De voorzitter opent de vergadering; er zijn 4 verontschuldigingen nl. schepenen Geens J. en Van Staeyen S., mevr. Suls M. en dhr. Van Bergen T.. Schepen Maes M. zal de zitting later vervoegen.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Gelet op de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten in het bijzonder artikelen 2,4° en 15, en latere wijzigingen.
Gelet op zijn beslissing van 25 april 2024 betreffende de princiepsbeslissing m.b.t. de renovatiewerken aan het dak van de Sint Amelbergakerk te Zandhoven.
Overwegende dat gezamenlijk aankopen en aanbesteden kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging en ontzorging.
Gelet op het aanbod van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) (Havenlaan 88 – 1000 Brussel) waarbij zij diensten aanbiedt aan haar klanten betreffende energie-efficiëntie, waaronder ‘de raamovereenkomst Studies EE_2022_0_033' gebouwschil’.
Gelet op de Bijzondere Voorwaarden betreffende de 'Raamovereenkomst Studies EE_2022_0_033 deelopdracht 20249001'.
Overwegende dat het aangewezen is om toe te treden tot deze raamovereenkomst en zodoende samen te werken in het kader van deze opdracht.
Overwegende dat gemeente Zandhoven van de mogelijkheid tot afname van één of meerdere raamovereenkomsten via de opdrachtencentrale gebruik kan maken waardoor het krachtens artikel 15 van de wet van 15 juni 2006 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Overwegende dat de gemeente Zandhoven gebruik wenst te maken van deze aangeboden raamovereenkomst(en) om volgende redenen:
Overwegende dat het VEB steeds de procedure zal voeren en in naam van gemeente Zandhoven bij de gunning van de opdracht zal optreden.
Overwegende dat het om voormelde aangewezen is om de algemene voorwaarden betreffende de 'Raamovereenkomst Stroomafname EE_2022_0_033' goed te keuren.
Artikel 1.
Toe te treden tot de raamovereenkomst Studies EE_2022_0_033 en deelopdracht 20249001 van het Vlaams Energiebedrijf (VEB).
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan het VEB en de technische dienst worden bezorgd.
De gemeenteraad,
Overwegende dat er in de Venstraat nog geen gescheiden rioleringsstelsel aanwezig is.
Gelet op het schrijven van de Vlaamse Milieumaatschappij van 4 september 2017 gericht aan Pidpa betreffende de goedkeuring van het tweede kwartaalprogramma 2017 en de indiening van het voorontwerpdossier met het oog op het verkrijgen van de subsidies.
Gelet op zijn beslissing van 19 september 2019 betreffende de principiële goedkeuring van de overheidsopdracht voor werken: wegenis- en rioleringswerken in de Venstraat.
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 oktober 2023 betreffende het verlenen van een omgevingsvergunning voor de heraanleg van rijwegverhardingen, het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, het plaatsen van 4 langsduikers, het aanleggen en aansluiten van een baangracht op de Venloop, een bronbemaling voor de uitvoering van de werken en het wijzigen van een rooilijnplan – Venstraat.
Gelet op zijn beslissing van 23 mei 2024 waarbij de kosteloze grondafstanden van 4 percelen grond gelegen Venstraat nrs. 4, 8, 32 en 34 met een grootte van respectievelijk 181,27m², 102,89m², 37,15m² en 22,02m² aan de gemeente Zandhoven werden goedgekeurd in het kader van de wegenis- en rioleringswerken in de Venstraat.
Overwegende dat op andere plaatsen ook te weinig ruimte is op openbaar domein voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel;- dat de technische dienst van de gemeente Zandhoven in overleg is gegaan met de eigenaar van het perceel ten kadaster gekend afdeling 4, sectie A nr. 270B, met het oog op het verkrijgen van de nodige ruimte voor de aanleg van een open gracht voor de opvang, buffering, infiltratie en afvoer van regenwater;- dat de eigenaar van voormeld perceel akkoord is gegaan om een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid te vestigen op haar eigendom.
Gelet op het ontwerp van notariële akte met betrekking tot de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid tot openbaar nut aanleg gracht, opgemaakt door notariskantoor Rochtus-Meesters in Zandhoven.
Overwegende dat het noodzakelijk is personen aan te stellen, die bij het ondertekenen van de bedoelde notariële akte tot vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid de gemeente zullen vertegenwoordigen en die gemachtigd zijn om namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Artikel 1.
Het ontwerp van de notariële akte met betrekking tot de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid tot openbaar nut aanleg gracht, opgemaakt door notariskantoor Rochtus-Meesters in Zandhoven, wordt goedgekeurd.
Artikel 2.
De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur, worden afgevaardigd om de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen bij het ondertekenen van de notariële akte met betrekking tot de vestiging van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid tot openbaar nut, aanleg gracht op het perceel ten kadaster gekend afdeling 4, sectie A nr. 270B.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de eigenaar, aan notariskantoor Rochtus-Meesters in Zandhoven, aan de technische dienst en aan de dienst Secretariaat worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018, en latere wijzigingen.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 36.
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Gelet op het ministerieel besluit van 5 april 2019 betreffende de goedkeuring van het eerste kwartaalprogramma 2019 en de indiening van het voorontwerpdossier met het oog op het verkrijgen van de subsidies.
Gelet op de goedkeuring door de Vlaamse Milieumaatschappij van het aanbestedingsdossier wegenis- en rioleringswerken te Hooidonck onder de nieuwe procedure van het subsidiebesluit van 5 mei 2017.
Gelet op zijn beslissing van 20 juni 2019 betreffende de principiële goedkeuring van de overheidsopdracht voor werken: wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck.
Gelet op zijn beslissing van 20 juni 2019 betreffende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa met betrekking tot de wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck.
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 oktober 2019 betreffende goedkeuring van de ontwerpopdracht voor wegen- en rioleringswerken in Hooidonck gunning aan Antea Belgium NV (Roderveldlaan 1 - 2600 Antwerpen).
Gelet op het besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 7 maart 2024, waarbij de omgevingsvergunning wordt verleend met betrekking tot weg- en rioleringswerken aan de Langestraat en de weg Hooidonck, beide inclusief aantakking zijstraten.
Gelet op de voorwaarden, opgelegd in voornoemde vergunning.
Overwegende dat in het kader van de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck” een ontwerpbundel werd opgesteld door studiebureau Antea Belgium NV, voormeld, bestaande uit o.a.:
Overwegend dat de raming van indicatieve aard moet worden beschouwd.
Overwegende dat de gemeenteraad de wijze dient te bepalen waarop de gunning van deze werken zal geschieden;- dat gelet op de aard van de werken en op het bedrag van de raming, het aangewezen lijkt de nodige bekendheid aan deze werken te geven en de werken toe te wijzen via de openbare procedure.
Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het budget van 2025, op budgetcode ACT-2.5.4/0290-00/224007/GEMEENTE/IP-16.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W..
Nadat schepen Willems R. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Goedkeuring wordt verleend aan de ontwerpbundel voor de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck”, opgesteld door studiebureau Antea Belgium NV (Roderveldlaan 1 - 2600 Antwerpen), bestaande uit o.a.:
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
Artikel 2.
De raming dient als zijnde van indicatieve aard beschouwd.
Artikel 3.
Bovengenoemde overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck” wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 4.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 5.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2025, op budgetcode ACT-2.5.4/0290-00/224007/GEMEENTE/IP-16.
Artikel 6.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en de technische dienst worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op het ministerieel besluit van 5 april 2019 betreffende de goedkeuring van het eerste kwartaalprogramma 2019 en de indiening van het voorontwerpdossier met het oog op het verkrijgen van de subsidies.
Gelet op de goedkeuring door de Vlaamse Milieumaatschappij van het aanbestedingsdossier wegenis- en rioleringswerken te Hooidonck onder de nieuwe procedure van het subsidiebesluit van 5 mei 2017.
Gelet op zijn beslissing van 20 juni 2019 betreffende de principiële goedkeuring van de overheidsopdracht voor werken: wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck.
Gelet op zijn beslissing van 20 juni 2019 betreffende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa met betrekking tot de wegenis- en rioleringswerken in Hooidonck.
Gelet op het besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 7 maart 2024, waarbij de omgevingsvergunning wordt verleend met betrekking tot weg- en rioleringswerken aan de Langestraat en de weg Hooidonck, beide inclusief aantakking zijstraten; gelet op de voorwaarden, opgelegd in voornoemde vergunning.
Overwegende dat ter hoogte van het perceel ten kadaster gekend afdeling 1 sectie A nr.353S2 momenteel te weinig ruimte is op openbaar domein voor de aanleg van de weg met een gescheiden rioleringsstelsel;- dat de gemeente Zandhoven in overleg is gegaan met de betrokken eigenaar met het oog op het verkrijgen van de nodige ruimte voor de aanleg weg met een gescheiden rioleringsstelsel.
Gelet op het akkoord van de eigenaar van het perceel, ten kadaster gekend afdeling 1 sectie A nr.353S2, met de kosteloze grondafstand en de afspraken die werden gemaakt met voormelde eigenaar voor heraanleg en heraanplanting na het beëindigen van de wegenis- en rioleringswerken.
Gelet op het rooilijnplan, opgemaakt op 7 maart 2024 door Stijn Geens beëdigd landmeter-expert handelend voor SB-V & co bv (Rode Haagjes 3/001 - 2280 Grobbendonk), waar voormelde inneming in het geel is aangeduid.
Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd innemingsplan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief geregeld moet worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Jan Rochtus, notaris met standplaats in Zandhoven.
Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Artikel 1.
Het opmetingsplan opgemaakt op 7 maart 2024 door Stijn Geens beëdigd landmeter-expert handelend voor SB-V & co bv (Rode Haagjes 3/001 - 2280 Grobbendonk), waaruit blijkt dat 35m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming in het geel staat aangeduid, wordt goedgekeurd.
Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Jan Rochtus, notaris met standplaats te Zandhoven, wordt eveneens goedgekeurd.
Artikel 2.
Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden door meester Jan Rochtus, notaris met standplaats in Zandhoven.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Jan Rochtus, notaris met standplaats te Zandhoven (Langestraat 48 – 2240 Zandhoven) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Overwegende dat aan de heer Kurt Van Staeyen (Drengel 33 – 2980 Zoersel) een omgevingsvergunning werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 15 april 2024, voor het verkavelen van een perceel naar een lot voor vrijstaande bebouwing te 2240 Zandhoven, Zandbeekstraat 30, ten kadaster gekend afdeling 1, sectie A nr. 253S7;- dat 264m² grond kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan, grond om de genoemde weg – overeenkomstig de ontworpen rooilijn - te kunnen realiseren.
Gelet op het opmetingsplan, opgemaakt door landmeter Luc De Rop (St. Antoniusbaan 85 – 2980 Zoersel), waarop voornoemde inneming in het geel benoemd staat als “af te stane wegbedding”.
Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid en met de toestand volgens het kadaster.
Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Karin Poelemans, notaris met standplaats in Schilde.
Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van dhrn. Stulens P. en Belmans W..
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Het opmetingsplan, opgemaakt door dhr. Luc De Rop landmeter, waaruit blijkt dat 264m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming in het geel benoemd staat als “ af te stane wegbedding”, wordt goedgekeurd.
Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Karin Poelemans, notaris met standplaats in Schilde, wordt eveneens goedgekeurd.
Artikel 2.
Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor meester Karin Poelemans, notaris met standplaats in Schilde.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Karin Poelemans, notaris met standplaats in Schilde en de dienst Secretariaat bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 24 februari 2022 waarbij - in principe - besloten werd over te gaan tot de verkoop van de in onderstaande tabel opgenomen bouwgronden, gelegen binnen de omschrijving van de verkaveling ‘Bogaerevelden’ en hebbende volgens het verkavelingsplan dat gehecht is aan de verkavelingsvergunning waarvoor vergunning werd afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen op 15 juni 2016, een oppervlakte en een wijze van bebouwing zoals vermeld naast het lotnummer:
LOT |
OPPERVLAKTE |
WIJZE VAN BEBOUWING |
9 |
568 m² |
half open bebouwing |
10 |
576 m² |
half open bebouwing |
Gelet op zijn beslissing van 23 juni 2022 waarbij de verkoop van twee bouwgronden, gelegen binnen de omschrijving van de verkaveling 'Bogaerevelden' en de verkoopsvoorwaarden werden goedgekeurd.
Gelet op de openbare verkoop van voormelde gronden die plaatsvond op 17 oktober 2022;- dat Toon Yperman (Hallebaan 43 - 2240 Zandhoven) kandidaat koper was voor lot 10.
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepen van 14 november 2022 waarbij bevestigd werd dat, overeenkomstig artikel 16 – a van de lastvoorwaarden:
Bijgevolg kon besloten worden dat de verkoop van het voormelde lot als definitief kon beschouwd worden en dat de verkoophoudende notaris mocht overgaan tot de verdere afhandeling van het verkoopsdossier.
Gelet op de e-mail van 11 juni waarbij hij bevestigt dat hij zijn bouwgrond wenst te verkopen aan de gemeente.
Gelet op de bijzondere verkoopsvoorwaarden in het bijzonder artikel 2, 12 en 13 over het recht van wederinkoop door de gemeente Zandhoven.
Overwegende dat Toon Yperman zijn grond opnieuw verkoopt en de gemeente zijn recht tot wedeninkoop zal uitoefenen om te verzekeren dat de grond opnieuw ter beschikking komt aan personen die voldoen aan de verkoopsvoorwaarden met het oog op verkoop aan personen met binding met de gemeente Zandhoven die nog geen andere eigendom hebben.
Gelet op het ontwerp van notariële akte, opgesteld door notariskantoor Rochtus en Meesters met standplaats in Zandhoven.
Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41, 11° van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Kleine opmerking: Luc Van Hove, burgemeester van de gemeenteraad...."
Artikel 1.
Zijn recht van wederinkoop uit te oefenen en overgaan tot aankoop van lot 10 uit de verkaveling ‘Bogaerevelden’.
Artikel 2.
Het ontwerp van akte, opgesteld door notariskantoor Rochtus en Meesters met standplaats in Zandhoven wordt goedgekeurd.
Artikel 3.
De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur van de gemeente Zandhoven, worden afgevaardigd om bij deze wederinkoop de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen en namens de gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.
Artikel 4.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de verkoophoudende notaris, de dienst Financiën en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Overwegende dat door Storm Management nv (Borsbeeksebrug 22 - 2600 Antwerpen) een omgevingsvergunning voor het slopen van alle constructies en het bouwen van een ultrasnellaadplein met shopgebouw, luifel met 10 laadplaatsen, plaatsen van publiciteit en de exploitatie van ingedeelde inrichtingen, werd ingediend op 22 december 2023, volledig en ontvankelijk verklaard op 26 maart 2024, voor een grond gelegen te 2240 Zandhoven, Vaartstraat 5, ten kadaster gekend afdeling 5, sectie A nr. 195N en 195G;- dat de buurtweg nr. 11, opgenomen in de atlas der buurtwegen, met een breedte van 1,60m, is gelegen op het perceel van de aanvraag.
Overwegende dat de buurtweg nr. 11 is gelegen tussen de Korenbloemstraat en Bisschoppenbos met kruising met de N14.
Overwegende dat de aanvragers vragen om de buurtweg op te heffen voor het gedeelte dat gelegen is op het perceel van de aanvraag.
Gelet op artikel 11 en 12 van het decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen.
Gelet op artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.
Gelet op de plannen ‘bestaande toestand’ en ‘nieuwe toestand’, opgemaakt door Martens Van Caimere architecten (Lange Violettestraat 166 - 9000 Gent) waarop de op te heffen buurtweg staat ingetekend.
Overwegende dat het perceel gelegen is binnen de grenzen van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gemengd bedrijventerrein Massenhoven’, goedgekeurd door de gemeenteraad van Zandhoven op 22 juni 2017;- dat voormeld gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan de rooilijnen niet heeft vastgelegd maar de wegenis indicatief heeft opgenomen;- dat bijgevolg de gedeeltelijke opheffing van een buurtweg kan gebeuren zonder aanpassing van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Overwegende dat het gebied niet is gelegen binnen de grenzen van een bijzonder plan van aanleg.
Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een niet vervallen goedgekeurde verkaveling.
Overwegende dat het gebied waarin het perceel van de aanvraag zich bevindt, gelegen is in gebied voor milieubelastende industrieën volgens het vastgestelde gewestplan.
Gelet op het proces – verbaal van onderzoek van 13 mei 2024, waaruit blijkt dat er geen bezwaarschriften werden ingediend.
Overwegende dat in de toelichtingsnota van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘gemengd bedrijventerrein Massenhoven’ staat opgenomen dat de “aanwezige buurt – en/of voetwegen worden verlegd naar de nieuwe padenstructuur”.
Overwegende dat de goedkeuring van het GRUP, voornoemd, dateert van voor de goedkeuring van het decreet op de gemeentewegen en de verlegging van de buurt – en of voetwegen verwijst naar de fysieke verlegging van de buurt -/ voetweg naar de nieuwe wegen binnen het toekomstige bedrijventerrein en niet de verplaatsing zoals omschreven in het decreet van de gemeentewegen.
Overwegende dat het grafisch plan van het GRUP, voornoemd, de wegenis indicatief heeft vastgelegd, zowel de wegen voor het gemotoriseerd verkeer als de voet – en fietswegen;- dat de buurtweg nr. 11 ter hoogte van de Vaartstraat 5 niet meer staat ingetekend zoals voorzien in de atlas der buurtwegen.
Overwegende dat het GRUP, voornoemd, rekening houdt met de heraanleg van de N14 waarbij ter hoogte van de Vaartstraat de aansluiting met een rotonde is voorzien en een nieuwe Vaartstraat moet worden gerealiseerd voor de ontsluiting van het bestaande bedrijventerrein.
Gelet op de omgevingsvergunning van 14 november 2022 met gemeentelijk kenmerk 2022124 aan de gemeente Zandhoven voor het slopen van een loods en de aanleg van een nieuwe weg (nieuwe Vaartstraat);- dat de werken voor de gemeentelijke weg reeds zijn uitgevoerd en de aansluiting N14 / nieuwe Vaartstraat in uitvoering zijn.
Overwegende dat de bestaande woningen / bedrijven in de toekomst allen via de nieuwe Vaartstraat moeten gaan ontsluiten zodat de bestaande Vaartstraat kan worden opgeheven;- dat een verbinding tussen deze 2 straten dan ook geen meerwaarde zal zijn voor het toekomstig bedrijventerrein aangezien één straat in de toekomst zal verdwijnen.
Overwegende dat het op te heffen gedeelte heden is gelegen tussen de bestaande Vaartstraat en de nieuwe Vaartstraat waardoor de gedeeltelijke opheffing de realisatie van het restende gedeelte van het tracé tussen de nieuwe Vaartstraat en Bisschoppenbos niet verhinderd, doch de realisatie niet strookt met de doelstellingen van het GRUP voornoemd.
Overwegende dat de gedeeltelijke opheffing van buurtweg nr. 11 in overeenstemming is met de wegenis, ontsluiting en doorwaadbaarheid van het bedrijventerrein zoals voorzien in het GRUP ‘gemengd bedrijventerrein Massenhoven’ voornoemd.
Overwegende dat het gedeeltelijk opheffen van de buurtweg nr. 11 geen impact zal hebben op het wegennet van de aangrenzende gemeente.
Overwegende dat het perceel in bestaande toestand reeds bebouwd is en het opheffen van de buurtweg bijgevolg geen waardevermeerdering zal geven.
Overwegende dat met de gedeeltelijke opheffing van buurtweg nr. 11 ter hoogte van de Vaartstraat 5, akkoord kan gegaan worden.
Gelet op artikel 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Artikel 1.
De plannen ‘bestaande toestand’ en ‘nieuwe toestand’, voor wat betreft de aanduiding van de opheffing van buurtweg nr. 11, opgemaakt door Martens Van Caimere architecten (Lange Violettestraat 166 - 9000 Gent) wordt goedgekeurd.
Artikel 2.
De buurtweg nr. 11 wordt gedeeltelijk opgeheven ter hoogte van de Vaartstraat nr. 5.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030.
Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven.
Gelet op zijn beslissingen van 16 september 2021, 20 oktober 2022 en 27 april 2024 tot goedkeuring van het klimaatpact 1.0, 2.0 en 2.1.
Gelet op zijn beslissing van 13 november 2014 betreffende het reglement met betrekking tot verkoop van materialen aan inwoners.
Gelet op het bericht van 21 mei 2024 van IGEAN over de nieuwe raamovereenkomst regenwatertonnen en de vraag om het retributiereglement te herbekijken.
Gelet op de bijhorende projectfiche waarin de verkoop en de reservatie van regenwatertonnen via het recyclagepark en via de website van IGEAN wordt beschreven, waarbij de standaard regenwatertonnen permanent ter beschikking kunnen zijn en de design en/of grotere regenwatertonnen besteld kunnen worden via de website.
Overwegende dat IGEAN voor de aankoop van de regenwatertonnen een raamovereenkomst afsloot en bijgevolg de volgende retributieprijzen voorstelt:
Overwegende dat de verkoop van regenwatertonnen de gemeente en haar inwoners ondersteunt bij mitigatie en adaptatie tegen droogte en wateroverlast, dat hierbij mee wordt gewerkt aan de realisatie van de doelstellingen van het Klimaatpact.
Overwegende dat het noodzakelijk is om het voormelde retributiereglement aan te passen.
Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 1.
In zijn beslissing van 13 november 2014 inzake het retributiereglement m.b.t. de verkoop van materialen aan inwoners, wordt Artikel 1.bis toegevoegd dat luidt als volgt:
Artikel 1.bis
Met ingang van 1 juli 2024, zal de gemeente regenwatertonnen aanbieden :
Het bedrag van de retributie is verschuldigd door eenieder die een regenwaterton wenst aan te kopen via het recyclagepark, de milieudienst of via de website van IGEAN.
De betaling gebeurt ter plaatse bij afhaling van de regenwaterton aan de betaalterminal met betaalkaarten of bij online bestelling via online betaling. Bij gebrek aan een betaling wordt de bestelling geannuleerd en wordt de bestelde regenwaterton niet geleverd.
Artikel 2.
De gemeenteraadsbeslissing van 13 november 2014 inzake het Reglement m.b.t. verkoop van materialen aan inwoners blijft voor het overige behouden en van toepassing.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de milieudienst, de dienst Financiën en aan IGEAN milieu & veiligheid (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem).
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 18 november 2021 waarbij de erfpachtakte tussen de gemeente Zandhoven en de Hockey Club Blackbirds Zandhoven vzw werd goedgekeurd m.b.t.
en dit voor een termijn van 35 jaar en een aanvang heeft genomen op 26 juli 2018.
Gelet op zijn beslissing van 25 april 2024 waarbij een éénmalige investeringssubsidie ten bedrage van 40.000 euro werd toegekend aan HC Blackbirds Zandhoven vzw ter financiering aan de infrastructuur;- dat zij voormeld bedrag van de investeringssubsidie aan de gemeente zullen terug betalen door de betaling van de erfpachtvergoeding, die zal worden opgenomen in een aanpassing van de erfpachtovereenkomst.
Overwegende dat, gelet op het voorgaande, het aangewezen lijkt om de voormelde erfpachtovereenkomst aan te passen.
Gelet op het ontwerp van notariële akte, opgesteld en voorgelegd door meester Philippe & Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, geassocieerde notarissen in Grobbendonk, waarin rechten en plichten van de eigenaar en van de erfpachters vermeld staan.
Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gemachtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Moet de voetbal van Zandhoven nog vermeld blijven in het akkoord tussen de gemeente en hockeyclub Blackbirds?"
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Het ontwerp van notariële akte, opgesteld door meester Philippe & Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Schuerweghs, notarissen in Grobbendonk, waarin de rechten en plichten van de ‘Eigenaar’ en van de ‘Erfpachter’ staan opgesomd, wordt goedgekeurd.
Artikel 2.
De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur worden afgevaardigd om bij het verlijden van de akte, namens de gemeente Zandhoven, op te treden en rechtsgeldig te handelen.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan Philippe & Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Schuerweghs (Wijngaardstraat 40 – 2280 Grobbendonk) en aan de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 23 februari 2023 waarbij de princiepsbeslissing werd goedgekeurd
Gelet op zijn beslissing van 19 oktober 2023 waarbij het college van burgemeester en schepenen gemachtigd werd om met een afvaardiging van de Private Stichting Vicariaat Kempen te onderhandelen over de eventuele aankoop van de parochiezaal van Viersel, voor zover de prijs en de voorwaarden aanvaardbaar zijn.
Gelet op het schattingsverslag van 5 februari 2024 opgemaakt door de heer Verhaert Paul, landmeter-expert (Rode Haagjes 3 - 2288 Grobbendonk) waarbij de verkoopwaarde van de parochiezaal van Viersel (Parochiestraat 42 – 2240 Viersel) ten kadaster gekend: sectie B, nummer 68P P0000 met een oppervlakte van 736m² geschat wordt op 333.000 euro;- dat dit een aanvaardbare prijs lijkt.
Overwegende dat deze aankoop administratief moet geregeld worden en hiervan een behoorlijke akte moet worden opgesteld.
Gelet op het ontwerp van notariële akte van aankoop opgesteld door mevrouw Mayke Op de Beeck, notaris in Vorselaar.
Overwegende dat de eigenaar bereid is hoger vermeld eigendom aan de gemeente Zandhoven te verkopen tegen de soms van 333.000 euro.
Overwegende dat de onkosten verbonden aan het verlijden van deze akte zullen gedragen worden door gemeente Zandhoven.
Overwegende dat bedoelde eigendom, na aankoop, ten nutte zal komen van het algemeen belang.
Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn gemeente Zandhoven bij het verlijden van de notariële akte te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Artikel 1.
De gemeente Zandhoven zal overgaan tot de aankoop –‘in der minne’ en ‘uit de hand’ – van de parochiezaal in Viersel (Parochiestraat 42 – 2240 Viersel) en ten kadaster gekend: sectie B, nummer 68P P0000, met een totale oppervlakte van 736m² voor een prijs van 330.000 euro.
Artikel 2.
Het ontwerp van notariële akte, opgesteld door mevrouw Mayke Op de Beeck, notaris in Vorselaar, wordt eveneens goedgekeurd.
Artikel 3.
Deze aankoop zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor mevrouw Mayke Op de Beeck, notaris (Markt 2 - 2290 Vorselaar).
Artikel 4.
De onkosten verbonden aan het verlijden van deze akte zullen worden gedragen door gemeente Zandhoven.
Artikel 5.
De financiering van deze aankoop zal geschieden bij middel van de kredieten zoals voorzien in het budget 2024 onder budgetcode: 2024/ACT-3.2.1/0709-00/221400.
Artikel 6.
De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur van de gemeente Zandhoven, worden afgevaardigd om bij het verlijden van de notariële akte, namens de gemeente Zandhoven, op te treden en rechtsgeldig te handelen.
Artikel 7.
Een afschrift van deze beslissing zal aan notaris Mayke Op de Beeck (Markt 2 – 2290 Vorselaar) en aan de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Gelet op de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen.
Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 september 2022 waarbij de engagementsverklaring “Dorpspunt de Vliegenstoverij Massenhoven” werd goedgekeurd vermits er nood was in Massenhoven aan een fysieke plaats waar kans op ontmoeting, ontwikkeling van lokale activiteiten en diensten werd geboden;- dat er een opportuniteit was om een dorpspunt in het voormalig gemeentehuis te huisvesten.
Overwegende dat naar aanleiding van voormelde engagementsverklaring een provinciaal subsidiedossier werd ingediend en toegekend.
Overwegende dat in voormeld subsidiedossier werd opgenomen dat een stuurgroep zou worden samengesteld;- dat deze stuurgroep bestaat uit een afvaardiging van het lokaal bestuur en afgevaardigden van de verenigingen in Massenhoven.
Overwegende dat de stuurgroep periodiek bijeenkomt om afspraken te maken omtrent de werking van het dorpspunt;- dat het Dorpspunt Massenhoven startte op 6 oktober 2023;- dat het dorpspunt sinds de start fungeert als een plek waar een aantal basisvoorzieningen die verdwenen zijn uit het dorp weer beschikbaar of bereikbaar worden gemaakt met als één van de belangrijkste functies het creëren van een ontmoetingsplek is.
Overwegende dat de verenigingen van Massenhoven zich op zeer regelmatige basis inzetten voor de werking van deze ontmoetingsplek.
Overwegende dat het niet meer dan billijk is om deze verenigingen hiervoor te vergoeden;- dat het aangewezen lijkt om een afsprakenkader hieromtrent op te maken.
Gelet op het voorstel.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Lambrechts M., die het volgende verklaart: "Zouden alle verenigingen een zelfde verloning krijgen dan wat de Massenhovense verenigingen nu ontvangen?"
Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog tussenkomsten van dhrn. Stulens P. en Belmans W..
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Zijn goedkeuring te verlenen dat de samenstelling van de stuurgroep bestaat uit een afvaardiging van het lokaal bestuur en afgevaardigden van de verenigingen uit Massenhoven, zonder een limitatieve of nominatieve lijst toe te voegen.
Artikel 2.
Zijn goedkeuring te verlenen aan de hierna vermelde vergoedingen indien het café door verenigingen wordt opengehouden.
De vergoedingen worden vastgesteld op:
Indien verenigingen in de toekomst op andere dagen het café openhouden, kunnen ook daarvoor vergoedingen worden toegekend. De beslissing hierover wordt gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen, na advies van de stuurgroep. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2024.
De uitbetaling van de vergoedingen gebeurt met terugwerkende kracht. Deze regeling werd geëvalueerd door de stuurgroep voor de periode van 1 januari tot 30 april 2024.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Artikel 4.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mens & Welzijn en aan de Financiële dienst worden overhandigd.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 23 februari 2017 waarbij het projectplan “Ondersteuning informatieveiligheid OCMW en/of gemeente” werd goedgekeurd.
Gelet op zijn beslissing van 24 mei 2018 waarbij het addendum projectplan “Ondersteuning informatieveiligheid OCMW en/of gemeente” werd goedgekeurd.
Gelet op zijn beslissing van 17 juni 2021 waarbij het informatieveiligheidsbeleid in uitvoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming werd goedgekeurd;- dat het informatieveiligheidsbeleid een document is, waaruit het belang blijkt dat gemeente en OCMW hechten aan juiste, volledige en beschikbare informatie om zijn opdracht van maatschappelijk dienstverlening correct en ononderbroken te kunnen uitvoeren;- dat het een formeel document is dat door de informatieveiligheidsconsulent in nauw overleg met de informatieveiligheidscel opgesteld werd;- dat dit plan loopt tot het einde van de legislatuur.
Overwegende dat het jaarverslag 2023 ter kennis wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Gelet op het jaarverslag 2023.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2023.
Artikel 2.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en DPO KINA p.v., t.a.v. Karen Verheyen (Antwerpsesteenweg 503 - 2390 Malle) worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer van 18 juli 2008, in het bijzonder artikel 9;- dat elke elektronische mededeling van persoonsgegevens door een instantie naar een andere instantie of naar een externe overheid een protocol vereist, gesloten tussen de betreffende instanties.
Gelet op de verordening 2016/679 (Algemene Verordening Gegevensbescherming ) van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.
Gelet op zijn beslissing van 17 juni 2021 waarbij het informatieveiligheidsbeleid voor gemeente en OCMW in uitvoering van de Algemene Verordening goedgekeurd werd;- dat het informatieveiligheidsbeleid een document is, waaruit het belang blijkt dat gemeente en OCMW hechten aan juiste, volledige en beschikbare informatie om zijn opdracht van maatschappelijk dienstverlening correct en ononderbroken te kunnen uitvoeren;- dat het een formeel document is dat door de informatieveiligheidsconsulent in nauw overleg met de informatieveiligheidscel wordt opgesteld en dat door de gemeente- en OCMW-raad wordt goedgekeurd;- dat het informatieveiligheidsbeleid loopt tot het einde van de legislatuur.
Overwegende dat in zelfde zitting ook het informatieveiligheidsplan voor de jaren 2021, 2022 en 2023 werd goedgekeurd;- dat de algemeen directeur als verwerkingsverantwoordelijke samen met de data protection officer en informatieveiligheidscel driejaarlijks een risico-analyse en maturiteitsmeting maken van de organisatie;- dat op basis van de risico-analyse en maturiteitsmeting een informatieveiligheidsplan met de jaarlijkse acties wordt opgesteld.
Gelet op het informatieveiligheidsplan 2024-2025-2026 dat wordt voorgelegd.
Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.
Artikel 1.
Zijn goedkeuring te verlenen aan het informatieveiligheidsplan 2024-2025-2026.
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de DPO KINA p.v., t.a.v. Karen Verheyen (Antwerpsesteenweg 503 – 2390 Malle) worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Gelet op de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen (BVCW) van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28, en latere wijzigingen.
Gelet op het decreet van 9 juli 2021 houdende de wijziging van verschillende decreten m.b.t. wonen, en latere wijzigingen.
Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende decreten over wonen, en latere wijzigingen.
Gelet op zijn beslissing van 27 april 2023 waarbij de goedkeuring werd gegeven om de besloten vennootschap “De Voorkempen-H.E.” te erkennen als woonmaatschappij in het werkingsgebied Antwerpen-Midden/Noord.
Overwegende dat de gemeente Zandhoven deelnemer is van De Voorkempen-H.E..
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van De Voorkempen-H.E. van 7 september 2023 om conform het decreet een toewijzingsraad op te richten in functie van het maken van afspraken over de versnelde toewijzingen en de opmaak van een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied.
Gelet op zijn beslissing van 14 december 2023 houdende aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de toewijzingsraad bij woonmaatschappij De Voorkempen-H.E..
Overwegende dat de installatievergadering van de toewijzingsraad van De Voorkempen-H.E. heeft plaatsgevonden op 13 december 2023 in Wuustwezel.
Overwegende dat de toewijzingsraad 19 leden telt en aldus evenwichtig is samengesteld, namelijk 1 afgevaardigde van De Voorkempen-H.E., 1 afgevaardigde per gemeente van het werkingsgebied (15 in totaal) en 1 vertegenwoordiger per welzijnsactor (CAW Antwerpen - bijzondere jeugdzorg, opgroeien en VAPH - geestelijke gezondheidszorg);- dat de woonmaatschappij optreedt als voorzitter in de toewijzingsraad.
Overwegende dat de toewijzingsraad een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht heeft;- dat dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.
Overwegende dat de toewijzingsraad een ontwerp van toewijzingsreglement opstelt;- dat hierin bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen kunnen worden opgenomen;- dat de leden van de toewijzingsraad hierbij streven naar consensus;- dat als er geen consensus is, de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen kunnen beslissen.
Overwegende dat de toewijzingsraad van De Voorkempen-H.E. tijdens de bijeenkomsten op 31 januari 2024 in Brasschaat, 6 maart 2024 in Zoersel en 17 april 2024 in Ranst op basis van het nieuwe regelgevend kader, een ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudelijk reglement heeft opgemaakt;- dat hierbij lokaal maatwerk mogelijk is voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
Overwegende dat de toewijzingsraad van De Voorkempen-H.E. ervoor heeft geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen;- dat de toewijzingsraad bij consensus heeft beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Meer bepaald wordt gekozen voor volgend cascadesysteem van toepassing op het volledig werkingsgebied:
1e. Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.
2e. Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in het werkingsgebied woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.
Overwegende dat de toewijzingsraad ook instaat voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen;- dat de toewijzingsraad afspraken kan maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders;- dat deze afspraken opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.
Overwegende dat de gemaakte keuzes en afspraken m.b.t. pijler 2 (versnelde toewijzingen) en pijler 3 (doelgroepen) zijn opgenomen in het voorliggende toewijzingsreglement, huishoudelijk reglement en document overzicht doelgroepen.
Overwegende dat het ontwerp van toewijzingsreglement en huishoudelijk reglement werd goedgekeurd door de raad van bestuur van de Voorkempen-H.E. op 30 april 2024.
Overwegende dat de regelgeving voorschrijft dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.
Overwegende dat de woonmaatschappij de goedgekeurde toewijzingsreglementen integreert in het definitieve toewijzingsreglement;- dat de woonmaatschappij vervolgens het toewijzingsreglement bezorgt aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
- dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Wij vinden vooral het eerste criterium: een band hebben met de gemeente of minstens met de regio waarbinnen de maatschappij woningen aanbiedt een goede zaak. Wij zijn blij dat het “eerst onze mensen” principe zijn weg gevonden naar dit toewijzingsreglement."
- dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Langdurige woonbinding: 1e: Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang. Ik weet dat nagenoeg alle gemeenten een dergelijke regel huldigen. Het ‘Eigen volk eerst’ is al diep doorgedrongen. Maar alle armoede-organisaties, waarbij Welzijnszorg één van de toonaangevende is, vinden deze regel onaanvaardbaar omdat vele mensen in een acute armoede-situatie dikwijls net geen stabiele huisvesting hebben. En deze regel is ook nadelig voor ‘onze’ armen: We hebben te weinig sociale huurwoningen, Zandhoven doet op dat vlak niet zijn deel van de taak. Als nu ook de andere gemeenten dezelfde regel hanteren, dan komen ‘onze’ armen minder gemakkelijk aan de bak: in eigen gemeente vinden ze geen huurwoning omdat er te weinig zijn, en in de andere gemeenten komen ze op de tweede plaats. Dus in het belang van ‘onze’ armen, moet het ‘Eigen volk eerst’ op de schop! Dus niet akkoord met deze toewijzingsregel."
Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Vertruyen O..
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement van 17 april 2024 zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonmaatschappij De Voorkempen-H.E..
Artikel 2.
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door De Voorkempen-H.E. met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Artikel 3.
Een afschrift van de beslissing zal worden bezorgd aan De Voorkempen-H.E. (Nijverheidsstraat 3 - 2960 Sint-Job-in-‘t-Goor (Brecht)) en aan de dienst Mens & Welzijn.
Op dit ogenblik betreedt schepen Maes M. de zittingzaal en neemt plaats aan de raadstafel alvorens tot stemming wordt overgegaan.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Gelet op de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020) die aantoont dat mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting ervaren;- dat deze kloof aanwezig is op verschillende vlakken;- dat mensen in een kwetsbare positie een ongelijke toegang tot technologie hebben zoals een laptop of internetverbinding;- dat ze over minder digitale vaardigheden beschikken waardoor ze ook minder gebruik maken van E-dienstverlening.
Overwegende dat het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid in 2021-2022 verschillende subsidieoproepen “Digibanken” gelanceerd heeft om de digitale kloof in onze samenleving te verkleinen;- dat het doel van de Digibanken is om het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via drie doelstellingen:
Overwegende dat KINA en de lokale besturen van Zoersel, Zandhoven, Kalmthout, Essen, Schilde, Wijnegem en Brecht zich engageerden om samen mee te werken aan de uitbouw en realisatie van een “Digibank KINA”;- dat dit project loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2024, dus voor een periode van 2 jaar;- dat KINA hierbij optreedt als promotor en voor de coördinatie van dit project ook een projectmedewerker voor 2 jaar aangeworven heeft.
Gelet op zijn beslissing van 20 oktober 2022 houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst in het kader van digibanken.
Gelet op de oproep tot verlenging van de Digibanken voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 juli 2026, teneinde de betreffende dienstverlenging te verlengen met 19 maanden om meer burgers te bereiken en om de activiteiten te verankeren in de lokale werking en het project te verduurzamen, waarbij deze oproep enkel voor de 54 bestaande Digibanken openstond.
Overwegende dat KINA op 13 oktober 2023 de subsidieaanvraag tot verlenging heeft ingediend bij het Departement Werk en Sociale Economie aangezien alle deelnemende lokale besturen de ambitie hadden om het bestaande project te verlengen;- dat lokaal bestuur Ranst de ambitie heeft geuit om eveneens aan te sluiten bij de Digibank KINA.
Overwegende dat bij ministerieel besluit van 20 december 2023 door minister Brouns de subsidieaanvraag tot verlenging van de Digibank KINA werd goedgekeurd voor een subsidiebedrag van 500.000 euro.
Overwegende dat – voorafgaand aan de effectieve opstart – onder andere een samenwerkingsovereenkomst en samenwerkingsstrategie tussen de deelnemende partners moet afgesloten worden.
Gelet op de voorliggende samenwerkingsovereenkomst 'Verlenging Digibanken' voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 juli 2026, met als doelstelling de uitvoering van het project “verlenging Digibanken KINA” zoals beschreven in de samenwerkingsstrategie.
Overwegende dat met de inhoud van deze overeenkomst akkoord gegaan kan worden.
Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de overeenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst de gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.
Overwegende dit project geen bijkomende inbreng van middelen van het lokaal bestuur vereist aangezien het volledig met de middelen van de projectoproep gefinancierd zal worden.
Artikel 1.
Zijn goedkeuring te geven aan de samenwerkingsovereenkomst 'Verlenging Digibanken' voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 juli 2026.
Artikel 2.
Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur, worden gemachtigd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen namens gemeente Zandhoven.
Artikel 3.
Een afschrift van de beslissing en de samenwerkingsovereenkomst zal worden bezorgd aan de dienst Mens & Welzijn, de dienst Financiën, de dienst Secretariaat en aan KINA p.v. (per mail aan liesbeth.vrints@kina.be).
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 249, 250, 251, 252, 260 en 262, en latere wijzigingen.
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheercyclus van de lokale besturen, in het bijzonder artikel 30 tot en met artikel 45, en latere wijzigingen.
Overwegende dat de dienst Financiën instaat voor de opmaak van het ontwerp van jaarrekening 2023 met inbegrip van de wettelijke rapporten, met name de beleidsevaluatie, de financiële nota en de toelichting;- dat de verschillende diensten instaan voor de inhoudelijke rapportering over het gevoerde beleid.
Overwegende dat met ingang van BBC2020 de jaarrekening over het jaar 2023 een geïntegreerde jaarrekening van de gemeente en het OCMW zal zijn;- dat de volgende procedure bij de vaststelling van de geïntegreerde jaarrekening van toepassing zal zijn. Eerst gaat de OCMW-raad over tot de vaststelling van de jaarrekening 2023, deel OCMW. Vervolgens gaat de gemeenteraad over tot de vaststelling van de jaarrekening 2023, deel gemeente om aansluitend de jaarrekening 2023, deel OCMW goed te keuren.
Overwegende dat vanaf BBC2020 de gemeente en het OCMW geïntegreerde beleidsrapporten opmaken;- dat het in die context geen zin heeft om nog een gemeentelijke bijdrage aan het OCMW te berekenen en weer te geven in de beleidsrapporten;- dat de PDF-schema's ook geen boekingen mogen bevatten voor de onderlinge transacties tussen de gemeente en het OCMW.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de OCMW-raad tussenkomsten van:
- dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Vraag: Bij de ontvangsten zien we een sterke stijging van de fiscale ontvangsten. Voor de opcentiemen uit op de onroerende voorheffing gaat het om een stijging van ruim 10 % , wat ongeveer overeenkomt met de inflatie. Dit is dus een normale evolutie. Voor de opcentiemen op de personenbelasting gaat het echter om een toename met meer dan 35 %. Dat kan niet meer verklaard worden door de inflatie. Bevat deze toename dan eenmalige inkomsten uit achterstallen of iets dergelijks ?"
- dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "De cijfers van de rekening: OK Tegelijk is er een evaluatie van de werking, op basis van de bij het begin van de legislatuur gemaakt beleidsdoelstellingen. We vonden destijds die doelstellingen mooi maar nietszeggend. Aangezien jullie de evaluatie nu zelf maken, is die positief. Maar weer ondermaats. Om een vb te geven: p. 8 (van 166): Prioritaire beleidsdoelstelling: We werken een eigentijdse en toegankelijke dienstverlening uit. Via beleidsparticipatie op maat willen we het draagvlak voor te nemen beslissingen zo groot als mogelijk maken. En dan de evaluatie 2023: Afgerond. Adviesraden/werkgroepen als klankbord:
Alle adviesraden worden dan opgesomd, zo dus ook de GROS en fairtrade raad. Ik kan niet over alle adviesraden oordelen, maar wat Gros betreft, die mijn speciale aandacht steeds krijgt omdat ik een mondiale rechtvaardigheidsvisie essentieel vind, moet ik vaststellen dat die deze legislatuur eenmaal is samen geweest. Als die als klankbord heeft gefungeerd, en dat is afgerond, dan is dat misschien symptomatisch voor het belang dat aan ontwikkelingssamenwerking gehecht wordt? Akkoord met de cijfers van de rekening. Maar dat betekent niet dat ik heel die evaluatie van het beleid steun."
- dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Het is wat het is, alles is al voorbij, wij zouden andere accenten gelegd hebben, een aantal verschuivingen naar volgend jaar, dus gaan we ons onthouden. Graag ook uitleg over de bedragen op bladzijde 114 waar voor gas € -95.000 en voor elektriciteit € -163.000 staat, maar uit heel het boekje kan ik die negatieve bedragen niet halen. Van waar komen die?"
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de raad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2023- deel gemeente vast met volgende cijfers:
• Het gecumuleerd budgettair resultaat van de gemeente: € 8.473.505
• De autofinancieringswijze van de gemeente: € 4.124.481
Artikel 2.
Volgende documenten zijn als bijlagen toegevoegd en maken integraal deel uit van dit besluit:
• Beleidsevaluatie;
• Doelstellingenrekening (J1);
• Rapporten J2-J3;
• Rapporten J4-J5;
• Toelichtingen T1-T5;
• Verklaring materiële verschillen (exploitatie en investeringen);
• Proef– en saldibalans, waarderingsregels, niet in balans opgenomen rechten en verplichtingen, deelnemingen, vorderingen op lange termijn en schulden op lange termijn, financiële risico’s, overdracht investeringskredieten, personeelsinzet.
Artikel 3.
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023- deel OCMW goed met volgende cijfers:
• Het gecumuleerd budgettair resultaat van het OCMW: € - 3.058.068
• De autofinancieringswijze van het OCMW: € - 882.234
Artikel 4.
De jaarrekening 2023 en bijhorende bijlagen zullen worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform de voorgeschreven informatiekanalen.
Artikel 5.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Gelet op zijn beslissing van 8 september 2011 waarbij de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven, afgekort AGB Zandhoven, werden goedgekeurd, en latere wijzigingen.
Gelet op de beslissing van de “Algemene Administratie van de Fiscaliteit-Operationele Expertise en Ondersteuning, dienst BTW, Belasting over de toegevoerde waarde”, nr. E.T.129.288 van 19 januari 2016 waarin de fiscus het standpunt inneemt dat vanaf 2016 enkel met prijssubsidies kan worden gewerkt in het kader van het winstoogmerk van het AGB.
Overwegende dat het aangewezen is om een renteloze lening van 22.052,92 euro toe te kennen aan het Autonoom Gemeentebedrijf van Zandhoven ter financiering van de investeringen in de loop van 2023.
Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Zandhoven, zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 21 juni 2012, 19 december 2013, 19 september 2019 en 18 juni 2020, in het bijzonder artikel 8 derde alinea.
Overwegende dat de centrale diensten van de BTW-administratie bij “Voorafgaande beslissing nr. 2010.047 van 30.03.2010” bevestigen dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB.
Gelet op het ontwerp van leningsovereenkomst.
Overwegende dat met de inhoud van hogervermeld leningsovereenkomst kan akkoord gegaan worden en dat niets zich lijkt te verzetten tegen het afsluiten van deze overeenkomst.
Overwegende dat er afgevaardigden dienen aangesteld te worden die gerechtigd zullen zijn gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen bij het verlijden van de overeenkomst.
Na toelichting en beraadslaging.
Artikel 1.
De gemeente keurt hierna volgende leningsovereenkomst goed:
LENINGSOVEREENKOMST INVESTERINGEN AGB ZANDHOVEN 2023 |
Tussen de ondergetekende:
Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Zandhoven op 8 september 2011 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand op 13 december 2011 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 11 januari 2012.
hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,
hierna samen genoemd ‘de partijen’
wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:
Artikel. 1. – Voorwerp
De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.
Artikel 2. – Hoofdsom
De Lener erkent aan de Uitlener de som van 22.052,92 euro verschuldigd te zijn.
Artikel 3. – Doel van de lening
De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de investeringen van het AGB Zandhoven in de loop van 2023.
Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.
Artikel 4. – Duurtijd
Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2056.
Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.
Artikel 5. - Vaststelling renteloosheid
Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.
Artikel 6. – Terugbetaling
De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:
|
AGB Zandhoven |
||||
|
INVESTERINGEN VAN BOEKJAAR 2023 : AFLOSSINGENTABEL |
||||
|
Totaalbedrag van de lening |
22.052,92 |
|||
|
Looptijd van de lening |
34 |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
JAAR |
AFLOSSING |
INTREST |
OPENSTAAND SALDO |
|
|
|
|
|
22.052,92 |
|
1 |
2023 |
2.008,24 |
|
20.044,68 |
|
2 |
2024 |
5.134,67 |
|
14.910,01 |
|
3 |
2025 |
5.134,67 |
|
9.775,35 |
|
4 |
2026 |
3.858,86 |
|
5.916,49 |
|
5 |
2027 |
1.317,71 |
|
4.598,77 |
|
6 |
2028 |
870,75 |
|
3.728,03 |
|
7 |
2029 |
468,15 |
|
3.259,87 |
|
8 |
2030 |
468,15 |
|
2.791,72 |
|
9 |
2031 |
468,15 |
|
2.323,56 |
|
10 |
2032 |
468,15 |
|
1.855,41 |
|
11 |
2033 |
207,59 |
|
1.647,82 |
|
12 |
2034 |
72,73 |
|
1.575,09 |
|
13 |
2035 |
72,73 |
|
1.502,37 |
|
14 |
2036 |
72,73 |
|
1.429,64 |
|
15 |
2037 |
72,73 |
|
1.356,91 |
|
16 |
2038 |
72,73 |
|
1.284,18 |
|
17 |
2039 |
72,73 |
|
1.211,46 |
|
18 |
2040 |
72,73 |
|
1.138,73 |
|
19 |
2041 |
72,73 |
|
1.066,00 |
|
20 |
2042 |
72,73 |
|
993,28 |
|
21 |
2043 |
72,73 |
|
920,55 |
|
22 |
2044 |
72,73 |
|
847,82 |
|
23 |
2045 |
72,73 |
|
775,09 |
|
24 |
2046 |
72,73 |
|
702,37 |
|
25 |
2047 |
72,73 |
|
629,64 |
|
26 |
2048 |
72,73 |
|
556,91 |
|
27 |
2049 |
72,73 |
|
484,18 |
|
28 |
2050 |
72,73 |
|
411,46 |
|
29 |
2051 |
72,73 |
|
338,73 |
|
30 |
2052 |
72,73 |
|
266,00 |
|
31 |
2053 |
72,73 |
|
193,28 |
|
32 |
2054 |
72,73 |
|
120,55 |
|
33 |
2055 |
72,73 |
|
47,82 |
|
34 |
2056 |
47,82 |
|
|
De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn. De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener. Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).
Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening BE72 0910 0012 4816 van de Uitlener
Artikel 7. - Boete bij te late terugbetaling
Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.
Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.
Artikel 8. – Opeisbaarheid
Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:
Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.
Artikel 9. - Wijzigingen
Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.
Artikel 10. - Niet-overdraagbaarheid
Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.
Artikel 11. - Toepasselijk recht
Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.
Artikel 12. – Splitsbaarheid
De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.
Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.
Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.
Artikel 2.
Mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, worden afgevaardigd om de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij ondertekening van de in artikel 1 bedoelde overeenkomst om namens de gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de Raad van Bestuur van het AGB Zandhoven, aan de dienst Secretariaat en aan de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikels 231 tot 244, en latere wijzigingen, die betrekking hebben op het autonoom gemeentebedrijf.
Gelet op artikel 243, §1, van het decreet Lokaal Bestuur, waarin bepaald wordt dat de raad van bestuur in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft, zich uitspreekt over de vaststelling van de jaarrekening.
Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van het AGB Zandhoven van 11 juni 2024, waarbij de jaarrekening van 2023 van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven werd vastgesteld.
Overwegende dat de gemeenteraad een advies verleent aan de hand van het verslag van de Commissaris-Bedrijfsrevisor.
Gelet op het verslag van de Commissaris-bedrijfsrevisor m.b.t. de jaarrekening 2023 van het AGB Zandhoven, opgemaakt door de heer Marc Maris (Luikersteenweg 232/4 - 3500 Hasselt).
Gelet op de overwegingen die geleid hebben tot het treffen van de hogervermelde beslissing van de raad van bestuur.
Overwegende dat niets zich lijkt te verzetten tegen het gunstig advies van de door de raad van bestuur vastgestelde jaarrekening 2023.
Artikel 1.
De jaarrekening 2023 van het Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven, vastgesteld door de raad van bestuur van het AGB Zandhoven op 11 juni 2024 wordt gunstig geadviseerd.
Artikel 2.
Akte te nemen van het verslag van de commissaris aan de gemeenteraad van de gemeente Zandhoven inzake Autonoom Gemeentebedrijf Zandhoven over de jaarrekening van het boekjaar afgesloten op 31 december 2023, opgemaakt door Callens, Vandelanotte & Theunissen bedrijfsrevisoren, vertegenwoordigd door de heer Marc Maris (Luikersteenweg 232/4 - 3500 Hasselt).
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan mevrouw de provinciegouverneur van Antwerpen en de dienst Secretariaat bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 177, 265, 266 en 267, en latere wijzigingen.
Overwegende dat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid instaat voor de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van beslissingen met een budgettaire en financiële impact.
Gelet op het rapport van de financieel directeur.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van de financieel directeur over de uitvoering van zijn visumplicht over beslissingen van 2023.
Artikel 2.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 177, en latere wijzigingen.
Overwegende dat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid instaat voor het debiteurenbeheer, in het bijzonder de opvolging van de fiscale en niet-fiscale ontvangsten.
Gelet op het rapport van de financieel directeur.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van dhrn. Stulens P. en Vertruyen O..
Nadat Dierckx E. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van de financieel directeur over het debiteurenbeheer in de loop van 2023.
Artikel 2.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 219, en latere wijzigingen.
Overwegende dat de algemeen directeur jaarlijks, uiterlijk voor 30 juni, rapporteert aan de gemeenteraad.
Gelet op het rapport van de algemeen directeur.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Bij aktie 24-10 staat er toch een merkwaardige passus. Er werd een template gemaakt door dienst Financiën met de eerste gekende contracten. Er zal een bevraging aan de diensthoofden bezorgd worden om de lijst aan te vullen. Zijn er dan ook niet gekende contracten ?"
Nadat algemeen directeur Annick Smeets geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van de algemeen directeur over organisatiebeheersing.
Artikel 2.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.
Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Vlaams Belang fractie en dhr. Stulens P. licht toe als volgt:
Niettegenstaande de vele bezwaarschriften met meer dan 80 handtekeningen, zowat de ganse straat, verleende het schepencollege op 19 december 2022 toch een omgevingsvergunning. De voorbije week werden dan de sloopwerken uitgevoerd waarbij de omwonenden konden vaststellen dat de asbesthoudende dak- en zijschaliën in ijltempo gewoon met de schop werden verwijderd door arbeiders zonder enige beschermende kledij, hetgeen ook zorgde voor veel in de omgeving rondvliegend stof (zie foto 1 en 2). Dit verontrustte natuurlijk verschillende buurtbewoners. Gezien dit gevaarlijk en onzorgvuldig omspringen met asbesthoudende materialen belde dan één van de buurtbewoners op maandagvoormiddag 17 juni naar onze milieudienst, waarop hem werd aangeraden om de politie te bellen, hetgeen dan ook werd gedaan. De politie kwam daarop tegen het middaguur kort ter plaatse (zie foto 3), waarna de meeste, maar niet alle, arbeiders witte beschermende kledij zijn beginnen dragen, doch zonder enige verdere bescherming en op dezelfde wijze in ijltempo verder werkten om zodra mogelijk de klus te klaren (zie foto’s 4 tot 8). Zoals verscheidene omwonenden hebben ook wij hierover dan ook een aantal vragen.
1) Werd door onze politie hierover een proces-verbaal opgemaakt? Zo ja, welk gevolg zal hieraan gegeven worden? Zo neen, waarom niet? En waarom werd er toen ook geen bestuurlijke maatregel opgelegd zoals de onzorgvuldige handelingen laten stopzetten, de asbestafval laten afdekken, de verontreiniging laten opruimen?
2) Teneinde de veiligheid van de arbeiders te garanderen, werd er door de bouwheer of de aannemer voorafgaandelijk een verplichte destructieve asbestinventaris opgemaakt? En werden de sloopwerken zoals verplicht 15 dagen voorafgaandelijk gemeld aan de lokale directie Toezicht op het Welzijn op het Werk en aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer ?
3) Het weggewaaide stof zal inmiddels in de wijde omgeving verspreid zijn. Maar gaat het gemeentebestuur, in het belang van onze inwoners, in de toekomst bij het verlenen van gelijkaardige omgevingsvergunningen de noodzakelijke verplichtingen als voorwaarden opleggen in de vergunning en dit ook controleren en dus minder nonchalant omspringen bij gelijkaardige situaties ?
Burgemeester bevestigt dat zowel klager als milieudienst naar de politie hebben gebeld waarna de politie ter plaatste gegaan is; in het verslag staat te lezen dat er geen asbestwerken bezig waren, er geen strafbare feiten werden uitgevoerd en dat de aannemer gesensibiliseerd werd. Hij voegt er nog aan toe door het punt pas op maandag toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad, is er een week voorbijgegaan en zijn de betreffende werken ondertussen afgerond; Trouwens sloopplannen en verwijderen van asbest moeten niet aan de gemeente gegeven worden; het is de verantwoordelijkheid van de veiligheidscoördinator van de werf om dit op te volgen.
Op de vraag van Belmans W. hoe een burger te werk moet gaan als hij zo’n zaken opmerkt, politie is moeilijk te bereiken; niemand weet dat IGEAN-veiligheid de controledienst is en daar word je ook van het kastje naar de muur gestuurd, antwoordt burgemeester dat Igean hiervoor bevoegd is, en ook werd opgebeld door onze milieudienst.
1. Belmans W. die
a) zich wil verontschuldigen m.b.t. de verkeerde verspreiding communicatie van Urban villa's.
b) vraagt wat er concreet verandert aan de busdiensten in Zandhoven vanaf 1 juli.
Dhr. Vertruyen O. antwoordt dat de sneldienst naar en van Antwerpen vanaf 1 juli gaat verdubbelen, nl. 2 bussen per uur i.p.v. 1, en dat het overige ongewijzigd blijft.
c) vraagt of de naam van een 'informant" wordt doorgegeven.
Burgemeester ontkent dat de naam van een informant doorgegeven of bekendgemaakt wordt.
d) vraagt of er regels / verplichtingen zijn voor het organiseren van evenementen op openbaar domein ?
Burgemeester antwoordt dat er toelating wordt gegeven voor de uitbreiding van terrassen gedurende een vooropgestelde periode.
2. Stulens P. die volgende verklaart:
a) Ik wil ook even stilstaan bij de vergunningsaanvraag van de firma Hybrix voor een batterijpark in Massenhoven waarbij 328 bezwaren werden ingediend. Ik maakte vandaag de infonamiddag van Hybrix mee in de parochiezaal. Ook daar heb ik gesteld dat men volgens mij deze infonamiddag beter vóór de aanvraag had gehouden dan erna. Massenhoven heeft in het verleden immers al veel commotie meegemaakt, denken we maar aan Orgacom, Adams, de windmolens. Indien het schepencollege eerstdaags zou beslissen om een vergunning te verlenen, dan hoop ik dat er hierbij wel strenge voorwaarden zullen opgelegd worden. En dan denk ik niet aan zomaar maximum 40 dB zoals Vlarem voorschrijft, want het erg storende gezoem van de ijskast in de parochiezaal daarstraks overschreed al de 43 dB. Ik denk dan ook niet alleen aan een omheiningsmuur rond de hoofdtransformator, maar aan een 6 meter hoge muur rondom het volledige park.
De burgemeester antwoordt dat ze alle adviezen willen afwachten, en om die reden de infosessie ook niet hebben bijgewoond.
b) dhr. Stulens P. vraagt of het vrijetijdscentrum af zal zijn voor 13 oktober.
Burgemeester antwoordt dat er verwacht wordt dat het vrijetijdscentrum tegen april 2025 opgeleverd kan worden.
3. Burgemeester meldt dat de borden van de verkiezingen bijna verdwenen zijn, maar er nieuwe mooiere in de plaats zijn gekomen, en dat borden volgens de wet niet op openbaar domein geplaatst mogen worden.
Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 23 mei 2024, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.
Namens gemeenteraad,
Annick Smeets
algemeen directeur
Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad