belang van anderen.
      Artikel 28
      Een lokale mandataris maakt brieven niet openbaar en stuurt e-mails niet door wanneer het niet zeker is dat de afzender daarmee zou instemmen. Bij twijfel over de bedoeling van de afzender wordt de expliciete toestemming gevraagd.

      6. Onderlinge omgang en afspraken over vergaderingen

      Artikel 29

      Raadsleden gaan respectvol om met elkaar, de leden van het college en de personeelsleden van de gemeente.
      Artikel 30
      Raadsleden richten zich tot elkaar, de leden van het college van burgemeester en schepenen, de algemeen directeur en de andere personeelsleden op een correcte wijze en dit zowel verbaal, non-verbaal als schriftelijk, inclusief de elektronische communicatie.
      Artikel 31
      Lokale mandatarissen houden zich tijdens vergaderingen van de politieke organen aan het huishoudelijk reglement en volgen de aanwijzingen van de voorzitter hierover op.
      Artikel 32
      Lokale mandatarissen onthouden zich in het openbaar, dus ook in openbare raads- en commissievergaderingen, van negatieve uitlatingen over individuele personeelsleden.

      7. Naleving en handhaving van de deontologische code

      Artikel 33
      De gemeenteraad richt een deontologische commissie op.
      Alle leden van de gemeenteraad maken deel uit van de deontologische commissie.
      Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform art. 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.
      Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie dan kan het lid gehoord worden conform artikel 40 maar neemt hij niet deel aan de beraadslaging omtrent het advies aan de gemeenteraad.
      Artikel 34
      De voorzitter van de deontologische commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.
      De commissie vergadert minstens één keer per jaar en wordt in ieder geval bijeengeroepen wanneer dat nodig is conform art. 41 van deze code. De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op aanvraag van minstens een derde van haar leden.
      De oproepingen vermelden in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en worden tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. In geval van hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping tenminste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de leden van de commissie vanaf de verzending van de agenda.
      De bezorging van de oproeping, de agenda en de dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de leden van de deontologische commissie deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.
      De vergaderingen van de deontologische commissie zijn niet openbaar.
      De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

          • De handhaving is onpartijdig.
          • Men is terughoudend met publiciteit.
          • Men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.

      Artikel 35
      De commissie is bevoegd voor:

          • Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden zoals voorzien in de procedure van art. 40 tot 42 van deze code.
          • Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan. Dat kan op eigen initiatief van de commissie of minstens één keer per bestuursperiode op vraag van de raad conform art. 43 van deze code.

      Artikel 36
      De gemeenteraad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.
      Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:

          • het voorkomen van mogelijke schendingen
          • het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code
          • het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code
          • het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code

      7.1 Het voorkomen van mogelijke schendingen
      Artikel 37
      Wanneer een lokale mandataris twijfelt of een handeling die hij/zij wil verrichten een overtreding van de code zou kunnen zijn, wint het lid hierover advies in bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.
      Artikel 38
      Wanneer een lokale mandataris twijfelt over een nog niet uitgevoerde handeling van een andere lokale mandataris, dan waarschuwt hij/zij die persoon. De lokale mandataris verwoordt de twijfels en verwijst de betrokkene zo nodig door naar de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.
      7.2 Het signaleren van vermoedens van schendingen
      Artikel 39
      Wanneer een lokale mandataris vermoedt dat een regel van de deontologische code is overtreden door een andere lokale mandataris, dan kan hij/zij hiervan melding van maken bij de algemeen directeur (of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen).
      Indien na het gesprek met de algemeen directeur (of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen) het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de lokale mandataris dit aan de voorzitter van de gemeenteraad en aan de algemeen directeur die samen een vooronderzoek doen. De algemeen directeur kan een personeelslid aanwijzen om dat in zijn/haar plaats te doen.
      7.3 Het onderzoeken van vermoedens van schendingen
      Artikel 40
      Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur (of het daartoe aangewezen personeelslid) besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden hierover wel geïnformeerd.
      Is de melding ontvankelijk dan onderzoekt de commissie ten gronde en roep de voorzitter van de deontologische commissie de commissie bijeen binnen de dertig dagen na de melding. De periode van dertig dagen wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.
      De commissie onderzoekt de melding en geeft zowel de melder als de vermeende schender de kans zich te laten horen. Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.
      Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de gemeenteraad.
      7.4 Het zich uitspreken over schendingen
      Artikel 41
      Enkel de gemeenteraad kan zich uitspreken of een mandataris van de gemeente een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de deontologische commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.
      Wanneer de gemeenteraad vaststelt dat deze code geschonden werd door een mandataris van de gemeente, dan kan de raad:

          • zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van een raadslid.
          • vragen dat het raadslid zich verontschuldigt.
          • beslissen een melding te doen bij het parket of Audit Vlaanderen.
          • bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van of door de burgemeester, een schepen of de raadsvoorzitter een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.

      8. Evalueren van de deontologische code

      Artikel 42
      Minimaal één keer per bestuursperiode evalueert de raad de deontologische code. De raad vraagt daarvoor eerst advies aan de deontologische commissie. Daarbij wordt o.a. bekeken of de code nog actueel is, nog goed werkt en of ze nageleefd wordt.

      9. Enkele algemene bepalingen

      Artikel 43
      De lokale mandatarissen zullen voor de omschrijving van hun dienstverlenende activiteiten geen termen gebruiken die verwarring kunnen scheppen met officiële, door de overheden ingestelde instanties belast met het verstrekken van informatie of met de behandeling van klachten. Het gebruik van de termen ‘ombuds’, ‘klachtendienst’ en andere afleidingen of samenstellingen is verboden.
      Artikel 44
      De lokale mandatarissen maken in hun verkiezingscampagnes en -mailings die gericht zijn op individuen geen melding van de diensten die zij eventueel voor de betrokkenen hebben verricht. In geen geval mogen zij de indruk wekken dat zij om steun vragen in ruil voor bewezen diensten.
      Artikel 45
      Bij hun optreden op en buiten het lokale bestuursniveau en in hun contacten met individuen, groepen, instellingen en bedrijven, geven de lokale mandatarissen principieel voorrang aan het algemeen boven het particulier belang.
      Artikel 46
      Elke vorm van rechtstreekse dienstverlening, informatiebemiddeling, doorverwijzing of begeleiding gebeurt zonder enige materiële of geldelijke tegenprestatie van welke aard of omvang ook en mag geen vorm van cliëntenwerving inhouden.
      Artikel 47
      De lokale mandatarissen staan op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste van alle burgers zonder onderscheid van geslacht, huidskleur, afstamming, sociale stand, nationaliteit, filosofische en/of religieuze overtuiging, ideologische voorkeur of persoonlijke gevoelens.

      10. Informatiebemiddeling

      Artikel 48
      Het behoort tot de wezenlijke taken van de lokale mandataris informatie te ontvangen en te verstrekken, in het bijzonder over de diensten die instaan voor informatieverstrekking en over de manier waarop de burger zelf informatie kan opvragen in het kader van de openbaarheid van bestuur.
      Artikel 49
      De lokale mandatarissen stellen informatie ter beschikking van de burger met betrekking tot de werking van de ombudsdiensten en van de diensten die instaan voor de behandeling van klachten over het optreden of het niet-optreden van de overheid.
      Artikel 50
      Informatie waarop de vraagsteller geen recht heeft, die de goede werking van de administratie kan doorkruisen of die de privacy van anderen in het gedrang kan brengen, mogen door de lokale mandatarissen niet worden doorgegeven.
      Artikel 51
      De lokale mandatarissen verwijzen de vragensteller, waar mogelijk, naar de bevoegde administratieve dienst(en). Waar het gaat om de behandeling van klachten en/of conflicten, worden de belanghebbenden in eerste instantie doorverwezen naar de bevoegde klachten- of ombudsdienst.

      11. Administratieve begeleiding en ondersteuning

      Artikel 52
      De lokale mandatarissen kunnen de burgers ondersteunen en begeleiden in hun relatie met de administratie of met de betrokken instanties. Zij kunnen de burgers helpen om, via de daartoe geëigende kanalen en procedures, een aanvraag te richten tot de overheid, informatie te verkrijgen over de stand van zaken in een dossier, daarover nadere uitleg en toelichting te vragen en vragen te stellen over de administratieve behandeling van dossiers.
      Artikel 53
      Bij de administratieve begeleiding en ondersteuning van de burgers respecteren de lokale mandatarissen de onafhankelijkheid van de diensten en van de personeelsleden, de objectiviteit van de procedures en de termijnen die als redelijk moeten worden beschouwd voor de afhandeling van soortgelijke dossiers.
      Artikel 54
      De briefwisseling met de overheid, gevoerd in het kader van de administratieve begeleiding en ondersteuning, wordt uitsluitend op naam van de burger gesteld. Er wordt op geen enkele wijze melding gemaakt van de begeleidende en ondersteunende rol van de lokale mandataris.

      12. Bespoedigings- en begunstigingstussenkomsten

      12.1. Bespoedigingstussenkomsten
      Artikel 55
      Bespoedigingstussenkomsten zijn tussenkomsten waarbij lokale mandatarissen een administratieve procedure proberen te bespoedigen in gevallen of in dossiers die zonder die tussenkomst een regelmatige afloop of resultaat zouden krijgen, maar dan na verloop van een langere verwerkings- of behandelingstermijn.
      Dergelijke tussenkomsten, die een ongelijke behandeling van de betrokken burgers inhouden, zijn verboden.
      12.2. Begunstigingstussenkomsten
      Artikel 56
      Begunstigingstussenkomsten zijn tussenkomsten waarbij de lokale mandataris zijn voorspraak aanwendt om de afloop of het resultaat van een zaak of van een dossier te beïnvloeden in de door de belanghebbende burger gewenste zin. Dergelijke tussenkomsten zijn verboden.
      Artikel 57
      Tussenkomsten bij selectievoerende instanties, die tot doel hebben het verhogen van kansen op benoeming, aanstelling en bevordering in de administratie, zijn verboden.
      Lokale mandatarissen die om steun gevraagd worden door of voor kandidaten die een functie, aanstelling of bevordering ambiëren, delen betrokkene mee dat de aanstelling, de benoeming of de bevordering gebeurt op basis van de geldende normen en procedures. Zij verwijzen de belanghebbende naar de bevoegde dienst of instantie.
      Artikel 58
      Lokale mandatarissen mogen occasioneel en op eigen initiatief personen aanbevelen bij werkgevers in de particuliere sector. Ze mogen geen enkele tegenprestatie, van welke aard ook, beloven of leveren aan de betrokken werkgevers.
      Artikel 59
      De algemeen directeur neemt de nodige maatregelen opdat de dossierbehandelende personeelsleden alle tussenkomsten opnemen in het desbetreffende administratieve dossier, wat ook de aard van de tussenkomst of de hoedanigheid van de tussenkomende persoon is.
      Artikel 60
      Louter informatieve vragen van algemene of technische aard worden niet beschouwd als tussenkomsten die in het administratief dossier dienen te worden opgenomen.

      Artikel 2.

      Zijn beslissing van 26 januari 2023 wordt integraal ingetrokken.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de toezichthoudende overheid overgemaakt worden.

    • Goedkeuren van de gebruiksovereenkomst tussen Private Stichting Vicariaat Kempen en gemeente Zandhoven m.b.t. de parochiezaal in Viersel

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 23 februari 2023 waarbij de princiepsbeslissing m.b.t. de exploitatie van de parochiezaal van Viersel werd goedgekeurd;- dat in voormelde beslissing werd opgenomen dat er een gebruiksovereenkomst zou worden opgemaakt, die ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.
      Overwegende dat het in het belang van alle partijen noodzakelijk is om een gebruiksovereenkomst af te sluiten waarin de wederzijdse afspraken, rechten en verplichtingen van de partijen kunnen vastgelegd worden.
      Gelet op het ontwerp van gebruiksovereenkomst dat voorligt;- dat voormeld ontwerp geen aanleiding geeft tot bemerkingen.
      Overwegende dat twee afgevaardigden dienen aangeduid, die gemachtigd zullen zijn bij de ondertekening van de bedoelde gebruiksovereenkomst de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "De overeenkomst gaat in op 1 maart 2023 terwijl we vandaag reeds drie weken verder zijn. Wij hebben vorige gemeenteraad weliswaar het principe besproken en goedgekeurd, maar wij betreuren toch de retro-activiteit. Vraag : vanwaar die 500 euro extra subsidie voor de parochie Viersel ? Bestaat dit ook voor andere parochies/ deelgemeenten ?"

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te verlenen aan navolgende gebruiksovereenkomst tussen Private Stichting Vicariaat Kempen en de gemeente Zandhoven met betrekking tot de uitbating van parochiezaal Viersel (Parochiestraat 42 – 2240 Zandhoven).

      GEBRUIKSOVEREENKOMST PAROCHIEZAAL VIERSEL

      Tussen de ondergetekenden:

      1.  Private Stichting Vicariaat Kempen (Kapellebaan 30 - 2240 Zandhoven), ondernemingsnummer 0681 716 295 voor wie optreden Stoffelen Christel, mandataris, hierna genoemd ‘partij enerzijds’.
        EN
      2. Het gemeentebestuur van Zandhoven, vertegenwoordigd door mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, handelend ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 23 maart 2023, hierna genoemd ‘partij anderzijds’.

      Wordt de volgende overeenkomst afgesloten:

      Artikel 1.
      Partij enerzijds geeft de toelating aan partij anderzijds om parochiezaal Viersel, gestaan en gelegen te 2240 Zandhoven, Parochiestraat 42, ten kadaster gekend, afdeling 4, sectie B, nr. 0068P, voor een oppervlakte van 736 m² te gebruiken op alle dagen van het jaar.
      Voormelde parochiezaal mag enkel gebruikt worden als feestzaal, tijdelijke tentoonstellingsruimte en vergaderlokaal.
      De overeenkomst tussen het gemeentebestuur van Zandhoven en de Private Stichting Vicariaat Kempen heeft als doelstelling wederzijdse afspraken, engagementen en verplichtingen vast te leggen in verband met de uitbating van parochiezaal Viersel.

      Artikel 2.
      De vergoeding voor het gebruik van de parochiezaal Viersel is gelijk aan de som van alle kosten die de partij enerzijds heeft ten gevolg van het bezit van deze eigendom m.n. kadastraal inkomen, verzekeringen, taksen, …
      Deze vergoeding zal jaarlijks berekend worden door de partij enerzijds en gedeeld worden door 12. (Voor 2023 en 2024 betekent dit 1980€ / 12 = 165€)
      Daarnaast betaalt de gemeente Zandhoven een bijkomende maandelijkse vergoeding van 500 euro voor de ondersteuning van de parochiale werking in Viersel Het totaal van beide vergoedingen zal in de eerste week van iedere maand worden overgeschreven op het rekeningnummer van Private Stichting Vicariaat Kempen enerzijds, met de vermelding “1630A gebruiksvergoeding parochiezaal Viersel”.
      De nutsvoorzieningen zijn ten laste van de partij anderzijds.

      Artikel 3.
      Het gemeentebestuur van Zandhoven verbindt zich ertoe:

        1. Het lokaal ter beschikking te stellen aan verenigingen en particulieren voor het organiseren van vergaderingen, feesten en tijdelijke tentoonstellingen.
          Voor elke andere bestemming is de uitdrukkelijke schriftelijke en voorafgaande toestemming van de eigenaar vereist.
        2. De gebruiker verbindt er zich toe het in bruikleen gegeven goed te gebruiken overeenkomstig zijn bestemming en het te beheren als een voorzichtig en redelijk persoon. Deze verbintenis brengt mee dat de gebruiker tijdig en op zijn kosten alle nodige onderhoudswerken en herstellingen zal doen, zowel de grote herstellingen als het gebruikelijk onderhoud of de zogenaamde huurherstellingen. De partijen bevestigen hierbij dat er bij aanvang van deze gebruiksovereenkomst geen grote herstellingen vereist zijn, en dat er voor het einde van de huidige legislatuur geen dergelijke herstellingen verwacht worden.
        3. De gebruiker verklaart het in bruikleen gegeven goed ontvangen te hebben in de staat waarin het zich bevindt. De gebruiker verbindt er zich toe het in bruikleen gegeven goed bij het einde van de bruikleen in dezelfde goede staat terug te geven.
        4. De gebouwen in goede staat te (onder)houden en ervoor zorgen dat de gebouwen voldoen aan de wettelijke normen omtrent hygiëne, toegankelijkheid en brandveiligheid.
        5. Een algemeen rookverbod na te leven en te respecteren.
        6. Een verzekering af te sluiten, voor de volledige duur van de overeenkomst, tegen huurrisico’s zoals brand, waterschade en glasbraak.
        7. Een voorafgaande schriftelijke toestemming te bekomen om veranderingen aan parochiezaal Viersel aan te brengen.
        8. De pastorale eenheid/parochie krijgt de toelating om de parochiezaal 12 keer per jaar gratis te gebruiken voor opdrachten verbonden aan hun pastorale opdracht. Voor het maken van praktische afspraken in dit verband zijn de aanspreekpunten:
          • Voor de gemeente Zandhoven: dienst Onthaal/Secretariaat
          • Voor de pastorale eenheid/parochie: Joanna Ooms (joannaooms@telenet.be) of haar vervangster/vervanger.

      Artikel 4.
      De Private Stichting Vicariaat Kempen verbindt zich ertoe het brandrisico en aanverwante risico’s in te dekken door een verzekeringspolis in de hoedanigheid van eigenaar.

      Artikel 5.
      Huidige gebruiksovereenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur met ingang van 1 maart 2023.
      Beide partijen hebben het recht een einde te stellen aan deze overeenkomst en ze op te zeggen bij middel van een aangetekende brief met een vooropzeg van 3 maanden die zal ingaan na afloop van de kalendermaand waarin de opzegging is betekend.

      Artikel 6.
      De gemeente Zandhoven heeft de intentie om de parochiezaal aan te kopen tegen het einde van de huidige legislatuur. In dit verband zullen beide partijen tijdig de onderhandelingen voeren om de verkoopprijs en andere modaliteiten vast te leggen.
      De partijen zullen zich inspannen om tot een vergelijk te komen, zonder dat er evenwel gegarandeerd kan worden dat het gewenste resultaat bereikt zal worden.

      Aldus in 2 getekende exemplaren opgemaakt, waarvan één exemplaar bestemd is voor de partij enerzijds en één voor de partij anderzijds, die elk erkennen dit te hebben ontvangen.

      Artikel 2.

      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd deze gebruiksovereenkomst - namens de gemeente Zandhoven - te ondertekenen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal Private Stichting Vicariaat Kempen (Kapellebaan 30 – 2240 Zandhoven), aan de dienst Secretariaat en aan de financieel directeur worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van het reglement m.b.t. het gebruik van parochiezaal Viersel

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 23 februari 2023 waarbij de princiepsbeslissing m.b.t. exploitatie van parochiezaal Viersel werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van heden waarbij de gebruiksovereenkomst tussen de Private Stichting Vicariaat Kempen (Kapellebaan 30 -2240 Zandhoven) en de gemeente Zandhoven (Liersebaan 12 -2240 Zandhoven) m.b.t. Parochiezaal Viersel werd goedgekeurd.

      Overwegende dat het gemeentebestuur met ingang van 1 maart 2023 het gebruik en de verhuur van de lokalen van “Parochiezaal Viersel” beheert.

      Overwegende dat het noodzakelijk lijkt een reglement in te voeren waaraan zowel het college van burgemeester en schepenen als de gebruikers van de lokalen zich zullen moeten houden bij het toekennen van de toelating tot gebruik en bij het eigenlijk gebruik van de bedoelde lokalen.

      Gelet op het ontwerp van het gebruiksreglement dat wordt voorgelegd.

      Overwegende dat met de inhoud van dit reglement kan akkoord gegaan worden.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Onderstaand reglement met betrekking tot het gebruik van ‘Parochiezaal Viersel’ wordt goedgekeurd:

      PAROCHIEZAAL VIERSEL
      REGLEMENT GEBRUIK LOKALEN

      1. TOEPASSINGSGEBIED
      1.1 Dit gebruiksreglement is van toepassing op parochiezaal Viersel (Parochiestraat 42- 2240 Viersel). Met de “gebruiker” worden volgende personen, groepen of bedrijven bedoeld:

        • meerderjarige inwoners van de gemeente Zandhoven;
        • verenigingen of groepen of bedrijven met maatschappelijke zetel in de gemeente Zandhoven. Wijken of gehuchten van de gemeente Zandhoven worden met verenigingen gelijkgesteld;
        • meerderjarige niet-inwoners van de gemeente;
        • verenigingen of groepen of bedrijven vreemd aan de gemeente Zandhoven.

      1.2 Dit gebruik wordt intuitu personae toegestaan en is niet vatbaar voor gehele of gedeeltelijke overdracht aan een derde zonder een voorafgaande schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen.

      2. AANVRAAG TOT GEBRUIK
      2.1 Meerderjarige personen, verenigingen, groepen of bedrijven kunnen een aanvraag indienen voor het gebruik van de lokalen van parochiezaal Viersel (Parochiestraat 42- 2240 Viersel).
      2.2 Meerderjarige personen, verenigingen, groepen of bedrijven die gebruik wensen te maken van de bedoelde lokalen zullen daartoe een aanvraag indienen bij het gemeentebestuur van Zandhoven. Deze aanvraag dient te gebeuren via de website of via de dienst Secretariaat/Onthaal van de gemeente Zandhoven.
      Bij het indienen van de aanvraag dient de aanvrager akkoord te gaan met het gebruiks-en retributiereglement. De aanvrager ontvangt een bevestigingsmail voor de goede ontvangst van de aanvraag.
      2.3 De aanvraag tot gebruik dient bij het gemeentebestuur toe te komen uiterlijk zeven dagen voor de dag waarop men gebruik wenst te maken van het/de loka(a)l(en). Laattijdige aanvragen kunnen ingewilligd worden indien dit administratief nog mogelijk is. De hierboven bedoelde aanvragen mogen echter maximaal één jaar op voorhand ingediend worden, met uitzondering voor de verenigingen met maatschappelijke zetel in de gemeente Zandhoven die maximum twee jaar op voorhand een aanvraag mogen indienen.
      2.4. De persoonsgegevens die ingevuld worden in de reservatietool zullen gebruikt worden:

        • door de dienst boekhouding voor de opmaak van de facturatie.
        • door de toezichter, de dienst Onthaal en de dienst Secretariaat om de gebruiker te contacteren in geval van bijkomende vragen/opmerkingen i.v.m. de reservatie.

      De verantwoordelijke voor de gegevensverwerking is de algemeen directeur van de gemeente Zandhoven.

      3. TOELATING
      3.1 Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd toelating te verlenen tot gebruik van een of meerdere loka(a)l(en).
      3.2 De lokalen mogen niet ter beschikking gesteld worden voor het geven van een bal, een fuif, een instuif of gelijkaardige activiteiten, met uitzondering voor verenigingen met maatschappelijke zetel in Zandhoven.
      3.3 Indien voor het gebruik van een of meerdere lokalen op dezelfde datum of dezelfde data meer dan één aanvraag zou worden ingediend, dan zal de volgende voorrangsregeling worden toegepast (rekening houdende met de reeds vroeger afgesloten overeenkomsten):

        1. Onder de aanvragen is er een die betrekking heeft op een festiviteit georganiseerd door het AGB Zandhoven of het gemeentebestuur zelf: in dit geval geniet deze aanvraag de absolute voorrang;
        2. Onder de aanvragen is er een die betrekking heeft op een festiviteit die georganiseerd wordt met de medewerking of met de steun van het AGB Zandhoven of het gemeentebestuur: in dit geval geniet deze aanvraag de voorrang;
        3. Onder de aanvragen is er geen zoals bedoeld onder (a), (b) hierboven: in dit geval zal de datum waarop de aanvraag tot gebruik op het gemeentebestuur Zandhoven werd ontvangen, bepalend zijn. De aanvraag die het eerst werd ontvangen krijgt de voorrang op aanvragen die later werden ontvangen.

      Het gebruik van een of meerdere lokalen voor activiteiten die meermaals worden herhaald, kan slechts toegestaan worden voor een periode van maximum 6 maanden.
      3.4 Het college van burgemeester en schepenen zal aan de aanvrager meedelen of de aanvraag al dan niet werd goedgekeurd.

      4. GEBRUIKSVOORWAARDEN
      4.1 De gebruiker zal, nadat hij een goedkeuring tot gebruik ontvangen heeft, indien nodig contact opnemen met de toezichter voor concrete afspraken en vragen. De gegevens van de toezichter zijn terug te vinden in het zaalreservatiesysteem of bij de dienst Secretariaat/Onthaal.
      Deze persoon zal toezicht uitoefenen op de naleving van de voorwaarden vermeld in de ‘gebruiksovereenkomst’. De gebruiker dient de ‘gebruiksovereenkomst’ stipt na te leven. Hij zal zich tevens schikken naar de richtlijnen van de toezichter.
      4.2 De gebruiker dient het/de loka(a)l(en) te ontruimen uiterlijk op het tijdstip bepaald in de goedkeuring van de aanvraag. Afwijkingen hierop dienen besproken te worden met de toezichter.
      4.3 Het lokaal of de lokalen worden ter beschikking gesteld onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de gebruiker deze inricht en uitrust overeenkomstig het doel waarvoor het gebruik wordt toegestaan. Het is niet toegelaten gebruik te maken van andere lokalen en voorzieningen dan deze die goedgekeurd werden.
      4.4 De sleutel kan afgehaald worden bij de dienst Secretariaat/Onthaal. De gegevens zijn terug te vinden in het zaalreservatiesysteem of bij de dienst Secretariaat/Onthaal.
      4.5 Geen enkele sleutel, noch een duplicaat ervan, mag in handen van de gebruiker blijven. Bij het einde van ieder gebruik dient de sleutel de dag na het gebruik afgegeven te worden aan de dienst Secretariaat/Onthaal. Bij verlies van de sleutel wordt de kostprijs aangerekend voor vervanging van de sleutel.
      4.6 Elk lokaal dient in dezelfde toestand verlaten te worden als deze waarin het zich bij de ingebruikname bevond. De gebruiker zal de nodige afspraken maken met de toezichter voor wat deze reiniging aangaat. Indien het lokaal niet correct is achtergelaten zal er een extra kost van 25 euro/ uur aangerekend worden voor het extra werk van de toezichter.
      4.7 Het is uitdrukkelijk verboden muren, deuren of ramen te gebruiken als publiciteitsborden of aanhechtingspunten. Gebruik van welk danig hechtingsmateriaal is verboden. Het uithangen van affiches of versieringen op de daartoe voorziene plaatsen geschiedt in overleg met de toezichter.
      4.8 Het is uitdrukkelijk verboden aan de muren opgehangen schilderijen of kunstvoorwerpen te verplaatsen of te verwijderen, de kasten te verplaatsen of de inhoud ervan te wijzigen, te verwijderen of ze te doen verdwijnen.
      4.9 Eventuele beschadigingen, toegebracht aan lokalen en/of uitrusting, tijdens het gebruik, moeten onmiddellijk door en op kosten van de gebruiker worden hersteld of vergoed. De gebruiker brengt de toezichter hiervan zonder uitstel op de hoogte. Alle door de gebruikers of bezoekers veroorzaakte schade dient integraal vergoed te worden tegen de werkelijke kostprijs.
      4.10 In de lokalen kan enkel zachte muziek gedoogd worden.
      4.11 Een algemeen rookverbod geldt in alle lokalen van de gemeentelijke zaal. Dieren zijn daarin niet toegelaten.
      4.12 De gebruiker aan wie toelating wordt verleend om gebruik te maken van een of meerdere lokalen van de gemeentelijke zaal, is verantwoordelijk voor de goede naleving van voorgaande verplichtingen.
      4.13 Elke gebruiker is verplicht alle voorschriften na te leven die betrekking hebben op de auteursrechten (Sabam), de ‘Billijke vergoeding’, de provinciale en/of gemeentelijke taksen en de bestaande politiereglementen.
      4.14 De gebruiker verbindt zich ertoe:

        • de lichten in de lokalen, de gangen, even als in de toiletten te doven, onmiddellijk na het beëindigen van het gebruik;
        • de verwarming bij het beëindigen van de activiteiten af te zetten volgens de richtlijnen van de toezichter.
        • alle tafels proper te maken;
        • alle tafels en stoelen in het door de toezichter aangewezen plaats terug te plaatsen;
        • het afval te verzamelen, te ledigen of te plaatsen op de daartoe voorziene plaats;
        • het/de gebruikte loka(a)l(en) proper achter te laten.

      4.15 De gebruiker - die de tapinrichting en/of de keuken gebruikt of het gebruik aan een derde toevertrouwt - is verplicht deze na gebruik grondig te reinigen en al het gebruikte materiaal zoals keukengerief, glazen, tassen, schenkborden, etc... af te wassen en op te bergen in de keukenkasten. Gebroken glazen of verdwenen bestekken worden aangerekend aan de geldende prijzen.
      4.16 Er mogen uitsluitend gewone dranken worden geschonken die door het gemeentebestuur ter beschikking worden gesteld tegen courante prijzen die door het college van burgemeester en schepenen zullen worden vastgesteld. Met de toezichter dient er afgesproken welke dranken bij de aanvang van de activiteit dienen aanwezig te zijn. Met hem dient tevens de grootte of de hoeveelheid van de voorraad geregeld te worden. Aangestoken en niet ledige vaten worden als volledig verbruikt aangerekend. Er dient met de toezichter afgesproken omtrent het opbergen van het leeggoed na de activiteit.
      4.17 Bij het einde van de activiteit wordt een document opgesteld waaruit het verbruik van de dranken kan worden afgeleid en dat de dag nadien door de gebruiker aan de toezichter ter beschikking wordt gesteld. De toezichter controleert het document op de juistheid ervan en maakt het op zijn beurt over aan de dienst Financiën van de gemeente Zandhoven. De dienst Financiën maakt een onkostennota op die aan de gebruiker ter betaling zal worden voorgelegd.
      4.18 Wenst de gebruiker andere dranken dan de gewone dranken die aangeboden worden aan te bieden (b.v. wijnen, sterke dranken, cocktails), dan dient hij deze zelf aan te schaffen en dit aan de toezichter kenbaar te maken en met deze een regeling te treffen voor wat het verwijderen van de lege flessen betreft.
      4.19 Alle materiaal dat door de gebruiker zelf ter plaatse werd gebracht dient de dag na de activiteit verwijderd te worden. Indien de dag nadien een andere activiteit doorgaat dient het verwijderen onmiddellijk te gebeuren.
      4.20 Geschillen en betwistingen zullen beslecht worden door de toezichter in samenspraak met het college van burgemeester en schepenen.
      4.21 Bij duidelijke kwaadwillige overtredingen van dit reglement, bij misleidende aanvragen, kan het college van burgemeester en schepenen aan de betrokken gebruiker elk gebruik van om het even welk lokaal ontzeggen.
      4.22 De gebruiker mag- om veiligheidsredenen- geen groter aantal plaatsen aanbieden dan er zich mensen in de lokalen mogen bevinden. Alle uitgangen, nooduitgangen en trappen dienen steeds vrijgehouden te zijn.

      5. VERGOEDING
      5.1 Voor het gebruik van elk lokaal wordt een vergoeding gevraagd. Deze vergoeding wordt door de gemeenteraad vastgesteld in een retributiereglement. Eventuele andere kosten zoals bedoeld in 4.5, 4.6, 4.9, 4.15 en 4.16 worden hierbij toegevoegd.
      De gebruiker is gehouden tot betaling van de factuur, binnen dertig dagen na facturatie. De gebruiker die zijn afwezigheid evenwel voorziet, brengt het gemeentebestuur van Zandhoven hiervan minstens 3 dagen voor het evenement op de hoogte, zodat de zaal aan een andere gebruiker ter beschikking gesteld kan worden.

      6. OVERMACHT
      6.1. Het gemeentebestuur van Zandhoven kan niet aansprakelijk gesteld worden voor om het even welk tijdelijk gemis van het genot van de ter beschikking gestelde loka(a)l(en), uit welke oorzaak ook voortvloeiend. Er kan onder geen enkel beding enige schadevergoeding van gemeentebestuur van Zandhoven gevorderd worden.
      6.2. Het college van burgemeester en schepenen behouden zich het recht voor om in geval van onvoorziene, dringende omstandigheden (rampen…) zonder enige schadevergoeding te beschikken over de accommodatie.
      7. VERZEKERING
      7.1 Het gemeentebestuur van Zandhoven staat in voor de brandverzekering van het gebouw. In zijn polis voorziet het afstand van verhaal t.o.v. de gebruikers.
      7.2 Elke gebruiker sluit, voor zover hij of zij dit nodig acht, alle verzekeringen of voor zijn eigendommen en verantwoordelijkheden. Het gemeentebestuur van Zandhoven kan geenszins verantwoordelijk worden gesteld voor welke gevolgen dan ook te wijten aan het gebruik van of de organisatie van activiteiten.

      8. ALGEMEENHEDEN
      8.1 Het college van burgemeester en schepenen of de toezichter hebben te allen tijde toegang.
      8.2 In uitzonderlijke omstandigheden door de concrete situatie verantwoord, is het college van burgemeester en schepenen bevoegd af te wijken van de bepalingen voorzien in dit gebruikersreglement.

      9. VERANTWOORDELIJKHEID
      9.1 Het gemeentebestuur wijst iedere verantwoordelijkheid af voor lichamelijke en/of stoffelijke schade die aan de gebruikers en/of aan derden zou kunnen veroorzaakt worden door ongevallen die tijdens of ter gelegenheid van de georganiseerde activiteit(en) zouden kunnen voorkomen.
      Wanneer het aan de gebruiker toegestaan wordt voorwerpen die aan hem, aan zijn leden en/of aan zijn genodigden toebehoren, op te bergen in een of meerdere lokalen, dan kan het gemeentebestuur niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies, diefstal of beschadiging van deze voorwerpen.
      9.2 De gebruiker is verantwoordelijk voor de gebruikte infrastructuur van de lokalen. Hij is verantwoordelijk voor schade aan de infrastructuur, de uitrusting en de ter beschikking gestelde apparaten ongeacht of deze schade veroorzaakt wordt door zichzelf, door zijn leden, zijn medewerkers en/of door zijn genodigden. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen, diefstal, noch voor schade aan derden (bezoekers).

      Artikel 2.

      Dit reglement zal per 1 maart 2023 van toepassing zijn.
      Artikel 3.
      Het gebruiksreglement m.b.t. ‘Parochiezaal Viersel’ wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website.
      Artikel 4.
      Afschrift van deze beslissing zal aan de financieel directeur, de dienst Secretariaat en de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de retributie inzake het gebruik van parochiezaal Viersel

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op zijn beslissing van heden waarbij het gebruiksreglement voor het gebruik van Parochiezaal Viersel (Parochiestraat 42- 2240 Viersel) werd goedgekeurd.

      Overwegende dat het aangewezen is om verschillende tarieven op te leggen voor verenigingen of private personen of bedrijven gevestigd of wonende in de gemeente Zandhoven en voor verenigingen en private personen die niet gevestigd zijn en niet wonen in de gemeente Zandhoven;- dat het verschil in tarieven wordt gemotiveerd omwille van het feit dat enerzijds personen gedomicilieerd in de gemeente Zandhoven reeds hebben bijgedragen tot de instandhouding van de culturele infrastructuur door hun bijdrage in de aanvullende personenbelasting en anderzijds dat verenigingen gevestigd op het grondgebied van de gemeente Zandhoven zich reeds hebben ingezet voor de ontwikkeling van het culturele leven in de gemeente.

      Gelet op de financiële toestand van de gemeente en gelet op de noodzaak om het budgettair evenwicht te houden.

      Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Nu is realiteit wat ik 30 jaar geleden voorspelde."

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Met ingang van 1 maart 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie aangerekend voor het gebruik van Parochiezaal Viersel.

      Artikel 2.
      De retributie is verschuldigd door de gebruiker van de grote zaal en/of het café met kleine zaal.

      Artikel 3.
      Voor het gebruik van de grote zaal in Parochiezaal Viersel zullen de volgende vergoedingen moeten worden betaald:

       

      Binnen Zandhoven

      Buiten Zandhoven + commerciële doeleinden

      Vereniging

      10 euro

      100 euro

      Particulier

      150 euro

      300 euro

      Voor het gebruik van café + kleine zaal in Parochiezaal Viersel zullen de volgende vergoedingen moeten worden betaald:

       

      Binnen Zandhoven

      Buiten Zandhoven + commerciële doeleinden

      Vereniging

      10 euro

      100 euro

      Particulier

      100 euro

      200 euro

      Voor het gebruik van de grote zaal + café + kleine zaal in Parochiezaal Viersel zullen de volgende vergoedingen moeten worden betaald:

       

      Binnen Zandhoven

      Buiten Zandhoven + commerciële doeleinden

      Vereniging

      20 euro

      200 euro

      Particulier

      250 euro

      500 euro

      Artikel 4.
      De retributie wordt gevestigd op het ogenblik van het gebruik van Parochiezaal Viersel. De retributie zal betaald worden binnen de 30 dagen volgend op de verzending van de factuur.

      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat, de dienst Financiën en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van een knip in de Keulsebaan

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen.

      Gelet op het ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Gelet op zijn beslissing van 22 maart 2018 waarbij het eindrapport provinciale mobiliteitsstudie ‘gebiedsgerichte visie Middenkempen’ werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van 21 maart 2019 waarbij de samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van de mobiliteitsstudie Middenkempen werd goedgekeurd.

      Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreft.

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven in het kader van de opmaak van een participatief mobiliteitsplan, buurtbabbels heeft georganiseerd, dat uit deze buurtbabbels de vraag is gekomen om de Keulsebaan verkeersveiliger te maken, vermits er veel sluipverkeer is in de Keulsebaan.

      Overwegende dat de Keulsebaan niet ingericht is voor doorgaand verkeer.

      Overwegende dat de Keulsebaan een veelgebruikte fietsroute in beide richtingen is.

      Overwegende dat de Keulsebaan deel uitmaakt van een groene fietsroute die zowel functioneel als recreatief gebruikt kan worden;- dat groene fietsroutes ook bijdragen aan de ontsnippering van open ruimtegebieden.

      Overwegende dat de verkeersveiligheid in de Keulsebaan kan verbeterd worden door het invoeren van een knip.

      Gelet op de proefopstellingen met een knip die gedurende enkele maanden hebben plaatsgevonden, zijnde

      • Aan de Heuvelstraat
      • Aan de Fonteinstraat/ Zandheide

      Gelet op de evaluatie van de voormelde proefopstellingen bij de buurtbewoners aan de hand van een enquête waaruit gebleken is dat de knip in de Keulsebaan aan de Fonteinstraat en de Zandheide voldoende draagvlak heeft bij de bewoners en zijn doelstelling heeft bereikt m.b.t. het weren van het doorgaand sluipverkeer.

      Overwegend dat de proefopstelling met de knip ter hoogte van de Fonteinstraat en de Zandheide aldus de voorkeur heeft en definitief zal worden.

      Gelet op bijgevoegd signalisatieplan.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "De manier waarop de opstelling nu staat, voorbij de Fonteinstraat, wordt het probleem verlegd. Nu krijgt de Fonteinstraat en de Fatimalaan meer verkeer te verwerken."
      - dhr. Stulens P., die het volgende verklaart: "Wij gaan dit punt niet goedkeuren daar wij blijven bij ons standpunt: wij zijn tegen elke knip en tegen alle fietsstraten. Er zijn immers andere mogelijkheden dan een knip om snelheidsduivels aan te pakken.”

      - mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Wij begrijpen wel dat de gemeente wilt inzetten op veilige doorstroming van het verkeer in de verschillende gemeenten maar we kunnen toch niet goed begrijpen dat er op sommige verkeerspunten/verkeerstraten ingrepen uitgevoerd worden waarvan we de toegevoegde waarde minder van inzien dan in probleemstraten waar de nood veel hoger is. We halen de Veerstraat voor de zoveelste keer aan, er zijn zelfs enkele inwoners die op eigen initiatief al acties ondernomen hebben om het probleem daar, al wijken we af van de Keulsebaan, aan te kaarten en tot nu toe zijn er wel enkele maatregelen genomen maar geen structurele maatregelen.
      Een ander voorbeeld is de Rector De Ramstraat waar appartementsgebouwen gezet worden. Het is een smalle straat waarin meer verkeer wordt aangetrokken door de bouw van deze appartementen. De bewoners van de Grensstraat in Grobbendonk/Pulle zijn daar ook komen wonen in ‘een rustige straat’.
      Het is geen goed argument te zeggen dat die straat maar voor de helft van Pulle is ook al is ze breder dan de Keulsebaan."
      Nadat de burgemeester en schepen Willems R. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 13 stemmen voor, 8 stemmen tegen
      Besluit

      Artikel 1.
      De Keulsebaan wordt afgesloten door een knip ter hoogte van de Fonteinstraat en de Zandheide voor alle verkeer uitgezonderd (brom)fietsers en speed pedelecs. De afsluiting gebeurt door middel van betonnen afbakenblokken.

      Artikel 2.
      In de Keulsebaan, net voorbij het kruispunt met de Fonteinstraat wordt door het verkeersbord F45 b aangegeven dat de Keulsebaan doodloopt maar nog doorgang biedt aan (brom)fietsers en speed pedelecs. In de Keulsebaan, aan het kruispunt met de Zandheide wordt door het verkeersbord F45 b aangegeven dat de Keulsebaan doodloopt maar nog doorgang biedt aan (brom)fietsers en speed pedelecs.

      Artikel 3.
      De gemeente dient de bewoners van de straten en plaatsen waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 5.
      Het aanvullende politiereglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de dienst Mobiliteit bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van éénrichtingsverkeer in Nazarethpad

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen.

      Gelet op het ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreft.

      Gelet op de klachten over sluipverkeer in het Nazarethpad waarbij het grootste deel van het sluipverkeer komt vanuit de Hallebaan en rijdt in de richting van de Kapellebaan.

      Overwegende dat dit sluipverkeer enorm is toegenomen sinds het invoeren van éénrichtingsverkeer in de Heistraat, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 oktober 2022.

      Overwegende dat uit de bevraging van de omwonenden de wens sterk naar voor is gekomen om het Nazarethpad verkeersveiliger te maken.

      Overwegende dat het Nazarethpad niet ingericht is voor doorgaand verkeer.

      Overwegende dat het Nazarethpad een veelgebruikte fiets- en wandelroute in beide richtingen is.

      Overwegende dat de verkeersveiligheid in het Nazarethpad kan verbeterd worden door het invoeren van éénrichtingsverkeer.

      Gelet op bijgevoegd signalisatieplan.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Op de invoering van de enkelrichting komt veel commentaar op FB van mensen die in ten Troost moeten zijn. Wij stellen voor om daar een soort circulatie met de Heistraat in te voeren. Vanuit de Hallebaan richting ten Troost en via de Heistraat terug naar de Hallebaan. En aan garage Van Doninck een verbodsbord om langs daar naar het rond punt te rijden. Dan mijdt je daar het sluipverkeer. Dan hoeven bewoners en bezoekers niet een ganse omweg te maken."
      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Stulens P..
      Nadat de burgemeester en schepen Willems R. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 6 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      In de gemeente Zandhoven, zal er in het Nazarethpad vanaf het kruispunt met de Haveraard tot aan het kruispunt met de Kapellebaan eenrichtingsverkeer worden ingevoerd. Het verkeer mag enkel ter hoogte van het kruispunt met de Kapellebaan het Nazarethpad in rijden, in de richting van de Hallebaan.

      Artikel 2.
      Het verplichte éénrichtingsverkeer geldt niet voor bestuurders van fietsers, bromfietsers klasse A en speed pedelecs.

      Artikel 3.
      De gemeente dient de bewoners van de straten en plaatsen waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 5.
      Dit aanvullend politiereglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de dienst Mobiliteit bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: uitbreiden van zone 30 in Straateinde

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen.

      Gelet op het ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Overwegende dat het aanvullend reglement enkel gemeentewegen betreft.

      Overwegende dat metingen in Straateinde hebben aangetoond dat het aantal fietsers in Straateinde hoog is in vergelijking met het aantal auto’s en omwille van de smalle rijbaan, het te verantwoorden is om de snelheid te verlagen naar 30 km/u.

      Overwegende dat de verkeersveiligheid bijgevolg in deze straat kan verbeterd worden door het invoeren van een snelheidszone 30.

      Gelet op zijn beslissing van 20 oktober 2022, betreffende het invoeren van snelheidszones 30 in de gemeente, dat het om voormelde reden aangewezen lijkt om voormelde beslissing aan te passen en Straateinde toe te voegen.

      Gelet op bijgevoegd signalisatieplan.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Is in lijn met de oproep van onze gouverneur."
      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      In het aanvullend politiereglement van 20 oktober 2022 inzake het invoeren van snelheidszones 30 in de gemeente wordt met ingang van 1 april 2023 artikel 1 gewijzigd als volgt:

      • de Liersebaan, ter hoogte van huisnummer 1, tot aan het kruispunt met de Vierselbaan;
      • de Parochiestraat, Groeneweg en de Beemdstraat;
      • de Veerstraat, ter hoogte van huisnummer 1, tot aan het kruispunt met de Beemdstraat;
      • de Kerkstraat, tussen het kruispunt met de Hogeweg en het kruispunt met de Eikenstraat;
      • de Achterstraat;
      • de Schoolstraat, ter hoogte van huisnummer 2, tot aan het kruispunt met de Achterstraat;
      • de Korenbloemstraat, ter hoogte van huisnummer 41, tot aan het kruispunt met de Kerkstraat;
      • Straateinde vanaf het kruispunt met de Beemstraat en Straateinde tot Straateinde ter hoogte van huisnummer 31

      Artikel 2.
      Deze maatregel zal gesignaleerd worden met de zoneborden (begin en einde) ZC43 (30).

      Artikel 3.
      De gemeente dient de bewoners van de straat waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 5.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de dienst Mobiliteit bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van tonnagebeperking van 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen in Schegel

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen.

      Gelet op het ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

      Overwegende dat het aanvullend reglement enkel gemeentewegen betreft.

      Gelet op de wegeninfrastructuur van Schegel tussen de N14 en huisnummer 32 en in het bijzonder het kruispunt ter hoogte van huisnummer 32;- dat dit gedeelte van Schegel zeer smal is en niet voorzien is om zwaar vervoer te dragen.

      Gelet op, om de veiligheid van de schoolgaande fietsers te garanderen, Schegel vaak gebruikt wordt als woon-school route.

      Gelet op het voorstel om een tonnage beperking van 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, in te voeren.

      Gelet op bijgevoegd signalisatieplan.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Lambrechts M., die het volgende verklaart: "Hebben jullie zelf niet het gevoel dat de Kapellebaan overbelast geraakt? Nu moeten alle bestuurders die in die hoek moeten zijn langs daar rijden. Dit was vroeger een rustige straat en nu moet ineens iedereen langs daar rijden, auto’s, vrachtwagens, …"
      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      In de gemeente Zandhoven zal vanaf 1 april 2023, in Schegel tussen de N14 en huisnummer 32 een tonnagebeperking 3,5 ton met uitgezonderd laden en lossen, ingevoerd worden.

      Artikel 2.
      Deze maatregel zal gesignaleerd worden met verkeersborden C21(3,5t) en onderbord "uitgezonderd laden en lossen".

      Artikel 3.
      De gemeente dient de bewoners van de straat waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 5.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de dienst Mobiliteit bezorgd worden.

    • Gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de N-VA fractie en mevr. Suls M. licht toe als volgt:

      Het gaat hier over een verplichting die is ingevoerd vanaf 1 januari 2023;
      In Vlaanderen zijn er meer dan 70.000 mensen langdurig werkloos en de bedoeling is om door middel van gemeenschapsdienst deze groep mensen een duwtje in de rug te geven richting een vaste job. De arbeidsattitude zoals stiptheid en collegialiteit terug kan aangescherpt worden want mensen die langer dan 2 jaar inactief zijn staan erg ver van de arbeidsmarkt af. Het ontbreekt hen dikwijls aan goesting om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten, ze verliezen hun competenties en sociale vaardigheden omdat ze deze lange tijd niet meer gebruikten. Vandaar dat Vlaanderen deze regeling ook heeft ingevoerd.
      Er zijn pro’s en contra’s. Deze maatregel is vooral gericht naar lokale besturen om mensen in te zetten bij hun diensten en het doorstromen van die mensen ligt tss de 12 & 19% een pak lager dan mensen die via VDAB aan een job geraken = 50% maar het feit dat er toch een aantal mensen doorstromen moeten we er zeker voor gaan en dus vraagt onze fractie of er bij ons gemeentebestuur al iemand is aangeworven op deze manier of jullie met dit project bezig zijn.

      Schepen Maes M. antwoordt dat dit op zich wel een nobel doel is, maar wij niet geneigd zijn om mee in te stappen.
      Enkele bemerkingen:

      • Toeleiding naar werkplekleren kan enkel door VDAB. Sterke twijfel dat dit vlot zal verlopen. Vb voor wijkwerken krijgen we amper kandidaten via toeleiding door VDAB.
      • max 2 weken stage is heel kort om werkervaring op te doen.
      • financiering is beperkt terwijl van lokaal bestuur toch wel wat inspanningen worden gevraagd (zie verder). Indien bijkomend beroep wordt gedaan op KINA gaat de helft van de middelen bovendien naar deze ondersteuning (bij Small lump sum).
      • Beperkt aantal plaatsen binnen gemeente (poets op gemeentehuis/groendienst).
      • Plus, indien hierop wordt ingetekend zijn er wel wat verplichtingen voor het lokaal bestuur.

      Samengevat :

      • De inspanningen staan niet in verhouding met de subsidie
      • Wij zetten sterk in op arbeid en/of vrijwilligerswerk om mensen opnieuw naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Verder lopen er verschillende trajecten van een art 60 terwerkstelling.

    • Sensibilisering darmkankeronderzoek via de lokale kanalen

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de N-VA fractie en mevr. Lambrechts M. licht toe als volgt:

      Maart is de Internationale Darmkankermaand en tijdens die maand brengt Stichting tegen Kanker de vooruitgang in onderzoek en behandeling van deze specifieke kanker onder de aandacht.
      Vanuit onze gemeenten is er al een redelijk grote respons van onze inwoners (59,8%) maar het kan nooit genoeg zijn daarom vraagt N-VA Zandhoven aan het gemeentebestuur om onze inwoners tussen 50 en 74 jaar extra aan te moedigen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker en via de gemeentelijke communicatiekanalen onze inwoners nog extra te sensibiliseren en vooral herhalend want sommige communicatie wordt gemist door de mensen.

      Schepen Lauwereys J. bevestigt dat het natuurlijk altijd beter kan, maar we toch al veel publicatie maken via flyers en SoMe. We zijn ook aan het bekijken of professor Coolemont kan uitgenodigd worden voor een lezing in het voorjaar 2024; in het verleden was hij reeds in Massenhoven.

    • Informatie van de bevolking via het gemeentelijk infoblad

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Groen fractie en dhr. Belmans W. licht toe als volgt:

      In de notulen van het CBS van 27.02.2023 lees ik:

      Overwegende dat niet elke inwoner toegang heeft tot informatie die digitaal ter beschikking gesteld wordt;

      Overwegende dat het de taak is van het gemeentebestuur om zijn inwoners te informeren

      De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan in de gemeente, en door de bewoners zelf gekozen. De gemeenteraad handelt dus namens alle inwoners. Het is daarom maar logisch dat alle inwoners degelijk geïnformeerd worden over wat die gemeenteraad doet, ook zij die minder goed of geen toegang hebben tot digitale informatie.

      Daarom vraag ik dat het College van Burgemeester en Schepenen zijn beslissing herziet om geen samenvatting van de raadsbeslissingen meer te publiceren in het gemeenteblad.

      De burgemeester antwoordt dat hij blij is dat er alsnog reactie komt. Hij voegt eraan toe dat we volop bezig zijn met de restyling van het gemeenteblad en het nieuwe logo en vroegen ons af of de opsomming van beslissingen in lijntjes wel nuttig was voor inwoners. De QR-code werd aangemaakt om snel op de juiste plaats op de website te komen, maar de link hadden we nog kunnen toevoegen. Op facebook kwam veel reactie, maar die groep is in staat om de informatie digitaal te zoeken. We moeten natuurlijk wel meedoen in de digitale wereld en zijn nog zoekende naar hoe we het nieuwe gemeenteblad best invullen. Zo kunnen bepaalde zaken die interessant zijn voor iedereen benoemd worden zodat diegenen die interesse hebben, verder kunnen gaan kijken. Dat zou bv. een tussenoplossing kunnen zijn.

      Dhr. Belmans W. antwoordt: "Waarom gelden de argumenten van CBS hier niet? Nochtans gaat dat over het drukken van het gemeenteblad!
      De christelijke Adventsactie Welzijnszorg heeft daar de vorige adventsperiode uitgebreid campagne rond gevoerd: digitale bereikbaarheid en info is zeer goed, maar voor minder digitale mensen moeten er ook mogelijkheden beschikbaar blijven. Dat moet u zeker bekend zijn?
      Natuurlijk is de opsomming die steeds gepubliceerd werd, in een aantal gevallen nogal nietszeggend. De besluitenlijst die op de website staat is een stuk beter. Ik wil ervoor pleiten om deze besluitenlijst te blijven publiceren. Eerste functie van de gemeenteraad is de gemeenschappelijke belangen van alle inwoners ter harte nemen. Wat in dat kader beslist wordt, is toch essentiële informatie voor die inwoners? Zowel voor computerfreaks als voor (meestal ouderen, maar niet alleen zij) digitale analfabeten. Waarom is de info over wanneer en waar men gratis kan drinken en feesten belangrijker dan de informatie over wat de gemeenteraad beslist? Hetzelfde argument – alle informatie is beschikbaar op de website – zou evengoed kunnen gebruikt worden om de uitgave van het gemeenteblad stop te zetten? Ook ouderen en andere digibeten hebben recht op alle informatie. Werpt CD&V zich trouwens niet op als de partij voor de ouderen?"

      Dhr. Vertruyen O. voegt toe dat de gemeenteraad ook gestreamd kan worden zoals in Zoersel het geval is, maar burgemeester antwoordt dat er voldoende redenen zijn om dat niet te doen.

    • Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven: raad van bestuur: voordracht kandidaat-opvolger

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 8 september 2011 houdende oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven alsmede goedkeuring van de statuten.

      Gelet op zijn beslissing van 21 maart 2019 waarbij besloten werd dat:

      1. de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven samengesteld is uit 11 leden;
      2. de invulling van de mandaten tijdens huidige legislatuur als volgt is vastgelegd:
        • CD&V: 7 zetels;
        • N-VA: 2 zetels;
        • GROEN!: 1 zetel;
        • VLAAMS BELANG: 1 zetel.

      Gelet op artikel 6 alinea 1 van voormelde statuten waarin het volgende staat gestipuleerd:
      "De Raad van Bestuur bestaat ten hoogste uit de helft van het aantal gemeenteraadsleden, maar met een absoluut maximum van twaalf leden die door de gemeenteraad worden benoemd. Ten hoogste twee derde van de leden van de Raad van Bestuur is van hetzelfde geslacht".

      Gelet op zijn beslissing van 23 mei 2019 waarbij mevrouw Mieke Van Hecke werd aangesteld als lid van de Raad van Bestuur namens CD&V fractie.

      Gelet op het overlijden van mevrouw Van Hecke Mieke op 25 februari 2023;- dat zij als lid van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven dient vervangen te worden.

      Gelet op de voordracht kandidaat-opvolger voor de Raad van Bestuur in het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven, ingediend door de CD&V fractie waarbij zij mevrouw Lambrechts Magdalena, wonende te 2240 Zandhoven, Watersportlaan 17, voordragen.

      Overwegende dat voldaan wordt aan de voorwaarde dat ten hoogste twee derde van de leden van de Raad van Bestuur van hetzelfde geslacht is.

      Gelet op artikel 235 van het decreet Lokaal Bestuur.

      Besluit

      Artikel 1.
      Mevrouw Lambrechts Magdalena, wonende te 2240 Zandhoven, Watersportlaan 17, wordt benoemd om als vertegenwoordiger van de fractie CD&V, als lid deel uit te maken van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven worden overgemaakt.

    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      1. Nagels P. verklaart: "Zandhoven staat nog te veel verharding toe, kijk maar naar het paadje tussen de Boutersemdreef en Driehoekstraat. Dit paadje, wat volgens ons toch een servitudeweg is, werd meer dan een maand volledig afgesloten. Wie heeft en wanneer is dit goedgekeurd ? De fietsers moeten de omleiding volgen en de gevaarlijke Ringlaan 2 keer oversteken. Ik ben vanmorgen gaan kijken en er stonden 2 auto’s geparkeerd op de kasseien. Is dat toegelaten, kunnen fietsers in de toekomst dit paadje nog gebruiken ? We hebben de indruk dat het paadje als privé-oprit gebruikt wordt."

      Burgemeester antwoordt dat dit privé is maar publiek toegankelijk. Voor de aanleg van de oprit en het paadje in klinkers werd toelating gegeven om het paadje af te sluiten omdat mensen er steeds bleven doorkomen. Bijkomend hebben de nutsvoorzieningen langer geduurd dan voorzien waardoor het paadje langer afgesloten bleef. Er komt nog een poortje zodat speedpedelecs en elektrische fietsen afgeremd worden, maar het paadje blijft open voor fietsers en wandelaars.

      2. Stulens P. die enkele vragen heeft:

      1. Van schepen Rudy zouden we graag vernemen hoe de vooruitzichten zijn wat betreft de planning voor de verkeerssituatie door de werken in Viersel.
        Schepen Willems R. antwoordt dat op 27 maart de twee kruispunten opnieuw opengesteld worden, en op 28 maart zal de Watersportlaan weer toegankelijk zijn en de Vilderhaag wordt gesloten. Men voorziet dat het kruispunt t.h.v. Vilderhaag opnieuw opengesteld kan worden op 10 mei. We staan dus voorlopig 2 weken voor op de planning.
      2. We lezen dezer dagen veel over TikTok. Ook dat er in vele van onze gemeenten al een verbod is uitgevaardigd voor de gemeentelijke medewerkers om TikTok nog te gebruiken. Graag vernemen we wat het standpunt is in onze gemeente: komt hier ook een verbod of houden we het met een aanbeveling tot voorzichtigheid ?
        Algemeen Directeur antwoordt dat dit volop met ICT-dienst wordt bekeken.
      3. Wanneer we een bericht sturen, tegenwoordig meestal per mail, of in voortreffelijk Nederlands per E-post, krijgen we steeds redelijk vlug terug een antwoord van onze gemeentelijke medewerkers, ook van onze schepenen. Maar wel niet altijd van onze burgemeester. Op mijn laatste bericht enkele maanden geleden in verband met het probleem in de Rector de Ramstraat, nochtans gericht aan het schepencollege, kreeg ik geen enkel antwoord. Ook deze maandag werd een bericht gestuurd aan onze burgemeester via burgemeester@zandhoven.be, bericht dat ik ook in kopie mocht ontvangen, en waarop tot nu geen enkel antwoord werd gegeven. Nochtans was dit bericht heel beleefd en begon het ook vriendelijk met ‘Beste Burgemeester’. We vernemen dus graag wie wel en wie niet een antwoord mag verwachten van onze burgemeester.
        Op het antwoord van de burgemeester dat hij deze persoon geblokkeerd heeft, antwoordt dhr. Stulens P.: "Burgemeester, dit bericht kwam van de nieuwe voorzitter van Vlaams Belang Zandhoven. Burgemeester, dat u deze man hebt geblokkeerd en hem dus niet wil antwoorden zal nog wel een staartje gaan krijgen."

      3. Belmans W. die enkele vragen heeft:

      1. Nog over website: Publiceren van verslagen van adviesorganen. Ik heb dat gevraagd op de gemeenteraad van 19 mei 2022. “Dat gaan we doen”, was toen het antwoord. Wanneer mogen we dat verwachten? 
        Burgemeester antwoordt dat dit opnieuw zal bekeken worden met de communicatiedienst.
      2. Aan schepen Rudy Willems: Heeft het nadenken over het huisje van Gusta Seep al resultaat opgeleverd?
        Schepen Willems R. antwoordt dat we nog steeds aan het nadenken zijn.
      3. Verbindingswegje tussen Driehoekstraat en Boutersemdreef is terug open. Maar fietsen door het losse grind is moeilijk. Wordt daar nog iets aan gedaan?
        Schepen Willems R. antwoordt dat dit verder zal bekeken worden.
      4. Zwembaddossier: is er nog enige evolutie? Waar gaan onze kinderen nu zwemmen?
        Burgemeester antwoordt dat onze kinderen voorlopig niet gaan zwemmen.
      5. Hebben jullie antwoord gegeven op de vraag van een bezorgde burger aangaande een ander beleid rond bladblazers? (mail van 16 maart) Welk antwoord? Want ik heb ook die vraag gekregen, maar ik kan er weinig aan doen om de gemeente Zandhoven een ander beleid te laten volgen. Ik kan er alleen maar toe oproepen.
        Burgemeester antwoordt dat er inderdaad geantwoord is op de brief dat de bladblazers soms moeten gebruikt worden.
      6. Aan schepen Mieke Maes: Op mijn vraag vorige maand om de twee vrijstaande kamers in het huis waar twee asielzoekers verblijven, aan te bieden aan de federale overheid om er twee asielzoekers die nu in Brussel buiten moeten overnachten, onderdak te geven, hebt u nogal kordaat ‘neen’ geantwoord. Misschien heeft een maand bezinningstijd u doen inzien dat dit een ethisch niet te verdedigen houding is. Bent u vandaag wel bereid om dit aanbod te doen aan de federale overheid, die nog steeds op zoek is naar huisvesting voor mensen die daar wettelijk recht op hebben?
        Schepen Maes M. antwoordt dat deze volzet zijn door Oekraïense gezinnen. 
      7. En is er een reglement voor automaten op het openbaar domein? (broodautomaat aan de bushalte begin Schildebaan).
        De burgemeester antwoordt dat deze automaat werd geplaatst op vraag van de brandweer zelf.

      4. Lambrechts M. die vraagt: "We willen nog eens navragen hoever het staat met procedure voor de hondenlosloopweide. Is deze al volledig doorlopen en zoniet op wat wachten we nog. De lente komt eraan en dat is het moment dat mensen graag buiten socialisen."

      Schepen Willems R. antwoordt dat er een vergadering gepland staat waar die site deel van uitmaakt.

      5. Nagels P. die volgende vragen heeft:

      1. Gaat er iets gebeuren in Massenhoven op de Hogeweg om het zwaar verkeer er weg te houden ? We hebben er enkele dagen geleden die vrachtwagen gehad die zijn aanhangwagen verloor met het slib, gelukkig voor de tijd dat de kinderen naar school gaan. Als dat een paar uur later gebeurd was...
        De burgemeester antwoordt dat de regering net borden 3,5T heeft goedgekeurd waardoor we nu verder kunnen met ANPR camera tussen Oelegem en Zandhoven. Van zodra de ANPR camera in werking is, kunnen overtredingen beboet worden. De politiezone vroeg een offerte, maar dit moet nog geëvalueerd worden.
      2. Naar het schijnt blijft soms het hele weekend licht branden in het gemeentehuis. Wordt dat niet automatisch allemaal uitgedaan ?
  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 23 februari 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
      Luc Van Hove, Burgemeester
      Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, Algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens 1 Gemeenteraad,

Annick Smeets
Algemeen directeur

Paula Henderickx
Voorzitter Gemeenteraad