Terug
Gepubliceerd op 25/10/2023

Notulen  1 Raad voor maatschappelijk welzijn

do 14/09/2023 - 22:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter OCMW-raad
Luc Van Hove, burgemeester
Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden

De voorzitter opent de vergadering; er zijn 4 verontschuldigingen nl. dhrn. Peeters W. en Soetemans H., mevr. Suls M. en dhr. Van Bergen T..

  • Openbaar

    • Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen: goedkeuren van de herziening van de samenwerkingsovereenkomst met Leren @ Vaart

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter OCMW-raad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en Overwegingen

      De OCMW-raad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters (Hoofdstuk 4: Lokaal Loket Kinderopvang).
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters.
      Gelet op het decreet van 29 november 2013 houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning (Hoofdstuk 3: Huizen van het Kind).
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2018 houdende toekenning van een subsidie aan het Lokaal Loket Kinderopvang.
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2019 betreffende principiële goedkeuring tot uitbouw van het Lokaal Loket Kinderopvang op het niveau van de eerstelijnszone Voorkempen.
      Gelet op zijn beslissing van 21 november 2019 betreffende goedkeuring ‘projectplan lokaal loket kinderopvang Voorkempen’ met KINA p.v. aangaande overkoepelende ondersteuning lokaal loket kinderopvang Voorkempen’.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 betreffende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Leren@vaart aangaande financieel beheer.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 betreffende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Leren@vaart aangaande de coördinatie van het fysiek lokaal loket kinderopvang Voorkempen.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 betreffende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Tactics bvba aangaande webapplicatie lokaal loket kinderopvang.
      Overwegende dat de lokale loketten kinderopvang neutrale informatie- en ondersteuningspunten zijn voor gezinnen met een vraag naar kinderopvang, in de vorm van een netwerk van actoren die relevant zijn voor kinderopvang.
      Overwegende dat het fysiek loket kinderopvang Voorkempen (i.s.m. leren@Vaart) bereikbaar is sinds 1 januari 2020 en het digitaal loket kinderopvang Voorkempen (i.s.m. Tactics) actief is sedert september 2020.
      Gelet op zijn beslissing van 24 februari 2022 inzake de goedkeuring van het hernieuwde projectplan KINA pv en de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst Leren@Vaart wegens toetreding van de gemeenten Malle, Ranst en Wommelgem en uitbreiding uren van het fysiek loket kinderopvang naar 12 uur per week vanaf januari 2022.
      Overwegende dat de lokale besturen bovenop hun subsidiebedrag vanaf 2022 een jaarlijkse bijdrage betalen van 1.211 euro per lokaal bestuur;- dat de gemeentelijke bijdrage de kosten van het lokaal loket kinderopvang niet langer dekt omwille van de indexering van de loonkost vanuit KINA (overkoepelende coördinatie) en vanuit Leren@Vaart (fysiek loket kinderopvang) en omwille van de verhoogde kost van het digitaal platform (via Tactics).
      Gelet op de vraag van de gemeenten Essen en Wuustwezel in december 2022 om toe te treden tot het lokaal loket kinderopvang Voorkempen, waardoor de uren van het fysiek loket dienen te worden uitgebreid van 12 uur per week naar 16 uur per week alsook de ondersteuningsuren door de stafmedewerker van KINA met 10 uren dienen te worden uitgebreid naar 80 uur per jaar voor de 10 lokale besturen samen.
      Ermee rekening houdende dat de toetreding van Essen en Wuustwezel maakt dat de gemeentelijke bijdrage in 2023 lager is dan wanneer ze niet toetreden.
      Overwegende dat Tactics nog steeds de goedkoopste aanbieder is van een digitaal platform, dat zij een groepskorting hebben toegestaan van 35%, dat zij een schriftelijke garantie hebben gegeven dat er de komende 3 jaar geen prijsstijging zal gebeuren.
      Overwegende dat het gezien hoger vermelde aanpassingen noodzakelijk is een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst goed te keuren met Leren@Vaart aangaande het lokaal loket kinderopvang Voorkempen.
      Overwegende dat de deelnemende lokale besturen volgende aangepaste financiële bijdragen zullen betalen bovenop de Vlaamse subsidies: 1450 euro per lokaal bestuur in 2023 – 2650 euro per lokaal bestuur vanaf 2024 (jaarlijkse indexering).
      Overwegende dat OCMW Zandhoven bij het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde samenwerkingsovereenkomst OCMW Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn dit te ondertekenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te verlenen aan navolgend hernieuwde samenwerkingsovereenkomst, samen met de andere lokale besturen (Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel, Essen en Wuustwezel) en Leren@Vaart vzw Remylaan 4B, 3018 Wijgmaal wat betreft tewerkstelling coördinator en financieel beheer.

      Samenwerkingsovereenkomst met Leren@Vaart
      Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen 
          Tussen de ondergetekenden, 
           - Voor het lokaal loket kinderopvang Voorkempen: 
              o Lokaal bestuur Brecht
              o Lokaal bestuur Malle
              o Lokaal bestuur Ranst
              o Lokaal bestuur Schilde
              o Lokaal bestuur Wijnegem
              o Lokaal bestuur Wommelgem
              o Lokaal bestuur Zandhoven
              o Lokaal bestuur Zoersel
              o Lokaal bestuur Essen
              o Lokaal bestuur Wuustwezel
           -  Voor Leren@vaart vzw, Remylaan 4B, 3018 Wijgmaal, vertegenwoordigd door Ellen Verpeet, directeur. Dit is een vzw binnen Ferm waar de coördinator tewerkgesteld wordt. 
        VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST 
        Het lokaal loket kinderopvang is een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen Brecht, Malle, Ranst Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel, Essen en Wuustwezel en andere partnerorganisaties. De erkenning, subsidies en middelen van het Lokaal Loket Kinderopvang zijn toegekend aan dit samenwerkingsverband. 
          1.  Het Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen stelt jaarlijks een bedrag van €34.960 ter beschikking aan Leren@vaart vzw (deel van Ferm) voor de tewerkstelling van een coördinator. Dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar. Leren@Vaart treedt op als de formele werkgever. 
          2.  Het Lokaal loket kinderopvang Voorkempen stelt Leren@vaart vzw aan als ontvanger en beheerder van de subsidies die toegekend worden aan het Lokaal Loket Voorkempen. 
        1. Tewerkstelling van de coördinator 
          Opdracht van de coördinator 
            De coördinator ondersteunt het samenwerkingsverband om de doelstellingen van het Lokaal Loket Voorkempen te realiseren. 
            Leren@vaart garandeert als werkgever de continuïteit van deze coördinator. 
            De coördinator staat in voor de telefoonpermanentie en is beschikbaar voor contactmomenten op afspraak. 
            De coördinator begeleidt gezinnen in hun zoektocht naar kinderopvang. We bieden hierbij voorrang aan de gezinnen die via digitale ondersteuning niet geholpen zijn. 
           

      De coördinator houdt alle unieke opvangvragen bij in functie van de rapportering aan de subsidiërende instanties. 

          Samenwerking met de werkgroep 
            De inhoudelijke aansturing gebeurt door de werkgroep van het Lokaal Loket Kinderopvang. De werkgroep zorgt voor een goede briefing en afstemming met de coördinator. 
            Alle leden van de werkgroep engageren zich dat de coördinator hen kan contacteren om informatie te geven of mee te denken rond thema’s die aan de orde zijn. 
            De coördinator en de werkgroep bewaken actief dat opdrachten/taken binnen het voorziene budget uitgevoerd kunnen worden. 
            De coördinator brengt op transparante wijze verslag uit van de eigen activiteiten aan de werkgroep. 
            De werkgroep voorziet jaarlijks een overleg met de coördinator over de samenwerking. 
          Opvolging van het functioneren 
            Leren@vaart bewaakt het goed functioneren van de coördinator en waakt erover dat de coördinator in lijn werkt met de doelstellingen en afgesproken werkwijzen van het Lokaal Loket Voorkempen. 
            Indien de coördinator voor lange tijd afwezig is, stemt Leren@vaart af met de werkgroep hoe dit opgelost wordt; Leren@vaart is verantwoordelijk om continuïteit te garanderen. 
            Elementen van goed of minder goed functioneren zullen aan Leren@vaart worden gesignaleerd, met name aan de Provinciemanager van Ferm Kinderopvang, Tulsi Celie. 
          Garantie van neutraliteit en transparantie 
            Alle vormen van communicatie door de coördinator (of wie de coördinator vervangt) worden expliciet in naam van het Lokaal Loket Voorkempen gevoerd. 
            Alle kentekenen of verwijzingen naar Ferm of verwante organisaties worden weggelaten in de communicatie. 
            De coördinator gebruikt uitsluitend het e-mailadres van het Lokaal Loket Voorkempen. 
            Inzet van andere personeelsleden van Ferm zal eerst afgestemd worden met de stuurgroep. 
          Vergoeding van de onkosten voor de coördinator 
            Het Lokaal Loket Voorkempen voorziet een jaarlijkse bijdrage van €34.960 aan Leren@Vaart. Deze bijdrage wordt jaarlijks aangepast aan de evolutie van het loonbarema PC331. Hier tegenover staat telefoonpermanentie en een beschikbaarheid van 16 uur per week, flexibel in te zetten. Voor de eerste periode van 1 maart 2023 tot en met 31 december 2023 wordt een bijdrage van €29.135 voorzien. 
            Deze bijdrage hangt samen met toegekende subsidies van Kind en Gezin. Bij wijziging van deze subsidies wordt deze bijdrage herzien door de stuurgroep. 
            Indien nodig kan de stuurgroep op projectbasis bijkomend budget voorzien. Hiervoor zal telkens een afzonderlijke overeenkomst opgemaakt worden. 
        2. Financieel beheer 
          Ontvangen en beheren van subsidies 
            Leren@vaart wordt door het Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen aangesteld als ontvanger van de subsidies. 
            De werkgroep van het Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen beslist hoe de subsidies worden ingezet. 
            De coördinator volgt deze subsidies op, bewaakt dat ze conform de voorschriften besteed worden en zorgt voor de verantwoording naar de subsidiërende instanties.
          Jaarlijkse begroting en financieel verslag 
            Leren@vaart houdt een afzonderlijke boekhouding bij en zorgt voor een overzichtelijk financieel verslag dat makkelijk op te volgen is door de stuurgroep. 
            De werkgroep stelt jaarlijks een begroting op. Deze wordt per kwartaal opgevolgd. 
            De coördinator legt jaarlijks een financieel verslag voor aan de stuurgroep. 
          Duur en opzeg van de overeenkomst 
            Deze overeenkomst kan beëindigd worden door elk van beide partijen, mits het respecteren van een opzegtermijn van 3 maanden. 
            De opzegging gebeurt door een aangetekend schrijven. 
            De overeenkomst is gebonden aan de toegekende subsidies, indien het subsidiebedrag van een van de subsidiërende partners wijzigt, zal deze overeenkomst herzien worden. 
             -  Indien de afspraken van deze samenwerkingsovereenkomst niet nagekomen worden, zullen eerst nadrukkelijke pogingen tot bijsturing ingezet worden. Bij het uitblijven van resultaat kan deze overeenkomst beëindigd worden mits het respecteren van de opzegtermijn. 
            Als er 3 maand voor de einddatum geen opzegging gebeurt door één van beide partijen, wordt deze overeenkomst stilzwijgend verlengd voor de periode van 1 jaar.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de OCMW-raad en algemeen directeur, worden gemachtigd om deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens OCMW Zandhoven.
      Artikel 3.
      De voorliggende samenwerkingsovereenkomst vervangt de samenwerkingsovereenkomst Leren@Vaart zoals goedgekeurd door de OCMW-raad van 24 februari 2022.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan de dienst Financiën, dienst Welzijn en Kina p.v. (Antwerpsesteenweg 503 – 2390 Malle).

    • Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen: goedkeuren van het addendum bij het projectplan met KINA P.V.

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter OCMW-raad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en Overwegingen

      De OCMW-raad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters (Hoofdstuk 4: Lokaal Loket Kinderopvang).
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters.
      Gelet op het decreet van 29 november 2013 houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning (Hoofdstuk 3: Huizen van het Kind).
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2018 houdende toekenning van een subsidie aan het Lokaal Loket Kinderopvang.
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 juli 2019
      betreffende principiële goedkeuring tot uitbouw van het Lokaal Loket Kinderopvang op het niveau van de eerstelijnszone Voorkempen.
      Gelet op zijn beslissing van 21 november 2019 betreffende goedkeuring ‘projectplan lokaal loket kinderopvang Voorkempen’ met KINA p.v. aangaande overkoepelende ondersteuning lokaal loket kinderopvang Voorkempen’.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 betreffende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Leren@vaart aangaande financieel beheer.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 betreffende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Leren@vaart aangaande de coördinatie van het fysiek lokaal loket kinderopvang Voorkempen.
      Gelet op zijn beslissing van 20 februari 2020 betreffende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Tactics bvba aangaande webapplicatie lokaal loket kinderopvang.
      Overwegende dat de lokale loketten kinderopvang neutrale informatie- en ondersteuningspunten zijn voor gezinnen met een vraag naar kinderopvang, in de vorm van een netwerk van actoren die relevant zijn voor kinderopvang.
      Overwegende dat het fysiek loket kinderopvang Voorkempen (i.s.m. leren@Vaart) bereikbaar is sinds 1 januari 2020 en het digitaal loket kinderopvang Voorkempen (i.s.m. Tactics) actief is sedert september 2020.
      Gelet op zijn beslissing van 24 februari 2022 inzake de goedkeuring van het hernieuwde projectplan KINA pv en de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst Leren@Vaart wegens toetreding van de gemeenten Malle, Ranst en Wommelgem en uitbreiding uren van het fysiek loket kinderopvang naar 12 uur per week vanaf januari 2022.
      Overwegende dat de lokale besturen bovenop hun subsidiebedrag vanaf 2022 een jaarlijkse bijdrage betalen van 1.211 euro per lokaal bestuur.
      Vaststellende dat de gemeentelijke bijdrage de kosten van het lokaal loket kinderopvang niet langer dekt omwille van de indexering van de loonkost vanuit KINA (overkoepelende coördinatie) en vanuit Leren@Vaart (fysiek loket kinderopvang) en omwille van de verhoogde kost van het digitaal platform (via Tactics).
      Gelet op de vraag van de gemeenten Essen en Wuustwezel in december 2022 om toe te treden tot het lokaal loket kinderopvang Voorkempen, waardoor de uren van het fysiek loket dienen te worden uitgebreid van 12 uur per week naar 16 uur per week alsook de ondersteuningsuren door de stafmedewerker van KINA met 10 uren dienen te worden uitgebreid naar 80 uur per jaar voor de 10 lokale besturen samen.
      Overwegende dat Tactics nog steeds de goedkoopste aanbieder is van een digitaal platform;- dat zij een groepskorting hebben toegestaan van 35% en zij een schriftelijke garantie hebben gegeven dat er de komende 3 jaar geen prijsstijging zal gebeuren.
      Overwegende dat de deelnemende lokale besturen volgende aangepaste financiële bijdragen zullen betalen bovenop de Vlaamse subsidies: 1450 euro per lokaal bestuur in 2023 – 2650 euro per lokaal bestuur vanaf 2024 (jaarlijkse indexering).
      Overwegende dat het gezien hoger vermelde aanpassingen noodzakelijk is een addendum goed te keuren bij het projectplan lokaal loket kinderopvang Voorkempen met KINA.
      Overwegende dat OCMW Zandhoven bij het afsluiten van het addendum vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoeld addendum OCMW Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn te ondertekenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te verlenen aan navolgend addendum Projectplan Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen:

      Addendum Projectplan
      Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen
      1. SITUERING
        Dit addendum is een aanvulling bij het projectplan ‘Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen’, afgesloten met de lokale besturen Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem en Wommelgem vanuit de vraag van de lokale besturen Essen en Wuustwezel om hierbij te kunnen aansluiten.
      2. DOELSTELLINGEN
        De doelstellingen zoals omschreven in het projectplan blijven van toepassing, met als enige wijziging dat ook de lokale besturen Essen en Wuustwezel een deelnemer zullen afvaardigen aan de werkgroep lokaal loket kinderopvang, net zoals de besturen van Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem en Wommelgem.
      3. BEHEERASPECTEN
        De beheeraspecten zoals omschreven in het projectplan blijven van toepassing met toevoeging van het volgende:
        • 3.1. TIJD
          De stafmedewerker werkt gedurende 70 uur per jaar aan de doelstellingen van dit project voor de lokale besturen Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem en Wommelgem. Het projectplan is van start gegaan op 01/01/2022 en wordt jaarlijks bij stilzwijgen automatisch verlengd voor eenzelfde termijn.
          Vanaf werkjaar 2023 zullen er bijkomend 10 uren per jaar voorzien worden, gelet op de toetreding van de lokale besturen Essen en Wuustwezel. In totaal worden er op deze manier 80 ondersteuningsuren per jaar voorzien, hetgeen stilzwijgend en automatisch verlengd wordt voor eenzelfde termijn.
        • 3.6. PRESTATIES
          De financiering van het project gebeurt op basis van een uurtarief voor een pakket van 80 uur voor de 10 lokale besturen samen (Brecht, Essen, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem, Wuustwezel en Wommelgem).
          De uren die de stafmedewerker presteert, worden verrekend via een uurtarief à rato van €60. Dit tarief wordt jaarlijks geïndexeerd door middel van een vergelijking van het indexcijfer van januari 2015 (gezondheidsindex basis=2004) met het indexcijfer van december van het voorgaande jaar, aangevuld met verplaatsingsonkosten. De kost zal gedeeld worden door de lokale besturen Brecht, Essen, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem, Wuustwezel en Wommelgem. De stafmedewerker vult deze uren in naargelang de noden en intensiteit van het project.
          Welzijnsvereniging KINA p.v. – lokale besturen Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel
          Opdrachtgever: lokale besturen Brecht, Essen, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Wijnegem, Wuustwezel en Wommelgem
          Contactpersoon lokaal bestuur Brecht: Kris Van Dijck
          Contactpersoon lokaal bestuur Essen: Wim Schepers
          Contactpersoon lokaal bestuur Malle: Danny Delsemme
          Contactpersoon lokaal bestuur Ranst: An Van Hoof
          Contactpersoon lokaal bestuur Schilde: Sanne Tielemans
          Contactpersoon lokaal bestuur Zandhoven: Ellen De Vos
          Contactpersoon lokaal bestuur Zoersel: Janne Verstrepen
          Contactpersoon lokaal bestuur Wijnegem: Erika Verrelst
          Contactpersoon lokaal bestuur Wuustwezel: Valerie Van Bael en Christine Paelinckx
          Contactpersoon lokaal bestuur Wommelgem: Leen Dries
          Projectverantwoordelijke: Welzijnsvereniging KINA p.v.
          Stafmedewerker: Emma Lambregts

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de OCMW-raad en algemeen directeur, worden gemachtigd om het addendum projectplan Lokaal Loket Kinderopvang Voorkempen namens lokaal bestuur Zandhoven te ondertekenen.
      Artikel 3.
      Het voorliggende addendum wordt toegevoegd aan het projectplan Kina p.v. zoals goedgekeurd door de OCMW-raad van 24 februari 2022.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan de dienst Financiën, dienst Welzijn en Kina p.v. (Antwerpsesteenweg 503 – 2390 Malle).

    • CIPAL: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW voor de buitengewone algemene vergadering van 12 oktober 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter OCMW-raad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en Overwegingen

      De OCMW-raad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur en in het bijzonder op artikel 77 inzake de bevoegdheid van de OCMW-raad en inzake de intergemeentelijke samenwerking, en latere wijzigingen.
      Gelet op de laatst gecoördineerde statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg ‘Cipal’) van 14 april 2014.
      Overwegende dat OCMW Zandhoven deelnemer is van Cipal.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Bossaerts Betty, raadslid en de heer Lauwereys Jelle, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de OCMW Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van het OCMW, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op de oproepingsbrief van 14 juli 2023 tot de algemene vergadering van Cipal die digitaal doorgaat op 12 oktober 2023 om 16 uur met de volgende agendapunten:

      1. Wijziging aan artikel 4 van de statuten (“maatschappelijke doelstellingen”), om er na §1, tweede lid, volgend lid aan toe te voegen:
        “Daarbij behoren ook volgende verrichtingen:
        • Alle verrichtingen met betrekking tot de digitale transformatie van lokale overheden, over diverse beleidsdomeinen heen, inclusief adviesverlening, consultancy, begeleiding, ondersteuning, uitbesteding beheer, en zo meer;
        • De organisatie van raamcontracten waarbij Cipal optreedt als aankoopcentrale zoals voorzien in de Wetgeving overheidsopdrachten;
        • Het ter beschikking stellen van informatieveiligheidsconsulenten en functionarissen voor gegevensbescherming en het verlenen van advies en ondersteuning rond informatieveiligheid, privacywetgeving, cybersecurity en informatiebeheer;
        • Het ter beschikking stellen van sanctionerend ambtenaren ter ondersteuning van het lokale handhavingsbeleid (gemeentelijke administratieve sancties) waartoe bij de lokale overheden ook slimme informatie- en communicatietechnologie wordt ingezet;
        • Het aanbieden als technologische “end-to-end oplossing” van trajectcontroles ter verhoging van de lokale verkeersveiligheid en de verbetering van de lokale verkeersleefbaarheid;
        • Het aanbieden van datacenter diensten.”
      2. Wijziging aan artikel 4 van de statuten (“maatschappelijke doelstellingen”), door schrapping van §2.
      3. Verplaatsing van de zetel naar 2440 Geel, Cipalstraat 3 en bijgevolg wijziging van de eerste zin van artikel 5 van de statuten.
      4. Wijziging aan artikel 1 van de statuten, om er na de eerste zin volgende zin toe te voegen:
        “De vereniging kan haar activiteiten ook voeren onder de naam “C-smart”.”
      5. Wijziging aan artikel 2 van de statuten, om er het eerste lid te vervangen door volgende tekst:
        “Naast gemeenten kunnen uitsluitend aan de vereniging deelnemen: autonome gemeentebedrijven, openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de publiekrechtelijke verenigingen ervan, andere samenwerkingsverbanden, gevormd krachtens deel 3, titel 3 van het Vlaams Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (hierna aangeduid als "het decreet"), politiezones, hulpverleningszones, alsook elke andere persoon waarvan de deelname decretaal is toegestaan.”
      6. Wijziging aan artikel 2 van de statuten, om er het tweede lid te schrappen.
      7. Wijziging aan artikel 3 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “De vereniging heeft de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging in de zin van artikel 398, §2, 2° van het decreet.
        Zij is onderworpen aan de bepalingen van het decreet. Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld is door het decreet of deze statuten, zijn de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen die gelden voor de vennootschapsvorm van de coöperatieve vennootschap van toepassing.
        Overeenkomstig artikel 397 van het decreet is de vereniging een publiekrechtelijke rechtspersoon.”
      8. Wijziging aan artikel 4bis van de statuten, om er §1 te vervangen door volgende tekst:
        “§1. De vereniging mag, overeenkomstig artikel 472 van het decreet en met behoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, deelnemen in publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersonen die zelf niet de rechtsvorm van de vereniging hebben aangenomen, op voorwaarde dat het maatschappelijk doel van deze rechtspersonen overeenstemt met de eigen doelstellingen en op voorwaarde dat de wetgeving op de overheidsopdrachten waar toepasselijk wordt nageleefd.”
      9. Wijziging aan de tweede zin van artikel 5 van de statuten om er het woord “hemzelf’ te vervangen door “haarzelf”.
      10. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er de laatste zin van het eerste lid te schrappen.
      11. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er de laatste zin van het vijfde lid te vervangen door volgende zin:
        “Artikel 425, vierde en vijfde lid, van het decreet zijn op hen van toepassing.”
      12. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er het laatste lid te schrappen.
      13. Wijziging aan artikel 9 van de statuten, om er in de eerste zin van het tweede lid het woord ‘kapitaalplaatsing” te vervangen door het woord “inbreng”.
      14. Wijziging aan artikel 11 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “ De vereniging ziet erop toe dat zij over een eigen vermogen beschikt dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van haar bedrijvigheid.”
      15. Wijziging aan artikel 12 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “Als vergoeding voor de inbreng(en) kunnen aandelen worden uitgegeven.
        De aandelen hebben een gelijke nominale waarde van honderd vijfentwintig euro per aandeel.
        De aandelen kunnen niet worden overgedragen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de algemene vergadering en slechts onder deelnemers van dezelfde categorie en voor zover dat de overdracht van de aandelen geen afbreuk doet aan de goede uitvoering van de aangegane verbintenissen.”
      16. Wijziging aan artikel 13, §2, eerste zin van de statuten, om er de woorden “Het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door de woorden “De inbreng”.
      17. Wijziging aan artikel 13, §2, tweede zin van de statuten om er de woorden “in kapitaal” te schrappen.
      18. Wijziging aan artikel 13, §3 van de statuten, om er de woorden “het kapitaal” te vervangen door de woorden “de inbreng”.
      19. Wijziging aan artikel 13 van de statuten, om er na §3 volgende paragraaf toe te voegen:
        “§4. Alle huidige en toekomstige inbrengen worden geboekt op een beschikbare eigen vermogensrekening.”
      20. Wijziging aan artikel 15, §1, eerste lid van de statuten, om er in de laatste zin de woorden “over het lokaal bestuur” te schrappen.
      21. Wijziging aan artikel 15, §1 van de statuten, om er het laatste lid te schrappen.
      22. Wijziging aan artikel 15, §3 van de statuten, om deze te hernummeren tot artikel 15, §2 en in de laatste zin de woorden “over het lokaal bestuur” te schrappen.
      23. Wijziging aan artikel 13, §4 van de statuten, om deze te hernummeren tot artikel 15, §3.
      24. Wijziging aan artikel 18 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “De raad van bestuur kiest in zijn schoot een voorzitter en drie ondervoorzitters. De voorzitter en minstens één ondervoorzitter worden gekozen tussen de bestuurders, die tevens gemeenteraadslid, burgemeester of schepen van een aangesloten gemeente zijn. Deze mandaten zijn, behoudens ontslag door de mandataris of herroeping door de raad van bestuur, van dezelfde duur als het mandaat van bestuurder zelf en hernieuwbaar. Indien voortijdig moet worden voorzien in de opvolging van de voorzitter of van een ondervoorzitter, is de duur van het mandaat van de nieuwbenoemde titularis beperkt tot de resterende duur van het mandaat van degene in wiens plaats hij treedt.
        De raad van bestuur duidt tevens een secretaris aan, die hij buiten zijn schoot mag kiezen.”
      25. Wijziging aan artikel 20 van de statuten, om er in de tweede zin de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde” te schrappen evenals in de derde zin de woorden “de op voordracht van de deelnemende gemeenten” en de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde”.
      26. Wijziging aan artikel 21 van de statuten, om er het eerste en tweede lid van §1 te vervangen door volgende tekst:
        “§1. De raad van bestuur kan alleen geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Het lid met raadgevende stem in de raad van bestuur telt niet mee voor de berekening van het aanwezigheidsquorum.
        De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend.”
      27. Wijziging aan artikel 21 van de statuten, om er de eerste zin van paragraaf 2 te vervangen door volgende tekst:
        “Ieder bestuurder kan aan een ander bestuurder schriftelijk of digitaal volmacht geven om hem te vertegenwoordigen voor een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur.”
      28. Wijziging aan artikel 22 van de statuten, om er in de tweede zin tussen de woorden “aangetekend” en “verzonden” de woorden “of digitaal” in te voegen.
      29. Wijziging aan artikel 23 van de statuten, om er in §1, eerste lid, na de tweede zin volgende zin toe te voegen:
        “Met uitzondering van de beslissingen welke wettelijk niet zijn toegestaan, kunnen de bestuurders schriftelijk of digitaal via videoconferentie, conference call of andere telecommunicatiemiddelen alle besluiten nemen die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoren.”
      30. Wijziging aan artikel 23 van de statuten, om er de derde paragraaf te vervangen door volgende tekst:
        “§3. Een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde brengt minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de vereniging.”
      31. Schrapping van de artikelen 25 en 25bis van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
      32. Wijziging aan artikel 26 van de statuten, om dit artikel te vervangen voor volgende tekst:
        “De raad van bestuur stelt overeenkomstig artikel 458 van het decreet de rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code op.
        De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code worden meegedeeld aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid.
        De raad van bestuur is bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden, maar kan, met uitzondering van de benoeming en het ontslag van het management en het door de raad van bestuur aangewezen kaderpersoneel, alle aangelegenheden die betrekking hebben op de uitvoering van de rechtspositieregeling, de deontologische code en het arbeidsreglement, in het kader van het individuele personeelsbeheer, verder delegeren.”
      33. Wijziging aan artikel 26, tweede lid van de statuten, om er het getal “36” te vervangen door het getal “33”.
      34. Wijziging aan artikel 28 van de statuten, om er in de eerste zin het woord “vennootschap” te vervangen door het woord “vereniging”.
      35. Schrapping van de artikelen 32 en 33 van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
      36. Wijziging aan artikel 35 van de statuten, om er in de laatste zin van het tweede lid het getal “48” te vervangen door het getal “436”.
      37. Wijziging aan artikel 35 van de statuten, om er het derde lid te vervangen door volgende tekst:
        “Voor de gemeenten worden de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
        De gemeenteraad bepaalt het aantal vertegenwoordigers van de gemeenten op de algemene vergadering aan de hand van twee voor alle deelnemende gemeenten op dezelfde wijze geldende criteria, waarbij in gelijke mate rekening gehouden wordt met zowel de omvang van de bevolking volgens de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, als met de inbreng.
        Iedere gemeente duidt steeds minstens één vertegenwoordiger aan. Desgewenst kan de gemeente overeenkomstig de in de voorgaande alinea bepaalde criteria, bijkomende vertegenwoordigers aanduiden per volledige schijf van twintig procent van respectievelijk haar bevolkingscijfer in verhouding tot het totale bevolkingscijfer van het gemeentelijk ambtsgebied van de vereniging, en haar inbreng in verhouding tot de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging. De oproeping voor de algemene vergadering vermeldt voor iedere gemeente de daartoe benodigde cijfergegevens, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers en van de laatst goedgekeurde jaarrekeningen.
        Desgewenst kan de gemeente ook per vertegenwoordiger één of meer plaatsvervanger(s) met vermelding van hun onderlinge rangorde aanduiden.”
      38. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §1, derde lid, laatste zin de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door de woorden “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging” en om er in §1, vierde lid de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging”.
      39. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §1, laatste lid het getal “37” te vervangen door het getal “34”.
      40. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §2, eerste lid, tweede zin de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging”.
      41. Wijziging aan artikel 37 van de statuten, om er in de laatste zin van het tweede lid het getal “37” te vervangen door “34”.
      42. Wijziging aan artikel 38 van de statuten, om er in de tweede en derde zin telkens de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde” te schrappen.
      43. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er het derde lid te schrappen.
      44. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er in het vierde lid, de eerste zin te vervangen door volgende tekst:
        “De raad van bestuur kan de deelnemers de mogelijkheid bieden om overeenkomstig artikel 6:75 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op afstand deel te nemen aan de algemene vergadering door middel van een door de vereniging ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.”
      45. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er in het vierde lid, laatste zin de woorden “wetboek van vennootschappen te vervangen door “Wetboek van vennootschappen en verenigingen”.
      46. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, door toevoeging na het derde lid van volgend lid:
        “Alvorens de algemene vergadering fysisch bij te wonen, dienen de vertegenwoordigers van de deelnemers de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst wordt door de stemopnemers echt verklaard en bij de notulen van de vergadering gevoegd. Om de algemene vergadering digitaal bij te wonen, dienen de vertegenwoordigers in het bezit te zijn van inloggegevens die strikt persoonlijk op naam bezorgd worden.”
      47. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het eerste lid, eerste zin tussen het woord “statuten” en “worden” de woorden “en in de bijlagen” in te voegen.
      48. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het tweede lid, eerste zin het woord “statutenwijzing” te vervangen door “statutenwijzigingen”.
      49. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het vijfde lid, de eerste zin te vervangen door volgende tekst:
        “De wijzigingen worden goedgekeurd door de Vlaamse Regering binnen een termijn van negentig kalenderdagen die ingaat op de dag na de verzending van het verslag naar de toezichthoudende overheid.”
      50. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er het zesde lid te vervangen door volgende tekst:
        “De statutenwijzigingen worden op dezelfde wijze als de oprichtingsakte neergelegd en bekendgemaakt.”
      51. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het laatste lid, na het woord “verplichting” de woorden “of om het aantal mandaten binnen de vereniging te verminderen” toe te voegen.
      52. Wijziging aan artikel 42bis van de statuten, om het artikel te vervangen door volgende tekst:
        “Overeenkomstig artikel 466 van het decreet maakt de voorzitter van de raad van bestuur via de webtoepassing van de vereniging een lijst bekend van de besluiten van de bestuursorganen van de vereniging met een beknopte omschrijving van de daarin geregelde aangelegenheden.
        Op dezelfde dag als de dag waarop de vereniging de lijst, vermeld in het eerste lid, bekendmaakt op haar webtoepassing, brengt de vereniging de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.
        Overeenkomstig artikel 467 van het decreet maakt de voorzitter van de raad van bestuur de volgende besluiten en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de vereniging:
        • 1° de besluiten van de vereniging betreffende de rechtspositieregeling van het personeel, vermeld in artikel 25 van de statuten;
        • 2° de voorstellen van de raad van bestuur van de vereniging in verband met het bijzonder plan overeenkomstig artikel 43 van de statuten;
        • 3° de code van goed bestuur, na goedkeuring door de algemene vergadering van de vereniging.
        • Op dezelfde dag als de dag waarop de vereniging de lijst, vermeld in het eerste lid, bekendmaakt op haar webtoepassing, brengt de vereniging de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.”
      53. Wijziging aan artikel 44 van de statuten om het laatste lid te vervangen door volgende tekst:
        “De jaarrekening wordt, binnen een termijn van dertig kalenderdagen na haar goedkeuring door de algemene vergadering, door de raad van bestuur neergelegd bij de Nationale Bank van België.”
      54. Schrapping van artikel 45 van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
      55. Wijziging aan artikel 46 van de statuten, om er §2 te vervangen door volgende tekst:
        “§2. Overeenkomstig artikel 457 van het decreet roept de raad van bestuur, als het netto actief van de vereniging negatief dreigt te worden of is geworden, de algemene vergadering op om te vergaderen.
        Die vergadering heeft plaats ten hoogste zestig kalenderdagen na de datum waarop de vermelde toestand is vastgesteld of had moeten worden vastgesteld krachtens de wettelijke of statutaire bepalingen. De algemene vergadering neemt een van de volgende beslissingen:
        1° de ontbinding van de vereniging;
        2° de invoering van de maatregelen om de continuïteit van de vereniging te vrijwaren, die in de agenda zijn aangekondigd.
        Tenzij de raad van bestuur de ontbinding van de vereniging voorstelt, zet hij in een bijzonder plan uiteen welke maatregelen hij voorstelt om de continuïteit van de vereniging te vrijwaren.
        De raad van bestuur verantwoordt zijn voorstellen in dat plan dat uiterlijk drie weken voor de algemene vergadering aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid wordt voorgelegd, samen met de oproepingsbrief en alle bijbehorende documenten waaruit de noodzaak van het plan blijkt.
        De algemene vergadering beslist onder de voorwaarden, vermeld in artikel 427 van het decreet. Als het plan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard, kan artikel 470 van het decreet worden toegepast.”
      56. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er §2 te vervangen door volgende tekst:
        “§2. Bij ontbinding krachtens het voorgaande lid of door het verstrijken van de statutair bepaalde duur die niet verlengd wordt, wijst de algemene vergadering die de ontbinding vaststelt, de vereffenaars aan op dezelfde wijze als bepaald is voor de raad van bestuur. Een beperkt college van vereffenaars kan samengesteld worden. Het totaal aantal leden van dat college bedraagt ten hoogste een derde van dat van de raad van bestuur. De meerderheid komt telkens toe aan de leden die op voordracht van de deelnemende gemeenten zijn benoemd. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van ontbinding.”
      57. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §3, eerste lid het woord “kapitaalinbreng” te vervangen door “inbreng”.
      58. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §3, tweede lid, de laatste zin te vervangen door volgende zin:
        “Het door een deelnemer overgenomen personeel komt, met behoud van zijn geldelijke rechten, terecht in een overgangskader dat uitdovend is.”
      59. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er §4 te vervangen door volgende tekst:
        “§4. De gemeenten hebben een recht van voorkeur bij de overname van de installaties die op hun grondgebied liggen.”
      60. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §5 het woord “vennoten” te vervangen door “deelnemers” en het woord “vennootschapsvermogen” door “vermogen”.
      61. Schrapping van “HOOFDSTUK VI. Tijdelijke en overgangsbepalingen”.
      62. Wijzigingen aan het opschrift van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten.
      63. Machten te verlenen tot uitvoering van de genomen besluiten.

      Gelet op het ontwerp van statutenwijziging van Cipal, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023.
      Overwegende dat de statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur.
      Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging ook het voorstel omvat om de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en de zetel van de vereniging te verplaatsen.
      Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging tevens het voorstel omvat om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur en in het bijzonder op artikel 427.
      Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.
      Gelet op het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren.
      Overwegende dat de raad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) worden goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) worden goedgekeurd.
      Artikel 3.
      De overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) worden goedgekeurd.
      Artikel 4.
      Het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) wordt goedgekeurd.
      Artikel 5.
      Het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) wordt goedgekeurd.
      Artikel 6.
      De vertegenwoordiger van het OCMW, aangesteld in zitting van 14 februari 2019 wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de OCMW-raad zijn genomen.
      Artikel 7.
      Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
      Artikel 8.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Cipal dv (infoavdv@cipal.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Woonkade Rupelstreek: goedkeuren van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW voor de buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023: bekrachtigen van de beslissing van het vast bureau

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter OCMW-raad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en Overwegingen

      De OCMW-raad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 78 met betrekking tot de bevoegdheid van de OCMW-raad, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
      Gelet op de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
      Gelet op het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde.
      Gelet op het reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
      Gelet op zijn beslissingen van 22 juni 2023 waarbij de goedkeuring werd verleend aan het splitsingsvoorstel van de Ideale Woning cvba op de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023 en het goedkeuren van het mandaat van de vertegenwoordiger op de buitengewone algemene vergadering van de Ideale Woning cvba van 28 juli 2023.
      Gelet op zijn beslissing van 21 maart 2019 waarbij een vertegenwoordiger van het OCMW werd aangeduid voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de Ideale Woning cvba vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024.
      Gelet op de brief van 27 juni 2023 van Woonkade Rupelstreek waarbij de aandeelhouders uitgenodigd worden op een buitengewone algemene vergadering op 28 juli 2023 om 13u15 ( Jan Denucéstraat 23 - 2020 Antwerpen) met de volgende agenda:

      1. Onderzoek van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking van de aandeelhouders werden gesteld overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 12:61, 12:62 en 12:64 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, met name:
        • 1.1 Kennisneming en bespreking door de aandeelhouders van het gezamenlijk voorstel tot met splitsing door overneming gelijkgestelde verrichting, in de zin van artikel 12:59 juncto artikel 12:8 van het Wetboek van Vennootschappen en verenigingen, hierna partiele splitsing genoemd, opgesteld door het bestuursorgaan van de Partieel te Splitsen Vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN” en
          de bestuursorganen van de Overnemende Vennootschappen "DE IDEALE WONING - ARRONDISSEMENT ANTWERPEN" (vanaf 1 juli 2023 met nieuwe benaming “THUISRAND”) en "WOONPUNT SCHELDE-RUPEL" (vanaf 22 juni 2023 met nieuwe benaming WOONKADE RUPELSTREEK”), neergelegd op de griffie van de Ondernemingsrechtbank te Antwerpen op 15 juni2023, nog te publiceren in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad, in het kader van een met splitsing
          door overneming gelijkgestelde verrichting van ‘WOONHAVEN ANTWERPEN” waarbij het afgesplitste vermogen wordt overgenomen door "DE IDEALE WONING – ARRONDISSEMENT ANTWERPEN” (vanaf 1 juli 2023 met nieuwe benaming “THUISRAND”) en WOONKADE RUPELSTREEK” (nieuwe benaming WOONPUNT SCHELDE-RUPEL).
        • 1.2 De verslagen opgesteld, overeenkomstig de artikelen 12:61 en 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, met name:
          1. het splitsingsverslag van het bestuursorgaan van de Overnemende Vennootschap “WOONKADE RUPELSTREEK” (voorheen "WOONPUNT SCHELDE-RUPEL") betreffende het voorstel tot partiele splitsing, overeenkomstig artikel 12:61 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
          2. het controleverslag van de Commissaris van de Partieel te Splitsen Vennootschap te weten MOORE AUDIT BV (B00212), gevestigd te 2020 Antwerpen, Schaliënstraat 3, met ondernemingsnummer BE0453.925.059, betreffende het voorstel tot partiele splitsing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. WOONHAVEN ANTWERPEN
          3. het controleverslag van de Commissaris van ARRONDISSEMENT ANTWERPEN" (vanaf 1 juli 2023 met nieuwe benaming “THUISRAND"), te weten MOORE AUDIT BV (B00212), gevestigd te 2020 Antwerpen, Schaliënstraat 3, met ondernemingsnummer BE0453.925.059, betreffende het voorstel tot partiele splitsing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
          4. het controleverslag van de Commissaris van de Overnemende Vennootschap “WOONKADE RUPELSTREEK" (voorheen "WOONPUNT SCHELDE-RUPEL"), te weten MOORE AUDIT BV (B00212), vertegenwoordigd door Pieterjan Boeykens, kantoorhoudend te 2020 Antwerpen, Schaliënstraat 3, met ondernemingsnummer BE0453.925.059, betreffende het voorstel tot partiele splitsing, overeenkomstig artikel 12:62 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. DE IDEALE WONING
        • 1.3 Mededeling overeenkomstig artikel 12:63 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van elke eventuele belangrijke wijziging in het actief of passief van het vermogen van de Overnemende Vennootschap sedert de datum van het voorstel tot partiele splitsing.
      2. Aandelensplitsing - beslissing om een aandelensplitsing door te voeren waarbij elk bestaand aandeel wordt opgesplitst in 27 aandelen, waarbij dan elk nieuw aandeel 1/27ste van de originele inbrengwaarde zal vertegenwoordigen. Ingevolge het doorvoeren van voormelde aandelensplitsing, zal het totaal aantal bestaande aandelen van “WOONKADE RUPELSTREEK" (voorheen WOONPUNT SCHELDE-RUPEL") derhalve worden gewijzigd van 151.028 aandelen naar 4.077.756 aandelen, en zal de nominale waarde van ieder aandeel derhalve worden gewijzigd van EUR 0,57701 naar EUR 0,02137.
      3. Partiele splitsing
        • 3.1 Beslissing tot goedkeuring van de inbreng in nature, onder opschortende voorwaarde van goedkeuring/aanvaarding door de algemene vergadering van de Partieel te Splitsen Vennootschap, als gevolg van de partiele splitsing door overneming zonder ontbinding noch vereffening van de besloten vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN", met zetel te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23, BTW BE0403.795.657, RPR Antwerpen afdeling Antwerpen 0403.795.657, overeenkomstig het voorstel tot partiele splitsing en in toepassing van artikel 12:8 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, waarbij “WOONHAVEN ANTWERPEN", zonder te worden ontbonden en vereffend, twee delen van haar vermogen, zowel activa als passiva, rechten en verplichtingen overdraagt aan de Overnemende Vennootschappen, te weten Besloten vennootschap “THUISRAND" en Besloten vennootschap “WOONKADE RUPELSTREEK", overeenkomstig de bepalingen en voorwaarden van voormeld voorstel tot partiele splitsing. De partiele splitsing zal geschieden op basis van een splitsingsbalans opgemaakt op 1 januari 2023, zoals opgevat in het voorstel tot partiele splitsing.
        • 3.2 Goedkeuring dat de verrichtingen betreffende de ingebrachte vermogensbestanddelen van de Partieel Gesplitste Vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN" boekhoudkundig en fiscaal geacht worden te zijn verricht voor rekening van de Overnemende Vennootschappen "THUISRAND" en “WOONKADE RUPELSTREEK” vanaf 2 januari 2023.
        • 3.3 Goedkeuring dat er aan de aandeelhouders van de Partieel te Splitsen Vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN” per bestaand aandeel van "WOONHAVEN ANTWERPEN” 0,00811581097 nieuwe aandelen van de Overnemende Vennootschap “WOONKADE RUPELSTREEK” (voorheen “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”) zullen worden uitgereikt die van dezelfde aard zijn als de thans bestaande aandelen van de Overnemende Vennootschap "WOONKADE RUPELSTREEK" (voorheen “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL"), die proportioneel verdeeld zullen worden onder de huidige aandeelhouders van de Partieel te Splitsen Vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN", naar evenredigheid van hun bestaand aandeel in het kapitaal van de Partieel te Splitsen Vennootschap "WOONHAVEN ANTWERPEN". Hierbij wordt er evenwel van uitgegaan dat voorafgaand aan de goedkeuring van de partiele splitsing een stocksplit wordt doorgevoerd, waarbij ieder bestaand aandeel binnen “WOONKADE RUPELSTREEK" (voorheen “WOONPUNT SCHELDE-RUPEL”) zal worden opgedeeld in 27 aandelen. Ingevolge het doorvoeren van voormelde stocksplit, zal het totaal aantal bestaande aandelen van "WOONKADE RUPELSTREEK" (voorheen "WOONPUNT SCHELDE-RUPEL") derhalve worden gewijzigd van 151.028 aandelen naar 4.077.756 aandelen, en zal de nominale waarde van ieder aandeel derhalve worden gewijzigd van EUR 0,57701 naar EUR 0,02137.
        • 3.4 Wijze van uitreiking van de aandelen in de Overnemende Vennootschap.
        • 3.5 Goedkeuring dat de nieuw uitgegeven aandelen delen in de winst 2 januari 2023, rekening houdende dat de betrokken vennootschappen kwalificeren als woonmaatschappijen en de aandeelhouders slechts een beperkt vermogensvoordeel nastreven. Het dividendrecht van de aandeelhouders wordt benaderd als een (beperkte) rentevergoeding op het door de aandeelhouders werkelijk gestorte bedrag van de aandelen. Het resterende gedeelte van de winst wordt toegevoegd aan de reservefondsen of uitgekeerd aan de door de algemene vergadering bepaalde hulp en bijstand voor organisaties met een sociaal doel.
        • 3.6 Rechten die de Overnemende Vennootschap toekent aan de aandeelhouders van de partieel te splitsen vennootschap, die bijzondere rechten hebben en aan de houders van andere effecten dan aandelen, of de jegens hen voorgestelde maatregelen (artikel 12:59, 6° Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen).
        • 3.7 Nauwkeurige beschrijving en verdeling van de aan de Overnemende Vennootschap over te dragen delen van de activa en passiva van het vermogen.
        • 3.8 Vaststelling van de overgang van het vermogen van de Partieel Gesplitste Vennootschap naar de Overnemende Vennootschap, als gevolg van de partiele splitsing door overneming, met inbegrip van de beschrijving van de onroerende goederen en eventuele andere vermogensbestanddelen, onderworpen aan bijzondere publiciteit, die eigendom zijn van de Partieel Gesplitste Vennootschap en in het kader van de voorgestelde partiele splitsing zullen overgaan naar de Overnemende Vennootschap, en vaststelling van de overgangsvoorwaarden.
      4. Goedkeuring van statutenwijzigingen ingevolge de partiele splitsing door overneming:
        1. Wijziging van de statuten met betrekking tot het aantal uitgegeven aandelen om de tekst van de statuten in overeenstemming te brengen met de door de partiele splitsing tot stand gekomen uitgifte van aandelen.
        2. Andere wijzigingen
      5. Vaststelling van de totstandkoming van de partiele splitsing.
      6. Machtiging aan de bestuurders voor de uitvoering van de genomen besluiten, onder meer om:
        • een gecoördineerde tekst van de statuten van de Overnemende Vennootschap op te stellen, in overeenstemming met wat voorafgaat;
        • de formaliteiten van openbaarmaking van de partiele splitsing te verrichten met betrekking tot de Overnemende Vennootschap;
        • het nodige te doen tot aanpassing van het aandelenregister van de Overnemende Vennootschap en tot registratie van de verwerving van aandelen in de Overnemende Vennootschap door de aandeelhouders van de Partieel te Splitsen Vennootschap in het aandelenregister van de respectieve Overnemende Vennootschap.
      7. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.

      Overwegende dat de vorming van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied “ Antwerpen-Rupel” zal bestaan uit 5 luiken;- dat het in de buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023 enkel over luik 5 zal gaan.
      Overwegende dat de brief van 27 juni niet in ons bezit was voor de gemeenteraad van juni;- dat de buitengewone algemene vergadering zal plaatsvinden voor de gemeenteraad van september.
      Overwegende dat het vast bureau om voormelde reden op 12 juli 2023 bij hoogdringendheid de agendapunten heeft goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente heeft gemandateerd.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de OCMW-raad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "UUUUUren werk, en het aantal sociale huurwoningen is nog geen stap verder. Dank U, Vlaamse Regering!"

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De OCMW-raad bekrachtigt de beslissing van het vast bureau van 12 juli 2023 waarbij het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW voor de buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023 goedgekeurd werd.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en Woonkade Rupelstreek BV (Uitbreidingsstraat 39 – 2850 Boom) bezorgd worden.

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter OCMW-raad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en Overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de OCMW-raad van 22 juni 2023, en overeenkomstig art. 32 van het decreet Lokaal Bestuur, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

Namens OCMW-raad,

Annick Smeets
algemeen directeur

Paula Henderickx
voorzitter OCMW-raad