Terug
Gepubliceerd op 28/03/2023

Besluit  Gemeenteraad

do 23/03/2023 - 20:00

Goedkeuren van een reglement betreffende het inrichten en uitbaten van een automatenshop

Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
Luc Van Hove, Burgemeester
Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Joris Geens, Steven Van Staeyen, Schepenen

De gemeenteraad,

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.

Gelet op de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, en latere wijzigingen.

Overwegende dat de vestiging van automatenshops niet opportuun is in woonwijken door de mogelijke geluidshinder en de verstoring van de nachtrust van de bewoners.

Overwegende dat gelet op het voorgaande het aangewezen is dat de uitbating/vestiging van een automatenshop onderworpen wordt aan een voorafgaande vergunning.

Overwegende dat het beoordelen van een vergunningsaanvraag gebaseerd moet zijn op objectieve criteria, zoals de ruimtelijke ligging van de vestiging en de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust;- dat deze criteria vastgelegd kunnen worden in een gemeentelijk reglement.

Overwegende dat om de openbare orde, rust en veiligheid te garanderen ook uitbatingsvoorwaarden kunnen worden vastgelegd, zoals beperkende openingsuren, verplichtingen inzake afvalbeheer en camerabewaking.

Gelet op het ontwerpreglement dat wordt voorgelegd;- dat met de inhoud van dit reglement kan akkoord gegaan worden.

Publieke stemming
Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
Onthouders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 2 onthoudingen
Besluit

Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het navolgende reglement voor het inrichten en uitbaten van een automatenshop goed.

Reglement betreffende het inrichten en uitbaten van een automatenshop

Artikel 1. – Definities
Voor de toepassing van dit gemeentelijk reglement wordt verstaan onder:

    • Uitbater: de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de automatenshop wordt gedreven
    • Verkoopautomaat: een machine die na betaling een gekozen product levert.
    • Automatenshop: iedere verzameling van 3 of meer verkoopautomaten of verkoopautoma(a)t(en) van vergelijkbare omvang die vrij toegankelijk is en waar verkoopautomaten staan die na het inwerpen van geld of na een elektronische betaling de producten overmaakt, zonder tussenkomst van een persoon, ongeacht of deze al of niet overdekt of in een lokaal staan.
    • Vestigingseenheid: een plaats die men geografisch gezien kan identificeren door een adres, waar ten minste één activiteit van de geregistreerde entiteit wordt uitgeoefend of van waaruit de activiteit wordt uitgeoefend.
    • Woonwijk: een gebied waar voornamelijk woningen staan

Artikel 2. – Toepassingsgebied
Dit reglement is van toepassing op alle nieuw te openen en bestaande vestigingseenheden van automatenshops op het grondgebied van de gemeente Zandhoven.

Artikel 3. – Vergunning
§1 De vestiging en uitbating van een automatenshop is onderworpen aan het krijgen van een voorafgaandelijke vergunning.
§2 De vergunning wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen.
§3 De vergunning geldt voor de erin aangeduide uitbater en voor de erin vermelde locatie. De vergunning kan niet worden overgedragen aan een andere uitbater, noch kan zij worden overgedragen naar een andere locatie.
§4 Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om de vergunning verder te beperken in de tijd en/of bepaalde voorwaarden te koppelen aan de vergunning.
§5 De uitbater is verplicht alle wijzigingen in de instelling die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, en alle wijzigingen van gegevens opgegeven in de aanvraag, met inbegrip van elke bestemmingswijziging onmiddellijk te melden aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 4. - Vergunningsaanvraag
§1 De aanvraag verloopt via het door de gemeente ter beschikking gestelde aanvraagformulier.
§2 De aanvrager stelt minimaal de volgende gegevens ter beschikking:

    • Naam, officieel adres van de aanvrager. Als de aanvraag wordt ingediend door een onderneming, wordt tevens de naam, het maatschappelijk adres en het ondernemingsnummer van de onderneming bezorgd.
    • Het geplande plaatsings- of vestigingsadres met opgave van de kadastrale gegevens.
    • 3 foto’s van de geplande plaatsings- of vestigingslocatie
    • Een grondplan met aanduiding van de plaatsing van de automaten in het gebouw en de invulling van de ruimtes
    • Beschrijvende nota met o.a. de afmetingen van de automaten en welke goederen/producten er verkocht zullen worden
    • Duurtijd van de vestiging/uitbating (permanent of bepaalde periode) en de verwachte openingsdatum.
    • Parkeernota

§3 Als uit de verkregen informatie blijkt, dat er een omgevingsvergunning noodzakelijk is, dan moet de omgevingsvergunning door de uitbater worden aangevraagd via het Omgevingsloket. De toelating tot het uitbaten van de automatenshop zal in dat geval pas gegeven worden na toekenning van de omgevingsvergunning.

Artikel 5. - Voorwaarden wat betreft de ligging
Een automatenshop is niet toegelaten in de volgende gevallen

    • In woonwijken
    • In zones waar handelsactiviteiten niet toegelaten zijn
    • Als er in de onmiddellijke nabijheid van de automatenshop niet voldoende parkeergelegenheid aanwezig is.

Artikel 6. – Weigeringsgronden
Het college van burgemeester en schepenen weigert de vergunning als

    • niet voldaan is aan de voorwaarden wat betreft de ligging in artikel 5
    • de automatenshop het gemak van doorgang op de openbare weg zou bemoeilijken, geluidsoverlast, lichtvervuiling of rumoer en bevuiling van het openbaar domein zou veroorzaken of waardoor de openbare orde, veiligheid en rust van de omwonenden zou worden verstoord.

Artikel 7. – Behandeling van de aanvraag
§1 De gemeente behandelt de vergunningsaanvragen in volgorde van indiening.
§2 De aanvraag wordt binnen 30 kalenderdagen na indiening door de gemeente gecontroleerd op haar volledigheid. Als niet alle documenten vermeld in artikel 4 aanwezig zijn in de aanvraag, wordt de aanvraag onontvankelijk verklaard. De uitbater wordt van het resultaat van deze controle op de hoogte gebracht via brief of elektronisch bericht.
§3 De gemeente beslist binnen een termijn van 90 kalenderdagen over de aanvraag.

Artikel 8. - Uitbatingsvoorschriften
De uitbater van een automatenshop is gebonden aan de volgende uitbatingsvoorwaarden:

    • De uitbater van de verkoopautomaat is verplicht de omgeving rond de automaten proper te houden. De omgeving dient regelmatig gereinigd te worden en rommel en achtergelaten verpakkingen worden weggenomen.
    • In zijn vestiging stelt de uitbater een of meerdere afvalbakken ter beschikking die voldoende geledigd worden.
    • De uitbater van de inrichting is verplicht zich in te zetten om abnormale hinder veroorzaakt door zijn klanten te voorkomen, zoals wildparkeren, belemmering van de doorgang op de openbare weg, geluid, rumoer of bevuiling waardoor de openbare orde, veiligheid en rust van de omwonenden verstoord zou kunnen worden.
    • Het is aan de uitbater van een automatenshop verboden om een terras te plaatsen of om binnen tafels en stoelen te plaatsen voor consumptie ter plaatse.
    • De automatenshop moet gesloten zijn tussen 0u00 en 5u00.
    • De uitbater moet tijdens het open houden van zijn inrichting minstens één bewakingscamera in werking hebben die duidelijk herkenbare beelden opneemt van iedere bezoeker. Ook een automatische tijdsregistratie is hierbij verplicht.
    • Het is verboden alcoholische dranken te verbruiken in een automatenshop of op het terrein in de onmiddellijke nabijheid van de automaat of automatenshop. Het is verboden om sterke dranken en rookwaren te verkopen in een verkoopautomaat.
    • Het is verboden om in de nabije omgeving voertuigen draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij daartoe de noodzaak is.
    • de uitbater is verplicht zich te verzekeren tegen alle gebruikelijke risico's bij een erkende verzekeringsmaatschappij
    • de uitbater werkt zo veel mogelijk met lokale ondernemers en tracht waar mogelijk streekproducten te integreren in zijn assortiment

Artikel 9. – Verval van de vergunning
De vergunning vervalt van rechtswege:

    • Op het moment dat de exploitatie van de inrichting voor een periode van langer dan zes maanden feitelijk is onderbroken.
    • In geval van faillissement.
    • In geval van veroordeling tot gerechtelijke verzegeling.
    • In geval van ontbinding van de rechtspersoon.
    • In geval van schrapping van de uitbater of van de betrokken vestiging uit de kruispuntbank voor ondernemingen.

Artikel 10. - Inwerkingtreding
Dit reglement treed in werking op 1 april 2023.

Artikel 11. - Overgangsmaatregelen
§1 Bestaande automatenshops zijn vrijgesteld van de voorschriften inzake ruimtelijke ligging in artikel 5.
§2 Bestaande automatenshops moeten binnen een termijn van zes maanden na kennisgeving van dit reglement voldoen aan de uitbatingsvoorschriften en eraan blijven voldoen gedurende de volledige termijn van uitbating.

Artikel 12. – Sancties
§1 De uitbater wordt bij inbreuken op de bepalingen van dit reglement schriftelijk en aangetekend in kennis gesteld van de gepleegde inbreuken. De uitbater heeft een termijn van 60 kalenderdagen gerekend van de datum van aangetekende zending om zich in regel te stellen. Na 60 kalenderdagen wordt overgegaan tot sancties zoals beschreven in §2 dit artikel.
§2 Elke overtreding van dit politiereglement, wordt bestraft met:

    • een administratieve geldboete tot 350 EUR
      en/of
    • een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning

§3 Meer bepaald kan het college van burgemeester en schepenen de uitbatingsvergunning tijdelijk of definitief intrekken als:

    • de exploitatie van een inrichting aanleiding geeft tot geluidsoverlast of enige andere vorm van overlast, van aard om de openbare orde te verstoren wat blijkt uit een door de politie samengesteld dossier
    • opgave werd gedaan van onjuiste gegevens in de vergunningsaanvraag of bij wijzigingen van de inrichting waardoor de veiligheid in het gedrang kan komen
    • er verschillende en/of herhaalde vaststellingen zijn waaruit blijkt dat niet meer voldaan is aan de voorwaarden vermeld in dit reglement.

§4 In alle gevallen waarbij een administratieve sanctie van schorsing of intrekking van de vergunning werd opgelegd kan de gemeente bijkomende voorwaarden opleggen vooraleer over te gaan tot opheffen van de schorsing of het opnieuw verlenen van een vergunning.
§5 Onverminderd het voorgaande, kan de politie bij vaststelling van uitbating zonder uitbatingsvergunning de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.

Artikel 13.
Het verkrijgen van een vergunning voor het uitbaten van een automatenshop stelt de aanvrager/uitbater niet vrij van de vergunningsplicht die op basis van andere reglementen, wetten of regelgeving van kracht is. Een vergunning wordt ten allen tijde afgeleverd onverminderd andere sectorale wetgeving die van kracht is.

Artikel 2.

Een afschrift van deze beslissing zal aan de politiezone ZARA (Gustaaf Peetersstraat 7 – 2520 Ranst), aan de dienst Milieu, de dienst Secretariaat en aan de toezichthoudende overheid bezorgd worden.