De voorzitter opent de vergadering; er zijn 2 verontschuldigingen nl. schepen Geens J. en mevr. Lambrechts M..
De OCMW-raad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Gelet op de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid, hierna genoemd het Energiebesluit, waarin onder andere wordt bepaald dat de bestaande actieve budgetmeters worden vervangen door een digitale meter met prepaid, een betaalsysteem bij de netbeheerder waarbij de klant op voorhand betaalt voor het elektriciteits- of aardgasverbruik.
Gelet op de artikels 5.4.6 tem. 5.4.10 van het Energiebesluit m.b.t. de minimale levering via de digitale meter in voorafbetaling waarmee de Vlaamse Regering aan de OCMW’s een instrument wil aanreiken om klanten bij de netbeheerder te ondersteunen, die onvoldoende middelen hebben om betalingen uit te voeren via het voorafbetalingssysteem Prepaid (vroeger: budgetmeter), en dus tijdens de winterperiode het risico lopen om zonder verwarming te vallen.
Gelet op het noodbesluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2022 betreffende maatregelen om de impact van de extreem hoge energieprijzen voor gezinnen te verlichten, onder andere door het versterken van de minimale levering aardgas en een uitbreiding naar klanten die elektrisch verwarmen via het exclusief nachttarief.
Overwegende dat deze regeling optioneel is voor de OCMW’s;- dat het OCMW de kost hiervoor deels kan recupereren bij de netbeheerder (voor de periode van 2022-2023 uitzonderlijk tot 90%) en deels eventueel bij de hulpvrager.
Overwegende dat winterperiode in dit verband gedefinieerd is van 1 november tot en met 31 maart, eventueel verlengbaar bij ministeriële beslissing.
Overwegende dat het doel van deze maatregel is om de grootste nood op te vangen, niet om volwaardig gratis verwarming ter beschikking te stellen.
Overwegende dat de OCMW-raad ervan overtuigd is dat via toepassing van dit systeem er heel wat kwetsbare gezinnen kunnen worden geholpen.
Gelet op de richtlijn voor het toepassen van de maatregel minimale levering voor aardgas en exclusief nachttarief in de winterperiode 2022-2023 uitgaande van het Vlaams Energie- en klimaatagentschap.
Artikel 1.
Goedkeuring te verlenen tot toepassing van het systeem van de minimale levering voor aardgas en exclusief nachttarief voor de periode van 1 november 2022 tot het einde van de winterperiode, in principe tot en met 31 maart 2023.
Artikel 2.
Elke aanvraag tot maatschappelijke dienstverlening in het kader van de regeling vermeld in artikel 1 wordt beslist door het bijzonder comité voor de sociale dienst. In zijn beslissing dient het comité rekening te houden met volgend principe: van het toegekende bedrag wordt maximaal 90% teruggevorderd van de aardgasnetbeheerder; het saldo kan teruggevorderd worden van de hulpvrager.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en Sociale dienst worden overgemaakt.
Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Groen fractie en dhr. Belmans W. licht toe als volgt:
• Wie draagt de verantwoordelijkheid van dit antwoord?
Normaal wordt elke brief ondertekend!
• De schepen van sociale zaken was verontwaardigd dat ik, tijdens de raadszitting van juni, beweerde dat ons OCMW onwettig handelde. Nochtans blijkt nu dat mijn opmerking terecht was. In plaats van zich te verontschuldigen voor een vergetelheid, oordeelt men nu “dat dit toch geen gevolgen heeft gehad”. Dit heeft ernstige gevolgen: de regels van de rechtsstaat werden niet gevolgd, en daarna oordelen de verantwoordelijken van het OCMW zelf dat dit geen kwaad kan. De verantwoordelijken van ons OCMW zeggen dus dat ‘de wet een vodje papier is’, en dat de democratische rechtsstaat de pot op kan. Dat is eigenlijk zeer ernstig!
Het OCMW handelde niet volgens de wettelijke voorschriften. Dit is een schending van de wet. In een democratische rechtsorde zijn het de verkozen raadsleden die de nodige beslissingen nemen, ook al is dat zogezegd een formaliteit. En het is niet één of andere voorzitter, of schepen, of personeelslid, dat daarover te oordelen heeft. Zowat elke vergadering van de gemeenteraad staat er een kosteloze grondafstand op de dagorde. Men kan zulks formaliteiten noemen. Nochtans is het dat niet altijd. Vorige zitting heb ik bij één van die grondafstanden vragen gesteld, en was ze volgens mij niet helemaal terecht. Dus niet zomaar een formaliteit.
• Tijdens die raadszitting van juni, heeft de schepen van sociale zaken en voorzitster van het Bijzonder Comité ook beweerd dat ons OCMW volledig in orde was met alle documenten, en daarom 10 % extra tussenkomst ontvangt van de hogere overheid. Van dit feit dat een OCMW beloond wordt gewoon omdat het de wet volgt, heb ik nog nergens een bevestiging kunnen vinden. Ook dat was waarschijnlijk een beetje blufpoker?
Schepen Maes M. vraagt wat hij hiermee wil bereiken. "In 2016 werd het sjabloon verplicht ingevoerd maar omdat het OCMW dit reeds gebruikte, werd het gewoon verdergezet. Omdat we nu met een eigen sjabloon werken, werd het op de raad geagendeerd. Door de nadruk te leggen op de vormelijke fout, gaat het inhoudelijke deel verloren. De sociale dienst is inderdaad verantwoordelijk voor de opmaak van de brief, maar ik als politieker draag de overige verantwoordelijkheid."
Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de OCMW-raad van 15 september 2022, en overeenkomstig art. 32 van het decreet Lokaal Bestuur, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.
Namens 1 Raad voor maatschappelijk welzijn,
Annick Smeets
Algemeen directeur
Paula Henderickx
Voorzitter OCMW-raad