Terug
Gepubliceerd op 05/03/2025

Besluit  gemeenteraad

do 27/02/2025 - 20:00

Aanvullend politiereglement: zone 30 invoeren en een tractorsluis plaatsen in de Witte hoeve in Pulderbos: goedkeuren

Aanwezig: Hans Soetemans, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Rudolf Willems, Paula Henderickx, Mieke Maes, Steven Van Staeyen, Conny Van den Heuvel, Jelle Lauwereys, Maria Van Rompaey, Johan Steylaerts, Raf Kenis, Jan Valckx, Els Smits, Lies Verstraeten, Bart Oorts, Els Struyfs, Hans Lambert, Jef Leirs, Wouter Van Deuren, Dieter Stulens, Heidi Van der Elst, Bram Cools, Patrick Ven, leden
Annick Smeets, algemeen directeur

De gemeenteraad,

Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.

Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen (wegcode).

Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen.

Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.

Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40.

Gelet op de aanhoudende klachten van de bewoners over overdreven snelheid in de Witte hoeve;- dat lange rechte wegen autobestuurders er soms toe aanzetten om te snel te rijden;- dat het zuidelijke stuk van de Witte hoeve uit gravel bestaat en aldus niet geschikt is voor hoge snelheden.

Gelet op zijn beslissing van 19 september 2019 waarbij een knip in de Witte hoeve werd ingevoerd;- dat ingevolge voormelde beslissing de Witte hoeve richting Kruisdreef reeds halverwege geknipt is door de plaatsing van paaltjes;- dat ter hoogte van deze paaltjes ook een zone 50 begint die loopt tot aan de Rusthuislaan.

Overwegende dat deze paaltjes het verkeer van landbouwvoertuigen hinderen en een tractorsluis meer geschikt lijkt op deze locatie.

Overwegende dat het wenselijk lijkt om de snelheid verder te verlagen naar 30km/u en de toegang te beperken tot plaatselijk verkeer.

Overwegende dat een aantal inritten van de Witte hoeve beperkt zijn tot plaatselijk verkeer, maar dat dit niet voor alle inritten geldt;- dat de onderborden momenteel soms verschillen en dit beter op elkaar moet worden afgestemd.

Overwegende dat het verkeersbord F99c hiervoor het meest geschikt blijkt;- dat dit blauwe bord duidelijk aangeeft dat de weg voorbehouden is voor het verkeer van landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs;- dat uit art. 22octies van de wegcode ook blijkt dat voertuigen van en naar de aanliggende percelen ook toegelaten blijven en de snelheid door dit bord beperkt wordt tot 30 km/u.

Overwegende dat deze maatregelen werden besproken op een werkoverleg tussen de gemeente Zandhoven en de IPZ ZaRa.

Overwegende dat de knip wordt vervangen door een tractorsluis, dient het bestaande aanvullend reglement van 19 september 2019 betreffende het invoeren van een knip in de Witte hoeve, te worden opgeheven.

Gelet op het signalisatieplan in bijlage.

Publieke stemming
Aanwezig: Hans Soetemans, Luc Van Hove, Rudolf Willems, Paula Henderickx, Mieke Maes, Steven Van Staeyen, Conny Van den Heuvel, Jelle Lauwereys, Maria Van Rompaey, Johan Steylaerts, Raf Kenis, Jan Valckx, Els Smits, Lies Verstraeten, Bart Oorts, Els Struyfs, Hans Lambert, Jef Leirs, Wouter Van Deuren, Dieter Stulens, Heidi Van der Elst, Bram Cools, Patrick Ven, Annick Smeets
Voorstanders: Luc Van Hove, Rudolf Willems, Paula Henderickx, Mieke Maes, Steven Van Staeyen, Hans Soetemans, Jelle Lauwereys, Maria Van Rompaey, Raf Kenis, Jan Valckx, Els Smits, Lies Verstraeten, Bart Oorts, Els Struyfs, Hans Lambert, Jef Leirs, Wouter Van Deuren, Patrick Ven
Onthouders: Conny Van den Heuvel, Johan Steylaerts, Dieter Stulens, Heidi Van der Elst, Bram Cools
Resultaat: Met 18 stemmen voor, 5 onthoudingen
Besluit

Artikel 1.
Aan de inrit van de Witte hoeve, ter hoogte van het kruispunt met Molenheide, wordt het C3 (verboden toegang) met de onderborden “uitgezonderd plaatselijk verkeer” en “landbouwvoertuigen en fietsers toegelaten” vervangen door het bord F99c (weg voorbehouden voor het verkeer van landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs).

Artikel 2.
Aan de inrit van de Witte hoeve, ter hoogte van het kruispunt met de Kruisdreef, wordt het bord F45b (doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers), vervangen door het bord F99c (weg voorbehouden voor het verkeer van landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs) en het bord F45b (doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers, fietsers én landbouwvoertuigen) geplaatst.

Artikel 3.
Aan de inrit van de Witte hoeve, ter hoogte van het kruispunt met de Kievitslaan, wordt het bord F99c (weg voorbehouden voor het verkeer van landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs) geplaatst.

Artikel 4.
Aan de inrit van de Witte hoeve, ter hoogte van het kruispunt met de Bessenlaan, wordt het C3 (verboden toegang) met de onderborden “uitgezonderd plaatselijk verkeer en fietsers” vervangen door het bord F99c (weg voorbehouden voor het verkeer van landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs).

Artikel 5.
Op het kruispunt van de Witte hoeve met de Witte hoeve zelf, in de rijrichting van de Kruisdreef, wordt het bord F45b (doodlopende weg, uitgezonderd voor voetgangers, fietsers en landbouwvoertuigen) geplaatst.
De paaltjes ter hoogte van Witte hoeve, huisnummer 17 worden vervangen door een tractorsluis.
Aan weerszijden van deze tractorsluis wordt een bord A51 (gevaar) met het onderbord “tractorsluis 20 cm” geplaatst.

Artikel 6.
De zoneborden ZC43 (begin zone 50) en ZC45 (einde zone 50) ter hoogte van Witte hoeve, huisnummer 17 worden verwijderd.
De zoneborden ZC43 (begin zone 50) en ZC45 (einde zone 50) op de Kruisdreef, die komende van de N14, vóór het kruispunt met de Witte hoeve staan, worden verplaatst achter het kruispunt met de Witte hoeve.

Artikel 7.

Het besluit van de gemeenteraad van 19 september 2019 betreffende het invoeren van een knip in de Witte hoeve, wordt opgeheven.

Artikel 8.

De gemeente zal de bewoners in de straten waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk verwittigen.

Artikel 9.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer
bepaald voor wat de afkondiging en de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden betreft.

Artikel 10.
Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:
- Deputatie van de provincie Antwerpen (Koningin Elisabethlei 22 - 2018 Antwerpen)
- Griffie van de rechtbank eerste aanleg (Bolivarplaats 20 - 2000 Antwerpen)
- Politierechtbank Antwerpen (antwerpen.politierechtbank@just.gov.be)

Artikel 11.
Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

Artikel 12.
Dit reglement treedt in werking op 17 maart 2025.

Artikel 13.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de toezichthoudende overheid, de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.