Terug
Gepubliceerd op 20/12/2023

Notulen  Gemeenteraad

do 23/11/2023 - 20:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
Annick Smeets, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden

De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er zijn 3 verontschuldigingen nl. mevrouw Bossaerts B. en de heren Nagels P. en Soetemans H..

  • Openbaar

    • Goedkeuren van lokaal mobiliteitsplan Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 21 maart 2002 waarbij het eerste mobiliteitsplan van de gemeente Zandhoven werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van 10 september 2015 waarbij een tweede actualisatie (spoor 3) van het eerste mobiliteitsplan van de gemeente Zandhoven werd goedgekeurd.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de financiering en de samenwerking voor het mobiliteitsbeleid, en in het bijzonder artikel 38-39 (subsidiëring).

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40, §1.

      Gelet op het decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, in het bijzonder artikel 11- 14 (algemene bepalingen mobiliteitsplanning), 21-22 (mobiliteitsplanning op lokaal niveau), 29 (subsidiëring) en 31 (participatie mobiliteitsplanning).

      Gelet op de Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC) van 29 april 2019 en de keuze voor de opstart van het vernieuwen van het mobiliteitsplan (spoor 1).

      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 juli 2019 tot goedkeuring van de lastvoorwaarden, gunningwijze en uit te nodigen firma’s voor de opmaak van het mobiliteitsplan 2020-2025.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 6 september 2019 tot bepaling van de nadere regels over de projectmethodologie en de projectstuurgroep in het kader van de basisbereikbaarheid, in het bijzonder artikel 11 (projectstuurgroep mobiliteitsplan).

      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 september 2019 tot goedkeuring van de gunning van de overheidsopdracht tot opmaak van het mobiliteitsplan 2020-2025 aan de firma Suunta bvba.

      Gelet op de oriëntatienota, zoals goedgekeurd op de projectstuurgroep (PSG) mobiliteit van 12 maart 2021.

      Gelet op de synthesenota, zoals goedgekeurd op de projectstuurgroep (PSG) mobiliteit van 7 maart 2023.

      Overwegende dat het mobiliteitsplan werd opgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet basisbereikbaarheid en werd besproken op de projectstuurgroep (PSG) mobiliteit van 16 oktober 2023 met de vertegenwoordigers van de gemeente Zandhoven, de IPZ ZaRa, het departement Mobiliteit & Openbare Werken van de Vlaamse overheid, het Agentschap Wegen en Verkeer, de provincie Antwerpen, en de finale opmerkingen nadien werden verwerkt.

      Gelet op het mobiliteitsplan inclusief het actieplan.
      Gelet op het verslag van de projectstuurgroep mobiliteit van 16 oktober 2023.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:

      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart:

      "1. Inleiding
      Toen ik met de analyse van dit beleidsplan van start gingen was ik toch verwonderd om te vernemen dat er gestreefd wordt naar meer trage wegen. Ik dacht dat we in Zandhoven toch niet slecht bediend waren met trage wegen. We hebben de E313, de E34 en niet te vergeten de N14. Maar het werd al snel duidelijk dat men een ander soort trage wegen bedoelde.
      Het plan bevat zeker een aantal goede elementen en waardevolle inzichten, maar we hebben er toch vragen en bedenkingen bij.
      2. Vragen
      Het beleidsplan somt een aantal pijnpunten op waarvoor de gemeente ofwel niet bevoegd is, ofwel daar zelf niet de nodige middelen voor heeft
      Concreet :
      - Het uitblijven van een verbinding tussen de twee autostrades in Ranst.
      - Het plaatsen van geluidswerende schermen langs de autosnelwegen en de E313 in het bijzonder (ontbreken van de financiële middelen om dit op eigen kracht te financieren)
      - Ontoereikend aanbod aan openbaar vervoer.
      Vraag :
      - Welke stappen heeft het gemeentebestuur ondernomen of zal het nog ondernemen om hieraan te verhelpen ?
      - Wat de ontoereikende financiële middelen betreft : wat is de investeringskost voor het plaatsen van deze geluidswerende schermen ?
      Bij de knelpunten voor voetgangers :
      o Het centrum van Zandhoven heeft veel parkeerplaatsen ten nadele van de verblijfskwaliteit.
      Betekent dit dat het gemeentebestuur overweegt om de parkeergelegenheid in het centrum van Zandhoven te verminderen ?
      3. Bedenkingen
      3.1 Algemeen :
      Het plein dreigt een veel voorkomende fout in dat soort dossiers te herhalen. Men wel het autoverkeer beperken, maar men begint daarmee zonder dat er een vallabel alternatief voorhanden is.
      Een voorbeeld uit het verleden : de heraanleg van de N14.
      Bij de besprekingen toen werd geopperd dat de heraanleg voor trager – minder vlot – verkeer zou zorgen. Het antwoord hierop was dan : de N14 is bedoeld als een lokale verbindingsweg, geen weg om een grote verkeersstromen te verwerken. Belangrijk hierbij is dat er in Ranst een verbinding gemaakt wordt tussen de E313 en E34.
      We zijn ondertussen 10 jaar verder. De N14 werd versmald, maar het is nog altijd wachten op die verbinding die de N14 zou kunnen ontlasten.
      Met alle gevolgen van dien.
      Tot mijn verbazing vernam ik in het document bij de “kansen voor het gemotoriseerd verkeer”
      “De herinrichting van de N14 biedt een vlotte en veilige verbinding naar het bovenlokale wegennet.”

      Wie dat heeft neergeschreven kent de N14 duidelijk alleen maar vanop de tekentafel. Probeer overdag maar eens vanuit Zandhoven in Lier te geraken.

      Dat zinnetje over de N14 is symptomatisch voor het geheel van het beleidsplan : teveel de focus op een theoretische benadering en te weinig rekening houdend met de concrete realiteit op het terrein. Met een aantal insteken die wat ons betreft voor een ongewenst beleid kunnen zorgen.
      3.2 Bij kansen voor voetgangers zien we
      a. “Circulatieplannen en afschaffen van wegen ten voordele van groene pleinen en trage wegen.”
      Circulatieplannen horen vooral thuis in een stedelijke context en is het is mij niet duidelijk hoe je dat in een landelijk gebied kunt gaan toepassen of wat de meerwaarde daarvan zou kunnen zijn
      En verder wordt er voorgesteld om wegen te schrappen of af te sluiten om deze te vervangen door groene pleinen en trage wegen.
      De ervaring leert ondertussen toch dat deze maatregelen het verkeer niet verminderen maar alleen verplaatsen naar andere wegen
      b. zuinig omspringen met het ruimtegebruik
      Op zich niet verkeerd, maar betekent dit dan ook dat het gemeentebestuur van Zandhoven verkiest om verder in te zetten op appartementsbouw ?
      c. Het centrum van Zandhoven heeft veel parkeerplaatsen ten nadele van de verblijfskwaliteit.
      Het verbaast toch om die opmerking te lezen bij de knelpunten voor voetgangers. Maar het verraadt toch de intentie om mee te stappen in de hype op het autoverkeer zoveel mogelijk te bemoeilijken. Er zijn nog meer elementen die in dezelfde richting wijzen.
      3.3 Bij het parkeerbeleid
      Voorbehouden plaatsen voorzien voor deelwagens op strategische plaatsen
      - Aangename dorpskernen creëren door het parkeren te beperken in de kern en de randparkings optimaal te benutten.
      Ook dat lijkt ons eerder te passen in een stedelijke context. Zaken als deelfietsen en deelsteps zijn daar mogelijks een optie maar in landelijk gebied lijkt ons dat moeilijk toepasbaar. We hebben daar wat de steps betreft al enige ervaring mee.
      3.4 Zone 30
      Verder voorziet het plan in de mogelijke uitbreiding van zone 30. Dit wordt wel genuanceerd door op te merken dat het niet realistisch is om overal in alle dorpskernen die 30 km op te leggen, maar toch kadert dit in eenzelfde visie om het autoverkeer zoveel mogelijk te bemoeilijken.
      De concrete acties die in het plan zijn opgenomen zijn wat realistischer en als deze op de gemeenteraad worden voorgelegd zullen we daar concreet dossier per dossier over oordelen. En mee goedkeuren waar dat verantwoord is.
      Maar het plan in zijn geheel zullen we dus omwille van de aangehaalde bezwaren niet steunen en de stemmen derhalve tegen dit beleidsplan."

      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Op dit dossier hebben we heel lang gewacht. Over het algemeen is het goed opgesteld toch hebben we een aantal bezorgdheden zoals de volgende knelpunten: het fietspad op de Molenheide en de Witte hoeve is niet specifiek opgenomen in het mobiliteitsplan.
      We zijn blij dat de hernieuwing van de fietspadenplan en het schoolbereikbaarheidsplan opgenomen is in het plan. Er is echter één bepaald punt over het vervoersnetwerk dat me verbaasde:
      ‘In het kader van de uitvoering van het Decreet basisbereikbaarheid werd binnen de vervoerregio het OV-netwerk hertekend maar evenwel nooit goedgekeurd. Het onderstaande eindbeeld van het OV- netwerk is evenwel nog steeds het netwerk dat de gemeente Zandhoven wenst. In dit netwerk kennen Zandhoven en Massenhoven een goede bediening, voor Pulle, Pulderbos en Viersel is dit minder het geval. In Viersel is de knooppuntwaarde vandaag al zeer beperkt, ook in de toekomst zal hier enkel een functionele lijn rijden. Pulle en Pulderbos blijven bediend worden door een kernnetlijn!’
      Waarom is dit een punt dat de gemeente wenst? Dat in deze deelgemeenten/buurten MINDER openbaar vervoer is?"

      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Eerste bemerking: Er zijn eerst een Oriëntatienota en een Synthesenota opgemaakt, die bij mijn weten niet in de gemeenteraad zijn besproken, alhoewel de Gemeenteraad nu het eigenlijke Beleidsplan moet goedkeuren. Ik denk dat het zinvol zou geweest zijn, om telkens ook de GR te raadplegen. Dan zou het plan meer gedragen zijn door de gemeenteraad. Dat is inspraak. Inspraak is iets anders dan nog wat technische uitleg geven net voor dat de gemeenteraad moet stemmen.

      Het beleidsplan is het essentiële, maar toch wil ik nog enkele bemerkingen maken bij de ‘voorlopers’:
      - De Oriëntatienota:
      P 11 en 21: over NMBS-stations: dat is enkel gezien vanuit Zandhoven-centrum! Voor Pulle is Bouwel het dichtstbije station, en het wordt ook effectief gebruikt!

      P16: trage wegennetwerk dat alle deelgemeentes verbindt. “De routes zijn bewegwijzerd, en worden veel gebruikt”. Zo goed als niemand maakt voor functionele verplaatsingen gebruik van de ‘bewegwijzerde’ route Pulle-Pulderbos, Pulle-Zandhoven, of Pulle-Viersel!

      - De Synthesenota:
      P 22, 3.1.6 Knelpuntenkaart fiets- en wandelroutes:
      Vele belangrijke fietsroutes zijn niet aangeduid: Dennenlaan, Vierselbaan, Boudewijnlaan naar Grobbendonk, Goormansstraat, Hallebaan, Keulsebaan. Of tellen fietspaden langs grote wegen niet meer mee?
      P 28 3.3.5 Zandhoven als voorbeeld om Vlaanderen een gangmaker te maken in innovatie. Waaw! Dat is een zeer ambitieuze doelstelling! Ik zou zowaar fier worden Zandhovenaar te zijn, bij het lezen van zo’n ambitie!
      Dus nu met grote nieuwsgierigheid naar het eigenlijke beleidsplan.
      En jawel: Dat is een mooie opsomming van goede bedoelingen. Daar staan heel veel goede bedoelingen in. En zaken die ik 40 jaar geleden al aankaartte.
      En zoals we dat kennen van plannen in Zandhoven: bijna alles wat in het actieplan is aangeduid voor de Korte Termijn, is reeds gerealiseerd. Nu afwachten wat er nog gerealiseerd wordt op de Middellange Termijn en de Lange Termijn.
      Sommige mobiliteitsproblemen zijn ook gevolg van beslissingen uit het verleden. Het grootste gemeenschapslokaal – de Populier – ligt ver uit het centrum. Verplaatsingen ernaartoe gebeuren bijna uitsluitend met de auto. Hoe gaan we dat keren volgens het STOP-principe? Stappen is meestal nogal ver, en Trappen is voor vele ouderen en bij slecht weer ook moeilijk. Openbaar vervoer dan? Hier zou het kunnen helpen om van aan de bushalte een doorsteek te voorzien voor voetgangers, tussen Tuincentrum Rymenants en Top Interieur door. Dat zou de wandelafstand tussen bushalte en De Populier serieus beperken, en het zo gemakkelijker maken voor de gepensioneerden , tijdens de Seniorenweek
      • Enkele bedenkingen:
      - Openbaar vervoer: normaal opteert men voor openbaar vervoer in het centrum, autoverkeer buiten het centrum. In Zandhoven is de keuze omgekeerd. De lijnen 420 en 427 zijn buiten het centrum gehouden. En nu is de halte in de Vierselbaan nog eens een heel stuk opgeschoven, omwille van de bouwwerken voor het appartementsgebouw op de hoek Vierselbaan/Liersebaan. Iemand die met de bus naar Zandhoven komt, moet steeds grotere afstanden te voet afleggen, terwijl men overal met de auto kan komen. Onlogisch!
      - De rechte lijn door het centrum van Zandhoven: Liersebaan – Amelbergastraat: één centrumstraat met drie verschillende systemen:
      + zone 30
      + fietsstraat
      + bebouwde kom, dus zone 50.
      Eén straat met één systeem (fietsstraat) zou veel duidelijker en veiliger zijn.
      - Knip in de Keulsebaan: OK
      Maar het gevolg: veel meer doorgaand autoverkeer in Grensstraat en via Fatimalaan-Vroegeinde-(Sparrendreef en/of Menkhoeve)
      - ’s Morgens en ’s avonds is er ook veel doorgaand autoverkeer Draaiboom-Blauwhoef-Cauwenberglei-Vroegeinde-Menkhoeve. Dus dwars door een mobiliteitskamer, over een smalle landelijke weg met diepe grachten erlangs.
      - Zouden we aan de “Zone 30” in Viersel ook niet de Private Weg toevoegen?
      - P. 30: “Om fietsgebruik te stimuleren, worden de routes kwalitatief en aangenaam ingericht. De infrastructuur is goed befietsbaar, oversteken zijn beveiligd, er is een vlotte doorstroming op de hoofdroutes.” Zo lezen we. En in het actieplan lezen we dan
      B5: Heraanleg Boudewijnlaan. Is dat de volledige straat? Of het stuk in de agglomeratie? Vooral op het deel tussen Dorpsstraat en de Molenbeek moet voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel een degelijke afscheiding gemaakt worden tussen de auto’s en de fietsers! Fietsend van Pbos naar Pulle bevind je je daar op enkele centimeters van voorbijdenderende vrachtwagens. Soms hallucinant! Ofwel een degelijke haag, of misschien beter nog: een vangrail.
      B.10 en B.11: wordt er bij de heraanleg van het fietspad Dennenlaan en Molenheide ook met datzelfde probleem rekening gehouden?
      - Onderhoud van de fietspaden is heel goed. Maar soms ook rekening houden met gevolgen: fietspad langs het kapelletje van Zandhoven naar Pulderbos: door de nieuwe laag asfalt, ligt het fietspad nu hoger, en steekt een stuk boven de omgeving uit. Bij kruisen van een tegenligger (op het nogal smalle fietspad), kan men gemakkelijk naast het fietspad in de diepte terechtkomen, en vallen! Graag snel aanvullen met grond!
      Maar dan: De doelstelling blz 16:
      “2.3.5 Zandhoven als voorbeeld om Vlaanderen een gangmaker te maken in innovatie. “
      - “Zandhoven is een voortrekker binnen de vervoersregio voor de uitwerking van mobipunten”.
      Dat Zh nu eens een voortrekkersrol gaat spelen, daar kan ik alleen maar blij om zijn. Wij zijn al zo dikwijls jaren achterop gelopen.
      En omdat we een voortrekkersrol willen spelen, zou ik aan de zes principes van een toegankelijke halte, een zevende principe willen toevoegen:
      7. Aan elk hoppinpunt wordt een openbaar toilet voorzien.
      Een verzorgd openbaar toilet is voor iedereen belangrijk, meer voor vrouwen dan voor mannen, en met de leeftijd wordt dat meestal nog belangrijker. Als wij in deze Seniorenweek iets voor onze senioren willen doen, dan is dit veel belangrijker dan hen een koffiekoek of een trappist aanbieden in de Populier. Het is door voldoende openbare toiletten te voorzien, dat vele ouderen nog kunnen deelnemen aan het openbaar leven.
      Ik stel voor dat we dit toevoegen aan de principes van een toegankelijke halte. En dat we het toevoegen aan ons actieplan, voor de korte tot middellange termijn. We zouden kunnen overeenkomen dat we er elk jaar eentje openen. Dan is elk hoppinpunt in onze gemeente zeker voorzien tegen de verkiezingen van 2030. En ik stel vast dat pastor en kankerpatiënt Filip Zutterman uit O-L-Vrouw Waver daar ook voor opkomt, in De Zondag van vorige zondag."

      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Stulens P..
      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Met 13 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 5 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad keurt het mobiliteitsplan Zandhoven en bijhorend actieplan goed.
      Deze goedkeuring geldt als het vaststellingsbesluit van het mobiliteitsplan zoals vereist in artikel 21 van het decreet basisbereikbaarheid van 26 april 2019.
      Het mobiliteitsplan en actieplan maken integraal deel uit van deze beslissing.

      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de publicatie van het vaststellingsbesluit in het Belgisch Staatsblad.

      Artikel 3.
      Het mobiliteitsplan treedt in werking 14 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het aanvragen van de subsidies voor het mobiliteitsplan.

      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de technische dienst bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de lastvoorwaarden en gunningswijze m.b.t. wegenis- en rioleringswerken in de Grote Beekstraat

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

      Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

      Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikels 326 tot en met 341, betreffende het bestuurlijk toezicht.

      Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 36, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 5, § 2.

      Gelet op zijn beslissing van 20 mei 2021 betreffende de principiële goedkeuring van de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Grote Beekstraat: wegenis- en rioleringswerken” tegen een initieel geraamd bedrag van 50.000,00 euro incl. btw.

      Gelet op zijn beslissing van 20 mei 2021 betreffende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa inzake voormelde overheidsopdracht;- dat daaruit blijkt dat een deel van de kosten gedragen worden door PIDPA riolering.

      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 november 2021 betreffende de goedkeuring van de overheidsopdracht voor diensten met als voorwerp “Grote Beekstraat: wegenis- en rioleringswerken – aanstelling studiebureau via raamovereenkomst 2020-2023: afroep 4”; gunning van de ontwerpopdracht aan Arcadis Belgium N.V. (Post X – Borsbeeksebrug 22 - 2600 Antwerpen).

      Gelet op de beslissing van het managementteam van Pidpa op 16 oktober 2023 tot goedkeuring van het ontwerp van “project K-21-062: weg- en rioleringswerken in Grote Beekstraat te Zandhoven”.

      Overwegende dat in het kader van deze overheidsopdracht een bestek met projectnummer K-21-062 van 20 oktober 2023 werd opgesteld door de ontwerper, Arcadis Belgium N.V., voormeld bestaande uit:

      • Bestek van 20 oktober 2023 bestaande uit: administratieve bepalingen, technische bepalingen en aanvullend bestek;
      • Raming versie D van 20 oktober 2023;
      • Veiligheids- en gezondheidsplan PIDPA K-21-062 W&R werken Grote Beekstraat;
      • Bundel aanbestedingsplannen versie van 8 augustus 2023 en ‘grondplan ontworpen toestand wegenis’ van 11 januari 2023.

      Overwegende dat de uitgave voor deze overheidsopdracht wordt geraamd op 291.676,69 euro (exclusief btw) of 304.748,25 euro (inclusief 21% btw) waarvan:

      • Ten laste van de gemeente: 66.298,70 euro excl. btw of 79.370,26 euro incl. btw;
      • Ten laste van Pidpa: 225.377,99 euro (vrij van btw);

      Overwegende dat de raming enkel als zijnde van indicatieve aard moet worden beschouwd.

      Overwegende dat de gemeenteraad de wijze dient te bepalen waarop de gunning van deze werken zal geschieden;- dat gelet op de aard van de werken en op het bedrag van de raming, het aangewezen lijkt de nodige bekendheid aan deze werken te geven en de werken toe te wijzen via de open aanbesteding.

      Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in een toekomstig budget van 2024.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met projectnummer K-21-062 van 20 oktober 2023 en de raming voor de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Grote Beekstraat: wegenis- en rioleringswerken”, opgesteld door de ontwerper, Arcadis Belgium N.V. (Post X – Borsbeeksebrug 22 - 2600 Antwerpen), bestaande uit:

      • Bestek van 20 oktober 2023 bestaande uit: administratieve bepalingen, technische bepalingen en aanvullend bestek;
      • Raming versie D van 20 oktober 2023;
      • Veiligheids- en gezondheidsplan PIDPA K-21-062 W&R werken Grote Beekstraat;
      • Bundel aanbestedingsplannen versie van 8 augustus 2023 en ‘grondplan ontworpen toestand wegenis’ van 11 januari 2023.

      De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
      De raming bedraagt 291.676,69 euro (exclusief btw) of 304.748,25 euro (inclusief 21% btw) waarvan:

      • Ten laste van de gemeente: 66.298,70 euro excl. btw of 79.370,26 euro incl. btw;
      • Ten laste van Pidpa: 225.377,99 euro (vrij van btw);

      Artikel 2.
      Bovengenoemde overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Grote Beekstraat: wegenis- en rioleringswerken” wordt gegund bij wijze van de open aanbesteding.
      Artikel 3.
      De raming dient als zijnde van indicatieve aard beschouwd.
      Artikel 4.
      Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
      Artikel 5.
      De uitgave voor deze opdracht is voorzien in een toekomstig budget van 2024.
      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de financieel directeur en technische dienst bezorgd worden.

    • Goedkeuren van een stroomafnameovereenkomst voor De Griffel, Dorpsstraat 37, 2243 Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden

      De voorzitter stelt voor om de agendapunten 3, 4 en 5 samen te bespreken maar er afzonderlijk over te stemmen; de raad gaat hiermee eenparig akkoord.

      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 23 maart 2023 waarbij de princiepsbeslissing om beroep te doen op het Vlaams Energiebedrijf (VEB) als opdrachtencentrale voor de afname van een raamovereenkomst voor de plaatsing van zonnepanelen via burgerparticipatie, werd goedgekeurd;- dat voormelde beslissing kadert binnen het burgemeesterconvenant waarbij het lokaal bestuur een belangrijke taak heeft om haar gemeentelijke patrimonium energieneutraal te maken.
      Gelet op de gemotiveerde gunningsbeslissing van het Vlaams Energiebedrijf en mededeling tot sluiting van de raamovereenkomst van 5 december 2022 waarbij de opdracht werd gesloten met de Maatschap Combi Ecopower erkende cv samengesteld uit de vennoten Ecopower cv, Campina Energie cv, Zuidtrant cvso, Zonnewind cv en Klimaan cvso.
      Gelet op de ontwerpstudie ‘zonnepanelen via een stroomafnameovereenkomst’ voor De Griffel (Dorpsstraat 37 - 2243 Zandhoven) opgemaakt door Zonnewind cv.
      Overwegende dat de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus te Pulle (Dorpsstraat 43 – 2243 Pulle) als eigenaar van De Griffel een concessieovereenkomst zal afsluiten met Zonnewind cv om de toegang voor het onderhoud en het beheer van de PV-installatie te waarborgen;- dat de zonnepanelen na de contractperiode van 15 jaar in eigendom zullen komen van de kerkfabriek.
      Overwegende dat de gemeente zich via een stroomafnameovereenkomst kan verzekeren van lokale groene stroom die goedkoper is dan de tarieven op de huidige markt.
      Overwegende dat de gemeente na de contractperiode van 15 jaar gratis gebruik zal kunnen maken van de geproduceerde stroom.
      Overwegende dat het noodzakelijk is om een stroomafnameovereenkomst af te sluiten tussen Zonnewind cv en de gemeente Zandhoven.
      Gelet op het ontwerp stroomafnameovereenkomst dat wordt voorgelegd.
      Overwegende dat het voorgelegde ontwerp geen aanleiding geeft tot op- of aanmerkingen.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden, die gerechtigd zullen zijn namens gemeente Zandhoven op te treden en rechtsgeldig te handelen bij de ondertekening van voornoemde overeenkomst.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de ontwerpstudie en het ontwerp stroomafnameovereenkomst voor De Griffel (Dorpsstraat 37 - 2243 Zandhoven).
      Deze overeenkomst maakt integraal deel uit van deze beslissing.
      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad, en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, worden afgevaardigd om gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij ondertekening van voornoemde overeenkomst en namens gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Omgeving bezorgd worden.

    • Goedkeuren van een concessieovereenkomst en stroomafnameovereenkomst voor het gemeentelijk magazijn, Populierenhoeve 20, 2240 Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 23 maart 2023 waarbij de princiepsbeslissing om beroep te doen op het Vlaams Energiebedrijf (VEB) als opdrachtencentrale voor de afname van een raamovereenkomst voor de plaatsing van zonnepanelen via burgerparticipatie, werd goedgekeurd;- dat voormelde beslissing kadert binnen het burgemeesterconvenant waarbij het lokaal bestuur een belangrijke taak heeft om haar gemeentelijke patrimonium energieneutraal te maken.
      Gelet op de gemotiveerde gunningsbeslissing van het Vlaams Energiebedrijf en mededeling tot sluiting van de raamovereenkomst van 5 december 2022 waarbij de opdracht werd gesloten met de Maatschap Combi Ecopower erkende cv samengesteld uit de vennoten Ecopower cv, Campina Energie cv, Zuidtrant cvso, Zonnewind cv en Klimaan cvso.
      Gelet op de ontwerpstudie ‘zonnepanelen via een stroomafnameovereenkomst’ voor het gemeentelijk magazijn (Populierenhoeve 20 - 2240 Zandhoven) opgemaakt door Zonnewind cv.
      Overwegende dat het noodzakelijk is om zowel een concessieovereenkomst als een stroomafnameovereenkomst af te sluiten tussen Zonnewind cv en de gemeente Zandhoven.
      Gelet op het ontwerp van concessieovereenkomst dat wordt voorgelegd.
      Gelet op het ontwerp stroomafnameovereenkomst dat wordt voorgelegd.
      Overwegende dat de voorgelegde ontwerpen geen aanleiding geven tot op-of aanmerkingen.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden, die gerechtigd zullen zijn namens gemeente Zandhoven op te treden en rechtsgeldig te handelen bij de ondertekening van voornoemde overeenkomsten.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de ontwerpstudie, het ontwerp stroomafnameovereenkomst en het ontwerp concessieovereenkomst voor het gemeentelijk magazijn (Populierenhoeve 20 - 2240 Zandhoven).
      Beide overeenkomsten maken integraal deel uit van deze beslissing.
      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad, en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, worden afgevaardigd om gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij ondertekening van voornoemde overeenkomsten en namens gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Omgeving bezorgd worden.

    • Goedkeuren van een concessieovereenkomst en stroomafnameovereenkomst voor crèche Viersel (voormalige pastorie), Beemdstraat 1, 2240 Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 23 maart 2023 waarbij de princiepsbeslissing om beroep te doen op het Vlaams Energiebedrijf (VEB) als opdrachtencentrale voor de afname van een raamovereenkomst voor de plaatsing van zonnepanelen via burgerparticipatie, werd goedgekeurd;- dat voormelde beslissing kadert binnen het burgemeesterconvenant waarbij het lokaal bestuur een belangrijke taak heeft om haar gemeentelijke patrimonium energieneutraal te maken.
      Gelet op de gemotiveerde gunningsbeslissing van het Vlaams Energiebedrijf en mededeling tot sluiting van de raamovereenkomst van 5 december 2022 waarbij de opdracht werd gesloten met de Maatschap Combi Ecopower erkende cv samengesteld uit de vennoten Ecopower cv, Campina Energie cv, Zuidtrant cvso, Zonnewind cv en Klimaan cvso.
      Gelet op de ontwerpstudie ‘zonnepanelen via een stroomafnameovereenkomst’ voor crèche Viersel (Beemdstraat 1 - 2240 Zandhoven) opgemaakt door Zonnewind cv.
      Overwegende dat het noodzakelijk is om zowel een concessieovereenkomst als een stroomafnameovereenkomst af te sluiten tussen Zonnewind cv en de gemeente Zandhoven.
      Gelet op het ontwerp van concessieovereenkomst dat wordt voorgelegd.
      Gelet op het ontwerp stroomafnameovereenkomst dat wordt voorgelegd.
      Overwegende dat de voorgelegde ontwerpen geen aanleiding geven tot op- of aanmerkingen.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden, die gerechtigd zullen zijn namens gemeente Zandhoven op te treden en rechtsgeldig te handelen bij de ondertekening van voornoemde overeenkomsten.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de ontwerpstudie, het ontwerp stroomafnameovereenkomst en het ontwerp concessieovereenkomst voor de crèche in Viersel (voormalige pastorie) (Beemdstraat 1 - 2240 Zandhoven).
      Beide overeenkomsten maken integraal deel uit van deze beslissing.
      Artikel 2.
      Mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad, en mevrouw Annick Smeets, algemeen directeur, worden afgevaardigd om gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij ondertekening van voornoemde overeenkomsten en namens gemeente Zandhoven rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Omgeving bezorgd worden.

    • Goedkeuren van het ontwerp van notariële akte m.b.t. erfpacht met KFC Heidebloem Pulderbos

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat KFC Heidebloem Pulderbos zijn activiteiten uitoefent op de terreinen, gelegen Mastenbaan 14 ten kadaster gekend afdeling 2, sectie B, nrs. 380/B/P0000, 380/C/P0000, 381/D/P0000, 381/E/P0000, 381/F/P0000 en 387/C/P0000 voor een totale oppervlakte van 28.590 m².
      Gelet op zijn beslissing van 14 september 2023 waarbij een éénmalige investeringssubsidie ten belope van 100.000 euro ter financiering van investeringen aan de infrastructuur aan KFC Heidebloem Pulderbos werd goedgekeurd;- dat in artikel 2 van voormelde beslissing werd verwezen naar de terugbetaling van voormelde investeringssubsidie door de betaling van een erfpachtvergoeding die zal worden opgenomen in de erfpachtovereenkomst die ter goedkeuring zal worden voorgelegd.

      Gelet op zijn beslissing van 7 februari 1991 waarbij de gemeente Zandhoven reeds een recht van erfpacht heeft toegestaan aan KFC Heidebloem Pulderbos m.b.t. het perceel met nummer 380/B voor een termijn van 99 jaar;- dat voormelde erfpacht vervangen wordt door de voorliggende erfpachtovereenkomst.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte, opgesteld en voorgelegd door meester Philippe & Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, geassocieerde notarissen in Grobbendonk, waarin de rechten en plichten van de eigenaar en van de erfpachter staan vermeld.
      Overwegende dat niets zich blijkt te verzetten tegen het verlenen van een erfpachtrecht aan de genoemde vzw;- dat dit erfpachtrecht zal verleend worden voor de duur van 35 jaar.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gemachtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: 
      "- de vroegere erfpachtovereenkomst (99 jaar) vervalt? Daarin was ieder jaar een vergoeding voorzien van 1000 frank, dus 25 euro. Zo is er dus al 31.000 BEF betaald.

      - Nu krijgen ze in de plaats een renteloze lening, die over een periode van 15 jaar wordt terugbetaald, maar zonder enige rente of extra vergoeding.
      - 31 jaar is er al betaald. De overige 68 jaar moeten ze geen vergoeding meer betalen.
      - Deze nieuwe erfpachtovereenkomst is dus ook een gift aan voetbal pulderbos van 68.000 BEF of 1700 euro (naast de renteloze lening)."

      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde. 

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Tussen de gemeente Zandhoven en KFC Heidebloem Pulderbos met maatschappelijke zetel te 2242 Zandhoven, Mastenbaan 14, zal een overeenkomst worden afgesloten, waarbij aan de genoemde club een erfpachtrecht wordt verleend, voor de duur van een ondeelbare periode van vijfendertig achtereenvolgende jaren, op de percelen 380/B/P0000, 380/C/P0000, 381/D/P0000, 381/E/P0000, 381/F/P0000 en 387/C/P0000. De vergoeding van de erfpacht dient over een periode van vijfendertig jaar betaald te worden, telkens in aflossing per kwartaal van 1.666,66 euro.
      Artikel 2.
      Het ontwerp van notariële akte, opgesteld door meester Philippe & Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, notarissen in Grobbendonk waarin de rechten en plichten van de “Eigenaar” en van de “Erfpachter” staan opgesomd, wordt goedgekeurd.
      Artikel 3.
      De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur van de gemeente, worden afgevaardigd om bij de ondertekening van de bedoelde notariële akte de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen en namens de gemeente Zandhoven te handelen.
      Artikel 4.
      De erfpachtovereenkomst tussen gemeente Zandhoven en KFC Heidebloem Pulderbos zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 7 februari 1991 wordt vervangen door huidige erfpachtovereenkomst.
      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan notarissen Philippe & Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, en de financieel directeur worden overgemaakt.

    • Toekennen van de werkingssubsidies “Diensten van algemeen economisch belang”

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 22 november 2013 houdende de lokale diensteneconomie (LDE), en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 betreffende het decreet op de lokale diensteneconomie, en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling.
      Gelet op het uitvoeringsbesluit goedgekeurd door de Vlaamse regering op 26 mei 2023 waarmee in totaal 4,24 miljoen euro toegekend werd aan lokale besturen voor de organisatie van het “aanvullende lokaal dienstenaanbod” om lokale besturen aan te moedigen om verder in te zetten op de diensten van algemeen economisch belang (DAEB) waar de LDE-ondernemingen vandaag op geënt zijn;- dat het eveneens wil garanderen dat de lokale dienstverlening binnen iedere individuele LDE-onderneming, na het wegvallen van de SINE-subsidies op 1 juli 2023, verder gezet kan worden.
      Overwegende dat om die reden een werkingssubsidie werd toegekend aan elk lokaal bestuur met de uitdrukkelijke vraag om deze middelen toe te kennen binnen de bestaande samenwerkingsverbanden met de LDE-ondernemingen.
      Gelet op het schrijven van het Departement Werk en Sociale Economie, afdeling Sociale Economie en Werkbaar Werk gericht aan lokaal bestuur Zandhoven waarin de werkingsmiddelen die we kunnen verdelen opgesomd staan;- dat volgende LDE-initiatieven beroep kunnen doen op de middelen: ‘Regionaal Instituut voor Dringende Hulpverlening Krisisinfo-Netwerk-Antwerpen’, beter gekend als Welzijnsvereniging KINA p.v. (Antwerpsesteenweg 503 - 2390 Malle).
      Overwegende dat gemeente Zandhoven voor 2023 een totaal bedrag van 1.187,50 euro werd toegekend, te verdelen over de initiatieven vermeld in voormeld schrijven;- dat dit zal gebeuren volgens de verdeelsleutel: ‘(Ontvangen bedrag / totaal aantal toegekende VTE) x aantal VTE per LDE-onderneming’.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven ook in 2024 en 2025 nog werkingsmiddelen zal ontvangen die verdeeld zullen worden volgens deze verdeelsleutel.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven - om de middelen te kunnen toekennen - een nieuwe DAEB-opdrachtverklaring alsook een afsprakennota aanvullende diensten zal voorleggen aan de betreffende LDE-organisatie, teneinde de specifieke modaliteiten rond toekenning van de subsidie af te spreken.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Gemeente Zandhoven zal de werkingssubsidie in het kader van de diensten van algemeen economisch belang voor 2023, 2024 en 2025 toekennen aan de LDE-initiatieven die in opdracht van het bestuur een LDE dienstverlening uitvoeren volgens de volgende verdeelsleutel: (Ontvangen bedrag / totaal aantal toegekende VTE) x aantal VTE per LDE-onderneming.
      Voor 2023 zijn de volledige subsidiemiddelen bestemd voor Welzijnsvereniging KINA p.v. (Antwerpsesteenweg 503 - 2390 Malle).

      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing, meer bepaald het maken van de nodige afspraken met het LDE-initiatief en de opmaak van een opdrachtbesluit om de lokale dienst te organiseren.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mens & Welzijn, de dienst Financiën en aan KINA p.v. (Antwerpsesteenweg 503 - 2390 Malle) bezorgd worden.

    • Pidpa: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat Pidpa en water-link opdrachthoudende verenigingen zijn in de zin van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;- dat zij als opdrachthoudende verenigingen beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de gemeente Zandhoven) opdrachten kregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en zij meer in het algemeen taken uitvoeren die kaderen in het integraal waterbeleid.
      Overwegende dat op 16 juni 2023 respectievelijk 5 september 2023 de algemene vergaderingen van Pidpa respectievelijk water-link hun principiële goedkeuring gegeven hebben aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa;- dat zij daarnaast de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, hebben goedgekeurd;- dat in het kader daarvan ook een nieuwe tekst van de statuten werd aangenomen.
      Overwegende dat met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, heeft goedgekeurd.
      Overwegende dat in aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voorstelt;- dat het met name gaat om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”;- dat de raad van bestuur van Pidpa besloten heeft om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming;- dat op die manier de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start kan gaan onder haar nieuwe identiteit;- dat de betrokken wijziging een wijziging van de statuten van de vereniging vereist, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.
      Overwegende dat daarnaast aan de algemene vergadering van Pidpa wordt voorgesteld om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering;- dat in het kader van de voorgenomen transactie de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf zal gebeuren;- dat Pidpa aandelen in water-link zal ontvangen;- dat vervolgens Pidpa deze aandelen in natura zal uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link;- dat de uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn;- dat bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn;- dat bijgevolg nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ zullen moeten gemaakt worden voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.
      Overwegende dat aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring zullen worden voorgelegd:

      • Overboeking van de in het verleden gedane inbrengen in kapitaal m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 99.997,50 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;
      • Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 9.999,75 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;
      • Overboeking van de in het verleden aangelegde overige onbeschikbare reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 204.479.962,47 naar een beschikbare eigenvermogensrekening.

      Overwegende dat elk van deze overboekingen slechts betrekking heeft op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.
      Overwegende dat in de huidige vooropgestelde timing de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking zouden treden;- dat dat ook geldt voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (incl. de bindende voordrachtrechten) regelen;- dat als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zullen zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten;- dat bijgevolg aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen zal worden voorgelegd;- dat tevens de buitengewone algemene vergaderingen zullen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 respectievelijk 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen;- dat deze besluiten in werking dienen te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.
      Overwegende dat, met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders, de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten zullen moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio.
      Overwegende dat ook het bestuursorgaan van water-link/Adelta als gevolg van de Transactie opnieuw dient te worden samengesteld;- dat daarbij dezelfde principes dienen te worden gehanteerd;- dat als toekomstige deelnemer van water-link/Adelta, de gemeente eveneens gerechtigd is om een voordracht te doen voor een bestuursmandaat overeenkomstig hetgeen voorzien in de nieuwe statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van water-link.
      Gelet op het artikel 432, laatste lid van het decreet Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen;- dat een door de raad van bestuur opgestelde begroting op de agenda staat van die vergadering;- dat naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa zal worden besproken.
      Overwegende dat in dit verband Pidpa een buitengewone algemene vergadering heeft samengeroepen op 15 december 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:
      (i) Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
      (ii) Algemene toelichting stand van zaken transactie;
      (iii) Wijziging van de benaming naar “Adelta.Rio”;
      (iv) Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare eigenvermogenspost die overeenstemt met het voormalige vaste gedeelte van het kapitaal verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 99.997,50 euro;
      (v) Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare reservepost die overeenstemt met de voormalige wettelijke reserve verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 9.999,75 euro;
      (vi) Beschikbaar maken van de onbeschikbare reserve die betrekking heeft op de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 204.479.962,47 euro;
      (vii) Kennisname van het ontslag van alle bestuurders met ingang van 1 januari 2024;
      (viii) Benoeming van nieuwe bestuurders met ingang van 1 januari 2024;
      (ix) Begroting 2024;
      (x) Varia;
      (xi) Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
      Gelet op het schrijven van Pidpa van 14 september 2023 met betrekking tot de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen;- dat de gemeente samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband ontving;- dat het besluit daarom steeds in samenhang met deze documenten moet gelezen worden.
      Gelet op het schrijven van 8 november 2023 van water-link aan de gemeente waarin zij de voordrachtregels voor de bestuursmandaten toelicht en de gemeente uitnodigt om de algemene vergadering van water-link in dat kader bij te wonen.
      Gelet op artikel 427 van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt;- dat uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers wordt voorgelegd.
      Gelet op artikel 432, eerste lid van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers;- dat deze voor de gemeenten rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden;- dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissingen van 14 februari en 23 mei 2019 waarbij de heren Verelst Luc en Oorts Jef, raadsleden, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van Pidpa die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op artikel 432, laatste lid van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat opdrachthoudende verenigingen nog minstens één buitengewone algemene vergadering dienen te beleggen in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken;- dat een door de raad van bestuur opgestelde begroting op de agenda van die vergadering staat.
      Gelet op artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
      Overwegende dat dit besluit geen financiële gevolgen heeft.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.
      Artikel 2.
      De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
      Artikel 3.
      De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.
      Artikel 4.
      De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
      Artikel 5.
      De gemeenteraad keurt goed om de heer Luc Verelst, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
      Artikel 6.
      De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
      Artikel 7.
      Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
      Artikel 8.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Pidpa (Desguinlei 246 - 2018 Antwerpen) bezorgd worden.

    • Water-link (Adelta): aanwijzen van een kandidaat-bestuurder en een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van heden waarbij goedkeuring wordt gehecht aan de transactie tussen Pidpa en Water-link, inbegrepen de nieuwe statuten van Water-link/Adelta.
      Gelet dat op de algemene vergadering van Water-link/Adelta van 14 december 2023 in het kader van deze transactie de wedersamenstelling van de raad van bestuur geagendeerd staat.
      Gelet op de uitnodiging van Water-link/Adelta, ontvangen per brief van 8 november 2023, om een bestuurder voor te dragen om per 1 januari 2024 te zetelen in de raad van bestuur van Adelta aangezien gemeente Zandhoven ten gevolge van de transactie per 1 januari 2024 deelnemer wordt in Adelta.
      Gelet dat het goed te keuren artikel 15 van de statuten van Adelta in dat verband het volgende voorziet:

      "De Raad van Bestuur bestaat uit vijftien (15) leden, waarvan maximum twee derden (2/3) van hetzelfde geslacht is. De samenstelling ervan is als volgt:

      • 7 bestuurders worden benoemd op voordracht van de Stad Antwerpen;
      • 3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Antwerpen (uitgezonderd de Stad Antwerpen);
      • 2 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Mechelen;
      • 3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Turnhout.

      Minstens één bestuurder wordt benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal.
      In de Raad van Bestuur zetelen geen onafhankelijke bestuurders."

      Overwegende dat hierbij de volgende regels gelden:

      • maximum twee derden (2/3) van de leden van de raad van bestuur mag van hetzelfde geslacht zijn (art. 434, §1 decreet Lokaal Bestuur); en
      • minstens één bestuurder moet worden benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal (artikel 15 statuten Adelta). Hiermee worden de deelnemende gemeenten per 1 januari 2024 bedoeld, dus m.i.v. de gemeente.

      Gelet dat de Stad Antwerpen 7 bestuurders kan voordragen;- dat alle andere steden en gemeenten ervoor kunnen kiezen om zelf één of meerdere individuele voordrachten te doen, of om af te stemmen met andere deelnemers om een gezamenlijke voordracht te doen voor het arrondissement waartoe ze behoren.
      Overwegende dat, indien de gemeente Zandhoven geen voordracht doet, zij geacht wordt zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten van het arrondissement waartoe de gemeente behoort.
      Overwegende dat de gemeente daarnaast ook uitgenodigd wordt om een waarnemer te laten deelnemen aan de algemene vergadering van 14 december 2023 in de kantoren van Water-link (Mechelsesteenweg 66 – 2018 Antwerpen);- dat het opportuun lijkt om nu reeds een gemeentelijke vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te stellen, gerechtigd om de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Water-link/Adelta ;- dat deze aanstelling mag gebeuren voor de verdere duur van deze legislatuur.
      Gelet op artikel 41, tweede lid, 4° en artikel 434, §2 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Overwegende dat dit besluit geen financiële gevolgen heeft.

      GAAT OVER,
      in openbare zitting en bij geheime stemming tot de aanduiding van een vertegenwoordiger van de gemeente en diens plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Water-link/Adelta die vanaf 1 januari 2024 georganiseerd worden tot en met 31 december 2024.

      A. Er wordt een eerste stemming gehouden voor het aanduiden van de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen.
      Er nemen 20 leden aan de stemming deel. Er wordt een blanco stembiljet overhandigd aan ieder lid. Er worden 20 stembrieven in de bus gevonden.
      De voorzitter leest de stembrieven af en de uitslag luidt als volgt:
      - aantal geldig uitgebrachte stemmen: 20
      - aantal blanco of ongeldige stembrieven: 3
      - dhr. Luc Verelst bekomt 16 stemmen;
      - dhr. Oliver Vertruyen bekomt 1 stem.
      De heer Verelst L., de volstrekte meerderheid der stemmen bekomen hebbende, is aangesteld tot vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Water-link/Adelta.
      B. Er wordt een tweede stemming gehouden voor het aanduiden van de plaatsvervanger van de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen.
      Er nemen 20 leden aan de stemming deel. Er wordt een blanco stembiljet overhandigd aan ieder lid. Er worden 20 stembrieven in de bus gevonden.
      De voorzitter leest de stembrieven af en de uitslag luidt als volgt:
      - aantal geldig uitgebrachte stemmen: 20
      - aantal blanco of ongeldige stembrieven: 1
      - dhr. Jef Oorts bekomt 12 stemmen;
      - dhr. Ward Belmans bekomt 7 stemmen.
      De heer Oorts J., de volstrekte meerderheid der stemmen bekomen hebbende, is aangesteld tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Water-link/Adelta.

      Bij de twee voormelde stemopnemingen traden Jelle Lauwereys en Ward Peeters als getuigen op.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Waarom dragen wij geen bestuurder voor?
      Welke gemeenten dragen ‘onze’ bestuurders voor? Zijn daarover afspraken gemaakt?"
      Nadat burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad besluit geen bestuurder voor te dragen in Water-link (Adelta) en zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten in het arrondissement van de gemeente.
      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, zoals bij heden verkozen, wordt aangeduid om de algemene vergadering van Water-link (Adelta) op 14 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) waar te nemen.
      Artikel 3.
      Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en zal een afschrift van deze beslissing aan Water-link/Adelta (Mechelsesteenweg 66 - 2018 Antwerpen) bezorgen.

    • Pontes: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikels 34,§2, 2°, 41 §2,4° en 9°, 432.
      Gelet op zijn beslissing van 17 december 1998 houdende de toetreding van de gemeente Zandhoven tot de intergemeentelijke vereniging voor het Crematoriumbeheer in de provincie Antwerpen (I.V.C.A.);- dat in de loop van 2013 de naam van I.V.C.A. veranderd werd in PONTES.
      Gelet op de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van PONTES op donderdag 14 december 2023 om 19 uur via het digitaal platform Zoom met volgende dagorde:

      1. Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 – goedkeuring
      2. Beleid: beleidsnota 2024 – goedkeuring
      3. Financiën: budget 2024 – goedkeuring
      4. Algemeen: actuele dossiers – toelichting
      5. Varia en rondvraag

      Gelet op de bijlagen die werden overgemaakt:

      • Uitnodiging en agenda gewone algemene vergadering PONTES
      • Ontwerp van beleidsnota
      • Ontwerp van budget
      • Toelichting t.b.v. gemeenteraden/raadscommissies

      Overwegende dat voor deze algemene vergadering een gemeentelijke afgevaardigde moet aangeduid worden om de gemeente te vertegenwoordigen op deze algemene vergadering;- dat deze aanstelling mag gebeuren voor de volledige duur van deze legislatuur.
      Overwegende dat evenwel het mandaat van deze gemeentelijke afgevaardigde moet vastgesteld worden voorafgaand aan elke algemene vergadering.
      Overwegende dat tijdens de laatste trimester van elk jaar een buitengewone algemene vergadering georganiseerd wordt die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor volgend werkjaar.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Peeters May, en de heer Oliver Vertruyen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Er wordt akte genomen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PONTES van 14 december 2023 om 19 uur, die bestaat uit de volgende agendapunten:

      1. Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 – goedkeuring
      2. Beleid: beleidsnota 2024 – goedkeuring
      3. Financiën: budget 2024 – goedkeuring
      4. Algemeen: actuele dossiers – toelichting
      5. Varia en rondvraag

      Artikel 2.
      De voorstellen van beslissingen worden goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente wordt opgedragen om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.
      Artikel 3.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van PONTES van 14 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de intergemeentelijke vereniging PONTES (Jules Moretuslei 2- 2610 Antwerpen-Wilrijk) bezorgd worden.

    • IGEAN MV: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid zoals verleden op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003.
      Gelet op de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 19 december 2003.
      Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 houdende goedkeuring van de oprichting en van de statuten van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013, en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
      Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 waarbij de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 werden goedgekeurd, en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bij ministerieel besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding.
      Gelet op de algemene vergadering van 28 juni 2019 waar de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid werd goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur;- dat dit werd bevestigd bij het ministerieel besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet op de jaarvergadering van 25 juni 2021 waarbij de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid werd goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken;- dat dit bevestigd werd bij het ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.
      Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij IGEAN milieu & veiligheid.
      Gelet op artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur en artikel 36 van de statuten die bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar;- dat op deze buitengewone algemene vergadering de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken worden, alsook een door de raad van bestuur opgestelde begroting wordt voorgelegd.
      Gelet op de raad van bestuur van 18 oktober 2023 houdende de goedkeuring van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 en de begroting 2024;- dat de buitengewone algemene vergadering deze documenten goedkeurt.
      Gelet op de statuten van IGEAN milieu & veiligheid, in het bijzonder artikel 14, dat het principe bepaalt om een innovatiefonds op te richten;- dat dit innovatiefonds de vereniging in staat moet stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.
      Gelet dat op voorstel van de raad van bestuur de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds vraagt.
      Overwegende dat om de continuïteit van deze projecten te garanderen, in eerste instantie gepland werd om ook in 2024 een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%;- dat een korte nota over de activiteiten 2023 in het kader van het innovatiefonds als bijlage is gevoegd.
      Gelet op het voorstel van de raad van bestuur dat door de buitengewone algemene vergadering goedgekeurd wordt.
      Gelet op artikel 431 van het decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt.
      Gelet op artikel 434 van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.
      Overwegende dat overeenkomstig artikel 440 van het decreet Lokaal Bestuur aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens kunnen worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem;- dat de statuten de criteria vermelden die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

      1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur
      2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad
      3. de jongste kandidaat.

      Overwegende dat alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt worden;- dat in uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 akte heeft genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief heeft aangeduid, zoals aangepast door de algemene vergadering van 25 juni 2021.
      Overwegende dat met het overlijden van Guy Van den Broek, bestuurder met raadgevende stem regio noord, de initiële rangschikking voor deze regio wordt hernomen op basis waarvan Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is;- dat de raad van bestuur in zitting van 13 september 2023 heeft beslist de aanduiding van Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 december 2023.
      Gelet het besluit van de raad van bestuur van 6 september 2023 waarbij IVEBICA de wens uitdrukt om toe te treden tot IGEAN milieu & veiligheid.
      Overwegende dat in uitvoering van artikel 420 van het decreet Lokaal Bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN de vraag tot toetreding ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.
      Gelet dat artikel 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA;- dat de algemene vergadering tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen bepaalt welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden;- dat naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, er aan IVEBICA 5 aandelen worden toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro;- dat dit bedrag volledig geplaatst en volstort moet worden.
      Gelet op de statuten van IGEAN milieu & veiligheid, in het bijzonder artikel 28 dat bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt;- dat een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en in aantal beperkt blijft tot het aantal doelstellingen;- dat enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling vertegenwoordigd zijn in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.
      Gelet op het adviescomité “milieu” dat bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers;- dat het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.
      Gelet op de beslissing van 8 juni 2023 waarbij het OCMW Boom mevrouw Inge De Ridder voorstelt als lid voor het adviescomité veiligheid;- dat bij beslissing van 6 september 2023 de raad van bestuur van IVEBICA de heer Eddy Soetwey voorstelt als lid voor het adviescomité veiligheid;- dat de benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.
      Gelet op de beslissing genomen tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur van 18 oktober 2023 om de buitengewone algemene vergadering te organiseren op een digitale wijze op 20 december 2023 om 19.00 uur met volgende dagorde:

      1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
      2. goedkeuren van de begroting 2024
      3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024
      4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem
      5. toetreding aanvaarden van IVEBICA
      6. benoemen leden adviescomités.

      Dat in diezelfde zitting de raad van bestuur haar goedkeuring heeft gehecht aan de bijhorende documenten.
      Gelet op het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 20 oktober 2023 met de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023;- dat de volgende documenten via het infonet ter beschikking werden gesteld:

      1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal
      2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023
      3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024
      4. de nota over het innovatiefonds.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 432, alinea 3 en artikel 34§1 van de statuten waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en de heer Dirk Vercammen, raadslid, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om de goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
      Overwegende dat de buitengewone algemene vergadering op zich geen financiële gevolgen heeft voor het bestuur.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
      Gelet op de voorgaande bespreking en adviezen.
      Gelet op de statuten van IGEAN milieu & veiligheid.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden op een digitale wijze op 20 december 2023 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

      1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
      2. goedkeuren van de begroting 2024
      3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024
      4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem
      5. toetreding aanvaarden van IVEBICA
      6. benoemen leden adviescomités.

      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan IGEAN milieu & veiligheid (info@igean.be) en aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • IGEAN DV: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het koninklijk besluit van 3 januari 1969 tot oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 8 juli 1969.
      Gelet op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 waarmee IGEAN cv omgevormd wordt tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 19 december 2003.
      Gelet op de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden,
      Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 houdende goedkeuring van de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013, en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
      Gelet op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 waarbij de statutenwijziging en de verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 werden goedgekeurd, en goedgekeurd bij ministerieel besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
      Gelet op de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bij ministerieel besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding bevestigd.
      Gelet de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening zoals goedgekeurd op de jaarvergadering van 28 juni 2019, rekening houdend met het nieuwe decreet Lokaal Bestuur en bevestigd bij het ministerieel besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
      Gelet op de jaarvergadering van 19 juni 2020 waarin de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening werd goedgekeurd, in het kader van de oprichting van de zelfstandige groeperingen;- dat dit bevestigd werd bij het ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25 januari 2021.
      Gelet op de jaarvergadering van 25 juni 2021 waarin de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd werd om digitale vergaderingen mogelijk te maken;- dat dit bevestigd werd bij het ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.
      Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij IGEAN dienstverlening.
      Gelet op artikel 432 van het decreet Lokaal Bestuur en artikel 35 van de statuten die bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar;- dat op deze buitengewone algemene vergadering de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken worden, alsook een door de raad van bestuur opgestelde begroting wordt voorgelegd.
      Gelet op de raad van bestuur van 18 oktober 2023 houdende de goedkeuring van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 en de begroting 2024;- dat de buitengewone algemene vergadering deze documenten goedkeurt.
      Gelet op artikel 431 van het decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt.
      Gelet op artikel 434 van het decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.
      Gelet op het ontslag als schepen en gemeenteraadslid van Koen Volckaerts, burgemeester Hove;- dat hij bijgevolg ook geen lid meer is van de raad van bestuur.
      Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van Hove om in zitting van 26 september 2023 de heer Lenn De Cleene voor te dragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening;- dat de benoeming van deze bestuurder wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023.
      Gelet het besluit van de raad van bestuur van 6 september 2023 waarbij IVEBICA de wens uitdrukt om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.
      Overwegende dat in uitvoering van artikel 420 van het decreet Lokaal Bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN de vraag tot toetreding ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.
      Gelet dat artikel 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA;- dat de algemene vergadering tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen bepaalt welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden;- dat naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, er aan IVEBICA 5 aandelen worden toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro;- dat dit bedrag volledig geplaatst en volstort moet worden.
      Gelet op de beslissing genomen tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur van 18 oktober 2023 om de buitengewone algemene vergadering op een digitale wijze te organiseren op woensdag 20 december 2023 om 19.00 uur met volgende dagorde:

      1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
      2. goedkeuren van de begroting 2024
      3. benoemen bestuurder
      4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

      Dat in diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.
      Gelet op het schrijven van IGEAN dienstverlening van 20 oktober 2023 met de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023;- dat de volgende documenten via het infonet ter beschikking werden gesteld:

      1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal
      2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18 oktober 2023
      3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 432, alinea 3 en artikel 33 §1 van de statuten waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Paula Henderickx, voorzitter van de gemeenteraad en de heer Dirk Vercammen, raadslid, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
      Overwegende dat de buitengewone algemene vergadering op zich geen financiële gevolgen heeft voor het bestuur.
      Gelet op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
      Gelet op de voorgaande bespreking en adviezen.
      Gelet op de statuten van IGEAN dienstverlening.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20 december 2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

      1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024
      2. goedkeuren van de begroting 2024
      3. benoemen bestuurder
      4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van woensdag 20 december 2023 om 19.00 uur deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan IGEAN dienstverlening (info@igean.be) en aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Cipal dv: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van 14 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking, en latere wijzigingen.
      Gelet op de laatst gecoördineerde statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal dv (hierna kortweg ‘Cipal dv’) van 22 januari 2019.
      Overwegende dat gemeente Zandhoven deelnemer is van Cipal dv.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Bossaerts Betty, raadslid en de heer Lauwereys Jelle, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Gelet op de oproepingsbrief van 26 oktober 2023 tot de algemene vergadering van Cipal dv die digitaal doorgaat op 14 december 2023 om 16 uur met de volgende agendapunten:

      1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
      2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024
      3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

      Gelet op de toelichtende nota van Cipal dv betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.
      Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal dv.
      Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De agendapunten van de algemene vergadering van Cipal dv van 14 december 2023 worden goedgekeurd.
      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente, aangesteld in zitting van 14 februari 2019 wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal dv van 14 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen.
      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal dv.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Cipal dv (infoavdv@cipal.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Kennisgeving goedkeuring jaarrekening 2022 van gemeente Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 22 juni 2023 waarbij de jaarrekening 2022 van de gemeente werd vastgesteld.
      Gelet op het schrijven van Agentschap Binnenlands Bestuur van 6 november 2023 met kenmerk LF-JRBBC-23.0354 waarbij men meedeelt dat de jaarrekening van de gemeente Zandhoven werd goedgekeurd.
      Gelet op artikel 332 §1, 3de lid van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, dat stelt dat alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid ter kennis worden gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van de gemeente Zandhoven.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Verkeerssituatie in de nabijheid van de kleuterschool en gemeentelijke lagere school te Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Groen fractie en dhr. Belmans W. licht toe als volgt:

      "De weginfrastructuur moet op maat van de verwachte gebruikers worden aangelegd. De aandacht moet ook gaan naar infrastructureel verkeersveilige maatregelen in schoolomgevingen.” Zo lezen we op p 73 van de Oriëntatienota. Daar is voorlopig niet aan voldaan in de omgeving van de gemeentelijke lagere en kleuterschool. Ik veronderstel dat iedereen die USB-stick heeft gekregen over de verkeerssituatie aldaar? Met een vrachtwagenparking net naast de kleuterschool. Gegarandeerd komt daar ooit een kleuter of kind onder een maneuvrerende vrachtwagen in de dode hoek terecht. Met vrachtwagens die de Schriekweg gebruiken om naar de Hallebaan te gaan. Met een schoolomgeving waar helemaal geen aanpassingen zijn gedaan ter bevordering van de veiligheid. Werd er reeds gevolg gegeven aan de zaken die in deze video worden aangehaald?"

      Schepen Geens J. antwoordt dat het een logische stap is dat de vrachtwagenparking die daar werd aangelegd weggaat, en dat hij van mening is dat het goed is dat er een winkel in de dorpskern is, maar dat de supermarkt uiteraard bevoorraad moet worden. Er werd samengezeten met de mensen van Delhaize en de route langs de Schriekweg is de enige mogelijkheid voor de vrachtwagen.

      Op de vraag van dhr. Belmans W. of de levering niet kan doorgaan op andere uren, bv. voor 7.30 en na 17.00 uur, antwoordt de burgemeester dat dat ook reeds besproken werd en er werd afgesproken om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden bij de inplanning van de leveringen. Niet tegenstaande de afspraken met Delhaize goed zijn, lukt dit niet altijd, want de vrachtwagens komen van andere dorpen en sommigen respecteren dat, en sommigen niet.

    • Vlaams Belang wil graag vernemen of er in verband met de grondstortingen in Nederviersel sinds de vorige gemeenteraad van 19 oktober nog overleg is geweest met de vergunninghouder uit Essen of met de aannemer(s) die er grondstortingen laten uitvoeren. Wordt er initiatief genomen om de herstellingskosten van de beschadiging van de openbare wegenis met aanhorigheden te verhalen op vergunninghouder en/of aannemer(s) ? Wordt er initiatief genomen om de vergunning en dus ook de aanvoer stop te zetten?

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Vlaams Belang fractie en dhr. Stulens P. licht toe als volgt:

      “Ik liet dit punt vrijdag nog bijkomend op de dagorde plaatsen omdat de grondaanvoer in Nederviersel nu toch wel wat de spuigaten uitloopt en dit tweeërlei.
      Maar vooreerst: tijdens de vorige gemeenteraad op 19 oktober vroeg ik om een kopie te ontvangen van alle in- en uitgaande briefwisseling in dit verband vanaf 12 april 2021, nl. welke controles werden er uitgevoerd, wanneer en door wie, en de hiervan gemaakte verslagen. Vermits ik nog niets mocht ontvangen, moet ik er dan van uit gaan dat er geen controles zijn geweest ?

      Is er sindsdien overleg geweest met vergunninghouder Stan Nelen uit Essen en/of met de verantwoordelijke aannemer ?"

      Burgemeester antwoordt dat er van ieder transport een verslag is van de grondbank waarin ook de herkomst wordt vermeld. De dienst Milieu en de technische dienst nemen vaak contact op om afspraken te maken over: 

      a) de snelheid te verlagen in de Watersportlaan: er zal een tijdelijk politiereglement opgemaakt worden om de snelheid te verlagen naar 30 km/uur

      b) met zeil te rijden bij droogte

      c) de wegen proper te maken na een aanrijdag.

      Hij voegt toe dat we nog niet weten wanneer de werken gedaan zullen zijn; als we rekening houden met ongeveer 13 ha oppervlakte; het zal gaan over ongeveer 850 ritten, dan weten we dat dit zorgt voor hinder. We zullen bevragen hoever hij staat; hoeveel er nog verzet moet worden. Maar ook het Sigmaplan komt eraan, waarbij de afgraving mogelijks nog meer grondverzet vraagt.

      De heer Van Bergen T. die zich afvraagt: "Het vervoer via de scheepvaart zal wel teveel geld kosten.
      De vraag is waarom legt de aannemer daar geen werfweg aan in steenpuin rechtdoor dan moet hij die hoeken niet afrijden/uitslijten? Dat kost de aannemer quasi niets.
      Er wordt hier met weinig creativiteit omgesprongen."

      De burgemeester antwoordt dat onze mensen het nauwgezet opvolgen, en dat bij de vergunning destijds er positieve adviezen waren van alle instanties.

      Dhr. Stulens P. antwoordt: "Een eerste probleem dat vooral de bewoners maar ook ons hoog zit zijn de weerom ernstige beschadigingen aan het wegdek in Nederviersel. Vorige week diende de weg vanaf het sas tot aan het gedeelte naast de snelweg terug te worden afgesloten wegens nieuwe verzakkingen. De foto’s 1 tot 7 tonen dit aan en ook dat er gewoon naast de afsluitingen wordt gereden. De foto’s 8 en 9 tonen dat er bij de omleiding rond de elektriciteitscabine in de bocht ook reeds veel smurrie en beschadigingen zijn. Foto 10 toont dat er gewoon ook reeds een binnenweg wordt gebruikt, los door de gazon waar normaal de schapen kunnen grazen. Artikel 2.2 van de vergunning stelt duidelijk dat de nodige maatregelen moeten getroffen worden ter voorkoming van beschadiging en/of bevuiling van de openbare wegenis met zijn aangelanden. Dan stel ik mij de vraag of er reeds herstellingskosten werden aangerekend aan de aannemer ? En zal dit ook of wel gebeuren ?"

      Burgemeester antwoordt dat we dit uiteraard proberen te verhalen, maar het nog afwachten is of het wordt aangenomen.

      Dhr. Stulens P. antwoordt: "Maar er is nog een tweede en veel belangrijker probleem. In september 2018 werd een eerste vergunningsaanvraag ingediend, en wel voor een ophoging van wel 1,60 m boven het maaiveld. Deze werd toen terecht geweigerd en dit op basis van het advies van het departement Landbouw en Visserij die stelde dat een reliëfwijziging volledig in het teken dient te staan van een verbetering van de bodem en de landbouwkundige geschiktheid, maar dat het hier zou gaan om een maximale afzet van grondoverschotten. Op 21 april 2021 werd dan toch een vergunning verleend, en wel voor onbepaalde duur, voor een ophoging van 16 tot maximum 40 cm, hetgeen een volume van 21.106 m3 zou bedragen. De vergunning stelt dat de teeltaarde tot maximum 40 cm mag afgegraven worden en dat dezelfde teeltaarde over de aanvulgrond terug dient uitgespreid te worden. Maar in december vorig jaar stelden we al vast dat er teeltaarde werd afgegraven, op een camion geladen en gewoon werd afgevoerd. En ook dat het niet allemaal om propere aanvulgrond ging. Vorige week woensdag konden we nu vaststellen dat er putten tot wel vier meter diep werden gegraven, er een camion grond werd ingestort waarna de put onmiddellijk weer werd gedicht. De gisterenavond nog doorgestuurde foto’s 1 en 2 tonen zulk een put. De foto’s 3, 4 en 5 tonen de vuile grond die werd aangevoerd achteraan rechts van het perceel tegen het kanaal. Hieruit blijkt duidelijk dat hier geen mais op kan groeien. En als u dit weeral niet gelooft dan bezorgen we u hierbij een drietal stalen die we nu zelf hebben genomen. Laat dit maar eens zelf onderzoeken. We zijn van mening dat een vergunning, ook al werd ze om god weet welke reden voor een onbepaalde duur afgeleverd, toch kan worden ingetrokken indien de voorwaarden niet worden nagevolgd."

      Burgemeester antwoordt dat hij op het moment zelf onmiddellijk moet reageren zodat we kunnen optreden, en niet moet wachten tot op de gemeenteraad. Maar we zullen de milieu-inspectie contacteren en vragen om ter plaatse te gaan. 

      Dhr. Stulens P. antwoordt: "Ik ben niet van plan dit te laten rusten en ontvang graag spoedig alle gevraagde controledocumenten.”

    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      1. Belmans W. die enkele vragen heeft:

      a) De datum van de gemeenteraad in december 2024

      b) Aanplanting bomen op ‘kermisplein’ Pulle – aan de nieuwe appartementen: geen schaduw voor de gebruikers van het plein, in een toekomstig klimaat waar de gemiddelde temperatuur drie graden hoger ligt. Er zijn ook bomen nodig langsheen de Boudewijnlaan. Zijn de gedane aanplantingen volgens plan? Zijn er ook nog bomen voorzien langsheen de Boudewijnlaan ?

      Schepen Willems R. antwoordt dat de aanplanting volgens plan gebeurt. Het hoppinpunt moet nog aangelegd worden, dus er wordt nog even afgewacht om te bekijken of er ruimte is en waar de overige bomen kunnen komen.

      c) Moet voor een dode boom ook een kapvergunning worden aangevraagd?

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 19 oktober 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Hans Soetemans, Betty Bossaerts, Paul Nagels, leden
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens gemeenteraad,

Annick Smeets
algemeen directeur

Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad