Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

Notulen  Gemeenteraad

do 14/12/2023 - 21:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid

De voorzitter opent de vergadering; er is 1 verontschuldiging nl. de heer Soetemans H..

  • Openbaar

    • Goedkeuren van het hemelwater- en droogteplan van Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (Waterwetboek), en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, , en latere wijzigingen.
      Gelet op de Europese kaderrichtlijn Water.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 waarbij de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen vastgesteld werden, en latere wijzigingen.
      Gelet op de Omzendbrief LNE 2013/2 van 20 december 2013, betreffende de aanwending van de gemeentelijke saneringsbijdrage en de gemeentelijke saneringsvergoeding, en latere wijzigingen.
      Gelet op de Vlaamse blue Deal.
      Overwegende dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
      Overwegende dat Pidpa als rioolbeheerder van de gemeente Zandhoven het initiatief genomen heeft om voor het grondgebied een hemelwater- en droogteplan op te maken en zich hierin liet ondersteunen door studiebureau IMDC (Van Immerseelstraat 66, 2018 Antwerpen).
      Gelet op zijn beslissing van 24 november 2022 waarbij het energie- en klimaatactieplan van Zandhoven werd goedgekeurd.
      Overwegende dat het hemelwater- en droogteplan het kader schept voor een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken moet opgevangen, ter plaatse gehouden of vertraagd afgevoerd moet worden zonder daarbij een negatieve impact op het watersysteem en de omgeving teweeg te brengen.
      Overwegende dat bij de opmaak van het hemelwater- en droogteplan ook aandacht werd gegeven aan het beperken van risico’s op wateroverlast in de meest ruime zin van het woord en het gepast kunnen omgaan met periodes van droogte.
      Overwegende dat het voorliggende plan tot stand kwam door samenwerking met en met inbreng van verschillende partners zoals Pidpa, Aquafin, provincie Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij, POM, de Vlaamse Waterweg, departement Omgeving, …
      Overwegende dat bij de opmaak van het plan ook verschillende interne diensten betrokken waren zoals de technische dienst, dienst Milieu en dienst Ruimtelijke Ordening.
      Overwegende dat het hemelwater- en droogteplan een actieplan omvat met acties die op korte (Quick Wins) en lange termijn genomen kunnen worden, zoals het uitvoeren van onthardingsprojecten, het uitvoeren van rioleringsprojecten voor het scheiden van vuil water en hemelwater, het openleggen van beken om de buffercapaciteit te verhogen, enz.
      Overwegende dat door het studiebureau de methodologie werd gevolgd voor het opstellen van een hemelwaterplan zoals opgemaakt door CIW (coördinatiecommissie integraal waterbeleid).
      Overwegende dat in het plan alle onderdelen aanwezig zijn om goedgekeurd te worden als hemelwater- en droogteplan en dat daarmee aan een voorwaarde voldaan is om toekomstige subsidies verbonden aan water veilig te stellen.
      Gelet op de toelichting van het hemelwater- en droogteplan aan de milieu- en klimaatraad op 15 november 2023.
      Gelet op het voorliggend ontwerp van het hemelwater- en droogteplan met bijlagen.
      Gelet op het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Wij willen ons onthouden omdat wij de inhoud van het dossier onvoldoende hebben kunnen bestuderen omwille van de korte tijdspanne én ondanks de extra infosessie van zojuist die we zeker appreciëren. Wij willen dit dossier nog graag binnen onze fractie bespreken en op een later tijdstip onze argumentatie toelichten."
      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "30-35 jaar na mijn herhaalde vragen om regenwater en afvalwater los te koppelen, waarop de toenmalige CVP zei: ‘Dat kost veel te veel.’, wordt nu eindelijk dat probleem erkend. Heel veel goede intenties.
      En met mijn verzoeken om grachten terug meer te gebruiken voor het regenwater, werd eens meewarig gelachen. Ouderwets. Of soms nog erger: een jaar of 5 geleden, bij de aanleg van de parking op de hoek Boudewijnlaan/Torenstraat/Le Grellelei, schreef ik nog een brief naar het College om aan te klagen dat ook die parking weer fout werd aangelegd – afvoer van al het regenwater naar de riolering, i.p.v. een gracht aan te leggen aan de rand van de parking, en het regenwater daar naartoe te laten afvloeien. En ik kreeg een vriendelijk antwoord (je weet wel: Zandhoven, met de glimlach) per brief: ze zouden met mijn opmerking rekening houden, en een gracht graven. Inderdaad: er werd op het hoogste punt van het terrein een klein greppeltje gegraven, waar nooit één druppeltje water in terecht komt. Als je zo’n antwoord krijgt, besef je: “Ze nemen mij voor een onnozelaar, en ze zullen het nooit snappen.” Maar zie: vandaag een hemelwater en droogteplan op papier, waarin bijna al mijn ideeën van 30 jaar geleden neergeschreven staan. Er is dus vooruitgang!
      Maar de realisatie ervan zal nog heel veel jaren duren, en het zal heel veel geld kosten, nog veel meer dan destijds. Als dit gerealiseerd wordt, zullen we er binnen 50 jaar een stuk op vooruit gegaan zijn.

      Maar weer eens: wij krijgen zo’n dikke bundel ineens voor onze neus, en wij zouden moeten ja knikken. Dit heeft niets met inspraak te maken, noch met een gemeenteraad die deze gemeente mee bestuurt.

      Ik heb mij de voorbije dagen weer door vele bladeren tekst gewurmd. …. Ik heb vooral Pulle bekeken, omdat ik dat het beste ken. En dan zijn er toch heel wat bemerkingen:

      P 4 van deelzonefiche 9 (Vroegeinde) : “meer naar de dorpskern van Pulle toe ligt de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) dieper dan 100 cm.” Maak daar gerust 500 cm van, dit is 5 meter !
      Deelzone 09, p 8: “de zones met code aB zijn nat zonder drainage, en voormalig moerasgebied.” Dat geldt zeker niet voor de meer oostelijke gebieden waar de letters aB zijn geplaatst op de kaart!
      De planopstellers maken geen enkele melding van het bestaan van de grondwaterwinning PIDPA net naast Zandhovens grondgebied, maar met ernstige gevolgen voor o.a. dit deelgebied.

      P 25 deelzone 12 (Pulle dorp) : “De GHG binnen deze deelzone komt niet boven 70 cm, en is geregeld dieper dan 100 cm onder het maaiveld.” Zeg maar 5 m ! Nochtans was de watervoorziening van de mensen 100 jaar geleden: een waterput van drie meter diep.

      Deelzone 12: Knelpunten, p 26:

      • “Op de kruising van Fonteinstraat en Fatimalaan is er wateroverlast door overlopende baangrachten.” De vroegere waterloop Dorpsloop is daar afgeschaft en voor een groot gedeelte dichtgegooid.
      • “Op de kruising van Heirbaan en Slangenbos kan de riolering … het water niet slikken.”
      • “Op de kruising van Heirbaan en Dorpsstraat kan bij intense neerslag de riolering het water niet slikken.”

      Hier liep vroeger de open waterloop Berkenmeiloop, die afgeschaft is bij het aanleggen van de (gemengde) riolering.
      De voornaamste knelpunten in Pulle hebben dus te maken met afgeschafte waterlopen. De mens die dacht dat hij de natuur kon beheersen! Een open waterloop heeft een groter waterbergend vermogen dan een rioolbuis.
      P 28 van deelzone 12: “Pulle kent een geschiedenis van gaandeweg gedempte baangrachten. Het opnieuw openleggen van deze baangrachten kan een maatregel zijn om de verdere verdroging van de deelgemeente tegen te gaan…. en tevens de overlastproblematiek aan te pakken.” Destijds aangeklaagd. Spijtig dat ik weer na zoveel jaar gelijk moet krijgen.
      Deelzone 12: p 25: 1.1.3 Hydrografie:
      “Het hemelwater stroomt binnen de deelzone af naar de Hulsloop.” Dit is maar ten dele waar. Het water in de riolering wordt nu, in de richting van de Hulsloop (in Pulle altijd de Boshovenloop genoemd), naar de Molenbeek afgeleid. Maar oorspronkelijk van nature stroomde het water van de zuidelijke helft van deze deelzone (vanaf de kerk) via de Dorpsloop, een groot gedeelte naast de Fatimalaan, naar de Klein Beek. Bij het afkoppelen van het regenwater van het DWA-stelsel, moeten we zoeken hoe we opnieuw gebruik kunnen maken van deze natuurlijke afstroming. Zo brengen we meer water doorheen het erg droge landbouwgebied, i.p.v. het zo snel mogelijk naar Hulsloop en Molenbeek te brengen.
      Dit plan is opgemaakt in samenwerking met PIDPA, zonder het droogteprobleem veroorzaakt door PIDPA ook maar één keer te vernoemen, en zonder gebruik te maken van de gegevens waarover PIDPA zelf beschikt: ze hebben meerdere meetputten om de stand van het grondwater te monitoren. Ze hebben een waterinfiltratiebekken aangelegd, net naast Zandhovens grondgebied, waar ze water uit het Albertkanaal laten infiltreren in de bodem, om de uitputting van het grondwater te voorkomen. Omdat bleek dat het grondwaterniveau drastisch daalde….
      Ik ken de situatie in deelgemeente Pulle het best. En daar is dit plan onaanvaardbaar. Dat anderen de situatie in de andere deelgemeentes evalueren. Hopelijk komen ze niet tot gelijkaardige conclusies. Maar in ieder geval is dit plan onaanvaardbaar voor wat Pulle betreft. Op basis van de situatie in Pulle, waar Pidpa, de medewerker aan dit plan, geen rekening houdt met de specifieke situatie die door Pidpa zelf gecreëerd is, moeten we dit plan terug naar af zenden. Een betrokken partij een plan laten opstellen waarin ze haar eigen verantwoordelijkheid totaal verzwijgt: dat kan niet!
      En nog dit: Vroeger kregen raadsleden in deze gemeenteraad wel eens het verwijt van CVP-ers: ‘Ga terug naar ’t stad, want jullie inwijkelingen kennen niets van Zandhoven.” In het schepencollege zitten twee schepenen uit Pulle. Kennen zij Pulle wel?"

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Strategische doelstellingen :

      • Dit is wat ons betreft de juiste aanpak voor de omgang met de klimaatverandering. Zich vastpinnen op onrealistische en welvaartsvernietigende scenario ’s is voor ons geen optie. Ons voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering is een betere keuze
      • Alles staat of valt met de concrete uitwerking. Wij zullen deze concrete maatregelen dan ook beoordelen op het moment dat ze worden voorgesteld en geval per geval ons stemgedrag bepalen. Net zoals we dat ook voor het mobiliteitsplan zullen doen.
      • Bij het actieplan staan er veel doelstellingen met prioriteit “hoog”. Uitzonderlijk ook eens “Middelhoog”.
        Dat is problematisch : als alles prioritair is komt dat er in de praktijk op neer dat er niets prioritair is.
        • Op welke termijn ziet het gemeentebestuur dat te realiseren ?
        • Welk budget staat hier tegenover ?
        • Hoe zal dat gefinancierd worden ?

      Bij de stemming zullen we ons onthouden. De principes zijn goed, maar we wachten de concrete maatregelen af."

      Nadat schepen Van Staeyen S. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Luc Verelst, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Eduardus Belmans
      Onthouders: Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 12 stemmen voor, 1 stem tegen, 9 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het hemelwater- en droogteplan van Zandhoven wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitwerking van het hemelwater- en droogteplan en met het realiseren van de maatregelen ter gelegenheid van de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Pidpa (Desguinlei 246 - 2018 Antwerpen), studiebureau IMDC (Van Immerseelstraat 66, 2018 Antwerpen) en de betrokken actoren bezorgd worden.

    • Langestraat 27: goedkeuren van de overeenkomst m.b.t. de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid en de kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat aan Cenim NV (Torfhoeken 39 - 2970 Schilde) een omgevingsvergunning werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 21 november 2022, voor het slopen van de bestaande constructies en het bouwen van twee meergezinswoningen met 33 wooneenheden en kantoor met ondergrondse parkeergarage te 2240 Zandhoven, Langestraat 27, ten kadaster gekend afdeling 1, sectie C nr. 14L2;- dat 237,88 m² grond kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan, grond om de aanleg van een trage verbinding te kunnen realiseren;- dat bijkomend 53 m² grond kosteloos zal worden afgestaan, grond voor een overdekte fietsenstalling.
      Gelet op het opmetingplan, opgemaakt op 3 augustus 2023 door de heer Stef Geukens, landmeter-expert namens landmeterskantoor LSG bv (Dr. Van de Perrestraat 315 – 2440 Geel), waarop voornoemde innemingen respectievelijk aangeduid staan als lot D in blauw en lot C in groen.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid en met de toestand volgens het kadaster waar deze gronden reeds zijn ingelijfd in het openbaar domein.
      Overwegende dat in de ontwerpakte verwezen wordt naar een onderhandse overeenkomst m.b.t. de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op de tuinzone met haar paden voor traag verkeer gelegen in voormeld project.
      Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand en onderhandse overeenkomst m.b.t. de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang op de tuinzone met haar paden voor traag verkeer gelegen in voormeld project, opgesteld door meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle (handelend voor rekening van BV Notariaat NOMA).
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en de ondertekening van de onderhandse akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen;- dat namens het notariaat gevraagd wordt om bij sterkmaking de akte te ondertekenen door medewerkers van het kantoor zodat de akte flexibeler kan ondertekend worden.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het opmetingsplan, opgemaakt door de heer Stef Geukens, landmeter-expert namens landmeterskantoor LSG bv (Dr. Van de Perrestraat 315 – 2440 Geel), waaruit blijkt dat 237,88 m² en 53 m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde innemingen respectievelijk aangeduid staan als lot D in blauw en lot C in groen, wordt goedgekeurd.
      Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle, handelend voor rekening van BV Notariaat NOMA, wordt eveneens goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle, handelend voor rekening van BV Notariaat Noma.
      Artikel 3.
      Het ontwerp van de onderhandse overeenkomst m.b.t. de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid wordt goedgekeurd.
      Artikel 4.
      De medewerkers van notariaat NOMA te Malle, elk met de macht om afzonderlijk te handelen, worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Zandhoven op te treden en rechtsgeldig op te treden bij het verlijden van voormelde akte.

      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle, handelend voor rekening van BV Notariaat Noma en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Lindelaan 10 a en 10 b: goedkeuren van de kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat aan de heer Eddy Capenberghs en mevrouw Greet Stroeckx (Rulakker 22 – 2460 Kasterlee) een omgevingsvergunning werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021, voor het slopen van alle constructies en het bouwen van een tweewoonst met carport en tuinberging te 2242 Zandhoven, Lindelaan 10A en 10B, ten kadaster gekend afdeling 2, sectie C nr. 162 H;- dat 75 m² grond kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan, grond om de ontworpen rooilijn bepaald te kunnen realiseren.
      Gelet op het “opmetingplan met bestaande toestand”, opgemaakt door SB-V & co, studiebureau Verhaert (Rode Haagjes 3/001 - 2288 Grobbendonk), waarop voornoemde inneming in het geel benoemd staat als aanduiding ‘weg’.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid en met de toestand volgens het kadaster waar deze gronden reeds zijn ingelijfd in het openbaar domein.
      Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Inde Michielsen, notaris met standplaats te Malle (handelend voor rekening van BV Notariaat NOMA).
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen;- dat namens het notariaat gevraagd wordt om bij sterkmaking  de akte te ondertekenen door medewerkers van het kantoor zodat de akte flexibeler kan getekend worden.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het opmetingsplan, opgemaakt door SB-V & co, studiebureau Verhaert (Rode Haagjes 3/001 - 2288 Grobbendonk), waaruit blijkt dat 75 m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming in het geel benoemd staat als aanduiding ‘weg’, wordt goedgekeurd.
      Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Inde Michielsen, notaris met standplaats te Malle (handelend voor rekening van BV Notariaat NOMA), wordt eveneens goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor meester Inde Michielsen, notaris met standplaats te Malle (handelend voor rekening van BV Notariaat NOMA).
      Artikel 3.
      De medewerkers van notariaat NOMA te Malle, elk met de macht om afzonderlijk te handelen, worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Zandhoven op te treden en rechtsgeldig op te treden bij het verlijden van voormelde akte.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Inde Michielsen, notaris met standplaats te Malle (handelend voor rekening van BV Notariaat NOMA) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Fatimalaan 65: goedkeuren van het wegtracé en de kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat door Rita Janssens en Robert Van Hove (Fatimalaan 65 - 2243 Zandhoven), een omgevingsvergunning voor een functiewijziging naar residentiële woonst en het verbouwen van de garage tot een zorgwoning werd ingediend op 6 juli 2023, volledig en ontvankelijk verklaard op 14 september 2023, voor een grond gelegen te 2243 Zandhoven, Fatimalaan 65, ten kadaster gekend afdeling 3, sectie B nr. 256E;- dat de aanvrager, voormeld, ter gelegenheid van de indiening van de omgevingsvergunning, een belofte van kosteloze grondafstand heeft bijgevoegd;- dat ca. 309 m², grond langsheen Fatimalaan en Germelaerstraat, kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan onder voorbehoud van het verkrijgen van de omgevingsvergunning, grond om de genoemde wegen – overeenkomstig de ontworpen rooilijn – te kunnen realiseren.
      Gelet op artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning.
      Gelet op voormelde plan ‘grondafstand-opmetingsplan’, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Grobbendonk) waarop voornoemde inneming in het geel staat aangeduid als loten ‘A’, ‘B’ en ‘D’, met een totale oppervlakte van 309 m².
      Gelet op voormelde plan ‘grondafstand-opmetingsplan’, waarop loten ‘C’ en ‘E’ met een totale oppervlakte van 13 m² staan aangeduid om als ruilgrond te verkrijgen;- dat deze vraag wordt ingewilligd.
      Overwegende dat het perceel niet gelegen is binnen de grenzen van een ruimtelijk uitvoeringsplan.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een bijzonder plan van aanleg.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van de niet vervallen goedgekeurde verkaveling.
      Overwegende dat het gebied waarin het perceel van de aanvraag zich bevindt, gelegen is in agrarisch gebied, volgens het vastgestelde gewestplan.
      Gelet op het ongunstig advies van Departement Landbouw en Visserij ontvangen op 31 oktober 2023 met ref. 2023_006011-V1.
      Gelet op het proces – verbaal van onderzoek van 23 oktober 2023, waaruit blijkt dat er 1 bezwaarschrift werd ingediend.
      Overwegende dat het bezwaar handelt over:

      1. Geen rechtvaardiging van de wijziging gezien het perceel volledig in agrarisch gebied gelegen is;
      2. De vraagstelling hoe de bestaande woning en garage zich hier hebben kunnen vestigen, terwijl de serres op het domein al jaren in onbruik zijn;
      3. Om de aanvraag toelaatbaar te maken dient de woonzone uitgebreid te worden;
      4. Geen steun aan de preferentiële behandeling van één individu en er dient gekeken te worden naar het algemeen belang.

      Overwegende dat er geen onderdeel van het bezwaar of het ontvangen advies handelt over de rooilijn en de bijhorende kosteloze grondafstand en dat de argumenten handelen over zaken waarvoor de gemeenteraad niet bevoegd is.
      Overwegende dat de Germelaerstraat een openbare weg betreft gelegen op private eigendom, doch deze een openbaar karakter kent en de aanvrager bereid is om deze kosteloos af te staan om de grond in te lijven in het openbaar domein om zo het openbaar karakter te bestendigen; - dat de aanvraag geen bijkomende werken omvat aan de Germelaerstraat.
      Overwegende dat het voorstel van wegtracé en van kosteloze grondafstand eerst door de gemeenteraad dient aanvaard te worden alvorens het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunning.
      Overwegende dat de aanvraag geen wijziging omvat van de bestaande wegenis omtrent ligging, breedte en uitrusting;- dat de Germelaerstraat, die op heden nog op een privaat perceel ligt, en deel van de tuin wordt overgedragen om in te lijven in het openbaar domein.
      Overwegende dat met het voorgelegd wegentracé akkoord kan gegaan worden.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat het college van burgemeester en schepenen de kosteloze grondafstand, de bijhorende kosten en de inrichting van de verkregen grond als last kan opleggen bij een eventuele omgevingsvergunning conform artikel 75 van het omgevingsvergunningsdecreet.
      Gelet op de artikels 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Wegtracé en grondafstand: op zich geen probleem.
      Maar: waarom? Enkele maanden geleden (begin maart 2023)een vergunning, zonder grondafstand. Maar de vergunning bevatte een aantal aanpassingen (afbraak – opbreken van verharding). Nu vraagt men opnieuw dezelfde regularisatie. De dienst Landbouw wijst op ernstige fouten, op het overtreden van volumeregels, en geeft duidelijk negatief advies. En nu zou, om een vergunning te bekomen voor een zorgwoning, plots wel een gratis grondafstand moeten gebeuren? Waarom? Als wij deze grondafstand goedkeuren, dan volgt daarna de vergunning door het schepencollege? Zo is het altijd gelopen.. Waarom zou die grondafstand nu nodig zijn om een vergunning voor een zorgwoning te bekomen? Vorige keer, in maart, zou dat veel logischer geweest zijn.
      Wat mogen we nu verder verwachten? Ik zou hier graag een duidelijke uitleg willen. Zoniet zie ik me verplicht mezelf te onthouden. Het is niet omdat ik deze eigenaren persoonlijk ken, dat de regels die voor anderen gelden, niet voor hen zouden gelden."

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Doorgaans keuren wij een kosteloze grondafstand mee goed. Zeker als er geen bezwaren zijn. In dit dossier ligt het anders: er is een negatief advies en er is een bezwaar. Het college stelt wel dat het negatief advies betrekking heeft op het verlenen van de omgevingsvergunning en strikt juridisch gezien los staat van de kosteloze grondafstand. Maar beiden zijn toch wel met mekaar verbonden en wij hebben als gemeenteraadsleden geen vat op het al dan niet verlenen van een omgevingsvergunning. Gezien de bezwaren die er hierbij zijn zullen we ons onthouden."

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Wij onthouden ons in dit dossier, ook al gaat het om een grondafstand, voor ons als oppositie is dit de enige manier om ons standpunt ter kennis te geven. Omwille van het ongunstig advies van het departement Landbouw en visserij, de voorgestelde aanpassingen werden nog steeds niet uitgevoerd en bepaalde zaken zijn niet vergund."

      Nadat de burgemeester en schepen Van Staeyen S. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Onthouders: Eduardus Belmans, Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 13 stemmen voor, 9 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het plan ‘grondafstand-opmetingsplan’, voor wat betreft de grondafstand, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co, (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Grobbendonk), waaruit blijkt dat ca. 309 m² grond langsheen Fatimalaan en de Germelaerstraat aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan, wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Het plan ‘grondafstand-opmetingsplan’, voor wat betreft de grondafstand, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co, (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Grobbendonk), waaruit blijkt dat ca. 13 m² grond langsheen de Fatimalaan staat aangeduid om als ruilgrond te verkrijgen aan Rita Janssens en Robert Van Hove, met als contactadres Fatimalaan 65 te 2243 Zandhoven, wordt goedgekeurd.
      Artikel 3.
      Het tracé van de weg en de rooilijn ter hoogte van de Fatimalaan 65 en Germelaerstraat, wordt definitief goedgekeurd.
      Artikel 4.
      De “Belofte van kosteloze grondafstand”, opgesteld aan de hand van de in het vorig artikel goedgekeurd plan ‘grondafstand’, wordt goedgekeurd en het voorstel van kosteloze grondafstand wordt aanvaard.
      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd worden.

    • Goedkeuren van het advies van de gemeente Zandhoven in het kader van het openbaar onderzoek Regionaal mobiliteitsplan voor de Vervoersregio Antwerpen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40 §1.

      Gelet op het decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 8-9 (vervoersregioraad regionaal mobiliteitsplan), 11- 14 (algemenen bepalingen mobiliteitsplanning), 18-20 (mobiliteitsplanning op regionaal niveau), 24 (voortgangsrapportage), 29 (subsidiëring), 31 (participatie mobiliteitsplanning), 41 (infrastructuurbeleid), 46 (flankerende maatregelen), 47 (doorstroming).

      Gelet op de Omzendbrief MOW 2019/01 van 17 mei 2019 betreffende de opstart en werking van de Vervoerregio's.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage, in het bijzonder artikel 7 (advies gemeenteraad).

      Overwegende dat de Vervoerregio Antwerpen een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan heeft uitgewerkt;- dat dit plan de globale mobiliteitsvisie voor de komende jaren vastlegt voor de Vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen.

      Overwegende dat in voormeld voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan rekening werd gehouden met het Ontwerp plan-MER, dat de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan beschrijft.

      Overwegende dat na de vaststelling van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan (met in bijlage het Ontwerp Plan-MER) door de Vervoerregioraad Antwerpen ook Vlaams Minister van Mobiliteit & Openbare Werken, Lydia Peeters haar akkoord heeft gegeven tot verderzetting van de procedure (cfr. Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage).

      Overwegende dat de vervoersraad deze documenten aan de gemeente Zandhoven voor advies voorlegt, parallel met het lopend openbaar onderzoek;- dat de gemeente als adviesinstantie 90 dagen de tijd heeft om schriftelijk advies uit te brengen;- dat de adviestermijn start op 18 oktober 2023 en eindigt op 17 januari 2024;- dat de documenten die ter advies voorliggen terug te vinden zijn op webpagina: www.vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-antwerpen.

      Overwegende dat op basis van de binnengekomen adviezen het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en/of het ontwerp plan-MER zo nodig nog kan aangepast worden en het vervolgens definitief vastgesteld wordt door de Vervoerregioraad.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Belmans W. die een toevoeging vraagt, nl. om aan elk hoppinpunt een toilet te voorzien.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van de heer Belmans W. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.
      De voorzitter legt daarop de door de heer Belmans W. ingediende amendement ter stemming aan de raad voor.
      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 7
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 13
      • Aantal onthoudingen: 2
      • Volgens onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 7 stemmen voor (Eduardus Belmans, Oliver Vertruyen, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels), 13 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey), 2 onthoudingen (Paul Stulens, Johan Vanslambrouck)

      Het amendement van de heer Belmans W. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet goedkeuren van het advies van de gemeente Zandhoven in het kader van het openbaar onderzoek Regionaal mobiliteitsplan voor de Vervoersregio Antwerpen.

      Gelet op het ontwerp van advies in bijlage dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Vanslambrouck J. die het volgende verklaart: "We kunnen geen advies geven over een document dat we niet degelijk hebben kunnen raadplegen. Het basisdocument alleen al omvat meer dan 300 blz. Daar bovenop komen nog de bijlagen. Dat alles wordt geagendeerd op een gemeenteraad waar ook het droogteplan met een basisdocument van 110 blz + een hele reeks bijlagen en de aanpassing van het meerjarenplan – ook 185 blz geagendeerd staan. Niemand van ons kan dit op een tijdsbestek van één week fatsoenlijk bestuderen. Een dergelijke werkwijze is niet langer ernstig. Om deze reden zullen wij ons onthouden."

      - dhr. Belmans W. die het volgende verklaart: "P 4 van het advies: Wat is nu ons advies? Willen we hoppinpunt ‘Zandhoven Melkerij’ geschrapt zien? Of zouden we dat eerder toevoegen aan ons mobiliteitsplan? Het is daar op termijn wellicht een knooppunt van lijnen, en een belangrijke halte, dichtbij het rusthuis OLV van Troost.

      Amendement voorstellen: In de Nota Mobiliteitsknooppunten, blz 5: de uitrusting van een mobiliteitsknooppunt: Toevoegen: Een degelijk onderhouden openbaar toilet

      Ondertussen kregen we weer steun voor dit idee, ditmaal van Vief, met aanbevelingen voor een lokaal leeftijdsvriendelijk beleid:
      “”Gemeenten zijn fysiek toegankelijk wanneer de publieke ruimte makkelijk bereikbaar is voor iedereen en als men alle facetten van ruimte kan gebruiken. Indien dit niet het geval is, kan dit personen belemmeren om te doen wat ze willen, wat invloed kan hebben op hun gezondheid, welzijn en participatiemogelijkheden. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn veilige en brede wandel- en fietspaden, veilige oversteekplaatsen, voldoende verlichting, voldoende openbare toiletten, voldoende rustplekken, leesbare weginrichting ...”

      Moet ik dat weer blijven voorstellen, zodat over 30 of 40 jaar jullie dat eindelijk zullen inzien, zoals bij droogteplan of mobiliteitsplan?"

      - dhr. Vertruyen O. die het volgende verklaart: "Wij stemmen VOOR het advies van de gemeente voor het regionaal mobiliteitsplan, we staan achter de adviezen die het bestuur voorgesteld heeft."

      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Resultaat: Met 20 stemmen voor, 2 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad keurt het advies op het ontwerp van regionaal mobiliteitsplan voor de gemeente Zandhoven in bijlage goed.

      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen maakt het schriftelijk advies uiterlijk op 17 januari 2024 per e-mail over aan beleid@vervoerregioantwerpen.be

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de partnerschapsovereenkomst tussen de gemeente Zandhoven en Agentschap Binnenlands Bestuur in het kader van de projectoproep voor het ondersteunen van lokale besturen in de coördinatie van de opvang en begeleiding van ontheemde Oekraïners

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de projectoproep nummer 579 waarbij Vlaanderen extra middelen t.b.v. 6,5 miljoen euro ter beschikking stelt vanuit het Europese Fonds Asiel, Migratie en Integratie voor de lokale besturen wanneer zij functionarissen hebben aangeduid om specifieke opdrachten in het kader van de opvang van ontheemden Oekraïners op te nemen (zoals gemeentelijke coördinatoren).

      Overwegende dat op deze manier de lokale besturen die extra moeite hebben gedaan om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, een aanvraag kunnen indienen;- dat op basis van criteria, zoals het aantal geregistreerde vluchtelingen en het creëren van opvangplekken, er 146 besturen werden geselecteerd die in aanmerking komen voor deze subsidie, waaronder ook gemeente Zandhoven.

      Overwegende dat de lokale besturen die wensen in te gaan op voormelde projectoproep hun goedkeuring dienen te verlenen aan de partnerschapsovereenkomst;- dat voormelde overeenkomst de werkwijze, het dossierverloop en de verbintenissen tussen het lokale bestuur en het Agentschap Binnenlands Bestuur (die als promotor optreedt voor de lokale besturen), regelt en coördineert.

      Gelet op het ontwerp van partnerschapsovereenkomst dat voorligt.

      Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.

      Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de overeenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn deze partnerschapsovereenkomst rechtsgeldig te ondertekenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring te verlenen aan de partnerschapsovereenkomst tussen gemeente Zandhoven en het Agentschap Binnenlands Bestuur, die integraal deel uitmaakt van deze beslissing en als bijlage gevoegd wordt.
      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur, worden gemachtigd deze partnerschapsovereenkomst te ondertekenen namens gemeente Zandhoven.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het Agentschap Binnenlands Bestuur en de dienst Mens & Welzijn bezorgd worden.

    • Lokaal partnerschap KINA: goedkeuren engagementsverklaring

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Overwegende dat de Vlaamse overheid de werkzaamheidsgraad wil verhogen naar 80%;- dat werk hierbij ook wordt aanzien als een sociaal objectief: mensen die nu uit de boot vallen, wil men activeren en laten participeren in onze maatschappij in de breedste betekenis van het woord.
      Overwegende dat Europa Werk en Sociale Economie (Europa WSE) de middelen voor sociale inclusie vanaf 2024 inzet via ‘lokale partnerschappen’;- dat deze partnerschappen zich richten op de begeleiding van niet-beroepsactieven en werkzoekenden met een complexe problematiek in Vlaanderen;- dat de partnerschappen de doelgroep zullen helpen om, vanuit hun context, gehoord/gezien te worden om binnen hun uitdagingen ten volle te participeren in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend, qua werk;- dat het een zesjarig programma betreft waarbij partnerschappen worden opgezet, bestaande uit verschillende organisaties, die lokaal gaan kijken naar de kwetsbare doelgroep en hun ondersteuning biedt naar activering;- dat lokale besturen (OCMW’s) dan kwetsbare profielen kunnen doorverwijzen naar het partnerschap die met een multidisciplinaire aanpak de cliënt gaat begeleiden.
      Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 2022 tot bepaling van de lokale regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie en werk.
      Overwegende dat KINA momenteel de regierol sociale economie en werk waarneemt voor de lokale besturen van Brecht, Essen, Kalmthout, Ranst, Wijnegem, Schilde, Schelle, Zandhoven en Zoersel.
      Overwegende dat volgende partners betrokken worden binnen het lokaal partnerschap in de schoot van KINA: Arktos, Bethanië, Blenders, Emino, Welzijnsvereniging KINA p.v. en VDAB – dat KINA hiertoe een subsidieaanvraag heeft ingediend.
      Overwegende dat de financiering van dit partnerschap als volgt is: 40% van de middelen wordt door Europa voorzien, 30% door Vlaanderen, 15% door VDAB en 15% door de lokale besturen;- dat wanneer een lokaal bestuur beslist om geen 15% bij te dragen, alle overige middelen wegvallen vanuit de andere subsidiërende instanties die momenteel gereserveerd zijn per lokaal bestuur.
      Overwegende dat de bijdrage voor Zandhoven neerkomt op een bedrag van 30.099,89 euro voor een periode van 6 jaar of 5.016,65 euro per jaar.
      Gelet op het voorstel van de stuurgroep wijk-werken om het financieel overschot van het wijk-werkinitiatief aan te wenden voor het luik cofinanciering van de lokale besturen tijdens het eerste projectjaar binnen het lokaal partnerschap, zodat de lokale besturen zonder financiële gevolgen kennis kunnen maken met het project.
      Overwegende dat de samenwerking en de financiering van dit partnerschap eind 2024 grondig zal geëvalueerd worden in het belang van de kwetsbare doelgroep en de beoogde resultaten.
      Overwegende dat het wenselijk is te participeren aan dit lokaal partnerschap gezien in Zandhoven ook wordt vastgesteld dat de aard van de problemen van cliënten steeds complexer en omvangrijker wordt, waardoor de mogelijkheid om intern activeringstrajecten op te nemen relatief beperkt is;- dat het partnerschap vanuit de krachten van de kwetsbare doelgroep vertrekt en werkt naar een duurzaam resultaat op maat;- dat gezien de brede expertise van de betrokken partners hierbij kan worden ingezet op een multidisciplinaire aanpak.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Gemeente Zandhoven verleent haar engagement om deel te nemen aan het lokaal partnerschap voor een minimale periode van één jaar, met start vanaf 1 januari 2024. Dit engagement wordt geacht jaarlijks verlengd te worden voor een totale termijn van 6 jaar. Indien de gemeente dit engagement niet verder wenst aan te gaan, wordt deze geacht minimum 3 maanden voor afloop van het werkjaar een aangetekend schrijven te richten aan de welzijnsvereniging KINA p.v..

      Artikel 2.
      Gemeente Zandhoven is aangesloten bij het wijk-werkinitiatief KINA en gaat akkoord met het voorgestelde scenario van financiering waarbij opgebouwde middelen vanuit het wijk-werkinitiatief KINA ingezet kunnen worden voor de cofinanciering van het eerste werkjaar van het lokaal partnerschap.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mens & Welzijn, de dienst Financiën en aan KINA p.v. (Antwerpsesteenweg 503, 2390 Malle) bezorgd worden.

    • Aanduiden van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger voor de toewijzingsraad bij woonmaatschappij De Voorkempen-H.E.

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 27 april 2023 waarbij de goedkeuring werd gegeven om de besloten vennootschap “De Voorkempen-H.E.” (Jan Denucéstraat 23 – 2020 Antwerpen) te erkennen als woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord.

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven deelnemer is van De Voorkempen-H.E..

      Gelet op de e-mail van 25 september 2023 waarbij de sociale huisvestingsmaatschappij/ de woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. vraagt om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het (deel)werkingsgebied.

      Overwegende dat de woonmaatschappijen het initiatief nemen om een toewijzingsraad op te richten om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen;- dat de sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren op die manier in dialoog kunnen gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

      Gelet op het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) waarin ruimte wordt gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen;- dat deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement;- dat hierbij een grote rol wordt toebedeeld aan de toewijzingsraad;- dat de toewijzingsraad onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen kan uitwerken in een toewijzingsreglement voor het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt;- dat hierdoor maximaal rekening kan worden gehouden met de specifieke noden.

      Overwegende dat het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels;- dat een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen;- dat de opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-) actoren;- dat de toewijzingsraad van het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij hierin de trekkersrol speelt en verantwoordelijk is voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement;- dat het BVCW op die manier de kans biedt om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

      Overwegende dat alle gemeenten in het werkingsgebied vertegenwoordigd zijn in de toewijzingsraad;- dat relevante huisvestings- en welzijnsactoren zichzelf kunnen aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij;- dat als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, de woonmaatschappij over de samenstelling beslist, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad;- dat de toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

      Overwegende dat de toewijzingsraad een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht heeft;- dat dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

      Overwegende dat de toewijzingsraad een ontwerp van toewijzingsreglement opstelt;- dat hierin bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen kunnen worden opgenomen;- dat de leden van de toewijzingsraad hierbij streven naar consensus;- dat als er geen consensus is, de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen kunnen beslissen.

      Overwegende dat voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist is.

      Overwegende dat de toewijzingsraad ook instaat voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen;- dat de toewijzingsraad afspraken kan maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders;- dat deze afspraken opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

      GAAT OVER,

      in openbare zitting en bij geheime stemming tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger van de gemeente voor de toewijzingsraad woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. die vanaf heden georganiseerd worden tot en met 31 december 2024.
      A. Er wordt een eerste stemming gehouden voor het aanduiden van de vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad.
      Er nemen 22 leden aan de stemming deel. Er wordt een blanco stembiljet overhandigd aan ieder lid. Er worden 22 stembrieven in de bus gevonden.
      De voorzitter leest de stembrieven af en de uitslag luidt als volgt:
      - aantal geldig uitgebrachte stemmen: 22;
      - aantal blanco of ongeldige stembrieven: 0;
      - Mevrouw Mieke Maes bekomt 14 stemmen;
      - De heer Peter Smets bekomt 8 stemmen;
      Mevrouw Maes M., de volstrekte meerderheid der stemmen bekomen hebbende, is aangesteld tot vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad woonmaatschappij De Voorkempen-H.E.
      B. Er wordt een tweede stemming gehouden voor het aanduiden van de plaatsvervanger voor de toewijzingsraad.
      Er nemen 22 leden aan de stemming deel. Er wordt een blanco stembiljet overhandigd aan ieder lid. Er worden 22 stembrieven in de bus gevonden.
      De voorzitter leest de stembrieven af en de uitslag luidt als volgt:
      - aantal geldig uitgebrachte stemmen: 22;
      - aantal blanco of ongeldige stembrieven: 0;
      - Mevrouw Sofie Pareit bekomt 14 stemmen;
      - Mevrouw Monique Suls bekomt 8 stemmen.
      Mevrouw Pareit S., de volstrekte meerderheid der stemmen bekomen hebbende, is aangesteld tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad woonmaatschappij De Voorkempen-H.E..
      Bij de twee voormelde stemopnemingen traden Jelle Lauwereys en Ward Peeters als getuigen op.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Wat betekent al die argumentatie “Overwegende dat …” ? Wat gaat deze toewijzingsraad beslissen? En wat is ons standpunt daarin? Het staat er niet letterlijk in. Maar ik kan wel tussen de regels lezen wat bedoeld wordt.

      “Overwegende dat de toewijzingsraad een ontwerp van toewijzingsreglement opstelt;- dat hierin bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen kunnen worden opgenomen;- dat de leden van de toewijzingsraad hierbij streven naar consensus;- dat als er geen consensus is, de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen kunnen beslissen.
      Overwegende dat voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist is.”
      Het lijkt mij tussen de regels duidelijk dat Zandhoven opteert voor een reglement waarin een langdurige woonbinding opgenomen wordt.
      Maar alle armoede-organisaties kanten zich tegen toewijzingsregels die een langdurige woonbinding vooropstellen. Want vele echt armen komen dikwijls niet aan een langdurige woonbinding toe.
      En gemeenten die veel te weinig doen voor sociale huisvesting, moeten zich schamen om nog meer drempels in te bouwen.
      Daarom vraag ik dat onze vertegenwoordiger zich tegen zulke bepalingen van langdurige woonbinding verzet."

      Nadat schepen Maes M. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Geheime stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Stemmen voor: 0
      Stemmen tegen: 0
      Onthoudingen: 0
      Besluit

      Artikel 1.
      Mevrouw Mieke Maes en mevrouw Sofie Pareit vertegenwoordigen de gemeente Zandhoven in de toewijzingsraad woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger vanaf heden tot en met 31 december 2024.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan het secretariaat van woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. (info@devoorkempen-he.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Woonmaatschappij De Voorkempen-H.E.: vaststellen van een vertegenwoordiger van de gemeente voor de (buitengewone) algemene vergaderingen vanaf heden tot en met 31 december 2024 en goedkeuren van de agendapunten voor de algemene vergadering van 29 november 2023: bekrachtigen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 40 met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad, en latere wijzigingen.
      Gelet op zijn beslissing van 27 april 2023 waarbij de goedkeuring werd gegeven om de besloten vennootschap “De Voorkempen-H.E.” (Jan Denucéstraat 23 – 2020 Antwerpen) te erkennen als woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord.
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven deelnemer is van De Voorkempen-H.E..
      Overwegende dat we een vertegenwoordiger moeten aanduiden;- dat het aangewezen lijkt om deze vertegenwoordiger aan te stellen voor alle (buitengewone) algemene vergaderingen die georganiseerd worden vanaf heden tot en met 31 december 2024;- dat mevrouw Mieke Maes bij gemeenteraadsbeslissing van 22 juni 2023 werd aangeduid als vertegenwoordiger voor de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2023;- dat het aangewezen lijkt om mevrouw Mieke Maes aan te stellen als vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan de (buitengewone) algemene vergaderingen van De Voorkempen-H.E. die georganiseerd worden vanaf heden tot en met 31 december 2024.
      Gelet op de oproeping van 14 november 2023 van De Voorkempen-H.E. waarbij de aandeelhouders uitgenodigd worden op de algemene vergadering op 29 november 2023 om 18 uur met als agenda:
      1. Presentiegelden leden Raad van Bestuur
      Overwegende dat het aanstellen van een vertegenwoordiger van de gemeente voor de (buitengewone) algemene vergaderingen en het goedkeuren van de agendapunten voor deze vergaderingen tot de bevoegdheid van de gemeenteraad hoort;- dat gelet op de datum van de oproepingsbrief en de datum van de buitengewone algemene vergadering niet kon gewacht worden op de eerstvolgende gemeenteraad van 14 december as.
      Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen om voormelde reden op 27 november 2023 bij hoogdringendheid de agendapunten heeft goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente heeft vastgesteld en gemandateerd;- dat in de beslissing van 27 november ll opgenomen werd dat deze beslissing ter bekrachtiging aan de gemeenteraad van december zou worden voorgelegd.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 november 2023 waarbij er akte genomen werd van de agenda van de algemene vergadering van 29 november van De Voorkempen-H.E..
      Artikel 2.
      De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 november 2023 waarbij mevrouw Mieke Maes, benoemd werd als vertegenwoordiger van de gemeente en gemandateerd werd om deel te nemen aan de algemene vergadering van 29 november van De Voorkempen-H.E..
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan De Voorkempen-H.E. (Jan Denucéstraat 23 -2020 Antwerpen) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Land Van Playsantiën: goedkeuren van de statutenwijziging

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 19 februari 2004 waarin het samenwerkingsverband van de VZW Land van Playsantiën en de lokale besturen Lille, Malle, Vorselaar, Zandhoven en Zoersel werd goedgekeurd.
      Overwegende dat deze regionale samenwerking zorgt voor de uitbouw van de regio tot een toeristisch-recreatief deelgebied van de Antwerpse Kempen, dat optimaal inspeelt op de recreatieve behoeften van de eigen bevolking en dat aan de dag- en verblijfstoeristen van buitenaf volop mogelijkheden biedt voor actieve of passieve recreatie.
      Gelet op de neerlegging van de statuten van de VZW Land van Playsantiën op 14 december 2005 en de publicatie in het staatsblad van 27 december 2005.
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 januari 2021 waarbij de statuten van Land van Playsantiën werden goedgekeurd bij hoogdringendheid, en bekrachtigd in de gemeenteraad van 25 februari 2021.
      Gelet op het besluit van de buitengewone algemene vergadering van 14 februari 2023 met de goedkeuring van de statutenwijziging van de VZW Land van Playsantiën waarbij de statuten werden aangepast aan het wetboek van vennootschappen en verenigingen en de gewenste werkwijze binnen de VZW.
      Gelet op artikel 40, §1 en 41, tweede lid, 4° van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op boek 9 van de wetboek van vennootschappen en verenigingen van 22 maart 2019.
      Gelet op het ontwerp van statutenwijziging dat voorligt.
      Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Waarom duurt het 10 maanden vooraleer deze statutenwijziging op de gemeenteraad komt ? De algemene vergadering die de statuten wijzigde vond plaats op 14 februari 2023.
      We zien dat er hier en daar wat wijzigingen zijn, maar hebben wel enkele vragen:
      - Artikel 1: de naam “Land van Playsantiën” moet overal voorafgegaan of gevolgd worden door “vzw” of “vereniging zonder winstoogmerk”, waarom staat dit dan niet op de site ?
      - Bij artikel 6 staat dat de “vaste leden” hierna “leden” genoemd zouden worden, maar er staat nog steeds “vaste leden”. Kan dat stukje “(hirna “lden” genoemd) dan niet beter weggelaten worden ?
      - Het “Bestuur” van de vorige statuten is nu vervangen door “Bestuursorgaan”, maar hier en daar is men vergeten het woord “bestuur” aan te passen. Is er ook een reden waarom het aantal leden gehalveerd is van tenminste 10 naar 5 ? Het dagelijks bestuur is ook verminderd van tenminste 6 naar tenminste 5. Moet in artikel 34 niet staan dat er geldig beslist kan worden door het dagelijks bestuur als er minimaal 3 VIJFDE van de leden aanwezig zijn ? Ik weet niet uit hoeveel leden het dagelijks bestuur nu bestaat, maar als dat er 15 zouden zijn ..."

      Nadat schepen Lauwereys J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde. 

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de statutenwijziging van het Land van Playsantiën.

      Land van Playsantiën vzw - Statuten

      TITEL I: NAAM - ZETEL DUUR
      Artikel 1 - Naam
      De vereniging zonder winstoogmerk heeft als naam "Land van Playsantiën”.
      Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, uitgaande van een rechtspersoon, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden “vereniging zonder winstoogmerk” of door de afkorting “vzw” samen met volgende gegevens: de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de rechtspersoon, het ondernemingsnummer, het woord “rechtspersonenregister” of de afkorting “RPR”, de vermelding van de rechtbank van de zetel van de rechtspersoon, en in voorkomend geval, het e-mailadres en de website van de rechtspersoon.

      Artikel 2 - Zetel
      De zetel van de vzw is gevestigd in het Vlaamse Gewest.
      Het e-mailadres van de vzw is info@landvanplaysantien.be .
      De website van de vzw is https://landvanplaysantien.be.
      De wijzigingen van het e-mailadres en van de website kunnen door het bestuursorgaan in de statuten worden aangepast.

      Artikel 3 - Duur
      De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk ogenblik ontbonden worden.

      TITEL II: DOEL – VOORWERP
      Artikel 4 - Doel
      De vereniging streeft een belangeloos doel na en keert, op straffe van nietigheid, rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uit aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve in dit laatste geval, voor het in de statuten bepaald belangeloos doel.
      De vereniging heeft als belangeloze doelstelling: het toerisme en de recreatie in de gemeenten Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel te bevorderen.
      Als dusdanig zal de vereniging een eigen aanbod aan activiteiten brengen en tegelijkertijd de werking op gemeentelijk niveau versterken. De vereniging wil het eigen en gemeentelijk aanbod in de markt zetten en een professionele en hedendaagse communicatie over dit aanbod voeren.
      Door krachtenbundeling wil de vereniging het gebied gevormd door de vijf gemeenten uitbouwen tot een gebied dat

        • optimaal inspeelt op de recreatieve behoeften van de eigen bevolking
        • aan de inwoners van de omliggende regio’s volop mogelijkheden biedt voor actieve en/of passieve recreatie
        • dag- en verblijfstoeristen laat onthaasten en actief laat genieten van onze dorpen en groengebieden

      De vereniging wil bovendien bijdragen aan

        • een duurzaam toerisme
        • de bewustwording en ontwikkeling van de waarde van het natuurlijk en cultureel erfgoed in onze gemeenten
        • de creatie van welzijn en werkgelegenheid in onze regio en voor onze inwoners

      Artikel 5 - Voorwerp
      De vereniging streeft dit belangeloos doel na via en in het kader van welbepaalde activiteiten en samenwerkingen die zij tot voorwerp heeft.
      Deze activiteiten en samenwerkingen zijn onder meer:
      De omschrijving van deze activiteiten is louter exemplatief en niet limitatief.
      Tot de concrete activiteiten waarmee het doel van de vereniging wordt verwezenlijkt, behoren alle activiteiten alleen of in samenwerking met andere organisaties, die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar niet winstgevende doel, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten altijd volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar niet-winstgevende doel.
      De vereniging mag alle handelingen stellen ter bewerkstelliging van het voorwerp en ter bevordering van het belangeloos doel voor zover de opbrengsten hiervan besteed worden aan het belangeloos doel in overeenstemming met het voorwerp.
      De vzw exploiteert geen onderneming of houdt zich niet bezig met verrichtingen van winstgevende aard, in de zin van artikel 2, 5° WIB92. De vzw houdt zich bezig met verrichtingen die bestaan in een bedrijvigheid die slechts bijkomstig op nijverheids-, handels- of landbouwverrichtingen betrekking heeft, of die niet volgens nijverheids- of handelsmethoden uitgevoerd wordt, in de zin van artikel 182 WIB92.

      TITEL III: LEDEN
      Artikel 6 – Vaste leden
      De vereniging is samengesteld uit minstens vijf vaste leden (hierna “leden” genoemd).
      De oprichters-gemeenten, Lille, Malle, Ranst en Zandhoven en Zoersel, zijn de vaste leden. De vaste leden zijn diegenen waarvan de naam is vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de vaste leden. De wettelijke verplichtingen zijn alleen op de vaste leden van toepassing.
      De vertegenwoordigers van de gemeenten in de algemene vergadering zijn in principe, onder voorbehoud van hun aanduiding door de gemeenteraad, de schepen van toerisme en de burgemeester van elk van deze gemeenten.
      Een andere gemeente die het verenigingsdoel onderschrijft en die als lid door de algemene vergadering wordt aanvaard, op voorstel van het bestuursorgaan, kan als vast lid tot de vereniging toetreden.
      Het verzoek tot toetreding van een kandidaat-lid moet per brief of per e-mail worden ingediend ter attentie van het bestuursorgaan.
      Een lid kan altijd uit de vereniging treden door zijn ontslag mee te delen in een brief of e-mail aan het bestuursorgaan. Het lidmaatschap neemt een einde door overlijden of rechtsonbekwaamheid evenals door ontbinding of faling.
      De vaste leden betalen geen ledenbijdrage.

      Artikel 7 - Toegetreden leden
      Naast vaste leden kunnen er binnen de vzw eveneens toegetreden leden zijn. Elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de vzw ondersteunt kan per brief of per e-mail een aanvraag indienen om toegetreden lid te worden van de vzw.
      Het bestuursorgaan is bevoegd te beslissen over het lidmaatschap van toegetreden leden.
      De toegetreden leden hebben de volgende rechten en plichten binnen de vzw:

        • advies verlenen, op eigen initiatief of op vraag van de vereniging - de wijziging van de statuten, behoudens in de gevallen waarin het bestuursorgaan bevoegd is, zoals bepaald in het WVV
        • de benoeming en afzetting van de bestuurders
        • de kwijting van de bestuurders alsook het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders
        • de goedkeuring van de begroting en rekening
        • de vrijwillige ontbinding van de vereniging
        • de uitsluiting van een lid, vast of toegetreden
        • de omzetting van de vzw in een lvzw, in een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming
        • alle gevallen waarin de wet of deze statuten het vereisen.

      Toegetreden leden hebben geen stemrecht.
      Toegetreden leden die wensen uit te treden delen dit mee aan het bestuursorgaan per brief of e-mail. Het lidmaatschap van een toegetreden lid kan op elk moment worden beëindigd door een beslissing van het bestuursorgaan. De uittreding en het ontslag gaan onmiddellijk in.
      De toegetreden leden betalen geen ledenbijdrage.

      Artikel 8 - Ledenregister
      De ledenlijst van de vereniging wordt bijgehouden in een register op de maatschappelijke zetel van de vzw.
      Bij elke wijziging past het bestuursorgaan de ledenlijst binnen de acht dagen aan.

      Artikel 9 – Ontslag en uitsluiting
      Ontslagnemende en uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers, alsook de erfgenamen van een overleden lid, hebben geen deel in het vermogen van de vereniging. Zij kunnen geen terugbetaling eisen van de gestorte bijdragen, noch een vergoeding voor gedane opbrengsten vorderen. Zij kunnen niet gerechtelijk doen verzegelen, noch een inventaris doen opmaken.

      TITEL IV: ALGEMENE VERGADERING
      Artikel 10 - Samenstelling
      De algemene vergadering is samengesteld uit de vaste leden. Zij is geldig samengesteld van zodra de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
      De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan. Indien die afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders of hun vertegenwoordigers.
      Niet-leden kunnen worden uitgenodigd tot het bijwonen van de algemene vergadering. Zij zijn niet stemgerechtigd.
      Toegetreden leden worden in ieder geval uitgenodigd tot het bijwonen van de algemene vergadering.

      Artikel 11 - Bevoegdheden
      De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend worden uitgeoefend door de algemene vergadering:

      Artikel 12 - Bijeenroeping
      De algemene vergadering wordt geldig bijeengeroepen door het bestuursorgaan, telkens als de wet of het voorwerp/doel van de vereniging dit vereist. De beslissingsbevoegdheid voor de bijeenroeping is voorbehouden aan het bestuursorgaan.

      De algemene vergadering wordt eveneens bijeengeroepen wanneer een vijfde van de leden daartoe een verzoek richt aan het bestuursorgaan. Dit dient te gebeuren per aangetekende brief. Hierin worden de te behandelen agendapunten vermeld. In dit geval is het bestuursorgaan verplicht om de algemene vergadering samen te roepen binnen de eenentwintig dagen na het verzoek tot bijeenroeping. De algemene vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.

      Artikel 13 – Statutaire algemene vergadering
      De algemene vergadering wordt minstens eenmaal per jaar bijeengeroepen met het oog op het goedkeuren van de rekening en de begroting evenals de kwijting van de bestuurders. De oproep tot deze statutaire algemene vergadering gebeurt binnen de vier maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar.
      Na kennis te hebben genomen van het verslag van het bestuursorgaan doet de vergadering uitspraak over de rekeningen van het afgelopen dienstjaar, die het bestuur haar ieder jaar voorlegt. Zij neemt vervolgens een besluit aangaande de kwijting van de bestuurders.

      Artikel 14 - Oproepingsbrief
      De oproepingsbrief tot de algemene vergadering bevat de plaats, de dag, het uur en de agenda.
      Om geldig te zijn, moeten de oproepingen ondertekend worden door de voorzitter of door twee bestuurders. Alle leden moeten worden opgeroepen ten minste vijftien dagen voor de vergadering.
      De oproepingsbrief kan worden verstuurd per gewone post of per e-mail.
      Op straffe van nietigheid mag alleen beslist worden over de onderwerpen vermeld op de agenda. Van deze algemene regel kan in twee gevallen worden afgeweken:

        1. als de voorzitter van het bestuur minstens vijf werkdagen voor de vergadering in het bezit is gesteld van een schriftelijk verzoek, ondertekend door tenminste een vijfde van de leden, om één of meer bijkomende punten in de agenda op te nemen.
        2. als twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden ter vergadering akkoord gaan om één of meer bijkomende punten op de agenda op te nemen.

      Artikel 15 - Beslissingen
      Elk lid beschikt over één stem. Voor de gemeenten, die worden vertegenwoordigd door twee personen, bepalen de aanwezige vertegenwoordigers onderling wie de stem uitbrengt. De andere aanwezige vertegenwoordigers behouden een raadgevende stem.
      Een lid kan zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid mits aflevering van een schriftelijke volmacht. Een aanwezig lid kan echter ten hoogste twee andere leden vertegenwoordigen.
      De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, uitgezonderd in de gevallen, voorzien door de wet of deze statuten. Bij staking van stemmen wordt het voorstel verworpen. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

      Artikel 16 – Geheime stemming
      Op verzoek van de meerderheid van de aanwezigen of wanneer het over personen gaat, wordt tot een geheime stemming overgegaan.

      Artikel 17 – Benoemingen
      Bij benoemingen wordt, indien geen enkele persoon de volstrekte meerderheid van de stemmen haalt, overgegaan tot een herstemming tussen de twee kandidaten die het grootste aantal stemmen hebben behaald.

      Artikel 18 – Uitsluiting van een lid
      Voor het uitsluiten van een lid is een meerderheid vereist van twee derde van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Het betrokken lid moet ter vergadering in de gelegenheid worden gesteld om te worden gehoord.

      Artikel 19 – Buitengewone algemene vergadering
      De algemene vergadering, in buitengewone zitting bijeengeroepen, beslist over de wijziging van de statuten. Een dergelijke wijziging wordt enkel aanvaard als ten minste twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en als ten minste twee derde van de stemmen het met de wijziging eens zijn. Is twee derde van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig of vertegenwoordigd, dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die kan beslissen met een meerderheid van twee derde ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Deze vergadering kan niet binnen de vijftien dagen na de eerste vergadering worden gehouden. Gaat het om een wijziging met betrekking tot het doel van de vereniging of betreft het de ontbinding, dan is een vier vijfde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist.

      Artikel 20 – Vrijwillige ontbinding
      Betreft het de vrijwillige ontbinding van de vereniging, dan gelden met betrekking tot het aanwezigheidsquorum en de vereiste meerderheid dezelfde regels als bij de wijziging van het statutair doel van de vereniging.

      Artikel 21 - Notulen
      De beslissingen van de algemene vergadering worden vastgesteld in notulen die door de voorzitter worden opgemaakt en ondertekend. De notulen worden opgenomen in een register dat opvraagbaar is op de zetel van de vereniging door leden en belanghebbende derden. Elk lid ontvangt het verslag van de bijeenkomst binnen één maand na samenkomst van de algemene vergadering.
      De beslissingen die derde personen aanbelangen, worden hun ter kennis gebracht bij brief, hun toegezonden en getekend door de voorzitter en de secretaris of door hun plaatsvervanger.
      De afschriften of uittreksels, in rechte of elders over te leggen, worden ondertekend door de voorzitter.

      Artikel 22 - Bekendmaking
      Elke wijziging van de statuten, elke benoeming, elk ontslag of elke afzetting van de bestuurders, moet binnen de maand na de dagtekening ervan worden overgemaakt aan de griffie van de Ondernemingsrechtbank met het verzoek om deze beslissingen bekend te maken in het Belgisch Staatsblad.

      TITEL V: BESTUURSORGAAN
      Artikel 23 - Samenstelling
      De vereniging wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan van tenminste vijf leden, al dan niet leden van de vzw, die natuurlijke of rechtspersonen zijn.
      De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering waarbij de leden elk een gelijk aantal bestuurders, minstens de gemeente zelf, met als vaste vertegenwoordiger de schepen van toerisme, en een personeelslid werkzaam voor de gemeente in de dienst toerisme, voordragen.
      Er wordt gestreefd naar een gelijke vertegenwoordiging van elk lid in het bestuursorgaan.
      Wanneer een rechtspersoon een mandaat opneemt van lid van het bestuursorgaan of dagelijks bestuur, benoemt hij een natuurlijke persoon als vaste vertegenwoordiger die wordt belast met de uitvoering van dat mandaat in naam en voor rekening van de rechtspersoon.
      Deze vaste vertegenwoordiger moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als de rechtspersoon en is hoofdelijk met hem aansprakelijk alsof hij zelf het betrokken mandaat in eigen naam en voor rekening had uitgevoerd. De regels inzake belangenconflicten voor zaakvoerders en leden van het bestuur vinden in voorkomend geval toepassing op de vaste vertegenwoordiger. De vaste vertegenwoordiger kan niet in eigen naam noch als vaste vertegenwoordiger van een andere rechtspersoon zetelen in het bestuursorgaan of dagelijks bestuur. De rechtspersoon mag de vaste vertegenwoordiging niet beëindigen zonder tegelijkertijd een opvolger te benoemen.
      De regels van de openbaarmaking voor de benoeming en de beëindiging van het mandaat van de rechtspersoon zijn ook van toepassing op diens vaste vertegenwoordiger.

      Het bestuursorgaan kan zich laten bijstaan door één of meer deskundigen. Er wordt gestreefd naar een gelijke afvaardiging van het aantal deskundigen in het bestuursorgaan per gemeente. De deskundigen zijn niet stemgerechtigd.
      De toegetreden leden worden in ieder geval uitgenodigd als deskundigen in het bestuursorgaan.
      Toerisme Provincie Antwerpen wordt in ieder geval uitgenodigd als deskundige in het bestuursorgaan, samen met een financieel deskundige.

      Artikel 24 - Bevoegdheden
      Het bestuursorgaan is bevoegd tot het verrichten van alle handelingen in verband met het bestuur van de vereniging. Het leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Het treedt op als eiser of verweerder in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.
      Het kan alle betalingen doen en ontvangen en daarvan kwijting geven of eisen, waarborgen verstrekken of aanvaarden, roerende en onroerende goederen verkrijgen, ruilen of vervreemden, huren of verhuren, alle subsidies en tegemoetkomingen aanvaarden of ontvangen, alle contracten, verkopingen en ondernemingen aanvaarden en afsluiten, alle leningen met of zonder waarborg aangaan, alle subrogaties toestaan. Deze opsomming is niet beperkend.
      Het bestuur heeft in één woord, alle machten die niet bij wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering worden voorbehouden.
      Wanneer het bestuursorgaan een beslissing moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die onder zijn bevoegdheid valt, waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders vóór het bestuursorgaan een besluit neemt.
      De bestuurder met een belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van het bestuursorgaan over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Heeft de meerderheid van de bestuurders een belangenconflict, dan wordt de beslissing of verrichting aan de algemene vergadering voorgelegd, waarna het bestuursorgaan, na goedkeuring door de algemene vergadering, ze verder mag uitvoeren.

      Artikel 25 – Benoeming bestuurders
      De algemene vergadering benoemt de bestuurders voor een periode van zes jaar. De bestuurders zijn herkiesbaar.
      Elk lid van het bestuursorgaan kan uit het bestuur treden door zijn ontslag mee te delen in een aangetekende brief aan het bestuur. Indien door dit ontslag het aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald, blijft de ontslagnemende bestuurder tijdelijk zetelen en dient binnen de twee maanden een algemene vergadering te worden bijeengeroepen, die voorziet in de vervanging van de betrokken bestuurder. Tussentijds benoemde bestuurders zetelen slechts voor de rest van de duur van het mandaat.
      Het mandaat van bestuurder neemt eveneens een einde in geval van overlijden, afzetting door de algemene vergadering, door het verstrijken van de duur van het mandaat of wettelijke onbekwaamheid.

      Artikel 26 - Voorzitter
      Het bestuursorgaan duidt een voorzitter aan. De voorzitter is de coördinator van het Land Van Playsantiën vzw.
      De voorzitter heeft geen stemrecht.
      Het mandaat van voorzitter is van onbepaalde duur.
      In geval van overlijden, ontslagneming, afzetting of wettelijke onbekwaamheid voleindigt het nieuw gekozen lid het mandaat van degene die het vervangt.

      Bij afwezigheid van de voorzitter zal de oudste in leeftijd van de bestuurders of diens vaste vertegenwoordiger de vergadering voorzitten.
      De voorzitter vervult deze functie eveneens tijdens de algemene vergadering, het dagelijks bestuur en tijdens eventuele buitengewone algemene vergaderingen.

      Artikel 27 - Bijeenroeping
      Het bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter of door twee bestuurders, zo vaak als de belangen van de vereniging het eisen. De bestuurders moeten worden opgeroepen ten minste acht dagen voor de vergadering. De oproepingsbrieven worden ondertekend door de voorzitter.

      Artikel 28 - Beslissingen
      Het bestuur is geldig samengesteld als de meerderheid van zijn leden aanwezig is of geldig vertegenwoordigd. Hij beslist met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Wanneer het over personen gaat, is de stemming geheim. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de voorzitter van de vergadering

      Artikel 29 – Intern reglement
      Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die hij nodig acht en nuttig oordeelt. In voorkomend geval bevindt de laatst goedgekeurde versie zich op het zeteladres van de vereniging.

      Artikel 30 – Overdracht bevoegdheden
      Het bestuur kan zijn bevoegdheden voor welbepaalde handelingen en taken op zijn verantwoordelijkheid overdragen aan één of meerdere van zijn bestuurders of aan één of meerdere personen die al dan niet lid zijn van de vereniging.

      TITEL VI: DAGELIJKS BESTUUR
      Artikel 31 – Daden van dagelijks bestuur
      Het bestuursorgaan kan een orgaan van dagelijks bestuur aanstellen. Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.

      Artikel 32 - Samenstelling
      Het dagelijks bestuur bestaat uit tenminste 5 leden. Het dagelijks bestuur bestaat minstens uit de personeelsleden van de gemeenten van de dienst toerisme.
      De leden worden door het bestuursorgaan benoemd voor een periode van zes jaar. Zij zijn herkiesbaar. De leden van het orgaan van dagelijks bestuur, behalve de voorzitter, moeten bestuurder zijn van de vereniging.
      De voorzitter van het bestuursorgaan is tevens voorzitter van het dagelijks bestuur.

      Artikel 33 - Ontslag
      Indien een lid van het dagelijks bestuur, als dusdanig, ontslag wenst te nemen, brengt het bestuursorgaan hiervan schriftelijk op de hoogte.
      Het bestuursorgaan kan een lid van het dagelijks bestuur afzetten. Hiervoor is een twee derde meerderheid vereist. In voorkomend geval wordt de betrokkene hiervan binnen de 14 dagen schriftelijk in kennis gesteld.

      Artikel 34 – Bijeenroeping en beslissingen
      Het dagelijks bestuur vergadert op initiatief van de voorzitter of op verzoek van twee van zijn leden. Het kan geldig beslissen als minimaal drie van zijn leden aanwezig zijn.
      De beslissingen van het dagelijks bestuur worden steeds genomen in collegiaal overleg. Wanneer het dagelijks bestuur niet tot een besluit komt, wordt de beslissing overgelaten aan het bestuursorgaan.

      De beslissingen van het dagelijks bestuur worden vastgesteld in een verslag dat ter kennis wordt gebracht van het bestuursorgaan tijdens haar eerstvolgende vergadering.

      TITEL VII: BEGROTINGEN EN REKENINGEN
      Artikel 35
      Het maatschappelijk dienstjaar begint op één januari en eindigt op eenendertig december.
      Door het bestuur wordt de rekening van het verlopen dienstjaar en de begroting voor het volgend dienstjaar opgemaakt. Beide worden ten laatste op 30 april aan de algemene vergadering ter goedkeuring voorgelegd. Het batig saldo van de rekening behoort aan de vereniging.

      Artikel 36
      De vereniging voorziet in de jaarlijkse uitgaven door middel van toelagen van openbare besturen, van particuliere giften en van allerlei opbrengsten. Zij kan legaten en giften ontvangen in de voorwaarden bepaald door de wet.

      Artikel 37
      Het incasso van de vereniging wordt op een bankrekening geplaatst.
      Bedragen in speciën mogen op de maatschappelijke zetel blijven op voorwaarde dat zij het bedrag van € 1.000 niet overschrijden.
      Alle verrichtingen boven € 2500 op een bankrekening van de vereniging moeten ondertekend zijn door twee personen, leden van het dagelijks bestuur of hun gevolmachtigden.

      TITEL VIII: ONTBINDING EN VEREFFENING
      Artikel 38
      De vereniging kan vrijwillig of gerechtelijk worden ontbonden.
      In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid en de vereffeningvoorwaarden.
      In geval van gerechtelijke ontbinding of bij gebrek aan besluit door de algemene vergadering benoemt de rechtbank van eerste aanleg de vereffenaars(s).

      Artikel 39
      In geval van ontbinding wordt het maatschappelijk vermogen, na aanzuivering van de passiva, bestemd voor een belangeloos doel en overgedragen aan een organisatie, voorziening of activiteit die bijdraagt tot het toerisme in de Antwerpse Kempen.

      Artikel 40
      De beslissingen in verband met de ontbinding, de vereffening en de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars worden neergelegd bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank.

      TITEL IX: SLOTBEPALINGEN
      Artikel 41
      De functies van lid van het bestuursorgaan, lid van het dagelijks bestuur zijn onbezoldigd.
      Artikel 42
      Alle akten die de vereniging binden, buiten die van het dagelijks bestuur, worden ondertekend door de voorzitter of zijn/haar gevolmachtigden.

      Artikel 43
      Dat wil zeggen dat op de zetel van het samenwerkingsverband minstens volgende documenten ter inzage liggen voor alle raadsleden van de deelnemende besturen:

        1. de notulen van de algemene vergadering en het bestuursorgaan
        2. de verslagen van het dagelijks bestuur
        3. haar begrotingen en rekeningen.

      Artikel 44
      Al wat deze statuten niet voorzien, valt onder toepassing van wetboek van vennootschappen en verenigingen van 23 maart 2019 en de uitvoeringsbesluiten die betrekking hebben op deze wet.

      Artikel 2.
      Deze gemeenteraadsbeslissing waarbij de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 januari 2021 bekrachtigd werd m.b.t. goedkeuring van statuten, wordt vervangen door onderhavige beslissing.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de vzw Land Van Playsantiën (Gustaaf Peetersstraat 7 – 2520 Ranst) en de financieel directeur worden overgemaakt.

    • Gemeentelijke basisschool Zandhoven: akteneming verslag doorlichting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet van 8 mei 2009 betreffende de kwaliteit van het onderwijs, en latere wijzigingen, in het bijzonder titel IV De Inspectie.
      Overwegende dat de onderwijsinspectie van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming elk schooljaar een aantal erkende scholen en centra doorlicht in Vlaanderen en in Brussel;- dat de onderwijsinspectie van 16 tot en met 19 oktober 2023 een doorlichting heeft uitgevoerd in de Gemeentelijke Basisschool van Zandhoven.
      Gelet op het verslag van doorlichting opgemaakt door de onderwijsinspectie.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "We hebben het verslag doorgenomen en zijn blij met het gunstig advies. We hebben de werkpunten gelezen, vinden jullie dat deze werkpunten terecht zijn. Zijn er al afspraken gemaakt hoe deze werkpunten aangepakt zullen worden?"
      Nadat schepen Maes M. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt akte van het verslag van de doorlichting in de Gemeentelijke Basisschool van Zandhoven opgemaakt door de onderwijsinspectie.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 van AGB Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 8 september 2011 houdende oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven alsmede goedkeuring van de statuten.
      Gelet op de beslissing van 13 december 2011 van de Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand, houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeenteraad van Zandhoven van 8 september 2011, waarbij het Autonoom Gemeentebedrijf van Zandhoven wordt opgericht en de statuten van het bedrijf zijn vastgesteld.
      Gelet op artikel 30 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven dat stipuleert dat het Autonoom Gemeentebedrijf een boekhouding, jaarrekening, budget en meerjarenplan opstelt overeenkomstig de toepasselijke, wettelijke bepalingen.
      Gelet op de beslissing van de Raad van Bestuur van het AGB Zandhoven van 5 december 2023 waarbij de meerjarenplanaanpassing 4 – 2020-2025 van AGB Zandhoven werd goedgekeurd.
      Overwegende dat de gemeenteraad de meerjarenplanaanpassing 4 – 2020-2025 van het AGB Zandhoven dient goed te keuren.
      Overwegende dat met de inhoud van de meerjarenplanaanpassing 4 – 2020-2025 van AGB Zandhoven kan akkoord gegaan worden.
      Gelet op artikel 40 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De meerjarenplanaanpassing 4 – 2020-2025 van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven, zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur in zitting van 5 december 2023, wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de Vlaamse Overheid, aan het AGB Zandhoven en aan de financieel directeur worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de gemeentelijke dotatie 2024 voor de meergemeente politiezone

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven behoort tot een meergemeentezone die samengesteld is uit de gemeenten Ranst en Zandhoven.
      Overwegende dat de omzendbrief plp 62 stipuleert dat men er ter stelligste moet voor zorgen dat de gemeentelijke dotaties aan de politiezone worden vastgesteld in een afzonderlijk gemeenteraadsbeslissing.
      Overwegende dat de begroting voor het dienstjaar 2024 van de politiezone ‘ZARA’ door de politieraad van 19 december 2023 wordt behandeld en dat het bedrag van de gewone dotatie wordt vastgesteld op 2.023.747 euro.
      Overwegende dat de gemeentelijke dotatie in ‘concrete vorm’ dient vastgesteld te worden;- dat de gemeentelijke dotatie van Zandhoven zal bestaan uit een gewone dotatie aan de politiezone ten belopen van 2.023.747 euro, ingeschreven onder GBB/0400-00/649330.
      Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40 dat o.a. stipuleert dat elke gemeenteraad van de zone de dotatie stemt die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort.
      Gelet op de wet op de geïntegreerde politie, in het bijzonder artikel 71, dat voorschrijft dat de besluiten van de gemeenteraad en van de politieraad betreffende de begroting van de lokale politie en de erin aangebrachte wijzigingen - alsook de besluiten betreffende de bijdrage van de gemeente die deel uitmaakt van een meergemeentezone - aan de politieraad en de erin aangebrachte wijzigingen aan de gouverneur ter goedkeuring dienen overgemaakt.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 253 §1 4°.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Ik verwijs naar de tussenkomst bij de bespreking van het meerjarenplan. Wij vinden dat de dotatie te laag is ingeschat en zullen ons om deze reden onthouden."

      Nadat men geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde. 

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Onthouders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Resultaat: Met 20 stemmen voor, 2 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Een gewone dotatie wordt aan de politiezone ‘ZARA’ toegekend ten belope van 2.023.747 euro, uitgetrokken onder GBB/0400-00/649330 van de exploitatieuitgaven van het budget 2024.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal, aan mevrouw de gouverneur van de provincie Antwerpen en aan de politiezone ‘ZARA’ (Gustaaf Peetersstraat 7 – 2520 Ranst) bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de gemeentelijke bijdragen in 2024 van brandweerzone Rand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op de wet van 15 mei 2007, in het bijzonder artikel 68 dat stelt dat de gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting.
      Gelet op de omzendbrief BB 2014 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, ABB (Boudewijnlaan 30 bus 70 - 1000 Brussel) van 5 september 2014 waarbij gemeld wordt dat vanaf 1 januari 2015 de brandweerzones actief worden.
      Overwegende dat het jaarlijks te financieren saldo van de zone moet gefinancierd worden door de gemeenten van deze zone.
      Gelet op zijn beslissing van 16 oktober 2014 waarbij de overeenkomst tussen de hulpverleningszone Brandweer Zone Rand in oprichting en de gemeenten inzake de financiële verdeelsleutel en de daaraan verbonden modaliteiten werd goedgekeurd.
      Overwegende dat het volgende goedgekeurd werd:

      • de dotatie per gemeente vast te stellen op basis van volgende criteria:
      • 75 % inwonersaantal;
      • 25 % kadastraal inkomen;
      • Deze invoering van de dotatie zal op een termijn van 3 jaar gebeuren; het verschil tussen de huidige uitgaven en de toekomstige uitgaven, op basis van de verdeelsleutel zoals weergegeven, zal in het eerste jaar 50% doorgerekend worden, in het tweede jaar aan 75% om dan in het derde jaar de volledige verdeelsleutel door te rekenen.

      Overwegende dat de zoneraad van 24 november 2023 de begroting 2024 heeft goedgekeurd.
      Overwegende dat het gemeentelijk aandeel voor Zandhoven voor het dienstjaar 2024 472.258 euro bedraagt;- dat het gemeentelijk aandeel 3% bedraagt van het te financieren saldo voor het dienstjaar 2024 van de Brandweer Zone Rand.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "We merken dat er in de begroting 2024 voor brandweer zone RAND het vervangen van autopompen is opgenomen.
      Laat het duidelijk zijn, hier zijn we niet tegen !
      ECHTER : We stellen vast dat het oorspronkelijk voertuig van Zandhoven hiervoor in aanmerking komt en dit roept toch wel enkele vragen op!
      Zeker als je weet dat :
      ° Dit voertuig altijd in de post Zandhoven heeft gestaan vanaf de aankoop door de gemeente in 2007 tot de verplichte voertuigwissel in februari 2023. Inderdaad, dit jaar 2023.
      ° In februari 2023 werd dit 16-jarig voertuig gedwongen vervangen door een 14-jarig voertuig van de post Edegem.
      °Voor deze gedwongen vervanging was er geen draagvlak binnen de post Zandhoven (en ook de andere posten waren geen vragende partij) net omdat :
      ° Er geen duidelijke redenen werden gegeven waarom dit voertuig vervangen moest worden door een amper 2-jaar jonger voertuig.
      ° Deze vervanging op initieel een week tijd moest gebeuren, inclusief opdoen van de nodige kennis van het nieuwe materiaal, pomp, enz…
      Dit heeft dan ook heel wat te weeg gebracht, zeker toen het gekend materiaal van het voertuig werd overgeplaatst naar het andere voertuig. De spanning, miscommunicatie, verwarring en demotivatie die heel deze vervanging met zich meebracht, heeft weken gekost om iedereen terug op 1 lijn te krijgen.
      Net nu, dit voertuig vervangen wordt door een nieuw voertuig is zeker niet goed aangekomen in de post Zandhoven en valt de puzzel in elkaar om de echte reden van de gedwongen voertuigwissel.
      Niet, dat we andere posten geen nieuw materiaal gunnen. Dat is niet wat we hiermee willen zeggen.
      Ook Zandhoven heeft reeds nieuw materiaal gekregen, maar steeds met een kanttekening.
      Zandhoven heeft een zwaar hulpverleningsvoertuig gekregen. Dit voertuig werd nog wel aangekocht door de gemeente Zandhoven!
      Zandhoven zou volgend jaar normaal gezien wel een nieuwe ladderwagen in ontvangst mogen nemen. We merken hier wel op ; Vlak na de zone vorming, werd het voormalig voertuig van meer dan 30-jaar oud, vervangen door een occasie voertuig dat initieel werd gehuurd en dat daarna werd aangekocht. Gedurende deze periode werden ook nieuwe ladderwagens gekocht voor andere posten. 1 daarvan diende zelfs als vervang autoladder. Tot onze spijt hebben we moeten vaststellen dat de post Zandhoven hier geen gebruik van kon maken, ook niet toen het voertuig maanden in herstelling was door een defect en daarbij nog ontzettend veel geld aan herstellingswerken heeft gekost.
      Zandhoven mag volgend jaar en nieuwe personeelswagen in dienst nemen ter vervanging van de 15-jaar oude dienstwagen(Volvo xc70)
      Als Zandhovenaar kunnen we hier toch uit concluderen dat we binnen de zone allemaal gelijk zijn, maar dat de ene toch iets méér gelijk is dat de andere.
      Als een voertuig moet vervangen worden, moet dit vervangen worden (punt). Dat dit niet allemaal tegelijk kan, begrijpen we volkomen. Dat een voertuig beter dienst kan doen in een andere post en daardoor in een ander post moeten komen staan, dat kan en zal zeker blijken uit de nodige analyses. Maar dat een voertuig wordt vervangen door een voertuig met dezelfde functie om andere posten een nieuwe wagen te gunnen, is blijk van disrespect ten opzicht van de post Zandhoven!
      (Wij onthouden ons voor deze nieuwe begroting? )
      Wij vragen volgende zaken op papier(!) vanuit de zone: (reeds gevraagd op de algemene vergadering)
      Een duidelijke en gerichte communicatie naar de mensen van de post Zandhoven met de echte redenen van de voertuigwissel.
      Een analyse en aanduiding met cijfers van hoe vaak de eerste hulp van elke post uitrijdt voor een PRIO 1 oproep, alsook de aard van elke oproep, alsook naar welke gemeente dit voertuig rijdt.
      Hoe vaak staat een post buiten dienst voor een PRIO 1 oproep en wat is de reden van deze buitendienststelling.
      Hoe groot is de last op het personeelsbestand van de beroeps en de administratieve krachten ingevolge de indexaanpassing. Wat is de procentuele verhoging op de vorige begroting?"

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde. 

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 16 stemmen voor, 6 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Voor het dienstjaar 2024 zal een werkingstoelage na verrekening clearing van 472.258 euro overgemaakt worden aan de hulpverleningszone Brandweer Zone Rand. De werkingstoelage is ingeschreven op budgetcode GBB/0410/649400.
      Artikel 2.
      Voor het dienstjaar 2024 zal de investeringstoelage 144.458 euro bedragen. Deze investeringstoelage is ingeschreven op budgetcode GBB/0410-00/664000.
      Artikel 3.
      Voor het dienstjaar 2024 zal aan de gemeente een gebruiksvergoeding (voor het gebruik brandweerkazerne) van 43.693 euro worden ingeschreven onder budgetcode GBB/0410-00/705000.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de financieel directeur en aan de hulpverleningszone Brandweer Zone Rand (Ruiterijschool 1 – 2930 Brasschaat) bezorgd worden.

    • Vaststellen van de meerjarenplanaanpassing nr. 5 2020-2025 van gemeente Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheercyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC), en latere wijzigingen.
      Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheercyclus van de lokale en provinciale besturen, en latere wijzigingen.
      Overwegende dat de aanpassing van het meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 van de gemeente Zandhoven dient opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheercyclus (BBC).
      Gelet op de omzendbrief KBBJ/ABB/2020/3 van 18 september 2020 m.b.t. de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 – lokale en provinciale besturen.
      Overwegende dat het ontwerp van aanpassing van de meerjarenplanning nr. 5 - 2020-2025 samen met de verplicht bijkomende documentatie tijdig werd bezorgd aan de OCMW- en gemeenteraadsleden.
      Overwegende dat de gemeente en het OCMW een geïntegreerde aanpassing van het meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 hebben opgemaakt.
      Overwegende dat beide entiteiten de bevoegdheden hebben om hun eigen meerjarenplan vast te stellen.
      Gelet op de besprekingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Eduardus Belmans, Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 13 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 6 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      De aanpassing van het meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 van de gemeente Zandhoven wordt vastgesteld voor wat zijn deel betreft.
      Artikel 2.
      De bijkomende (verplichte en niet-verplichte) documentatie maakt integraal deel uit van deze meerjarenplanaanpassing nr. 5 - 2020-2025.
      Artikel 3.
      De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering, ingeschreven in de boekjaren 2023 en 2024, omvatten ook de kredieten van de gemeente Zandhoven voor dat jaar.
      Artikel 4.
      De vastgestelde meerjarenplanaanpassing nr. 5, met bijhorende documentatie, zal gepubliceerd worden op de webtoepassing van de gemeente en OCMW Zandhoven en de digitale rapporten (xml en xbrl) zullen via het digitale loket van de Vlaamse Overheid doorgestuurd worden.

    • Goedkeuren van de meerjarenplanaanpassing nr. 5 2020-2025 van OCMW Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheercyclus van de lokale en provinciale besturen (BVR BBC), en latere wijzigingen.
      Gelet op het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheercyclus van de lokale en provinciale besturen, en latere wijzigingen.
      Overwegende dat de aanpassing meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 van de gemeente Zandhoven dient opgemaakt volgens de regels over de beleids- en beheercyclus (BBC).
      Gelet op de omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 m.b.t. de aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 – lokale en provinciale besturen.
      Overwegende dat het ontwerp van aanpassing van meerjarenplanaanpassing nr. 5 - 2020-2025 samen met de verplicht bijkomende documentatie tijdig werd bezorgd aan de OCMW- en gemeenteraadsleden.
      Overwegende dat de gemeente en het OCMW een geïntegreerde meerjarenplanaanpassing nr. 5 - 2020-2025 hebben opgemaakt.
      Overwegende dat beide entiteiten de bevoegdheden hebben om hun eigen meerjarenplan vast te stellen.
      Overwegende dat de vaststelling van het meerjarenplan behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad.
      Overwegende dat de raad voor maatschappelijk welzijn van heden de aanpassing van het meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 voor wat zijn deel betreft heeft vastgesteld.
      Overwegende dat de ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering, ingeschreven in de boekjaren 2023 en 2024, ook de kredieten van het OCMW Zandhoven voor dat jaar omvatten.
      Overwegende dat de gemeenteraad het deel van de meerjarenplanaanpassing nr. 5 - 2020-2025, zoals vastgesteld door de OCMW-raad, dient goed te keuren.
      Gelet op de besprekingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de raad tussenkomsten van:
      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Dit gaat over het laatste jaar van deze legislatuur. Wat is verwezenlijkt? En wat moet er volgend jaar 2024 nog gebeuren?
      Beleidsplan 2020.2025 was een mooi vormgegeven plan, met verwijzingen naar de SDG’s, (sustainable development goals of de duurzame ontwikkelingsdoelen). Maar inhoudelijk was het weinig zeggend. Deze aanpassing verbetert dat niet.
      AP 1.1 Op een duurzame en kwaliteitsvolle manier informeren:
      Info is dikwijls heel onduidelijk. Loopt wel eens mis! Zie aankondiging “Veerkrachtige dorpen”
      Het vernieuwde gemeenteblad is wel mooier, maar biedt niet meer kwaliteitsvolle informatie.
      AP 1.2 Samen met onze inwoners nadenken ….
      Luisteren Is heel eventjes gebeurd bij het opstellen van het meerjarenplan. Maar samen nadenken? Het gebeurt zelfs niet samen met de gemeenteraadsleden.
      AP 2.1 Toonvoorbeeld van een klimaatrobuuste en energiezuinig gemeente.
      We waren het lange tijd niet. Recent werden enkele stappen gezet, dank zij de aanwezigheid van Zonnewind in onze gemeente.
      AP 2.2 We beheren bomen en bermen op een slimme en waardevolle manier.
      Waar is het bermbeheerplan? Het voldoet nog steeds niet aan de decretale vereisten: maaisel afvoeren. En daarvoor is ook in 2024 geen investering voorzien.
      AP 2.3 Beperking afvalberg, en inzameling op een efficiënte manier.
      Maar nog steeds niet volgens principe ‘de vervuiler betaalt’.
      AP 2.4 Ordening grondgebied op een transparante, duurzame en kwaliteitsvolle manier.
      Er zijn plannen gemaakt. Over handhaving blijven vele vragen.
      Ruimtelijk beleidsplan tegen 2025: moet daar in 2024 nog niet aan begonnen worden? En aan de detailhandelsvisie die eerst nog moet worden opgemaakt?
      AP 2.5 Mobiliteitsstromen slim en duurzaam verankerd.
      Positieve evolutie, maar nog te beperkt volgens het STOP-principe.
      AP 3.1 We brengen mensen dichter bij elkaar en laten zo Zandhoven leven en beleven.
      Zandhoven laten leven via “Veerkrachtige dorpen” is blijkbaar voorlopig mislukt. Zijn die plannen ondertussen aangepast?
      Het blijft beperkt tot een pint drinken. Door alles zelf te organiseren komt er geen echt nieuw leven in de gemeenschap.
      AP 3.2 Geloven en inzetten op accentuering, eigenheid en ontwikkeling van elk deeldorp.
      Het college koos zelf om elk deeldorp een kenmerk toe te kennen. En jullie keuze van eigenheid is nu de eigenheid van elk deeldorp.
      Aangenaam om te bezoeken? Nog niet gerealiseerd, als we de GvA van 11 febr mogen geloven, over de verschillende mentaliteiten van Vlamingen en Walen: Vlamingen die in Wallonië wonen getuigen er: “Recent nog gingen we wandelen in Zandhoven en de mensen liepen ons straal voorbij. Zo bizar!”
      AP 4.1 We zoeken kwetsbare personen en mensen met een zorgnood op, en ondersteunen hen.
      We ondersteunen hen. Maar in hoeverre werken we eraan om te voorkomen dat mensen in kwetsbare posities terechtkomen?
      AP 4.2 We trekken de kaart van Zandhoven als een gezonde gemeente.
      Zouden we het aandurven om geen alcohol meer te schenken op activiteiten van de gemeente?
      En dan is er nog een Niet-prioritaire beleidsdoelstelling: BD-5: Een efficiënte interne werking, ook naar de burger toe.
      Dat loopt nogal eens mis: Ik hoorde de laatste tijd meerdere mensen klagen. Zagen en klagen is soms een kenmerk van mensen die zelf niet veel doen. Maar ik hoorde klachten van mensen die wel zelf de handen uit de mouwen steken (zie: sleutel van de pastorie Pulle - gesloten ingangsdeur De Populier - … ) Is het omdat ons personeel niet goed werkt? Of is het omdat onze burgemeester en schepenen zich nog te veel persoonlijk bemoeien met de organisatie? Soms heb ik de indruk dat onze schepenen nog steeds de schepenen zijn van een kleine pré-fusie gemeente waar er zo goed als geen personeel was, en waar je bij de schepen alles kon regelen.
      Conclusie: Beleidsdoelen waren heel algemeen geformuleerd: je kon er alle kanten mee uit. Maar zelfs aan die beleidsdoelen wordt niet voldaan. Dus NEEN aan dit meerjarenplan."
      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: 

      "Vragen:
      1. Voor de bouw van het VTC wordt de oplevering voorzien in 2024. Bij de investeringen in dat project wordt er voor 2025 nog 1.000.000 euro voorzien.
      Waarop heeft dit betrekking ?
      2. Voor 2023 staat er onder “gerealiseerd” een bedrag van 1.527.128 en onder budget 907.872 . Wat is de afgrenzingsdatum ? Zal die 907.872 nog gerealiseerd worden in december 23 ?
      Als dit verschuift naar 2024, is de financiering dan nog wel gegarandeerd ?
      (Er is niet voor het volledige bedrag aan investeringen de opname van een nieuwe lening voorziening)
      3. De kosten voor gas worden in vergelijking tot 2024 gehalveerd in 2025. Waarop is deze inschatting gesteund ? Gaat het om een verhoopte prijsdaling of gaat het om effecten van energiebesparing ?
      4. De presentiegelden voor raadlieden stijgen van 50.000,56 in 2023 naar 87.700 in 2024.
      Hoe wordt dit verklaard ? Dit is een stijging met 78,86 %
      Als antwoord op vraag 4 : Gezien de gegeven antwoorden ga ik er dus van uit dat deze laatste post op een vergissing steunt.
      Opmerkingen:
      1. De keuze om de investeringen in het VTC op te schuiven zodat de oplevering gebeurt vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen blijkt een dure grap te worden.
      In het budget van 2021 werd de kost geraamd op 7.164.362.
      Met deze aanpassing van het meerjarenplan komen we op 9.271.121. Dat is maar liefst 29,41 % hoger. Een deel is uiteraard te verklaren door de inflatie, maar ook het uitstellen van het project in de hoop op prijsdalingen speelt hier een rol.
      Door het uitstel zullen we bovendien ook nog moeten lenen tegen een hogere intrest.

      2. De dotatie aan de politiezone wordt niet geïndexeerd
      U verwijst hierbij naar de besprekingen in de politieraad, maar blijkbaar bent u zelf toch nog niet helemaal overtuigd want in het meerjarenplan staat – ik citeer - :
      “De dotatie voor de gemeente Zandhoven blijft in 2024 ongewijzigd t.o.v. 2023. Voor 2025 en 2026 blijven zij, op advies van het politiecollege, op het niveau van 2024. Het risico dat deze werkingstoelage zal verhogen is reëel . Ieder jaar zal een grondige evaluatie moeten gebeuren.
      De evolutie van de gemeentelijke toelage blijft een belangrijk aandachtspunt. Zij kan een grote invloed teweeg brengen op de toestand van de financiële evenwichten”
      Aangezien 85 % van de uitgaven bij de politie bestaan uit personeelskosten vinden wij de niet indexering geen realistische piste. Het planbureau stelt voor 2024 alleen al een inflatie van 3,8 % voorop. Voor 2024 zouden er twee indexaanpassingen zijn voor het overheidspersoneel
      3. De kosten voor gas worden in 2025 gehalveerd in vergelijking tot 2024. Ook dat lijkt ons een te optimistische inschatting.

      4. Wij stellen vast dat de meeste subsidies aan verenigingen niet geïndexeerd worden.
      Hiermee gaat het gemeentebestuur verder met de sluipende afbraak van de subsidiëring.
      Daarover hebben we al een debat gevoerd enkele maanden geleden.

      Volgens de cultuurpactwet moeten subsidies in principe via criteria die in een passend regelement zijn voorzien worden toegekend. Nominatief in de begroting opgenomen subsidies moeten de uitzondering zijn. Zandhoven keert dat steevast om.
      Om deze redenen zullen we tegen de aanpassing van het meerjarenplan stemmen."

      - dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Eerst een algemene vraag: waarom staan de bedragen voor 2026 al vermeld? Ligt buiten de termijn van de huidige legislatuur. Is dit om ons al voor te bereiden voor 2025 ?
      Actie 2.5.5. “Tegen 2025 zijn een aantal fietspaden structureel aangepast “. Wij hebben in het verleden diverse voorstellen gedaan om de fietsinfrastructuur in onze gemeenten te verbeteren (zie oa het 10 puntenplan van jong N-VA, …) en we stellen nu vast dat er van de geplande investeringen weinig of niets uitgevoerd is. Van de voorziene 780.000 blijft uiteindelijk 25.000 over. De uitvoering van bv het fietspad op de Liersebaan wordt telkens verschoven naar een volgend jaar, nu zelfs ineens naar 2025!! In 2024 wordt er dus niets gerealiseerd.
      In de aanpassing MJP van vorig jaar werden de “Operationele uitgaven goederen en dienst OCMW” opgenomen, dat vinden we dit jaar niet terug!? Hoe komt dit ?
      Op p 52, actie 1.2.1, lezen we: “We laten onze adviesraden fungeren als 'open en actieve partners”, dat vinden wij een regelrechte aanfluiting van de realiteit
      Op p 158: bijdrage voor beheer zwembad 339.000 euro voor één jaar? Ook op p 150: toch 50.000 euro/jr ondanks sluiting zwembad? Hoe is dit te verklaren ?
      Op p 148: staan erfpachten vermeld, maar zijn dit alle erfpachten? Zoniet, waarom niet? Chiro Viersel + Voetbal Heidebloem Pulderbos, wilt dit zeggen dat die niet zijn uitgevoerd of is er hier helemaal geen risico ?
      P 149: 4 nieuwe medewerkers, zijn dat nieuwe functies of vervangingen + nieuwe vakantieregeling voor 2026: kan je dit toelichten?"

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de raad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 14 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 6 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      De aanpassing van het meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 van het OCMW Zandhoven, dat heden werd vastgesteld door de OCMW-raad, wordt goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De goedkeuring vermeld in artikel 1, impliceert dat de gemeenteraad de aanpassing van het meerjarenplan nr. 5 - 2020-2025 voor beide entiteiten vaststelt.
      Artikel 3.
      De vastgestelde meerjarenplanaanpassing nr. 5, met bijhorende documentatie, zal gepubliceerd worden op de webtoepassing van de gemeente en OCMW Zandhoven en de digitale rapporten (xml en xbrl) zullen via het digitale loket van de Vlaamse Overheid doorgestuurd worden.

    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      1. Vertruyen O. die vraagt: "Infrastructuur staat er maar wanneer worden de laadpalen geactiveerd?"

      Schepen Willems R. zal navragen wanneer Fluvius klaar is en het terugkoppelen.

      2. Belmans W. die 2 vragen heeft:

      a) Vuurwerkverbod? Waarom niet in Zandhoven, alhoewel wij al eens een vuurwerkdode hebben gekend?

      Burgemeester antwoordt dat wij ook tegen vuurwerk zijn en het zinloos vinden, maar er toch altijd mensen zijn die het doen; wij proberen het af te raden en het anders te organiseren tussen 12 en 12.30 uur. Momenteel maakten we 2 vergunningen waarvan de locatie op onze website zal geplaatst worden.

      b) Hof van de Pastoor: wat gebeurt er om vandalisme, vermoedelijk samen met drugsgebruik, tegen te gaan?

      Burgemeester antwoordt dat we hier niet van op de hoogte waren; onze politiediensten doen een toer van speelpleintjes om te kijken of er geen kinderen/jongeren zijn die er niet hoeven te zijn.

      3. Lambrechts M. die vraagt: "Volgens de krant mogen de vrachtwagens in de toekomst parkeren op de grond over de Rijmenants. Klopt dit? We weten dat dit privé grond is maar stellen ons toch de vraag wie dit terrein onderhoudt? Het terrein ligt er namelijk erbarmelijk bij."

      Burgemeester antwoordt dat we als gemeente proberen om ze gelijk te trekken in samenspraak met de eigenaar want werken uitvoeren op andermans grond is ook niet toegelaten.

      4. Suls M. die verklaart:

      a) "We hebben vernomen dat er burgers zijn die geluidsoverlast ondervinden doordat er 's nachts glas gedeponeerd wordt. We begrijpen dat dit een moeilijk issue is maar mss kan een sensibiliserings sticker of iets dergelijks de mensen attent maken om geen geluidsoverlast te veroorzaken. In Viersel blijken ook burgers te zijn die hier hinder van ondervinden."

      b) "In augustus 2018 is er door de provincie een verbod uitgeschreven voor het storten én ophogen van grond. Jullie hebben ons foto's bezorgd waarop heel duidelijk ophogingen te zien zijn. Is dat dan geen overtreding van het verbod én is dat dan geen foutieve vaststelling? Wij denken toch dat dit een inbreuk is. We hebben zeker niets tegen onze zelfstandigen integendeel en uiteraard ook niet tegen Rijmenants. Maar de regels moeten wel ten alle tijden gerespecteerd worden. Overlast voor de buurtbewoners moet vermeden worden. We vermoeden dat het daar toch geen industriezone is waar je vrij kunt doen wat je wil op dat stuk grond. Het uitzicht is niet erg verzorgd. Wat mag er op dat stuk grond en wat is er zeker verboden?"

      Burgemeester antwoordt dat hij gezegd had dat het meer zou gebeuren en het zal doorgeven aan de dienst Milieu en indien er geen oplossing komt, betrokkene naar de vrederechter moet gaan.

      5. Stulens P. die verklaart: 

      a) “Ik dien nog eens terug te komen op de grondstortingen in Nederviersel.
      Ten eerste: we zijn blij dat er vorige week door de gemeente grondstalen werden genomen. Hopelijk werden ze op de plaatsen van de putten diep genoeg genomen. En neen burgemeester, dit zijn geen loze verdachtmakingen. Immers, normaal mag de teeltaarde slechts 40 cm worden afgegraven. Wanneer er dan toch putten van wel vier meter diep worden gegraven, deze worden volgestort en onmiddellijk terug worden gedicht, dan is dit toch wel zeer verdacht. En ja, ook wij zouden wensen dat de genomen stalen op geen grove vervuilde grond zouden wijzen.
      Ten tweede: op 11 januari van dit jaar was er een overlegvergadering met aannemer Daems. Afspraak twee hierbij was dat de hoop grondopslag niet meer aan de straatkant zou worden gelegd, maar vanaf dan achteraan op het terrein. Dit werd echter absoluut niet nageleefd, want de hoge grondopslag bevindt zich weerom vlakbij de straat. Wat gaan we hiertegen ondernemen ? Moet er trouwens ook geen vergunning zijn voor zulk een hoge, grote en langdurige grondopslag op dit terrein ?
      Ten derde: op deze overlegvergadering verklaarde de aannemer dat de werken eind 2024 zeker moeten klaar zijn, want we zijn nu halverwege. Welnu, het totaal vergunde volume bedraagt 21.106 m3. Maar volgens de gegevens van de Grondbank bedroeg de gestorte hoeveelheid van bij het begin in juli 2021 tot en met 12 december 2022 reeds 17.400 m3, hetgeen dus reeds dik over de helft is. Ter info: deze gronden komen niet enkel vanuit Leuven zoals de ronde doet. Tot december 2022 kwamen ze uit zowel Boechout, Aartselaar, Leuven, Mechelen, Lier, Antwerpen, Wijnegem, Schelle, Heist-op-den-Berg, Nieuwerkerken, Wommelgem, Kontich, Zandhoven-Amelbergastraat, en Rumst. We vermoeden sterk dat met alle stortingen van dit jaar het vergunde volume reeds overschreden is, maar dat men doorgaat met de stortingen omdat men ervan uitgaat dat er toch niemand de optelsom maakt. Op advies van het Departement Landbouw en Visserij werd in september 2018 de eerste vergunningsaanvraag geweigerd omdat een ophoging van 1,60m boven het maaiveld niet uitging van de aanwezige waterproblematiek, noch van een verbetering van de bodem, noch van een verbetering van de landbouwkundige geschiktheid, maar wel vanuit een maximale afzet van grondoverschotten. De verleende vergunning van april 2021 betreft een ophoging van slechts 16 tot 40 cm over een oppervlakte van 13,77 ha met een volume van 21.106 m3. We dringen er dan ook op aan dat onze Milieudienst spoedig bij de Grondbank de toelatingen vanaf 12 december 2022 tot op heden opvraagt zodat we kunnen vaststellen dat het vergunde volume al of niet overschreden wordt.
      Ten vierde: aangezien artikel 2 van de vergunning duidelijk stelt dat de nodige maatregelen moeten getroffen worden ter voorkoming van beschadiging en/of bevuiling van de openbare wegenis met zijn aanhorigheden, willen we graag vernemen of het college van plan is om de herstellingskosten van de beschadigingen aan de wegenis aan de aannemer door te rekenen.”
      Burgemeester antwoordt dat dit verdachtmakingen zijn dat er iets fout loopt:

      • de staalname is genomen en als blijkt dat er fouten zijn, zal hij zeker betalen;
      • de ingebrekestelling naar aanleiding van de weg die stuk is, is vertrokken, maar ze betwisten de aansprakelijkheid; alles is dus lopende.

      b) “Ook zouden we graag nog een oproep willen doen: we begrijpen dat bij bepaalde partijen de schrik er al erg inzit, maar toch willen we alle partijen oproepen om toch het straatbeeld nog niet te gaan ontsieren met verkiezingsborden terwijl de verkiezingen nog zes maanden van kant zijn. Bij de vorige verkiezingen deden we ook deze oproep, maar werd dit weggestemd. En neen, de borden ‘Red onze boeren’ staan zeer terecht al sinds vele maanden op velden en akkers, maar vermelden geen Vlaams Belang.”

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 23 november 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens gemeenteraad,

Annick Smeets
algemeen directeur

Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad