Terug
Gepubliceerd op 26/10/2022

Besluit  Gemeenteraad

do 20/10/2022 - 20:00

Aanvullend politiereglement: invoeren van aangepaste snelheid in de Roosten

Aanwezig: Paula Henderickx, Voorzitter Gemeenteraad
Luc Van Hove, Burgemeester
Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Joris Geens, Schepenen
Marijke Lambrechts, leden

De gemeenteraad,
Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968 en latere wijzigingen.
Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen.
Gelet op het ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Gelet op het uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreft.
Gelet op de klachten over sluipverkeer in de Roosten.
Overwegende dat de gemeente Zandhoven in het kader van de opmaak van een participatief mobiliteitsplan, o.a. buurtbabbels heeft georganiseerd;- dat uit deze buurtbabbels de vraag naar voren is gekomen om de Roosten verkeersveiliger te maken.
Overwegende dat de Roosten niet ingericht is voor doorgaand verkeer.
Overwegende dat de Roosten een veelgebruikte fiets- en wandelroute in beide richtingen is.
Overwegende dat de Bakkerijstraat - Grasbaan een belangrijke schoolroute is.
Gelet op de evaluatie van de proefopstellingen door middel van de evaluatiebuurbabbel, de online bevragingen en enquêtes uitgevoerd tijdens de proefopstellingen.
Overwegende dat de verkeersveiligheid in de Roosten, en vooral aan het kruispunt met de Bakkerijstraat, kan verbeterd worden door het plaatsen van rijbaankussens.
Overwegende dat rijbaankussens enkel geïnstalleerd mogen worden op wegen met een maximumsnelheid van 50km/u.
Gelet op bijgevoegd signalisatieplan.

Publieke stemming
Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1.
In de gemeente Zandhoven, in de Roosten wordt een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd.
Artikel 2.
Er zullen 2 rijbaankussens geïnstalleerd worden in de Roosten; één langs beide kanten op +-50m afstand van het kruispunt met de Bakkerijstraat.
Artikel 3.
De gemeente dient de bewoners van de straten en plaatsen waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.
Artikel 4.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.
Artikel 5.
Dit aanvullend politiereglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.