Terug
Gepubliceerd op 25/10/2023

Notulen  Gemeenteraad

do 14/09/2023 - 20:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden

De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er zijn 4 verontschuldigingen nl. dhrn. Peeters W. en Soetemans H., mevr. Suls M. en dhr. Van Bergen T.. Bij aanvang van de vergadering is dhr. Geens J. afwezig, hij zal tijdens de zitting de raad vervoegen.

  • Openbaar

    • Goedkeuren van de gunning m.b.t. de werken N14 fase 3A: aanleg rotonde en Vaartstraat

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, eerste schepen
      Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat in 2004 door het Vlaamse Gewest de eerste fase van de werken m.b.t. de herinrichting van de N14, namelijk het gedeelte tussen de E34 en de Goormansstraat, werd uitgevoerd.
      Overwegende dat in 2015 door het Vlaamse Gewest de tweede fase van de werken m.b.t. de herinrichting van de N14, namelijk het gedeelte tussen de Goormansstraat en de Kerkstraat, werd uitgevoerd.
      Gelet op zijn beslissing van 6 september 2012 waarbij de “Samenwerkingsovereenkomst betreffende de studie en de uitvoering van werken op de gewestweg N14 te Zandhoven tussen Kerkstraat en Nijlensesteenweg” betreffende de herinrichting van de Gewestweg N14 ‘Fase III’ werd goedgekeurd.
      Gelet op zijn beslissing van 14 september 2017 waarbij de hernieuwde “Samenwerkingsovereenkomst betreffende de studie en de uitvoering van werken op de gewestweg N14 te Zandhoven tussen Kerkstraat en Nijlensesteenweg” betreffende de herinrichting van de Gewestweg N14 ‘Fase III’ werd goedgekeurd.
      Gelet op zijn beslissing van 22 februari 2018 waarbij de hernieuwde “Samenwerkingsovereenkomst betreffende de studie en de uitvoering van werken op de gewestweg N14 te Zandhoven tussen Kerkstraat en Nijlensesteenweg” betreffende de herinrichting van de Gewestweg N14 ‘Fase III’ werd ingetrokken en een addendum werd goedgekeurd, bij de initiële samenwerkingsovereenkomst zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 6 september 2012.
      Overwegende dat in het kader van voormelde samenwerkingsovereenkomst het Vlaamse Gewest de volgende werken wenst uit te voeren:

      • Herinrichting N14 te Zandhoven tussen Kerkstraat (24K850) en Nijlensesteenweg (22K150);
      • Aanpassing van het op- en afrittencomplex E313-Massenhoven;
      • Aanleg carpoolparking en bouw van 2 tunnels.

      Overwegende dat Pidpa de volgende werken wenst uit te voeren (gekend als K-06-059 Wegen- en rioleringswerken op de N14 tussen Kerkstraat en Nijlensesteenweg te Zandhoven):

      • Aanleg riolering op de N14, tussen Kanaalstraat en E313;
      • Aanleg dienstriolering op de Massenhovensesteenweg N116, grondgebied Zandhoven;
      • Aanleg riolering op de N14 tussen Massenhovensesteenweg en Nijlensesteenweg;
      • Bijkomend project K-17-019 Herinrichting N14 Fase 3a rotonde te Zandhoven: Aanleg riolering t.h.v. N14-rotonde – aansluiting Vaartstraat i.h.k.v. RUP Gemengd Bedrijventerrein Massenhoven.

      Overwegende dat Aquafin de volgende werken wenst uit te voeren:

      • OP-project 20.908 – aansluiting KMO-zone Massenhoven (studie- en bouwkost is ten laste van AWV, exploitatie is ten laste van Aquafin).

      Overwegende dat De Vlaamse Waterweg nv de volgende werken wenst uit te voeren:

      • Bouwen van een nieuwe brug over het Albertkanaal (deze werken zitten vervat in het bestek WBK-BB1052, dat door De Vlaamse Waterweg nv werd aanbesteed);
      • Slopen van de bestaande brug over het Albertkanaal (deze werken zitten vervat in het bestek WBK-BB1052, dat door De Vlaamse Waterweg nv werd aanbesteed);
      • Voorzien van tijdelijke wegenis en tijdelijke maatregelen (bouw van de nieuwe brug op tijdelijke landhoofden naast de huidige brug) om het verkeer gedurende de werken te kunnen laten doorgaan;
      • De aanpassing van de opritten en de wegenis aan weerszijden van de nieuwe brug en het maken van de nodige aansluitingen op de openbare wegenis (deze werken zitten vervat in de gezamenlijke opdracht, zoals bedoeld in artikel 1, die door AWV worden aanbesteed).

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven de volgende werken wenst uit te voeren:

      • Aanleg wegenis, inclusief fietspad, en riolering ‘Nieuwe Vaartstraat’ in het kader van het RUP Gemengd Bedrijventerrein Massenhoven.

      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 december 2012 betreffende de princiepsgoedkeuring van de ontwerpopdracht voor deze overheidsopdracht aan Tractebel Engineering nv.
      Overwegende dat in het kader van deze overheidsopdracht voor werken met als voorwerp: ‘Zandhoven, N14-fase III a: rotonde’ een bestek met referentie WA/INV/N14/4/U2 werd opgesteld door Tractebel Engineering nv bestaande uit:

      • Bestek WA/INV/N14/4/U2;
      • Opmetingsstaat der werken;
      • Raming der werken;
      • Plannen volgens plannenlijst 1M3D8E 0 28964 02;
      • Technisch verslag opgemaakt door Sweco Belgium nv.

      Overwegende dat de uitgave voor deze overheidsopdracht werd geraamd op 1.197.684,00 euro (exclusief btw) of 1.409.253,66 euro (inclusief 21% btw) waarvan:

      • Ten laste van AWV: 708.408,05 euro excl. btw of 857.173,74 euro incl. btw.
      • Ten laste van De Vlaamse Waterweg: 114.111,70 euro excl. btw of 138.075,16 euro incl. btw.
      • Ten laste van Pidpa: 77.148,33 euro (vrij van btw)
      • Ten laste van de Gemeente Zandhoven: 298.015,92 euro excl. btw (waarvan 113.061,10 vrij van btw) of 336.856,43 euro incl. btw.

      Gelet op zijn beslissing van 15 december 2022 betreffende de goedkeuring van de lastvoorwaarden en de gunningswijze met betrekking tot de werken aan de N14 fase III a: rotonde.
      Gelet op het schrijven van het Agentschap Wegen en Verkeer van 14 juni 2023 betreffende het verzoek om goedkeuring van de gunning van de werken met als voorwerp: ‘Zandhoven, N14-fase III a: rotonde’ aan de regelmatige inschrijver met de economisch meest voordelige offerte, nl. Willemen Infra NV voor een bedrag van 1.859.884,39 euro incl. BTW en de vastlegging van het aandeel medecontractant/medefinancier waaruit blijkt dat het gemeentelijk aandeel 299.821,81 euro incl. BTW bedraagt te verhogen met het aandeel ten laste van Pidpa via derde betaler voor de aanleg van de riolering in de Vaartstraat dat 115.362,40 euro incl. BTW bedraagt.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Dit project kadert in de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Massenhoven. Groot pijnpunt hierbij is de verkeerssituatie. Hebben we voldoende zekerheid dat dit hiermee rekening werd gehouden? In de tekst is er sprake van het maximaal gebruik maken van subsidies. Over welk bedrag gaat het precies?"

      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Stulens P..

      Nadat de burgemeester en schepen Willems R. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring wordt verleend aan de gunning van de werken met als voorwerp: ‘Zandhoven, N14-fase III a: rotonde’ aan de regelmatige inschrijver met de economisch meest voordelige offerte, nl. Willemen Infra NV voor een bedrag van 1.859.884,39 euro incl. BTW en de vastlegging van het aandeel medecontractant/medefinancier waaruit blijkt dat het gemeentelijk aandeel 299.821,81 euro incl. BTW bedraagt te vermeerderen met het gemeentelijk aandeel via derde betaler voor de aanleg van de riolering in de Vaartstraat ten bedrage van 115.362,40 euro incl. BTW.
      Artikel 2.
      De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het budget 2024. Het maximaal te verkrijgen subsidies wordt aangevraagd bij het Vlaams Agentschap voor ondernemen in het kader van subsidies voor de (her)aanleg van bedrijventerreinen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het Agentschap Wegen & Verkeer (Anna Bijnsgebouw, Lange Kievitstraat 111-113, bus 41 - 2018 Antwerpen), de dienst Financiën en de technische dienst worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de princiepsbeslissing voor het aangaan van een raamovereenkomst voor technische studies en advies voor de periode 2024-2026

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, eerste schepen
      Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

      Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet) en artikel 43.

      Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 90, 1°.

      Overwegende dat gemiddeld vier maal per jaar een ontwerper voor wegwerkzaamheden dient aangesteld te worden;- dat het aanstellen van een ontwerper veel administratief werk inhoudt.

      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 10 februari 2020 waarbij de overheidsopdracht voor diensten met als voorwerp: ‘Technische studies en advies 2020-2023’ werd gegund aan Arcadis Belgium N.V. (Post X - Borsbeeksebrug 22 - 2600 Antwerpen);- dat bovenvermelde raamovereenkomst eind dit jaar ten einde loopt.

      Overwegende dat met het uitschrijven van een raamcontract scherpere prijzen kunnen verkregen worden en veel administratief werk kan bespaard worden.

      Overwegende dat de opdracht voor diensten betrekking kan hebben op technische studies en advies.

      Overwegende dat het momenteel nog niet mogelijk is met zekerheid te bepalen welke werken gedurende de kalenderjaren 2024-2026 zullen moeten uitgevoerd worden;- dat momenteel nog niet geweten is hoeveel deze werken zullen kosten;- dat de gunning voor de opdracht voor diensten zal geschieden op basis van ereloonpercentages.

      Overwegende dat op basis van voorgaande kalenderjaren enkel een heel ruwe inschatting kan gemaakt worden m.b.t. de initiële raming van dit contract.

      Overwegende dat het nodig is een opdracht uit te schrijven met als voorwerp: “Technische studies en advies 2024 - 2026 - raamovereenkomst”.

      Overwegende dat de initiële raming van deze opdracht bij benadering 120.000,00 euro excl. btw bedraagt en verder gespecifieerd zal moeten worden in een bestek.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Principieel akkoord te gaan met de overheidsopdracht voor diensten: ‘Technische studies en advies 2024 - 2026 – raamovereenkomst’ voor een bedrag indicatief geraamd op 120.000,00 euro excl. btw.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en de technische dienst worden overgemaakt.

    • Sparrendreef 36 en 38: goedkeuren van het wegtracé en belofte kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, eerste schepen
      Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat door Studiebureau Verhaert & Co, met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk een omgevingsvergunning voor het bijstellen van verkaveling door het bijstellen van de kavelgrenzen, werd ingediend op 5 april 2023, volledig en ontvankelijk verklaard op 27 april 2023, voor een grond gelegen te 2240 Zandhoven, Sparrendreef 36 en 38, ten kadaster gekend afdeling 3, sectie B nr. 626P4;- dat de aanvrager, voormeld, ter gelegenheid van de indiening van de omgevingsvergunning, een belofte van kosteloze grondafstand heeft bijgevoegd;- dat ca 277m², grond langsheen Sparrendreef en Olmendreef, kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan onder voorbehoud van het verkrijgen van de omgevingsvergunning, grond om de genoemde wegen – overeenkomstig de ontworpen rooilijn – te kunnen realiseren.
      Gelet op artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.
      Gelet op het plan ‘grondafstand’, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk waarop voornoemde inneming in het geel staat aangeduid als lot 6.
      Gelet op het plan ‘grondafstand’, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk waarop lot 7 met een oppervlakte van 35m² staat aangeduid om eveneens af te staan;- dat deze zone niet moet worden afgestaan aan de gemeente om in te lijven in het openbaar domein maar aan de distributienetbeheerder voor de oprichting van een distributiecabine voor elektriciteit overeenkomstig het advies van Fluvius van 17 mei 2023.
      Overwegende dat het perceel niet gelegen is binnen de grenzen van een ruimtelijk uitvoeringsplan.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een bijzonder plan van aanleg.
      Overwegende dat het gebied gelegen is binnen de grenzen van de niet vervallen goedgekeurde verkaveling van 6 december 1969 met gemeentelijk kenmerk 871.2-1968.38/PL en gewijzigd werd op 30 mei 1974.
      Overwegende dat het gebied waarin het perceel van de aanvraag zich bevindt, gelegen is in woonparkgebied, volgens het vastgestelde gewestplan.
      Gelet op het proces – verbaal van onderzoek van 5 juni 2023, waaruit blijkt dat er 3 bezwaarschriften, waarvan één ondertekend door meerdere personen, werden ingediend.
      Overwegende dat de bezwaren handelen over:

      1. Vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op de Olmendreef zal voor hinder (geluid, privacy) zorgen door het bijkomend verkeer dat er zal gegeneerd worden;
      2. Opsplitsing is niet inpasbaar in de groene bosrijke omgeving;
      3. Verdwijnen van het groene karakter van het woonparkgebied;
      4. Onvolledige project mer screening;
      5. Hinder door toename van de vervoersbewegingen door extra woningen;
      6. Aanvraag moet samen bekeken worden met omgevingsvergunningsaanvraag met kenmerk 20230004;
      7. Waardevermindering van de aangrenzende woningen;
      8. Ontwikkeling van het binnengebied met 4 urban villa’s voor 8 woonentiteiten in halfopen bouwvorm met tuin en de bijhorende ontsluiting is niet inpasbaar in de omgeving, zal hinder zorgen voor aangelanden en wordt op een onveilige manier ontsloten via de Dennenlaan;
      9. Vrees voor verdere ontwikkeling van het restende gedeelte;
      10. Onzekerheid over behoud van het resterende bos;
      11. Nood aan een algemene visie over de ontwikkeling van het hele gebied dat ontsloten kan worden via de 3 straten en afgetoetst wordt met de omwonenden;
      12. Loten zijn kleiner dan de gebruikelijke 2000m²;
      13. Nadelige impact op de waterhuishouding;
      14. De aanvraag is in strijd met de klimaatdoestellingen;
      15. Nood aan een passende beoordeling.

      Overwegende dat enkel punt 1 handelt over de rooilijn en de bijhorende kosteloze grondafstand en dat de andere bezwaren handelen over zaken waarvoor de gemeenteraad niet bevoegd is en sommige handelen bijkomend over een andere omgevingsvergunningsaanvraag.
      Overwegende dat de Olmendreef in de atlas der buurtwegen staat opgenomen als ‘chemin particulier’ waarbij de Olmendreef is gelegen op private eigendom, doch deze een openbaar karakter kent en de verkavelaar bereid is om deze kosteloos af te staan om de grond in te lijven in het openbaar domein om zo het openbaar karakter te bestendigen; - dat de aanvraag geen bijkomende werken omvat aan de Olmendreef en er geen bijkomende woningen voorzien worden aan de Olmendreef, met uitzondering van de distributiecabine die hierlangs voorzien wordt, doch deze enkel sporadisch voor onderhoud bereikt moet worden met gemotoriseerd verkeer.
      Overwegende dat de Olmendreef in huidige toestand een onverharde weg is en dat de aanvraag hier niets aan wijzigt;- dat bijgevolg de weg niet zal heraangelegd worden om bijkomend verkeer aan te trekken.
      Overwegende dat het voorstel van wegtracé en van kosteloze grondafstand eerst door de gemeenteraad dient aanvaard te worden alvorens het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunning.
      Overwegende dat de aanvraag geen wijziging omvat van de bestaande wegenis omtrent ligging, breedte en uitrusting;- dat de Olmendreef is gelegen op privaat domein en wordt overgedragen om in te lijven in het openbaar domein.
      Overwegende dat met het voorgelegd wegentracé akkoord kan gegaan worden.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat het college van burgemeester en schepenen de kosteloze grondafstand, de bijhorende kosten en de inrichting van de verkregen grond als last kan opleggen bij een eventuele omgevingsvergunning conform artikel 75 van het omgevingsvergunningsdecreet.
      Gelet op de artikels 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Bijkomende woningen ver van alle voorzieningen mogen we niet meer toestaan indien we een duurzaam beleid willen voeren. Dus de bestaande verkaveling (één perceel) kan blijven bestaan, maar kan niet verdubbeld worden. Dat is klimaatbeleid. Als overheid moeten wij nu een beleid voeren waarbij milieu en klimaat voor de toekomst gevrijwaard blijven. Het is omdat overheden geen beleid voeren, dat Klimaatzaak processen tegen de overheid moet aanspannen. En het wordt alle dagen duidelijker dat klimaatbeleid levensbelangrijk is! Verledding van de openbare verlichting, en isoleren van gemeentelijke gebouwen: dat moet ook gebeuren. Maar wij moeten vooral beleid voeren op alle vlakken. En ruimtelijke wanordening is één van de belangrijke oorzaken van de grote ecologische voetafdruk van de Vlaming. Beleidsdoelstelling: We willen een toonvoorbeeld zijn van een klimaatrobuuste en energiezuinige gemeente."

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Er zijn heel wat bezwaarschriften ingediend omtrent dit project. Er is dus kennelijk geen draagvlak hiervoor bij de omwonenden en een aantal van die bezwaren zijn ook zeer terecht. Om deze reden zullen wij dit niet goedkeuren."

      Nadat schepen Van Staeyen S. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Eduardus Belmans, Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 12 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het plan ‘grondafstand’, voor wat betreft de grondafstand, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co, met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk, waaruit blijkt dat ca. 277m² grond langsheen Sparrendreef en Olmendreef aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en ca. 35m² langsheen Olmendreef zal worden afgestaan aan de distributienetbeheerder, wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Het tracé van de weg en de rooilijn ter hoogte van de Sparrendreef 36 en 28, wordt definitief goedgekeurd.
      Artikel 3.
      De “Belofte van kosteloze grondafstand”, opgesteld aan de hand van de in het vorig artikel goedgekeurd plan ‘grondafstand’, wordt goedgekeurd en het voorstel van kosteloze grondafstand wordt aanvaard.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd worden.

    • Dennenlaan 125: goedkeuren van het wegtracé en belofte kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, eerste schepen
      Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat door Studiebureau Verhaert & Co, met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk een omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel naar 1 lot voor open bebouwing en 1 lot voor gegroepeerde bebouwing van 8 urban villa’s, werd ingediend op 5 april 2023, volledig en ontvankelijk verklaard op 25 april 2023, voor een grond gelegen te 2243 Zandhoven, Dennenlaan 125, ten kadaster gekend afdeling 3, sectie B nr. 626K5, 626H5, 626L5 en deel van 626P4;- dat de aanvrager, voormeld, ter gelegenheid van de indiening van de omgevingsvergunning, een belofte van kosteloze grondafstand heeft bijgevoegd;- dat ca 215m², grond langsheen Olmendreef, kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan onder voorbehoud van het verkrijgen van de omgevingsvergunning, grond om de genoemde wegen – overeenkomstig de ontworpen rooilijn – te kunnen realiseren.
      Gelet op artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.
      Gelet op het plan ‘grondafstand’, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk waarop voornoemde inneming in het geel staat aangeduid als lot 3.
      Overwegende dat het perceel niet gelegen is binnen de grenzen van een ruimtelijk uitvoeringsplan.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een bijzonder plan van aanleg.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een niet vervallen goedgekeurde verkaveling.
      Overwegende dat het gebied waarin het perceel van de aanvraag zich bevindt, gelegen is in woonparkgebied, volgens het vastgestelde gewestplan.
      Gelet op het proces – verbaal van onderzoek van 5 juni 2023, waaruit blijkt dat er 11 bezwaarschriften, waarvan één ondertekend door meerdere personen, werden ingediend.
      Overwegende dat de bezwaren handelen over:

      1. Vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op de Olmendreef zal voor hinder (geluid, privacy) zorgen door het bijkomend verkeer dat er zal gegenereerd worden;
      2. Opsplitsing is niet inpasbaar in de groene bosrijke omgeving;
      3. Verdwijnen van het groene karakter van het woonparkgebied;
      4. Onvolledige project mer screening;
      5. Hinder door toename van de vervoersbewegingen door extra woningen;
      6. Aanvraag moet samen bekeken worden met omgevingsvergunningsaanvraag met kenmerk 20230003;
      7. Waardevermindering van de aangrenzende woningen;
      8. Ontwikkeling van het binnengebied met 4 urban villa’s voor 8 woonentiteiten in halfopen bouwvorm met tuin en de bijhorende ontsluiting is niet inpasbaar in de omgeving, heeft een te hoge densiteit, zal hinder zorgen voor aangelanden en wordt op een onveilige manier ontsloten via de Dennenlaan via een te smalle inrit;
      9. Vrees voor verdere ontwikkeling van het restende gedeelte;
      10. Onzekerheid over behoud van het resterende bos;
      11. Nood aan een algemene visie over de ontwikkeling van het hele gebied dat ontsloten kan worden via de 3 straten en afgetoetst wordt met de omwonenden;
      12. Loten zijn kleiner dan de gebruikelijke 2000m²;
      13. Nadelige impact op de waterhuishouding;
      14. De aanvraag is in strijd met de klimaatdoestellingen;
      15. Nood aan een passende beoordeling;
      16. Ontwikkeling is te ver gelegen van basisvoorzieningen, openbaar vervoer en dorpskernen waar verdichting moet worden nagestreefd;
      17. Onduidelijkheid over de parkeerbalans;
      18. Ontbreken van een soortentoets;
      19. Strijdigheid met de bestemming als woonparkgebied omschreven in de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp – gewestplannen en gewestplannen;
      20. Bouwen in 2de bouworde;
      21. Er wordt een openbare wegenis aangelegd naar de woningen maar er ontbreekt een rooilijnplan;
      22. Er wordt geen ontbossing aangevraagd;
      23. Strijdigheid met het ontwerp beleidsplan ruimte provincie Antwerpen.

      Overwegende dat enkel punt 1 en 21 handelen over de rooilijn en de bijhorende kosteloze grondafstand en dat de andere bezwaren handelen over zaken waarvoor de gemeenteraad niet bevoegd is.
      Overwegende dat de wegenis naar de woningen een private wegenis is zonder een openbaar karakter, af te leiden aan de inrichting van de wegenis waar vooraan een zone voor brievenbussen en afvalverzameling en een technische lokaal voor de huisaansluitingen wordt voorzien, waardoor bij de aanvraag geen rooilijnplan moet zijn bijgevoegd en de gemeenteraad niet bevoegd is.
      Overwegende dat de Olmendreef in de atlas der buurtwegen staat opgenomen als ‘chemin particulier’ waarbij de Olmendreef is gelegen op private eigendom, doch deze een openbaar karakter kent en de verkavelaar bereid is om deze kosteloos af te staan om de grond in te lijven in het openbaar domein om zo het openbaar karakter te bestendigen;- dat de aanvraag geen bijkomende werken omvat aan de Olmendreef en er geen bijkomende woningen voorzien worden aan de Olmendreef, met uitzondering van de distributiecabine die hierlangs voorzien wordt, doch deze enkel sporadisch voor onderhoud bereikt moet worden met gemotoriseerd verkeer.
      Overwegende dat de Olmendreef in huidige toestand een onverharde weg is en dat de aanvraag hier niets aan wijzigt;- dat bijgevolg de weg niet zal heraangelegd worden om bijkomend verkeer aan te trekken.
      Overwegende dat het voorstel van wegtracé en van kosteloze grondafstand eerst door de gemeenteraad dient aanvaard te worden alvorens het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunning.
      Overwegende dat de aanvraag geen wijziging omvat van de bestaande wegenis omtrent ligging, breedte en uitrusting;- dat de Olmendreef is gelegen op privaat domein en wordt overgedragen om in te lijven in het openbaar domein.
      Overwegende dat met het voorgelegd wegentracé akkoord kan gegaan worden.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat het college van burgemeester en schepenen de kosteloze grondafstand, de bijhorende kosten en de inrichting van de verkregen grond als last kan opleggen bij een eventuele omgevingsvergunning conform artikel 75 van het omgevingsvergunningsdecreet.
      Gelet op de artikels 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Er zijn heel wat bezwaarschriften ingediend omtrent dit project. Er is dus kennelijk geen draagvlak hiervoor bij de omwonenden en een aantal van die bezwaren zijn ook zeer terecht. Om deze reden zullen wij dit niet goedkeuren."

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Zelfde argument, nl. bijkomende woningen ver van alle voorzieningen mogen we niet meer toestaan indien we een duurzaam beleid willen voeren. Dus de bestaande verkaveling (één perceel) kan blijven bestaan, maar kan niet verdubbeld worden. Dat is klimaatbeleid. Als overheid moeten wij nu een beleid voeren waarbij milieu en klimaat voor de toekomst gevrijwaard blijven. Het is omdat overheden geen beleid voeren, dat Klimaatzaak processen tegen de overheid moet aanspannen. En het wordt alle dagen duidelijker dat klimaatbeleid levensbelangrijk is! Verledding van de openbare verlichting, en isoleren van gemeentelijke gebouwen: dat moet ook gebeuren. Maar wij moeten vooral beleid voeren op alle vlakken. En ruimtelijke wanordening is één van de belangrijke oorzaken van de grote ecologische voetafdruk van de Vlaming. Beleidsdoelstelling: We willen een toonvoorbeeld zijn van een klimaatrobuuste en energiezuinige gemeente. En bijkomend: totale stijlbreuk: urban villa’s, en private wegen."

      Nadat schepen Van Staeyen S. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Eduardus Belmans, Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 12 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het plan ‘grondafstand’, voor wat betreft de grondafstand, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co, met als contactadres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Grobbendonk, waaruit blijkt dat ca. 215m² grond langsheen de Olmendreef aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan, wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Het tracé van de weg en de rooilijn ter hoogte van de Olmendreef, wordt definitief goedgekeurd.
      Artikel 3.
      De “Belofte van kosteloze grondafstand”, opgesteld aan de hand van de in het vorig artikel goedgekeurd plan ‘grondafstand’, wordt goedgekeurd en het voorstel van kosteloze grondafstand wordt aanvaard.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd worden.

    • Bruggestraat 4: goedkeuren van kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, eerste schepen
      Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat aan Nick Hofmans bouwprojecten bvba, met als adres 2240 Zandhoven, Oelegembaan 3 een omgevingsvergunning werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 17 augustus 2022, voor het slopen van alle constructies, het bouwen van een meergezinswoning met kantoorruimte, het bouwen van een bijgebouw en het aanleggen van parkeerplaatsen gelegen te 2240 Zandhoven, Bruggestraat 4, ten kadaster gekend afdeling 1, sectie C nr. 204S2 en 204X2;- dat 121,75m² grond kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan, grond om de rooilijn, goedgekeurd door de deputatie van de provincie Antwerpen van 16 december 2010, te kunnen realiseren.
      Gelet op het afbakeningsplan, opgemaakt door de heer Wouter De Maegt, landmeter-expert met als contactadres Vierselbaan 42, 2240 Zandhoven, waarop voornoemde inneming in het blauw omlijnd staat als kavel 2.
      Overwegende dat kavel 2 met een oppervlakte van 59m² zal afgestaan worden aan de gemeente om in te lijven in het openbaar domein;- dat de zone van grondafstand verkleind is van 121,75m² naar 59m² ten opzichte van zijn beslissing van 23 juni 2022 waarbij de grondafstand werd goedgekeurd en die verschil in oppervlakte te wijten is aan de effectieve opmeting van het perceel en het bijhorend onderzoek naar de grensbepaling door de landmeter.
      Overwegende dat de ligging van de rooilijn niet gewijzigd wordt.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid en met de toestand volgens het kadaster waar deze gronden reeds zijn ingelijfd in het openbaar domein.
      Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Jan Rochtus, notaris met standplaats te Zandhoven.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het afbakeningsplan, opgemaakt door de heer Wouter De Maegt, landmeter-expert met als contactadres Vierselbaan 42, 2240 Zandhoven, waaruit blijkt dat 59 m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming in het blauw omlijnd staat als kavel 2, wordt goedgekeurd.
      Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Jan Rochtus, notaris met standplaats te Zandhoven, wordt eveneens goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor meester Jan Rochtus, notaris met standplaats te Zandhoven.
      Artikel 3.
      De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur worden afgevaardigd om bij het verlijden van de akte, namens de gemeente Zandhoven, op te treden en rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Jan Rochtus, notaris (Langestraat 48 - 2240 Zandhoven) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Venstraat 1, 1A, 3 en 4: goedkeuren van het wijzigen van een rooilijn

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, eerste schepen
      Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat door Pidpa, met als contactadres Vierselse baan 5 te 2280 Grobbendonk een omgevingsvergunning voor de heraanleg van rijwegverhardingen, het aanleggen van een gescheiden rioleringstelsel, het plaatsen van 4 langsduikers, het aanleggen en aansluiten van een baangracht op de Venloop, een bronbemaling voor de uitvoering van de werken en het wijzigen van een rooilijnplan, werd ingediend op 25 april 2023, volledig en ontvankelijk verklaard op 17 mei 2023, voor een grond gelegen te 2240 Zandhoven, Venstraat, ten kadaster gekend afdeling 4, sectie A nr. 226C, 229F, 230B, 230A, 231H, 252F en 277/2;- dat de rooilijn ter hoogte van de woningen Venstraat 1, 1A, 3 en 4 wordt gewijzigd.
      Gelet op het gemeentelijk rooilijnplan, goedgekeurd door ministerieel besluit op 16 september 1988 waarop de rooilijn voor de Venstraat is vastgelegd.
      Overwegende dat de rooilijn ter hoogte van de woning Venstraat 4 rechtdoor gaat en in werkelijkheid afbuigt naar het zuiden;- dat in de omgevingsvergunningsaanvraag de goedgekeurde rooilijn, opgenomen in het voornoemde rooilijnplan wordt gewijzigd naar de actuele toestand.
      Overwegende dat de effectieve werken worden uitgevoerd binnen de bestaande wegzate en/of binnen de rooilijn, bepaald door het goedgekeurd rooilijnplan en er bijgevolg geen wijziging is van de rooilijn, uitgezonderd ter hoogte van de woningen Venstraat 1, 1A, 3 en 4 waar de werken worden uitgevoerd binnen de feitelijke rooilijnen maar waar de goedgekeurde rooilijn wordt aangepast naar de werkelijke situatie.
      Gelet op artikel 11 en 12 van het decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen, en latere wijzigingen.
      Gelet op artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.
      Gelet op het plan ‘Venstraat te wijzigen rooilijn’, opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx met als contactadres Lang Ossegoor 36 te 2390 Westmalle waarop de verplaatste rooilijn staat ingetekend.
      Overwegende dat het perceel niet gelegen is binnen de grenzen van een ruimtelijk uitvoeringsplan.
      Overwegende dat het gebied niet is gelegen binnen de grenzen van een bijzonder plan van aanleg.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een niet vervallen goedgekeurde verkaveling.
      Overwegende dat het gebied waarin het perceel van de aanvraag zich bevindt, gelegen is woongebied met landelijk karakter en bufferzone met overdruk reservatiestrook volgens het vastgestelde gewestplan.
      Gelet op het proces – verbaal van onderzoek van 26 juni 2023, waaruit blijkt dat er één bezwaarschrift werd ingediend en het bezwaar handelt over:

      1. Slechte voorafgaande communicatie;
      2. Geen zekerheid over het behoud van de opritbreedte;
      3. Geen zekerheid over de rooilijn;
      4. Verplichting naar bewoners om met eigen middelen een gescheiden riolering op het private eigendom aan te leggen;
      5. Aanstellen van een overbelaste aannemer die geen tijd heeft voor een werfbezoek;
      6. Noodzaak van een verbreding van de oprit om in te rijden met de vrachtwagen. De verhoogde kopmuren bij de oprit in combinatie met de versmalde weg door de aanleg van de gracht maakt het niet meer mogelijk om met de vrachtwagen de oprit op te draaien;
      7. Weinig zichtbaarheid door gevaarlijke bocht en plaats van verlichtingspaal;
      8. De nieuwe gracht zal zorgen voor meer verkeersonveiligheid;
      9. Geen rekening gehouden met zware voertuigen;
      10. Vrees voor toekomstige schade aan private en openbare eigendommen;
      11. Toename van de geluidshinder door de grasbetontegels naast de rijweg. Er is reeds geluidshinder door de snelweg en het Albertkanaal;
      12. Kruisen van voertuigen is bijna onmogelijk en gevaarlijk met naastliggende gracht;
      13. Er wordt geen fiets – of voetpad voorzien in een niet doodlopende straat waar in de toekomst nog meer huizen gaan komen;
      14. Er zijn geen openbare parkeerplaatsen langs de straat;
      15. Straat moet misschien in de toekomt opnieuw worden opengebroken op andere bekabeling ondergronds te brengen;
      16. Omvallende verlichtingspalen;
      17. Waardevermindering van de private woningen;
      18. Beter om geen grachten te voorzien en de bestaande Venloop in te buizen om zo de straat te verbreden met voet – en fietspaden.

      Overwegende dat enkel punt 3 handelt over een rooilijn, doch de rooilijn ter hoogte van de woning van de bezwaarindiener niet wordt gewijzigd en blijft behouden zoals in het goedgekeurd rooilijnplan.
      Overwegende dat de overige punten in het bezwaar niet handelen over de wijziging van de rooilijn waarover de gemeenteraad bevoegd is en wordt dan ook in deze beslissing niet verder behandeld.
      Overwegende dat het wijzigen van de rooilijn wordt gedaan om de werkelijke toestand in overeenstemming te brengen met de feitelijke toestand.
      Overwegende dat het wijzigen van de rooilijn wordt gedaan in functie van het algemeen belang.
      Overwegende dat het rooilijnplan voor het overige behouden blijft.
      Overwegende dat met voorgelegd ontwerp van de rooilijn akkoord kan gegaan worden.
      Gelet op artikel 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het plan ‘Venstraat te wijzigen rooilijn’, voor wat betreft de aanduiding van de gewijzigde rooilijn, opgemaakt door Studieburo Schillebeekckx, met als contactadres Lang Ossegoor te 2390 Westmalle wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De rooilijn ter hoogte van de Venstraat 1, 1A, 3 en 4 wordt definitief goedgekeurd.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd worden.

    • Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Zandhoven en Ceuppens-Retrabouw m.b.t de bijdrage voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de projectregie voor het project ‘RUP Disselbraak-herziening’

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden

      Dhr. Joris Geens vervoegt de raad alvorens tot stemming wordt overgegaan.

      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op zijn beslissing van 15 december 2016 waarbij het principe waarbij de gemeentelijke regiekosten die gepaard gaan met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan, kunnen doorgerekend worden aan een (publiek) private partij en een model van samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de bijdrage voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de projectregie werden goedgekeurd.
      Gelet op zijn beslissing van 24 maart 2016 waarbij het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Disselbraak’ werd goedgekeurd.
      Overwegende dat voormeld RUP deels voorzag in een bestendiging van het bedrijf dat daar ten tijde van de opmaak van het RUP reeds tientallen jaren aanwezig was;- dat voormeld bedrijf failliet is verklaard en de activiteiten op deze locatie zijn gestopt.
      Overwegende dat de bestemming, zoals opgenomen in het RUP een nieuwe invulling van de site bemoeilijkt.
      Overwegende dat de wijziging van een RUP dient te gebeuren door de opmaak van een nieuw RUP om deze zone te gaan herbestemmen om verloedering en leegstand tegen te gaan.
      Gelet op zijn beslissing van 15 december 2022 waarbij beslist werd om over te gaan tot het opmaken van het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Disselbraak – herziening’.
      Overwegende dat de herziening van RUP Disselbraak een waardevol initiatief is dat het algemeen belang dient, doch de opmaak ervan niet is opgenomen in de gemeentelijk meerjarenplanning vermits het plangebied beperkt is tot eigendommen die niet behoren tot het gemeentelijk patrimonium;- dat het aangewezen lijkt om de kosten door te rekenen aan de private betrokken partij.
      Overwegende dat Ceuppens – Retrabouw, gevestigd te Kanaalstraat 1B bus 6, 2240 Zandhoven mogelijk in de toekomst eigenaar wordt van een deel van de gronden binnen het plangebied en bereid is om mee de kosten te dragen voor de opmaak van het ‘RUP Disselbraak – herziening’.
      Overwegende dat het in het belang van alle partijen noodzakelijk is om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten waarin de wederzijdse afspraken, rechten en verplichtingen van de partijen kunnen vastgelegd worden.
      Gelet op het voorliggende ontwerp van samenwerkingsovereenkomst met Ceuppens – Retrabouw betreffende de bijdrage voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de projectregie voor het project ‘RUP Disselbraak – herziening’.
      Overwegende dat de vermelde kostprijs werd bepaald door de best ontvangen offerte.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de overeenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Opmaak van plannen ruimtelijke ordening gebeurt door de overheid, in het algemeen belang. Om het algemeen belang te vrijwaren, is het belangrijk dat het gebeurt door, en op kosten van de overheid. Anders wordt niet het algemeen belang gediend, maar primeren private belangen. “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”, weet de volksmond al eeuwen. De kosten voor herziening van RUP Disselbraak kunnen dus niet betaald worden door één bedrijf dat zich daar gaat vestigen. Een RUP wordt niet opgemaakt op maat van een bedrijf. Zijn jullie nog niet geleerd? Het vorige RUP uit 2016 werd ook opgemaakt op maat van één bedrijf, IBC. En nu, 7 jaar later, gaan we dat weer doen? Principieel NEEN."

      Nadat schepen Van Staeyen S. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Eduardus Belmans
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 1 stem tegen, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te geven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Ceuppens – Retrabouw en gemeente Zandhoven betreffende de bijdrage voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de projectregie voor het project ‘RUP Disselbraak - herziening’.

      Samenwerkingsovereenkomst betreffende de bijdrage voor de
      opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de projectregie voor het project
      ‘RUP Disselbraak – herziening’ (hierna “Overeenkomst” genoemd)

       

      Tussen de ondergetekenden:

       

       

      1. 

      Gemeente Zandhoven, Liersebaan 12, 2240 Zandhoven, vertegenwoordigd door mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, handelend ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 14 september 2023, hierna genoemd ‘de gemeente,

       

      en

       

       

      2. 

      Ceuppens – Retrabouw bvba, Kanaalstraat 1B bus 6, 2240 Zandhoven, BE866187531, waarvoor optreedt de heer Tom Ceuppens, zaakvoerder, hierna genoemd ‘de projectontwikkelaar’

       

      De gemeente en de projectontwikkelaar worden hierna elk afzonderlijk ‘Partij’ genoemd en samen ‘Partijen’.

       

      WORDT VOORAFGAANDELIJK HET VOLGENDE UITEENGEZET:

      De gemeenteraad heeft beslist om een bijdrage aan te rekenen aan (publiek-)private partijen voor de financiering van gemeentelijke regiekosten die gepaard gaan met de opmaak en het procedureverloop van een ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna genoemd ‘RUP’) alsook voor de bijhorende (verplichte) ondersteunende studies, het vooronderzoek, de participatie- en overlegmomenten en de nazorg (eventuele rechtsgeschillen, communicatie achteraf, informatie website en beantwoorden van informatieve vragen).

      De gemeente waakt erover dat elk RUP in het algemeen belang wordt opgesteld.

      Een RUP moet in overeenstemming zijn met het bestuursakkoord en het Ruimtelijk Structuurplan Zandhoven. De opmaak geschiedt in overeenstemming met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

      De projectontwikkelaar onderschrijft bovenstaande principes.

      Gelet op het gemeentelijk RUP Disselbraak, goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 maart 2016 waarbij Ringlaan 62, percelen kadastraal gekend als afdeling 1, sectie C, nr. 256R4 en 256W5 bestemd is als ‘Tentoonstellingspark’ met bijhorende bufferzones. De bestemming als tentoonstellingspark hoort bij de gebiedsaanduiding bedrijvigheid. Het bestemmingsvoorschrift is “Tentoonstellingspark van in hoofdzaak in hout opgetrokken gebouwen zoals chalets, carports, tuinhuisjes, poolhouses, bergplaatsen, … Productie en handel in deze houten gebouwen is op deze locatie niet toegestaan.”

      De basis van het RUP was een herziening van het BPA Disselbraak, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 29 april 1994, wat een verdere detaillering inhield van het gewestplan, waarbij aandacht werd besteed aan de volgende aspecten:

      • Er wordt beoogd om de bestaande open ruimte in het woongebied optimaal in te vullen door een algemene verdichting voorop te stallen en compacter wonen te stimuleren.
      • Er wordt een juridische en ruimtelijke oplossing uitgewerkt voor het bestaande zonevreemde bedrijf met een tentoonstellingspark en de verder ontwikkeling ervan.

      De doelstellingen van het RUP werden als volgt omschreven:

      1. Actualiseren en moderniseren van de voorschriften van het geldende BPA ‘Disselbraak’ en het aanpassen van het grafische plan aan de gewijzigde bestaande toestand;
      2. Dit RUP stelt een algemene verdichting voor wonen voorop:
      3. Het geeft een invulling aan de nog onbebouwde percelen in woongebied:
      4. Het RUP zorgt voor een ruimtelijke vertaling van de aangepaste visie omtrent de nog onbebouwde percelen;
      5. De bestendiging in het RUP van de economische activiteit langs de Ringlaan inclusief de uitbreiding van het tentoonstellingspark.

      Overwegende dat het RUP voorziet in een bestendiging van het bedrijf dat daar  ten tijde van de opmaak van het RUP reeds tientallen jaren aanwezig was. Op vraag van het bedrijf werden er ook uitbreidingsmogelijkheden voorzien zodat het tentoonstellingspark zich beperkt kan uitbreiden. Zo wordt er toegelaten dat maximum 50% van de zone bebouwd kan worden in functie van voornamelijk houten bijgebouwen zoals chalets, tuinhuisjes, ed … Rondom het tentoonstellingspark wordt een groene buffer met streekeigen beplanting van 3 meter voorzien om het geheel visueel af te schermen van de woonzone.  Productie en handel is in deze zone niet toegestaan omdat een uitbreiding van de handelszone langs de N14 niet gewenst is.

      Heden is het bedrijf failliet verklaard en zijn de activiteiten op deze locatie gestopt. Omwille van de specifieke bestemming van het RUP is het moeilijk dat hier een bedrijf wordt gevestigd met éénzelfde activiteiten namelijk het tentoonstellen van voornamelijk in hout opgetrokken gebouwen waarbij de productie zelf op een andere locatie moet plaatsvinden. Gezien het hier om een  historisch zonevreemd bedrijf ging, waaraan toekomst mogelijkheden werden gegeven en deze locatie niet wenselijk is voor andere soorten van bedrijvigheid, wordt er geopteerd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van herbestemming.

      Deze Overeenkomst behandelt de uitvoeringsmodaliteiten voor de opmaak van het RUP.

      Deze Overeenkomst is een inspanningsovereenkomst en verbindt de gemeente niet tot een resultaat.

      WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

       

      Artikel 1. Voorwerp

       

      De Overeenkomst regelt de afspraken tussen Partijen voor de opmaak van RUP ‘Disselbraak – herziening’ en de projectregie.

      De gemeente neemt de projectregie op zich, en dit vanuit haar taak om de ontwikkeling van strategische projecten van derden te begeleiden naar een kwaliteitsvol en uitvoeringsgericht stedenbouwkundig plan en stadsproject. De gemeente maakt het RUP volledig op en begeleidt de opmaak van het RUP met het oog op het algemeen belang. De gemeente kan naast de taak het RUP op te maken eveneens de projectregie aan het studiebureau uitbesteden.

      De Overeenkomst bevat de verbintenissen tussen Partijen in verband met de uitvoeringsmodaliteiten en financiering.

      Partijen verplichten zich ertoe de nodige inspanningen te leveren met het oog op het te behalen resultaat: een kwaliteitsvol RUP in het kader van het algemeen belang. De Overeenkomst is een inspanningsverbintenis en geen resultaatsverbintenis. De goedkeuring van het RUP blijft immers een discretionaire bevoegdheid van de gemeenteraad.

      Het plangebied is weergegeven in een bijgevoegde grafische weergave. De contouren van het plangebied kunnen wijzigen naargelang de procedure en de inspraak vordert.

       

      Artikel 2. Opmaak van het RUP

       

      Partijen wensen te komen tot een ruimtelijk kwalitatief en gedragen ontwerp door middel van de opmaak van een RUP.

      De opdracht voor opmaak RUP ‘Disselbraak – herziening’ wordt gegund via de gebruikelijke regeling inzake overheidsopdrachten.

      De gemeente staat in voor de begeleiding van de opmaak van het RUP en bewaakt de kwaliteit doorheen alle stappen zoals gedefinieerd in de raamovereenkomst. Het is tenslotte de bevoegdheid van de gemeenteraad om het RUP goed te keuren.

      Om te komen tot een goedgekeurd RUP moeten onder andere volgende stappen doorlopen worden:

      • Aanbesteding studiebureaus
        • De studiebureaus maken een offerte op basis van de opdrachtomschrijving.
      • Na gunning door de gemeente worden de verschillende stappen zoals vastgelegd in de wetgeving doorlopen.

      Hieronder volgt een indicatieve lijst van de nodige grote stappen:

      • opmaken van een startnota en procesnota: met planningscontext, onderzoeksvragen, procesverloop, communicatie en participatie. De startnota wordt onderworpen aan een publieke raadpleging en een adviesronde via het digitaal platform (DSI);
      • opmaken van een scopingnota: met verwerking reacties van de publieke raadpleging, doorlopen van de plan-MER-procedure: elk RUP moet gescreend worden naar aanzienlijke milieueffecten voor mens en milieu. In bepaalde gevallen kan dit resulteren in de opmaak van een plan-MER;
      • opmaken van voorontwerp RUP: vertalen van de  startnota en scopingnota naar een verordenend instrument bestaande uit een grafisch plan, plan bestaand feitelijke en juridische toestand, stedenbouwkundige voorschriften, toelichtingsnota, planbaten-schade, flankerende maatregelen (rooilijnplan, onteigeningsplan, recht op voorkoop);
      • organiseren adviesronde: advies vragen aan plenaire vergadering, GECORO;
      • opmaken ontwerp RUP: aanpassen van het RUP in functie van de ingediende adviezen.
      • voorlopig vaststellen van het RUP. De gemeenteraad stelt het RUP voorlopig vast;
      • organiseren van een openbaar onderzoek: het RUP wordt gedurende 60 dagen ter inzage gelegd volgens de decretale bepalingen. Belanghebbenden kunnen tijdens deze periode bezwaren of opmerkingen indienen. Ook de deputatie en het departement Omgeving geven een advies;
      • advies GECORO: GECORO ontvangt en bundelt de ingediende bezwaarschriften, opmerkingen en adviezen en brengt een gemotiveerd advies uit;
      • definitief vaststellen RUP: het RUP kan nog aangepast worden in functie van de ingediende bezwaarschriften en/of het advies van de GECORO. De gemeenteraad stelt het RUP definitief vast;
      • integreren RUP in het plannenregister en in het digitaal platform (DSI): indien het RUP niet wordt geschorst door de deputatie of Vlaamse Regering, wordt het opgenomen in het plannenregister en DSI en wordt het digitaal ontsloten.

      In het kader van het doorlopen van de plan-MER-procedure kan het nodig zijn om een extern studiebureau aan te stellen. De aangeschreven studiebureaus maken een offerte op basis van de opdrachtomschrijving. De aanbesteding wordt door de gemeente ter kennisgeving voorgelegd aan de projectontwikkelaar.

       

      Artikel 3. Projectregie en overlegstructuur

       

      De gemeente zal instaan voor de projectregie van de opmaak van het RUP. De gemeente begeleidt hierbij de opmaak van het RUP zowel inhoudelijk als op vlak van procescoördinatie en procedureverloop. Een RUP wordt steeds opgemaakt in het algemeen belang.

      De projectregie kan eveneens worden uitbesteed aan het studiebureau in het kader van dezelfde overeenkomst waarnaar wordt verwezen in artikel 2 van deze Overeenkomst. De gemeente bewaakt de kwaliteit, het bereiken van een draagvlak en de stappen van het RUP.

      De betrokkenheid van alle relevante actoren tijdens de procedure voor opmaak RUP vertaalt zich in een strategie op drie niveaus:

      • Overleg in functie van het inhoudelijke planproces.
      • Het verwerven van voldoende maatschappelijk en beleidsmatig draagvlak voor het RUP door het inpassen van de nodige terugkoppelingsmomenten.
      • Overleg in functie van de decretale procedure

      Indien de planningsprocessen het vereisen, kan de indicatieve timing (cf. artikel 6) of het plangebied (cf. artikel 1) worden herzien.

       

      Artikel 4. Projectkosten

       

      De projectontwikkelaar verbindt zich ertoe een financiële bijdrage te leveren voor alle kosten inherent aan de opmaak van het RUP én desgevallend de projectregiekosten.

      De financiële bijdrage moet de financiering dekken van gemeentelijke regiekosten die gepaard gaan met de opmaak en het procedureverloop van een RUP alsook voor de bijhorende (verplichte) ondersteunende studies, het vooronderzoek, de participatie- en overlegmomenten en de nazorg (eventuele rechtsgeschillen, communicatie achteraf, informatie stadswebsite en beantwoorden van informatieve vragen).

      • De kosten voor de opmaak van het RUP worden bepaald door de beste offerte die door het studiebureau wordt opgemaakt. Deze kost wordt geraamd op 29.590 euro, exclusief btw.
      • Indien een studiebureau voor het plan-MER dient te worden aangesteld in het kader van de opmaak van het RUP, worden de kosten ervan bepaald door de beste offerte die door het studiebureau wordt opgemaakt. Deze kost wordt geraamd op 50.000 euro, exclusief btw.
      • De kosten voor de projectregie indien deze uitbesteed worden aan het studiebureau en deze kosten niet opgenomen zijn in de offerte voor de opmaak van het RUP. Deze kost wordt geraamd op 10.000 euro, exclusief btw.
      • Administratieve kosten zoals publicatie Belgisch Staatsblad, printen van documenten, … en zal aangerekend worden op  basis van de ontvangen facturen.
      • De kosten voor het aanstellen van een extern bureau voor juridische ondersteuning.

      Andere onvoorziene kosten kunnen na overleg tussen Partijen worden aangerekend aan de projectontwikkelaar. De financiële bijdrage sluit het opleggen van stedenbouwkundige ontwikkelingslasten niet uit.

       

      Artikel 5. Betalingsmodaliteiten

       

      De betaling van de projectkosten gebeurt in schijven, gerelateerd aan de verschillende stappen van het project. Alle facturen dienen daarbij binnen de 30 dagen betaald te worden. Bij niet-betaling binnen de gestelde termijn houdt de gemeente zich het recht voor om alle werkzaamheden met betrekking tot dit project op te schorten tot de betaling wordt voldaan. Het te betalen bedrag is eisbaar krachtens het uitsluitende feit van het verstrijken van de vervaldag, die als ingebrekestelling zal worden beschouwd, en waarna de nalatigheidinteresten aan de wettelijke intrestvoet beginnen te lopen.

      Daarbij worden volgende modaliteiten inzake tijdstip van facturatie gehandhaafd:

      De gemeente betaalt rechtstreeks aan de studiebureaus en leveranciers en de facturen worden na betaling gefactureerd aan de projectontwikkelaar.

       

      Artikel 6. Indicatieve timing

       

      De standaarddoorlooptijd voor de opmaak van een RUP bedraagt ongeveer twee jaar. Volgende indicatieve timing wordt hierbij meegegeven:

      • Goedkeuring offerte studiebureau: september 2023
      • Startvergadering opmaak RUP: september 2023
      • Opmaak startnota en procesnota – goedkeuring door college – publieke raadpleging en adviesvraag: september 2023 - april 2024
      • Opmaak scopingnota: mei 2024 – juni 2024
      • Voorontwerp RUP: opmaak – goedkeuring door college – advies en plenaire vergadering: juli 2024 – september 2024
      • Ontwerp RUP: aanpassingen op basis van plenaire vergadering – voorlopige aanvaarding door gemeenteraad: september 2024 – december 2024
      • Openbaar onderzoek – advies GECORO: januari 2025 – april 2025
      • Goedkeuring door de gemeenteraad en publicatie in Belgisch Staatsblad: mei 2025 – augustus 2025.

      De gemeente streeft ernaar om hoger vermelde timing verder te optimaliseren.

       

      Artikel 7. Intellectuele eigendom

       

      De door de gemeente aanvaarde studies worden geen intellectuele eigendom van projectontwikkelaar en mogen door projectontwikkelaar dan ook op geen enkele wijze gebruikt, gepubliceerd of bekendgemaakt worden dan mits voorafgaande en schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen.

       

      Artikel 8. Aanvang en duur van de Overeenkomst

       

      Deze Overeenkomst, de inspanningsverbintenis, treedt in werking bij ondertekening en eindigt bij

      • de volledige analoge en digitale oplevering van het RUP, zoals bepaald in de richtlijn voor de digitale uitwisseling van ruimtelijke uitvoeringsplannen van de Vlaamse regering
      • wederzijdse goedkeuring.

       

      Artikel 9. Wijzigingen aan de Overeenkomst

       

      Wijzigingen zoals onvoorziene aanstelling studiebureau i.k.v. plan-MER, nieuwe kosten, verlengde timing, uitbreiding plangebied e.d.m. worden eerst tijdens het operationeel werkoverleg besproken. Indien derhalve wijzigingen aan de Overeenkomst nodig zijn, kan de Overeenkomst worden gewijzigd.

       

      Artikel 10. Geschillen, toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

       

      In geval van geschillen verbinden de Partijen zich ertoe constructief te onderhandelen teneinde tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen.

      Op onderhavige Overeenkomst is uitsluitend het Belgische recht van toepassing. Partijen komen overeen dat uitsluitend de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen afdeling Antwerpen bevoegd zijn.

       

      Artikel 11. Garanties

       

      De projectontwikkelaar verbindt zich ertoe bij verkoop of overname van het project, de koper/zijn rechtsopvolger via de koop- of overnameovereenkomst ertoe te verbinden de Overeenkomst over te nemen en het project uit te voeren conform de bepalingen van de Overeenkomst met inbegrip van bijlagen en addenda en eventuele andere toekomstige overeenkomsten die ermee samenhangen. De projectontwikkelaar is hoofdelijk verbonden de verplichtingen opgenomen in de overeenkomst na te leven.

      De projectontwikkelaar zal deze overdracht voorafgaand aan de effectieve verkoop of overname melden aan de gemeente.

       

      Artikel 12. Nietigheid

       

      Mochten één of meerdere bepalingen van de Overeenkomst niet rechtsgeldig blijken, blijven de overige bepalingen onveranderd van toepassing.

      Partijen zullen alles in het werk stellen om de ongeldige bepaling te vervangen door een geldige bepaling waarvan het resultaat zoveel als mogelijk het oorspronkelijk bedoelde resultaat van Partijen benadert.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur, worden gemachtigd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens gemeente Zandhoven.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Ceuppens – Retrabouw (Kanaalstraat 1B bus 6 - 2240 Zandhoven), de dienst Financiën en de dienst Omgeving bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de princiepsbeslissing m.b.t. de verkoop van eigendom gelegen Varenheuvel - Abroek

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven de vraag krijgt van de Vlaamse overheid, Vlaamse Landmaatschappij, afdeling Regio Oost, Landinrichting en Grondenbank – Dienst Grondzaken, met als contactadres Cardijnlaan 1, 2200 Herentals, in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos, om een stuk grond, gelegen Varenheuvel – Abroek, kadastraal gekend afdeling 3, sectie C, perceelnummer 170/02, dat in eigendom is van de gemeente Zandhoven, te verkopen aan de Vlaamse Landmaatschappij.
      Overwegende dat het perceel een langwerpige strook betreft met een oppervlakte van 3280m² en bestemd is als landschappelijk waardevol agrarisch gebied door het geldende gewestplan.
      Overwegende dat het perceel zich bevindt in een risicozone voor overstromingen en gelegen is langs de waterloop ‘Buvelsloop’.
      Overwegende dat het perceel gelegen is binnen het Sigmaplan Varenheuvel – Abroek.
      Overwegende dat het Sigmaplan Varenheuvel – Abroek, met een plangebied van 135 hectare op het grondgebied van Grobbendonk, Nijlen en Zandhoven, tracht om een wetland te creëren waar er ruimte is voor water, de natuur zich kan ontwikkelen en dat zal werken als een klimaatbuffer, maar waar toch nog landbouw mogelijk moet zijn.
      Overwegende dat de Vlaamse overheid, Vlaamse Landmaatschappij, afdeling Regio Oost, Landinrichting en Grondenbank – Dienst Grondzaken probeert om de gronden binnen het plangebied te verwerven om de doelstellingen van het Sigmaplan te realiseren.
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven zelf geen gebruik maakt van dit perceel en ook geen opportuniteiten ziet in het gebruik van dit perceel door zijn ligging en bijgevolg beter kan aangewend worden om de doelstellingen van het Sigmaplan te realiseren.
      Overwegende dat bedoeld eigendom, na verkoop, ten nutte zal komen van het algemeen belang.
      Overwegende dat een prijs van €3.280 wordt aangeboden.
      Gelet op het ontwerp van eenzijdige belofte van verkoop.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het ondertekenen van de eenzijdige belofte tot verkoop en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Overwegende dat om bovenstaande redenen er aanleiding toe bestaat om over te gaan tot de verkoop van dit perceel.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeente Zandhoven beslist principieel om het perceel, gelegen aan Varenheuvel – Abroek, kadastraal gekend afdeling 3, sectie C, perceelnummer 170/02, voor een totale oppervlakte van 3280 m² te verkopen voor zover de prijs en de voorwaarden aanvaardbaar zijn.
      Artikel 2.
      Het ontwerp van eenzijdige belofte van verkoop wordt goedgekeurd.
      Artikel 3.
      De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd de eenzijdige belofte te ondertekenen namens de gemeente Zandhoven.
      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere samenstelling van het dossier die nodig zijn ter uitvoering van dit besluit.
      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de Vlaamse overheid, Vlaamse Landmaatschappij, afdeling Regio Oost, Landinrichting en Grondenbank – Dienst Grondzaken (Cardijnlaan 1 – 2200 Herentals) en aan de dienst Financiën worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de wijziging van het prioriteitenkader handhaving ruimtelijke ordening

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op artikel 6.1.1 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dat de bepalingen omtrent handhaving ruimtelijke ordening vastlegt.
      Gelet op het decreet betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning van 25 april 2014 en latere wijzigingen;- dat zowel de gemeente als het Vlaams Gewest bevoegd zijn voor handhaving;- dat naast de gerechtelijke procedure via de rechtbank ook bestuurlijke maatregelen voorzien zijn die genomen kunnen worden.
      Overwegende dat gemeenten een aantal mogelijkheden maar ook verantwoordelijkheden hebben gekregen voor de organisatie en uitoefening van een effectief en doortastend handhavingsbeleid inzake ruimtelijke ordening;- dat dit zowel gemeentelijk maar ook intergemeentelijk kan ingevuld worden.
      Overwegende dat handhaving een belangrijk aspect is van het omgevingsbeleid naast vergunnen en plannen;- dat zonder in te zetten op handhaving de kans bestaat dat het gekozen ruimtelijk beleid niet wordt gerealiseerd en de goede ruimtelijke ordening in het gedrang komt.
      Gelet op zijn beslissing van 24 februari 2022 waarbij het gemeentelijk prioriteitenkader voor handhaving ruimtelijke ordening werd goedgekeurd maar deze steeds gewijzigd kunnen worden.
      Overwegende dat IGEAN sinds 2020 een intergemeentelijke samenwerking aanbiedt ter ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.
      Overwegende dat de gemeente tot op heden een beroep kon doen op de lokale politiezone ZARA voor ondersteuning handhaving ruimtelijke ordening en de nodige vaststellingen ter plaatse kon laten doen;- dat deze ondersteuning niet meer mogelijk is en de gemeente daarom wenst in te stappen op de intergemeentelijk samenwerking met IGEAN tot ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.
      Overwegende dat de gemeente zijn gemeentelijke prioriteiten dient te bepalen om te kunnen instappen in de intergemeentelijke samenwerking van IGEAN.
      Overwegende dat IGEAN met het departement Omgeving, afdeling Handhaving de afspraak heeft om per gemeente 3 gemeentelijke prioriteiten te kiezen;- dat de gemeente Zandhoven op dit ogenblik 6 gemeentelijke prioriteiten heeft, namelijk

      1. Onvergunde functiewijzigingen;
      2. Creatie van een extra woonentiteit in een gebouw zonder vergunning of de creatie van een woonentiteit in een niet daartoe bestemd gebouw of constructie;
      3. Niet uitvoeren van vergunningsvoorwaarden die betrekking hebben op groenaanleg, waterproblematiek en mobiliteit;
      4. Stallen van voertuigen of andere storende zaken in de voortuin;
      5. Bouwen in ruimtelijk kwetsbaar gebied zonder vergunning;
      6. Ophogen en afgraven van grond.

      Gelet op het voorstel van IGEAN om de volgende 3 gemeentelijke prioriteiten te kiezen:

      1. Onvergunde functiewijzigingen;

      Overwegende dat het bepalen van de functie van een gebouw of constructie één van de meest essentiële zaken is van ruimtelijke ordening waarbij de bestemming van een gebied bepalend is en waar ook steeds een evenwicht moet gezocht worden naar de noden en wensen maar ook potentiële conflicten moeten vermeden worden.
      Overwegende dat niet in alle bestemmingsgebieden alle functies zijn toegelaten.
      Overwegende dat deze schendingen verregaande gevolgen kunnen hebben o.a. op het straatbeeld en de mobiliteit.
      Overwegende dat het belang van functiewijzigingen onderstreept wordt door de relatief recente wijziging en verfijning van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen dat actueel 10 hoofdfuncties voorziet.
      Overwegende dat functiewijzigingen niet vallen binnen de gewestelijke prioriteit en de gemeente een beter zicht heeft op de lokale impact ervan zoals leefbaarheid en mobiliteit.
      2. Creatie van een extra woonentiteit in een gebouw zonder vergunning of de creatie van een woonentiteit in een niet daartoe bestemd gebouw of constructie;
      Overwegende dat het vermeerderen van het aantal woonentiteiten en/of creëren van een woonentiteit in een niet daartoe bestemd gebouw een aspect is dat betrekking heeft op ruimtelijke ordening en huisvesting.
      Overwegende dat het onoordeelkundig vermeerderen van het aantal woongelegenheden of maken van een woonentiteit in een niet daartoe bestemd gebouw of constructie voor overlast, overbezetting van het terrein en slechte woonomstandigheden kan zorgen.
      Overwegende dat het vaak burgers zijn die in een meer kwetsbare positie verkeren waardoor naast het ruimtelijke, er ook een sociale component is.
      3. Behoud van het groen karakter van de gemeente en het bewaken van de waterhuishouding in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hieronder vallen volgende overtredingen: verhardingen, reliëfwijzigingen, het gewoonlijk gebruiken van een grond voor het parkeren van voertuigen, het opslaan van materiaal, materieel en afval, het vellen van hoogstammige bomen en het niet naleven van vergunningsvoorwaarden m.b.t. de aanleg van groen.
      Overwegende dat groenvoorzieningen een belangrijk onderdeel zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming, beeldbepalend kunnen zijn en positief bijdragen aan de beleving van een omgeving waardoor een overtreding hier tegen impact kan hebben op verschillende zaken.
      Overwegende dat het straatbeeld het uitzicht van de gemeente bepaalt en dat het plaatsen van allerlei zaken die niet inpasbaar zijn, dit negatief kan beïnvloeden.
      Overwegende dat naast groenvoorzieningen ook de waterhuishouding belangrijker wordt en verhardingen en reliëfwijzigingen naast de waterhuishouding van het betrokken perceel kan wijzigen, eveneens een negatieve impact kan veroorzaken bij aanpalende percelen.
      Overwegende dat de gemeente een beter zicht heeft op deze overtredingen en de impact ervan.
      Overwegende dat de prioriteit ‘Bouwen in ruimtelijk kwetsbaar gebied zonder vergunning’ een Vlaamse prioriteit is waarbij er sowieso door IGEAN wordt aangesloten en er gehandhaafd kan worden;- dat het bijgevolg niet nodig is om deze op te nemen als gemeentelijke prioriteit.
      Overwegende dat de gekozen gemeentelijke prioriteiten na evaluatie steeds gewijzigd kunnen worden na goedkeuring door de gemeenteraad.
      Gelet op artikel 40 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Kunnen we dan geen beroep meer doen op de politie van ZARA. We kregen als antwoord dat dit nog steeds mogelijk is, maar dat Igean ons zal helpen om oplossingen te zoeken."

      Nadat de burgemeester en schepen Van Staeyen S. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.

      De volgende stedenbouwkundige inbreuken en misdrijven als prioritair te beschouwen:

      1. Onvergunde functiewijzigingen
      2. Creatie van een extra woonentiteit in een gebouw zonder vergunning of de creatie van een woonentiteit in een niet daartoe bestemd gebouw
      3. Behoud van het groen karakter van de gemeente en het bewaken van de waterhuishouding in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hieronder vallen volgende overtredingen: verhardingen, reliëfwijzigingen, het gewoonlijk gebruiken van een grond voor het parkeren van voertuigen, het opslaan van materiaal, materieel en afval, het vellen van hoogstammige bomen en het niet naleven van vergunningsvoorwaarden m.b.t. de aanleg van groen.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan IGEAN (Doornaardstraat 60 – 2160 Wommelgem), Departement Omgeving, afdeling Handhaving (Koning Albert II-laan 20, bus 8 – 1000 Brussel), aan de lokale politie ZARA (Gustaaf Peetersstraat 7 – 2520 Ranst) en de dienst Omgeving.

    • Goedkeuren van de toetreding tot de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN ter ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op artikel 6.1.1 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dat de bepalingen omtrent handhaving ruimtelijke ordening vastlegt.
      Gelet op het decreet betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning van 25 april 2014 en latere wijzigingen;- dat zowel de gemeente als het Vlaams Gewest bevoegd zijn voor handhaving;- dat naast de gerechtelijke procedure via de rechtbank ook bestuurlijke maatregelen voorzien zijn die genomen kunnen worden.
      Overwegende dat gemeenten sinds de inwerkingtreding van voormeld decreet een aantal mogelijkheden maar ook verantwoordelijkheden hebben gekregen voor de organisatie en uitoefening van een effectief en doortastend handhavingsbeleid inzake ruimtelijke ordening;- dat dit zowel gemeentelijk maar ook intergemeentelijk kan ingevuld worden.
      Overwegende dat handhaving een belangrijk aspect is van het omgevingsbeleid naast vergunnen en plannen;- dat zonder in te zetten op handhaving de kans bestaat dat het gekozen ruimtelijk beleid niet wordt gerealiseerd en de goede ruimtelijke ordening in het gedrang komt.
      Gelet op zijn beslissing van 24 februari 2022 waarbij het gemeentelijk prioriteitenkader voor handhaving ruimtelijke ordening wordt goedgekeurd.
      Overwegende dat IGEAN sinds 2020 een intergemeentelijke samenwerking aanbiedt ter ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.
      Overwegende dat de gemeente tot op heden een beroep kon doen op de lokale politie zone ZARA voor ondersteuning handhaving ruimtelijke ordening en de nodige vaststellingen ter plaatse kon laten doen;- dat deze ondersteuning niet meer mogelijk is wegens pensionering en de gemeente daarom wenst in te stappen in de intergemeentelijk samenwerking met IGEAN tot ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.
      Overwegende dat de gemeente tot op heden reeds een beroep kan doen op IGEAN voor ondersteuning handhaving milieu en deze ondersteuning als positief wordt ervaren.
      Overwegende dat IGEAN een ondersteuning handhaving ruimtelijke ordening aanbiedt op 3 verschillende niveaus:

      • Niveau 1: zachte handhaving:
        Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het voorbereiden en opstellen van raadgevingen en aanmaningen. Dit gebeurt aan de hand van het bijhorende dossier en de concrete feitelijke situatie.
      • Niveau 2: opmaak Proces – Verbaal of Verslag van Vaststelling:
        Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente van zodra de vaststellingen van stedenbouwkundige overtredingen dienen te worden geformaliseerd in een proces- verbaal of in een verslag van vaststelling, al dan niet met stakingsbevel.
      • Niveau 3: bestuurlijke en strafrechtelijke handhaving:
        Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het uitwerken en opleggen van herstelgerichte maatregelen en herstelvorderingen, minnelijke schikkingen, .. en dit zowel in het bestuurlijke als in het strafrechtelijke traject.

      Gelet op het voorstel om te kiezen voor ondersteuningsniveau 1, 2 en 3 om op die manier daadkrachtig te kunnen optreden tegen overtredingen.
      Overwegende dat de kostprijs van de intergemeentelijke samenwerking ter ondersteuning van de handhaving van de regelgeving op de ruimtelijke ordening bestaat uit de kostprijs van het intergemeentelijk team (personeelskost en werkingskosten) en deze wordt verdeeld onder alle deelnemende gemeenten.
      Overwegende dat IGEAN de visie op handhaving heeft opgenomen in een beleidsplan voor de handhaving ruimtelijke ordening en vraagt om deze goed te keuren, alsook de afsprakennota.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van het beleidsplan voor de handhaving ruimtelijke ordening, houdende de visie en keurt dit goed.
      Artikel 2.
      De gemeenteraad tekent in op de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN voor de ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening en keurt de daarbij horende afsprakennota goed.
      Artikel 3.
      De gemeente zal beroep doen op het intergemeentelijk team van IGEAN in het kader van de handhaving voor de ruimtelijke ordening voor niveau 1, 2 en 3.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem) en de dienst Omgeving.

    • Goedkeuren van een éénmalige investeringssubsidie aan KFC Heidebloem Pulderbos

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Overwegende dat KFC Heidebloem Pulderbos, met adres 2242 Zandhoven, Mastenbaan 14, in de nabije toekomst heel wat investeringen wenst uit te voeren aan de infrastructuur van voormelde club (o.a. vernieuwing van dak, vervangen van dak bijgebouw en tribune, vervangen van oude gasinstallatie, plaatsing van zonnepanelen, vernieuwing sanitair, nieuw meubilair,…).
      Overwegende dat de voorbije jaren door corona heel wat georganiseerde activiteiten om de clubkas te spijzen niet konden doorgaan en zij aldus heel wat inkomsten misliepen.
      Overwegende dat de besprekingen tussen een afvaardiging van KFC Heidebloem Pulderbos en de gemeente Zandhoven geleid hebben tot het verlenen van een investeringssubsidie ten bedrag van 100.000 euro aan voormelde club;- dat voormelde investeringssubsidie volledig zal worden terugbetaald via de erfpachtvergoeding zoals zal opgenomen worden in de erfpachtovereenkomst, die zo spoedig mogelijk zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
      Overwegende dat het aangewezen lijkt om voormeld bedrag van de investeringssubsidie niet in eenmaal ter beschikking te stellen maar telkens na voorlegging van facturen van de uitgevoerde werken zoals voormeld.
      Overwegende dat de uitgave voor deze investeringssubsidie zal voorzien worden bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
      Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om een eenmalige investeringssubsidie ten bedrage van 100.000 euro toe te kennen aan KFC Heidebloem Pulderbos, met adres 2242 Zandhoven, Mastenbaan 14.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Wat is de termijn voor terugbetaling? Het antwoord was 35 jaar."
      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Een eenmalige investeringssubsidie ten bedrage van 100.000 euro toe te kennen aan KFC Heidebloem Pulderbos, met adres 2242 Zandhoven, Mastenbaan 14 ter financiering van de investeringen aan de infrastructuur.
      Artikel 2.
      Het bedrag van voormelde investeringssubsidie wordt beschouwd als een renteloze lening aan KFC Heidebloem Pulderbos; zij zullen het bedrag van de investeringssubsidie terug betalen aan de gemeente door de betaling van de erfpachtvergoeding, die zal worden opgenomen in de erfpachtovereenkomst, die zo spoedig mogelijk ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
      Artikel 3.
      Ter financiering van voormeld bedrag zal bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing het nodige gedaan worden.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en KFC Heidebloem Pulderbos (Mastenbaan 14 - 2242 Zandhoven) worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst met de provincie Antwerpen m.b.t. het project veerkrachtige dorpen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de aanvraag van gemeente Zandhoven bij de Provincie Antwerpen met betrekking tot het project “Veerkrachtige dorpen: samen sterk!”.
      Gelet op de beslissing van de Deputatie van 13 juli 2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst, werd goedgekeurd.
      Overwegende dat de Provincie Antwerpen in samenwerking met Rurant vzw en Innovatiesteunpunt lokale besturen ondersteunt via het project “Veerkrachtige Dorpen” met als doel de veerkracht van het dorp te vergroten.
      Gelet op de bespreking (en presentatie) tussen een afvaardiging van de Provincie en de gemeente Zandhoven om dit traject ook in Zandhoven op te starten.
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 juli 2023.
      Gelet op de samenwerkingsovereenkomst die wordt voorgelegd.
      Overwegende dat onderstaande overeenkomst de wijze en de voorwaarden regelt waarop de samenwerking tussen Provincie Antwerpen en het lokaal bestuur Zandhoven zal georganiseerd worden.
      Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.
      Overwegende dat lokaal bestuur Zandhoven bij het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst moet vertegenwoordigd worden;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoeld contract het lokaal bestuur Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zullen zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Wij zijn uiteraard voorstander van inspraak en vanzelfsprekend zijn wij ook voor veerkrachtige dorpen, maar we gaan dit punt niet goedkeuren om twee redenen 
      1. Wij zijn van oordeel dat het provinciale niveau best afgeschaft wordt en we gaan dus geen initiatieven steunen die dat niveau net sterker maken.
      2. Het toepassingsgebied is erg ruim: het gaat over mobiliteit, vergrijzing, klimaatbeleid en nog meer. De bewoordingen zijn ook nogal vaag. Dat doet ons vrezen dat het provinciale niveau de facto het beleid zal overnemen onder de vorm van adviezen. Die dan strikt genomen misschien niet bindend zijn, maar in de praktijk daar toch op neerkomen."

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Resultaat: Met 17 stemmen voor, 2 stemmen tegen
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan navolgende ‘Samenwerkingsovereenkomst – Veerkrachtige dorpen: samen sterk!’ tussen gemeente Zandhoven en Provincie Antwerpen.

      SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TER UITVOERING VAN HET PROJECT
      VEERKRACHTIGE DORPEN    
          Tussen
          Provincie Antwerpen enerzijds,
      met ondernemingsnummer 0207.725.597 en maatschappelijke zetel te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, België, vertegenwoordigd door mevrouw Kathleen Helsen, bevoegde gedeputeerde, en de heer Maarten Puls, provinciegriffier, voor wie optreedt Chris Brouwers, departementshoofd DESE,
      hierna genoemd ‘de Provincie’; 
          En  
          Gemeente Zandhoven anderzijds,
      met ondernemingsnummer 0207539220  en maatschappelijke zetel te Liersebaan 12, 2240 Zandhoven, België, vertegenwoordigd door Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad, en Annick Smeets, algemeen directeur,
      hierna genoemd ‘het lokaal bestuur’ 
        Wordt het volgende overeengekomen:
        PREAMBULE
        Overwegende dat de provincie Antwerpen en het lokaal bestuur Zandhoven samen op contractuele basis het dorpenbeleid willen uitbouwen met de bedoeling hun krachten te bundelen; 
        Overwegende dat door de provincie Antwerpen en het lokaal bestuur Zandhoven hun infrastructuur, personeel en middelen worden gebundeld voor dit dorpenbeleid; 
        Overwegende dat de provincie Antwerpen dit project uitvoert in meerdere dorpen van de provincie;
        Overwegende dat de Partijen in deze overeenkomst de modaliteiten hiervan wensen vast te leggen;
        WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
        Artikel 1: definities
        De met hoofdletter beginnende woorden in deze Overeenkomst zullen de navolgende betekenis hebben:
        1.1.  “Overeenkomst”: betekent deze overeenkomst met al haar bijlagen.
        1.2.  “Effectieve Datum”: 01/10/2023
        1.3.  “Vertrouwelijke Informatie”: betekent alle vertrouwelijke informatie met betrekking tot het voorwerp van de Overeenkomst die door een Partij (Mededelende Partij) aan de andere Partij (Ontvangende Partij) wordt meegedeeld of op een andere wijze ter beschikking wordt gesteld met inbegrip van, maar niet beperkt tot:
          ·  Financiële gegevens, zoals maar niet beperkt tot prijzen en klantenlijsten
          ·  Technische informatie, zoals maar niet beperkt tot informatie omtrent onderzoek en ontwikkelingen, gegevens, algoritmes, procedures en kennis
          ·  Zaken- en fabrieksgeheimen zoals maar niet beperkt tot operationele gegevens, planning, marketinggegevens en productinformatie
        Deze informatie kan mondeling, schriftelijk (inclusief maar niet beperkt tot fax, e-mail, tekstbericht (sms)), in machine leesbaar formaat of in andere tastbare (inclusief maar niet beperkt tot grondstoffen, componenten, modellen, prototypes of om het even welk gereedschap of uitrusting) of niet-tastbare vorm worden meegedeeld of ter beschikking worden gesteld.  De Vertrouwelijke Informatie wordt behandeld in overeenstemming met de voorwaarden van artikel 8 van de Overeenkomst.
        Artikel 2: situering en voorwerp van de Overeenkomst
        2.1.  Deze samenwerkingsovereenkomst betreft de deelname van het lokaal bestuur Zandhoven als inhoudelijk en financieel partner aan het project ‘Veerkrachtige dorpen’. Hoofddoelstelling is het vergroten van de veerkracht van dorpen in de provincie Antwerpen. Dat wil zeggen dat inwoners en bestuur samen het vermogen ontwikkelen om met deze evoluties om te gaan op een open, actieve en betrokken manier. 
          Dit doen we door:
          A.  Samen een traject te doorlopen in het dorp Zandhoven (deelgemeente van Zandhoven) bestaande uit deze opeenvolgende fasen:
          FASE 1: ANALYSEFASE
          Analyse van de bestaande situatie van het dorp
          Zowel kwantitatief als kwalitatief, persoonsgebonden als grondgebonden informatie. Deze  analyse geldt als basis voor een participatietraject met de inwoners van het dorp. Ze dient om het lokale bestuur en burgers inzicht te geven in de uitdagingen voor het dorp. 
          In het analysedocument worden tien uitdagingen beschreven, die in veel van de dorpen in de provincie Antwerpen voorkomen. Het document beschrijft in welke mate deze tien uitdagingen spelen in het dorp en doet in die zin dienst als een “signalisatie-instrument”: het gemeentebestuur krijgt inzicht in de huidige toestand van het dorp voor die tien uitdagingen. Op basis van deze analyse wordt het gesprek met het gemeentebestuur en de inwoners gestart.
          Bronnen van deze analyse zijn statistische data (onder meer via provincies.incijfers.be), beleidsdata en diepte-interviews met een achttal “sleutelfiguren” uit het dorp.
          FASE 2: VISIEFASE
          Participatietraject
          Burgers van en betrokkenen bij het dorp worden uitgenodigd om tijdens een startmoment en meerdere werksessies hun inbreng te doen omtrent de gewenste toekomstige ontwikkelingen in het dorp. 
          Ontwikkelingsvisie
          De analyse van het dorp en de inbreng van het participatietraject leiden tot een ontwikkelingsvisie voor het dorp. Deze wordt tijdens een publiek toonmoment na het doorlopen van deze sessies aan het dorp voorgesteld en besproken. 
          Uitwerking van een actieplan op korte en lange termijn
          Op basis van de ontwikkelingsvisie wordt door de provincie in samenwerking met het lokale bestuur, een dorpscomité en eventuele relevante bovenlokale partners een actieplan uitgewerkt. 
          Het actieplan bevat een lijst van acties waarvoor aangegeven wordt welke partner de verantwoordelijkheid opneemt voor de uitvoering van een actie, wat de geraamde kost is van elke actie, hoe de acties gefinancierd worden en welke acties prioritair zijn.  
          Engagementsverklaring
          Het actieplan wordt vertaald in concrete engagementen die verschillende partners zullen opnemen om tijdens de daaropvolgende jaren te realiseren (vijfjarenplanning). Tijdens een officieel moment wordt een dorpsovereenkomst ondertekend door de verschillende betrokken partners.
          FASE 3: ACTIEFASE
          Opvolging, ondersteuning en coaching bij het uitvoeren van het actieplan
          Betrekken van burgers en het dorpsteam bij het uitvoeren van het actieplan.
          Het dorpsteam ondersteunen bij evolutie naar een zelfstandig team dat op lange termijn betrokken is bij toekomstige uitdagingen in het dorp.
          De provincie staat bij de actiefase in voor:
          ·  het ter beschikking stellen van informatie waardoor lokale besturen en inwoners beter in staat zijn om uitdagingen aan te pakken
          ·  het aanbieden van vorming over de inhoud van de uitdagingen, de manier waarop deze kunnen aangepakt worden en de werking van een dorpsteam
          ·  het creëren van verbinding tussen externe partners en provinciale diensten om uitdagingen van het dorp aan te pakken
          ·  het coachen en waar nodig het begeleiden van de uitwerking van het actieplan via concrete overlegmomenten binnen het gemeentebestuur alsook met de inwoners van het dorp om tot goede resultaten te kunnen komen
          ·  ondersteuning van het uitwerken van één concrete actie, waarvoor het lokaal bestuur zelf middelen voorziet, en waarbij dorpsbewoners actief betrokken worden.
          OPTIONELE FASE: DORPSBUDGET (Hiervoor wordt een aparte overeenkomst afgesloten.)
          Het lokaal bestuur kan een dorpsgemeenschap mee verantwoordelijkheid geven om het actieplan voor het dorp niet alleen mee te ontwikkelen maar ook een stuk van de uitvoering op zich te nemen. Dit kan het lokaal bestuur doen door een budget ter beschikking te stellen van de bewoners van het dorp die er concrete acties mee realiseren. Via deze ‘quickwins’ wordt de betrokkenheid van inwoners verhoogd en kunnen acties op zeer korte termijn uitgerold worden. De trajectbegeleiders van de provincie passen deze zoektocht naar de uitwerking van een korte termijn-actie (quickwin) in het traject in, het lokaal bestuur voorziet het budget. 
          B.  Kennis en ervaring delen met de rest van de provincie: gemeenten, organisaties en andere geïnteresseerden.
            1.  Digitaal ontsluiten van de ervaring opgedaan tijdens dit project op www.veerkrachtigedorpen.be 
            2.  Actieve deelname aan lerend netwerk van het lokaal bestuur betrokken bij het project. De provincie doet de voorbereiding en begeleiding van deze overlegmomenten in nauw overleg met de ambtenaren en beleidsverantwoordelijken van het lokaal bestuur die deelnemen aan het project Veerkrachtige dorpen (agendabepaling, locatie en datum van overleg, …). 
            3.  Ervaring delen op studiedagen over dorpenbeleid. 
        2.2.  Deze samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Antwerpen en het lokaal bestuur Zandhoven geldt voor: 
          Fase 1 
          Fase 2 
          Fase 3 = optioneel
          De kennisuitwisseling kan ongeacht de gekozen fases blijven doorlopen indien beide partners hiertoe bereid zijn. 
        2.3.  Beide partijen engageren zich ertoe loyaal samen te werken ter facilitering van de goede uitvoering van deze Overeenkomst.
        Artikel 3: uitvoering project 
        3.1.  Het lokaal bestuur Zandhoven en de provincie Antwerpen verbinden zich ertoe samen het project uit te voeren zoals in artikel 2 is beschreven. Op deze manier stemmen beide bestuursniveaus hun dorpenbeleid op elkaar af. 
        3.2.  Het lokaal bestuur Zandhoven verbindt zich ertoe: 
        De doelstellingen van het project intern uit te dragen
          ·  samenwerking tussen diensten
          ·  dorpenbeleid vereist een aanpak vanuit, of in samenwerking met, verschillende beleidsdiensten. Daarom is het noodzakelijk dat het gemeentebestuur mee is in iedere fase van het traject. Er is doorheen het project overleg met het college en/of het managementteam om de stand van zaken van het traject te bespreken (cfr. Artikel 4).  Minimaal gaat het om een overleg om: 
            ·  bij de start van het traject het gezamenlijke doel van het traject te bespreken en het speelveld van de participatie vast te leggen
            ·  (na ongeveer drie maanden): de bevindingen uit de analyse over het dorp te bespreken en af te stemmen over wat er mee moet genomen worden tijdens de visiefase en om af te spreken hoe de diensten van het lokaal bestuur betrokken worden tijdens participatiesessies
            ·  (na ongeveer negen maanden): na de visiefase de voorstellen uit het dorp te bespreken en af te stemmen over hoe diensten gaan meewerken aan het op te maken actieplan
            ·  (na ongeveer een jaar): bij de start van de actiefase het actieplan te bespreken en dat aan het college ter goedkeuring voor te leggen
            ·  tijdens de actiefase halfjaarlijks de voortgang van de gemeentelijke acties te overlopen 
        Ondersteuning vanuit het lokaal bestuur te bieden: een medewerker aanstellen (trekker/ aanspreekpunt)  
        Het gemeentebestuur stelt een projectgroep samen met vertegenwoordigers van het college en administratie die het Veerkrachtig dorpentraject opvolgt. Dit traject vraagt om constante reflectie en bijsturing en dat gebeurt in de eerste plaats op deze projectgroep. 
        Daarenboven duidt het managementteam minstens één werknemer aan die de uitvoering van deze doelstelling opvolgt, samen met de medewerkers van de provincie en RURANT. 
        Deze werknemer krijgt expliciet het mandaat om:  
        ·  medewerkers van betrokken diensten aan te spreken in functie van het verloop van het traject: informatieverzameling in functie van de analyse, medewerkers uit te nodigen deel te nemen aan bepaalde participatiesessies, in te staan voor de communicatie naar het dorpsteam 
        ·  punten te agenderen op college en/of managementteam
        ·  het gemeentelijk aanspreekpunt te zijn voor het op te maken actieplan: diensten aanspreken en bevragen, ontwerp-actieplan bespreken en finaliseren
        ·  gemeentelijk aanspreekpunt zijn als brug tussen lokaal bestuur, provincie 
        Aan de voorwaarden van participatief werken te voldoen  
        In Veerkrachtige dorpen staat participatie van burgers en lokale organisaties centraal. Meer betrokkenheid leidt immers tot een groter draagvlak voor beleidsvoorstellen, gedeelde verantwoordelijkheid en meer impact op het terrein. Om dit te bereiken zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden: 
        ·  Bij de start van het traject worden de doelen en de gewenste uitkomsten expliciet besproken door college, managementteam en/of een op te starten projectteam waarin minstens een vertegenwoordiger zit uit het college en een uit het managementteam. 
        ·  De communicatie over dit traject naar de dorpsbewoners is transparant: vanaf het begin is het duidelijk waarover de participatie gaat, er wordt duidelijk gemaakt wat met de input wordt gedaan en hoe deze in de besluitvorming wordt meegenomen, er wordt informatie beschikbaar gesteld aan het dorp, gemeentelijke experts komen een toelichting geven wanneer nodig. 
        ·  De gemeentelijke organisatie staat open voor inbreng van burgers: het meerjarenplan van het lokaal bestuur kan aangepast worden, schepenen en ambtenaren gaan – indien nodig voor het traject – in dialoog met inwoners van het dorp, er wordt een stuurgroep (of “dorpsteam”) van het Veerkrachtige dorpentraject opgezet waarin vertegenwoordigers van college, administratie en bewoners van het dorp vertegenwoordigd zijn.
        ·  Het lokaal bestuur voorziet een budget voor vergaderlocaties, catering, gadgets. 
        ·  Op basis van een stakeholderanalyse wordt bepaald welke participanten worden uitgenodigd. Diversiteit in het dorp wordt erkend en iedereen krijgt de kans om te participeren. 
        Daarenboven duidt het managementteam minstens één werknemer aan die het participatieproces mee trekt, samen met de medewerkers van de provincie en RURANT (dit kan dezelfde persoon zijn als de medewerker uit de paragraaf hierboven, of een andere). 
        Deze werknemer krijgt expliciet het mandaat om:
        ·  aanspreekpunt te zijn voor inwoners van het dorp met betrekking tot het Veerkrachtige dorpentraject. De medewerker neemt deel aan de vergaderingen van het dorpsteam en de participatiesessies. 
        ·  de inhoud en vorm van participatiesessies uit te werken samen met de adviseur dorpen van de provincie en de participatiemedewerker van RURANT
        ·  thema’s die uit de participatiesessies naar boven komen bespreekbaar te maken binnen de gemeentelijke organisatie en hierover terug te koppelen met de inwoners van het dorp
        ·  logistieke voorbereidingen te treffen voor de participatiesessies (zalen reserveren, catering, gadgets, …)
        ·  communicatie naar dorpsbewoners te regelen in samenwerking met de gemeentelijke communicatiedienst en met de adviseur dorpen van de provincie. 
        Een financiële bijdrage te leveren voor de gekozen fases waarbij de prijs van de verschillende fases als volgt werd bepaald
          Analysefase en visiefase: 5.800 euro
          Opmaak actieplan en engagementsverklaring: 1.250 euro
          Optionele actiefase: 1 x 5.000 euro /jaar 
          TOTAAL: 12.050 euro
        De betaling van dit totale bedrag verloopt in schijven. Per aanvang van elke nieuwe fase vraagt de provincie de betaling op voor die schijf.  
        INBRENG PER FASE
        Verder voorziet het lokaal bestuur tijdens de verschillende projectfases voor inbreng:  
        ·  Analysefase
          Het lokaal bestuur voorziet input aan de adviseur dorpen van de provincie voor de uitwerking van de participatie, geeft namen door van dorpsbewoners die interessant kunnen zijn voor een interview en stelt mee de groep samen die het dorpsteam gaat vormen.  
        ·  Visiefase
          Het lokaal bestuur bereidt elke participatiesessie inhoudelijk mee voor, staat in voor de logistiek, en zorgt voor de doorstroom van informatie in de eigen organisatie en naar burgers.  
        ·  Actiefase
          Het lokaal bestuur zorgt samen met de adviseur dorpen van de provincie, voor een werkbaar en ambitieus actieplan, communiceert naar het dorp welke door burgers gesuggereerde acties wel en welke niet kunnen worden aangepakt, en stuurt regelmatig bij.  
        3.3.  De provincie Antwerpen verbindt zich ertoe:
        ·  het proces zoals beschreven in artikel 2 (doelstelling A) uit te voeren in nauwe samenwerking met het lokaal bestuur en de burgers/betrokkenen en andere relevante bovenlokale partners van het dorp
        ·  acties uit de actielijst te screenen op de koppeling met provinciale instrumenten
        ·  ervaringsuitwisseling met andere gemeenten te faciliteren
        ·  een personele bijdrage te leveren en hiermee expertise ter beschikking te stellen voor de begeleiding van het traject
        ·  een financiële bijdrage te leveren voor de ontwikkeling (ontwerp en druk) van communicatiemateriaal
        ·  een professionaliseringstraject aan te bieden voor de gemeentelijke ambtenaar en bevoegde uitvoerende mandataris via de organisatie van lerend netwerk en andere vergaderingen
        ·  in haar subsidiebeleid voor plattelandsontwikkeling aandacht te schenken aan acties die kaderen in het dorpenbeleid van het lokaal bestuur
        Artikel 4: opvolging, rapportering en evaluatie
        De provincie en het lokaal bestuur zullen bij de aanvang van deze overeenkomst en daarna op regelmatige tijdstippen of wanneer dit nodig blijkt, overleggen om de werkzaamheden in het kader van deze overeenkomst te bespreken en indien nodig bij te sturen. 
        Deze vergaderingen zullen worden bijgewoond door de personen die de beide partijen daarvoor aanduiden. De provincie Antwerpen neemt het initiatief tot het bijeenroepen van deze vergaderingen en stelt de agenda en het verslag van de vergadering op. Beslissingen die onder de bevoegdheid vallen van deze vergadering zullen genomen worden met unanimiteit. 
        Beslissingen die de goedkeuring vereisen van de bevoegde organen binnen elke Partij zullen dan ook zo snel mogelijk door de geëigende coördinator worden voorgelegd binnen zijn organisatie.
        Gemeentebestuur en provincie houden bij afloop van de visiefase en vóór de actiefasestart een evaluatievergadering. 
        Ook na een jaar actiefase gebeurt dit opnieuw. Daarin worden de positieve en verbeterpunten besproken. De betrokken medewerkers van de provincie nemen het initiatief voor deze vergadering. Zoals in paragraaf 7.5. wordt besproken, kunnen beide partijen beslissen om de samenwerking tussentijds stop te zetten. 
        Artikel 5: communicatie
        In alle communicatie wordt duidelijk en op een evenwaardige manier melding gemaakt dat dit project een samenwerking is tussen de provincie Antwerpen en het lokaal bestuur Zandhoven, dit zowel tekstueel als d.m.v. het gebruik van elkaars logo’s.
        Communicatie met de pers wordt gecoördineerd door de provincie en verloopt in nauwe samenwerking met het lokaal bestuur. 
        Door de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst verplicht de gemeente zich in haar communicatie op sociale media tot het gebruik van het logo van de provincie Antwerpen. Een proefdruk wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de provinciale trajectbegeleider.
        Crisiscommunicatie wordt gecoördineerd door de provincie en verloopt in nauw overleg met het lokaal bestuur.
        Artikel 6: betaling
        De betaling van de bijdrage van het lokaal bestuur dient te gebeuren
        ·  op de rekening van de provincie Antwerpen: BE97 7765 9567 2249
        ·  onder vermelding van ‘project Veerkrachtige dorpen, gemeente Zandhoven
        ·  en dit voor de afgesproken betaaldatum, zijnde telkens binnen de maand na het versturen van de factuur.
        Artikel 7: duur en einde van deze Overeenkomst
        7.1.  De Overeenkomst treedt in werking op datum van 01/10/2023 en loopt voor de periode nodig om het traject te doorlopen (zoals beschreven in artikel 2, doelstelling A). Fase drie (de optionele actiefase) loopt maximaal drie jaar. 
          Na het verstrijken van deze looptijd, kan de overeenkomst worden verlengd door middel van een door beide Partijen ondertekend amendement.
        7.2.  Het lokaal bestuur blijft ook na het verstrijken van elke looptijd het recht behouden om deel te nemen aan kennisuitwisseling (zoals beschreven in artikel 2, doelstelling B). 
        7.3.  De Partijen verbinden zich ertoe elke gebeurtenis of omstandigheid die gevolgen kan hebben voor de zorgvuldige uitvoering van deze Overeenkomst aan de andere Partij te melden. 
          Indien een Partij door overmacht wordt getroffen, zal deze Partij de andere Partij binnen de tien (10) werkdagen op de hoogte brengen van de aard van deze onvoorzienbare en buiten zijn wil ontstane situatie, en zal de periode waarbinnen de verbintenissen van de Partij getroffen door overmacht moeten worden uitgevoerd, automatisch worden verlengd met de duur van de overmacht. Indien de periode van overmacht langer duurt dan drie (3) maanden, zullen de Partijen onderhandelingen voeren met het oog op de passende aanpassing of beëindiging van deze Overeenkomst.
        7.4.  Indien een Partij haar verplichtingen vervat in deze Overeenkomst niet nakomt en deze Partij in gebreke blijft met het nakomen van deze verplichtingen gedurende een periode van vijfenveertig (45) dagen na de aangetekende ingebrekestelling door de andere Partij, zal laatstgenoemde Partij de Overeenkomst na afloop van voormelde termijn van rechtswege en zonder verdere ingebrekestelling bij aangetekend schrijven kunnen verbreken, onverminderd diens recht voor de bevoegde rechtbank schadevergoeding te eisen voor de door haar opgelopen schade.
        7.5.  Een Partij kan desgewenst gedurende de looptijd van een van de Fases beslissen om de overeenkomst te verbreken. Deze Partij dient in dat geval de andere Partij schriftelijk te verwittigen met de melding dat de samenwerking stopt vanaf het volgende traject. Dit schrijven dient de andere Partij te bereiken één (1) maand voor de start van een nieuw op te starten traject. Trajecten in uitvoering zullen sowieso worden afgewerkt. 
          Het lokaal bestuur betaalt enkel voor de fases/ trajecten die werden doorlopen. De betalingsverplichting vervalt in voorkomend geval voor die fases/ trajecten die men niet heeft doorlopen. 
        7.6.  Na afloop of beëindiging van deze Overeenkomst blijven de in Artikel 8 en 9 bevatte bepalingen onverminderd van kracht.
        Artikel 8: Vertrouwelijke Informatie en publicatie
        8.1.  Vertrouwelijke Informatie mag uitsluitend gebruikt worden voor zover deze noodzakelijk is om de Overeenkomst uit te voeren.  De ontvangende Partij zal de Vertrouwelijke Informatie van de mededelende Partij:
          ·  strikt vertrouwelijk behandelen en ten minste dezelfde voorzorgs- en beveiligingsmaatregelen nemen ter geheimhouding van de Vertrouwelijke Informatie van de mededelende Partij als zij zelf neemt om haar eigen Vertrouwelijke Informatie geheim te houden, maar in geen geval minder dan redelijke zorgvuldigheid.
          ·  niet geheel of gedeeltelijk, in welke vorm dan ook, aan een derde meedelen, overmaken of openbaren tenzij voor zover dit noodzakelijk is in het kader van de Uitvoering van de Overeenkomst en op voorwaarde dat de derde aan wie de Vertrouwelijke Informatie wordt bekend gemaakt ten minste even strikte geheimhoudingsverplichtingen dan deze opgenomen in de Overeenkomst opgelegd wordt.  
          De Ontvangende Partij is gerechtigd om de Vertrouwelijke Informatie, geheel of gedeeltelijk, te kopiëren in de mate dat dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van de activiteiten in het kader van de Overeenkomst. Elke geoorloofde kopie zal de verwijzingen omtrent de geldende eigendomsrechten en intellectuele rechten vermelden
          De Ontvangende Partij mag de Vertrouwelijke Informatie uitsluitend verstrekken aan de werknemers voor zover de werknemers daarvan kennis moeten nemen in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst.  De Ontvangende Partij verbindt er zich toe om de werknemers te wijzen op de geheimhoudingsplicht.
          De Ontvangende Partij is niet gehouden tot geheimhouding van de Vertrouwelijke Informatie wanneer de Ontvangende Partij kan aantonen dat:
          ·  de Vertrouwelijke Informatie reeds deel uitmaakt van het publiek domein of vervolgens publiek is geworden zonder enige inbreuk door de Ontvangende Partij van haar geheimhoudingsverplichtingen omschreven in de Overeenkomst;
          ·  zij reeds in het bezit was van of kennis had van de Vertrouwelijke Informatie voor de mededeling ervan door de Mededelende Partij;
          ·  de Vertrouwelijke Informatie in haar bezit is gekomen via een derde die deze informatie mag bekend maken;
          ·  de Ontvangende Partij de Vertrouwelijke Informatie onafhankelijk heeft ontwikkeld of heeft laten ontwikkelen zonder gebruik te maken van de Vertrouwelijke Informatie van de Mededelende Partij. 
          De Ontvangende Partij heeft het recht om de Vertrouwelijke Informatie aan derden te verstrekken indien dit uit hoofde van een wettelijke regeling van haar wordt gevorderd.  Dit zal echter maar geschieden mits de Ontvangende Partij de Mededelende Partij hiervan onmiddellijk schriftelijk op de hoogte brengt teneinde de Mededelende Partij de mogelijkheid te geven de nodige maatregelen te ondernemen om de geheimhouding van de Vertrouwelijke Informatie te verzekeren.
          In het geval slechts een gedeelte van de Vertrouwelijke Informatie valt onder een of meerdere van de hierboven omschreven uitsluitingen, blijven de geheimhoudings-verplichtingen zoals uiteengezet in de Overeenkomst gelden voor de overige Vertrouwelijke Informatie.  De Partij die het bestaan van één van deze uitsluitingen inroept dient hiervan het bewijs te leveren.
          De Vertrouwelijke Informatie, inclusief de kopieën, is en blijft eigendom van de Mededelende Partij.
          De geheimhoudingsverplichtingen die uit de Overeenkomst voortvloeien, verbinden de Partijen tijdens en na de beëindiging van de Overeenkomst.  
        8.2.  Publicaties in verband met de activiteiten van het Expertisecentrum of in verband met resultaten die voortvloeien uit gezamenlijke projecten zullen steeds, behoudens andersluidende schriftelijke overeenkomst, door de Partijen gezamenlijk gebeuren.
        Artikel 9: Toepasselijk Recht en Beslechting van geschillen 
        Deze Overeenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht.
        Ingeval een geschil uit of met betrekking tot deze Overeenkomst mocht ontstaan, zal dit bij voorkeur in der minne geregeld worden. De meest gerede Partij zal de andere Partij bij aangetekend schrijven op de hoogte brengen van het in haar ogen bestaan van een geschil, waarna overleg tussen beide Partijen zal opgestart worden. 
        Indien binnen de twee (2) maanden na het bovenvermeld aangetekend schrijven geen minnelijke regeling kan bereikt worden, kan de meest gerede Partij het geschil aanhangig maken bij de rechtbanken van het arrondissement Antwerpen die exclusief bevoegd zijn om te oordelen over de geschillen ontstaan naar aanleiding van deze Overeenkomst.
        Artikel 10: overige bepalingen
        10.1.  Het is een Partij niet toegestaan de naam van de andere Partij of diens personeelsleden of de merken van laatstgenoemde Partij te gebruiken in een persmededeling of voor commerciële doeleinden, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming.
        10.2.  Iedere Partij is zelf aansprakelijk voor schade veroorzaakt door haar eigen fout of door de fout van haar medewerkers.
        10.3.  Deze Overeenkomst mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere Partij aan een derde overgedragen worden.
        10.4.  De eventuele nietigheid van bepalingen van deze Overeenkomst tast het bestaan van het contract en de geldigheid van de overige bepalingen niet aan. De Partijen verbinden er zich toe de bepalingen die door de rechter nietig worden verklaard in onderling overleg te vervangen door rechtsgeldige bepalingen die van inhoud en geest zo nauw mogelijk aansluiten bij de nietig verklaarde bepalingen.
        10.5.  Deze Overeenkomst vormt de enige overeenkomst tussen de Partijen in verband met het voorwerp hiervan. Geen enkele wijziging kan aan deze Overeenkomst worden aangebracht tenzij door een geschreven stuk ondertekend door beide Partijen.
        10.6.  In geval van tegenstrijdigheid tussen de artikelen van deze Overeenkomst en de bijlagen zullen de bepalingen vervat in de artikelen van de Overeenkomst voorrang hebben op deze vervat in de bijlagen.
        10.7.  Een Partij is niet aansprakelijk voor de schade die voortvloeit uit het gebruik dat de andere Partij maakt van de bestaande kennis en van de eventuele intellectuele eigendomsrechten die erop zouden rusten en/of de resultaten. De Partijen geven geen enkele garantie, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend, met betrekking tot de bestaande kennis en de eventuele intellectuele eigendomsrechten die erop zouden rusten en de resultaten, waaronder maar niet beperkt tot enige uitdrukkelijke of stilzwijgende garantie van volledigheid, nauwkeurigheid, gebruik, toepasselijkheid of uitvoering, verhandelbaarheid, geschiktheid voor een welbepaald doel, afwezigheid van zichtbare of verborgen gebreken, afwezigheid van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten van derden. 
         In geen geval is een Partij aansprakelijk voor de indirecte schade aan de andere Partij, met inbegrip van maar niet beperkt tot gederfde winsten. 

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, worden afgevaardigd om de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij ondertekening van de in artikel 1 bedoelde overeenkomst om namens de gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Provincie Antwerpen (Koningin Elisabethlei 22 – 2018 Antwerpen), de dienst Secretariaat, de dienst Financiën en de dienst Vrije Tijd bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de toetredingsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en Vlaams Agentschap Facilitair Bedrijf en gemeente Zandhoven m.b.t. het Digitaal Archief Vlaanderen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 11 juni 2004, in het bijzonder artikel 4, tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap “agentschap Facilitair Bedrijf” (HFB) die de taak heeft om het beleid inzake het openbare archiefwezen uit te voeren, te coördineren en te ondersteunen.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 10 mei 2019, tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten, in het bijzonder artikel 17 dat HFB de taken uitvoert, vermeld in artikel III.86, eerste lid, van het bestuursdecreet van 7 december 2018.

      Overwegende dat in het kader daarvan HFB het Digitaal Archief Vlaanderen (hierna: het “DAV”) heeft opgezet;- dat DAV een gemeenschappelijke dienstverlening is voor Vlaamse overheidsinstanties voor het beheren en bewaren van digitale overheidsinformatie die het administratief proces doorlopen heeft;- dat door middel van DAV Vlaamse instanties alle documenten en dossiers die ze op korte en lange termijn moeten bewaren (archiveren) en die het volledige administratieve proces hebben doorlopen en dus afgesloten zijn, digitaal kunnen opslaan, preserveren en ontsluiten;- dat HFB hierbij de operationele taken m.b.t. het archief- en informatiebeheer overneemt.

      Overwegende dat binnen DAV een dienst Serieregister, E-Depot, Documentenkluis en Depotbeheer is ingericht.

      Overwegende dat de Vlaamse regering de decretale taak heeft tot het beheren van het Serieregister;- dat de Vlaamse regering die taak aan HFB heeft toegewezen ingevolge artikel 10 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 mei 2019 tot regeling van het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten;- dat de gemeente Zandhoven overeenkomstig artikel III.82, §2 van het bestuursdecreet de verplichting heeft om de categorieën van bestuursdocumenten, met de bijhorende selectieregels, waarvoor hij de bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt te publiceren in het Serieregister.

      Overwegende dat overeenkomstig artikel III.80 van het bestuursdecreet gemeente Zandhoven bestuurlijk verantwoordelijk is voor het beheren en bewaren van de bestuursdocumenten die hij heeft opgemaakt of ontvangen naar aanleiding van zijn activiteiten of taken of ter handhaving van zijn rechten, of die hij heeft verworven van derden, gedurende de volledige levenscyclus van de creatie, verwerving of ontvangst tot aan de eventuele vernietiging;- dat HFB het E-depot heeft opgezet als onderdeel van DAV om de bewaring van die digitale bestuursdocumenten mogelijk te maken;- dat om het (logistiek) beheer van die analoge bestuursdocumenten te ondersteunen Depotbeheer aangeboden wordt als aparte dienst binnen DAV.

      Overwegende dat in het kader van DAV Het Facilitair Bedrijf ook de bijkomende dienstverlening Documentenkluis aanbiedt.

      Overwegende dat HFB in overeenstemming met de regelgeving overheidsopdrachten een raamovereenkomst heeft gesloten om de diensten te verwerven die de opzet en het gebruik van DAV mogelijk maken;- dat HFB bij de raamovereenkomst optreedt als aankoopcentrale ten aanzien van de klanten die opgenomen werden in de opdrachtdocumenten van de raamovereenkomst.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven een beroep wenst te doen op HFB in haar hoedanigheid van aankoopcentrale om de dienstverlening in het kader van DAV te bekomen en dit voor het Serieregister, in welk geval deel 1 ,deel 2 en deel 6 van deze toetredingsovereenkomst van toepassing zijn (inclusief de relevante bijlagen).

      Gelet op het voorliggende ontwerp van toetredingsovereenkomst met de Vlaamse gemeenschap en Vlaamse Gewest agentschap Facilitair m.b.t. digitaal archief Vlaanderen;- dat voormeld ontwerp geen aanleiding geeft tot bemerkingen.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de toetredingsovereenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te geven aan de toetredingsovereenkomst, zoals toegevoegd in bijlage, tussen Vlaams Gemeenschap en Vlaams Gewest Agentschap Facilitair Bedrijf en gemeente Zandhoven m.b.t. het digitaal archief Vlaanderen.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur, worden gemachtigd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens gemeente Zandhoven.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Vlaams Gemeenschap en Vlaams Gewest Agentschap Facilitair Bedrijf (Havenlaan 88 bus 60 - 1000 Brussel), de ICT- dienst en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Geelse huisvesting: goedkeuren van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 30 juni 2023: bekrachtigen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op zijn beslissing van 21 oktober 2021 waarbij de afbakening van het werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige Woonmaatschappij Antwerpen Midden en Noord werd goedgekeurd.
      Gelet op zijn beslissing van 15 september 2022 waarbij het advies verleend werd over het stappenplan om de Sociale Huisvestingsmaatschappij om te vormen tot de unieke woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.
      Gelet op het ministerieel besluit van 4 april 2023 tot de erkenning van BV De Voorkempen H.E. als woonmaatschappij.
      Gelet op zijn beslissing van 27 april 2023 waarbij de erkenning en de oprichting van de woonmaatschappij BV De Voorkempen H.E. werd goedgekeurd.
      Gelet op het ministerieel besluit van 2 juni 2023 waarbij Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen, de woonmaatschappij Kempen-Zuid (BV LeefGoed) vanaf 1 juli 2023 erkent voor 33 jaar;- dat op 30 juni a.s. om voormelde reden de Zonnige Kempen fuseert met de Geelse Huisvesting naar BV LeefGoed.
      Gelet op de mail van 26 juni 2023 van Zonnige Kempen waarbij de aandeelhouders uitgenodigd worden op een buitengewone algemene vergadering van de Geelse Huisvesting op 30 juni 2023 vanaf punt 7, met de volgende agenda:

      1. Onderzoek van de fusievoorstellen overeenkomstig artikel 12:24 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen. Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze fusievoorstellen kosteloos te verkrijgen.
      2. Onderzoek van:
        • de omstandige schriftelijke verslagen, overeenkomstig artikel 12:25 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de bestuursorganen van de te fuseren vennootschappen;
        • de schriftelijke verslagen over de respectievelijke fusievoorstellen, overeenkomstig artikel 12:26 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen opgesteld door de commissarissen van de te fuseren vennootschappen. Aan de aandeelhouders wordt de mogelijkheid geboden om deze documenten kosteloos te verkrijgen.
      3. Mededeling van belangrijke wijzigingen, die zich in de activa en passiva van de vermogens van de te fuseren vennootschappen hebben voorgedaan sinds de datum van opmaak van de fusievoorstellen.
        • Kennisname van de overdrachten onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "Geelse Huisvesting") van:
        o de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en
        o de bedrijfstak “Kempen-Zuid” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.
        • Mededeling van eventueel andere belangrijke wijzigingen.
      4. Besluit tot fusie van de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", met zetel te 2440 Geel, Kameinestraat 3, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.144.065 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overnemende vennootschap" of "Geelse Huisvesting"), volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden bepaald in de fusievoorstellen en overeenkomstig de bepalingen van artikel 12:2 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, door overneming van:
        • de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Zonnige Kempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Grote Markt 39, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.221.368 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "Zonnige Kempen");
        • de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "Kleine Landeigendom Zuiderkempen" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2260 Westerlo, Tongerlodorp 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0405.794.055 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "Kleine Landeigendom Zuiderkempen"); en
        • de naamloze vennootschap "De Woonbrug" vennootschap met sociaal oogmerk, met zetel te 2200 Herentals, Augustijnenlaan 28, bus 6, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0404.156.735 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout (de "overgenomen vennootschap" of "De Woonbrug");bij wijze van overgang onder algemene titel van het hele vermogen - zowel de rechten als de verplichtingen – van elk van de overgenomen vennootschappen, mits uitreiking van nieuwe aandelen en met verhoging (via inbrengen in natura) van het vermogen van de Geelse Huisvesting.
        Alle handelingen van de overgenomen vennootschappen gesteld sinds 1 januari 2023 worden boekhoudkundig geacht te zijn verricht voor rekening van de overnemende vennootschap.
        * Beschrijving van de overgegane vermogens - Voorwaarden en lasten van de overgang ingevolge de fusie.
      5. Voorstel tot wijziging van het voorwerp van de overnemende vennootschap ten einde de overnemende vennootschap in staat te stellen om de activiteiten, die verbonden zijn aan de overgedragen bedrijfstakken van
        • voormelde Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”; en
        • voormelde Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”;
        verder te zetten.
      6. Vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden.
        Vaststelling dat de fusie effectief verwezenlijkt is.
      7. Voorstel tot wijziging van de naam van de vennootschap in “LeefGoed”.
      8. Aanneming en goedkeuring van een nieuwe integrale versie van de statuten ter vervanging van de bestaande tekst van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten, de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de Omzendbrief van 24 april 2020 OMG/W 2020/3 betreffende de impact van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen (hierna de “Omzendbrief” genoemd).
      9. Vaststelling van de vervulling van de opschortende voorwaarden.
        Vaststelling dat de overdrachten van bedrijfstakken onder bezwarende titel aan de besloten vennootschap "GEELSE HUISVESTING", effectief verwezenlijkt zijn, met name:
        • overdracht van de bedrijfstak “$” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor ISOM”, verkort “SVK ISOM”, met zetel te 2200 Herentals, Lierseweg 132A, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0845.373.121 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout; en
        • de overdracht van de bedrijfstak “$” door de Vereniging Zonder Winstoogmerk “Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen”, verkort “SVK Zuiderkempen”, met zetel te 2440 Geel, Antwerpseweg 1, met ondernemingsnummer (BTW BE) 0464.737.985 RPR Antwerpen, afdeling Turnhout.
      10. Ontslagen en benoemingen van bestuurders.
      11. Bevestiging van het mandaat van de commissaris.
      12. Bevestiging van het adres van de zetel.
      13. Website en e-mail adres.
      14. Bijzonder machten tot uitvoering van de genomen besluiten.
      15. Vaststellen van de zitpenning voor de bestuurders.
      16. Vragen van de aandeelhouders.

      Overwegende dat de e-mail van 26 juni niet in ons bezit was voor de gemeenteraad van juni;- dat de buitengewone algemene vergadering zal plaatsvinden voor de gemeenteraad van september.
      Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen om voormelde reden op 26 juni 2023 bij hoogdringendheid de agendapunten heeft goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente heeft gemandateerd.
      Gelet op zijn beslissing van 21 maart 2013 waarbij de vertegenwoordiger en plaatsvervanger werden aangesteld voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de Zonnige Kempen vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Beleid van de Vlaamse regering kost ons veel werk. En ondertussen gebeurt er niets op vlak van sociale huisvesting!"

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 juni 2023 waarbij de agendapunten en het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering werden goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de Geelse Huisvesting (Kameinestraat 3 - 2440 Geel) en aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • CIPAL: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 12 oktober 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking, en latere wijzigingen.
      Gelet op de laatst gecoördineerde statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg ‘Cipal’).
      Overwegende dat gemeente Zandhoven deelnemer is van Cipal.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Bossaerts Betty, raadslid en de heer Lauwereys Jelle, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op de oproepingsbrief van 14 juli 2023 tot de buitengewone algemene vergadering van Cipal die digitaal doorgaat op 12 oktober 2023 om 16 uur met de volgende agendapunten:

      1. Wijziging aan artikel 4 van de statuten (“maatschappelijke doelstellingen”), om er na §1, tweede lid, volgend lid aan toe te voegen:
        “Daarbij behoren ook volgende verrichtingen:
        • Alle verrichtingen met betrekking tot de digitale transformatie van lokale overheden, over diverse beleidsdomeinen heen, inclusief adviesverlening, consultancy, begeleiding, ondersteuning, uitbesteding beheer, en zo meer;
        • De organisatie van raamcontracten waarbij Cipal optreedt als aankoopcentrale zoals voorzien in de Wetgeving overheidsopdrachten;
        • Het ter beschikking stellen van informatieveiligheidsconsulenten en functionarissen voor gegevensbescherming en het verlenen van advies en ondersteuning rond informatieveiligheid, privacywetgeving, cybersecurity en informatiebeheer;
        • Het ter beschikking stellen van sanctionerend ambtenaren ter ondersteuning van het lokale handhavingsbeleid (gemeentelijke administratieve sancties) waartoe bij de lokale overheden ook slimme informatie- en communicatietechnologie wordt ingezet;
        • Het aanbieden als technologische “end-to-end oplossing” van trajectcontroles ter verhoging van de lokale verkeersveiligheid en de verbetering van de lokale verkeersleefbaarheid;
        • Het aanbieden van datacenter diensten.”
      2. Wijziging aan artikel 4 van de statuten (“maatschappelijke doelstellingen”), door schrapping van §2.
      3. Verplaatsing van de zetel naar 2440 Geel, Cipalstraat 3 en bijgevolg wijziging van de eerste zin van artikel 5 van de statuten.
      4. Wijziging aan artikel 1 van de statuten, om er na de eerste zin volgende zin toe te voegen:
        “De vereniging kan haar activiteiten ook voeren onder de naam “C-smart”.”
      5. Wijziging aan artikel 2 van de statuten, om er het eerste lid te vervangen door volgende tekst:
        “Naast gemeenten kunnen uitsluitend aan de vereniging deelnemen: autonome gemeentebedrijven, openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de publiekrechtelijke verenigingen ervan, andere samenwerkingsverbanden, gevormd krachtens deel 3, titel 3 van het Vlaams Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (hierna aangeduid als "het decreet"), politiezones, hulpverleningszones, alsook elke andere persoon waarvan de deelname decretaal is toegestaan.”
      6. Wijziging aan artikel 2 van de statuten, om er het tweede lid te schrappen.
      7. Wijziging aan artikel 3 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “De vereniging heeft de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging in de zin van artikel 398, §2, 2° van het decreet.
        Zij is onderworpen aan de bepalingen van het decreet. Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld is door het decreet of deze statuten, zijn de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen die gelden voor de vennootschapsvorm van de coöperatieve vennootschap van toepassing.
        Overeenkomstig artikel 397 van het decreet is de vereniging een publiekrechtelijke rechtspersoon.”
      8. Wijziging aan artikel 4bis van de statuten, om er §1 te vervangen door volgende tekst:
        “§1. De vereniging mag, overeenkomstig artikel 472 van het decreet en met behoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, deelnemen in publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersonen die zelf niet de rechtsvorm van de vereniging hebben aangenomen, op voorwaarde dat het maatschappelijk doel van deze rechtspersonen overeenstemt met de eigen doelstellingen en op voorwaarde dat de wetgeving op de overheidsopdrachten waar toepasselijk wordt nageleefd.”
      9. Wijziging aan de tweede zin van artikel 5 van de statuten om er het woord “hemzelf’ te vervangen door “haarzelf”.
      10. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er de laatste zin van het eerste lid te schrappen.
      11. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er de laatste zin van het vijfde lid te vervangen door volgende zin:“Artikel 425, vierde en vijfde lid, van het decreet zijn op hen van toepassing.”
      12. Wijziging aan artikel 6 van de statuten, om er het laatste lid te schrappen.
      13. Wijziging aan artikel 9 van de statuten, om er in de eerste zin van het tweede lid het woord ‘kapitaalplaatsing” te vervangen door het woord “inbreng”.
      14. Wijziging aan artikel 11 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “ De vereniging ziet erop toe dat zij over een eigen vermogen beschikt dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van haar bedrijvigheid.”
      15. Wijziging aan artikel 12 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “Als vergoeding voor de inbreng(en) kunnen aandelen worden uitgegeven.
        De aandelen hebben een gelijke nominale waarde van honderd vijfentwintig euro per aandeel.
        De aandelen kunnen niet worden overgedragen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de algemene vergadering en slechts onder deelnemers van dezelfde categorie en voor zover dat de overdracht van de aandelen geen afbreuk doet aan de goede uitvoering van de aangegane verbintenissen.”
      16. Wijziging aan artikel 13, §2, eerste zin van de statuten, om er de woorden “Het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door de woorden “De inbreng”.
      17. Wijziging aan artikel 13, §2, tweede zin van de statuten om er de woorden “in kapitaal” te schrappen.
      18. Wijziging aan artikel 13, §3 van de statuten, om er de woorden “het kapitaal” te vervangen door de woorden “de inbreng”.
      19.  Wijziging aan artikel 13 van de statuten, om er na §3 volgende paragraaf toe te voegen:
        “§4. Alle huidige en toekomstige inbrengen worden geboekt op een beschikbare eigen vermogensrekening.”
      20. Wijziging aan artikel 15, §1, eerste lid van de statuten, om er in de laatste zin de woorden “over het lokaal bestuur” te schrappen.
      21. Wijziging aan artikel 15, §1 van de statuten, om er het laatste lid te schrappen.
      22. Wijziging aan artikel 15, §3 van de statuten, om deze te hernummeren tot artikel 15, §2 en in de laatste zin de woorden “over het lokaal bestuur” te schrappen.
      23. Wijziging aan artikel 13, §4 van de statuten, om deze te hernummeren tot artikel 15, §3.
      24. Wijziging aan artikel 18 van de statuten, om dit artikel te vervangen door volgende tekst:
        “De raad van bestuur kiest in zijn schoot een voorzitter en drie ondervoorzitters. De voorzitter en minstens één ondervoorzitter worden gekozen tussen de bestuurders, die tevens gemeenteraadslid, burgemeester of schepen van een aangesloten gemeente zijn. Deze mandaten zijn, behoudens ontslag door de mandataris of herroeping door de raad van bestuur, van dezelfde duur als het mandaat van bestuurder zelf en hernieuwbaar. Indien voortijdig moet worden voorzien in de opvolging van de voorzitter of van een ondervoorzitter, is de duur van het mandaat van de nieuwbenoemde titularis beperkt tot de resterende duur van het mandaat van degene in wiens plaats hij treedt.
        De raad van bestuur duidt tevens een secretaris aan, die hij buiten zijn schoot mag kiezen.”
      25. Wijziging aan artikel 20 van de statuten, om er in de tweede zin de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde” te schrappen evenals in de derde zin de woorden “de op voordracht van de deelnemende gemeenten” en de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde”.
      26. Wijziging aan artikel 21 van de statuten, om er het eerste en tweede lid van §1 te vervangen door volgende tekst:
        “§1. De raad van bestuur kan alleen geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Het lid met raadgevende stem in de raad van bestuur telt niet mee voor de berekening van het aanwezigheidsquorum.
        De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend.”
      27. Wijziging aan artikel 21 van de statuten, om er de eerste zin van paragraaf 2 te vervangen door volgende tekst:
        “Ieder bestuurder kan aan een ander bestuurder schriftelijk of digitaal volmacht geven om hem te vertegenwoordigen voor een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur.”
      28. Wijziging aan artikel 22 van de statuten, om er in de tweede zin tussen de woorden “aangetekend” en “verzonden” de woorden “of digitaal” in te voegen.
      29. Wijziging aan artikel 23 van de statuten, om er in §1, eerste lid, na de tweede zin volgende zin toe te voegen:
        “Met uitzondering van de beslissingen welke wettelijk niet zijn toegestaan, kunnen de bestuurders schriftelijk of digitaal via videoconferentie, conference call of andere telecommunicatiemiddelen alle besluiten nemen die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoren.”
      30. Wijziging aan artikel 23 van de statuten, om er de derde paragraaf te vervangen door volgende tekst:
        “§3. Een lid van de raad van bestuur of een door de raad van bestuur hiertoe gemandateerde brengt minstens tweemaal per jaar, tijdens een openbare vergadering van elk van de deelnemende gemeenten, verslag uit over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad, en verstrekt toelichting bij het beleid van de vereniging.”
      31. Schrapping van de artikelen 25 en 25bis van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
      32. Wijziging aan artikel 26 van de statuten, om dit artikel te vervangen voor volgende tekst:
        “De raad van bestuur stelt overeenkomstig artikel 458 van het decreet de rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code op.
        De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code worden meegedeeld aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid.
        De raad van bestuur is bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden, maar kan, met uitzondering van de benoeming en het ontslag van het management en het door de raad van bestuur aangewezen kaderpersoneel, alle aangelegenheden die betrekking hebben op de uitvoering van de rechtspositieregeling, de deontologische code en het arbeidsreglement, in het kader van het individuele personeelsbeheer, verder delegeren.”
      33. Wijziging aan artikel 26, tweede lid van de statuten, om er het getal “36” te vervangen door het getal “33”.
      34. Wijziging aan artikel 28 van de statuten, om er in de eerste zin het woord “vennootschap” te vervangen door het woord “vereniging”.
      35. Schrapping van de artikelen 32 en 33 van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
      36. Wijziging aan artikel 35 van de statuten, om er in de laatste zin van het tweede lid het getal “48” te vervangen door het getal “436”.
      37. Wijziging aan artikel 35 van de statuten, om er het derde lid te vervangen door volgende tekst:
        “Voor de gemeenten worden de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
        De gemeenteraad bepaalt het aantal vertegenwoordigers van de gemeenten op de algemene vergadering aan de hand van twee voor alle deelnemende gemeenten op dezelfde wijze geldende criteria, waarbij in gelijke mate rekening gehouden wordt met zowel de omvang van de bevolking volgens de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, als met de inbreng.
        Iedere gemeente duidt steeds minstens één vertegenwoordiger aan. Desgewenst kan de gemeente overeenkomstig de in de voorgaande alinea bepaalde criteria, bijkomende vertegenwoordigers aanduiden per volledige schijf van twintig procent van respectievelijk haar bevolkingscijfer in verhouding tot het totale bevolkingscijfer van het gemeentelijk ambtsgebied van de vereniging, en haar inbreng in verhouding tot de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging. De oproeping voor de algemene vergadering vermeldt voor iedere gemeente de daartoe benodigde cijfergegevens, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers en van de laatst goedgekeurde jaarrekeningen.
        Desgewenst kan de gemeente ook per vertegenwoordiger één of meer plaatsvervanger(s) met vermelding van hun onderlinge rangorde aanduiden.”
      38. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §1, derde lid, laatste zin de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door de woorden “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging” en om er in §1, vierde lid de woorden “het maatschappelijk kapitaal” te vervangen door “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging”.
      39. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §1, laatste lid het getal “37” te vervangen door het getal “34”.
      40. Wijziging aan artikel 36 van de statuten, om er in §2, eerste lid, tweede zin de woorden “het
        maatschappelijk kapitaal” te vervangen door “de totale inbreng van de deelnemers in de vereniging”.
      41. Wijziging aan artikel 37 van de statuten, om er in de laatste zin van het tweede lid het getal “37” te vervangen door “34”.
      42. Wijziging aan artikel 38 van de statuten, om er in de tweede en derde zin telkens de woorden “op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde” te schrappen.
      43. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er het derde lid te schrappen.
      44. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er in het vierde lid, de eerste zin te vervangen door volgende tekst:
        “De raad van bestuur kan de deelnemers de mogelijkheid bieden om overeenkomstig artikel 6:75 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op afstand deel te nemen aan de algemene vergadering door middel van een door de vereniging ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.”
      45. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, om er in het vierde lid, laatste zin de woorden “wetboek van vennootschappen te vervangen door “Wetboek van vennootschappen en verenigingen”.
      46. Wijziging aan artikel 39 van de statuten, door toevoeging na het derde lid van volgend lid:
        “Alvorens de algemene vergadering fysisch bij te wonen, dienen de vertegenwoordigers van de deelnemers de aanwezigheidslijst te tekenen. De aanwezigheidslijst wordt door de stemopnemers echt verklaard en bij de notulen van de vergadering gevoegd. Om de algemene vergadering digitaal bij te wonen, dienen de vertegenwoordigers in het bezit te zijn van inloggegevens die strikt persoonlijk op naam bezorgd worden.”
      47. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het eerste lid, eerste zin tussen het woord “statuten” en “worden” de woorden “en in de bijlagen” in te voegen.
      48. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het tweede lid, eerste zin het woord “statutenwijzing” te vervangen door “statutenwijzigingen”.
      49. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het vijfde lid, de eerste zin te vervangen door volgende tekst:
        “De wijzigingen worden goedgekeurd door de Vlaamse Regering binnen een termijn van negentig kalenderdagen die ingaat op de dag na de verzending van het verslag naar de toezichthoudende overheid.”
      50. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er het zesde lid te vervangen door volgende tekst:
        “De statutenwijzigingen worden op dezelfde wijze als de oprichtingsakte neergelegd en bekendgemaakt.”
      51. Wijziging aan artikel 40 van de statuten, om er in het laatste lid, na het woord “verplichting” de woorden “of om het aantal mandaten binnen de vereniging te verminderen” toe te voegen.
      52. Wijziging aan artikel 42bis van de statuten, om het artikel te vervangen door volgende tekst:
        “Overeenkomstig artikel 466 van het decreet maakt de voorzitter van de raad van bestuur via de webtoepassing van de vereniging een lijst bekend van de besluiten van de bestuursorganen van de vereniging met een beknopte omschrijving van de daarin geregelde aangelegenheden.
        Op dezelfde dag als de dag waarop de vereniging de lijst, vermeld in het eerste lid, bekendmaakt op haar webtoepassing, brengt de vereniging de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.
        Overeenkomstig artikel 467 van het decreet maakt de voorzitter van de raad van bestuur de volgende besluiten en de inhoud ervan bekend via de webtoepassing van de vereniging:
        1° de besluiten van de vereniging betreffende de rechtspositieregeling van het personeel, vermeld in artikel 25 van de statuten;
        2° de voorstellen van de raad van bestuur van de vereniging in verband met het bijzonder plan overeenkomstig artikel 43 van de statuten;
        3° de code van goed bestuur, na goedkeuring door de algemene vergadering van de vereniging.
        Op dezelfde dag als de dag waarop de vereniging de lijst, vermeld in het eerste lid, bekendmaakt op haar webtoepassing, brengt de vereniging de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan.”
      53. Wijziging aan artikel 44 van de statuten om het laatste lid te vervangen door volgende tekst:
        “De jaarrekening wordt, binnen een termijn van dertig kalenderdagen na haar goedkeuring door de algemene vergadering, door de raad van bestuur neergelegd bij de Nationale Bank van België.”
      54. Schrapping van artikel 45 van de statuten en hernummering van de daaropvolgende artikelen.
      55. Wijziging aan artikel 46 van de statuten, om er §2 te vervangen door volgende tekst:
        “§2. Overeenkomstig artikel 457 van het decreet roept de raad van bestuur, als het netto actief van de vereniging negatief dreigt te worden of is geworden, de algemene vergadering op om te vergaderen.
        Die vergadering heeft plaats ten hoogste zestig kalenderdagen na de datum waarop de vermelde toestand is vastgesteld of had moeten worden vastgesteld krachtens de wettelijke of statutaire bepalingen. De algemene vergadering neemt een van de volgende beslissingen:
        1° de ontbinding van de vereniging;
        2° de invoering van de maatregelen om de continuïteit van de vereniging te vrijwaren, die in de agenda zijn aangekondigd.
        Tenzij de raad van bestuur de ontbinding van de vereniging voorstelt, zet hij in een bijzonder plan uiteen welke maatregelen hij voorstelt om de continuïteit van de vereniging te vrijwaren.
        De raad van bestuur verantwoordt zijn voorstellen in dat plan dat uiterlijk drie weken voor de algemene vergadering aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid wordt voorgelegd, samen met de oproepingsbrief en alle bijbehorende documenten waaruit de noodzaak van het plan blijkt.
        De algemene vergadering beslist onder de voorwaarden, vermeld in artikel 427 van het decreet. Als het plan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard, kan artikel 470 van het decreet worden toegepast.”
      56. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er §2 te vervangen door volgende tekst:
        “§2. Bij ontbinding krachtens het voorgaande lid of door het verstrijken van de statutair bepaalde duur die niet verlengd wordt, wijst de algemene vergadering die de ontbinding vaststelt, de vereffenaars aan op dezelfde wijze als bepaald is voor de raad van bestuur. Een beperkt college van vereffenaars kan samengesteld worden. Het totaal aantal leden van dat college bedraagt ten hoogste een derde van dat van de raad van bestuur. De meerderheid komt telkens toe aan de leden die op voordracht van de deelnemende gemeenten zijn benoemd. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van ontbinding.”
      57. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §3, eerste lid het woord “kapitaalinbreng” te vervangen door “inbreng”.
      58. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §3, tweede lid, de laatste zin te vervangen door volgende zin:
        “Het door een deelnemer overgenomen personeel komt, met behoud van zijn geldelijke rechten, terecht in een overgangskader dat uitdovend is.”
      59. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er §4 te vervangen door volgende tekst:
        “§4. De gemeenten hebben een recht van voorkeur bij de overname van de installaties die op hun grondgebied liggen.”
      60. Wijziging aan artikel 47 van de statuten, om er in §5 het woord “vennoten” te vervangen door “deelnemers” en het woord “vennootschapsvermogen” door “vermogen”.
      61. Schrapping van “HOOFDSTUK VI. Tijdelijke en overgangsbepalingen”.
      62. Wijzigingen aan het opschrift van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten.
      63. Machten te verlenen tot uitvoering van de genomen besluiten.

      Gelet op het ontwerp van statutenwijziging van Cipal, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023.
      Overwegende dat de statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur.
      Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging ook het voorstel omvat om de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en de zetel van de vereniging te verplaatsen.
      Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging tevens het voorstel omvat om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, en in het bijzonder op artikel 427.
      Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.
      Gelet op het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren.
      Overwegende dat de raad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De wijzigingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) worden goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) worden goedgekeurd.
      Artikel 3.
      De overige wijzigingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) worden goedgekeurd.
      Artikel 4.
      Het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) wordt goedgekeurd.
      Artikel 5.
      Het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) wordt goedgekeurd.
      Artikel 6.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, aangesteld in zitting van 14 februari 2019 wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen.
      Artikel 7.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
      Artikel 8.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Cipal dv (infoavdv@cipal.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van het addendum aan de huurovereenkomst tussen de Regie der Gebouwen en gemeente Zandhoven m.b.t. Vredegerecht Amelbergastraat 13: bekrachtigen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de wet van 25 april 2014 houdende diverse bepalingen betreffende justitie;- dat ingevolge voormelde Wet Justitie dient te voorzien in een overname van de huisvestingsplicht van de vredegerechten door de federale overheid en hiervoor een termijn voorzien is van 10 jaar.
      Gelet op het schrijven van de Regie der Gebouwen, Vlaanderen Regio Noord, Italiëlei 4 bus 15 te 2000 Antwerpen van 15 maart 2022 m.b.t. de huidige huisvestiging van het vredegerecht, gelegen Amelbergastraat 13 te Zandhoven, een gebouw in eigendom van de gemeente.
      Overwegende dat het de bedoeling/betrachting is om het Vredegerecht in Zandhoven te behouden en alzo Kantonhoofdplaats te blijven.
      Gelet op de vele gesprekken en plaatsbezoeken die plaatsvonden tussen een afvaardiging van de Regie der Gebouwen en de gemeente Zandhoven en waarbij de huidige locatie als beste naar voren werd geschoven;- dat zowel de Regie der Gebouwen als de gemeente Zandhoven hiermee akkoord kunnen gaan.
      Gelet op zijn beslissing van 27 april 2023 waarbij de huurovereenkomst met de Regie der Gebouwen werd goedgekeurd.
      Overwegende dat ingevolge een rondgang in het gebouw, uitgevoerd op 29 juni 2023, gebleken is dat de vooropgestelde timing voor de uitvoering van deze werken onrealistisch is.
      Overwegende dat het wenselijk is artikel 10 van de huurovereenkomst aan te passen en een realistische tijdslijn op te nemen.
      Overwegende dat het goedkeuren van een huurovereenkomst tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort;- dat Regie der Gebouwen een goedkeuring dient te krijgen van de ministerraad en dat het dossier voor eind augustus moest geagendeerd worden;- dat het om deze reden de goedkeuring van het addendum niet kon wachten tot de eerstvolgende gemeenteraad;- dat het college van burgemeester en schepenen op 16 augustus 2033 het addendum goedkeurde;- dat deze beslissing bekrachtigd zou worden op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J..

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 augustus 2023 waarbij het addendum aan de huurovereenkomst tussen Regie der Gebouwen en gemeente Zandhoven met betrekking tot vredegerecht Amelbergastraat 13, zoals werd goedgekeurd in zitting van 27 april 2023.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Regie der Gebouwen, Vlaanderen Regio Noord (Italiëlei 4 bus 15 - 2000 Antwerpen), de dienst Financiën en de dienst Secretariaat. De huurder gelast zich met de registratie van dit contract.

    • Goedkeuren van het beleid inzake deconnectie voor de gemeentelijke basisschool van Zandhoven en de gemeentelijke basisschool van Massenhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 41, en latere wijzigingen.
      Gelet op de weg van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen, en latere wijzigingen.
      Gelet op de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekking tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, en latere wijzigingen.
      Gelet op CAO XII waarin staat dat een digitaal lesaanbod deel uitmaakt van het reguliere takenpakket van het onderwijzend personeel;- dat de ICT-mogelijkheden en diverse digitale werk- en overlegvormen en tools moeten zorgen voor minder lasten en meer kwaliteit;- dat dit eventueel voor digistress en/of digibesitas kan zorgen;- dat om voormelde redenen het belangrijk en aangewezen is een afsprakenkader met minimaal aantal thema’s te maken dat een duidelijke plaats krijgt binnen het preventieve welzijnsbeleid van de onderwijsinstellingen;- dat het de bedoeling is om zowel onderwijzend personeel als leerlingen en ouders te ontlasten en niet te belasten.
      Gelet op het protocol van 30 augustus 2023 van het lokaal comité.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De afspraken, zoals in bijlage toegevoegd, in verband met de digitale bereikbaarheid in de Gemeentelijke Basisschool Zandhoven en de Gemeentelijke Basisschool Massenhoven worden goedgekeurd.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de dienst Secretariaat, de Gemeentelijke Basisschool Zandhoven en de Gemeentelijke Basisschool Massenhoven.

    • Goedkeuren van het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden

      De voorzitter stelt voor om de punten 18 en 19 samen te bespreken maar er afzonderlijk over te stemmen. De raad gaat hiermee eenparig akkoord.

      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40, §3 en 41, tweede lid, 2°, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, in het bijzonder de artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis,44quater tem 44 septies, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet leersteun van 3 mei 2023, in het bijzonder artikel 16.
      Gelet op CAO XII van 10 september 2021.
      Overwegende dat een schoolbestuur voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement moet opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
      Overwegende dat meer specifieke afspraken door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen worden in de infobrochure.
      Overwegende dat het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld worden (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
      Overwegende dat het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op 15 september 2022 aan actualisatie toe is wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.).
      Overwegende dat een wijziging van het schoolreglement ten vroegste uitwerking kan hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.
      Overwegende dat het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.
      Overwegende dat de beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad;- dat het overleg in de schoolraad plaatsgevonden heeft op 12 september 2023.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Stulens P. die het volgende verklaart: “Vlaams Belang dient een amendement in en vraagt de stemming daarover, in verband met Artikel 44 van het schoolreglement, dat momenteel handelt over een absoluut en permanent rookverbod, wensen we dat dit wordt uitgebreid met een algemeen hoofddoekenverbod.”
      De heer Stulens P. wenst dit voorstel als amendement toe te voegen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van dhr. Stulens P. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop het door dhr. Stulens P. indiende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 2

      Aantal stemmen tegen het amendement: 15

      Aantal onthoudingen: 2

      Volgende onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 2 stemmen voor (Paul Stulens, Johan Vanslambrouck), 15 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Paul Nagels), 2 onthoudingen (Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts)

      Het amendement van dhr. Stulens P. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet goedkeuren van het schoolreglement van de Gemeentelijke Basisschool van Zandhoven.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "We gaan ons amendement ‘het is niet toegelaten om levensbeschouwelijke kentekens te dragen’ deze keer niet brengen en laten stemmen, maar we gaan ons hierdoor wel onthouden, wat door de burgemeester beantwoord werd door “het zouden ook maar 3 stemmen zijn deze keer”. Ook had Paul nog een opmerking dat er bij artikel 13, paragraaf 3, in Massenhoven een stukje weggevallen is, daar staat “In alle andere gevallen neemt de school de eindbeslissing inzake het al dan niet zittenblijven of versnellen van de leerling.” Terwijl in het reglement voor Zandhoven staat: “In alle andere gevallen neemt de school de eindbeslissing inzake het al dan niet zittenblijven of versnellen van de schoolloopbaan van de leerling.”. (het rode stuk is dus in het reglement van Massenhoven weggevallen). Mevrouw Maes antwoordde hierop dat ze dit zal bekijken."

      - dhr. Stulens P., die het volgende verklaart: "Ik heb een vraag in dit verband: klopt het dat dit reglement nog niet is goedgekeurd door de ouderraad van Zandhoven?”
      Nadat schepen Maes M. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 14 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de infobrochure.
      Artikel 3.
      Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 15 september 2022 wordt opgeheven.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing aan de dienst Secretariaat en de Gemeentelijke Basisschool Zandhoven overgemaakt worden.

    • Goedkeuren van het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Massenhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40, §3 en 41, tweede lid, 2°, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, in het bijzonder de artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis,44quater tem 44 septies, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet leersteun van 3 mei 2023, in het bijzonder artikel 16.
      Gelet op CAO XII van 10 september 2021.
      Overwegende dat een schoolbestuur voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement moet opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
      Overwegende dat meer specifieke afspraken door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen worden in de infobrochure.
      Overwegende dat het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld worden (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
      Overwegende dat het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op 15 september 2022 aan actualisatie toe is wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.).
      Overwegende dat een wijziging van het schoolreglement ten vroegste uitwerking kan hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.
      Overwegende dat het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.
      Overwegende dat de beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad;- dat het overleg in de schoolraad plaatsgevonden heeft op 5 september 2023.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Stulens P. die het volgende verklaart: “Vlaams Belang dient een amendement in en vraagt de stemming daarover, in verband met Artikel 44 van het schoolreglement, dat momenteel handelt over een absoluut en permanent rookverbod, wensen we dat dit wordt uitgebreid met een algemeen hoofddoekenverbod.”
      De heer Stulens P. wenst dit voorstel als amendement toe te voegen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van dhr. Stulens P. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop het door dhr. Stulens P. indiende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 2

      Aantal stemmen tegen het amendement: 15

      Aantal onthoudingen: 2

      Volgende onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 2 stemmen voor (Paul Stulens, Johan Vanslambrouck), 15 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Paul Nagels), 2 onthoudingen (Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts)

      Het amendement van dhr. Stulens P. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet goedkeuren van het schoolreglement van de Gemeentelijke Basisschool van Massenhoven.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "We gaan ons amendement ‘het is niet toegelaten om levensbeschouwelijke kentekens te dragen’ deze keer niet brengen en laten stemmen, maar we gaan ons hierdoor wel onthouden, wat door de burgemeester beantwoord werd door “het zouden ook maar 3 stemmen zijn deze keer”. Ook had Paul nog een opmerking dat er bij artikel 13, paragraaf 3, in Massenhoven een stukje weggevallen is, daar staat “In alle andere gevallen neemt de school de eindbeslissing inzake het al dan niet zittenblijven of versnellen van de leerling.” Terwijl in het reglement voor Zandhoven staat: “In alle andere gevallen neemt de school de eindbeslissing inzake het al dan niet zittenblijven of versnellen van de schoolloopbaan van de leerling.”. (het rode stuk is dus in het reglement van Massenhoven weggevallen). Mevrouw Maes antwoordde hierop dat ze dit zal bekijken."

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Ik stel vast dat de geesten in de juiste richting evolueren. Collega ’s die bij de vorige stemming tegen ons amendement hebben gestemd hebben zich nu onthouden. Overigens : dat hoofddoekenverbod is helemaal niet extreem : het geldt al een hele tijd in het gemeenschapsonderwijs."

      Nadat schepen Maes M. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 14 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 3 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de infobrochure.
      Artikel 3.
      Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 15 september 2022 wordt opgeheven.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing aan de dienst Secretariaat en de Gemeentelijke Basisschool Massenhoven overgemaakt worden.

    • Opvolgrapportering i.g.v. artikel 263 van decreet lokaal bestuur: akteneming

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 263 dat stelt dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd;- dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd wordt.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 171 §4 3° dat stelt dat de algemeen directeur in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering zorgt.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 176 dat stelt dat de financieel directeur onder functionele leiding van de algemeen directeur instaat voor het opstellen, in overleg met het managementteam, voor het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheercyclus van de lokale besturen in het bijzonder artikel 29.
      Overwegende dat sinds de invoering van BBC 2020 de verplichting opgelegd is om minstens éénmaal per jaar, in de loop van het derde kwartaal, aan de raad te rapporteren over de stand van zaken van de beleidsdoelstellingen over de eerste 6 maanden van het jaar, en dit zowel op inhoudelijk als financieel vlak;- dat zo alle raadsleden 3x per jaar een rapport krijgen over de beleidsdoelstellingen en de uitvoering hiervan, namelijk bij de jaarlijkse aanpassing van het meerjarenplan, bij de vaststelling van de jaarrekening en minstens bij één tussentijds opvolgingsrapport.
      Overwegende dat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen bevat:

      • een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
      • een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2);
      • in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
      • in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende vraagt:

      "1. Ik stel vast dat slechts 15 % van het voorziene budget voor investeringen daadwerkelijk is uitgegeven op 30 juni. Het is nogal illusoir om te denken dat de overige 85 % zullen gerealiseerd worden in de tweede jaarhelft waar nog eens de vakantieperiode in valt. Hoeveel zal er nog dit jaar geïnvesteerd worden?
      2. De lopende uitgaven voor informatica zijn sterk toegenomen. Wat is de reden hiervoor?"

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "P 6: 2-2: ‘Voor het bomenbeheerplan werd een grondig onderzoek gedaan welke straten best in aanmerking komen voor het vervangen van de bomen ….’
      Bautersemdreef: onderzoek beloofd. Resultaat?
      P 12: ‘In Pulle werd de woning Torenstraat 4 aangekocht. Dit past in de visie van het masterplan waarin we een groene long willen ontwikkelen in het centrum van Pulle aan de Hof van de Pastoor en zo een verbinding kunnen maken met de omgeving van de kerk. De woning zal worden afgebroken om dit doel te bereiken.’
      Om het doel te bereiken moet er nog een (stuk) tuin aangekocht worden. Misschien is het het gepaste moment om eens te praten met de eigenaar van deze tuin. Dan kan er ineens een degelijk globaal ontwerp worden gemaakt."

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Is er al een gedacht vanaf wanneer het zwaar verkeer zal gemeden worden in de dorpskernen van Massenhoven en Zandhoven, zoals op blz 10 te lezen staat, en ook welke vrijwilligers er toch betaald worden, want er is één persoon die hem gemeld had dat dit gebeurt maar die zelf niets ontvangt. Het antwoord op die vragen was dat ze hopen dat er zo snel als mogelijk borden gaan komen op de autostrades ism Ranst en dat de opzichter een gemachtigd opzichter moet zijn, aangesteld door de gemeente, goedgekeurd door de politie."

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2023 van het meerjarenplan 2020-2025.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de princiepsbeslissing om toe te treden tot de raamovereenkomst van de gemeente Kampenhout m.b.t. verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 41, tweede lid, 10°, en latere wijzigingen.
      Gelet op de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 in het bijzonder artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47.
      Overwegende dat bij toetreding tot de raamovereenkomst we zelf geen procedure moeten voeren en de prijzen door de schaalgrootte gunstiger zullen zijn waardoor er een besparing is van zowel tijd als geld.
      Gelet op de gemotiveerde gunningsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout van 6 maart 2023 inzake de raamovereenkomst “verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software”.
      Overwegende dat deze raamovereenkomst bestaat uit vier percelen namelijk:

      • Perceel 1: Infrastructuur
      • Perceel 2: Netwerk en security
      • Perceel 3: Software en diensten
      • Perceel 4: Procesautomatisering

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale kan gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
      Overwegende dat het aangewezen is dat de gemeente Zandhoven gebruik maakt van de raamovereenkomst om volgende redenen:

      • dat het gemeentebestuur wil inzetten op een moderne digitale netwerkinfrastructuur voor zowel de eigen administratie als de burger.
      • dat de raamovereenkomst aansluit bij de huidige of toekomstige behoeften van het gemeentebestuur zoals vernieuwingen in de (draadloze) netwerkinfrastructuur van het gemeentelijk patrimonium.
      • dat een deelname een administratieve tijdbesparing oplevert.
      • dat de nodige budgetten beschikbaar zijn.
      • dat de gemeente niet verplicht is tot enige afname van de raamovereenkomst bij toetreding hiervan.

      Gelet op het voorstel van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vertruyen O..

      Nadat schepen Lauwereys J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeente Zandhoven keurt het principe goed om beroep te kunnen doen op de raamovereenkomst “verwerving diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software” van de gemeente Kampenhout.
      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de beslissing.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de gemeente Kampenhout (Dorpsstraat 9 – 1910 Kampenhout) en de ICT dienst bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: goedkeuren om parkeerplaatsen voor te behouden voor extra laadinfrastructuur in de Bruggestraat, parking achteraan het gemeentehuis

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.
      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen.
      Gelet op het ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens en het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009
      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40, en latere wijzigingen.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 over de laadinfrastructuur voor elektrische wagens;- dat met dit besluit de Vlaamse Overheid de laadinfrastructuur (laadpalen) voor elektrische voertuigen wenst uit te breiden;- dat voormeld besluit als regelgevend kader dienst moet doen.

      Gelet op het ministerieel besluit van 1 augustus 2022 tot vaststelling van de beschikbaarheid van laadpunten als vermeld in artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 over de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de artikelen 5, 6 en 9;- dat met de uitrolstrategie van Paal volgt Paal bijkomende laadpalen bijgeplaatst worden op bestaande locaties die vaak gebruikt worden.

      Overwegende dat de bestaande elektrische laadpaal in de Bruggestraat aan de parking achter het gemeentehuis vaak wordt gebruikt en maximaal wordt bezet;- dat deze locatie bijgevolg voldoet aan de criteria van de uitrolstrategie “Paal volgt Paal” en om voormelde reden werd voorgedragen als locatie voor een extra elektrische laadpaal.

      Gelet op de goedkeuring van deze aanvraag in het online opvolgsysteem voor de opvolging van de uitrol van de elektrische laadpalen.
      Overwegende dat de voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen op een correcte wijze dienen aangeduid te worden conform de wegcode, artikel 70.2.1 3e h.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Stulens P., die het volgende verklaart: "Schepen Joris zegt ons dat we zullen verplicht worden om met de auto elektrisch te gaan rijden, maar niemand zal me ooit zover kunnen krijgen om aan die hypocrisie mee te doen en elektrisch te gaan rijden. Dit punt gaan we niet mee goedkeuren. We zijn immers van mening dat iemand die met een elektrische auto wil rijden, deze dan maar thuis of in een laadstation moet opladen. Hiervoor parkeerplaatsen voorbehouden is discriminerend ten opzichte van de andere gebruikers die er niet mogen parkeren.”

      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Resultaat: Met 17 stemmen voor, 2 stemmen tegen
      Besluit

      Artikel 1.
      Twee extra parkeerplaatsen op de parking van het Gemeentehuis in de Bruggestraat voor te behouden voor elektrische voertuigen die gebruik maken van een laadpaal.

      Artikel 2.
      Voormelde parkeerplaatsen te signaleren door plaatsing van het bord E9a met een onderbord met stekker en afbeelding van een personenwagen en de nodige wegmarkering aan te brengen.

      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, nl. voor de afkondiging, de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden.

      Artikel 4.
      Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:
      - Deputatie van de provincie Antwerpen, griffie@provincieantwerpen.be
      - Griffie van de rechtbank eerste aanleg Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen
      - Politierechtbank Antwerpen Bolivarplaats 20/3 2000 Antwerpen.

      Artikel 5.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de toetredingsakte m.b.t. de aankoopcentrale van Agentschap Wegen en Verkeer tot het leveren, plaatsen en onderhouden van Hoppinzuilen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 41, tweede lid, 10°, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 in het bijzonder artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47.

      Gelet op het decreet van 3 april 2019 betreffende de basisbereikbaarheid, gepubliceerd op 12 juni 2019;- dat met voormeld decreet voor het openbaar vervoer wordt overgestapt van het concept van basismobiliteit naar het concept van basisbereikbaarheid nl. van een aanbodgestuurd naar een vraaggestuurd openbaar vervoer.

      Overwegende dat steden en lokale besturen verantwoordelijk zijn voor alle lokale en buurthoppinpunten langs gemeentewegen op hun grondgebied.

      Overwegende dat Agentschap Wegen en Verkeer een aankoopcentrale heeft opgericht met alle bepalingen en modaliteiten zoals beschreven in het bestek PCO/TOP/2022/1 om de Vlaamse steden en gemeenten te ontzorgen voor de inrichting van de Hoppinpunten.

      Overwegend dat voormelde aankoopcentrale in eerste instantie bedoeld is voor de inrichting van de Hoppinpunten: dit zijn mobiliteitsknooppunten waar mensen vlot van het ene vervoersmiddel op het andere kunnen ‘hoppen’;- dat deze punten voor Zandhoven zijn:

      • Pulderbos Dorp
      • Pulle Dorp
      • Zandhoven Dorp
      • Viersel Dorp

      Overwegende dat het noodzakelijk is om aan deze punten een Hoppinzuil te plaatsen voor een erkenning als Hoppinpunt en het voor aanvragen van subsidies bij de Vlaamse Overheid.

      Overwegende dat om gebruik te kunnen maken van voormelde aankoopcentrale het noodzakelijk is om een “toetredingsakte” af te sluiten met Agentschap Wegen en Verkeer, afdeling planning, Coördinatie en ondersteuning, gevestigd te 100 Brussel, Koning Albert II-laan 20 bus 4.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de toetredingsakte vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.

      Overwegende dat met de inhoud van deze raamovereenkomst akkoord gegaan kan worden.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te verlenen voor de toetreding tot de aankoopcentrale van Agentschap Wegen en Verkeer voor tot het leveren, plaatsen en onderhouden van Hoppinzuilen:

      TOETREDINGSAKTE
      Aankoopcentrale tot het leveren, plaatsen en onderhouden van Hoppinzuilen
      OVEREENKOMST

      TUSSEN:

      Lokaal Bestuur Zandhoven, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de gemeenteraad, voor wie optreedt mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur
      hierna genoemd “de bestellende entiteit”,

      EN:

      de aanbestedende overheid, vertegenwoordigd door zijn regering, bij delegatie, in de persoon van Mevrouw ir. Ethel Claeyssens, afdelingshoofd bij het Agentschap Wegen en Verkeer, afdeling Planning, Coördinatie en Ondersteuning, gevestigd te 1000 BRUSSEL, Koning Albert II-laan 20 bus 4,
      hierna genoemd “het Vlaams Gewest”,

      WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT.

      AANGEZIEN:
      De bestellende entiteit wenst over te gaan tot het leveren, plaatsen, demonteren, opbreken, uitbreiden, aanpassen, verplaatsen, verwijderen, vernieuwen en/of onderhouden van analoge mini of grote Hoppinzuilen en/of wegwijzers.
      Bovenstaande opsomming is niet-limitatief.

      ARTIKEL 1 – Opdracht.
      De bestellende entiteit beslist om de werken uit te voeren via de betreffende aankoopcentrale van het Vlaams Gewest en gaat akkoord met alle bepalingen en modaliteiten zoals beschreven in het bestek PCO/TOP/2022/1.

      ARTIKEL 2 – Verantwoordelijkheid.
      De bestellende entiteit neemt tegenover het Vlaams Gewest de volledige verantwoordelijkheid op zich voor dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit. Zij is m.a.w. verantwoordelijk voor de door haar geplaatste bestellingen, het toezicht hierop, de ontvangst en de betalingen in het kader van de uitvoering van de opdracht.

      Alle wijzigingen of bijwerken die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken en verband houden met de uitvoering van de werken ten gunste van de bestellende entiteit, zijn ten laste van de bestellende entiteit.

      De bestellende entiteit staat in voor het verwerven van de vergunningen die nodig zijn voor de uitvoering van de werken te haren laste.

      ARTIKEL 3 – Kostenverdeling.
      De bestellende entiteit staat in voor alle kosten die betrekking hebben op bestellingen door haar geplaatst.

      ARTIKEL 4 – Borgtocht.
      De bestellende entiteit kan geen beroep doen op de algemene borgstelling die de opdrachtnemer heeft gedaan ten voordele van het Vlaams Gewest.

      ARTIKEL 5 - Leiding van de werken.
      De leiding van en toezicht op de werken voor dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit, gebeurt op kosten van de bestellende entiteit. De bestellende entiteit duidt bijgevolg voor haar deel een leidend ambtenaar/gemachtigde/toezichter(s) aan.
      De leidend ambtenaar van de bestellende entiteit neemt de leiding van de werken waar. Dit betekent dat hij alleen gemachtigd is om - voor alle bestelde werken, wie ze ook ten laste neemt - opdrachten te geven aan de opdrachtnemer, proces-verbaal van ingebrekestelling op te maken, proces-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering van de werken op te maken, de werken te schorsen, vorderingsstaten goed te keuren, eventuele maatregelen van ambtswege voor te stellen, en dergelijke zaken meer.
      De Bestellende entiteit stelt i.h.k.v. onderhavige opdracht de heer David Basstanie -03 410 16 30 - david.basstanie@zandhoven.be aan als gemachtigd ambtenaar.

      De bestellende entiteit draagt de volledige verantwoordelijkheid, ook de financiële verantwoordelijkheid, van de werken.

      ARTIKEL 6 – Toezicht.
      De bestellende entiteit staat in voor het toezicht op dat deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit, en draagt daarvan de kosten. Hiertoe kan de gemachtigde ambtenaar zelf, al dan niet, nog een aantal gemachtigden aanstellen.

      De bestellende entiteit staat bovendien zelf in om te voldoen aan de bepalingen van het KB Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen dd. 25/1/2001 en stelt hiervoor desgevallend zelf een veiligheidscoördinator-verwezenlijking aan.

      ARTIKEL 7 - Wijziging tijdens de uitvoering.
      Alle wijzigingen die tijdens de uitvoering van de opdracht noodzakelijk blijken, die integraal ten goede komen aan de bestellende entiteit en verband houden met de uitvoering van de werken zijn ten laste van de bestellende entiteit.

      Bij niet-naleving van de contractuele verantwoordelijkheden door de bestellende entiteit, kan het Vlaams Gewest de toetredingsakte eenzijdig verbreken.

      ARTIKEL 8 – Geschillen.
      De bestellende entiteit verbindt zich ertoe om, met betrekking tot de werken ten laste van haar, het Vlaams Gewest volledig te vrijwaren en in alle geschillen vrijwillig tussen te komen.

      De bestellende entiteit kan beroep doen op het Vlaams Gewest voor het verstrekken van inlichtingen ten behoeve van de gerechtelijke procedure.

      ARTIKEL 9 – Betaling.
      Het deel van de opdracht dat betrekking heeft op de installaties in beheer bij de bestellende entiteit wordt uitgevoerd voor rekening van de bestellende entiteit. De betalingsaanvragen en vorderingsstaten worden rechtstreeks ingediend bij de bestellende entiteit. Hiertoe bezorgt de bestellende entiteit alle nodige gegevens aan de opdrachtnemer na toetreding tot de aankoopcentrale. De adressering voor schuldvordering, betalingsaanvragen en facturen is: Lokaal Bestuur Zandhoven, Liersebaan 12, 2240 Zandhoven.

      De bestellende entiteit stuurt binnen de termijn het goedgekeurde betalingsbundel naar de opdrachtnemer terug en nodigt tezelfdertijd de opdrachtnemer uit om een factuur in te dienen.

      In geval van laattijdige betaling, buiten de termijnen bepaald in artikel 15 van het KB Uitvoering 2013, door de bestellende entiteit voor de werken ten hare laste, staat deze in voor de daaruit voortvloeiende verwijlintresten en andere schadevergoedingen en zal deze de andere betrokken partijen volledig vrijwaren.

      ARTIKEL 10 - Boetes en straffen.
      Indien de bestellende entiteit bij de opdrachtnemer tekortkomingen vaststelt aan de uitvoering van de opdracht conform de bepalingen van het bestek PCO/TOP/2022/1, komen de naar aanleiding hiervan opgelegde boetes en straffen ten goede aan de bestellende entiteit.

      ARTIKEL 11 - Voorlopige en definitieve oplevering.
      De bestellende entiteit staat in voor de voorlopige en of definitieve oplevering van de door haar geplaatste bestellingen.

      De processen-verbaal van voorlopige en definitieve oplevering worden, voor de opdrachten gegeven door de bestellende entiteit, door de leidend ambtenaar van de bestellende entiteit opgesteld en ondertekend.

      ARTIKEL 12 – Schadegevallen.
      De bestellende entiteit zal instaan voor de administratieve afhandeling van elk schadegeval aan haar installaties. De bestellende entiteit zal vervolgens met de opdrachtnemer de nodige contacten nemen in verband met de herstellingswerken.

      ARTIKEL 13 – Verlenging en opzegging van de opdracht.
      De opdracht, voor het deel van de bestellende entiteit, start op de datum van toetreding tot het contract voor zover de sluiting van de opdracht PCO/TOP/2022/1 reeds is gebeurd en eindigt wanneer de opdracht PCO/TOP/2022/1 eindigt. Vervolgens wordt deze opdracht jaar na jaar stilzwijgend verlengd met een termijn van 12 kalendermaanden, met een maximale totale verlenging van 36 kalendermaanden. Na toetreding van de bestellende entiteit tot het contract wordt eveneens de deelname aan het contract jaar na jaar stilzwijgend verlengd, telkens met dezelfde termijn van de opdracht PCO/TOP/2022/001. Bij het aflopen of stopzetten van de opdracht PCO/TOP/2022/1 wordt de overeenkomst automatisch ontbonden.
      De bestellende entiteit heeft het recht de opdracht voor zijn gedeelte op te zeggen. De opzeg wordt aan de opdrachtnemer en de aanbestedende overheid aangetekend genotificeerd tenminste vijftien kalenderdagen voor het verstrijken van de lopende geldigheidstermijn.
      Het Vlaams Gewest beschikt als coördinerende entiteit over de mogelijkheid de opdracht niet te verlengen. Dit wordt desgevallend ten minste 90 kalenderdagen voor het verstrijken van de lopende geldigheidstermijn door de aanbestedende overheid aan de bestellende entiteit meegedeeld.

      ARTIKEL 14 – Rapportering door de bestellende entiteit aan het Vlaams Gewest.
      Er wordt van elke deelnemende entiteit verwacht dat zij, gedurende de gehele looptijd van het contract, een minimale rapportering aanlevert over de bestellingen die zij geplaatst heeft.
      Hiertoe is de bestellende entiteit ertoe gehouden om een kopij van de bestelling te bezorgen aan het Vlaams Gewest.
      Het niet voldoen aan deze verplichting geeft de aanbestedende overheid het recht om de toetreding van de deelnemende entiteit tot deze aankoopcentrale eenzijdig op te zeggen. Dit wordt desgevallend ten minste 90 kalenderdagen voor de opzeggingsdatum aan de deelnemende entiteit gemeld.
      Opgemaakt te Brussel op datum van ondertekening in evenveel exemplaren als partijen met een onderscheiden belang.

      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur worden afgevaardigd als rechtsgeldige vertegenwoordigers en de heer David Basstanie, afdelingshoofd openbare werken en technische dienst wordt aangeduid als gemachtigd ambtenaar.
      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de beslissing.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het Agentschap Wegen en verkeer (Albert II-laan 20, bus 4 - 1000 Brussel), bezorgd worden.

    • Kennisgeving goedkeuring jaarrekening 2022 van AGB Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 231 tot 244 die betrekking hebben op het autonoom gemeentebedrijf, en latere wijzigingen.
      Gelet op artikel 243 §1 van het decreet Lokaal Bestuur, waarin bepaald wordt dat de Raad van Bestuur in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft, zich uitspreekt over de vaststelling van de jaarrekening.
      Gelet op de beslissing van de Raad van Bestuur van het AGB Zandhoven van 8 juni 2023, waarbij de jaarrekening van 2022 van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven werd vastgesteld.
      Gelet op zijn beslissing van 22 juni 2023 waarbij een gunstig advies werd verleend aan de jaarrekening 2022 van het AGB Zandhoven.
      Gelet op het schrijven van Agentschap Binnenlands Bestuur van 10 juli 2023 met kenmerk 23.0212 waarbij men meedeelt dat de jaarrekening van het AGB Zandhoven werd goedgekeurd.
      Gelet op artikel 332 §1, 3de lid van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid ter kennis worden gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

      Besluit

      Artikel 1.
      Kennis te nemen van het besluit van de toezichthoudende overheid m.b.t. de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het Autonoom Gemeentebedrijf en aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Vraag van GROEN: Heeft het College voldoende valabele argumenten om ook ditmaal de verkavelingsaanvraag van IPON voor Fatimalaan-Fonteinstraat af te wijzen?

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Groen fractie en dhr. Belmans W. licht toe als volgt:

      Bij de vorige aanvraag heeft de Gemeenteraad, op voorstel van het College, het wegtracé geweigerd, zodat het College het gemakkelijk had om de verkavelingsvergunning te weigeren.
      Maar IPON put alle juridische mogelijkheden uit. Daarom dat ze nu een aanvraag deden waarbij alle wegen privaat blijven. Dan moet de Gemeenteraad zich niet uitspreken over het wegtracé, zodat het nu aan het College is om zelf te beslissen.
      Bij die vorige aanvraag zei schepen Van Staeyen: “Wij hebben beslist om die vergunning niet meer te verlenen”. Op mijn vraag over welke beslissing het ging, kreeg ik toen geen duidelijk antwoord.
      Welke juridische grond heeft het College nu om de vergunning te weigeren?

      Schepen Van Staeyen S. antwoordt dat de idee rond dit dossier heel duidelijk is en het schepencollege dit dossier grondig en deskundig zal bekijken in het kader van de goede Ruimtelijke Ordening.

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 22 juni 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      1. Lambrechts M. die meedeelt dat de vlaggen t.h.v. Argenta versleten zijn en vraagt waarom er geen Vlaamse Leeuw hangt.

      Burgemeester antwoordt dat de vlaggen op regelmatig tijdstip worden bekeken en zo nodig vervangen. De Vlaamse vlag hangt normaalgezien overal met rode klauwen, maar het zou kunnen dat er één ontbreekt.

      2. Vertruyen O. vraagt waarom het niet mogelijk zou zijn om n.a.v. de werken in Viersel, ter hoogte van knik in de Herentalsebaan en Venstraat, lichten te plaatsen met beurtelings passeren i.p.v. een omleiding via Hofstraat, N14, …

      Schepen Willems R. antwoordt dat we hierin het voorstel van de aannemer hebben gevolgd en de werken zo kort mogelijk zullen gehouden worden.

      3. Stulens P. die:

      - zich aansluit aan bij de vraag van de N-VA collega over het afsluiten van één rijrichting op de Herentalsebaan in Viersel voor de geplande herstellingswerken tussen 25 september en 4 oktober. "Het is dus de fout van de aannemer dat er ter hoogte van de Venstraat een knip in de rijbaan moet hersteld worden. Dit werd blijkbaar niet eerder opgemerkt. Zullen we hiervoor een schadevergoeding krijgen ? Neen dus. Maar wat hier weeral het ergste is: de rijbaan komende van Pulle zal gedurende tien dagen weer volledig afgesloten worden voor alle autoverkeer met omleiding via de file in Massenhoven. Jullie laten zich weeral doen door de aannemer. Verschillende handelaars en vele inwoners van Viersel en vele passanten zijn hier weeral de dupe van. Als het ene rijvak aan de kant van de Watersportlaan kan open blijven, dan moet het toch mogelijk zijn om dit in beide richtingen te gebruiken door middel van eenvoudige verkeerslichten op statief zodat de hinder toch beperkt blijft. Als dit niet gebeurt is Viersel weerom de klos.”

      - nog drie andere vragen heeft:

      a) Ik herhaal hier eerst mijn twee vragen van tijdens de laatste gemeenteraad van 22 juni, die ook werden genotuleerd maar waarop ik nog geen antwoord kreeg, vermoedelijk door de vakantieperiode: ik wens hierbij te vragen om per E-post een kopie te bekomen van alle inschrijvingen voor de aansprakelijkheidsverzekeringen van zodra ze op de gemeente zijn toegekomen. Ook vraag ik om schriftelijk en gedetailleerd te worden geïnformeerd over de totale kostprijs van het nieuwe gemeentelijke logo.

      b) Op de vraag om kortparkeerplaatsen in te richten in Zandhoven dorp ten behoeve van de handelaars, werd geantwoord dat zou gewacht worden op de resultaten van een rondvraag. Thans zijn er mooie borden aangebracht waarin gevraagd wordt om kort te parkeren en deze parkeerplaatsen dus enkel te gebruiken om te winkelen. Maar deze borden zijn wel niet bindend door een politiereglement. We hopen echter dat dit zal volstaan om voldoende parkeervrije plaatsen te bekomen.

      Schepen Geens J. antwoordt dat tijdens het overleg met de ondernemers deze actie, nl. een sensibiliseringsactie werd besproken en we al reacties hebben ontvangen dat er inderdaad meer plaats is. We ontvingen nog geen negatieve reacties.

      c) Nog een vraag die ik denk aan schepen Mieke te moeten richten: we hebben verschillende vrijwilligers die zich tegen een vergoeding inzetten voor groenonderhoud. Ook in Viersel in de Watersportlaan, waarbij ik me de vraag stel om welke reden vrijwilligers moeten instaan voor het groenonderhoud rondom de appartementen van de Zonnige Kempen?”

      Schepen Maes M. antwoordt dat dit geen privé-eigendom is, waardoor het onderhoud van het openbaar groen en het speelplein de bevoegdheid van de gemeente is.

      4. Belmans W. die vraagt: "Om welke reden is de vergunning voor manège Boshuisweg door Omgeving vernietigd?"

      Burgemeester antwoordt dat zij dit ook hebben vastgesteld, maar voorlopig de reden ook niet kennen.

      5. Nagels P. die vraagt wat er moet gebeuren om ratten in Massenhoven te bestrijden.

      Schepen Willems R. antwoordt dat dit aan de technische dienst gemeld moet worden; er zijn kooien om dit op te lossen.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, leden
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens gemeenteraad,

Annick Smeets
algemeen directeur

Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad