De voorzitter opent de vergadering om 20 uur; er zijn 3 verontschuldigingen nl. schepenen Van Staeyen S. en Willems R., en mevrouw Lambrechts M.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 90, 1°.
Overwegende dat jaarlijks verschillende wegen, voorzien van een grind-, zand- of asfaltverharding of een betonverharding, aan een grondige onderhoudsbeurt dienen onderworpen te worden;- dat ongunstige weersomstandigheden of slijtage de oorzaak kunnen zijn van dit onderhoud.
Overwegende dat de straten die een grondige onderhoudsbeurt moeten krijgen pas na een ernstig nazicht kunnen aangeduid worden.
Overwegende dat de toplaag van verschillende definitief verharde asfaltwegen eveneens aan onderhoud toe is;- dat het noodzakelijk lijkt deze wegen na te zien en desgevallend op te nemen in het dossier van uit te voeren werken.
Overwegende dat het de bedoeling is, thans aanvang te nemen met de voorbereiding van het dossier zodat de onderhoudswerken tijdig kunnen uitgevoerd worden.
Overwegende dat de werken van dergelijke omvang slechts kunnen uitgevoerd worden, nadat een aanbestedingsprocedure wordt gevolgd;- dat het bijgevolg noodzakelijk is de nodige plannen en de vereiste stukken op te maken, teneinde te gelegenertijd tot een aanbesteding te kunnen overgaan.
Overwegende dat het nodig is een opdracht te gunnen met als voorwerp: “Buitengewone onderhoudswerken aan wegen - dienstjaar 2024”.
Overwegende dat de initiële raming van deze opdracht bij benadering 250.000 euro incl. btw bedraagt en verder gespecifieerd zal moeten worden in een bestek.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Worden de voorgestelde budgetten allemaal opgebruikt in 2024? Gezien de budgetten telkens opgeschoven worden."
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Principieel akkoord te gaan met de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp buitengewone onderhoudswerken aan wegen - dienstjaar 2024 voor een bedrag indicatief geraamd op 250.000,00 euro incl. btw.
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met uitvoering van dit besluit en wordt gemachtigd over te gaan tot de aanduiding van de straten waarin onderhoudswerken zullen worden uitgevoerd. De opdracht wordt gegeven een externe ontwerper aan te stellen bij de aanvang van de procedure.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst Financiën worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 22 april 2021 waarbij de princiepsbeslissing m.b.t. de herinrichting van de parkeerzone en bushalte Pulderbos dorp en de inrichting van een Hoppinpunt werd goedgekeurd.
Gelet op de voorwaarden waaraan een Hoppinpunt, en een fietsenstalling in het bijzonder, moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidies.
Overwegende dat voor het bouwen van een fietsenstalling een architect dient aangesteld te worden die de gemeente bijstaat met:
1) het opmaken van een bouwaanvraagdossier voor een omgevingsvergunning
2) de controle van de uitvoering der werken (algemeen nazicht, geen permanent toezicht) door middel van wekelijkse werfvergaderingen en werfverslagen;
3) de bijstand bij de verrichtingen die nodig zijn voor de oplevering der werken
Gelet op het ereloonvoorstel van Architectenkantoor Wouters-Doms bvba (Fruithoflaan 7 - 2520 Emblem - Ranst);- dat voormeld architectenkantoor in het verleden reeds meerdere projecten voor de gemeente heeft uitgevoerd zoals dakwerken Huize Bruyneel, bibliotheek van Pulderbos, de Gemeentelijke Basisschool, renovatie – en aanpassingswerken voormalig OCMW gebouw en de uitbreidingswerken van het gemeentehuis van Zandhoven, fietsenstalling en berging achter het gemeentehuis en dat deze gebeurd zijn tot ieders tevredenheid;- dat, om voormelde reden, ons niets weerhoudt om de opdracht met betrekking tot de bouw van een fietsenstalling op het dorpsplein Pulderbos te gunnen aan voormeld architectenkantoor.
Overwegende dat voor het indienen van een omgevingsvergunningsaanvraag en de bijhorende aansprakelijkheidsverzekering de architect een contract met de opdrachtgever moet afsluiten.
Overwegende dat, gelet op het voorgaande, het noodzakelijk is om een ‘overeenkomst architect – opdrachtgevers’ af te sluiten voor de aanstelling van de architect.
Gelet op het ontwerp van ‘overeenkomst architect - opdrachtgevers’ dat wordt voorgelegd.
Overwegende dat de gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de ‘overeenkomst architect - opdrachtgever’ moet vertegenwoordigd worden;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoeld contract de gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zullen zijn dit contract rechtsgeldig te ondertekenen.
Gelet op de artikel 40 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Overwegende dat de uitgaven voorzien zijn in het investeringsbudget 2024, op budgetcode 0200-00/222007/BESTUUR/CBS/0/IP-22 (ACT.-3.2.2).
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
- mevr. Suls M., die het volgende verklaart: "Het HOPPIN punt is reeds vorig jaar gerealiseerd. Waarom is de inrichting van de nieuwe fietsenstalling toen niet mee genomen?
Kan het ontwerp vergeleken worden met de P & R in Zoersel maar dan kleiner? En worden er laadpunten voor elektrische fietsen voorzien?"
- dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "OK, maar nog eens de suggestie om ook een openbaar toilet te voorzien."
Nadat schepen Geens J. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Zijn goedkeuring te verlenen aan navolgende overeenkomst tussen de gemeente Zandhoven en Architectenkantoor Wouters-Doms bvba (Fruithoflaan 7 - 2520 Emblem – Ranst) inzake de architectuuropdracht voor het bouwen van een fietsenstalling in het kader van de herinrichting van een Hoppinpunt dorp Pulderbos.
OVEREENKOMST ARCHITECT - OPDRACHTGEVERS |
Tussen de ondergetekenden:
Gemeentebestuur Zandhoven, vertegenwoordigd door mevr. Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad en mevr. Annick Smeets, algemeen directeur, hierna genoemd <<de opdrachtgever>>, met adres Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven,
aan de ene zijde,
en Architectenkantoor Wouters-Doms bvba, hierna genoemd <<de architect>>, vertegenwoordigd door Marijke Doms, zaakvoerder, gevestigd te Fruithoflaan 7 te Emblem-Ranst, ingeschreven op de tabel van de Orde der Architecten van de provincie Antwerpen (Rucaplein 104 - 2610 Wilrijk),
aan de andere zijde,
is overeengekomen wat volgt:
Artikel 1 Doel van de overeenkomst
Het doel van deze overeenkomst is aan de architect, met betrekking tot bouwen van een fietsenstalling, de opdracht te geven zoals nader bepaald in artikel 3 en vermeld in Bestelbon gemeente Zandhoven BB/G/2023/1318.
De architect is niet de gemandateerde van de opdrachtgever.
Deze overeenkomst is een middelenverbintenis waarbij de architect zijn opdracht vervult door tijdig de nodige prestaties te leveren welke noodzakelijk zijn in functie van de aard en de belangrijkheid van de verschillende administratieve en constructieve uitvoeringen.
Artikel 2 Bepaling van de bouwwerken
De uit te voeren werken omvatten het volgende: het bouwen van een fietsenstalling op de nieuw Dorpsplein Pulderbos.
Artikel 3 Opdracht en verplichtingen van de architect
De architect is de ontwerper van het project en de raadgever bij de uitvoering ervan. Hij dient de belangen van de opdrachtgever in vertrouwen en met ijver, in overeenstemming met de wet, het algemeen belang en zijn deontologie (reglement beroepsplichten Orde van Architecten : https://www.architect.be/nl/juridisch/wetteksten-aanbevelingen/reglement-van-16-december-1983-van-beroepsplichten-door-de-nationale-raad-van-de-orde-der-architecten-vastgesteld/).
3.1 De aan de architect gegeven opdracht omvat :
3.2 Maken geen deel uit van de overeenkomst: plaatsbeschrijvingen, aanbestedingsdossiers, topografische opmetingen, bodemstudies, deskundige onderzoeken, muurovernames, veiligheidscoördinatie en kortom de niet in 3.1 vermelde opdrachten.
3.3 Bouwaanvraagdossier (digitaal, in het omgevingsloket):
3.4 Controle op de uitvoering:
3.5 In geval van de toekenning van een gedeeltelijke opdracht of verbreking van de overeenkomst door de opdrachtgever, erkent de opdrachtgever dat de architect hem heeft geïnformeerd dat de werken niet kunnen uitgevoerd worden zonder werfcontrole van een andere architect. De opdrachtgever verplicht zich ertoe in voorgaand geval de coördinaten van deze laatste door te geven aan de architect.
3.6 Elke wijziging van de bouwaanvraagplannen zal voorafgaandelijk tussen de partijen besproken worden. Deze zullen opgenomen worden in een verslag dat aan de opdrachtgever zal toegestuurd worden per e-mail. De opdrachtgever wordt geacht met de wijziging akkoord te gaan indien hij na ontvangst van het verslag hierop niet binnen 5 werkdagen op dezelfde wijze reageert.
Artikel 4 Verantwoordelijkheid van de opdrachtgever
De opdrachtgever tekent alle aanvragen nodig voor het bekomen van de vergunning en die betrekking hebben op de in artikelen 1 en 2 vermelde werken, en wendt in voorkomend geval persoonlijk alle rechtsmiddelen aan tegen de betrokken overheid of tegen derden.
De opdrachtgever bezorgt onverwijld aan de architect alle administratieve of burgerrechtelijke stukken bestemd voor de conceptie of de uitvoering van de werken (o.a. eigendomstitels, juiste terreingegevens met afpalingen en terreinhoogten, erfdienstbaarheden, stedenbouwkundige voorschriften, melding indien perceel gelegen in vastgestelde archeologische zone, …).
De opdrachtgever verklaart eigenaar te zijn van de grond. Hij zal de juiste terreinbegrenzing aanduiden, indien nodig met een landmeter.
De opdrachtgever gaat voorafgaandelijk na of er fiscale en/of sociale schulden in hoofde van de aannemer(s) bestaan. Bij elke betaling van een factuur zal de opdrachtgever het bestaan van fiscale en/of sociale schulden nagaan en in voorkomend geval de inhoudingen en doorstortingen betreffende deze factuur ten voordele van de RSZ en/of fiscus verrichten.
De opdrachtgever meldt tijdig aan de architect het uitzetten van de werf en de start der werken zodat de nodige verplichtingen kunnen uitgevoerd worden en de controle op de werf mogelijk is.
Artikel 5 Oplevering der werken
Wanneer de architect de opdrachtgever bijstaat bij de oplevering van de werken, oordeelt hij of eventuele tekortkomingen dienen aanleiding te geven tot herstelling, prijsverlaging of weigering van aanvaarding. De opdrachtgever kan de aldus verstrekte voorlichting slechts op eigen risico voorbijzien.
Wanneer de werken zijn beëindigd wordt overgegaan tot de voorlopige oplevering ervan. Hiervan wordt een proces-verbaal opgesteld. Deze voorlopige oplevering geldt als aanvangsdatum van de 10-jarige aansprakelijkheidsperiode. Indien er geen voorlopige oplevering gebeurt geldt de ingebruikname zonder voorbehoud van de opdrachtgever als voorlopige oplevering.
Een jaar na de voorlopige oplevering is de definitieve oplevering automatisch verworven indien de opdrachtgever geen geschreven opmerking heeft gemaakt.
Artikel 6 Ereloon van de architect
De partijen komen overeen dat het ereloon wordt vastgesteld op de vaste som van:
920,00 euro (excl. 21% BTW) .
Dit ereloon zal als volgt betaald worden:
800,00 euro (excl. BTW) bij het indienen bouwaanvraagdossier
120,00 euro (excl. BTW) bij de voorlopige oplevering
Het ereloon brengt verwijlinteresten op tegen de wettelijke van kracht zijnde rentevoeten vanaf de dertigste dag volgend op de datum van de ereloonstaat, en dit zonder aanmaning.
Een geprotesteerde ereloonnota dient binnen de acht dagen per aangetekend schrijven ter kennis gebracht worden aan de architect, omvattende de reden van het protest.
Artikel 7 Verbreking van de overeenkomst
De opdrachtgever kan ten allen tijde op eenzijdige wijze de overeenkomst beëindigen. Dan betaalt hij aan de architect het ereloon van de uitgevoerde prestaties.
Het laten aanvangen van de werken door de opdrachtgever zonder dat hij de architect hiervan schriftelijk in kennis heeft gesteld, het niet opvolgen door de opdrachtgever van de aanbevelingen van de architect of het begaan door de opdrachtgever van een overtreding van een wettelijke of een reglementaire bepaling van dwingend recht, zijn inbreuken op de vertrouwensrelatie tussen opdrachtgever en architect en geven de architect het recht de overeenkomst te verbreken zonder afbreuk te doen aan zijn recht op het ereloon van de uitgevoerde prestaties.
In het geval van een verbreking van de overeenkomst na aanvang van de werken, vangt de tienjarige aansprakelijkheid van de architect alsook zijn aansprakelijkheidstermijn van 1 jaar voor de lichte verborgen gebreken die niet gedekt zijn door de artikelen 1792 en 2270 BW, aan op de datum van de verbreking.
Artikel 8 Aansprakelijkheid van de architect
De contractuele en tienjarige aansprakelijkheid van de architect zijn bepaald door de van kracht zijnde wetten en de deontologie van de architect.
Voor de toepassing van de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek zal de datum van de voorlopige oplevering van de werken het beginpunt zijn van de termijn van tienjarige aansprakelijkheid.
De aansprakelijkheid voor lichte verborgen gebreken die niet gedekt zijn door de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek wordt conventioneel beperkt tot een periode van 1 jaar na de voorlopige oplevering. Elke rechtsvordering uit dien hoofde is slechts ontvankelijk mits ze ingesteld wordt binnen een termijn van zes maanden na de dag dat de opdrachtgever kennis had of had moeten hebben van het gebrek.
De geldelijke gevolgen van de burgerlijke beroepsaansprakelijkheid inbegrepen de tienjarige waarborg zijn gedekt door een verzekering bij de firma Protect (Jetse Steenweg 221 te 1080 Brussel, info@protect.be, tel. 02/411 41 14) met polisnummer 00/A.4172.
De architect neemt geen financiële lasten op zich wegens vergissingen en fouten van andere te bouwers zoals van aannemers, van ingenieurs e.a. )
Hij is niet verantwoordelijk noch aansprakelijk voor de gebreken eigen aan de opvatting of vervaardiging van de materialen en/of leveringen.
De architect kan nooit aansprakelijk worden gehouden voor laattijdige uitvoeringen, tenzij deze is te wijten aan een fout in zijn hoofde.
De architect is tot geen enkele vorm van aansprakelijkheid gehouden indien de opdrachtgever afwijkt van de door de overheidsinstanties goedgekeurde plannen of tekeningen en kan de opdracht hierdoor verbreken (art. 11). De opdrachtgever zal de architect vrijwaren indien deze aansprakelijk zou worden gehouden in geval van overtredingen op de stedenbouwkundige wetgeving ingevolge een feit te wijten aan de opdrachtgever.
Er is wederzijds aangenomen dat de architect geen enkele verantwoordelijkheid in solidum draagt met andere bouwpartners voor wie hij nooit verplichtingen heeft tegenover de opdrachtgever.
Artikel 9 Diverse
Voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk in deze overeenkomst zijn geregeld, zal toepassing gemaakt worden van de regels en gebruiken die door de Orde der Architecten zijn bekrachtigd.
Artikel 10 Privacy
Het ondertekenen van dit contract houdt in dat u instemt met het feit dat wij bepaalde persoonlijke gegevens nodig hebben en deze uitsluitend zullen gebruiken voor het uitvoeren van onze diensten/taken m.b.t. deze overeenkomst.
Artikel 2.
Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen namens de gemeente Zandhoven.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing zal aan Architectenkantoor Wouters-Doms bvba (Fruithoflaan 7 - 2520 Emblem – Ranst) en aan de dienst Financiën worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op de Grondwet in het bijzonder artikel 173.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40, §3.
Gelet op decreet over het Vastgoedinformatieplatform van 22 december 2023 (VIP decreet), in het bijzonder artikel 21, eerste lid.
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 in het bijzonder de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7.
Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden.
Overwegende dat aanvragers informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld wensen te ontvangen.
Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.
Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.
Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers.
Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform beheerd wordt door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform.
Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie kan ontsluiten.
Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt.
Overwegende dat de gemeente Zandhoven de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan wenst te verhalen.
Gelet op het positief advies van de DPO van 8 januari 2024 inzake de toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het vastgoedinformatieplatform.
Gelet op zijn beslissing van 22 juni 2023 waarbij het reglement m.b.t. de aansluiting tot het vastgoedinformatieplatform en retributiereglement vastgoedinformatie werd goedgekeurd;- dat toen enkel notarissen en vastgoedmakelaars een aanvraag via het Vastgoedinformatieplatform konden doen;- dat in navolging van het VIP decreet extra aanvragers beroep kunnen doen op de vastgoedinformatie m.n. professionele aanvragers, burgers of zijn vertegenwoordiger.
Overwegende dat het noodzakelijk is om een nieuw reglement goed te keuren.
Gelet op het ontwerp dat voorligt.
Overwegende dat met de inhoud van dit ontwerp akkoord kan gegaan worden.
Overwegende dat gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de overeenkomst vertegenwoordigd moet zijn;- dat het derhalve noodzakelijk is twee personen aan te stellen die bij de ondertekening van bedoelde overeenkomst gemeente Zandhoven zullen vertegenwoordigen en gerechtigd zijn deze toetredingsovereenkomst rechtsgeldig te ondertekenen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad tussenkomsten van:
- dhr. Peeters W., die het volgende verklaart: "Wij gaan hiermee akkoord maar stellen ons de vraag of burgers alsnog via de gewone telefoon/email inlichtingen kunnen bekomen?"
- dhr. Vanslambrouck J., die het volgende verklaart: "Ten gronde hebben wij geen probleem met het aannemen van een retributiereglement. Het ontwerp reglement verwijst naar art 21 van het decreet waarin inderdaad machtiging wordt gegeven om een retributie te vragen aan diegene die het register raadpleegt. Artikel 23 §1 1 van dat decreet stelt echter dat de retributie maximaal 36,50 euro + btw mag bedragen. Artikel 4 van het voorgestelde regelement voorziet een retributie van 80 euro en dat is beduidend meer dan die 36,50 + 21 % btw. Omwille deze strijdigheid met het decreet kunnen wij dit dus niet goedkeuren.
Nadat de burgemeester toegezegd heeft dat het bedrag wordt aangepast naar het decretale maximum (er wordt nog geverifieerd of dit inderdaad zo is), kunnen wij het punt toch goedkeuren"
Nadat de burgemeester geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Zijn goedkeuring te verlenen aan navolgend reglement inzake de aansluiting bij Vastgoedinformatieplatform:
Reglement m.b.t aansluiting vastgoedinformatieplatform |
Artikel 1 - Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;
5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;
8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product;
Artikel 2 - Algemeen
De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.
Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Zandhoven een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.
Artikel 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie
Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.
Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.
De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.
Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:
Artikel 4 - Bedrag
Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:
Voorwerp aanvraag | Retributiebedrag per kadastraal perceel | |
Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld |
80 EUR |
Artikel 5 - Inning
Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.
Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Zandhoven en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.
Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Zandhoven wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.
De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Zandhoven en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als bijlage.
Artikel 7 – Ondertekening
De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Zandhoven via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitwerking van dit besluit.
Artikel 3.
Het reglement goedgekeurd in zitting van 22 juni 2023 wordt integraal vervangen door huidig reglement.
Artikel 4.
Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur, worden gemachtigd de toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het vastgoedinformatieplatform te ondertekenen namens gemeente Zandhoven.
Artikel 5.
Dit reglement vervangt vanaf 1 februari 2024 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.
Artikel 6.
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Artikel 7.
Een afschrift van deze beslissing zal aan Athumi (Havenlaan 88 bus C – 1000 Brussel), de dienst Secretariaat, de dienst Ruimtelijke Ordening en de dienst Financiën bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Overwegende dat aan Bernaerts & Palmans BVBA (Gustaaf Peetersstraat 62 – 2520 Ranst) een omgevingsvergunning voor het slopen van alle bestaande constructies en het verkavelen van het perceel in twee loten voor halfopen bebouwing werd verleend in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 23 augustus 2023, voor een grond gelegen 2243 Zandhoven, Boshovensebaan 4a – 4b, ten kadaster gekend afdeling 3, sectie B, perceelnummer 77A2;- dat in voormelde vergunning als voorwaarde werd opgenomen dat een perceel grond van 24m² kosteloos aan de gemeente zal worden afgestaan om de genoemde weg, overeenkomstig de goedgekeurde rooilijn, te kunnen realiseren.
Gelet op het opmetingsplan opgemaakt door dhr. Marijn Palmans, landmeter-expert, namens Bernaerts & Palmans, voormeld, waarop voornoemde inneming in het geel staat ingekleurd.
Overwegende dat de kosteloze grondafstand zal geschieden overeenkomstig de gegevens van voornoemd opmetingsplan;- dat alle gegevens van dit plan in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.
Overwegende dat deze kosteloze grondafstand administratief moet geregeld worden en dat daarvan ook een behoorlijke akte moet worden opgesteld, waarbij de overdracht van het eigendomsrecht van deze grond wettelijk wordt vastgesteld.
Gelet op het ontwerp van notariële akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Karl Van Kerkhoven, notaris met standplaats te Ranst.
Overwegende dat het noodzakelijk is afgevaardigden aan te duiden die gerechtigd zullen zijn de gemeente Zandhoven te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op artikel 41 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Vertruyen O., die het volgende verklaart: "Wat gebeurt er met de magnolia die daar groeit?"
Nadat men geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
Het opmetingsplan, opgemaakt door dhr. Marijn Palmans, landmeter-expert, namens Bernaerts & Palmans (Gustaaf Peetersstraat 62 – 2520 Ranst), waaruit blijkt dat 24m² grond aan de gemeente Zandhoven kosteloos zal worden afgestaan en waarop voornoemde inneming in het geel staat ingekleurd, wordt goedgekeurd.
Het ontwerp van akte van kosteloze grondafstand, opgesteld door meester Karl Van Kerkhoven, notaris met standplaats te Ranst, wordt eveneens goedgekeurd.
Artikel 2.
Deze grondafstand zal wettelijk worden geregeld, bij akte te verlijden voor meester Karl Van Kerkhoven, notaris met standplaats te Ranst.
Artikel 3.
De heer Luc van Hove en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur worden afgevaardigd om bij het verlijden van de akte, namens de gemeente Zandhoven, op te treden en rechtsgeldig te handelen.
Artikel 4.
Een afschrift van deze beslissing zal aan meester Karl Van Kerkhoven, notaris met standplaats te Ranst en dienst Secretariaat bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 26 november 2020 waarbij een gebruiksovereenkomst tussen de gemeente Zandhoven en dhr. en mevr. Saciri - Begeshi m.b.t. perceel voortuin Veldstraat 2A werd goedgekeurd voor een periode van 3 jaar.
Overwegende dat in artikel 4 van voormelde gebruiksovereenkomst staat vermeld dat “Na afloop van deze gebruiksovereenkomst zal de gebruiker tot en met 31 januari 2024 beschikken over het recht om als eerste te onderhandelen met het gemeentebestuur van Zandhoven over de aankoop van beschreven onroerend goed”.
Gelet op de e-mail van 15 januari 2024 van dhr. en mevr. Saciri - Begeshi waarin zij meedelen dat ze het voormeld perceel voortuin niet wensen aan te kopen;- dat zij wel graag het huidige gebruik als voortuin willen verderzetten tegen dezelfde voorwaarden.
Overwegende dat het om voormelde reden aangewezen is om een nieuwe gebruiksovereenkomst m.b.t. voormeld perceel af te sluiten;- dat aan deze gebruiksovereenkomst, op ieder ogenblik, een einde gesteld moet kunnen worden;- dat het evenwel billijk lijkt een opzegtermijn te voorzien van drie maanden;- dat de opzeg derhalve drie maanden op voorhand zal gegeven moeten worden en dit bij aangetekende brief.
Gelet op het ontwerp van gebruiksovereenkomst dat wordt voorgelegd.
Overwegende dat de bedingen, vastgesteld in deze overeenkomst, door de gebruikers en de gemeente aanvaard kunnen worden.
Overwegende dat het noodzakelijk is personen aan te stellen, die bij het ondertekenen van de bedoelde gebruiksovereenkomst, de gemeente zullen vertegenwoordigen en die gemachtigd zijn om namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Gelet op de artikel 41, 5° van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Artikel 1.
Goedkeuring te verlenen aan de navolgende gebruiksovereenkomst tussen de gemeente Zandhoven en de heer Saciri Denis en mevrouw Begeshi Merita, beiden wonende te 2240 Zandhoven, Veldstraat 2A.
GEBRUIKSOVEREENKOMST M.B.T. VOORTUIN VELDSTRAAT 2A |
Tussen de ondergetekenden:
1) het gemeentebestuur van Zandhoven, vertegenwoordigd door mevrouw P. Henderickx, voorzitter gemeenteraad en mevrouw A. Smeets, algemeen directeur; hierna ‘gemeentebestuur’ genoemd enerzijds
en
2) De heer Saciri Denis, geboren te Kragujevac op 10 oktober 1998 en mevrouw Begeshi Merita, geboren te Vucitrin op 8 september 1995, beiden wonende te 2240 Zandhoven, Veldstraat 2A; hierna ‘gebruiker’ genoemd anderzijds
wordt het volgende overeengekomen:
Artikel 1.
Het gemeentebestuur van Zandhoven verleent de toelating aan de heer Saciri Denis en mevrouw Begeshi Merita, voormeld om het perceel grond, zoals in het rood staat aangeduid op de kadastrale legger en grenst aan het perceel ten kadaster gekend afdeling 1, sectie B nr. 304R, verder te gebruiken als voortuin. Het betreft een strook grond van ongeveer 125m².
Artikel 2.
De gebruiker verbindt zich ertoe om voor het gebruik van voormelde strook grond een maandelijkse vergoeding te betalen van 25 euro aan het gemeentebestuur op het rekeningnummer BE72 0910 0012 4816.
Artikel 3.
De gebruiker verbindt zich ertoe om de bedoelde strook grond enkel te gebruiken als voortuin en om deze netjes te onderhouden; het is ook verboden om constructies, beplantingen of andere elementen te plaatsen hoger dan 1,20m, zodat zij geen belemmering kunnen vormen voor de verkeersveiligheid in de straat. Alle kosten met betrekking tot gebruik en onderhoud zijn ten laste van de gebruiker.
Artikel 4.
Deze gebruiksovereenkomst wordt aangegaan voor een periode van 3 jaar; deze gaat in op 1 januari 2024 en eindigt op 31 december 2026.
Na afloop van deze gebruiksovereenkomst zal de gebruiker tot en met 31 januari 2027 beschikken over het recht om als eerste te onderhandelen met het gemeentebestuur van Zandhoven over de aankoop van het hierboven bij a) beschreven onroerend goed; voormeld perceel zal verkocht worden aan de officiële schattingsprijs; alle kosten verbonden aan deze aankoop zijn ten laste van de gebruiker.
Artikel 5.
Beide partijen kunnen te allen tijde een einde stellen aan deze gebruiksovereenkomst door middel van een aangetekende brief. De gebruiker dient, drie maanden na de verzending van voormelde aangetekende brief, de betrokken strook grond in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
Artikel 6.
Het gemeentebestuur is ertoe gehouden deze overeenkomst te laten registreren. De kosten voor registratie van onderhavige overeenkomst vallen ten laste van de gebruiker.
Artikel 2.
Mevrouw Paula Henderickx en mevrouw Annick Smeets, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur, worden afgevaardigd om de gemeente Zandhoven bij het afsluiten van de ‘gebruiksovereenkomst voortuin Veldstraat 2A’ te vertegenwoordigen en namens de gemeente rechtsgeldig te handelen.
Artikel 3.
Afschrift van deze beslissing zal aan de gebruiker en de dienst Financiën worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 25 mei 2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst tussen Ferm kinderopvang en gemeente Zandhoven m.b.t. de organisatie groepsopvang te Viersel, Beemdstraat 1, werd goedgekeurd.
Gelet op voormelde overeenkomst, en in het bijzonder op artikel 3 m.b.t. de verbintenissen van Ferm Kinderopvang vzw waarbij in functie van de voordelige huurprijs die wordt aangerekend o.a. wordt opgenomen dat ‘vrije plaatsen bij voorrang worden toegewezen aan kinderen waarvan 1 van de ouders inwoner is van Zandhoven’.
Overwegende dat het aangewezen lijkt om dit nog meer te verfijnen zodat op ieder moment het merendeel van de kinderen die worden opgevangen, minstens één ouder heeft die inwoner is van Zandhoven.
Gelet op het voorstel dat 70% van de plaatsen worden toegewezen aan kinderen waarvan 1 van de ouder inwoner is van Zandhoven;- dat indien er een vrije plaats is en er geen gezin uit Zandhoven kandidaat is, in overleg met het college van burgemeester en schepenen beslist wordt om de plaats open te laten staan of een kindje van buiten de gemeente toe te wijzen.
Overwegende dat, gelet op het voorgaande, het noodzakelijk is om de overeenkomst zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 mei 2023, aan te passen.
Bij de bespreking van dit agendapunt, hoort de gemeenteraad een tussenkomst van dhr. Belmans W., die het volgende verklaart: "Bij de bespreking in mei vorig jaar heb ik er reeds op gewezen dat er onduidelijkheid was wie nu voorrang heeft: inwoners van Zandhoven, of niet-inwoners maar die wel werken bij lokaal bestuur Zandhoven. Bestaat er een hiërarchie? En waarom hebben kinderen van personeel van het lokaal bestuur voorrang op de kinderen van inwoners van Zandhoven, alhoewel de kosten betaald werden met het geld van alle inwoners van Zandhoven? De onduidelijkheid over hiërarchie blijft in het nieuwe voorstel bestaan: wie komt nu eerst in aanmerking: ‘gewone’ inwoners van Zandhoven, of personeelsleden-niet-inwoners? Maar belangrijker: “70% van de plaatsen worden toegewezen aan kinderen waarvan 1 van de ouders inwoner is van Zandhoven. Indien er een vrije plaats is, maar geen gezin uit Zandhoven kandidaat is, wordt in overleg met het college van burgemeester en schepenen beslist om de plaats open te laten staan of (AAN) een kindje van buiten de gemeente toe te wijzen.” Welke criteria zal het College gebruiken om de plaats al of niet open te laten staan? Graag duidelijk antwoord voor ik kan beslissen.
Hier geven wij carte blanche aan het College om naar eigen goeddunken kinderen te weigeren? Gaan wij, op het ogenblik dat er in Vlaanderen veel te weinig kinderopvangplaatsen zijn, er soms voor opteren om beschikbare plaatsen leeg te laten? Voelen wij ons alleen maar verantwoordelijk voor eigen inwoners en/of eigen personeel? Of dragen wij ook mee een stukje verantwoordelijkheid voor de grotere gemeenschap? Er zijn er die ‘Eigen volk eerst’ tot hun lijfspreuk maken. Maar gaan wij hier niet nog verder, door er stapsgewijs ‘Eigen volk alleen’ van te maken?"
Bij de verdere bespreking hoort de gemeenteraad nog tussenkomsten van mevr. Suls M. en dhr. Stulens P..
Nadat schepen Maes M. geantwoord heeft op de gestelde vragen, gaat de gemeenteraad over tot de bespreking van het volgend punt van de dagorde.
Artikel 1.
In de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de organisatie groepsopvang, zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 25 mei 2023 wordt artikel 3 – Verbintenissen van Ferm Kinderopvang vzw geschrapt en vervangen door:
Artikel 3. Verbintenissen van Ferm Kinderopvang vzw
Artikel 2.
Een afschrift van deze beslissing zal aan Ferm Kinderopvang vzw (Remylaan 4B – 3018 Wijgmaal), de dienst Mens & Welzijn, de dienst Financiën en de dienst Secretariaat worden overgemaakt.
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 in het bijzonder artikel 41, tweede lid, 10°, en latere wijzigingen.
Gelet op de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 in het bijzonder artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47.
Overwegende dat bij toetreding tot de raamovereenkomst we zelf geen procedure moeten voeren en de prijzen door de schaalgrootte gunstiger zullen zijn waardoor er een besparing is van zowel tijd als geld.
Overwegende dat de Vlaamse Gemeenschap de Raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten op 25 augustus 2022 in het Bulletin der Aanbestedingen en op 30 augustus 2022 in het Publicatieblad van de Europese Unie publiceerde.
Gelet op de beslissing van de Vlaamse Regering van 30 juni 2023 waarbij Perceel 1 (Vaste IP gebaseerde telefonie, datacommunicatie en marketingnummers) gegund werd aan Telenet bv (Liersesteenweg 4 – 2800 Mechelen) en de beslissing van 14 juli 2023 waarbij Perceel 3 (Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX)) gegund werd aan Telenet bv (Liersesteenweg 4 – 2800 Mechelen) en Perceel 4 (Klassieke PSTN-lijnen) gegund werd aan Proximus NV (Koning Albert II-laan 27 - 1030 Brussel).
Overwegende dat de gemeente Zandhoven van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale kan gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Overwegende dat het aangewezen is dat de gemeente Zandhoven gebruik maakt van de raamovereenkomst om volgende redenen:
Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 1.
Gemeente Zandhoven keurt het principe goed om beroep te kunnen doen op de raamovereenkomst van de Vlaamse Overheid m.b.t. perceel 1, 3 en 4 voor telecommunicatiediensten (besteknr. 2022/HFB/MPMO/96984).
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de beslissing.
Artikel 3.
Een ondertekende toetredingsovereenkomst wordt bezorgd aan de desbetreffende dienstverleners.
Artikel 4.
Een afschrift van deze beslissing zal aan de dienst ICT, Telenet bv (Liersesteenweg 4 – 2800 Mechelen), Proximus NV (Koning Albert II-laan 27 - 1030 Brussel) en de Vlaamse Overheid (VORaamovereenkomstTelco@telenetgroup.be) bezorgd worden.
De gemeenteraad,
Gelet op zijn beslissing van 25 april 2019 waarbij de samenstelling van de GECORO werd goedgekeurd;- dat in voormelde beslissing het aantal leden van de GECORO werd vastgesteld op 13 stemgerechtigde leden, namelijk 4 deskundigen, waaronder de voorzitter en 9 vertegenwoordigers (en hun respectievelijke plaatsvervanger) uit de maatschappelijke geledingen.
Gelet op zijn beslissing van 20 juni 2019 waarbij de leden van de GECORO werden aangesteld.
Overwegende dat de heer Bulteel Dirk (Markgravestraat 12 - 2000 Antwerpen), namens de vereniging van werkgevers of zelfstandigen werd aangesteld als plaatsvervanger.
Gelet op het elektronisch schrijven van 13 november 2023 waarbij de heer Dirk Bulteel, voormeld, meedeelt dat hij omwille van zijn pensioen zijn ontslag indient voor de GECORO;- dat Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland voorstelt om de heer Bert Van den Auwelant (Schriekweg 37 – 2240 Zandhoven) als plaatsvervanger aan te duiden.
Overwegende dat deze aanstelling duurt tot het einde van de legislatuur.
Overwegende dat de heer Verwerft Herman (Kruizemuntlaan 1 - 2520 Broechem), namens de sportverenigingen werd aangesteld als plaatsvervanger.
Gelet op het elektronisch schrijven van 14 november 2023 waarbij de heer Herman Verwerft, voormeld, meedeelt dat hij, aangezien hij geen deel meer uitmaakt van K. Massenhoven VC zich genoodzaakt ziet om zijn ontslag in te dienen voor de GECORO als plaatsvervanger voor de sportverenigingen.
Gelet op de artikels van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.
Artikel 1.
Akte te nemen van het ontslag van:
- de heer Dirk Bulteel (Markgravestraat 12 - 2000 Antwerpen) uit de GECORO als plaatsvervanger voor de verenigingen van werkgevers of zelfstandigen;
- de heer Herman Verwerft (Kruizemuntlaan 1 - 2520 Broechem) uit de GECORO als plaatsvervanger voor de sportverenigingen.
Artikel 2.
De heer Bert Van den Auwelant (Schriekweg 37 – 2240 Zandhoven) wordt aangeduid als plaatsvervanger voor de verenigingen van werkgevers of zelfstandigen.
Artikel 3.
De heer Van den Auwelant wordt aangesteld vanaf heden tot het einde van de legislatuur.
Artikel 4.
Een afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan de dienst Omgeving en de dienst Secretariaat.
1. Vertruyen O. die verklaart: "Men is nu bezig met de installatie van de verlichtingspalen maar van de 15 die er zullen komen staan er 8 vlakbij de oprit, een plaats waar het al redelijk goed verlicht is door de verlichting van de autostrade. Is het een optie om deze palen te verzetten naar een donkerder stuk?"
Burgemeester antwoordt dat de uitrol door fluvius gebeurde en zij dit bekijken op basis van een studie; het licht op de oprit is niet automatisch op de Vilderhaag.
Dhr. Stulens P. voegt toe dat hij aansluit bij hetgeen de collega vertelt. "Ik kreeg vanmorgen in dit verband ook een E-postbericht van een dagelijkse gebruiker van de Vilderhaag. Zelf had ik nog niet de mogelijkheid om dit ter plaatse te bekijken, maar ik zal dit doorsturen naar schepen Rudy Willems."
2. Suls M. die verklaart: "Ik kom terug op punt 2 van de GR van 14/12/23: AL OF NIET GOEDKEUREN VAN HET HEMELWATER- EN DROOGTEPLAN VAN ZANDHOVEN. We hadden toen te weinig tijd om het beleidsplan met alle bijlagen door te nemen. Inmiddels hebben we dit grondig bekeken en stellen vast dat de door ons aangebrachte 10 punten voorgesteld op de GR van 23/06/22, grotendeels terug te vinden zijn in het beleidsplan. Wij zijn natuurlijk niet volledig mee met de technische details, daarvoor moeten we betrouwen op het onderzoeksbureau die het kader hebben opgemaakt. Verder hebben we dezelfde opmerkingen die Johan vorige maand heeft opgemerkt naar lijst met prioriteiten/termijnen/budgettering/evaluatiemomenten e.d."
3. Belmans W. die verklaart: "Ik kreeg een uitnodiging voor een receptie die het gemeentebestuur morgenavond aanbiedt aan de handelaars en ondernemers. Waarvoor dank. Anderzijds verneem ik geregeld dat het bestuur ontvangsten aanbiedt aan nieuwe inwoners, of aan de nieuw-geborenen. Maar daarvoor krijg ik nooit een uitnodiging.
Waarom dit verschil? Waarom wordt ik wel uitgenodigd voor de ontvangst van de ondernemers, en niet voor de ontvangst van o.a. de nieuwe inwoners?"
Burgemeester antwoordt dat de Middenstandsreceptie in samenwerking met ZON wordt georganiseerd, en het zo met hen werd afgesproken. De nieuwe inwoners worden uitgenodigd om kennis te maken met de administratieve diensten.
Dhr. Stulens P. voegt toe dat er ook een receptie plaatsvindt voor nieuw geborenen.
4. Stulens P. die verklaart: "Voorzitter, sta me toe om nog even terug te komen op het probleem van de grondstortingen in Nederviersel.
Van onze omgevingsambtenaar Sarah kreeg ik inmiddels de voornaamste hieromtrent gevraagde documenten, te weten de diverse grondtransporttoelatingen en het rapport van het bodemonderzoek. Uit dit rapport blijkt dat de zogenaamde milieuhygiënische kwaliteit van de genomen stalen voldoet aan de normen voor vrij gebruik. Wel werd bij de staalname op 8 december ter plaatse vastgesteld dat in de grond ook te grote bodemvreemde steenresten van meer dan 5cm alsook een autoband, een betonplaat en plastiek aanwezig waren. Op de voorbije gemeenteraad van 14 december heb ik aan de burgemeester, die me toen betichtte van loze verdachtmakingen, verklaard dat ook wij hoopten op een gunstig rapport. En dat is er nu gelukkig wel, alhoewel ik daarbij toch wel zeer sterk mijn bedenkingen heb. Uit het rapport blijkt immers dat er 5 stalen werden genomen op 2m diepte aan de rechterzijde van de gestorte hoop, en 5 stalen op slechts 1m diepte aan de linkerzijde, linkerzijde waar juist de putten van 4m diep werden gemaakt en gevuld. Ook werden geen stalen genomen aan de zijde van het kanaal.
Ook verheugd het ons dat het gemeentebestuur, na mijn tussenkomst, de nodige stappen heeft gezet, reeds begin december trouwens, om de aannemer voor zijn verantwoordelijkheid te stellen in verband met de beschadiging van de wegenis. Als het goed is zeggen we het ook.
En ook de grondaanvoer is eindelijk volledig stopgezet. Wat dat betreft: op 21 december stuurde ik om 0u48 schriftelijk een samenvatting van mijn tussenkomst op de gemeenteraad door naar de gemeente. Tussenkomst waarin ik er op aandrong dat onze Milieudienst spoedig bij de grondbank de grondtransporttoelatingen sinds 12 december 2022 zou opvragen zodat we zouden kunnen vaststellen dat het vergunde volume van 21.106 m3 al of niet zou overschreden zijn. Toevallig stuurt de aannemer dezelfde dag in de namiddag een E-postbericht naar de gemeente waarin hij meedeelt dat er geen gronden meer zullen worden aangevoerd omdat alle grond aanwezig is om de ophoging af te werken. Met mijn goed hart doch slecht karakter denk ik dat er diezelfde voormiddag immers een telefoontje vanop de eerste verdieping vooraan in dit gemeentehuis is vertrokken naar de eigenaar en/of de aannemer om hen aan te manen hiermee te stoppen.
Inmiddels kregen we ook de effectieve stortingen van de periode 2 juli tot 12 december 2023, waaruit blijkt dat er alleen in die periode meer dan 14.400 m3 werd aangevoerd. Van het eerste halfjaar 2023 ontbreken nog wel de cijfers. Maar indien we alle overige grondtransporttoelatingen van de Grondbank wel al optellen komen we reeds aan meer dan 35.900 m3. Indien we er dan met ons goed hart zouden van uitgaan dat er minstens 20% van de toelatingen effectief niet zouden zijn aangevoerd, dan komen we nog steeds aan minsten 28.800 m3, ruim meer dan de vergunde 21.106 m3. En dan zou dit betekenen dat er minstens een 1.700 vrachtwagens zijn aangevoerd en niet de door de burgemeester tijdens de gemeenteraad van november vermelde 850 ritten.
Ook in dit verband: via de pers vernamen we dat er op woensdag 10 januari op het gemeentehuis een receptie werd aangeboden aan de bewoners van de Watersportlaan. Uiteraard werden de door de bevolking verkozen raadsleden als naar gewoonte weerom niet uitgenodigd. Op het ogenblik dat deze receptie nog moest beginnen lazen we al in de pers dat de bewoners werden uitgenodigd zogenaamd om hen te bedanken voor hun moedige houding tijdens de jarenlange terreur van één koppel. Een zeer uitgebreid en voorgekauwd, doch uiterst éénzijdig artikel. Nadat dit koppel mijn hulp had ingeroepen en me zelf vergewissend van de hele toedracht heb ik hen trouwens zelf ten zeerste aangeraden om zelf spoedig elders onderdak te zoeken om te vermijden dat de man nog eens een hartfalen zou oplopen. Maar dit was ons inziens niet de ware aanleiding van deze receptie, maar wel om de bewoners te sussen en op de hand te krijgen nadat eindelijk de zware transporten door hun straat, 1.700 à 2.000 vrachtwagens, werden stopgezet. Niet meer of minder dan een verkiezingsstunt."
Mevrouw Suls M. verklaart: "Ik ga hier ook nog verder op in burgemeester. We hebben dat ook in de krant gelezen en los van de feiten i.v.m. de drukte van de vrachtwagens en de lozingen vond ik het ook heel opmerkelijk. Ik snap dat er zo’n situatie zich voordoet in een bepaalde straat en dat er dan moeite gedaan wordt naar een hechte band tussen de bewoners maar wij vonden dat heel vreemd dat dit d.m.v. een receptie gebeurde. Waarvoor wordt er dan in de toekomst nog allemaal een receptie georganiseerd? Er zijn toch andere mogelijkheden zoals een straatfeest om de samenhorigheid te bevorderen in een bepaalde straat/wijk. Ik vermoed dat wij niet de enigen zijn die verrast zijn om dit via de pers te vernemen. Er zullen ongetwijfeld nog andere straten zijn waar zich problemen voordoen. En verder pik ik in op wat Ward (Groen!) zonet zei dat wij als raadsleden nergens bij betrokken worden bij een personeelsfeest/nieuwjaarsreceptie. In de afgelopen 5 jaar dat wij in de gemeenteraad zetelen zijn wij nog nooit uitgenodigd geweest voor één of andere receptie. Nochtans worden in de ons omliggende gemeenten ALLE gemeenteraadsleden uitgenodigd, ook deze van de oppositie."
Burgemeester antwoordt dat deze inwoners veel hebben afgezien en een hechte groep is. Er werden nog straten uitgenodigd om te informeren naar wat er goed of slecht gaat in de straat, vb. qua sluipverkeer.
Burgemeester reageert over de blaadjes waarin onwaarheden staan, vb. over Vilderhaag met de bijkomende verlichting; dit werd in het voorjaar reeds goedgekeurd in het schepencollege, waarop mevr. Suls M. toevoegt: "Burgemeester, denk je dat in de omliggende gemeenten, de oppositie eens niet tegen de kop stoot van de burgemeester of van de besturende partij? We vinden het triest dat je jezelf hier niet boven kunt zetten!"
Gezien er tijdens de raadzitting van heden geen verdere opmerkingen worden gemaakt over de redactie van de notulen van de gemeenteraad van 14 december 2023, overeenkomstig art. 36 §3 2° van het huishoudelijk reglement, zijn de notulen van bedoelde zitting, goedgekeurd.
De voorzitter sluit de vergadering.
Namens gemeenteraad,
Annick Smeets
algemeen directeur
Paula Henderickx
voorzitter gemeenteraad