Terug
Gepubliceerd op 30/11/2023

Notulen  Gemeenteraad

do 19/10/2023 - 20:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
Annick Smeets, algemeen directeur
Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid

De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er zijn 3 verontschuldigingen nl. schepenen Geens J. en Maes M. en mevrouw Lambrechts M..

De voorzitter betuigt namens de gemeenteraad het medeleven aan familie De Bie bij het overlijden van de ere-burgemeester en feliciteert Paul Stulens die grootvader werd en Jelle Lauwereys die vader werd van dochter Franne.

  • Openbaar

    • Beemdstraat 12 - 14: weigeren van het wegtracé en belofte kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat door Jeroen Scheerders en Martine Van de Schoor (Herentalsebaan 62 - 2240 Zandhoven) een omgevingsvergunning voor het slopen van de bestaande constructies, het verkavelen naar 8 loten voor ééngezinswoningen met aanleg van nieuwe wegenis en groenzone, werd ingediend op 5 mei 2023, volledig en ontvankelijk verklaard op 13 juni 2023, voor een grond gelegen te 2240 Zandhoven, Beemdstraat 12 en 14, ten kadaster gekend afdeling 4, sectie B nr. 353D2, 353E2 en 353T2;- dat de aanvrager, voormeld, ter gelegenheid van de indiening van de omgevingsvergunning, een belofte van kosteloze grondafstand heeft bijgevoegd;- dat ca. 1235m² kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan onder voorbehoud van het verkrijgen van de omgevingsvergunning, grond om de nieuwe wegenis met aanhorigheden en publieke groenzone en speelzone - overeenkomstig de ontworpen rooilijn – te kunnen realiseren.
      Gelet op artikel 31 van het decreet van 25 april 2014, en latere wijzigingen, betreffende omgevingsvergunning.
      Gelet op het plan ‘Inplantingsplan nieuwe toestand’, opgemaakt door landmeter Luc De Rop (St. Antoniusbaan 85 - 2980 Zoersel) waarop voornoemde inneming staat aangeduid als ‘openbare wegenis’ en ‘publieke groen – en speelzone’.
      Overwegende dat het perceel niet gelegen is binnen de grenzen van een ruimtelijk uitvoeringsplan.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een bijzonder plan van aanleg.
      Overwegende dat het gebied niet gelegen is binnen de grenzen van een goedgekeurde niet vervallen verkaveling.
      Overwegende dat het gebied waarin het perceel van de aanvraag zich bevindt, gelegen is in woongebied, volgens het vastgestelde gewestplan.
      Gelet op het proces – verbaal van onderzoek van 7 augustus 2023, waaruit blijkt dat er 9 bezwaarschriften werden ingediend.
      Overwegende dat de bezwaren handelen over:

      1. De aanvraag is in strijd met de bouwshift/betonstop;
      2. De aanvraag zorgt voor bijkomende verharding en neemt ruimte in voor waterinfiltratie. De Beemdstraat is overstromingsgevoelig gebied. Er is juist meer groen nodig (vb. actie tegelwippen) tegen de klimaatverandering in plaats van beton en asfalt.
      3. Wat met de toekomstige uitbreiding van het kerkhof;
      4. De locatie scoort slecht op de mobiscore, de plaatsgesteldheid en het voorzieningenniveau waardoor dit geen locatie is om te ontwikkelen, bijkomende woningen te plaatsen en gezinnen aan te trekken. De locatie zal voor meer autobewegingen zorgen en autogericht zijn;
      5. Wat met de capaciteit van de voorzieningen bv. school Klavertje Viersel;
      6. Overlast tijdens bouwwerken;
      7. Te weinig parkeerplaatsen, parkeeroverlast in de Beemdstraat;
      8. De bestaande riolering in de Veerstraat en Beemdstraat is heden al te klein en zal de uitbreiding niet aan kunnen met bijkomende wateroverlast tot gevolg;
      9. Het nut van de doodlopende weg van 1,5m die achteraan doodloopt, mogelijkheid tot verbreding van deze weg voor ontsluiting van de rest van het binnengebied;
      10. e hoge verdichtingsgraad, winstmaximalisatie onder het mom van ‘inbreiding en kernversterking’;
      11. Ongemotiveerde woonbehoefte;
      12. Verdwijnen van de enige groene openruimte in het dorpscentrum, behoud van het achterliggend bos moet voorop staan;
      13. Is dit de aanleiding voor andere woonontwikkelingen in het woongebied;
      14. Bouwen in de 2de bouworde;
      15. Afwijkende perceelsconfiguratie;
      16. Gebrekkige wegenisaanleg: slechts één smalle toegangsweg die het kruisen bemoeilijkt in combinatie met het ontbreken van voetpaden en verlichting, gebrek aan verbreding/verhoging van de weg ter hoogte van de aansluiting met Beemdstraat, bereikbaarheid voor hulpdiensten, … wat zal zorgen voor onveilige verkeerssituaties;
      17. Vragen bij weguitrusting zelf; geen goot voorzien waardoor er geen regenwateropvang naar de riolering kan en dus ter plaatse moet infiltreren, door het overrijden van de grasbetontegels zal hun infiltrerend karakter verdwijnen met overlast naar de naburige straten;
      18. Onvoldoende kwalitatieve groenzone;
      19. Doorkruisen van beschermde diersoorten (o.a dwergvleermuizen, kerkuilen,…)
      20. Ontbrekende vergunning voor het vellen van een boom;
      21. Ontbrekend advies van de Vlaamse Milieumaatschappij;
      22. Verdwijnen van het gemoedelijke/authentieke/landelijke karakter van het dorp;
      23. Ontbreken van een mobiliteitsstudie;
      24. Het dichtstbijzijnde bos wordt niet meegenomen in de milieueffectenstudie;
      25. Geen toelating om later de ééngezinswoningen om te vormen naar meergezinswoningen;
      26. Actie ondernemen tegen het sluipverkeer en de overdreven snelheid in zowel de Beemstraat en Veerstraat;
      27. Voorzien van een groenstrook langs de wegenis om inkijk te beperken;
      28. Wat met de effecten van de bemalingen;
      29. Nood aan een ontwikkeling van het volledige binnengebied als park met minimale bebouwing en maximaal park;
      30. Inkijk bij aanpalende percelen;
      31. Door de loten 1 en 2 meer naar achter te plaatsen komt een gedeelte van de zijgevel van de aanpalende woning vrij waardoor deze niet meer beschermd en niet meer geïsoleerd is, wens om de gebruikte bouwlijn aan te houden;
      32. Minder zonlicht in de tuin door inplanting van loten 1 en 2.
      33. Waardevermindering van eigendommen;

      Overwegende dat de bezwaarschriften voornamelijk handelen over de aansnijding van het gebied voor bebouwing en de concrete invulling van het project zelf en dat slechts een beperkte gedeelte van deze bezwaarschriften namelijk punten 8,9,16,17,18 en 27 handelen over de ontworpen rooilijn en de wegenuitrusting waarvoor de gemeenteraad bevoegd is;- dat de andere punten niet verder worden behandeld.
      Overwegende dat de punten 8, 9, 16, 17, 18 en 27 als volgt worden behandeld.
      Overwegende dat de verkaveling dient voor een ontsluiting van 8 loten waardoor het aantal vervoersbewegingen beperkt zal zijn en voornamelijk gericht zijn op plaatselijk verkeer in een doodlopende straat;- dat fietspaden en voetpaden voor bijkomende verharding zorgen en dat gezien de bestemming van de weg die gericht is op plaatselijk verkeer voor een verkaveling voor 8 loten een afzonderlijk voet – en fietspad niet nodig is.
      Overwegende dat er naast de weg nog een strook met grasdals wordt voorzien waardoor kruisen van voertuigen wel mogelijk is.
      Overwegende dat er een strook van 1,5m in het openbaar domein tussen lot 6 en lot 7 wordt voorzien om eventuele toekomstige opportuniteiten niet uit te sluiten;- dat indien de rooilijn gewijzigd zou worden om aan te sluiten op een andere ontwikkeling, die heden niet wordt aangevraagd, de gemeenteraad opnieuw bevoegd is om hierover uitspraak te doen.
      Gelet op het gunstig advies van de brandweer van 5 juli 2023.
      Overwegende dat naast de weg een groenstrook wordt voorzien voor de aanleg van de nutsleidingen waardoor de mogelijkheden tot aanplantingen beperkt zijn;- dat aan de linkerzijde van de weg wel bomen voorzien worden die als buffer kunnen dienen.
      Gelet op de hydraulische nota waaruit blijkt dat de aanwezige bodem volgens de bodemkaart zand met drainageklasse a (zeer droog) is en de infiltratie optimaal zal verlopen.
      Gelet op het voorwaardelijk gunstig advies van Pidpa riolering van 11 augustus 2023 waarin staat opgenomen dat omwille van het feit dat er gewerkt wordt met infiltratie ter plaatse voor zowel het regenwater van de woningen als het regenwater van de straat, de infiltratiecapaciteit dient nagegaan te worden aan de hand van de nodige infiltratieproeven en deze dienen aan het dossier gevoegd te worden.
      Gelet op zijn beslissing van 15 september 2022 waarbij de bouwcode definitief werd vastgesteld.
      Gelet op artikel 12 van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘bouwcode’ dat bepaalt dat het hemelwaterafvoer wordt afgeleid naar één (of meer) verplicht gemeenschappelijk aan te leggen infiltratiebekken(s) (of een bufferbekken indien aangetoond wordt dat infiltratie omwille van een te hoge grondwaterstand of een andere milieutechnische reden niet mogelijk is, ruimtegebrek voor de plaatsing van een infiltratievoorziening wordt evenwel niet aanvaard als motivering). De oppervlakte van dit bekken mag niet worden begrepen in de oppervlakte van het aan te leggen publiek groen.
      Overwegende dat er geen gemeenschappelijk infiltratiebekken wordt aangelegd maar het water ter plaatse onmiddellijk moet infiltreren;- dat bij een infiltratiebekken het water eerst wordt opgevangen en geleidelijk aan in de bodem kan infiltreren bij hevige regenval, wat niet het geval is bij ter plaatse infiltreren zonder gemeenschappelijk infiltratiebekken en dat er bijgevolg een grotere kans is op wateroverlast.
      Overwegende dat er bijgevolg onzekerheid is over de mogelijkheid tot infiltratie ter plaatse en dat door de historiek van regenwateroverlast in de naburige straten het niet van goed bestuur oogt om geen rekening te houden met de onzekerheid tot mogelijke infiltratie ter plaatse en de impact ervan op de inrichting van het openbaar domein.
      Overwegende dat een publieke groen – en speelzone wordt voorzien met een oppervlakte van 400m² wat overeenstemt met 50m² per lot;- dat de grootte voldoet aan de minimale norm opgenomen in artikel 11 van de gemeentelijke stedenbouwkundig verordening ‘bouwcode’ doch het hier een minimum norm betreft en de aanvraag nog steeds getoetst moet worden aan de goede ruimtelijke ordening;- dat er mogelijks een uitbreiding is met 2 loten en er onzekerheid is over de infiltratiecapaciteit van de bodem waardoor er eventueel wel een gemeenschappelijk infiltratie-/bufferbekken nodig is;- dat hiervoor enkel ruimte is op de publieke speel – en groenzone die mogelijks hierdoor verkleind moet worden en niet meer zal voldoen aan artikel 11 van de bouwcode, voornoemd.
      Overwegende dat de groenzone niet groot genoeg is voor deze ontwikkeling met een mogelijke uitbreiding met 2 loten, inname van een infiltratie - / bufferbekken en bijgevolg niet kwalitatief genoeg is.
      Overwegende dat het voorstel van wegtracé en van kosteloze grondafstand eerst door de gemeenteraad dient aanvaard te worden alvorens het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunning.
      Overwegende dat met het voorgelegd wegentracé niet akkoord kan gegaan worden.
      Gelet op de artikels 40 en 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het plan ‘Inplantingsplan nieuwe toestand’, voor wat betreft de grondafstand, opgemaakt door landmeter Luc De Rop, met als contactadres St. Antoniusbaan 85 te 2980 Zoersel, waaruit blijkt dat ca. 1235m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan, wordt niet goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Het tracé van de weg en de ontworpen rooilijn wordt niet goedgekeurd.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal bij de aanvraag tot omgevingsvergunning gevoegd worden.

    • Bruggestraat 23A, 23B, 23C, 24A, 24B, 25A, 25B: goedkeuren van kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat aan de heer Doyen Willy, (Kandonklaan 13 - 2160 Wommelgem), een omgevingsvergunning voor het verkavelen van één perceel naar 2 loten voor half open bebouwing werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 9 november 2020, voor een grond gelegen 2240 Zandhoven, Bruggestraat 26-28, ten kadaster gekend afdeling 1, sectie C nr. 256V4;- dat in voormelde vergunning als voorwaarde werd opgenomen dat een perceel grond van 233m² langsheen de Bruggestraat kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan, grond om de genoemde weg overeenkomstig de rooilijn, vastgesteld in RUP Disselbraak, goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 maart 2016, te kunnen realiseren.
      Gelet op het plan “grondafstand”, opgemaakt door PLAN², (Kapucijnenstraat 16 - 2200 Herentals), waarop voornoemde inneming in het geel staat ingekleurd als lot 3.
      Overwegende dat aan Studiebureau Verhaert & Co (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Grobbendonk) een omgevingsvergunning voor het verkavelen van 9 loten waarvan 8 voor halfopen bebouwing en 1 voor vrijstaande bebouwing en het aanleggen van een nieuwe weg met aanhorigheden werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen op 23 januari 2023 voor een grond gelegen te 2240 Zandhoven, Bruggestraat 23 A, 23 B, 23 C, 24 A, 24 B, 25 A en 25 B ten kadaster gekend afdeling 1, sectie C, nrs. 256T6, 256W5 en 257P;- dat in voormelde vergunning als voorwaarde werd opgenomen dat een perceel grond van 944m² kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan, grond om de nieuwe weg met aanhorigheden, overeenkomstig de rooilijn, vastgesteld in RUP Disselbraak, voormeld, te kunnen realiseren.
      Gelet op het opmetingsplan, opgemaakt door studiebureau Verhaert & Co, voormeld, waarop voornoemde inneming in het geel staat aangeduid als loten A, B en C.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstanden zullen geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd opmetingsplannen;- dat alle gegevens van deze plannen in overeenstemming zijn met de werkelijkheid en met de toestand volgens het kadaster waar deze gronden reeds zijn ingelijfd in het openbaar domein.
      Overwegende dat deze kosteloze grondafstanden administratief moeten geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze gronden wettelijk wordt vastgesteld.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door Meester Philippe en Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, notarissen met standplaats te Grobbendonk
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Onthouders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
      Besluit

      Artikel 1.
      Het plan “grondafstand”, opgemaakt door PLAN², (Kapucijnenstraat 16 - 2200 Herentals), waaruit blijkt dat 233m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming als lot 3 in het geel staat ingekleurd, wordt goedgekeurd.
      Het rooilijnplan, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co, (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Grobbendonk), waaruit blijkt dat 944m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming als lot A in het geel staat ingekleurd, wordt goedgekeurd.
      Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door Meester Philippe en Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, notarissen met standplaats te Grobbendonk, wordt eveneens goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Deze grondafstanden zullen wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor Meester Philippe en Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, notarissen met standplaats te Grobbendonk.
      Artikel 3.
      De heer Luc Van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur worden afgevaardigd om bij het verlijden van de akte, namens de gemeente Zandhoven, op te treden en rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 4.
      Afschrift van deze beslissing zal aan Meester Philippe en Catherine Goossens, An Verwerft en Koen Scheurweghs, notarissen met standplaats te Grobbendonk, worden overgemaakt.

    • Pulsebaan 25, 27: goedkeuren van de kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat aan Bertels Wim Bouwwerken (Boskant 50 - 2242 Zandhoven) een omgevingsvergunning voor het slopen van alle bestaande constructies, het bouwen van twee meergezinswoningen, het bouwen van tien ééngezinswoningen, het aanleggen van een nieuwe weg met parkeerplaatsen en het plaatsen van een bijgebouwen werd verleend in zitting van de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen van 10 december 2020, voor een grond gelegen 2242 Zandhoven, Pulsebaan 25/27, ten kadaster gekend afdeling 2, sectie B, perceelnummer 482M/Z, 482W/2, 482X/2 en 482Z/2;- dat in voormelde vergunning als voorwaarde werd opgenomen dat een perceel grond van 674m² kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan voor de aanleg van een nieuwe wegenis en een zone rond het bushokje langsheen de Pulsebaan.
      Gelet op zijn beslissing van 22 juni 2023 tot goedkeuring van de kosteloze grondafstand in het kader van de uitvoering van de omgevingsvergunning van 12 december 2022 voor het slopen van constructies en het verkavelen naar 8 loten voor open bebouwing, 10 loten voor gekoppelde bebouwing en het aanleggen van een nieuwe weg met aanhorigheden gelegen te 2242 Zandhoven, hoek Tuinweg – Pulsebaan;- dat deze verkavelaar eveneens verkrijger is van de omgevingsvergunning van 10 december 2020, voormeld, en dat het plangebied van de omgevingsvergunning van 12 december 2022 deels de omgevingsvergunning van 22 juli 2020 vervangt en bijgevolg de kosteloze grondafstand, opgelegd in de omgevingsvergunning van 10 december 2020, slechts gedeeltelijk moet gebeuren, namelijk de zone van 20m² langsheen de Pulsebaan, voor de zone rond het bushokje.
      Gelet op het opmetingsplan van 15 september 2023, opgemaakt door studiebureau Verhaert & Co (Rode Haagjes 3 - 2288 Grobbendonk), waarop voornoemde inneming als lot A in het geel staat ingekleurd.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd opmetingsplan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
      Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld;- dat de grondafstand, voornoemd, bijkomend wordt opgenomen in de ontwerpakte die reeds werd goedgekeurd in zijn beslissing van 22 juni 2023.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het opmetingsplan, opgemaakt door studiebureau Verhaert & Co (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Grobbendonk), waaruit blijkt dat 20m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming als deel A in het geel staat ingekleurd, wordt goedgekeurd.
      Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle, wordt eveneens goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle.
      Artikel 3.
      De heer Luc van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur worden afgevaardigd om bij het verlijden van de akte, namens de gemeente Zandhoven, op te treden en rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Wouter Nouwkens, notaris met standplaats te Malle en dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de lastvoorwaarden en gunningswijze m.b.t. technische studies en advies 2024-2026 - raamovereenkomst

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

      Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

      Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

      Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

      Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet) en artikel 43.

      Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 90, 1°.

      Gelet op zijn beslissing van 14 september 2023 waarbij de overheidsopdracht voor diensten met als voorwerp “Technische studies en advies 2024 - 2026 - raamovereenkomst” tegen een initieel geraamd bedrag van 120.000,00 euro excl. btw principieel werd goedgekeurd.

      Overwegende dat in het kader van voormelde overheidsopdracht een bestek met nummer 2023007 werd opgesteld door de Technische Dienst van de gemeente Zandhoven, waarvan de uitgave wordt geraamd op 120.000,00 euro excl. btw en voor een periode van 36 maanden.

      Gelet op het voorstel om de overheidsopdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

      Overwegende dat het bestuur bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet beschikte over de exact benodigde hoeveelheden.

      Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in de volgende meerjarenplanning.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nummer 2023007 en de raming voor de overheidsopdracht voor diensten met als voorwerp "Technische studies en advies 2024 - 2026 - raamovereenkomst", opgesteld door de Technische Dienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 120.000,00 euro excl. btw.

      Artikel 2.
      Bovengenoemde overheidsopdracht voor diensten met als voorwerp “Technische studies en advies 2024 - 2026 - raamovereenkomst” wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

      Artikel 3.
      De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in de volgende meerjarenplanning.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering en opstart van de aanbestedingsprocedure.

      Artikel 5.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en Technische Dienst worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de lastvoorwaarden en de gunningswijze m.b.t. de wegenis- en rioleringswerken in de verkaveling Tuinweg

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
      Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
      Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
      Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
      Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 36.
      Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
      Gelet op zijn beslissing van 24 november 2022 waarbij het tracé van de aan te leggen weg, in hoger vermelde verkaveling Tuinweg, werd goedgekeurd.
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2022, waarbij de verkavelingsvergunning werd goedgekeurd voor de gronden gelegen in deelgemeente Pulderbos betrekking hebbende op een terrein, gelegen op de hoek Pulsebaan – Tuinweg: nieuwe weg nrs. 1 - 18, 2242 Zandhoven kadastraal bekend afdeling 2 sectie B nrs. 482/2 Z, 482/2 X, 482/2 W, 482F5 en 482H4.
      Gelet op de voorwaarden, opgelegd in voornoemde vergunning, in het bijzonder op deze die betrekking hebben op de uit te voeren infrastructuurwerken.
      Gelet op de verbintenis verkaveling ‘Tuinweg / Pulsebaan’, ondertekend op 19 januari 2023 door de verkavelaar, waarin deze zich verbindt de hiervoor bedoelde voorwaarden stipt en volkomen na te leven en/of te aanvaarden.
      Overwegende dat het noodzakelijk is de nodige infrastructuurwerken uit te voeren in de ontworpen straat, dit om de verschillende bouwkavels bouwrijp te maken.
      Gelet op de aanstelling van studiebureau Verhaert & Co (Rode Haagjes 3 bus 1- 2288 Bouwel), door de verkavelaar voor de opmaak van de ontwerpopdracht met als voorwerp ‘Wegenis- en rioleringswerken in de verkaveling Tuinweg’.
      Overwegende dat in het kader van de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Wegenis- en rioleringswerken in de verkaveling Tuinweg” een ontwerpbundel werd opgesteld door studiebureau Verhaert & Co, voormeld, bestaande uit:

      • De raming ten bedrage van 357.060,45 euro (exclusief btw) of 432.043,14 euro (inclusief 21% btw);
      • Het bestek met nummer TPV 2800, versie VO1 d.d. 9 augustus 2023 ‘wegen- en rioleringswerken Project “Verkaveling Tuinweg”’ en bijhorende bijlagen;
      • plannenbundel TPV 2800.

      Overwegend dat de raming van indicatieve aard moet worden beschouwd.
      Overwegende dat de gemeenteraad de wijze dient te bepalen waarop de gunning van deze werken zal geschieden;- dat gelet op de aard van de werken en op het bedrag van de raming, het aangewezen lijkt de nodige bekendheid aan deze werken te geven en de werken toe te wijzen via de openbare procedure.
      Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht volledig ten laste is van de verkavelaar en er voor de gunning van de werken een financiële waarborg zal worden gesteld door de verkavelaar.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Goedkeuring wordt verleend aan de ontwerpbundel voor de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Wegenis- en rioleringswerken in de verkaveling Tuinweg”, opgesteld door studiebureau Verhaert & Co (Rode Haagjes 3 bus 1 - 2288 Bouwel), bestaande uit:

      • De raming ten bedrage van 357.060,45 euro (exclusief btw) of 432.043,14 euro (inclusief 21% btw);
      • Het bestek met nummer TPV 2800, versie VO1 d.d. 9 augustus 2023 ‘wegen- en rioleringswerken Project “Verkaveling Tuinweg”’ en bijhorende bijlagen;
      • plannenbundel TPV 2800.

      De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
      Artikel 2.
      De raming dient als zijnde van indicatieve aard beschouwd.
      Artikel 3.
      Bovengenoemde overheidsopdracht voor werken met als voorwerp “Wegenis- en rioleringswerken in de verkaveling Tuinweg” wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
      Artikel 4.
      De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
      Artikel 5.
      De uitgave voor deze opdracht zal vooraf gefinancierd zal worden door de verkavelaar.
      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en Technische Dienst worden overgemaakt.

    • Opstarten van onderhandelingen m.b.t. parochiezaal in Viersel

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 23 maart 2023 waarbij de gebruiksovereenkomst tussen private stichting vicariaat Kempen (Kapellebaan 30 – 2240 Zandhoven) en gemeente Zandhoven m.b.t. de parochiezaal in Viersel werd goedgekeurd.

      Overwegende dat in artikel 6 van voormelde gebruiksovereenkomst vermeld staat dat de gemeente Zandhoven de intentie heeft om de parochiezaal aan te kopen tegen het einde van de legislatuur en beide partijen hiervoor tijdig de onderhandelingen zullen opstarten

      Overwegende dat de aankoop van voormelde parochiezaal een bestendiging van het sociale weefsel zou betekenen in de leefgemeenschap van Viersel.

      Overwegende dat, gelet op het voorgaande, het noodzakelijk is om verdere besprekingen te voeren met afgevaardigden van de private stichting vicariaat Kempen en een schattingsverslag te laten opmaken zodat een eventuele aankoop verder kan onderzocht worden.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Worden we in de toekomst op de hoogte gebracht van wat er eventueel zal gerenoveerd worden aan dit pand?"

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om met de afgevaardigden van de private stichting vicariaat Kempen (Kapellebaan 30 – 2240 Zandhoven) te onderhandelen over de modaliteiten om de parochiezaal van Viersel (Parochiestraat 42 – 2240 Zandhoven), ten kadaster gekend, afdeling 4, sectie B, nr. 0068P voor een oppervlakte van 736m² aan te kopen, voor zover de prijs en de voorwaarden aanvaardbaar zijn.

      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere samenstelling van het dossier die nodig zijn ter uitvoering van dit besluit.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: goedkeuren van het weren van het doorgaand vrachtverkeer in de kern van Zandhoven en Massenhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.
      Gelet op de wet 30 juli 2022 betreffende het gebruik van onbemande automatisch werkende toestellen ter controle op de inbreuken op het verbodsbord C23.
      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen (wegcode).
      Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen.
      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40, en latere wijzigingen.
      Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2021 waarin de goedkeuring werd gegeven aan voorkeurroutes lokaal vrachtverkeer tussen de snelweg en de bedrijventerreinen in de Middenkempen.
      Gelet op de vele en aanhoudende klachten over vrachtverkeer +3,5 ton in de dorpskernen van Zandhoven en Massenhoven;- dat veel vrachtverkeer de verbinding tussen de autosnelwegen E34 en de E313 maakt en hierbij het centrum van Zandhoven en Massenhoven aandoet.
      Overwegende dat noch het centrum van Zandhoven, noch het centrum van Massenhoven geschikt zijn voor doorgaand vrachtverkeer.
      Overwegende dat een toegangsverbod op doorgaand verkeer voor vrachtwagens in het centrum van zowel Zandhoven als Massenhoven zal bijdragen tot de verkeersveiligheid, een betere leefbaarheid van deze dorpskernen en tot een vermindering van het risico op verkeersongevallen.
      Overwegende dat het weren van het doorgaand vrachtverkeer in de dorpskernen van Zandhoven en Massenhoven door het plaatsen van een verkeersbord C23 met onderbord G VIIa, dat op advies zal worden voorgelegd aan de korpschef van de lokale politiezone ZARA.
      Overwegende dat deze maatregelen werden besproken op een werkoverleg tussen de Provincie Antwerpen en de IPZ ZARA op 7 oktober 2022 in het kader van het vrachtroutenetwerk Middenkempen.
      Overwegende dat overleg werd gepleegd met de gemeente Zoersel over het plaatsen van een verkeersbord ZC23 met onderbord ‘+3,5t Uitgezonderd plaatselijk verkeer’ op de Kantonbaan.
      Overwegende dat de wegbeheerders van de betrokken wegen zowel gemeentewegen als gewestwegen (N14) betreffen, in beheer van het agentschap wegen & verkeer Vlaanderen.
      Gelet op het signalisatieplan in bijlage.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Wij zijn verheugd vast te stellen dat na een ruime 10 jaar, zie de vorige goedkeuring in de gemeenteraad betreffende de tonnagebeperking dateert van 2013, dat er toch uiteindelijk een plan komt. We stellen ons de vraag of er voor de overige invalswegen ook nog camera’s komen. Zullen de bussen van De Lijn er nog door kunnen?"
      - mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "We hopen op een verhoogd toezicht van de navolging van de nieuwe regeling. Eventueel extra sensibilisering via de pers e.d."

      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog tussenkomsten van dhrn. Belmans W. en Stulens P..

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      In de gemeente Zandhoven, zal een zone worden afgebakend tussen de perimeter: exclusief autosnelweg exclusief E34, exclusief Hallebaan, exclusief N14 en exclusief het Albertkanaal, inclusief Kerkstraat, inclusief Oelegembaan (zie signalisatieplan in bijlage).
      Artikel 2.
      Vanaf het kruispunt van de Oelegembaan (huisnummer 70) met de Kerkstraat, en de gemeentegrens met Ranst, geldt een verbod voor vrachtverkeer > 3,5t, aangeduid met het bord C23 en het onderbord G VIIa.
      Artikel 3.
      Zone 2 (zie signalisatieplan) zal aangeduid worden met de vereiste borden ZC23 (begin zonaal bord en einde zonaal bord) en onderbord ‘+3,5t Uitgezonderd plaatselijk verkeer’, en geplaatst worden op de kruispunten van:
      De Hallebaan met:

      • Heuvelheide (kruispunt met huisnummer 82)
      • Nazarethpad
      • Heuvelheide (kruispunt met huisnummers 1 en 2)
      • Schriekweg
      • Oude Baan

      De N14 (Langestraat) met:

      • Oude baan

      De N14 (Ringlaan) met:

      • Amelbergastraat
      • Driehoekstraat
      • Bruggestraat
      • Vierselbaan (2x)
      • Liersebaan
      • Galgeweg

      De N14 (Liersebaan) met:

      • Bogaereweg
      • Osseweg
      • Antwerpsebaan
      • Hogeweg
      • Kerkstraat

      De Oelegembaan met:

      • Kerkstraat

      De Kantonbaan, voor de gemeentegrens met Zoersel, ter hoogte van de brug met de E34.
      Artikel 4.
      De gemeente zal de bewoners in de straten waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk verwittigen.
      Artikel 5.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer
      bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.
      Artikel 6.
      Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:
      - Deputatie van de provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen
      - Griffie van de rechtbank eerste aanleg Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen
      - Politierechtbank Antwerpen Bolivarplaats 20/3 2000 Antwerpen
      Artikel 7.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.
      Artikel 8.
      Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.
      Artikel 9.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Informatieveiligheid: jaarverslag 2022: kennisgeving

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 23 februari 2017 waarbij het projectplan “ondersteuning informatieveiligheid OCMW en/of gemeente” werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van 24 mei 2018 waarbij het addendum projectplan “Ondersteuning informatieveiligheid OCMW en/of gemeente” werd goedgekeurd.

      Gelet op zijn beslissing van 17 juni 2021 waarbij het informatieveiligheidsbeleid in uitvoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming werd goedgekeurd;- dat het informatieveiligheidsbeleid een document is, waaruit het belang blijkt dat gemeente en OCMW hechten aan juiste, volledige en beschikbare informatie om zijn opdracht van maatschappelijk dienstverlening correct en ononderbroken te kunnen uitvoeren;- dat het een formeel document is dat door de informatieveiligheidsconsulent in nauw overleg met de informatieveiligheidscel opgesteld werd;- dat dit plan loopt tot het einde van de legislatuur.

      Overwegende dat het jaarverslag 2022 ter kennis wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

      Gelet op het jaarverslag 2022.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Op de incidentenlijst ontbreken de punten 1 & 2? Wat zou hier moeten staan of is dit gewoon een fout in de xls file?"
      Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog een tussenkomst van dhr. Vanslambrouck J..
      Nadat de burgemeester en schepen Lauwereys J. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2022.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en DPO KINA pv, t.a.v. Karen Verheyen (Antwerpsesteenweg 503 - 2390 Malle) worden overgemaakt.

    • Budgetten van de 5 kerkfabrieken: akteneming

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op artikel 46 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, dat stipuleert dat de kerkraad jaarlijks, op basis van het meerjarenplan, het budget van de kerkfabriek voor het volgend jaar vaststelt en het in voorkomend geval voor 30 juni indient bij het centraal kerkbestuur.
      Overwegende dat het budget bestaat uit een investeringsbudget en een exploitatiebudget.
      Overwegende dat de budgetten van de verschillende kerkraden, na advies van het erkend representatief orgaan, jaarlijks voor 1 oktober bij de gemeenteoverheid gecoördineerd dienen ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
      Gelet op de vergaderingen van

      • St.-Amelberga van Zandhoven op 19 augustus 2023;
      • O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos op 29 juni 2023;
      • St.-Petrus en Paulus van Pulle op 4 mei 2023;
      • St.-Stefaan van Massenhoven op 19 juni 2023;
      • St.-Willibrordus van Viersel op 4 mei 2023.

      waarop de budgetten 2024 door de kerkraad werden goedgekeurd.
      Overwegende dat Monseigneur Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, in zijn hoedanigheid van erkend representatief orgaan, een gunstig advies heeft verleend aan de budgetten 2023

      • St.-Amelberga van Zandhoven op 23 augustus 2023;
      • O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos op 23 augustus 2023;
      • St.-Petrus en Paulus van Pulle op 23 augustus 2023;
      • St.-Stefaan van Massenhoven op 23 augustus 2023;
      • St.-Willibrordus van Viersel op 23 augustus 2023.

      Overwegende dat de budgetten op religiopoint werden ingediend op 17 september 2023.
      Overwegende dat - overeenkomstig artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten - de gemeenteraad akte dient te nemen van het budget wanneer de gemeentelijke bijdrage in het budget binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan binnen 50 dagen.
      Overwegende dat in het budget 2024 van iedere kerkfabriek, de gemeentelijke bijdrage binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het voor ieder kerkfabriek goedgekeurde meerjarenplan.
      Gelet op het overleg gehouden op 17 oktober 2023 tussen een afvaardiging van het Centraal Kerkbestuur Zandhoven en het college van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van

      - mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Net zoals vorig jaar wil ik toch opmerken dat dit vanuit een Christelijk oogpunt een vreemde situatie is: de ene kerkfabriek heeft financieel ‘overschot’ en de andere heeft ‘tekort’ en dus moet de gemeente financieel bijspringen. Ook al is dit wettelijke regelgeving. We begrijpen niet dat er geen onderlinge hulp/samenwerking is tussen de verschillende kerkfabrieken. ER IS DAN TOCH VERBETERING OP KOMST!"

      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "De budgetten voor Huisje Regina worden hopelijk niet opgenomen in het budget van de KF van Viersel?"
      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt akte van het budget 2024 van de kerkfabrieken St.-Amelberga van Zandhoven, O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos, St.-Petrus en Paulus van Pulle, St.-Stefaan van Massenhoven en St.-Willibrordus van Viersel.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal geüpload worden op religiopoint en bezorgd worden aan de dienst Secretariaat.

    • Budgetwijziging 2023 van kerkfabriek St.-Petrus & Paulus van Pulle: akteneming

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op artikel 50 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, dat stipuleert dat de budgetwijzigingen na het advies van het erkend representatief orgaan vóór 15 september van het lopende jaar gecoördineerd bij de gemeenteoverheid worden ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
      Gelet op de vergadering van St.-Petrus & Paulus van Pulle van 29 augustus 2023.
      Gelet op het gunstig advies van 19 september 2023 van het Bisdom Antwerpen aan de voormelde budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek St.-Petrus & Paulus van Pulle.
      Overwegende dat de budgetwijziging op religiopoint werd ingegeven op 1 oktober 2023.
      Gelet op artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;- dat de gemeenteraad akte dient te nemen van de budgetwijziging wanneer de gemeentelijke bijdrage in het budget binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan.
      Overwegende dat in voormelde budgetwijziging, de gemeentelijke bijdrage binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2023 van 29 augustus 2023 van de kerkfabriek St.-Petrus & Paulus van Pulle.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal via religiopoint aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek, aan het erkend representatief orgaan en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Budgetwijziging 2023 van kerkfabriek O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos: akteneming

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op artikel 50 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, dat stipuleert dat de budgetwijzigingen na het advies van het erkend representatief orgaan vóór 15 september van het lopende jaar gecoördineerd bij de gemeenteoverheid worden ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
      Gelet op de vergadering van O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos van 7 september 2023.
      Gelet op het gunstig advies van 19 september 2023 van het Bisdom Antwerpen aan de voormelde budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos.
      Overwegende dat de budgetwijziging op religiopoint werd ingegeven op 1 oktober 2023.
      Gelet op artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;- dat de gemeenteraad akte dient te nemen van de budgetwijziging wanneer de gemeentelijke bijdrage in het budget binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan.
      Overwegende dat in voormelde budgetwijziging, de gemeentelijke bijdrage binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2023 van 7 september 2023 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw ten Hemel Opgenomen van Pulderbos.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal via religiopoint aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek, aan het erkend representatief orgaan en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Budgetwijziging 2023 van kerkfabriek St.-Stefaan van Massenhoven: akteneming

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op artikel 50 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, dat stipuleert dat de budgetwijzigingen na het advies van het erkend representatief orgaan vóór 15 september van het lopende jaar gecoördineerd bij de gemeenteoverheid worden ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
      Gelet op de vergadering van St.-Stefaan van Massenhoven van 19 juni 2023.
      Gelet op het gunstig advies van 24 augustus 2023 van het Bisdom Antwerpen aan de voormelde budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek St.-Stefaan van Massenhoven.
      Overwegende dat de budgetwijziging op religiopoint werd ingegeven op 17 september 2023.
      Gelet op artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004, en latere wijzigingen, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;- dat de gemeenteraad akte dient te nemen van de budgetwijziging wanneer de gemeentelijke bijdrage in het budget binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan.
      Overwegende dat in voormelde budgetwijziging, de gemeentelijke bijdrage binnen de grenzen blijft van het bedrag opgenomen in het goedgekeurde meerjarenplan.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2023 van 19 juni 2023 van de kerkfabriek St.-Stefaan van Massenhoven.
      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal via religiopoint aan het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek, aan het erkend representatief orgaan en aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat worden overgemaakt.

    • Ika: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 21 november 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat gemeente Zandhoven aangesloten is bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.
      Overwegende dat de gemeente per aangetekend schrijven van 5 september 2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die op dinsdag 21 november 2023 om 18.00 uur plaatsheeft in E10 Hoeve (Kapelstraat 8 - 2960 Brecht).
      Overwegende dat een dossier met documentatiestukken met betrekking tot de statutenwijziging aan de gemeente per brief van 8 augustus en 13 september 2023 werd overgemaakt.
      Overwegende dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 5 september 2023 werd overgemaakt.
      Overwegende dat de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA van dinsdag 21 november 2023 volgende agendapunten bevat:

      1. Principebeslissing toetreding samenwerking met Luminus
      2. Verhoging inbreng aandelen kengetal 9f en 11
      3. Aanpassen van de statuten als volgt :
        • Wijziging van het doel/voorwerp
        • Aanpassen van de bestaande artikels 1,2,3,4,5,6,7,7bis, titel III, 10,11,14,16,17,18,19,23,24,28,33,36
      4. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur om de beslissingen genomen in agendapunt 3 bij authentieke akte te doen vaststellen
      5. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
      6. Statutaire benoemingen.
      7. Statutaire mededelingen.

      Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke (buitengewone) algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij de heer Verelst Lucas, raadslid en de heer Willems Rudolf, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle (buitengewone) algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IKA die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Overwegende dat Luminus een voorstel tot deelname formuleert dat past in de strategische doelstellingen van IKA.
      Op het voorstel van college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA van dinsdag 21 november 2023:

      1. Principebeslissing toetreding samenwerking met Luminus
      2. Verhoging inbreng aandelen kengetal 9f en 11
      3. Aanpassen van de statuten als volgt :
        • Wijziging van het doel/voorwerp
        • Aanpassen van de bestaande artikels 1,2,3,4,5,6,7,7bis, titel III, 10,11,14,16,17,18,19,23,24,28,33,36
      4. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur om de beslissingen genomen in agendapunt 3 bij authentieke akte te doen vaststellen
      5. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
      6. Statutaire benoemingen.
      7. Statutaire mededelingen.

      Artikel 2.
      De gemeenteraad wenst dat IKA een samenwerking met Luminus voor de realisatie van groenestroomprojecten opzet en verzoekt IKA om een deelname in een samenwerkingsverband zoals beschreven in de begeleidende nota voor te bereiden. Dit verzoek houdt geen financieel engagement van de gemeente in.

      Artikel 3.
      De gemeenteraad wenst in te tekenen op de verhoging van de inbreng voor
      7 aandelen kengetal 9f (Storm OLEN) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 3500;
      20 aandelen kengetal 11 (Luminus) van IKA met nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde € 10000;
      En deze te volstorten met € 13500 uitkering van reserves IKA.

      Artikel 4.
      Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van de dienstverlenende vereniging IKA.

      Artikel 5.
      De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van dinsdag 21 november 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

      Artikel 6.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat en aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be, bezorgd worden.

    • Iveka: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven voor één of meerdere activiteiten deelneemt aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.
      Gelet op het aangetekend schrijven van 2 oktober 2023 waarbij de gemeente Zandhoven werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iveka die plaats vindt op dinsdag 12 december 2023 om 18 uur in Den Eyck (Houtum 39 - 2460 Kasterlee).
      Overwegende dat de agenda van de buitengewone algemene vergadering volgende punten bevat:

      1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.
      2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
      3. Aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
      4. Statutaire benoemingen.
      5. Statutaire mededelingen.
      6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie om de beslissingen genomen in de agendapunten 3, 4 en desgevallend 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

      Gelet op het dossier dat met documentatiestukken per brief van 2 oktober 2023 aan de gemeente werd overgemaakt.
      Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke (buitengewone) algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 25 april 2019 waarbij de heer Verelst Lucas, raadslid en de heer Van Staeyen Steven, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven en tot plaatsvervanger van de vertegenwoordiger van de gemeente, om deel te nemen aan alle (buitengewone) algemene vergaderingen van IVEKA die vanaf het jaar 2019 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 12 december 2023:

      1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.
      2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
      3. Aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
      4. Statutaire benoemingen.
      5. Statutaire mededelingen.
      6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie om de beslissingen genomen in de agendapunten 3, 4 en desgevallend 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

      Artikel 2.
      De vertegenwoordiger van de gemeente Zandhoven die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 12 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, (vennootschapssecretariaat@fluvius.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • TMVS dv: goedkeuren van de agendapunten alsmede de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven aangesloten is bij TMVS dv.
      Gelet op de statuten van TMVS dv.
      Gelet op de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv die plaats vindt op 12 december 2023 om 14.30 uur in FLANDERS EXPO, (Maaltekouter 1 - 9051 Gent) (met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM).
      Overwegende dat de agenda van de algemene Vergadering volgende punten bevat:

      1. Wijziging van vermogen
      2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
      3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 decreet over het Lokaal Bestuur)
      4. Begroting 2024 (cfr. artikel 432 decreet over het Lokaal Bestuur)
      5. Statutaire benoemingen
      6. Statutenwijziging
        • 6.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
        • 6.2. Nieuwe tekst van de statuten
      7. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
      8. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
      9. Volmachten

      Varia

      Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke (buitengewone) algemene vergadering.
      Gelet op zijn beslissing van 23 maart 2023 waarbij de heer Rudy Willems, schepen, en de heer Steven Van Staeyen, schepen, respectievelijk werden aangesteld tot vertegenwoordiger en tot plaatsvervanger van de gemeente Zandhoven om deel te nemen aan alle (buitengewone) algemene vergaderingen van TMVS DV die vanaf 1 april 2023 tot en met 31 december 2024 worden georganiseerd.
      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 12 december 2023:

      1. Wijziging van vermogen
      2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
      3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 decreet over het Lokaal Bestuur)
      4. Begroting 2024 (cfr. artikel 432 decreet over het Lokaal Bestuur)
      5. Statutaire benoemingen
      6. Statutenwijziging
        • 6.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
        • 6.2. Nieuwe tekst van de statuten
      7. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogens rekening
      8. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening
      9. Volmachten

      Varia

      Artikel 2.
      De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger, met name de heer Rudy Willems op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 12 december 2023, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde buitengewone algemene vergadering.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Farys ov (20231212BAVTMVS@farys.be) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • N-VA Zandhoven stelt voor een overkapping te installeren voor de rouwenden op de begraafplaatsen in elke deelgemeente

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de N-VA fractie en dhr. Nagels P. licht toe als volgt:

      N-VA Zandhoven stelt voor een overkapping te installeren voor de rouwenden op de begraafplaatsen in elke deelgemeente
      De gemeentelijke begraafplaatsen zijn plaatsen van rust en herdenking waar inwoners hun overleden dierbaren eren en troost vinden. Het weer kan echter onvoorspelbaar zijn, en regenval kan het moeilijk maken voor bezoekers om hun respect te betuigen en te rouwen op een waardige manier. Het aanbieden van overkappingen op deze locaties zal zorgen voor comfort en gemak tijdens deze gevoelige momenten.
      Bescherming tegen weersinvloeden: De overkappingen zullen bezoekers beschermen tegen regen, sneeuw, of felle zon, waardoor ze in alle weersomstandigheden respectvol kunnen rouwen.
      De uitvoering hiervan kan misschien door de leerlingen van het VTI uitgewerkt en geplaatst worden zoals bv ook in Turnhout gebeurd is.
      Ontwerpbesluit:
      Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel om een overkapping te installeren voor de rouwenden op de begraafplaatsen in elke deelgemeente, misschien starten met één deelgemeente, bv Zandhoven.
      Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van dit besluit en te vragen de gemeenteraad op de hoogte te houden van de voortgang van dit dossier.
      We vragen hiervoor de stemming!
      Tussen de hagen in Zandhoven kan makkelijk een overkapping gemaakt worden op de plaats van 12m x 12m.

      Burgemeester antwoordt dat dit een gerechtvaardigde vraag is; de begraafplaats Grobbendonk heeft dergelijke overkapping, maar wij ontvingen deze vraag nog nooit en ook het nut van een overkapping moeten we bekijken, nl. voor hoeveel personen moet deze overkapping zijn en heeft het een grotere meerwaarde dan paraplu's en we moeten ook onderzoeken of het qua ruimtelijke ordening wel kan. 

      Dhr. Belmans W. antwoordt: "Er zijn meerdere rationele redenen te vinden om dat te doen, maar mijn buikgevoel zegt Neen.
      Bij het einde van het leven geven we het lichaam/de resten van het lichaam terug aan de natuur. Dan worden we weer sterk met die natuur verbonden. Zouden we dan niet best ‘in de natuur gaan staan’? De natuur rondom ons voelen? Enerzijds willen we meer natuurbegraafplaatsen, anderzijds willen we de natuur buitensluiten.
      Maar vooral: we sluiten het echte afscheid steeds verder van ons af. Het begraven van het lichaam in de grond, DAT is het afscheid nemen. En dat gebeurt nog zeer weinig. En als we dat terug willen invoeren, dan kunnen we geen gebruik maken van die overkapping. Ik ben geregeld betrokken bij begravingen/afscheid van het leven. De mooiste ervaringen had ik wanneer de nabestaanden zelf de kist in de grond neerlaten, en (gedeeltelijk) met aarde bedekken. En dat kan niet onder een overkapping."

      Dhr. Stulens P. vraagt of hij moet afleiden dat dit voorstel van tafel wordt geveegd, waarop burgemeester ontkennend antwoordt en bevestigt dat het bekeken zal worden, maar het onderzoek wat meer tijd vraagt.

      Mevr. Suls M. voegt eraan toe: "We vragen GEEN overkapping op een natuurbegraafplaats, wel de installatie van een overkapping op een traditionele begraafplaats.
      We passen ons voorstel aan en vragen de stemming voor het volgende: ‘Het gemeentebestuur onderzoekt de mogelijkheid om een overkapping te plaatsen op de begraafplaats(en) in Zandhoven", waarna er tot stemming wordt overgegaan.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, Annick Smeets
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels
      Onthouders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
      Besluit

      De gemeenteraad delegeert het college van burgemeester en schepenen om te onderzoeken of overkappingen op de gemeentelijke begraafplaatsen geplaatst kunnen worden.

    • N-VA Zandhoven stelt proefproject voor SLIMME LED SOLAR verlichting voor fietspaden en wandelpaden voor

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de N-VA fractie en dhr. Vertruyen O. licht toe als volgt:

      Op een vorige gemeenteraad hebben we dit item ook al eens aangehaald nav de veilige oversteekplaatsen in Viersel. De Vilderhaag is met het huidige herfstweer, te donker om veilig te zijn en dus stellen wij voor om daar een test te doen met de slimme led solar verlichting.

      Schepen Willems R. antwoordt dat dit reeds onderzocht werd, en er gekozen werd voor permanente verlichting; deze werd ook reeds besteld maar nog niet geleverd.

      Mevr. Suls M. voegt toe: "Dit betekent dat er bekabeling moet aangelegd worden, er moet dus opnieuw gegraven worden om deze energievriendelijke verlichting van elektriciteit te voorzien!?"

      Op de vraag van dhr. Vertruyen O. of er ook verlichting aan het kapelletje in Pulderbos komt, antwoordt de burgemeester dat je kan rondrijden als je niet door het bos wil rijden.

    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      1. Dhr. Vertruyen O. die vraagt: "Zijn de definitieve wijzigingen in de rijrichtingen aan de Keulsebaan al doorgegeven aan Google?"

      Men antwoordt dat dit normaalgezien wel gebeurde maar het nogmaals zal nagevraagd worden.

      2. Mevr. Suls M. die verklaart:

      a) We hebben gezien/gelezen dat de vergunning voor de hondenlosloopweide aan het Zoerselbos goedgekeurd is. We stellen nu de vraag naar de verder timing, wanneer mogen onze burgers de opening verwachten? Strooit de zopas ontdekte ‘waterkuil’ roet in het eten.

      Schepen Van Staeyen S. antwoordt dat hij goed nieuws heeft want dat er twee hondenlosloopweides komen, nl. één in Zoerselbos en één aan Amelbergastraat 2, maar dat de afsluiting hiervan nog geplaatst moet worden.

      b) Een brave burger die ook bij u, burgemeester, is komen aankloppen i.v.m. de activiteiten (hopen zand(?) die zich daar bevinden, de overlast, geur, graafwerken,…) op de grond over de Rijmenants, ook eigendom van Rijmenants. Er werd hem beloofd dat de milieudienst zou ingeschakeld worden. Is de milieudienst al op het terrein geweest? Zoja, wat hebben zij daar vastgesteld? Werd er al dan niet PV opgemaakt. Wat is de situatie? Dus de afval van de winkel wordt in sleuven gekapt en terug dicht gemaakt.
      De burger heeft last van geur van rotte eieren en dat zal dus verdwijnen omdat er in de toekomst geen afval van maaisel meer zal gestort worden. Dat mogen we zo aan de persoon in kwestie terug koppelen?

      De burgemeester licht de situatie toe, ook dat hij afspraken maakte hierover met zaken die hij niet meer zal doen in de toekomst, en voegt eraan toe dat milieudienst de situatie niet inschatte om onmiddellijk verdere stappen te ondernemen.

      3. Dhr. Stulens P. die twee vragen heeft in verband met Viersel, maar vooreerst schepen Rudy wil bedanken namens enkele inwoners van Nederviersel en Vaarheuvel die tevreden zijn dat zowel Nederviersel als ook Vaarheuvel opnieuw geasfalteerd werden. Als het goed is dienen we dat ook te zeggen.

      a) Ik dien nogmaals terug te komen op de grondstortingen in Nederviersel. Van enkele bewoners van de Watersportlaan ontvingen we weerom klachten over het vele vrachtverkeer dat zwaar beladen en wild door de straat rijd. Zo waren er vorige week vrijdag op één dag twee vrachtwagens met een zware oorverdovende klapband. Met de vele fietsers en de eigen fietsende kinderen houdt men zijn hart vast. Ik wens dit dan ook niet meer te laten rusten. Op 12 april 2021 werd een vergunning afgeleverd, doch spijtig genoeg wel voor onbepaalde duur. Vermits het hier gaat om bijna 14 hectare en dus ongeveer 21.000 kubieke meter kan het nog wel een tijdje gaan duren. Vermits we in december vorig jaar konden vaststellen dat het niet allemaal om propere grond ging, werd me toen verzekerd dat dit alles wel gecontroleerd werd. Welnu, graag ontving ik dan ook, liefst per E-post, kopie van alle in- en uitgaande briefwisseling in dit verband vanaf 12 april 2021, nl. welke controles werden er uitgevoerd, wanneer en door wie, en de hiervan gemaakte verslagen.

      Burgemeester antwoordt dat deze documenten zullen opgevraagd worden bij de milieu-inspectie en de grondbank. De stortingen zullen zal nog wel even duren omdat ze opteren om het in fases te doen zodat de boer nog in de mogelijkheid is om zijn maïs te zetten.

      b) Maar er is nu ook regelmatig en wild af- en aangerij van containervrachtwagens door de straat, al of niet met vreemde voerders. Ik heb nu zelf kunnen vaststellen dat deze naar de Vaarheuvel rijden, blijkbaar in opdracht van een firma gevestigd in de Parochiestraat. Graag verneem ik of deze vestiging in de Vaarheuvel al of niet vergund werd, want bij mijn weten is dit daar zonevreemd, en wat hiertegen zal ondernomen worden.”

      Burgemeester antwoordt dat dit hopelijk vrachtwagens zijn om alles weg te halen; er werden reeds pv's opgemaakt, het parket is ermee bezig en ze ontvingen een boete, m.a.w. het wordt kort opgevolgd. 

      Dhr. Van Bergen T.: "De grond komt van Leuven en de plek waar de grond naartoe gebracht wordt ligt vlak naast het kanaal. Is het dan geen goed idee om de grond via het kanaal aan te voeren?"

      4. Dhr. Belmans W. die vraagt om meer vluchtelingen op te nemen in onze gemeente.

      De burgemeester antwoordt dat dit een vraag is voor schepen Maes M., die afwezig is, maar er al een vergadering plaatsvond met staatssecretaris De Moor om te bekijken of er extra opvangmogelijkheden zijn.

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 14 september 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Monique Suls, Paul Nagels, leden
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Joris Geens, Mieke Maes, Schepenen
      Marijke Lambrechts, Gemeenteraadslid
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens gemeenteraad,

Annick Smeets
algemeen directeur

Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad