Terug
Gepubliceerd op 07/11/2024

Notulen  gemeenteraad

do 19/09/2024 - 20:00 Raadzaal Gemeentehuis - Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven
Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
Luc Van Hove, burgemeester
Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
Annick Smeets, algemeen directeur

De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er is 1 verontschuldiging nl. de heer Ward Peeters.

Burgemeester start de vergadering met de pijnlijke mededeling over het overlijden van mevrouw Lydia Cautereels, kandidaat op de lijst voor cd&v, maar tevens ook lid van verschillende werkgroepen, lid AGB,...

Mevrouw Suls M., de heer Stulens P. en de heer Belmans W. betuigen hun medeleven namens de partij aan de familie en vrienden van mevrouw Cautereels.

  • Openbaar

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van een fietszone en snelheidsbeperking in de Dijkstraat in Viersel

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur

      Schepen Geens J. stelt voor om de agendapunten 1, 2 en 3 samen te bespreken maar er afzonderlijk over te stemmen. De raad gaat hiermee eenparig akkoord.

      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.
      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen (wegcode).
      Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen.
      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40.

      Overwegende dat de Herentalsebaan momenteel deel uitmaakt van het BFF (bovenlokaal functioneel fietsnetwerk) maar dat er geen goede fietsinfrastructuur aanwezig is tussen het kruispunt met de Hofstraat en de brug over het Albertkanaal en dit wegsegment niet conform het fietsvademecum is uitgerust.

      Overwegende dat de fietssnelweg F5 langs het Albertkanaal loopt en parallel loopt met dit BFF-tracé langs de Herentalsebaan;- dat fietsers vandaag al afgeleid worden naar de F5 om via de Dijkstraat terug op de Herentalsebaan te komen.

      Overwegende dat hiervoor een omvorming van de Dijkstraat naar fietszone aangewezen is aangezien het fietsvademecum een snelheidsverlaging naar 30km/u voorschrijft op plaatsen waar de fietsers zich tussen het gemotoriseerd verkeer kunnen bevinden om de verkeersveiligheid van de fietsers te vrijwaren.

      Overwegende dat de PSG-werkgroep van 22 april 2024 positief adviseerde om de Dijkstraat om te vormen tot fietszone.

      Overwegende dat de provincie Antwerpen op 31 mei een positief advies verleende om het BFF-tracé langs de Herentalsebaan tussen de brug over het Albertkanaal en de kruising met de Hofstraat te verleggen naar de F5 fietssnelweg.

      Overwegende dat het bord C43 met snelheidsbeperking tot 50km/u aan het begin van de Dijkstraat dient verwijderd te worden, gezien een fietszone een snelheidsbeperking van 30km/u impliceert.

      Overwegende dat deze maatregelen voor advies werden voorgelegd aan de korpschef van de lokale politiezone Zara.

      Overwegende dat deze maatregelen werden besproken met de provincie, de politiezone Zara en de Vlaamse Waterweg NV op de hierboven vermelde PSG-werkgroep van 22 april 2024.

      Gelet op het signalisatieplan in bijlage.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Johan Vanslambrouck die het volgende verklaart: "Wij ondersteunen maatregelen die noodzakelijk zijn om de verkeersveiligheid te garanderen. Voor trajecten die in dit voorstel aan de orde zijn gaan wij akkoord om daar de snelheid te beperken tot 30 km per uur maar we gaan niet akkoord met de invoering van een fietszone. De invoering van een dergelijke zone bovenop de snelheidsbeperking heeft geen toegevoegde waarde voor de verkeersveiligheid maar komt in de feiten neer op een pestbeleid tegenover het autoverkeer."

      De heer Vanslambrouck J. wenst om deze redenen volgend voorstel als amendement toe te voegen:

      Artikel 1 wordt vervangen als volgt
      In de Dijkstraat, vanaf het kruispunt met de Hofstraat, tot aan het jaagpad Albertkanaal, geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u aangeduid met het bord C43 (start snelheidsbeperking) en het bord C45 (einde snelheidsbeperking)
      Artikel 2 wordt vervangen als volgt

      Artikel 2. In de Koekstraat, vanaf het kruispunt met de Herentalsebaan, tot aan het kruispunt met de Dijkstraat, geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u aangeduid met het bord C43 (start snelheidsbeperking) en het bord C45 (einde snelheidsbeperking)

      De voorzitter legt daarop de door de heer Vanslambrouck J. ingediende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 7 
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 15
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgens onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 7 stemmen voor (Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels), 15 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey)

      Het amendement van de heer Vanslambrouck J. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het aanvullend politiereglement betrekking hebbende op het al of niet invoeren van een fietszone en snelheidsbeperking in de Dijkstraat in Viersel.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Wij zijn geen voorstander van fietsstraten, we zijn wel voorstander van een snelheidsbeperking van 30km/u. Een fietsstraat geeft een vals gevoel van veiligheid zowel voor de fietser zelf als voor de autobestuurder."
      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Slechts één probleem: alle fietsers die van de dijk afrijden, gaan een snelheidsovertreding begaan."
      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 7 stemmen tegen
      Besluit

      Artikel 1.
      In de Dijkstraat, vanaf het kruispunt met de Hofstraat, tot aan het jaagpad Albertkanaal, geldt een fietszone, in beide rijrichtingen aangeduid met het bord F111 (begin fietszone), en F113 (einde fietszone).
      Artikel 2.
      In de Koekstraat, vanaf het kruispunt met de Herentalsebaan, tot aan het kruispunt met de Dijkstraat, geldt een fietszone, aangeduid met het bord F111 (begin fietszone), en F113 (einde fietszone) aan het kruispunt van de Koekstraat met de Herentalsebaan.
      Artikel 3.
      Het bord C43 met snelheidsbeperking 50km/u aan de inrit van de Dijkstraat, komende vanuit de Herentalsebaan, wordt verwijderd.

      Artikel 4.
      De gemeente zal de bewoners in de straten waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk verwittigen.

      Artikel 5.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer
      bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 6.
      Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:

      • Deputatie van de provincie Antwerpen (Koningin Elisabethlei 22 - 2018 Antwerpen)
      • Griffie van de rechtbank eerste aanleg (Bolivarplaats 20 - 2000 Antwerpen)
      • Politierechtbank Antwerpen (antwerpen.politierechtbank@just.fgov.be)

      Artikel 7.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 8.
      Dit reglement treedt in werking op 1 november 2024.

      Artikel 9.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van een fietszone, snelheidsbeperking en parkeersignalisatie in de Watersportlaan in Viersel

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.
      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen (wegcode).
      Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen.
      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40.

      Overwegende dat de Watersportlaan momenteel deel uitmaakt van de fietssnelweg F5 langs het Albertkanaal.

      Overwegende dat de provincie dit stuk fietssnelweg als niet-conform het fietsvademecum inkleurt omdat de fietssnelweg niet is afgescheiden van het gemotoriseerd verkeer.

      Overwegende dat het weren van het gemotoriseerd verkeer in de Watersportlaan onmogelijk is vermits deze dienst doet als een ontsluitingsweg voor Nederviersel.

      Overwegende dat bij gemengd verkeer van fietsers en motorvoertuigen, het fietsvademecum voorschrijft dat de snelheid beperkt moet worden tot 30 km/u om de verkeersveiligheid van de fietsers te vrijwaren.

      Overwegende dat het stuk van de Watersportlaan waar huizen staan, ook onderdeel is van het BFF (bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk), maar door de provincie eveneens als niet-conform wordt ingekleurd om dezelfde reden (gemengd verkeer, snelheid 50 km/u, geen fietspad met tussenstrook en voldoende breedte).

      Overwegende dat de gemeente Zandhoven wegbeheerder is van het voorste stuk van de Watersportlaan, en dat de Vlaamse Waterwegen NV wegbeheerder is van het stuk Watersportlaan langs het Albertkanaal.

      Overwegende dat het aangewezen lijkt de verkeersveiligheid voor de fietsers te verhogen door het voorstel gedeelte van de Watersportlaan om te vormen tot een fietszone, en aan het gedeelte langs het Albertkanaal de snelheid te beperken tot 30km/u.

      Overwegende dat de borden C43 met een snelheidsbeperking tot 50km/u op dit gedeelte van de Watersportlaan dienen verwijderd te worden, gezien een fietszone een snelheidsbeperking van 30km/u impliceert.

      Overwegende dat de PSG-werkgroep van 22 april 2024 positief adviseerde om het voorste gedeelte van de Watersportlaan om te vormen tot fietszone, en voor het gedeelte langs het kanaal de snelheid te beperken tot 30 km/u.

      Overwegende dat op de parkeerstrook langs de Watersportlaan, volgens de verkeersbordendatabank er eerst een korte zone ‘verbod stilstaan & parkeren’ geldt, gevolgd door achtereenvolgens een parkeerbord E9b (parkeren voorbehouden voor personenwagens, maar dat bord is in de loop der tijd verdwenen), gevolgd door een bord E9c (parkeren voorbehouden voor lichte en zware vracht via het bord E9c) en tenslotte opnieuw gevolgd door een bord E9b (parkeren voorbehouden voor personenwagens).

      Overwegende dat hier in de praktijk eveneens mobilhomes en personenvoertuigen met aanhangwagens voor bootjes of jetski’s parkeren;- dat het aangewezen is de borden E9c en E9b te vervangen door E9a zodat alle voertuigcategorieën hier kunnen parkeren.

      Overwegende dat deze maatregelen voor advies werden voorgelegd aan de korpschef van de lokale politiezone Zara.

      Overwegende dat deze maatregelen werden besproken met de provincie, de politiezone Zara en de Vlaamse Waterweg NV op de hierboven vermelde PSG-werkgroep van 22 april 2024.

      Gelet op het signalisatieplan in bijlage.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Johan Vanslambrouck die het volgende verklaart: "Wij ondersteunen maatregelen die noodzakelijk zijn om de verkeersveiligheid te garanderen. Voor trajecten die in dit voorstel aan de orde zijn gaan wij akkoord om daar de snelheid te beperken tot 30 km per uur maar we gaan niet akkoord met de invoering van een fietszone. De invoering van een dergelijke zone bovenop de snelheidsbeperking heeft geen toegevoegde waarde voor de verkeersveiligheid maar komt in de feiten neer op een pestbeleid tegenover het autoverkeer."

      De heer Vanslambrouck J. wenst om deze redenen volgend voorstel als amendement toe te voegen:

      Artikel 1 wordt vervangen als volgt
      In de Watersportlaan, vanaf het kruispunt met de Herentalsebaan, tot aan het kruispunt met het jaagpad aan de Watersportlaan aan het Albertkanaal (na het huisnummer 3 en 4), geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u aangeduid met het bord C43 (start snelheidsbeperking) en het bord C45 (einde snelheidsbeperking)
      Artikel 3 wordt geschrapt

      De voorzitter legt daarop de door de heer Vanslambrouck J. ingediende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 7 
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 15
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgens onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 7 stemmen voor (Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels), 15 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey)

      Het amendement van de heer Vanslambrouck J. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het aanvullend politiereglement betrekking hebbende op het al of niet invoeren van een fietszone, snelheidsbeperking en parkeersignalisatie in de Watersportlaan in Viersel.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - dhr. Stulens P., die het volgende verklaart: "Graag wil ik hierbij toch iets verduidelijken. In de toelichting bij dit agendapunt staat onder meer ‘Overwegende dat op de parkeerstrook langs de Watersportlaan het parkeren op het voorste gedeelte is voorbehouden voor lichte en zware vracht via het bord E9c, terwijl het achterste gedeelte is voorbehouden voor personenwagens via het bord E9b.’ Dit is wel verwarrend en blijkt op een vergissing te berusten. In feite moet hier staan op de parkeerstrook langs de Watersportlaan ‘langs het kanaal’ en is het voorste gedeelte voorbehouden voor personenwagens en het achterste gedeelte voor vrachtwagens. Enkele jaren terug had ik immers gepleit om vooraan geen vrachtwagens meer te laten staan omdat zij op die plaats het overzicht van zowel voertuigbestuurders als fietsers erg zouden belemmeren. Maar er is nog iets anders te melden: ik pleitte er toen ook voor om de daar geplaatste containers van de Vlaamse Waterweg te laten verwijderen, waarna zij dan ook werden weggenomen en geplaatst vlak achter het sashuis waar er meer controle over is. Doch nu staan er weerom verschillende containers met alle gevolgen van dien: sluikstort en mensen die erachter hun behoeften doen. Ik zou er hierbij dan ook willen op aandringen terug het nodige te willen laten doen.”

      De burgemeester antwoordt dat de beslissing zal worden aangepast.
      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Hoe dikwijls gaat men die snelheidsbeperking op de dijk controleren? Want op zo’n lang recht stuk gaat die snelheidsbeperking heel weinig nageleefd worden, als daar niet heel geregeld controles gebeuren."

      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Wij zijn geen voorstander van fietsstraten, we zijn wel voorstander van een snelheidsbeperking van 30km/u. Een fietsstraat geeft een vals gevoel van veiligheid zowel voor de fietser zelf als voor de autobestuurder."
      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Onthouders: Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 7 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      In de Watersportlaan, vanaf het kruispunt met de Herentalsebaan, tot aan het kruispunt met het jaagpad aan de Watersportlaan aan het Albertkanaal (na het huisnummer 3 en 4), geldt een fietszone, aangeduid in beide rijrichtingen met het bord F111 (begin fietszone), en F113 (einde fietszone).
      De borden C43 met snelheidsbeperking tot 50km/u tussen deze twee kruispunten, worden verwijderd.
      Artikel 2.
      In de Watersportlaan, vanaf het kruispunt met het jaagpad aan de Watersportlaan aan het Albertkanaal (na het huisnummer 3 en 4), tot aan de overgang in Nederviersel, geldt een snelheidsbeperking van 30km/u, aangeduid met het bord C43 (start snelheidsbeperking).
      Artikel 3.
      In de Watersportlaan, vanaf het kruispunt met het jaagpad aan de Watersportlaan aan het Albertkanaal (na het huisnummer 3 en 4), tot aan de straat Nederviersel, wordt over de gehele lengt een rode middellijn aangebracht (zonder witte zijlijnen).
      Aan weerszijden daarvan wordt op regelmatige afstanden in de respectieve rijrichting de wegmarkering ‘fiets’ aangebracht op het wegdek.
      De borden E9c en E9b op dit stuk worden elk vervangen door het bord E9a.

      Artikel 4.
      De gemeente zal de bewoners in de straten waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk verwittigen.

      Artikel 5.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer
      bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 6.
      Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:

      • Deputatie van de provincie Antwerpen (Koningin Elisabethlei 22 - 2018 Antwerpen)
      • Griffie van de rechtbank eerste aanleg (Bolivarplaats 20 - 2000 Antwerpen)
      • Politierechtbank Antwerpen (antwerpen.politierechtbank@just.fgov.be)

      Artikel 7.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 8.
      Dit reglement treedt in werking op 1 november 2024.

      Artikel 9.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van een snelheidsbeperking in Nederviersel in Pulle

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.
      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen (wegcode).
      Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen.
      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en later wijzigingen.
      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40.

      Overwegende dat de Watersportlaan momenteel deel uitmaakt van de fietssnelweg F5 langs het Albertkanaal.

      Overwegende dat de provincie dit stuk fietssnelweg als niet-conform het fietsvademecum inkleurt omdat de fietssnelweg niet is afgescheiden van het gemotoriseerd verkeer.

      Overwegende dat het weren van het gemotoriseerd verkeer in de Watersportlaan onmogelijk is vermits deze dienst doet als een ontsluitingsweg voor Nederviersel.

      Overwegende dat bij gemengd verkeer van fietsers en motorvoertuigen, het fietsvademecum voorschrijft dat de snelheid beperkt moet worden tot 30 km/u om de verkeersveiligheid van de fietsers te vrijwaren.

      Overwegende dat de Vlaamse Waterwegen NV wegbeheerder is van het stuk Watersportlaan en Nederviersel langs het Albertkanaal.

      Overwegende dat het aangewezen lijkt de verkeersveiligheid voor de fietsers te verhogen door voor het gedeelte Watersportlaan en Nederviersel langs het Albertkanaal de snelheid te beperken tot 30km/u.

      Overwegende dat de PSG-werkgroep van 22 april 2024 positief adviseerde om voor het gedeelte Watersportlaan en Nederviersel langs het Albertkanaal de snelheid te beperken tot 30 km/u.

      Overwegende dat zich langs het Netekanaal, net voorbij de sluis te Nederviersel een roeiclub bevindt, maar dat deze zich bevindt langs een jaagpad en alle leden hierdoor strikt gezien over een toelatingsvergunning van de Vlaamse Waterweg NV dienen te beschikken.

      Overwegende dat het praktisch eenvoudiger is om van een kort stukje jaagpad terug een openbare weg te maken door het verkeersbord C3 met onderbord type IV (jaagpad) aan de sluis, richting de roeiclub, te verwijderen.

      Overwegende dat het daaropvolgende bord C3 met onderbord type IV (jaagpad) onder de brug van de E313 blijft bestaan, waar de oprit naar de roeiclub zich afsplitst van het jaagpad.

      Overwegende dat deze maatregelen voor advies werden voorgelegd aan de korpschef van de lokale politiezone Zara.

      Overwegende dat deze maatregelen werden besproken met de provincie, de politiezone Zara en de Vlaamse Waterweg NV op de hierboven vermelde PSG-werkgroep van 22 april 2024.

      Overwegende dat specifiek voor de roeiclub, de Vlaamse Waterweg NV per mail zijn akkoord bevestigde op 3 juni 2024.

      Gelet op het signalisatieplan in bijlage.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Stulens P., die het volgende verklaart: "Ik zou hier aan de raad willen voorstellen om deze snelheidsbeperking niet te laten eindigen aan de sluis van Viersel, doch ze nog even verder te laten gaan tot waar de straat naast de autosnelweg komt. Dit gedeelte is immers veel smaller als het gedeelte van vóór het sas en er ligt bovendien nog een bocht in en er is struikgewas. Alzo wordt het ook hier veiliger voor de vele fietsers.”

      De burgemeester antwoordt dat de beslissing zal worden aangepast.
      Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      In de straat Nederviersel, vanaf de aansluiting met Watersportlaan langs het Albertkanaal, tot aan het stuk van Nederviersel dat opnieuw evenwijdig met de autosnelweg loopt, geldt een snelheidsbeperking van 30km/u, aangeduid met het bord C43 (start snelheidsbeperking).
      Artikel 2.
      De gemeente zal de bewoners in de straten waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk verwittigen.

      Artikel 3.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer
      bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 4.
      Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:

      • Deputatie van de provincie Antwerpen (Koningin Elisabethlei 22 - 2018 Antwerpen)
      • Griffie van de rechtbank eerste aanleg (Bolivarplaats 20 - 2000 Antwerpen)
      • Politierechtbank Antwerpen (antwerpen.politierechtbank@just.fgov.be)

      Artikel 5.
      Dit aanvullend verkeersreglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet Lokaal Bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 6.
      Dit reglement treedt in werking op 1 november 2024.

      Artikel 7.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Aanvullend politiereglement: invoeren van een fietszone in de Heirbaan en Goudvinklaan in Pulle

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, en latere wijzigingen.

      Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en latere wijzigingen (wegcode).

      Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, en latere wijzigingen.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

      Gelet op de omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40.

      Overwegende dat de hierna voorziene maatregelen gemeentewegen betreft.

      Gelet op de vraag van de buurtbewoners om de Heirbaan een fietszone te maken, aangezien het een veelgebruikte fietszone is voor schoolgaande jeugd en een fietszone die frequent wordt gebruikt door toeristen en bovendien gelegen is op het toeristisch fietsknooppuntennetwerk.

      Gelet op de bespreking in de mobicel van 9 september 2024 en het advies van de politie dat een fietszone een goede oplossing is om de snelheid te doen dalen en de veiligheid van de fietsers te verhogen.

      Overwegende dat de verkeersveiligheid in deze straten kan verbeterd worden door het invoeren van een fietszone.

      Gelet op het signalisatieplan in bijlage.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Johan Vanslambrouck die het volgende verklaart: "Wij ondersteunen maatregelen die noodzakelijk zijn om de verkeersveiligheid te garanderen. Voor trajecten die in dit voorstel aan de orde zijn gaan wij akkoord om daar de snelheid te beperken tot 30 km per uur maar we gaan niet akkoord met de invoering van een fietszone. De invoering van een dergelijke zone bovenop de snelheidsbeperking heeft geen toegevoegde waarde voor de verkeersveiligheid maar komt in de feiten neer op een pestbeleid tegenover het autoverkeer."

      De heer Vanslambrouck J. wenst om deze redenen volgend voorstel als amendement toe te voegen:

      Artikel 1 wordt vervangen als volgt
      Artikel 1. In Pulle, in
      • de Heirbaan, vanaf het kruispunt Krabbels tot aan het huisnummer 88.
      • de Goudvinklaan, het straatje tussen huisnummer 36 en 38.
      geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u aangeduid met het bord C43 (start snelheidsbeperking) en het bord C45 (einde snelheidsbeperking)

      De voorzitter legt daarop de door de heer Vanslambrouck J. ingediende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 7 
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 15
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgens onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 7 stemmen voor (Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels), 15 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey)

      Het amendement van de heer Vanslambrouck J. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het aanvullend politiereglement betrekking hebbende op het al of niet invoeren van een fietszone in de Heirbaan en Goudvinklaan in Pulle.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Wij zijn geen voorstander van fietsstraten, we zijn wel voorstander van een snelheidsbeperking van 30km/u. Een fietsstraat geeft een vals gevoel van veiligheid zowel voor de fietser zelf als voor de autobestuurder."
      - dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Politiereglement zou ingaan op 1 oktober. De andere op deze zitting voorgestelde wijzigingen gaan in op 1 november

      • Waarom dat verschil?
      • Is 1 oktober wel een realistische datum?"

      Nadat de burgemeester en schepen Willems R. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 7 stemmen tegen
      Besluit

      Artikel 1.
      In Pulle, in

      • de Heirbaan, vanaf het kruispunt Krabbels tot aan het huisnummer 88.
      • de Goudvinklaan, het straatje tussen huisnummer 36 en 38.

      zal een fietszone van kracht zijn.

      Artikel 2.
      Deze maatregel zal gesignaleerd worden met de aanwijzingsborden F111 en F113, begin en einde fietszone.

      Artikel 3.
      De gemeente zal de bewoners van de straten en plaatsen waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.

      Artikel 4.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit, meer bepaald voor wat de afkondiging daarvan betreft en voor wat de aankoop en de plaatsing van de verkeersborden aanbelangt.

      Artikel 5.
      Dit aanvullend reglement wordt door het college van burgemeester en schepenen ter kennisgeving overgemaakt aan:

      • Deputatie van de provincie Antwerpen (Koningin Elisabethlei 22 - 2018 Antwerpen)
      • Griffie van de rechtbank eerste aanleg (Bolivarplaats 20 - 2000 Antwerpen)
      • Politierechtbank Antwerpen (antwerpen.politierechtbank@just.fgov.be)

      Artikel 6.
      Dit aanvullend politiereglement zal in de gemeente Zandhoven bekend gemaakt worden overeenkomstig het decreet lokaal bestuur, zijnde publicatie op www.zandhoven.be.

      Artikel 7.
      Dit reglement treedt in werking op 1 oktober 2024.

      Artikel 8.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mobiliteit en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de definitieve vaststelling RUP Disselbraak-Herziening

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening betreffende de organisatie van de ruimtelijke ordening, en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikels 2.2.18 tot en met 2.2.25 die procedure tot opmaak van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplannen vastlegt en de bijhorende uitvoeringsbesluiten.
      Gelet op artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dat bepaalt dat de gemeenteraad een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vaststelt binnen een termijn van honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek.
      Gelet op zijn beslissing van 28 juni 2006 waarbij het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan goedgekeurd werd en de goedkeuring door de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen op 31 augustus 2006;- dat in het richtinggevend deel van voormeld structuurplan en in het bijzonder in deel 3 en 4 verwezen wordt naar de gewenste ruimtelijke structuur.
      Overwegende dat voor de verdere uitwerking van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan het noodzakelijk is over te gaan tot de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen (afgekort RUP’s).
      Gelet op zijn beslissing van 24 maart 2016 waarbij het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Disselbraak” goedgekeurd werd.
      Gelet op zijn beslissing van 15 december 2022 waarbij besloten werd tot het opmaken van het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Disselbraak – herziening’;- dat het een gedeeltelijk herziening betreft van RUP Disselbraak waarbij het plangebied kleiner is dan het oorspronkelijk RUP.
      Overwegende dat het RUP Disselbraak als doel heeft om de woonfunctie te herontwikkelen na de stopzetting van de bedrijvigheid en het aanpassen van een gewijzigde rooilijn.
      Gelet op zijn beslissing van 14 september 2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Zandhoven en Ceuppens-Retrabouw met betrekking tot de bijdrage voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan en de projectregie voor het project RUP Disselbraak – herziening wordt goedgekeurd.
      Gelet op de bestelbon BB/G/2023/884, opgemaakt op 12 september 2023 voor de aanstelling van studiebureau IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem).
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 oktober 2023 waarbij de proces – en startnota van het RUP Disselbraak – herziening goedgekeurd werd.
      Gelet op de publieke raadpleging en adviesronde over de start – en procesnota die gehouden werd van 9 november 2023 tot en met 8 januari 2024.
      Gelet op het verslag dat werd opgemaakt en de inhoud van de uitgebrachte adviezen van:

      1. GECORO Zandhoven van 20 november 2023;
      2. Agentschap Wegen en Verkeer van 8 november 2023;
      3. Departement Omgeving van 3 januari 2024;
      4. Provincie Antwerpen, departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit, Dienst Ruimtelijke Planning van 30 november 2023.

      Overwegende dat op basis van het resultaat van de publieke raadpleging en de uitgebrachte adviezen het voorontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan werd opgemaakt en voorgelegd aan de adviserende diensten.
      Overwegende dat naar aanleiding van de plenaire vergadering van 24 april 2024 advies werd gevraagd aan verschillende instanties.
      Gelet op het verslag van de plenaire vergadering van 24 april 2024 en de bijhorende adviezen van:

      1. GECORO Zandhoven van 9 april 2024;
      2. Agentschap Wegen en Verkeer van 15 april 2024;
      3. Departement Omgeving van 19 april 2024.

      Overwegende dat op 20 februari 2024, via elektronisch schrijven, aan departement Omgeving, team Omgevingseffecten – Milieueffectrapportage een beslissing werd gevraagd over de opmaak van een plan – MER.
      Gelet op de beslissing van departement Omgeving, team Omgevingseffecten – Milieueffectrapportage van 16 april 2024, met referentie SCRI24001, waarin geconcludeerd werd dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een plan MER niet nodig is.
      Overwegende dat het dossier werd herwerkt naar aanleiding van de bemerkingen van de plenaire vergadering en de aanvullende adviezen naar het ontwerp ‘RUP Disselbraak – herziening’
      Gelet op zijn beslissing van 23 mei 2024 waarbij het ontwerp ‘RUP Disselbraak – herziening’ voorlopig werd vastgesteld.
      Gelet op het openbaar onderzoek van 13 juni 2024 tot en met 11 augustus 2024;- dat er geen bezwaarschriften werden ontvangen.
      Gelet op het ongunstig advies, uitgebracht door de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving, van 8 augustus 2024.
      Overwegende dat de provincie Antwerpen geen advies heeft uitgebracht.
      Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen de GECORO heeft verzocht eventuele bezwaarschriften en adviezen te behandelen in het kader van het advies van de GECORO over de ontvangen adviezen en bezwaarschriften aan de gemeenteraad.
      Overwegende dat er tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften werden ingediend.
      Overwegende dat de GECORO, in zitting van 2 september 2024, een gunstig advies geeft aan het ‘RUP Disselbraak – herziening’ en het ongunstig advies van de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving niet bijtreedt.
      Overwegende dat akkoord kan gegaan worden met het standpunt van de GECORO.
      Overwegende dat het dossier niet aangepast dient te worden.
      Gelet op de volgende voorgelegde stukken, projectnummer ZANZ004, allen opgemaakt door IGEAN (Doornaardstraat 60 - 2160 Wommelgem).

      • Toelichtingsnota inclusief beslissing MER;
      • Stedenbouwkundige voorschriften;
      • Plan bestaande – en juridische toestand;
      • Grafisch plan.

      Overeenkomstig hoofdstuk III, afdeling I, artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) betreffende het algemeen waterbeleid dient de aanvraag getoetst te worden aan de doelstellingen en de beginselen van het integraal waterbeleid (de watertoets);- dat artikel 8 §1 van dit decreet als volgt luidt:
      “De overheid die over een vergunning, een plan of een programma moet beslissen, draagt er zorg voor, door het weigeren van de vergunning of door goedkeuring te weigeren aan het plan of programma dan wel door het opleggen van gepaste voorwaarden of aanpassingen aan het plan of programma, dat geen schadelijk effect ontstaat of zoveel mogelijk wordt beperkt en, indien dit niet mogelijk is, dat het schadelijk effect wordt hersteld of, in de gevallen van de vermindering van de infiltratie van hemelwater of de vermindering van ruimte voor het watersysteem, gecompenseerd. […]. De beslissing die de overheid neemt in het kader van §1 wordt gemotiveerd, waarbij in elk geval de doelstellingen en de beginselen van het integraal waterbeleid worden getoetst.”
      Overwegende dat de noordelijke zijde van de Ringlaan grenst aan het plangebied en kans heeft op overstromingen bij hevige neerslag;- dat het zuidwesten van het plangebied grenst aan een gebied waar er een kleine kast bestaat op overstromingen maar het plangebied zelf is niet gelegen in pluviaal overstromingsgevaarlijk gebied, noch in fluviaal overstroombaar gebied.
      Overwegende dat de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater van toepassing is op de latere omgevingsvergunningen.
      Overwegende dat het plan voorziet in de realisatie van bijkomende verhardingen en bebouwde oppervlakte en dat dit mogelijks effect heeft op het grondwatersysteem;- dat door te voldoen aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater de impact beperkt wordt.
      Overwegende dat er binnen het plangebied geen verkavelingen worden opgeheven.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Neen:

      • Bouwvoorschriften: ook houtbouw kan duurzaam zijn.
      • Advies Omgeving vraagt meer aandacht voor duurzaamheid. Dat kan ik bijtreden!
      • Er is geen aandacht voor beperking perceelsbreedte"

      Nadat schepenen Van Staeyen S. en Geens J. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Tegenstanders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 21 stemmen voor, 1 stem tegen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het ontwerp RUP ‘Disselbraak - herziening’ genaamd met projectnummer ZANZ004, bestaande uit:

      • Toelichtingsnota inclusief beslissing MER;
      • Stedenbouwkundige voorschriften;
      • Plan bestaande – en juridische toestand;
      • Grafisch plan;

      wordt definitief vastgesteld.

      Artikel 2.
      Voornoemd ruimtelijk uitvoeringsplan wordt door het college van burgemeester en schepenen per beveiligde zending bezorgd aan de deputatie van de provincie Antwerpen en aan de Vlaamse Regering.

      Artikel 3.

      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Omgeving bezorgd worden.

    • Venstraat 1: goedkeuren van de kosteloze grondafstand

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op zijn beslissing van 19 september 2019 betreffende de principiële goedkeuring van de overheidsopdracht voor werken: wegenis- en rioleringswerken in de Venstraat.
      Gelet op zijn beslissing van 19 september 2019 betreffende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa met betrekking tot wegenis- en rioleringswerken in de Venstraat.
      Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 oktober 2023 waarbij de omgevingsvergunning voor de heraanleg van rijwegverhardingen, het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, het plaatsen van 4 langsduikers, het aanleggen en aansluiten van een baangracht op de Venloop, een bronbemaling voor de uitvoering van de werken en het wijzigen van een rooilijnplan – Venstraat werd goedgekeurd.
      Overwegende dat op bepaalde plaatsen te weinig ruimte is op het openbaar domein voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel;- dat de gemeente in overleg is gegaan met de betrokken eigenaars met het oog op het verkrijgen van de nodige ruimte voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.
      Overwegende dat de betrokkenen een belofte van kosteloze grondafstand hebben ondertekend;- dat 78,76m² zal worden afgestaan om de aanleg van het gescheiden rioleringsstelsel inclusief keerpunt te realiseren.
      Gelet op het plan grondafstand van 25 juli 2023, opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba (Lange Ossegoor 36 - 2390 Westmalle) waar voormelde inneming in het geel is aangeduid.
      Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd plan;- dat alle gegevens van dat plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
      Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
      Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Bénédicte Meesters, notaris met standplaats te Zandhoven.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen;- dat namens het notariaat gevraagd wordt om bij sterkmaking de akte te ondertekenen door medewerkers van het kantoor zodat de akte flexibeler kan getekend worden.
      Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      Het opmetingsplan van 25 juli 2023 opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba, (Lange Ossegoor 36 - 2390 Westmalle), waaruit blijkt dat 78,76m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming in het geel benoemd staan, wordt goedgekeurd.
      Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Bénédicte Meesters, notaris met standplaats te Zandhoven, wordt eveneens goedgekeurd.
      Artikel 2.
      Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden door meester Bénédicte Meesters, notaris met standplaats te Zandhoven.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Bénédicte Meesters, notaris met standplaats te Zandhoven (Langestraat 48 – 2240 Zandhoven) en de dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van het principe om beroep te doen op de dienstverlenende vereniging CIPAL als opdrachtencentrale voor de afname van het raamcontract “ Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” – bestek CSMRTINFRA23

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 41, tweede lid, 10°.

      Gelet op de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 in het bijzonder artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47.

      Gelet op de principiële beslissing van de raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging Cipal (verder Cipal dv genoemd) van 27 april 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening ”.

      Gelet op de opdrachtdocumenten goedgekeurd door de raad van bestuur van Cipal dv:

      • het selectiedocument waar het stelt (punt 3.7): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
        (…)
        Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst):
        • Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten;
      • het bestek waar het stelt (punt 4.8): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”
      • Het bestek waar het stelt (punt 4.6): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.”

      Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 20 juni 2024 waarbij voornoemde opdracht aan Dustin Belgium NV (Wingepark 5B - 3110 Rotselaar) werd gegund.

      Overwegende dat de gemeente van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale kan gebruik maken waardoor het krachtens artikel 47, § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

      Overwegende dat het aangewezen is dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

      • de in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur;
      • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
      • Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden;
      • dat de gemeente niet verplicht is tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting);
      • dat de nodige budgetten beschikbaar zijn.
      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad keurt het principe goed om beroep te doen op de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur en bijhorende dienstverlening aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).

      Artikel 2.
      Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de beslising.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan C-Smart (aankoopcentrale@c-smart.be), de dienst Secretariaat en de dienst ICT bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de huurovereenkomst met Belgium Tower Partners NV en kerkfabriek Sint-Amelberga Zandhoven en gemeente Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Gelet op de omzendbrief van 14 juli 1997 betreffende de inplanting van relaisstations op gebouwen van de eredienst, en latere wijzigingen.
      Overwegende dat Belgium Tower Partners NV (Culliganlaan 2C -1831 Diegem) een zend - en ontvangststation voor telecommunicatie wenst te plaatsen in de toren van de Sint – Amelberga kerk in Zandhoven, gelegen in De Linden, kadastraal gekend afdeling 1, sectie C, nr. 190.
      Overwegende dat Belgium Tower Partners NV voor de plaatsing van een zend– en ontvangststation voor telecommunicatie een ruimte in de kerktoren zal huren en hiervoor een huurovereenkomst met de gemeente Zandhoven en de kerkfabriek Sint – Amelberga wenst af te sluiten.
      Overwegende dat de kerkfabriek Sint – Amelberga akkoord gaat met de plannen van Belgium Tower Partners NV.
      Overwegende dat de gemeente Zandhoven eigenaar is van de Sint – Amelberga kerk.
      Gelet op het ontwerp van huurovereenkomst.
      Overwegende dat Belgium Tower Partners een vergoeding zal betalen voor de huur van de ruimte en deze vergoeding zal betaald worden aan de kerkfabriek Sint – Amelberga.
      Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het ondertekenen van de huurovereenkomst en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
      Gelet op artikel 56 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Nagels P., die het volgende verklaart: "Wij vragen ons af waarom de huurgelden naar de Kerkraad gaan, vermits de gemeente eigenaar is van de kerk."
      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan onderstaande huurovereenkomst met Belgium Tower Partners NV en kerkfabriek Sint – Amelberga:

      HUUROVEREENKOMST
      Site Code: AN00384F

          

      Tussen enerzijds: 

       

       

      De openbare instelling "KERKFABRIEK SINT-AMELBERGA (VL- ZANDHOVEN) ",
      met zetel te 2240 Zandhoven, Schriekweg 34,
      ondernemingsnummer 0211.379.925,
      vertegenwoordigd volgens het decreet betreffende de materiële organisatie en werking van erediensten van 7 mei 2004 door :

      • haar voorzitter mevrouw VINCK Rita Maria Francisca,
        wonende te 2240 Zandhoven, Schriekweg 34
      • haar secretaris de heer Van den Hove d’ERTSENRYCK Paulus Antonius Maria Joannes,
        wonende te 2240 Zandhoven, Het Veld 24

      Optredend ter uitvoering van het besluit van de Kerkraad Sint-Amelberga te Zandhoven van 22 april 2024, dat definitief en uitvoerbaar geworden is na verloop van de wettelijke termijn en niet getroffen werd door een schorsingsbesluit. Zijnde krachtens de wet de exclusieve gebruiker van de parochiekerk Sint-Amelberga te Zandhoven.

      De gemeente ZANDHOVEN,
      alhier vertengewoordigd door:

      • voorzitter gemeenteraad HENDERICKX Paula;
      • algemeen directeur SMEETS Annick

      Handelend ingevolge een beslissing van de gemeenteraad van 19 september 2024.

       

      hierna “EIGENAAR” genoemd,

       

      En anderzijds: 

       

       

      Belgium Tower Partners NV,
      met maatschappelijke zetel gevestigd 1831 Diegem, Culliganlaan 2C en
      ingeschreven onder het ondernemingsnummer 0783 543 729 (RPM / RPM Brussel),
      hier vertegenwoordigd door de heer Leonardus Van Dijk, in zijn hoedanigheid van COO,

       

       

      hierna “BELGIUM TOWER PARTNERS” genoemd;

       

      De EIGENAAR en BELGIUM TOWER PARTNERS worden hierna gezamenlijk de “Partijen” genoemd, en elk afzonderlijk de “Partij”;

      De Partijen erkennen de vereiste wettelijke handelingsbekwaamheid te bezitten om huidige huurovereenkomst te ondertekenen en daarin voorziene rechten toe te kennen;

      Deze huurovereenkomst (inclusief de eventuele bijlagen) wordt hierna “de Overeenkomst” genoemd;

       

      Artikel 1: Voorwerp

       

      1.1.

      De EIGENAAR heeft het onroerend goed kerk St Amelberga gelegen te De Linden , 2240 Zandhoven op het kadaster ingeschreven onder het nummer Zandhoven, afd 1, sectie C, nr 190, hierna “het Onroerend Goed” genoemd, in exclusief gebruik bij de Kerkfabriek Sint-Amelberga en in eigendom bij de gemeente Zandhoven krachtens de wet. Het Onroerend Goed is niet bezwaard en zal niet bezwaard worden met enige zakelijke of persoonlijke rechten die de uitbating ervan door BELGIUM TOWER PARTNERS zoals overeengekomen in deze Overeenkomst zouden kunnen verhinderen.

      De EIGENAAR verleent hierbij aan BELGIUM TOWER PARTNERS een exclusief recht tijdens de duurtijd van de Overeenkomst om een gedeelte van het onroerend goed, hierna het “Gehuurde Goed” genoemd, te huren aan de voorwaarden bepaald in de Overeenkomst.

      Het Gehuurde Goed is beschreven, dit ter informatie, in de hierbij gevoegde technische beschrijving (Bijlage B).

        1.2.

       

      De EIGENAAR verleent daarbij aan BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers het recht om op haar risico en kosten het Gehuurde Goed een zend- en ontvangststation voor telecommunicatie, hierna “het Basisstation” genoemd, te installeren, te onderhouden en te exploiteren.

      BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers mogen op elk moment het Basisstation verbeteren, aanpassen of uitbreiden rekening houdend met de wetenschappelijke, technische en technologische vooruitgang ter zake, op voorwaarde dat de EIGENAAR per aangetekend schrijven van deze aanpassing in kennis wordt gesteld en gebeurlijk door BELGIUM TOWER PARTNERS of haar gebruikers de nodige vergunningen bekomen werden.

      Het Basisstation bevat het geheel van infrastructuur nodig voor het oprichten van een zend- en ontvangstinstallatie, welke bestaat uit:

      • een geheel van antennes ;
      • één of meerdere technische kasten, al dan niet onderling verbonden met kabels en ondersteuningsstructuren, ofwel een lokaal van ongeveer 15 m² voor de elektronische apparatuur;
      • een geheel van optische en electrische transmissie lijnen ( koperen kabel)
      • het geheel van nutsvoorzieningen nodig voor de goede werking van het Basisstation;
      • alle apparatuur die nodig is voor de goede werking van het Basisstation.

      BELGIUM TOWER PARTNERS zal de ruimte waar het Basisstation zal worden geplaatst niet apart afsluiten en er zorg voor dragen dat de EIGENAAR steeds toegang blijft hebben tot alle ruimtes van de kerk.

        1.3.

       

      De EIGENAAR geeft aan BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers de toestemming om op eigen kosten een aparte elektriciteitstoevoer ten behoeve van het Basisstation te installeren en te gebruiken met hierin inbegrepen de aparte leidingen, kabels en tellers.
        1.4.

       

      BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers hebben eveneens de toelating om op eigen kosten een aardingsinstallatie en een beveiligingssysteem tegen blikseminslag op het Onroerend Goed te installeren. Indien deze systemen reeds aanwezig zijn op het Onroerend Goed heeft BELGIUM TOWER PARTNERS de toelating om deze systemen te gebruiken en indien nodig te verbeteren, mits naleving van de technische regels en wetten die van toepassing zijn op deze installaties.
        1.5. Het is BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers toegelaten om een sleutelkluis te installeren in de buurt van de toegang tot het Gehuurde Goed.
       

      Artikel 2: Medewerking van de EIGENAAR

        2.1. De EIGENAAR geeft hierbij zijn akkoord aan BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers om alle vereiste vergunningen, goedkeuringen en andere toelatingen in eigen naam of in naam van de EIGENAAR aan te vragen en te bekomen die nodig of nuttig zijn voor de installatie, het gebruik, het onderhoud, de instandhouding, herstelling en aanpassing van het Basisstation, inclusief telefoon- en elektriciteitsaansluitingen.
        2.2.  De EIGENAAR zal BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers zijn medewerking verlenen indien dit vereist is voor het indienen en opvolgen van de aanvragen en het bekomen van de vergunningen, licenties en toelatingen die hierboven vermeld zijn. De EIGENAAR zal aan BELGIUM TOWER PARTNERS alle voor haar of haar gebruikers noodzakelijke documenten overmaken betreffende het Onroerend Goed.
        2.3.  De EIGENAAR geeft eveneens de toelating aan BELGIUM TOWER PARTNERS of haar gebruikers om alle voorbereidende tests, inspecties en studies op het Onroerend Goed uit te voeren.
        2.4. 

      De EIGENAAR zal daarom met ingang van de datum van ondertekening van deze Overeenkomst op eenvoudig verzoek van BELGIUM TOWER PARTNERS toegang verlenen tot het Onroerend Goed aan het personeel van BELGIUM TOWER PARTNERS en alle personen die door BELGIUM TOWER PARTNERS hiertoe gemachtigd worden.

       

      Artikel 3: Duur, aanvang en beëindiging van de huurperiode

        3.1 De huur op grond van deze Overeenkomst wordt afgesloten voor een periode van negen (9) jaar.

      Die periode van negen (9) jaar begint te lopen op de datum waarop de werken aanvangen, zoals vermeld in het aangetekend schrijven dat door BELGIUM TOWER PARTNERS aan de EIGENAAR wordt verzonden binnen de termijn voorzien in artikel 17.

      Op het einde van de initiële periode van negen (9) jaar en de eerste verlengingsperiode van negen (9) heeft elke partij het recht de overeenkomst op te zeggen mits een vooropzeg van minstens vierentwintig (24) maanden per aangetekend schrijven. Bij gebrek aan tijdige vooropzeg wordt de eerste periode van negen (9) jaar of gebeurlijk de tweede periode van negen (9) jaar van rechtswege verlengd met negen (9)jaar. Indien de huurovereenkomst nog lopende zou zijn na een periode van zevenentwintig (27) jaar, begint vanaf dat moment een overeenkomst van onbepaalde duur te lopen die door elke partij kan worden opgezegd per aangetekend schrijven mits een vooropzeg van vierentwintig (24 )maanden.Bij elke verlenging zullen dezelfde bepalingen en voorwaarden zoals overeengekomen in de Overeenkomst van kracht zijn.

        3.2.

      Ingeval van overmacht, het tenietgaan van de installatie om welke reden dan ook, het algemeen onbruik van zend- en ontvangststations voor telecommunicatie in torens omwille van de vooruitgang van de technologie, omwille van imperatieve of technische redenen of indien een bepaalde vergunning (aangevraagd door BELGIUM TOWER PARTNERS of haar gebruikers) ingetrokken of herroepen wordt, is BELGIUM TOWER PARTNERS gerechtigd de huur (en daarmee ook de Overeenkomst) te allen tijde te beëindigen vóór het verstrijken van de termijn, mits het geven van een vooropzeg van drie (3) maanden. Deze vooropzeg van drie (3) maanden wordt op verzoek van BELGIUM TOWER PARTNERS verlengd met een bijkomende periode van maximaal drie (3) maanden indien door omstandigheden buiten de wil van BELGIUM TOWER PARTNERS, de installaties niet verwijderd kunnen worden binnen de eerste termijn van drie (3) maanden. BELGIUM TOWER PARTNERS dient het bewijs voor te leggen van de gegrondheid van de ingeroepen reden(en).

        Artikel 4: Huurprijs - betalingswijze - belastingen
        4.1. De jaarlijkse huurprijs bedraagt vijfduizend euro (5000,- euro).
        4.2.

      BELGIUM TOWER PARTNERS zal driemaandelijks en ten laatste op de vijftiende kalenderdag van elk trimester de som van duizend en tweehonderdvijftig euro (1250,- euro) storten op de bankrekening van de EIGENAAR met het nummer BE69 7360 3997 5178 op naam van de Kerkfabriek Sint-Amelberga te Zandhoven

      De eerste betaling van de huur gebeurt ten laatste op de dag waarop BELGIUM TOWER PARTNERS of haar gebruikers de werken aanvangen voor de installatie van het Basisstation. Deze datum wordt vermeld in het aangetekend schrijven met mededeling van de aanvang van de huurperiode zoals opgenomen in artikel 3.

      Indien de huur niet aanvangt op de eerste dag van een trimester zal het bedrag van de eerste betaling pro rata worden berekend.

      Elk jaar zal de huurprijs op 1 januari herzien worden in functie van de stijging van de Belgische gezondheidsindex gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en overeenkomstig de berekeningswijze bepaald in artikel 1728bis van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, zijnde de hiernavolgende formule:

          aangepaste huurprijs =  basishuurprijs x nieuwe indexcijfer
          aanvangsindexcijfer
         

      basishuurprijs = huurprijs zoals bepaald in artikel 4.1.
      aanvangsindexcijfer = cijfer van de gezondheidsindex van de maand die voorafgaat aan de maand van de ondertekening van deze Overeenkomst
      nieuwe indexcijfer = cijfer van de gezondheidsindex van de maand die voorafgaat aan de maand van de aanpassing van de huurprijs

      De aanpassing van de huurprijs gebeurt voor de eerste maal op 1 januari van het jaar nadat de huur één jaar in voege is.

        4.3. Alle taksen en belastingen die rechtstreeks verband houden met het plaatsen, onderhouden en beheren van het Basisstation, zijn ten laste van BELGIUM TOWER PARTNERS.

      Alle onroerende of andere voorheffingen, alle belastingen op de (huur)vergoedingen, evenals eventuele inhoudingen op de (huur)vergoedingen, en in het algemeen alle belastingen of heffingen die verband houden met het eigendomsrecht op het Gehuurde Goed, zijn ten laste van de EIGENAAR.

       

      Artikel 5: Toegang tot het Onroerend Goed

        5.1. De EIGENAAR geeft hierbij uitdrukkelijk aan BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers de volledige, onbeperkte en permanente toegang tot het Onroerend Goed voor de installatie, het gebruik, het onderhoud, het herstellen of aanbrengen van aanpassingen aan het Basisstation.

      Deze toegang zal 24 uur op 24, 7 dagen op 7, worden verleend aan elke persoon die daartoe zal worden aangeduid door BELGIUM TOWER PARTNERS of haar gebruikers en die in het bezit zal zijn van een geldige identificatie

        5.2. De EIGENAAR zal BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers in het bezit stellen van alle sleutels, badges en codes die nodig zijn om toegang te krijgen tot het Onroerend Goed.
        5.3. 

      De EIGENAAR bevestigt hierbij dat er geen andere toestemmingen vereist zijn van enige derde om volledige en onbeperkte toegang te hebben tot het Onroerend Goed. Indien de toestemming van enige andere personen vereist zou zijn om tot het Onroerend Goed toegang te hebben, verbindt de EIGENAAR er zich toe om deze toestemmingen te bekomen.

       

      Artikel 6: Eigendom van het Basisstation

        6.1. Alle elementen en componenten van het Basisstation zijn en zullen exclusief eigendom blijven van BELGIUM TOWER PARTNERS of van haar gebruikers op basis van een accessoir opstalrecht overeenkomstig artikel 3.182 van het Burgerlijk Wetboek.
        6.2. Bij de beëindiging van de Overeenkomst, om welke reden ook, zal BELGIUM TOWER PARTNERS (of haar gebruikers) de eigendomsrechten met betrekking tot alle elementen en componenten van het Basisstation behouden en zal het binnen een redelijke termijn en op eigen kosten al zijn installaties verwijderen, uitgezonderd de ondersteunende structuren in de grond (voor zover er gebouwd zijn), en het Gehuurde Goed in zijn oorspronkelijke staat herstellen met uitzondering van de gevolgen van sleet en normaal gebruik. De EIGENAAR zal al de nodige maatregelen nemen opdat het Basisstation zou kunnen worden verwijderd door BELGIUM TOWER PARTNERS of enige andere personen aangeduid door BELGIUM TOWER PARTNERS.
        6.3.

      De ondergrondse ondersteunende structuren (voor zover er gebouwd zijn) zullen bij het einde van de Overeenkomst automatisch eigendom worden van de EIGENAAR zonder dat er enige vergoeding zal verschuldigd zijn door één der Partijen.

       

      Artikel 7: Overdracht of verkoop van het Onroerend Goed

          Geschrapt gezien exclusief gebruiksrecht van Kerkfabriek
       

      Artikel 8: Tenietgaan van het Gehuurde Goed

        8.1. Indien het Gehuurde Goed, buiten de wil van de EIGENAAR gedeeltelijk of geheel teniet zou gaan en de EIGENAAR beslist het Gehuurde Goed opnieuw op te bouwen, heeft BELGIUM TOWER PARTNERS het recht om het Basisstation te installeren op het heropgerichte Gehuurde Goed. 
        Artikel 9: Uit te voeren werken aan het Onroerend Goed
        9.1. De EIGENAAR erkent dat het ononderbroken en degelijk functioneren van het Basisstation te allen tijde moet verzekerd zijn en aanvaardt expliciet dat met deze omstandigheid rekening moet worden gehouden in geval van werken die zouden moeten worden uitgevoerd aan of op het Onroerend Goed.
        9.2. Aldus zal de EIGENAAR geen werken uitvoeren aan of op het Onroerend Goed die het goed functioneren van het Basisstation in het gedrang zouden kunnen brengen.
        9.3. Indien zulke werken echter noodzakelijk zouden zijn voor het behoud van het Onroerend Goed, kan de EIGENAAR deze werken uitvoeren mits een aangetekend schrijven ten minste zes (6) maanden voor de aanvang van deze werken en zal hij zich ervan vergewissen dat deze werken het goed functioneren van het Basisstation niet in het gedrang zullen brengen.
      Hiertoe zullen de EIGENAAR en BELGIUM TOWER PARTNERS samen afspraken maken zodat de werken aan het Onroerend Goed kunnen doorgaan waarbij zorg wordt gedragen voor de veiligheid van de aannemers en waarbij het Basisstation kan blijven functioneren. Indien bv. een stelling rond de toren nodig is zal BELGIUM TOWER PARTNERS de antennes verplaatsen naar de buitenkant van de stelling en deze kosten hiervoor op zich nemen zonder hiervoor aan de EIGENAAR een vergoeding te vragen. BELGIUM TOWER PARTNERS zal in gebeurlijk geval de richtlijnen van de aangestelde veiligheidscoördinator naleven. Er dient opgelet te worden dat de antenne die naar het schip van de kerk gericht staat, steeds de geldende veiligheidsvoorschriften van werken in nabijheid van gsm-antennes respecteert zonder hiervoor aan de eigenaar een vergoeding te vragen.
        9.4. 

      Alle mogelijke kosten voor werken, studies en vergunningen die rechtstreeks en onrechtstreeks verband houden met de installatie, het vervaardigen, het onderhoud, de herstelling en de verwijdering van de nodige apparatuur voor de zend- en ontvangstinstallatie, zoals hoger beschreven, zullen zonder uitzondering gedragen en betaald worden door BELGIUM TOWER PARTNERS, tenzij BELGIUM TOWER PARTNERS het bewijs kan leveren dat de EIGENAAR een fout begaan heeft die aanleding geeft tot noodzakelijke uitvoering van werken voor de werking van de installatie.

        Artikel 10: Overdracht – onderhuur of toekenning van (zakelijke) rechten op het Onroerend Goed 
        10.1.

      Het is de EIGENAAR niet toegelaten om zijn rechten en/of verplichtingen onder deze Overeenkomst geheel of gedeeltelijk over te dragen aan een derde of om (zakelijke) rechten m.b.t. het Gehuurde Goed toe te kennen die de rechten van de huurder zouden schaden, zonder de voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van BELGIUM TOWER PARTNERS, welke deze toestemming niet op onredelijke wijze zal weigeren.

        10.2. BELGIUM TOWER PARTNERS mag te allen tijde de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk aan derden overdragen of het Gehuurde Goed in onderhuur geven. In geval van overdracht, zal de EIGENAAR BELGIUM TOWER PARTNERS uitdrukkelijk ontlasten van al haar verplichtingen uit hoofde van onderhavige Overeenkomst.
        Artikel 11: Mede-eigendom
          In geval dat het Onroerend Goed deel uitmaakt van een mede-eigendom, wordt een kopie van het proces-verbaal van de vergadering waarop de eigenaars de verhuur van het Gehuurde Goed hebben goedgekeurd, in bijlage aan huidige Overeenkomst gevoegd.
        Artikel 12: Regels van goed buurschap - andere operatoren
        12.1. De EIGENAAR zal elke handeling of elk gebruik van het Onroerend Goed door derden vermijden die op één of andere manier het goed functioneren van het Basisstation in het gedrang zouden kunnen brengen. Dit houdt in dat de EIGENAAR zorgt voor het Onroerend Goed als een goede huisvader om de goede werking van het Basisstation in stand te houden en te respecteren.
        12.2. Tevens zal BELGIUM TOWER PARTNERS elke handeling of gebruik van het Gehuurde Goed vermijden die het normaal functioneren van de bestaande installaties van de EIGENAAR in het gedrang zou kunnen brengen.
        12.3. In geval van storingen of interferenties veroorzaakt door één der Partijen, zal de Partij die er de oorzaak van is, al het nodige doen of de nodige aanpassingen doorvoeren teneinde hieraan een einde te stellen, zodat de verstoorde installaties opnieuw op een normale wijze kunnen functioneren.
        12.4. BELGIUM TOWER PARTNERS verbindt zich ertoe dat haar gebruikers de Belgische- en Europese normen, met betrekking tot elektromagnetische golven die van toepassing zijn, te respecteren.
        Artikel 13: Eigendomstitel van de EIGENAAR
          De EIGENAAR verklaart dat hij het vrije beschikkingsrecht over het Onroerend Goed bezit en
      dat er geen schuldvorderingen, hypotheken of pandrechten op het Onroerend Goed bestaan, die het normaal gebruik van het Gehuurde Goed door BELGIUM TOWER PARTNERS in het gedrang brengen.
        Artikel 14: Verzekering
        14.1. BELGIUM TOWER PARTNERS is aansprakelijk, zowel tegenover derden als tegenover de EIGENAAR, enkel voor alle rechtstreekse bewezen schade die het gevolg zou zijn van de aanwezigheid of van de werking van zijn installaties tijdens de opstelling en gedurende gans de duur van de Overeenkomst. BELGIUM TOWER PARTNERS zal hiervoor bij een erkende verzekeringsinstelling een bijzondere verzekeringspolis onderschrijven, dewelke zowel de vergoeding van de materiële als de lichamelijke schade dient te dekken.
        14.2. BELGIUM TOWER PARTNERS zal bij een erkende verzekeringsmaatschappij eveneens een verzekeringspolis afsluiten ter dekking van brand, waterschade, huurrisico’s en het verhaal van buren. De EIGENAAR zal in zijn brandpolis een afstand van verhaal t.o.v. BELGIUM TOWER PARTNERS laten inlassen. BELGIUM TOWER PARTNERS zal bij wijze van de wederkerigheid eveneens een afstand van verhaal tegenover de EIGENAAR en zijn verzekeraar inlassen.
        14.3. De EIGENAAR en BELGIUM TOWER PARTNERS zullen bij aanvang van de Overeenkomst een verzekeringsattest voorleggen waarin de wederzijdse afstand van verhaal is opgenomen.
        14.4.  14.4 Alle nadelige gevolgen voor het niet doorgeven van deze afstand of van het niet aanvaarden ervan door de verzekeraar zal voor rekening zijn van de nalatige partij.
        Artikel 15: Bodem
          De EIGENAAR is aansprakelijk voor en vrijwaart BELGIUM TOWER PARTNERS voor alle aanspraken van zichzelf en van derden, met inbegrip van de overheid, met betrekking tot elke verontreiniging van de bodem en/of het grondwater op, in of afkomstig van het Onroerend Goed, behoudens de verontreiniging waarvan aangetoond is dat deze veroorzaakt is door BELGIUM TOWER PARTNERS of haar gebruikers.
        Artikel 16: Kennisgevingen
          Kennisgevingen aan de andere partij zullen steeds op de volgende adressen en ter attentie van de hieronder vermelde personen gebeuren:
         

      BTP

      EIGENAAR

      BELGIUM TOWER PARTNERS N.V.

      KERKFABRIEK ST AMELBERGA

      Culliganlaan 2C – 1831 Diegem

      Schriekstraat 34 – 2240 ZANDHOVEN

      T.a.v. BTP Estates

      0478/52 30 39

      estates@belgiumtowerpartners.com

      Rit.vinck@telenet.be

      Tel: 02/373.81.11

       

          Partijen zullen elkaar zo spoedig mogelijk, en indien mogelijk voorafgaandelijk, op de hoogte brengen van wijzigingen in deze contactgegevens.
        Artikel 17: Opschortende voorwaarde
          Onverminderd de verplichtingen van de EIGENAAR zoals opgenomen in artikel 2 van deze Overeenkomst, worden de rechten en verplichtingen van de Partijen opgenomen in deze Overeenkomst aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat BELGIUM TOWER PARTNERS alle nodige definitieve vergunningen en toelatingen verkrijgt om het Basisstation te bouwen en te exploiteren en dat deze vergunningen en toelatingen uitvoerbaar zijn.
      BELGIUM TOWER PARTNERS en haar gebruikers verbinden er zich toe de nodige vergunningen aan te vragen binnen twaalf (12) maanden na ondertekening van deze overeenkomst en de werken aan te vatten binnen de vierentwintig (24) maanden nadat de vergunningen werden bekomen.
      Indien er geen vergunning werd afgeleverd binnen de twaalf (12) maanden vanaf de aanvraag wordt de Overeenkomst voor niet-geschreven gehouden en zal deze alsdan geen uitwerking meer hebben.
        Artikel 18: Verwerking van persoonsgegevens
          Voor de toepassing van dit artikel worden de gebruikte begrippen gedefinieerd zoals voorzien in Verordening 2016/679 (“Algemene Verordening Gegevensbescherming” of “AVG”). BELGIUM TOWER PARTNERS verwerkt in het kader van deze Overeenkomst persoonsgegevens als verwerkingsverantwoordelijke. In dit verband informeert BELGIUM TOWER PARTNERS de EIGENAAR over deze verwerking van persoonsgegevens in overeenstemming met de artikelen 13 en 14 AVG via de privacyverklaring zoals vervat in Bijlage A bij deze Overeenkomst, die hiervan integraal deel uitmaakt.
        Artikel 19: Counterparts en elektronische ondertekening
         

      Deze Overeenkomst kan worden ondertekend in een willekeurig aantal exemplaren, waarvan elk exemplaar als een origineel zal worden beschouwd, niettegenstaande variaties in formaat of bestandsaanduiding die het gevolg kunnen zijn van het elektronisch verzenden, opslaan en afdrukken van kopieën van deze Overeenkomst vanaf verschillende computers of printers. Facsimilehandtekeningen zullen worden behandeld als originele handtekeningen. Alle dergelijke exemplaren samen vormen één en hetzelfde instrument.

      Geavanceerde elektronische handtekeningen die voldoen aan de eisen van Verordening (EU) nr. 910/2014 van de Europese Unie, vormen originele handtekeningen en hebben dezelfde bewijskracht als handgeschreven handtekeningen tussen de partijen.

        Artikel 20: Onrechtmatige bedingen
          Partijen vestigen elkaars aandacht op artikelen VI.91/3 tot en met VI.91/6 van het Wetboek van Economisch Recht en verklaren dat dit contract naar hun oordeel geen onrechtmatige bedingen bevat in de zin van voormelde wetgeving, gezien de concrete omstandigheden waarin dit contract tot stand is gekomen. Met name verklaart elke Partij dat ieder beding van dit contract het resultaat is van daadwerkelijke onderhandelingen die zij op voet van gelijkheid met de andere Partij heeft gevoerd, en dat zij met elk beding toestemt met een gedegen begrip van de inhoud en de rechtsgevolgen ervan, waarbij zij van oordeel is dat deze gevolgen billijk, evenwichtig en passend zijn in het licht van het volledige contract en de doelstellingen die zij met dit contract nastreeft. Partijen verklaren dat de respectieve risico’s die zij onder dit contract moeten dragen, passend en afdoende werden verrekend in de huurprijs, zodat tegenover elk risico dat rust op de ene Partij, een gelijkwaardige tegenprestatie van de andere Partij staat.
        Registratie
         

      Vanaf het ogenblik dat de huurovereenkomst geactiveerd wordt, zal BELGIUM TOWER PARTNERS deze Overeenkomst binnen de wettelijke termijnen laten registreren op kosten van BELGIUM TOWER PARTNERS .

      Artikel 2.

      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur worden afgevaardigd om de huurovereenkomst, namens de gemeente Zandhoven, te ondertekenen en rechtsgeldig te handelen.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan Belgium Tower Partners NV (Culliganlaan 2C -1831 Diegem), de kerkfabriek Sint – Amelberga (Schriekweg 34 - 2240 Zandhoven), de dienst Secretariaat en de dienst Omgeving worden overgemaakt.

    • Goedkeuren van de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de intergemeentelijke noodplancoördinator

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op zijn beslissing van 22 november 2018 waarbij de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten en Zandhoven goedgekeurd werd;- dat een intergemeentelijke noodplancoördinator werd aangesteld via de gemeente Schoten.

      Gelet op zijn beslissing van 24 maart 2022 waarbij het addendum met betrekking tot de toevoeging van Wommelgem van de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten en Zandhoven goedgekeurd werd.

      Gelet op zijn beslissing van 26 januari 2023 waarbij het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten en Zandhoven en Wommelgem goedgekeurd werd met betrekking tot een actuele aanpassing van de kostendeling.

      Overwegende dat voormelde samenwerkingsovereenkomst loopt tot 31 december 2024.

      Overwegende dat alle deelnemende gemeenten deze samenwerking wensen te bestendigen door deze samenwerkingsovereenkomst om te zetten in een samenwerkingsovereenkomst van onbepaalde duur maar met een mogelijkheid tot uitstap uit de samenwerkingsovereenkomst mits een vooropzeg van 6 maanden;- dat de garantie van behoud en uitwisseling van kennis, expertise over noodplanning en crisisbeheer met de uitrol van een uniforme aanpak, kostenbesparend met behoud van continuïteit waardoor permanenties tijdens afwezigheden cruciaal is en zo gegarandeerd blijft.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzingen, in het bijzonder artikelen 41, 56, 279 en 281.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 in het bijzonder artikel 135, §2.

      Gelet op het koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de nood- en interventieplannen in het bijzonder artikel 41;- dat voor het gemeentelijk niveau de burgemeester de bevoegde instantie voor noodplanning is samen met de ambtenaar verantwoordelijk voor de noodplanning.

      Overwegende dat het noodzakelijk is twee afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten, Wommelgem en Zandhoven voor onbepaalde duur vanaf 1 januari 2025.

      SAMENWERKINGSOVEREENKOMST INTERGEMEENTELIJKE NOODPLANNINGSCOÖRDINATOR

       

      PARTNERS
      Deze samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten tussen de volgende gemeentebesturen:

      • Ranst
      • Schilde
      • Schoten
      • Wommelgem
      • Zandhoven
       

      MISSIE
      De hierboven genoemde gemeentebesturen wensen de krachten te bundelen inzake noodplanning en crisisbeheer. Noodplanning en crisisbeheer is materie die de nodige aandacht, vakkennis, ervaring en tijdsinvestering vergt om voldoende kwalitatief te kunnen zijn. Naast de verschillende disciplines (bv. brandweer en politie) is hier voor de verschillende lokale besturen ook een essentiële rol weggelegd. Door te opteren voor een schaalvergroting door middel van een intergemeentelijke noodplanningscoördinator wensen de participerende gemeentebesturen samen te investeren in expertise, ervaring en zekerheid om op het vlak van noodplanning en crisisbeheer maximaal in te zetten op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier.

       

      DOEL EN SITUERING
      Overeenkomstig het KB van 22 mei 2019 betreffende de nood- en interventieplannen dient elk gemeentebestuur te beschikken over een noodplanningscoördinator. Tegen een achtergrond van bestaande schaalvergrotingen (bv. brandweerzones, meergemeentezones bij de politie) kijkt men ook op het vlak van noodplanning en crisisbeheer steeds meer naar samenwerkingsverbanden tussen verschillende gemeenten. Ook de gouverneur van Antwerpen promoot deze aanpak. Dit kunnen we aanvullen met een toenemend belang van de functie van noodplanningscoördinator. Klimatologische veranderingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat steeds meer preventief en curatief moet worden opgetreden op het vlak van noodplanning en crisisbeheer. Ook het aantal evenementen die plaatsvinden en waar het thema veiligheid hoog op de agenda staat, kent binnen verschillende gemeenten een zeer gevoelige stijging.
      De hierboven vernoemde gemeenten vonden elkaar in eenzelfde zoektocht naar een optimale invulling van deze functie. Door het bundelen van de krachten doelen de gemeentebesturen onder meer op de volgende zaken:

      • Er wordt beoogd om een zo uniform mogelijke werkwijze na te streven (bv. eenzelfde stramien inzake algemene en bijzondere nood- en interventieplannen, actiekaarten, veiligheidsvergaderingen, evacuatieprocedures, organisatie van noodplanoefeningen, …).
      • Er wordt gestreefd naar een gestroomlijnde beleidscoördinatie van incidenten.
      • Tevens is het de bedoeling om via deze manier van werken te streven naar een optimalisering van een coördinatie, voor, tijdens en na de multidisciplinaire samenwerking op het vlak van crisissen.
       

      ORGANISATIE
      De intergemeentelijke noodplanningscoördinator wordt gedeeld onder de hierboven vernoemde gemeentebesturen. Dit houdt in dat hij/zij voor de respectievelijke besturen zal werken overeenkomstig de afgesproken verdeelsleutel. De intergemeentelijke noodplanningscoördinator heeft een bureau in de gemeente Schoten. De persoon zal zich er echter toe verbinden om zich voldoende te begeven naar alle besturen met het oog op het onderhouden van relaties en het creëren van voldoende betrokkenheid.

      Om de huidige kwalitatieve dienstverlening inzake noodplanning te kunnen garanderen voor 5 gemeentebesturen, werd de bestaande intergemeentelijke noodplanningscel met de noodplanningscoördinator uitgebreid met een deskundige noodplanning op B-niveau in deeltijds verband (0.2 VTE).
      De gemeente Zandhoven is bereid de deskundige noodplanning op B-niveau in deeltijds verband voor 1 dag per week aan te leveren – wat overeenkomt met 0.2 VTE.

       

      TAKENPAKKET
      Het takenpakket van de intergemeentelijke noodplanningscoördinator is conform het KB van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning, de bijhorende ministeriële omzendbrief en alle navolgende wetgeving daaromtrent.

       

      DUUR
      Deze overeenkomst gaat in vanaf 1.01.2025 indien de gemeenteraden van de respectievelijke gemeenten zich hiermee akkoord verklaard hebben en geldt in principe voor onbepaalde duur tenzij ze ontbonden wordt bij consensus tussen de verschillende partijen.
      De overeenkomst is jaarlijks opzegbaar door elke partij met een vooropzeg van 6 maanden per aangetekend schrijven.

       

      LOKALE AANSPREEKPUNTEN
      Elke participerende gemeente engageert zich om een lokale noodplanningscoördinator in dienst te hebben.
      Deze lokale noodplanningscoördinator fungeert als lokale antenne waarop de intergemeentelijke noodplanningscoördinator kan beroepen voor gemeentespecifieke vragen en in geval van incidenten, oefeningen,…

       

      TOEDTREDEN
      Het toetreden van bijkomende leden kan enkel mits goedkeuring van alle deelnemende lokale besturen bij aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst door de verschillende partijen.

       

      FUNCTIEVERVULLER
      Bij aanwerving van een nieuwe functievervuller wordt de kans geboden aan alle deelnemende lokale besturen om deel uit te maken van de selectieprocedure.

       

      KOSTENREGELING
      De participerende gemeentebesturen komen overeen om de kost van een intergemeentelijke noodplanningscoördinator te delen overeenkomstig de hieronder genoemde verdeelsleutel. Deze kosten komen neer op:

         

      1. Overzicht loonkost (raming):

      Simulatie loonkost Jo FT

      2025

      2026

      2027

      2028

      2029

      2030

      jaarloon

      74200,34

      75684,35

      77198,03

      78741,99

      80316,83

      81923,17

      RSZ werkgever

      21414,22

      21842,50

      22279,35

      22724,94

      23179,44

      23643,03

      Dubbel vakantiegeld

      5688,69

      5802,47

      5918,52

      6036,89

      6157,62

      6280,78

      Eindejaarspremie RSZ

      1357,00

      1359,00

      1361,00

      1363,00

      1365,00

      1367,00

      Eindejaarspremie variabel

      2671,21

      2724,64

      2779,13

      2834,71

      2891,41

      2949,23

      Bijdrage Vakbondspremie

      46,55

      46,55

      46,55

      46,55

      46,55

      46,55

      Tweede pensioenpijler

      1290,05

      1315,85

      1342,17

      1369,01

      1396,39

      1424,32

      kosten tweede pijler

      114,30

      116,58

      118,92

      121,29

      123,72

      126,19

      maaltijdcheques kosten WG

      1520,20

      1520,20

      1520,20

      1520,20

      1520,20

      1520,20

       

      108302,56

      110412,13

      112563,86

      114758,58

      116997,16

      119280,47

      Hierbij werd geen rekening gehouden met overuren en oproepvergoedingen. We ramen hiervoor € 5.000 per jaar (niet geïndexeerd).

      2. Overzicht werkingskost (raming):

      Onderdeel

      Aankoop

      Kost per jaar

      Wagen

      € 55.000

      € 11.000

      PC

      € 1.600

      € 400

      Opleiding

       

      € 500

      ASTRID

       

      € 1.200

      Verbruik wagen

       

      € 1.500

      Onderhoud wagen

       

      € 650

      Verzekering en belasting wagen

       

      € 1.500

      Netgear

       

      € 150

      TOTAAL

       

      € 16.900

      Investeringen van meer dan € 8.000 moeten steeds besproken worden tussen alle deelnemende lokale besturen.

      3. Principes verdeelsleutel:

      De participerende gemeentebesturen komen overeen om de kost van een intergemeentelijke noodplanambtenaar te delen overeenkomstig de bestaande verdeelsleutel.

      Deze verdeelsleutel gaat uit van het KISS-principe (keep it simple & stupid) waarbij iedere gemeente gelijkwaardig bijdraagt aan de intergemeentelijke samenwerking en waarbij Schoten als aanstellende overheid als trekker van het verhaal fungeert.

      Er wordt een verdeelsleutel op basis van een tijdsbesteding gehanteerd om de kosten te verdelen. Dit houdt het volgende in: 2/6 voor Schoten en 1/6 voor de andere gemeenten.

      Zandhoven die de loonkost en de werkingskost draagt van 0.2 VTE deskundige noodplanning op B-niveau wordt gecompenseerd met deze loonkost.

      4. Overzicht loonkost Zandhoven (raming):

      Simulatie loonkost Iris 7,6u

      2025

      2026

      2027

      2028

      2029

      2030

      Brutojaarwedde 2024

      € 9.904,12

      € 10.102,20

      € 10.304,24

      € 10.510,33

      € 10.720,54

      € 10.934,95

      Vakantiegeld

      € 759,32

      € 774,50

      € 790,00

      € 805,79

      € 821,91

      € 838,35

      Eindejaarstoelage

      € 523,56

      € 534,03

      € 544,71

      € 555,60

      € 566,71

      € 578,05

      Attractiviteitspremie

      € 148,42

      € 151,39

      € 154,42

      € 157,50

      € 160,65

      € 163,87

      Pat Bijdrage

      € 3.274,29

      € 3.339,78

      € 3.406,57

      € 3.474,70

      € 3.544,20

      € 3.615,08

      Pat Bijdrage 2de Pensioenpijler

      € 345,44

      € 352,35

      € 359,40

      € 366,59

      € 373,92

      € 381,40

      Pat Bijdrage maaltijdcheques

      € 310,95

      € 310,95

      € 310,95

      € 310,95

      € 310,95

      € 310,95

       

      €15.266,10

      € 15.565,20

      € 15.870,29

      € 16.181,47

      € 16.498,88

      € 16.822,64

       5. Geraamde jaarlijkse kostprijs:

       

      Jaarloon A

      Overuren

      Kosten

      Jaarloon B 0,2fte

      Totaal

      2025

      108302,56

      5000,00

      16900

      15266,10

      145468,66

      2026

      110412,13

      5100,00

      16900

      15565,20

      147977,33

      2027

      112563,86

      5202,00

      16900

      15870,29

      150536,15

      2028

      114758,58

      5306,04

      16900

      16181,47

      153146,09

      2029

      116997,16

      5412,16

      16900

      16498,88

      155808,20

      2030

      119280,47

      5520,40

      16900

      16822,64

      158523,51

      6. Kostenraming per gemeente:

       

      Schoten

      Schilde

      Ranst

      Wommelgem

      Zandhoven*

      2025

      48489,55

      24244,78

      24244,78

      24244,78

      8978,68

      2026

      49325,78

      24662,89

      24662,89

      24662,89

      9097,69

      2027

      50178,72

      25089,36

      25089,36

      25089,36

      9219,07

      2028

      51048,70

      25524,35

      25524,35

      25524,35

      9342,88

      2029

      51936,07

      25968,03

      25968,03

      25968,03

      9469,15

      2030

      52841,17

      26420,59

      26420,59

      26420,59

      9597,95

      De gemeente Schoten staat in voor de loonkost en de werkingskost van de coördinator noodplanning op A-Niveau in voltijds verband en de gemeente Zandhoven staat in voor de deeltijdse loonkost en de werkingskost van de deskundige noodplanning op B-niveau.

      Voor de komende jaren zal de participatiekost fluctueren op basis van o.a. de indexaanpassingen. De bedragen in de tabellen zijn bedoeld als richtbedragen.

      Vanaf 2025 zal er gewerkt worden met een kwartaalafrekening, waarbij steeds ¼ van de participatiekost aangerekend wordt. Bij de afrekening van het 4e kwartaal volgt een concrete afrekening waarbij rekening gehouden wordt met schommelingen zoals indexaanpassingen, overuren,…

      Artikel 2.

      Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur worden afgevaardigd om het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst, namens de gemeente Zandhoven, te ondertekenen en rechtsgeldig te handelen.

      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Secretariaat, dienst Financiën en gemeente Schoten (Verbertstraat 3 - 2900 Schoten) bezorgd worden.

    • Goedkeuren van het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40, §3 en 41, tweede lid, 2°, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, in het bijzonder de artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis,44quater tem 44 septies, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet leersteun van 3 mei 2023, in het bijzonder artikel 16.

      Gelet op CAO XII van 10 september 2021.

      Overwegende dat een schoolbestuur voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement moet opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

      Overwegende dat meer specifieke afspraken door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen worden in de infobrochure.

      Overwegende dat het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld worden (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

      Overwegende dat het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op 14 september 2023 aan actualisatie toe is wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.).

      Overwegende dat een wijziging van het schoolreglement ten vroegste uitwerking kan hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

      Overwegende dat het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

      Overwegende dat de beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad;- dat het overleg in de schoolraad plaatsgevonden heeft op 4 september 2024.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Paul Stulens die het volgende verklaart: “Met ons goed hart en slecht karakter blijven we toch op de zere teen staan kloppen. Wij wensen dan ook opnieuw een amendement in te dienen voor de beide schoolreglementen. Als Vlaams Belang wensen wij dat artikel 44 dat gaat over een absoluut en permanent rookverbod, zou uitgebreid worden met een algemeen hoofddoekenverbod en vragen hierover dan ook een stemming.”

      De heer Stulens P. wenst dit voorstel als amendement toe te voegen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van dhr. Stulens P. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop het door dhr. Stulens P. indiende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 2
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 20
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgende onderstaand stemgedrag: 

      Publieke stemming:

      Met 2 stemmen voor (Paul Stulens, Johan Vanslambrouck), 20 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels)

      Het amendement van dhr. Stulens P. is derhalve verworpen.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Monique Suls die het volgende verklaart: ”Onze fractie wilt hetzelfde amendement zoals de voorbije jaren toevoegen aan artikel 44 van het schoolreglement: Om ons pedagogisch project te kunnen realiseren is het in onze school niet toegelaten levensbeschouwelijke kentekens te dragen. Het verbod geldt voor alle zichtbare levensbeschouwelijke kentekens. Het verbod is van toepassing tijdens alle onderwijsactiviteiten, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Enkel tijdens het levensbeschouwelijke vak mogen de aanwezige leerlingen zichtbaar levensbeschouwelijke kentekens dragen."

      Mevrouw Suls M. wenst dit voorstel als amendement toe te voegen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van mevr. Suls M. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop het door mevr. Suls M. indiende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 5
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 17
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgende onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 5 stemmen voor (Oliver Vertruyen, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels), 17 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey)

      Het amendement van mevr. Suls M. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet goedkeuren van het schoolreglement van de Gemeentelijke Basisschool van Zandhoven.

      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W..
      Nadat de burgemeester en schepen Maes M. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 5 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.

      Artikel 2.
      De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de infobrochure.

      Artikel 3.
      Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 14 september 2023 wordt opgeheven.

      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing aan de dienst Secretariaat en de Gemeentelijke Basisschool Zandhoven overgemaakt worden.

    • Goedkeuren van het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Massenhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40, §3 en 41, tweede lid, 2°, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, in het bijzonder de artikelen 8,12/1,14/0,14/1,27bis,44quater tem 44 septies, en latere wijzigingen.

      Gelet op het decreet leersteun van 3 mei 2023, in het bijzonder artikel 16.

      Gelet op CAO XII van 10 september 2021.

      Overwegende dat een schoolbestuur voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement moet opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

      Overwegende dat meer specifieke afspraken door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen worden in de infobrochure.

      Overwegende dat het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld worden (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

      Overwegende dat het huidige schoolreglement gewoon basisonderwijs dat goedgekeurd werd op 14 september 2023 aan actualisatie toe is wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.).

      Overwegende dat een wijziging van het schoolreglement ten vroegste uitwerking kan hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

      Overwegende dat het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

      Overwegende dat de beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad;- dat het overleg in de schoolraad plaatsgevonden heeft op 4 september 2024.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Paul Stulens die het volgende verklaart: “Met ons goed hart en slecht karakter blijven we toch op de zere teen staan kloppen. Wij wensen dan ook opnieuw een amendement in te dienen voor de beide schoolreglementen. Als Vlaams Belang wensen wij dat artikel 44 dat gaat over een absoluut en permanent rookverbod, zou uitgebreid worden met een algemeen hoofddoekenverbod en vragen hierover dan ook een stemming.”

      De heer Stulens P. wenst dit voorstel als amendement toe te voegen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van dhr. Stulens P. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop het door dhr. Stulens P. indiende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 2
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 20
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgende onderstaand stemgedrag: 

      Publieke stemming:

      Met 2 stemmen voor (Paul Stulens, Johan Vanslambrouck), 20 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels)

      Het amendement van dhr. Stulens P. is derhalve verworpen.

      Gelet op de tussenkomst van raadslid Monique Suls die het volgende verklaart: "Onze fractie wilt hetzelfde amendement zoals de voorbije jaren toevoegen aan artikel 44 van het schoolreglement: Om ons pedagogisch project te kunnen realiseren is het in onze school niet toegelaten levensbeschouwelijke kentekens te dragen. Het verbod geldt voor alle zichtbare levensbeschouwelijke kentekens. Het verbod is van toepassing tijdens alle onderwijsactiviteiten, zowel binnen als buiten de schoolmuren. Enkel tijdens het levensbeschouwelijke vak mogen de aanwezige leerlingen zichtbaar levensbeschouwelijke kentekens dragen."

      Mevrouw Suls M. wenst dit voorstel als amendement toe te voegen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is over het amendement van mevr. Suls M. te beraadslagen en het ter stemming voor te leggen.

      De voorzitter legt daarop het door mevr. Suls M. indiende amendement ter stemming aan de raad voor.

      De stemming geeft de volgende uitslag:

      • Aantal stemmen ten gunste van het amendement: 5
      • Aantal stemmen tegen het amendement: 17
      • Aantal onthoudingen: 0
      • Volgende onderstaand stemgedrag:

      Publieke stemming:

      Met 5 stemmen voor (Oliver Vertruyen, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels), 17 stemmen tegen (Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey)

      Het amendement van mevr. Suls M. is derhalve verworpen.

      Overwegende dat het noodzakelijk is om te stemmen over het al of niet goedkeuren van het schoolreglement van de Gemeentelijke Basisschool van Zandhoven.

      Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Tegenstanders: Paul Stulens, Johan Vanslambrouck
      Onthouders: Oliver Vertruyen, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Met 15 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 5 onthoudingen
      Besluit

      Artikel 1.
      Het hierbij gevoegde schoolreglement wordt goedgekeurd.

      Artikel 2.
      De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de infobrochure.

      Artikel 3.
      Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 14 september 2023 wordt opgeheven.

      Artikel 4.
      Een afschrift van deze beslissing aan de dienst Secretariaat en de Gemeentelijke Basisschool Massenhoven overgemaakt worden.

    • Opvolgingsrapportering t.g.v. artikel 263 van het decreet Lokaal Bestuur: akteneming

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 263 dat stelt dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd;- dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd wordt.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 171 §4 3° dat stelt dat de algemeen directeur in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering zorgt.

      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 176 dat stelt dat de financieel directeur onder functionele leiding van de algemeen directeur instaat voor het opstellen, in overleg met het managementteam, voor het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering.

      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheercyclus van de lokale besturen in het bijzonder artikel 29.

      Overwegende dat sinds de invoering van BBC 2020 de verplichting opgelegd is om minstens éénmaal per jaar, in de loop van het derde kwartaal, aan de raad te rapporteren over de stand van zaken van de beleidsdoelstellingen over de eerste 6 maanden van het jaar, en dit zowel op inhoudelijk als financieel vlak;- dat zo alle raadsleden 3x per jaar een rapport krijgen over de beleidsdoelstellingen en de uitvoering hiervan, namelijk bij de jaarlijkse aanpassing van het meerjarenplan, bij de vaststelling van de jaarrekening en minstens bij één tussentijds opvolgingsrapport.

      Overwegende dat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen bevat:

      • een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan
      • een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2)
      • in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan
      • in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: 

      "P 6: AP 2-4: Wat betekent het eerste deel van de toelichting evaluatie? “Naar aanleiding van de detailhandelsvisie, en het voorstel om een pop-up te voorzien, werd binnen het traject van de Profploeg een studie gedaan naar de mogelijke invulling van het Park Bruyneel en de verbinding naar de handelskern van Zandhoven.”
      p 10 AP 3.2 Afbraak woning van vroeger LOI. “In Zandhoven zal de woning Liersebaan 50, waar tijdelijk nog opvang voorzien was voor het LOI ook afgebroken worden om meer ruimte te geven aan de natuur en zo een verbinding te maken tussen de dorpskern en het park van Bruyneel.”
      Wat betekent die pop-up in de detailhandelsvisie door de Profploeg? Is hierover ooit gecommuniceerd naar de gemeenteraad?
      Is er over de afbraak van de woning ooit gecommuniceerd naar de gemeenteraad? Is het college zomaar bevoegd om een mooi eigendom af te breken?"
      Nadat de burgemeester en schepen Geens J. geantwoord hebben op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering per 30 juni 2024 van het meerjarenplan 2020-2025.

      Artikel 2.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën en dienst Secretariaat bezorgd worden.

    • Goedkeuren van de fusie van de Vlaamse Logo s alsmede het vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor de buitengewone algemene vergadering van 14 november 2024

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De gemeenteraad,
      Overwegende dat de gemeente lid is van de vzw LOGO Antwerpen (Lokaal GezondheidsOverleg) (Jodenstraat 44 - 2000 Antwerpen).
      Gelet op het schrijven van 25 juli 2024 van vzw LOGO Antwerpen.
      Overwegende dat vanaf 1 januari 2025 de 14 Logo's uit het Nederlandstalig gebied hun krachten bundelen en ze verder gaan als één organisatie;- dat ze daarbij mikken op efficiëntiewinst door een aantal processen gezamenlijk te organiseren en ze tegelijkertijd de regionale werking nog verder willen versterken;- dat de lokale en regionale partners dus zeker een aanspreekpunt in (het team van) Logo Antwerpen behouden.
      Overwegende dat op 14 november 2024 Logo Antwerpen een bijzondere algemene vergadering houdt om de fusie van de Vlaamse Logo's goed te keuren.
      Gelet op zijn beslissing van 14 februari 2019 waarbij mevrouw Maria Van Rompaey en mevrouw Betty Bosschaerts werden aangesteld als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de (buitengewone) algemene vergadering.
      Overwegende dat indien de vertegenwoordigers en de plaatsvervanger niet aanwezig kunnen zijn op de bijzondere algemene vergadering, een volmacht gegeven kan worden aan een ander effectief lid van de bijzondere algemene vergadering van Logo Antwerpen vzw.
      Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
      Gelet op de statuten van LOGO Antwerpen vzw.
      Gelet op het decreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid van 21 november 2003.
      Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Logo’s van 17 mei 2024.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
      Besluit

      Artikel 1.
      De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de fusie van de Vlaamse Logo’s.
      Artikel 2.
      Aan de vertegenwoordiger, de plaatsvervanger of een effectief lid met volmacht wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 14 november 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere buitengewone algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van dit agendapunt.
      Artikel 3.
      Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Mens & Welzijn en de dienst Secretariaat en vzw LOGO Antwerpen (Jodenstraat 44 - 2000 Antwerpen) bezorgd worden.

    • Motie vanwege de Vlaams Belang fractie in verband met de omgevingsvergunningaanvraag voor een groepswoningbouwproject van 29 ééngezinswoningen op een perceel gelegen te Fatimalaan en Fonteinstraat te Pulle – Zandhoven

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      Dit punt werd op de dagorde geplaatst door de Vlaams Belang fractie en dhr. Stulens P. licht toe als volgt:

      “Ik heb gevraagd om dit punt op de agenda te laten plaatsen als motie zodat erover gestemd dient te worden. Het motievoorstel luidt als volgt:
      ‘De gemeenteraad van Zandhoven, in vergadering bijeen op 19 september 2024,
      Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 9 oktober 2023 waarbij een omgevingsvergunning werd geweigerd aan Ipon NV, met contactadres Kapelanielaan 9C te 9140-Temse, voor een groepswoningbouwproject op een perceel gelegen te Fatimalaan en Fonteinstraat;
      Gelet op de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 22 januari 2024 waarbij een ongunstig advies in beroep werd gegeven;
      Gelet op het overmaken van een gewijzigde omgevingsvergunningaanvraag op 23 mei 2024 door de aanvrager en het aanvaarden van de gewijzigde aanvraag op 3 juni 2024 door de Provincie Antwerpen;
      Gelet op het openbaar onderzoek dat over de gewijzigde aanvraag werd gehouden en dat liep van 14 juni tot 13 juli 2024, waarbij 21 bezwaarschriften werden ingediend waarvan 1 ondersteund door 72 personen;
      Gelet op het standpunt van het College van Burgemeester en Schepenen om de weigering van de omgevingsvergunning te behouden en ook de motivatie opgebouwd in de beslissing van 9 oktober 2023 te behouden, en bijgevolg een ongunstig advies te geven;
      Gelet op het negatief advies van het College van Burgemeester en Schepenen van 15 juli 2024, overgemaakt via het Omgevingsloket op 17 juli 2024 aan het Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit, Dienst Omgevingsvergunningen;
      Kennis genomen hebbende van de beslissing van de Deputatie van de Provincie Antwerpen om in zitting van 8 augustus 2024 bij beslissing in beroep laatste aanleg toch een voorwaardelijke vergunning te verlenen, beslissing geregistreerd op 26 augustus 2024;
      Van oordeel zijnde dat het Gemeentebestuur van Zandhoven geen redenen heeft om haar standpunt van weigering te wijzigen;
      Overwegende dat de beroepsperiode loopt tot en met 19 oktober 2024;
      Draagt het College van Burgemeester en Schepenen op om vóór 19 oktober 2024 tegen de door de Deputatie voorwaardelijk verleende vergunning beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.’
      Wij zijn immers van mening dat het schepencollege moet consequent zijn en dus namens de gemeente beroep dient aan te tekenen. Bovendien zou het voor de buurtbewoners ongewoon, en dus moeilijk en ook kostelijk zijn indien zij zelf beroep dienen aan te tekenen, waarbij zij dan best ook een gespecialiseerd advocaat dienen in te schakelen."
      De burgemeester antwoordt dat beroep aangetekend is en dat dit de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen is, waarop dhr. Paul Stulens antwoordt: "Wel burgemeester, het is toch wel zeer eigenaardig dat nadat ik dit punt verleden vrijdag op de agenda heb laten plaatsen, het schepencollege toevallig pas verleden maandag heeft beslist om beroep aan te tekenen, alhoewel de beslissing van de deputatie reeds genomen werd op 8 augustus en geregistreerd op 26 augustus, dus reeds vele weken geleden. Maar ik begrijp dat dit weer een ‘tsjevenstreek’ is met de bedoeling te laten uitschijnen dat u ons al bent voor geweest en dus niet dient mee te stemmen.”

      Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
      - dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: 

      * zeker ook N-VA-ers hebben dit mee goedgekeurd op niveau van de deputatie.
      * CD&V- Zandhoven heeft vroeger ook fouten gemaakt: eerst wel goedkeuringen, nu niet meer: voortschrijdend inzicht? Dank u.
      * Grote fouten vroeger: Wet 1976: “Woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, ….”
      Nochtans heeft het Schepencollege vele individuele bouwvergunningen afgeleverd in de Fonteinstraat. Al die woningen hadden nooit een vergunning kunnen krijgen, omdat er over de ordening van het gebied nog niet beslist was.
      Spelen deze fouten niet in het nadeel van het college, wanneer we nu in beroep gaan ?
      • Belangrijk en voor mij onaanvaardbaar: de creatie van een ‘gated community’ door de wegen te privatiseren. Dergelijke privatisering van dat wat eigenlijk openbaar domein is, is dat de maatschappijvisie van N-VA ? Dit soort privatisering van het openbaar domein, is dat nu de Vlaamse Cultuur? Dat is in ieder geval niet de cultuur die tot nu toe op het Vlaamse platteland heerst!
      • Heeft het college niet te weinig argumenten aangedragen bij het nieuwe advies voor de gewijzigde vergunning bij de deputatie?"

      - mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Graag willen wij als N-VA Zandhoven de ergerlijke en eenzijdige foutieve communicatie van de burgemeester over dit dossier op Facebook duiden aan het publiek. Volgens de burgemeester is het de N-VA die ervoor zorgt dat het project een vergunning heeft bekomen, maar deze toelichting, die onze stemming verduidelijkt, zal u een andere kijk geven op de rauwe uitsmijters van de burgemeester.
      Uit een rapportage van het dossier blijkt dat er een moeizaam voortraject werd afgelegd.
      De wegenis van het project wordt in de gemeenteraad van 20 mei 2021 goedgekeurd door de Burgemeester met zijn CD&V.
      N-VA onthoudt zich bij deze stemming om duidelijke redenen: teveel wooneenheden op een te kleine oppervlakte en bijkomend het feit dat er geen rekening werd gehouden met de inwoners van Pulle.
      Daags nadien(!), op 21 mei 2021 wordt de bouwvergunning voor het ganse project vergund door de burgemeester en schepenen van de CD&V.
      En niet door N-VA.
      Na vele bemerkingen, getalm en gedraal wordt in de gemeenteraad van april 2023 de nieuwe weg in hetzelfde project afgekeurd. Uit het niets neemt CD&V dus een gigantische bocht om een project dat ze eerder had goedgekeurd naar de vuilbak te verwijzen.
      Wat dan heel vreemd is, is dat in de toelichting van het weigeringsbesluit van het college alle parameters van adviezen positief en gunstig vermeld zijn, behalve dat het project onverenigbaar is omwille van de Bouwcode van 15 september 2022 en de ‘goede ruimtelijke ordening’. De “goede ruimtelijke ordening” is altijd al een rekbaar begrip geweest voor Zandhoven en de Bouwcode was op dat ogenblik nog niet zo erg lang in voege.

      Met als gevolg dat IPON in beroep naar de Deputatie trekt . De deputatie bekijkt het project oordeelkundig op basis van de positieve en gunstige adviezen gestipuleerd in het weigeringsbesluit van het Zandhovens college.
      En dan ineens, is het gemeentebestuur “verbaasd” dat de Deputatie op 8 augustus 2024 een vergunning aflevert aan IPON.
      Dit terwijl het college in haar toelichting bij de weigering de positieve elementen aanhaalt om het project goed te keuren. Het college van burgemeester en schepenen geeft maw dus eigenlijk de pap in de mond voor de advocaten van IPON die het project moesten gaan verdedigen op de hoorzitting bij de Deputatie.
      En dan schrijft u, burgemeester op Facebook dat het de N-VA is die ervoor gezorgd heeft dat de vergunning werd afgeleverd. De schuld van de N-VA dus ge moet het maar durven!
      Wel burgemeester, wij hebben als N-VA Zandhoven altijd toegelicht en verantwoord op de gemeenteraad dat dit project te groot is voor Pulle en dat er niet wordt geluisterd naar de inwoners en buurtbewoners van het project. Dit werd ook zo genotuleerd.
      Onze fractie heeft zich daarom in eerste orde onthouden, terwijl CD&V heeft goedgekeurd en in tweede orde heeft N-VA tegen het project in de Fonteinstraat gestemd.
      U verwijst op Facebook dat men ingaat tegen het Vlaams decreet van de woonreservegebieden, wel dat heeft hier zelfs niets mee te maken.
      En dan schrijft u nog dat de deputatie 3 tegen 1 gestemd heeft, zelfs dat is fout. Want er zijn momenteel maar drie deputés en de uwe heeft zich onthouden en niet tegen gestemd. Al zou dat in tijden van verkiezingen beter uitkomen voor CD&V.
      Uw eenzijdige communicatie in dit belangrijk dossier voor Pulle loopt mank en faalt. U had gehoopt de hete aardappel bij N-VA te leggen, maar dat is dus duidelijk mislukt.
      Het is nu aan u om tijdig iets te doen voor onze inwoners. Omwille van de inwoners van Pulle en de buurtbewoners waar het project zou komen, zal onze fractie de motie van VB ook goedkeuren."

      Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.

      Publieke stemming
      Aanwezig: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, Leen Boeckmans
      Voorstanders: Paul Stulens, Oliver Vertruyen, Johan Vanslambrouck, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels
      Tegenstanders: Paula Henderickx, Luc Van Hove, Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Jozef Oorts, May Peeters, Hans Soetemans, Luc Verelst, Dirk Vercammen, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey
      Onthouders: Eduardus Belmans
      Resultaat: Met 7 stemmen voor, 14 stemmen tegen, 1 onthouding
    • Vragenuurtje

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      1. Ward Belmans die het volgende verklaart: "Een vraag aan de burgemeester, naar aanleiding van zijn voorwoord in het laatste gemeenteblad:
      Hoe kunnen mensen op 13 oktober duidelijk maken dat ze graag in Zandhoven wonen…. Of net niet? Hoe moeten ze dat concreet doen? Die vraag staat toch niet op de kiesbrief?"

      De burgemeester antwoordt dat hij hiermee wil oproepen om zeker te gaan stemmen; het is de taak van de politieker om de mensen aan te moedigen om naar de stembus te gaan.

      2. Paul Stulens die verklaart: "Graag zou ik hierbij tot allen een oproep willen doen om de verkiezingskoorts wat in toom te willen houden. De ‘facebook’ groepen ‘Ge zijt van’ dienen immers niet om politieke polemieken uit te vechten. De politieke partijen dienen enkel hun eigen pagina en website te gebruiken om hun boodschap over te brengen.”

      De burgemeester antwoordt dat ze zelf niets plaatsen, maar wel antwoorden.

  • Goedkeuren verslag

    • Verslag vorige zitting

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 27 juni 2024, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.

  • Sluiten vergadering

    • Sluiten vergadering

      Aanwezig: Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad
      Luc Van Hove, burgemeester
      Joris Geens, Steven Van Staeyen, Rudolf Willems, Mieke Maes, Jelle Lauwereys, Schepenen
      Jozef Oorts, May Peeters, Eduardus Belmans, Paul Stulens, Hans Soetemans, Luc Verelst, Oliver Vertruyen, Dirk Vercammen, Johan Vanslambrouck, Betty Bossaerts, Maria Van Rompaey, Tom Van Bergen, Monique Suls, Marijke Lambrechts, Paul Nagels, leden
      Leen Boeckmans, algemeen directeur waarnemend
      Verontschuldigd: Ward Peeters, Gemeenteraadslid
      Annick Smeets, algemeen directeur
      Feiten en overwegingen

      De voorzitter sluit de vergadering.

Namens gemeenteraad,

Leen Boeckmans
algemeen directeur waarnemend

Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad